TESTOVI AUTOMOBILA: Nissan X-Trail 1.6 DCI X-Tronic

Ako je tačno da dobri stari američki Jeep, zaslužuje spomenik i dvostruke godine za penziju (uostalom brend Jeep je rodonačelnik svih terenaca) japanski Nissan treba da dobije bar medalju, jer je bio prvi koji je uzorno udružio terenske mogućnosti i otmenu udobnost. To mu uspeva još i danas. Ali u tome više nije sam. Danas su neka nova vremena, svaki proizvođač automobila ima u svojoj ponudi bar jedan SUV. Svi pokušavaju da skinu sa trona moćni Nissan. Konkurenciji to za sada ne polazi za rukom. Qashqai je i dalje najprodavaniji SUV, a novi X-Trail se prodaje mnogo bolje od starog modela. Gde leži tajna uspeha Nissana? Odgovor je sasvim jednostavan: ponudili su kupcima ono što su želeli – pre konkurencije. Dok se Honda „traži“ sa modelom CR-V, pokušavajući da bezuspešno konstruiše 4 x 4 pogon koji može parirati Nissanovom prenosu, a korejski Hyundai više novca ulaže u dizajn i marketing (naravno koji je vezen uz fudbal), nego u razvoj tehnologija, i očajnički pokušava da napravi dovoljno pouzdane motore, menjače, Nissan opet ima dobitnu kombinaciju: SUV sa robusnim trapom, ali samo sa prednjim pogonom (kao na testu). Pa zar je to pun pogodak? Rekao bih da jeste, jer X-Trail je mnogo stabilniji, dinamičniji, okretniji, udobniji od Honde CR-V, Hyundai Tuscona ili Santa Fe-a, i njemu je jedina ozbiljna konkurencija novi RAV4.

Tekst: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.Net

najbolji-_auto_logo_670-1

X-Trail ima najudobnije oslanjanje u SUV klasi, ali i jednako udobna sedišta.

Novi X-Trail je veoma prijatno iznenađenje. X-Trail nije više kockast, i kada prevladate taj prvi šok, pripremite se sa za osećaj vožnje poznat u premijum brendu Infiniti. Zvučna izolacija je vrhunska, upotrebljeni materijali su kvalitetniji, finalna obrada je takva da može da postidi Mercedes i Audi.

Prosečna potrošnja od 6,2 litara za vozilo sa vozilo sa automatskim menjačem teško preko 1,5 tonu odličan je rezultat, ali su mnogo snažniji magnet za kupce odlična aktivna bezbednost, bogata oprema i veoma povoljna cena.

najboljiauto-DSC_2189

Ovoga puta testirao sam verziju sa samo prednjim pogonom i automatskim CVT menjačem, model koji kupci sve više traže. Danas niko ne kupuje SUV da bi svakodnevno koristio blagodeti pogona preko svih točkova.

Nalazim polovni automobil za vas!

 

 

Made in Japan

Nissan je “odigrao” vrlo mudro u poslednjih deset godina. Kompakt klasu, u kojoj nema dovoljno novca, prepustio je drugima, a kupce je oduševio automobilom za koji nisu ni znali da ga toliko žele – mislim na Qashqai. Nissan je napravio model koji svi vozači stariji od četrdeset godina žele: SUV koji to nije, jer Qashqai nikada nije ni imao ambicije da pridobije one kupce koji se zavaravaju da će imati gde da iskoriste svoj 4 x 4 pogon, već je bukvalno izvukao vozače iz “limuzina” i objasnio im zašto je dobro imati malo veći klirens, ali i zašto je pozicija sedenja u krosoveru bolja za vas kada imate više od 180 cm i 100 kg. Limuzine su kao što su nekada bile; iako danas jesu brže, štedljivije i tiše, ipak su limuzine, što znači da su niske, a kada imate 100 ili više kilograma vama izlaženje iz vozila nije tako ugodno kao kada ste imali dvadeset godina manje i bili u top formi. SUV-ovi i krosoveri jako dobro skrivaju vaše godine i vašu prekomernu težinu – preko 40% vozača u Evropi su gojazni (a i žene se zdušno trude da isprate ovaj trend). Na kraju, gužve na autoputevima širom Evrope su veće za preko tri puta u odnosu na one od samo pre dve ili tri decenije.

aleksandar-todorovic-uredni

Foto: Branka Todorović

Retko gde imate mogućnosti da pojurite preko 200 km/h, a i retko ko voli ili ume tako da vozi. Više nije najvažnije biti brz, već je važnije biti “bahat”, viđen i primećen, a SUV je za tako nešto daleko pogodniji od bilo koje limuzine. Šta će vam skuplji BMW serije 3 ako ne umete ili ne želite da ga vozite do maksimuma njegovih mogućnosti, tačnije – nećete nikad iskoristiti ni 50% njegovih mogućnosti? No, BMW ima svoje verne kupce; doduše, i njihovi tradicionalni kupci limuzina sve više traže SUV-ove. Zato je BMW osmislio X1, X2, X3, X5, a sada i X7. SUV-ovi su zavladali tržištem jer troše manje nego ranije, ali i zato što su mnogo stabilniji, dinamičniji i upravljiviji – moderna elektronika ih je prilično približila limuzinama. Iako je BMW položio ispit, Nissan X-Trail ima daleko robusniji trap, i gene pravih terenaca (što BMW nema, niti ih želi). Japanci nisu napravili „jurilicu“ sa povišenim klirensom, već vozilo koje se uspešno nosi i sa veoma lošim putevima, a njih u Srbiji iz godine u godinu ima sve više.

Nissan je nekrunisani kralj krosover i SUV klase automobila

X-Trail je sa lakoćom moguće voziti gde god želite. Zakrčeni grad, loši seoski putevi, autoputevi, krivudavi planinski putevi, svaka vrsta puta prija ovom Nissanu. Zadnje Multilink oslanjanje daje ovom SUV-u odličnu stabilnost, a odličan, lagan, brz i progresivni elektro-servo upravljač vam nudi uživanje u preciznom nizanju krivina. Kada preterate sa gasom, uvek imate utisak da ste prikočili baš onoliko koliko je i trebalo, jer elektronski sistem nadzora koči umesto vas, za svaki točak odvojeno. Kad sednete u Honda CR-V, Hyundai Tuscon, ili veći Sante Fe, shvatite, koliko je Nissan daleko ispred njih. Dok su Honda i Hyndai pokušavali da dostignu Nissan, Nissan je „sišao stepenicu niže“, i ponudio vozilo koje želi bar 90% vozača (sad što ne mogu svi da ga priušte, to je nešto sasvim drugo).

enterijer-x-trail

Tamo gde se Honda CR-V opasno naginje, a Hyundai Tuscon već klizi po travi pored puta, X-Trail se drži putanje, i prosto oduševljava svojom dinamikom vožnje. Ovaj Nissan je toliko neutralan, stabilan i upravljiv, da sam pomislio na trenutke da vozim Qashqai. Ali X-Trail je mnogo kvalitetniji. Ne samo od manjeg i jeftinijeg modela iz svoje kuće nego i od glavnog konkurenta Honde CR-V, koja se proizvodi u Engleskoj. I to nije problem sam po sebi (jer se u Engleskoj proizvodi i Qashqai), već su problem delovi lošeg kvaliteta koji se proizvode u Engleskoj. Zašto je to sebi dozvolila jedna Honda, zaista ne znam, ali Nissan svoj X-Trail proizvodi u Japanu. Nissanove fabrike Shatai, Kanda, Fukuoka, primenjuju rigoroznu kontrolu kvaliteta. Sve vam ovo navodim, jer su u Srbiji, upravo najzahtevniji kupci japanskih automobila, oni biraju vozila iz zemlje izlazećeg sunca jer organski ne podnose nešto što se piše sa četiri slova: kvar. A Engleska Honda CR-V se mnogo više kvari od japanskog Nissana. Istina, i takva Honda je daleko pouzdanija od VW-ovog Tiguana, BMW-a X3, ili Audija Q3, ali kupce nemačkih automobila to odavno nije briga, oni imaju novca, da menjaju automobile na 3 ili 4 godine, kao što to čine Nemci.

Servisna mreža je jako važna!

Na kraju, zar auto mora da bude bez kvara 10 godina? Pa to su ipak „nerealna“ očekivanja, koje ispunjavaju uporno Toyota (RAV4 se pravi u Japanu) Mazda (CX-5 se proizvodi u Japanu) i Nissan sa testiranim X-Trailom. Zapravo, sve ovo sam napisao zbog kupaca polovnjaka, koji su u ovoj državo dominantni, jer želim da ih lišim nerealnih očekivanja. Hyundai u ovom priči nisam ni pomenuo, jer ova marka automobila izgleda da je postala „umorna“ i bezidejna. Pre jednu deceniju, Hyundai je nudio jeftine automobile, koji su bili relativno pouzdani. A danas? Danas Hyundai sve ulaže na dizajn, i marketing, pa je novi Tuscon jedno ogromno razočarenje. Sve ono što je kod Nissana sjajno, kod Hyundai Tuscona i Santa Fea je očajno. Od kočnica, preko upravljača preko ogibljenja. Ali Hyundai ima modele koji najbolje izgledaju i sponzor je najvažnije sporedne stvari na svetu. Koliko je mnogo Nissan napredovao kada je kvalitet u pitanju, poslednjih pet godina, toliko je Hyundai nazadovao. Hyundai Auto je bankrotirao, a nova firma pokušava da iz blata podigne očajno lošu servisnu mrežu. Kod Nissana je upravo suprotno, iako ćete u servisima uglavnom menjati ulje i filtere u prvih pet godina, a potom potrošne delove kao diskove, na primer. Uostalom, pogledajte koliko košta polovni Qashqai, ili X-Trail, a koliko vredi tri godine Santa Fe? Želim dragi moji čitaoci da vam sopštim, da su korejski automobili miljama daleko od japanskog kvaliteta, i da zaista moram da se držim za stomak, kad god čujem da neko Hyundai poredi sa Mazdom, Toyotom, Nissanom. Nemčki ADAC i TUV ni izbliza ne prikazju pravu sliku nekvaliteta korejskih automobila (danas je svaku statistiku moguće kupiti, tako da će kupci biti često namagarčeni), ali čitaoci, koji se meni javljaju posebno poslednjih pet godina su razočarani, očajni, i besni. Nije Hyundai toliko loš, koliko je slovenački Hyundai Auto razvio lošu servisnu mrežu (pogađate zašto su bankrotirali). I opet se vraćamo na servise. A bez dobre servisne mreže, ne vredi vam ni Mercedes. Slovenci kupce u Srbiji prosto nisu poštovali u dovoljnoj meri, i kupci u Srbiji će to umeti da im vrate. Nissan nema loš servis u Srbiji, jer su kontrole rigorozne, i gubi se licenca za sitnicu. A pouzdanost itekako zavisi od servisa, jer se u njemu sprečavaju skupi kvarovi, itekako neprijatni po vaš džep.

Manja težina za nižu potrošnju i veću stabilnost

Novi X-Trail jeste lakši preko 100 kg u odnosu na stari model: ima za nijansu niže težište, mekše oslanjanje, i mnogo bolje podešenu elektroniku. Ostaje mi samo nejasno zašto Nissan ovom modelu nije promenio ime, jer je razlika ogromna. Ako neko misli da ozbiljni SUV-ovi moraju biti ružni i kockasti, onda može i dalje živeti u zabludi.

Pedala kočnice se veoma lako i lepo dozira – jako je precizna i pruža prijatno mali otpor. Kod Honde je previše osetljiva (inženjeri Honde još nisu shvatili da CR-V nije Accord ili Civic) a kod Hyundaija je neprecizna. Jeep je takođe miljama daleko od Nissana, kada su kočnice u pitanju (hoće li više taj spomenik za Jeep?)

foto-todorovic

X-Trail se vozi sa uživanjem i uz veoma malo zamora. Ovaj SUV može oduševiti totalne početnike za volanom, hronično loše vozače, ali i zadovoljiti iskusnije vozače, koji su navikli da u krivini dodaju gas. ESP su Nissanovi inženjeri podesili fenomenalno, i on na testiranom X-Trailu sa 19-icima funkcioniše besprekorno. Nisam nikada u životu vozio SUV sa ovako velikim klirensom, koji je tako stabilan. Ovaj Nissan prosto oduševljava, ako volite da vozite, bićete zaljubljen u ovaj auto do kraja života!

Aktivna kontrola vožnje „pegla“ neravnine sa puta: X-Trail automatski koči i podešava obrtni moment motora kad naletite na neravne površine kolovoza.

X-Trail voli regionalne puteve, ali i grad: prednja i zadnja kamera sa ptičijim pogledom od 360 stepeni učiniće život mnogo lepšim onima koji mrze parkiranje. Elektro-servo asistencija upravljača pri malim brzinama je toliko snažna da za manevrisanje gradom treba utrošiti istu količinu energije kao i za jutarnje prelistavanje novina. X-Trail će žene prosto obožavati, ne samo zbog lakog parkiranja, već i zbog zadnjih vrata koje se otvaraju gotovo pod uglom od 90 stepeni, pa stavljanje i vađenje dečijih sedišta biva mnogo ugodnije. Ogromni prtljažnik od 550 litara sa vratima koja se elektronski otvaraju, i uz doplatu za treći red sedišta, čine ovaj SUV odličnim izborom za porodicu, svakako, ako vam je maksimalna brzina od 182 km/h dovoljna (fabrika optimistično obećava 186 km/h).

Kad je vaš turbo za servis?

 

 

Šta je to toliko sjajno kod 1.6 dCi motora – Lanac?

Motor naravno ima lanac, kao i svaki agregat koji se nalazi pod Nissanovom haubom, i razvijan je u saradnji sa Renaultom, a jednako dobro radi u Mercedesu C klase (180 CDI). Mercedes i Nissan vole da prećute da je to izvorno Renaultov motor, a moćnici F1 su morali da izmene kompletna pravila kako bi Mercedes ovih godina mogao da pobeđuje. Motor pod haubom od 130 KS, toliko lepo radi, toliko dobro vuče iz niskih obrtaja, da mi je sasvim jasno zašto su Mercedesovi inženjeri položili oružje, i priznali da ne mogu da naprave tako dobar motor radne zapremine od 1.6 litara (Mercedes za svoje modele kupuje francuske motore). Ne znam kako će Srbi ovo da podnesu, jer je dobro poznato da su veći ljubitelji nemačke auto industrije, od samih Nemaca.

foto-branka-todorovic

Kupci su ponekad jako čudni. Žele veoma snažan i jednako toliko elastičan motor koji troši manje od automobila koji su vozili kao studenti, a koji nije imao više od 55 KS. Kupcima SUV-ova nije važno što njihova jedna guma sa alu felnom košta kao prosečna plata u Srbiji (ona realna, ne ona koju saopštava Vlada Srbije), ali im je od životne važnosti da mogu da pređu 200 km sa 10 litara goriva, što ovaj 1.6 dCi motor nudi, iako se nalazi u golemom

Ispod haube junači se 1.6 DCI motor: isti takav je u Mercedesu C klase (180 CDI).

Turbo dizelaš 1.6 dCi sa 16 ventila obradovaće svakog vozača prosečnom potrošnjom od 6,4 litara goriva. Iako ima relativno malu radnu zapreminu, zahvaljujući common-rail direktnom ubrizgavanju goriva i turbo punjaču promenljive geometrije, Nissan-Renault dizelaš nudi obrtni moment od 320 Nm i to pri samo 1.750 o./min. radilice. Mogućnosti motora su idealno usklađene sa automatskim CVT menjačem. Vrlo dobar prenos snage i izvrsno usaglašeno ogibljenje omogućuju ovom Nissanu X-Trail da “pleše” na lošim putevima. Jako retko poskakuje, prosto klizi, a udari se osete samo na verziji sa 19-icama (kupite verziju sa 17-icama ako nemate nameru da prolazite kroz krivine kao Šumaher).

motor-nissanDSC_2330

Nemojte misliti da 320 Nm i 130 KS nije dovoljno za X-Trail,jer on ima jednako dobra međuubrzanja kao konkurencija sa turbo dizelašima od 2.0 litra. Brojke su sasvim jasne: Nissan X-Trail potroši 15 sekundi, da bi ubrzao od 80 do 120 km/h. Toliko vremena traži i Ford Kuga 2.0 TDCi (140 KS, 340 Nm), Mazda CX-5 2.2 litara (150 KS, 380 Nm) 16 sekundi, Škoda Yeti 2.0 TDI 15 sekundi (140 KS, 320 Nm), VW Tiguan 2.0 TDI 15,5 sekundi (140 KS, 320 Nm).

U čemu je štos?

Pre svega, Nissan X-Trail jeste lakši od modela kojeg je nasledio, ali je sa svojih 1.680 kg teži od konkurencije (od njega je teži, recimo, novi Jeep Cherokee sa 1.790 kg), dok Mazda CX5 ima samo 1.475 kg, Tiguan tek 1.540 kg, a Yeti tačno toliko kao njegov “nemački brat”. Ford Kuga ima 1.617 kg. Odakle onda tako dobra međuubrzanja kod Nissana X-Trail? Prosto ima efikasniji menjač, koji manje gubi silu i snagu u prenosu od motora do točkova, a takođe ima i bolju trakciju. Šala? Ne, nije šala, Nissan jasno na svakoj štoperici pokazuje da sa motorom manje radne zapremine pobeđuje konkurenciju. Pobeđuje i kada je potrošnja u pitanju, jer nijedan od navedenih SUV-ova ne troši 5,0 litara pri umerenoj vožnji, već bar jedan litar goriva više. Svakako, nije niska potrošnja jedini adut ovog Nissana, njegov adut je i jeftiniji servis od konkurencije, kao i niža cena kompletnog motora, zahvaljujući Nissan-Renault saradnji.

 

Jako povoljna cena od 24.349 € obezbediće Nissanu X-Trailu dovoljno kupaca

X-Trail kupcima u Evropi dolazi iz Japana, sa japanskim gumama Brigstone i Yokohama. Kontrola kvaliteta je ista kao za premijum brend Infiniti, zato posebno ističem da je cena za X-Trail od 24.349 € prijatno niska. Želim da kažem sledeće: japanski automobil je pre svega automobil koji je proizveden u Japanu, ni manje, ni više od toga, a novac je samo vaš, pa imate prava da kupite, ili ne kupite japanski automobil. Svakako, koliko kupaca SUV vozila planira da zadrži kupljeni auto preko deset godina, ili sa više od 500.000 pređenih kilometara? Takvi su u velikoj manjini, takvi kupci menjaju vozila na tri, četiri ili pet godina, njima realno i ne treba SUV koji je vrhunskog kvaliteta, ali takve SUV-ove žele itekako kupci polovnjaka, zato se Toyota RAV4 ekspresno brzo i lako proda. To možemo očekivati i sa novim Nissanom X-Trail, koji je i sada kao polovnjak cenjen, ali zbog kockastog dizajna nekima ipak nedovoljno privlačan.

Tek ste na pola puta da shvatite koliko je X-Trail sjajan SUV

Sada je već jasno da Nissan sa novim modelom X-Trail samo testira tržište u Evropi, koje je uporno odbijalo da prihvati neki veliki Nissan (u smislu da taj model ima značajno veliko tržišno učešće), jer nudi ovaj SUV sa samo jednim, doduše veoma vrednim dizel motorom. Pravilnik EU o smanjenoj emisiji CO2 tera japanske inženjere da ugrađuju slabije motore nego što bi to oni želeli. Morate znati da svaki brend mora da bude ispod određene granice emisije CO2, što najviše pogađa one brendove koji imaju velike i snažne modele u ponudi.

Foto: Aleksandar Todorović

tamo-gde-je-srce

Dakle nelogična pravila EU su prava adresa, za odgovor na pitanje zašto Nissan ne nudi X-Trail sa motorom od 2.2 litra, na primer. Cela ta priča o Euro normama je jedna velika prevara, jer se okolina enormno zagađuje proizvodnjom automobila, a ko forsira zamenu automobila na 3-4 godine? Administracija EU. Izmislili su enormne namete, ako vaš auto ispušta samo 10% više C02. U Holandiji su mesečni nameti i preko 300 €, za ekološku taksu, ako imate neki malo stariji, i snažniji automobil, cifra je takva da će vas zaboleti glava (podvlačim, to je mesečni izdatak, ne godišnji!). Ako vam je gospodo u EU do manjeg zagađenja, pa onda se manje vozite, umesto da maltretirati proizvođače, da iz motora malih radnih zapremina izvlače puno snage, a takvi motori će naravno, u proseku manje trajati. To opet, znači češće menjanje automobila i motora. Dakle, kako god da se okrenete dragi moji čitaoci, zadnjica vam je pozadi. Na to se zapravo svodi ova priča (a sve ovo pišem, možda zbog toga što ja želim u X-Trailu motor od 250 KS).

Dovoljno brz, udoban i veoma stabilan

Kada na autoputu dostignete zakonom kažnjivu briznu, poželite da pritisnete gas do poda, i onda shvatite da je X-Trail na 180 km/h ne samo stabilan, miran, i upravljiv, već i da vozaču šalje dovoljno povratnih informacija šta se dešava pod točkovima. Veoma je otporan na bočni vetar i jaku košavu, prosto oduševljava kako X-Trail suvereno prati zadatu putanju. Kad vas stigne mrak, u Nissanu X-Trail je još lepše – instrumenti su ugodno osvetljeni, audio uređaj je odličnog kvaliteta, a farovi su zaista moćni. Jasno, svaki SUV je ovde u prednosti u odnosu na limuzinu, jer povišena pozicija fara daje veće šanse za bolji svetlosni snop.

nissan-x-trail-najboljiauto

Zvučna izolacija je vrlo dobra, naravno, zbog poprilične visine, šum vetar je primetan na brzinama preko 160 km/h, ali ne i odviše zamoran. Prednja sedišta su jako udobna, dobro profilisana, položaj za upravljačem je lako pronaći ako ste visoki do 190 cm, a oni viši od toga moraće da obore naslon sedišta malo više nego što su možda navikli. Zapanjujuće udobno oslanjanje ne zamara putnike ni kada u vozilu provedu preko deset sati u nizu. Nissan X-Trail nije samo upotrebljiv kao 4 x 4 SUV, već i kao vozilo za naporna, duga putovanja.

Puno napredne tehnologije: vrhunska aktivna bezbednost

X-Trail je napravljen izuzetno kvalitetno i ozbiljno. U enterijeru se nije nimalo štedelo. Finalna obrada bi mogla da postidi kompletnu nemački konkurenciju, a cena ugrađenih materijala japansku. Modernom utisku o enterijeru doprinose maštoviti kokpit i centralna konzola, kombinacija sa automatskim klima uređajem i Connect navigacionim sistemom izgleda atraktivno. Ovaj sistem, između ostalog, objedinjuje Bluetooth, USB i iPad/iPhone konekciju, sa ekranom osetljivim na dodir i Google™ “Send to Car” tehnologijom, koja vam omogućava da na kućnom računaru odaberete određenu rutu puta, te da je putem interneta prosledite navigaciji u automobilu. Zgodno, zar ne?

Novi Nissan je na Euro NCAP kreš testu ispunio očekivanja u ovoj klasi vozila – osim što je dobio maksimalnih pet zvezdica, on nudi dobru zaštitu pri bočnom i frontalnom udaru bukvalno za sve delove tela. Pogledajte sliku sa Euro NCAP kreš testa i videćete da su svi delovi lutke obojeni u zeleno i žuto (zelena boja označava da je zaštita dobra, a žuta da je adekvatna).

Izvor: Euroncap                      euroncap.com/en/ratings-rewards/latest-safety-ratings/en/results/bmw/x3/10958

bmwx3-losi-rezultati.-jpg

Kod skupljeg BMW X3 to nije slučaj. Kod BMW-a X3 zaštita za toraks je slaba, grudi lutke su dakle obojeni neprihvatljivom braon bojom za jedan premijum SUV. Citiram originalni opias EuroNCAP agencije: „In the more severe side pole impact, protection of the chest was weak.” Dakle u snažnijem bočnom sudaru, zaštita grudi je loša.

Kako je onda BMW X3 u ukupnom skoru dobio 88% od maksimalnog broja poena je pitanje za EuroNCAP. Kako stoji Mercedes GLK? On je bezbedniji od bavarskog SUV-a, sa ukupno 89%, ali je u ozbiljnom bočnom sudaru (pole) dobio tek 7,3 poena, što je dovoljno tek za ocenu: marginalna zaštita grudnog koša. Nissan je dobio 7,9 a BMW je katastrofalno loš sa 6,4 poena .

Zašto onda Nissan X-Trail nije dobio više od 86%? Objašnjenje EuroNCAP agencije je zato što sistem za automatsko kočenje nije deo serijske opreme kod osnovnog paketa opreme Visia. Dakle odaberite srednji paket opreme Acenta, i dobićete SUV koji bi trebalo da dobije bar 92% od ukupnog broja poena na kreš testu, dovoljno?

Izvor: Euroncap                      euroncap.com/en/ratings-rewards/latest-safety-ratings/en/results/nissan/x-trail/7883

nissan-x--trail-bolji

Ako mislite da su BMW X3 i Mercedes GLK bezbedniji u frontalnom sudaru, grešite: X-Trail je dobio 14,7 poena, BMW 14,6 a Mercedes GLK samo 14,3 poena. Meni je kod Nissana posebno simpatično što je još bolja zaštita suvozača nego vozača.

Honda CR-V, Mazda CX-5 i VW Tiguan ne mogu da pariraju novom Nissanu.

U odnosu na konkurenciju, Nissan ima napredniju tehnologiju aktivne bezbednosti, koja je jednako važna kao i pasivna bezbednost. Novi Nissan ima tri bezbednosna sistema, koji su objedinjeni u takozvani “Nissan Safety Shield” – sigurnosni štit. Prvi od njih je “Blind Sport Warning”, koji je zadužen za nadzor “mrtvog ugla”. On funkcioniše sjajno i izuzetno vam mnogo pomaže u vožnji automobila kroz Srbiju (upozorava vozača treptanjem ikonice u retrovizorima, a zatim i zvučnim signalom). Jako je dobar i sistem za automatsko prepoznavanje znakova (deo srednjeg paketa opreme Acenta).

“Lane Departure Warning” je sistem koji vam može spasiti život: svaki put kada nagazite belu liniju bez uključenog migavca, ovaj sistem će se oglasiti glasnim zvučnim i vizuelnim upozorenjem.

nissan-x-trail-aca

Najzanimljiviji je sistem “Moving Object Detection”, koji uz pomoć četiri širokougaone kamere, integrisane na prednjem i zadnjem delu vozila i u bočnim retrovizorima, omogućava da okolinu vozila sagledate iz ptičije perspektive, pod uglom od 360 stepeni. Slobodno možete da se oslonite na sliku nadzornih kamera, koja se prikazuje na centralnom displeju. Treba naglasiti da novi Nissan serijski ima usavršeni ESP (BESP 9. generacije), koji funkcioniše izvanredno, te pri naglom izbegavanju prepreke na putu spašava živote.

i-KEY, DUGME ZA POKRETANJE MOTORA I KOMANDE NA UPRAVLJAČU

Nadzor nad novim Nissanom vrlo je jednostavan zahvaljujući komandama na upravljaču i inteligentnom i-Key, kojim na pritisak dugmeta otvarate vrata, pokrećete motor i polazite.

Šta ona kaže: Sjajan SUV! Novi X-Trail je ostao jednako upotrebljiv, ali je postao mnogo lepši, luksuzniji, stabilniji i oku ugodniji. Jednako je otmen i enterijer, odiše luksuzom, kvalitetnim materijalima i nudi zaista puno udobnosti. Vaša porodica će sa ovim vozilom dobiti najviši mogući nivo bezbednosti, jer je X-trail na Euro NCAP kreš testu osvojio maksimalnih pet zvezdica. Nissan X-Trail je prijatno iznenađenje u SUV klasi. Do sada je Nissan nudio robustan, kvalitetan i pouzdan X-Trail koji je bio najsposobniji na putu i van njega kada je u pitanju 4 x 4 prenos.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako vam je dizajn najvažniji, kupite Hyundai Santa Fe ili novi Tuscon. Lepših SUV-ova prosto nema. Hyundai ima povoljnu cenu, dobru opremu, pa ako menjate automobile na tri godine, nemojte se obazirati na ono što sam naveo u tekstu. Ipak je jako važno da kupite auto koji vam se dopada. Uostalom, novi slovenački uvoznik će možda rešiti da tretira Srbe fer, kao što to čini sa kupcima u Sloveniji (nada umire poslednja).

Novi X-Trail će birati svi oni koji otkriju da je ovaj Nissan bolji SUV od Mazde CX-5 ili Honde CR-V. Kupovaće ga i kupci Nissana Qashqai, oni koji su dobili trojke i oni koji imaju dovoljno novca da doplate za mnogo bolji automobil, jer je X-Trail neznatno skuplji. Tradicionalni kupci Nissanovih 4 x 4 SUV-ova će svakako sa oduševljenjem birati ovaj veoma štedljiv i veoma udoban automobil (ali će morati da ga kupe sa manuelnim menjačem).

X-Trail je SUV sa oznakom “Made in Japan”. Da li vama to nešto znači? Oni kojima to znači već vide ovaj Nissan u svojoj garaži. Ako ste već planirali da kupite Qashqai, smognite hrabrosti i kupite X-Trail, još kvalitetniji, uglađeniji, prostraniji i u svakom pogledu uspeliji SUV. Ako vam se dopada Honda CR-V, nemojte od nje odustati, jer drži cenu bolje od Nissana, pa će vam nadoknaditi to što se malo više kvari, i što nudi lošije vozne osobine.

Novi Nissan prodaje se sa tri osnovna paketa opreme: Visia, Acenta i Tekna. Nivo opremljenosti odražava Nissanovu odlučnost da svim kupcima ponudi visoku tehnologiju. Stoga svi modeli dolaze sa Stop & Start sistemom, šest vazdušnih jastuka, alu felnama i tempomatom (Svi Nissanovi motori imaju lanac umesto zupčastog kaiša, šta daje dodatnu sigurnost.

Palac gore: Odličan štedljiv motor od 130 KS, koji je dovoljno elastičan i snažan za preticanja. Vrhunsko oslanjanje – pravi kompromis između udobnog i veoma udobnog ogibljenja. Odlična ponuda prostora, mesta ima puno i na zadnjem sedištu. Veliki prtljažnik od 550 litara je vrlo varijabilan. Bogata oprema, umerena cena, umerene cene servisa. Odličan kvalitet, vrhunska pouzdanost. Vrlo dobra finalna obrada i još bolja ergonomija. Odlična aktivna bezbednost. Jako malo zamara na dužim putovanjima. Moćni farovi nude širok i dubok snop. Jako dobro drži cenu i nudi veliku varijabilnost. Nudi mnogo prostora za kolena u glave putnika. Dobar kvalitet audio uređaja. Genijalno I-Kay dugme. Napredni ESP devete generacije (BESP). ECO taster redukuje obrtni moment i samim tim potrošnju. Izuzetno efikasne kočnice (pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja pređe samo 36 m). Garancija od 5 godina.

Palac dole: Paleta motora je zaista slaba – samo jedan motor, ali, na sreću, dizelaš po ukusu kupaca u Srbiji, 1.6 dCi. Mala nosivost od 470 kg pomalo razočarava: čemu onda tako dobra ponuda prostora, treći red sedišta i veliki gepek? Treći red sedišta je novina za X-Trail, ali na njemu ima mesta samo za hobite i patuljke. Veliki prečnik okretanja od 12,2 metara – Honda CR-V traži samo 11,4 m za isti manevar. Maksimalna brzina je ipak samo 182 km/h. Previše liči na manji Qashqai. Honda CR-V, Hyundai Sante Fe izgledaju bolje.

Cena: od 24.349 €

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.640 mm
Širina: 1.820 mm
Visina: 1.710 mm
Međuosovinski razmak: 2.705 mm
Rastojanje od tla: 210 mm
Prtljažnik: 550/1.982 l
Težina: od 1.500 kg[/table]

motor-nissanDSC_2330

[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.598 ccm
Snaga: 130 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni moment: 320 Nm pri 2.000 o./min[/table]

menjacDSC_2335

[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11,4 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,9 litara
Potrošnja na testu: 6,4 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdice[/table]

najbolji-_auto_logo_670-1

OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,7
Dizajn: 5,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 3,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 5,0
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 5,0[/table]

najboljiauto-DSC_2189

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 1,0
Mogućnost dalje prodaje: 5,0[/table]