TESTIRALI SMO: VW Golf VII 1.2 TSI

Novi Golf sedme generacije je izuzetan porodični automobil, broj jedan u svojoj klasi. VW je još jednom dokazao svetu da je na samom vrhu kompakt klase, jer je Golf VII u mnogima segmentima iznad skupljih automobila kao što su Mercedes A klase i BMW serije 1. Nemački automobil je jedno izvanredno vozilo, koje nudi vrhunsku voznu dinamiku, odličnu bezbednost i uzezetno visok nivo komfora. Šta još tražiti od ovog automobila?

Tekst: Aleksandar Todorović, Foto: Branka Todorović

TESTIRALI SMO: Volkswagen UP! 1.0

TESTIRALI SMO: VW Polo 1.2TSI Bluemotion

DSCN0177Golf VII nudi daleko bolji komfor i sigurnije vozne osobine od svog prethodnika. Štedljivi motor 1.2 TSI od 85 KS, ali sa 160 Nm obrtnog momenta, izuzetno je elastičan, pa maksimalni obrtni moment isporučuje već na 1.500 o./min. radilice, uz ugodan sportski zvuk. Vibracije kod motora nisu prisutne čak ni kada je hladan, jer ovaj agregat ima parni broj cilindara. Zvučna izolacija je čak bolja nego kod pojedinih modela premijum brendova. Golf VII je tiši od Mercedesa A klase i BMW-a serije 1 za 20%, a od Škode Octavije za čak 40%. Tišina u putničkom prostoru prisutna je čak i pri brzini od 180 km/h, što je maksimum Golfa VII sa osnovnim, najslabijim agregatom u ponudi.

najbolji-_auto_logo_670-

Ovo je, zapravo, “Passat prethodne generacije” savršeno upakovan u manje, kompaktno pakovanje, a takav je i osećaj za volanom. Nemački bestseler sa odličnom mehanikom namenjen je racionalnim kupcima koji žele štedljiv, a brz automobil.

DSCN0145Na spisku mana nalaze se pomalo jednoličan, dosadan dizajn, još dosadniji enterijer i,što je važnije, nedovoljno precizan servo upravljač, kojem zaista nije mesto u jednom ovako dobrom automobilu. Sedišta su daleko od najboljih u klasi, kao i veličina prtljažnika. Na kraju, cena Golfa više nije tako povoljna, ali koga je briga, kada na svetu ne postoji automobil koji bolje drži cenu od njega. Nisam potcenjivao, ali ni precenjivao Golf VII pre vožnje, ali sam iz njega izašao više nego zadovoljan.

DSCN0140Ovo je prvi Golf posle 28 godina koji je u meni ponovo probudio emocije – poslednji put ovoliko me je oduševio Golf II GTI. Golf na testu, nažalost, nije bio GTI, ali iza skraćenice TSI krije se mnogo toga uzbudljivog. Nemci su “sakrili” bar 10 KS koje nisu prijavili na deklaraciji, jer motor na testu nikako ne može imati samo 85 KS, što bolje od mene znaju u VW-ovim servisima širom Evrope. Novi Golf je od svog prethodnika veći, ali i u proseku lakši za čak 100 kg. Ovo je ujedno prvi Volkswagen konstruisan na MQB platformi. Težina karoserije smanjena je za 23 kg, dok su uštede ostvarene novim oslanjanjem (-26 kg), klimom (-2,7 kg) i sedištima (-7 kg). Posle skoro tri decenije, Volkswagenov Golf je ponovo daleko iznad konkurencije.

Kokpit DSCN0155Praktičan i veoma kvalitetan enterijer: sve je tako gde i očekujete

Dizajn prednje armature ipak ne razbija monotoniju konvencionalnog VW-ovog enterijera, mada je izrađen od nešto kvalitetnijih materijala nego kod Golfa VI. Instrumenti izgledaju klasično, ali su zato izuzetno pregledni, intuitivni i dobro raspoređeni, u čemu mogu predstavljati pravi primer drugima. U enterijeru je sve dobro poznato, praktično i jednostavno i bez ikakvih iznenađenja. Za volanom ovog automobila svako se odeća kao na dobro poznatoj teritoriji – nije potrebno nikakvo navikavanje, nema suvišnih tastera ni zbunjujućih rešenja. Sada se sedi niže za 12 mm, za koliko je spuštena pozicija prednjih sedišta. Zahvaljujući relativno velikom međuosovinskom razmaku od 264 cm (što je za 6 cm više nego na starom modelu), na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta i za krupnije putnike, što se na Balkanu naročito ceni.

DSCN0153 Nažalost, zadnja klupa je nemački tvrda i sedi se odviše uspravno, pa nikako nema one opuštenosti kao kod Renault Megana. Varijabilnost karoserije je tradicionalno dobra. Inače prosečan, varijabilni prtljažnik prima od 380 do 1.270 litara, koliko se dobija preklapanjem sedišta. Nosivost je sasvim prosečna i iznosi 515 kg (nosivost Golfa 2.0 TDI je još i manja, tek 480 kg). Poređenja radi, nosivost novog Hyundaija i30 je 550 kg, a Škode Octavije, koja upravo odlazi u penziju, čak 580 kg, dok je šampion u ovoj kategoriji Ford Focus sa 600 kg.

DSCN0171Kupcima Golfa odgovora enterijer kakav VW godinama neguje, pa se ova doslednost ne može nikako okarakterisati kao mana, ali čak i oni koje umara konvencionalni dizajn enterijera vole kvalitetno odrađene spojeve u Golfu. U ovom automobilu ništa ne škripi, čak ni kada vozite po kaldrmi, šinama i veoma lošim putevima, jer spojevi su vrhunski odrađeni. Golf je uvek imao poneki adut u rukavu, čak i kada je bio sporiji, skuplji i neudobniji od konkurencije, a kao jednu od njegovih najvažnijih vrlina treba istaći činjenicu da odlično drži cenu. Poverenje u Golf na našim prostorima kreće od solidnosti enterijera – kokpita, jer se potencijalni kupac polovnog Golfa prvo susreće sa “neuništivom” plastikom i oduševljava time što ništa ne “lupka” pri vožnji, bez obzira na to dužinu korišćenja. Dok sam vozio novi Golf, imao sam utisak da vozim Passat u kompaktnoj verziji. Finalna obrada je sada bolja, a ugrađeni materijali izgledaju skuplje, iako je atmosfera i dalje nemački hladna.

Motor DSCN0176VW-ov TSI Motor je prosto sjajan: snažan, elastičan, tih, vrlo uglađen i veoma štedljiv.

Sumnja u motor sa relativno malom radnom zapreminom nestala je u “oblaku dima” već iza par krivina. Motor vuče sjajno, zvuči sjajno i reaguje već na 1.500 o./min., kada pruža već 160 Nm, i tako sve do 3.500 o./min. radilice. Menjač je još i bolji – ovo savršenstvo, koje klizi iz brzine u brzinu brže od vaše ruke, do maksimuma iskorištava mogućnosti motora. Odnos brzina je sjajan, peta brzina je dovoljno dugo proračunata, a u četvrtoj brzini su međuubrzanja fantastična. Ovaj automobil ipak najviše voli brzu, forsiranu vožnju na autoputu, i ko god bude kupio ovaj, ili neki snažniji Golf VII, mora odmah da se suoči sa činjenicom da će naplaćati kazni za prekoračenje brzine kao nikada u svom životu. Brzina se u ovom automobili prosto ne oseća – kao da ste u nekom Mercedesu. Kada vozite 160 km/h, osećate brzinu od najviše 120-130 km/h, a da stvar bude još i gora (po vaš novčanik i eventualne susrete sa presretačima), brzinomer je prilično precizan. U Golfu VII ne vlada “pozorišna” tišina samo zbog dobre aerodinamike i dobre zvučne izolacije, već i zbog veoma dobro izbalansiranog ogibljenja, koje tako dobro guta neravnine sa naših puteva da na ovom polju može da postidi čak i novu Mercedesovu A klasu.

GOlf DSCN0190VW je visoko odskočio sa novim Golfom, i konkurenciji će biti potrebno veoma mnogo vremena (kojeg nemaju) da sustignu vozne karakteristike nemačkog automobila. Uprkos tome što je brz i dinamičan, novi Golf je takođe iznenađujuće džangrizav: putni računar će vas svako malo upozoravati na led na putu (korisno, osim što leda u velikoj većini slučajeva nema), previsoku brzinu (na osnovu stanja puta, što se veoma često dešava u ovim našim krajevima), pa čak i da napravite pauzu u vožnji, ako se uplaši da još dugo nemate nameru da se zaustavljate.

Najslabiji motor u ponudi, 1.2 TSI, koji se nalazio u testiranom Golfu, ne proizvodi se u Nemačkoj, već u Mladoj Boleslavi, u Češkoj Republici, odakle nam dolaze Škode. Ovaj “češki” motor pored Golfa pokreće i modele Audija, Škode i, naravno, Seata. Zahvaljujući bloku od aluminijuma, masa motora iznosi samo 89,5 kilograma, ubrizgavanje goriva u cilindre je direktno, a turbo punjač je optimizovan tako da daje što više obrtnog momenta. U ovom slučaju, VW-u nije bila primarna snaga, već dugovečnost agregata.

DSCN0206Pravi porodični automobil za duže putovanje: Golf VII izuzetno malo zamara vozača.

Za upravljačem je lako pronaći idealnu poziciju, posebno ako niste viši od 200 cm. VW je primenio “trik” iz Mercedesa, pa su hodovi pomeranje upravljača po vertikali i horizontali jako veliki, tako će idealnu poziciju za volanom pronaći i krupni muškarci od 190 cm i sitne žene od 160 cm. Sedišta jesu tvrda, što nekima prija, i pozicionirana su za 12 mm niže u odnosu na stari model. Za razliku od moje saputnice, mene nisu zamorila ni posle deset sati vožnje sa kraćim pauzama. Kao što sam već pomenuo, putni računar će vas opomenuti ako smatra da je vreme za pauzu. Mene je opomenuo posle tri i po sata vožnje po danu i sat vožnje po mraku. Ne znam da li je moguće prilagođavati ova upozorenja po želji ili ne, ali nekima će možda prijati što ih auto podseća da naprave predah (ne da je to zaista potrebno vozačima u Srbiji, koji prave pauze na svakih sat vožnje). Prednja sedišta deluju na prvi pogled tek solidno, ali, posle duže vožnje po autoputu, zaključio sam da relativno malo zamaraju. Bolja su ona kod Mercedesa A klase i u Hondi Civic, ali zato Golf VII ima druge adute kojima je “oduvao” konkurenciju, kao što je izuzetno velika tišina u putničkom prostoru. Takođe, dinamika vožnje je impresivna – automobil se ponaša vrlo slično kao skuplji Audi A3, što je u ovoj klasi retkost. Ovo je toliko zreo automobil, tako da ćete posle, recimo, Golfa VI, biti prezadovoljni ovim automobilom, koji ima skoro sve što je nudio Passat prethodne generacije, osim mesta na zadnjoj klupi.

Razumljivo, pošto dolazi iz Nemačke, stvoren je za autoput, na njemu se oseća kao “riba u vodi” i prosto moli da ga vratite u matičnu zemlju i provozate autobanom, pod uslovom da nije zakrčen kao što ume da bude. Pri brzini od 180 km/h (ova verzija više nije mogla), kontrola nad vozilom je izuzetno sigurna, a osećaj na upravljaču je dovoljno dobar, jer dobijate sasvim dovoljno povratnih informacija o tome šta se dešava pod točkovima, doduše – dobro izolovano, kao kod Mercedesa. Ovo može biti i opasno za neiskusne vozače, jer brzina od 180 km/h se ne oseća, a pri ovoj brzini vozač ima jako malo vremena da reaguje na eventualna iznenađenja na putu. Siguran sam da ćemo narednih godina viđati mnogo Golfova VII kako jure autoputevima “neprilagođenim” brzinama, ali krivac za to biće savršeno dobra izolacija sa svih strana. Šum vetra je jedva primetan, a aerodinamika je bolja (čak je novi Golf i 2 cm niži od starog modela).

U gradu ga je zadovoljstvo voziti: motor nudi zavidan nivo elastičnosti, ali imajte na umu da ipak nema obrtni moment kao TDI motori. Zato pre preticanja ipak odaberite pravi stepen prenosa. Ubrzanja su dobra, pa novi Golf do “stotke” stiže za 11,5 sekundi (fabrika navodi skromnih 11,9 s), a maksimalnu brzinu ostvaruje bez ikakvih problema i ima se utisak da oslanjanje i karoserija mogu da izdrže motor i od 285 KS, a ne samo 85 KS. Ukupan utisak je na kraju vrlo pozitivan, pa sa nestrpljenjem očekujem testiranje nekog Golfa VII sa snažnijim agregatom, da bih koliko-toliko mogao da odredim gde su pravi limiti ovog vozila. Testirana verzija 1.2 TSI trenutno je na akciji i košta 15.500€, dok je regularna cena 16.996€. Ako kupujete automobil preko Porsche Mobilitija, cena je još povoljnija i iznosi 14.500€. Na akciji je i 1.6 TDI verzija, ali od 105 KS, za koju treba izdvojiti 19.000€.

golf DSCN0198Trendline paket opreme: Testirani model imao je osnovni paket opreme Trendline, koji sadrži: ESP, uključujući ABS i ASR , elektropodesive spoljne retrovizore, čelicni rezervni točak, grejanje spoljnih retrovizora, elektromehaničko upravljanje, elektronski imobilizator, elektronska kontrola zaključavanja, indikator probušene gume, filter za polen i prašinu, Start/Stop sistem sa rekuperacijom, ISOFIX priprema za dečija sedišta, varijabilni pod prtljažnika, zadnje svetlo za maglu, sedište vozača podesivo po visini, paket za pušače, nedeljiva zadnja klupa, indikator za nevezane pojaseve, daljinska kontrola centralne brave, bord kompjuter, tonirano toplotno izolujuća stakla, čelični točkovi 6J x 15”, elektropodizači stakala, napred i nazad, detekcija zamora, vazdušni jastuci za vozača i suvozača, pneumatici 195/65 R 15, sistem vazdušnih zavesa za putnike, električna parkirna kočnica, Auto Hold funkcija, parkirne kočnice, obruč volana obložen kožom, ručica menjača, crna (mat) rešetka hladnjaka obložena kožom, centralni naslon za ruke, napred, Climatronic automatski klima uređaj, kućišta retrovizora u boji vozila, četvoro vrata sa električnim podizačima stakala, svetla za maglu, napred, statičko i  dinamičko osvetljenje skretanja, Composition Colour infotainment uređaj, ekran 5″ osetljiv na dodir, radio CD MP3 uređaj (čitač SD kartice AUX – IN 8 zvučnika, napred i nazad).

Cene svih verzija

Ponuda agregata je bogata, TSI benzinci od 85, 105, 122, i 140 KS i turbo dizelaši  od 105 i 150 KS. Preciznije: 1.2 TSI BlueMotion od 63 kW (85ks), 1.2 TSI BlueMotion od 77 kW (105ks), 1.4 TSI BlueMotion 90 kW (122ks) i 1.4 TSI BlueMotion od 103 kW (140ks) sa ACT (aktivan menadžment cilindara). Ovi motori se mogu kombinovati ili sa 6-stepenim manuelnim menjačem ili sa 7-stepenim menjačem sa duplim kvačilom (DSG), osim 1.2 TSI koji je uparen sa petostepenim manuelnim menjačem. 4Motion pogon na sva četiri točka je dostupan kao opcional u kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim menjačem i sa motorima. U ponudi su samo dva turbo dizela 1.6 l 77 kW (105ks) TDI BlueMotion i 2.0 l 110 kW (150ks) TDI BlueMotion .

najbolji-_auto_logo_670-Sve cene: Golf 1.2 TSI 63 kW / 85 KS od 16.996€, Golf 1.2 TSI 77 kW / 105 KS od 18.758 €, Golf 1.2 TSI DSG 77 kW / 105 KS od 20.427€, Golf 1.4 TSI 90 kW / 122 KS od 19.310 €, Golf 1.4 TSI DSG 90 kW / 122 KS od 20.979 €, Golf 1.4 TSI 103 kW / 140 KS od 20.873 €, Golf 1.4 TSI DSG 103 kW / 140 KS od 22.500 €
   
Turbo dizel common rail agregati: Golf 1.6 TDI 66 kW / 90 KS od 19.411 €, Golf 1.6 TDI 77 kW / 105 KS od 20.051 €, Golf 1.6 TDI 4MOTION 77 kW / 105 KS od 20.991 €, Golf 1.6 TDI DSG 77 kW / 105 KS od 21.865€, Golf 2.0 TDI 110 kW / 150 KS od 22.809 €, Golf 2.0 TDI 4MOTION 110 kW / 150 KS od 24.442 €, Golf 2.0 TDI DSG 110 kW / 150 KS od 25.172€.

Golf VII DSCN0141Šta ona kaže: Ako preskočimo dizajn, koji je u najboljem slučaju dosadan, nemački hladan enterijer sa utiskom već viđenog, i činjenicu da novi Golf predstavlja trenutni maksimum VW-ovih stilista, onda možemo da krenemo sa hvalospevima za ovaj nemački automobil. Jedna od stvari koje su me najviše zapanjile je zvučna izolacija: neverovatno, ali u novom Golfu manje je bučno nego u Mercedesu! Automobil minimalno prenosi vibracije do putnika, čak i kada vozite po Srbiji. Koči nestvarno dobro i pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja mu treba dva metra manje nego Hondi Civic, odnosno metar manje nego Mercedesu A klase. U krivinama je dugo neutralan, uvek je vrlo stabilan i prosto “vapi” za snažnijim agregatom. Nisam od onih koji vole samo snažne automobile, ali ovaj Golf je napravljen da ga vozite 250 km/h. Motor 1.2 TSI na testu je toliko štedljiv da ćete zaboraviti kada ste sipali gorivo, jer je sa brzom vožnjom prosek oko 5,5 litara, a sa sumanuto brzom vožnjom 6,6 litara. Sistem start/stop funkcioniše besprekorno, kao i onaj na Mercedesu (ne znam ko je od koga prepisivao), a farovi su odlični. Sedišta pomalo razočaravaju – previše su tvrda i ne drže uvek telo u krivinama. Kaseta ispred suvozača je relativno male zapremine i postavljena je prilično nisko, tako da se osećate pomalo skučeno. Zvučnici su prosečni (snažni, ali sa osrednjim kvalitetom zvuka), a ni ugrađena plastika nije na nivou najboljih automobila u klasi. Gepek je za tačno 100 litara manji nego kod Civica, dok pozadi ima dovoljno mesta, ali su sedišta dosta tvrda. Ovaj inače odlični automobil ima, kao što se vidi, poneku sitnu, ali i jednu veoma krupnu manu: previše je zanimljivi lopovima. Ni cena nije odviše povoljna, jer osnovna verzija košta 16.996€ kada nije na popustu. Na sve ove mane brzo ćete zaboraviti kada shvatite da sa ovim automobilom svuda stižete mnogo brže i ugodnije nego što ste planirali. Uvek je dobro putovati brzo i bezbedno, a Golf VII nudi i jedno i drugo. Ko je do sada voleo Golf, od sada će ga obožavati. 

Kome je namenjen ovaj automobil?

Činjenica je da će ovaj Golf duže vreme biti na vrhu klase. Da, konkurencija će dostizati Golf VII, ali nemački inženjeri neće sedeti skrštenih ruku, već će sve unapređivati sve ono što je dobro na njihovom poslednjem “čedu”. Sumnja u nemačke novinare, koji su Golf VII uporno postavljali na sam vrh klase u uporednim testovima, kod mene više ne postoji, u celini gledano. Iako se ne slažem da je Golf VII bolji od nove Mercedesove A klase, jer on to nije, priznajem da je ovaj automobil nadmašio sve ostale. Golf VII i ne igra u istoj ligi sa Mercedesom A klase, koji je ipak skuplji, i sumnjam da ovi automobili gađaju na istu vrstu kupaca. Mada, to se nikad ne zna. Čekajući na ključeve “mog” plavog Golfa, video sam vlasnike BMW-a koji kupuju Volkswagen. Zar neko posle BMW-a može da bude oduševljen jednim Golfom? Verujte mi da može, jer Golf VII nudi takvu tišinu u putničkom prostoru koje se ne bi postidela ni Mercedesova C klasa. Slalom vožnju Golf VII prolazi brže čak i od BMW-a serije 1. Na stazi Golf VII pravi bolja vremena od BMW-a, Mercedesa, Honde. Štoperica ne laže, a u sposobnosti ovog automobila niko neće sumnjati nakon duže test vožnje. Ovo je jedan izvrstan automobil, dinamičan, stabilan i upravljiv. Šteta što VW-ovi inženjeri nisu “ukrali” volan od BMW-a ili bar Mercedesa. On nije loš – prosečan je, a prosečnost ovakvom Golfu nikako ne pristaje. Uz to, zabavan je za vožnju kao nekada Golf II GTI, kojeg se mnogi sećaju, a neki ga i dalje poseduju. Posle ovog teksta, verujem da i sami znate da li je ovo automobil za vas ili ne. Ovaj automobil namenjen je, između ostalog, a na prvom mestu, tradicionalnim kupcima Golfova, VW-ovih automobila, razočaranim vlasnicima BMW-a i vlasnicima Škoda, koji konačno imaju novca za “pravu stvar”, odnosno – Volkswagen.

Golf VII DSCN0199Sudeći po odličnim prodajnim rezultatima, većina kupaca pronašla je u ovom automobilu mnoge druge kvalitete važnije od dizajna. Ne postoji automobil u ovoj klasi koji tako dobro koči kao novi Golf. “Nemac” ima i savršeni menjač, tako da nema problema sa ubacivanjem ručice menjača u željenu brzinu – sve klizi kao podmazano. Golf je idealan flotni automobil (kao i većina VW-ovih modela): dovoljno je jeftin za održavanje, ima proverenu mehaniku i izuzetno dobro drži cenu. Motor je jedan od najštedljivijih benzinaca na svetu – na zahtevnom testu trošio je u proseku 6,6 litara, što je veoma dobro. Kada držite gas do poda, potrošnja je oko 8,0 litara. Jedina prava mana je što je skuplji od konkurencije i što, zbog simpatija lopova prema Golfu, morate platiti i kasko. Ovaj automobil nikako ne preporučujem početnicima, iako je izuzetno predvidiv i miran u svakoj situaciji, jer se u ovom automobilu brzina ne oseća. Nemojte se iznenaditi kada vidite vlasnike Golfa VII kako “sumanuto” voze, jer kada ste za volanom ovog automobila, percepcija brzine je sasvim drugačija. Neću reći da Golf nudi ljubav i pouzdanost na duže staze, i da je to danas, u krizi, postala osobina koja se veoma ceni, jer je to nekako izlizano. Ali je istinito.

thumbs-upVeoma štedljiv i elastičan 1.2 TSI agreat, odličan izuzetno precizan i dobro usklađen petostepeni manuelni menjač. Fenomenalno izbalansirano oslanjanje i još bolja i temeljnija zvučna izolacija. Dinamičan, stabilan, upravljiv. Vrhunske kočnice i jednako dobri farovi. Instrumen. O, odlična pasivna, i aktivna bezbednost. Odlično drži cenu, lako pronalazi put do kupaca pri daljoj prodaji. Vrlo dobar imidž, umereni troškovi održavanja. Velika autonomija uprkos rezervoaru prosečne zapremine od 50 litara, zahvaljujući prosečnoj potrošnji od 6,6 litara. Gotovo savršen start/stop sistem, jednako dobar kao kod Mercedesa. Bogata serijska oprema baznog paketa Trendline.

thumbs-downSedišta prosečno udobna, prosečna nosivost. Servo upravljač nedovoljno precizan, nedefinisan je oko nulte tačke, ovaj automobil zaslužuje bolje. Jednostavan, dosadan dizajn. Neinventivan enterijer. Kaseta ispred suvozača je mala i postavljena isuviše nisko, tako da stvara osećaj skučenosti. Visoka cena – 1.2 TSI sa 105 KS košta 18.758€. Zeder i kasko neizbežni dodatni troškovi za Golf u Srbiji. Neverovatno je da u paketu opreme Trendline nemate deljivo zadnje sedište.

Cena: od 16.996.€

[table]DIMENZIJE: SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.255 mm
Širina: 1.799 mm
Visina: 1.450 mm
Međuosovinski razmak: 2.640 mm
Prtljažnik: 380/1.270 l
Težina: od 1.205 kg[/table]

najbolji-_auto_logo_670-

[table]MOTOR: SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.197 ccm
Snaga: 85 KS pri 5.300 o./min.
Obrtni momenat: 160 Nm u intervalu od 1.500 do 3.500 o./min.[/table]

vodic-za-kupovinu-automobila[table]PERFORMANSE: SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11,9 s
Maksimalna brzina: 179 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 5,5 litara
Potrošnja na testu: 6,6 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

 

TESTIRALI SMO: VW Polo 1.2TSI Bluemotion

TESTIRALI SMO: Volkswagen UP! 1.0