TESTIRALI SMO: Volkswagen UP! 1.0

Novi Volkswagenov model u A segmentu, “maleni” UP! zaslužuje izvrsne ocene za: voznu dinamiku, udobnost, zvučnu izolaciju, motor, kočnice, menjač, bezbednost. Prosto, VW-ov UP! je jedan izuzetan mali automobil, koji možda nema ni jedno revolucionarno rešenje, ali u A segmentu postavlja zaista nova merila kada je kvalitet vožnje u pitanju. Izvrsno podešeno ogibljenje, uz vrlo dobar elektro servo upravljač vam servira pravo uživanje za volanom. Uz sve to, može da pojuri 165 km/h (5 km/h brže od obećanja), i da jako brze putne proseke naplati sa samo 5,3 litara na 100 km, prosto neverovatno!

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

TESTIRALI SMO: VW Polo 1.2TSI Bluemotion

Nalazim polovni automobil za vas!

 

najbolji-_auto_logo_670-

Volkswagen UP!: mali po dimenzijama ali zaista veliki automobil po mogućnostima!

Volkswagen jako dugo nije imao najbolji automobil u A segmentu, sada ga ima, jer UP! je visoko odskočio od najboljih u klasi kao što su Chevrolet Spark, Toyota Aygo i Fiat Panda. UP! je toliko dobro i kvalitetno napravljen, da mi se sada cena od 9.100 €, koliko je koštala petovratna verzija na testu od 60 KS, čini kao veoma povoljna. Zapravo, UP! se  tako zrelo, mirno, i stabilno ponaša u svakoj situaciji da pomislite da sedite za volanom Pola. Ali ne, UP! nudi i više od toga, upravljiviji je i dinamičniji je od većeg i skupljeg brata iz iste kuće.

DSCN4526Lakša karoserija, bolje posloženo ogibljenje, zaista čine da je UP! ugodniji za vožnju od Pola.

UP! u verziji sa petoro vrata može biti solidan izbor i mlađim porodicama, jer ne zadnjem sedištu ima mesta kao najprostraniji u klasi: Chevrolet Spark. Imam utisak,  da se vlasnici UP!-a neće tako lako rastajati od ovog modela. UP! je možda jedan od onih automobila koji se kupuju da ostanu u kući, jednu deceniju, pa i malo više od toga. Jedan od onih automobila koji voze i tata, i mama, a posle i deca kada polože vozački ispit. Kod mene je UP! “malo” pobudio emocije, i podsetio me je na jedan “mali” VW-ov automobil koji sam jako voleo i cenio (ne to nije Golf II, jer on nikada nije bio mali auto, a nije ni danas) a to je Polo Mark II (86C). Pomenuti Polo druge generacije se proizvodio punih devet godina (verujem da će UP! izgurati još i više), od 1981.god od 1990 godine. Taj Polo sa motorom 1.3 od 55 KS (iz Golfa), je bio dovoljno živahan, i ugodan za vožnju. Takav je i aktuelni UP!, stom razlikom, da UP! mogu voziti izuzetno brzo, i na limitu, i prilično neuki vozači, jer je VW-ov mališan tako dobro uravnotežen automobil, da je to prosto neverovatno.

DSCN4627Dizajn VW UP!-a: nema revolucije – nema uzbuđenja – bez emocija i avangardnih linija.

Namerno nisam pomenuo, opisao dizajn ovog automobila u uvodu teksta. Uostalom, zar je dizajn baš toliko važan? Ruku na srce i jeste, jeste bitan, ali ne i presudan kod izbora automobila, posebno kada je reč o racionalnim kupcima, ili krajnje racionalnim vozačima ili ti VW-ovim kupcima, kako god više volite. Linije UP!-a jesu dovoljno moderne, automobil se uklapa kako tako u moderne trendove, ali ima se utisak da mu nešto nedostaje. UP! nema šarm, originalnost jednog Sparka, ili Toyote Aygo, a nije čak ni simpatičan kao recimo Kia Picanto. Ali ruku na srce, UP! će kupovati i žene, a žene kao žene, imaju ponekad čudan ukus, tako da hajde da ostavimo dizajn VW UP!-a na miru. Ja priznajem da mi posle testa UP! nije više ružan, kao što mi je bio pre nekoliko dana. Jednostavno, njegova “unutrašnja lepota” (ne mislim samo na mnogo lepši enterijer), me je osvojila.

DSCN4563Kvalitet ugrađenih materijala, veliki, mesnati obruč upravljača koji čovek može lepo, muški da uhvati, dobra sedišta, odlična plastika, i fantastično odrađeni spojevi moraju svakom da se dopadnu. Zapravo UP! vam je kao niska, elegantno “popunjena dama” koju nikada niste primećivali, a ona zapravo u tim svojim “oblinama” krije tako puno lepih iznenađenja za vas, koji život znače. Nije mi bila namera da budem vulgaran, to nikako, već samo želim da se manete praznih priča, i da zakažete test vožnju ovog automobila, jer nakon vožnje UP!-a, vaš pogled na svet malih automobila nikada više neće biti isti. UP! vam je kao strašno dobar seks, sa osobom od koje to nikada ne biste očekivali. Šalu na stranu, ali dok ste za volanom UP!-a, vaše misli će biti jako dugo pozitivne, i na visini zadatka, a to je nama muškarcima jako važno. Ako ste dama, valjda i kod vas važi sve navedeno, na neki sličan, ili manje sličan način.

OOYYO.RS VW UPVW UP! je jako mnogo iznad konkurencije: Vokswagenovi inženjeri zaista nemaju milosti.

UP je oduvao  konkurenciju kada je u pitanju dinamika vožnje. Zamislite, i dan danas se pitam kako je moguće da se jedan tako mali automobil sa međuosovinskim rastojanjem od samo 242 cm (mada je to jako veliko m.rastojanje u A segmentu) ponaša tako suvereno, i mirno na lošim putevima, i na brzinama od preko 160 km/h.

Aleksandar Todorovic VW UPVW-ovim inženjerima skidam kapu, ma klanjam im se do poda, jer su nam podarili jedan sjajan mali automobil.

UP! je pregledan i okretan, ovaj automobil može parkirati i “moja baba sa teglama na očima”. UP! vam uvek pruža maksimalni vozački užitak, i u gradkoj vožnji, čak i ako je ispod haube samo 60 KS, kao na testnom vozilu, i to istisnutih iz neparnog broja cilindara (samo tri). Vrhunski hendling, besprekorna poslušnost automobila, lakoća ispravljanja grešaka u vožnji prilikom prebrzih ulazaka u krivine jesu osobine po kojima je UP! jedinstven u ovoj klasi.

Oprema je sasvim u skladu sa klasom kojoj VW UP! pripada.

U ponudi je pet paketa opreme, ali za kupce u Evropi: Take Up!, Move Up, High Up!, White Up, Black Up, svaki sa 60 (kao na testu) ili 75 KS. Uvoznik VW-a za Srbiju je rešio da domaće kupce liši ovih muka, i ponudio im je dva paketa opreme: Move Up i High up. Doduše, UP! se jako često nudi na akciji kao što je sada slučaj, pa se uz paket Move up gratis dobija jako dobar navigacioni uređaj sa putnim računarom (njegova vrednost je 346 €), rezervni pneumatik punih dimenzija (dakle nema “ćopavca” kojeg niko i ne želi) i dodatni par vrata (inače je doplata za njih 433 €).

DSCN4566Kupci imaju na raspolaganju brojne mogućnosti personalizacije, pa se, uz atraktivne boje (najzanimljivije su crna i crvena) Up! može pretvoriti i u fensi auto. Doduše, UP! nikada neće izgledati atraktivno kao Fiat 500, koliko god ga dobro “našminkali”, ali to ovom malom VW-u i nije potrebno, jer je za klasu bolji automobil. UP! serijski ima klima uređaj, prednje i bočne vazdušne jastuke, sedište vozača podesivo po visini i elektro mehaničko progresivno upravljanje (to je upravo ono što je mene oduševilo),

 

Tražim najbolji polovnjak za vas!

 

 

DSCN4589UP! retko traži da posetite benzinsku pumpu: u realnim uslovima vožnje troši samo 4,5 litara goriva!

Dakle, pred vama je jedan “jezivo” dobar proizvod, na koji konkurencija za sada nema odgovor. UP! zaslužuje zaista sve pohvale, ali sam se svih ovih dana zdušno trudio da mu nađem i neke mane, tako da nećete ostati uskraćeni za te informacije. Najneprijatnija mana UP!-a je osetljivost na bočni vetar. Jak vetar ga lako izbacuje sa putanje ako ste sami u automobilu, i pri tome još imate prazan prtljažnik. UP! ne voli brze prolaske pored šlepera – morate smanjiti brzinu na 130-140 km/h – u suprotnom UP! pomalo neprijatno beži sa putanje, jer ga turbulencija kamiona na većim brzinama pomera.

DSCN4457VW tvrdi da UP! ima gepek od  250 litara zapremine – možda je to tačno, jer prtljažnik ima zaista pristojnu širinu, i visinu, ali mi je dubina prosta premala. Dvostruki pod ne znam čemu služi? Da od malog gepeka imate dva minijaturna gepeka? Verovatno su se u VW-u šalili, ili su samo hteli da jedan deo kupaca usmere na Polo? Baš šteta, jer je UP! zabavniji za vožnju, još da samo ima upotrebljiviji prtljažnik, pa da postane još i omiljen na Balkanu. Ovako, ništa od toga.

DSCN4436Tačno 60 KS iz 3 cilindra na 5.000 o./min. oduševiće vas ravnomernim razvojem snage.

Štedljivi motor od samo tri cilindra i 60 KS je iznenađujuće elastičan u drugom i trećem stepenu prenosa, i maksimalni obrtni moment od 95 Nm isporučuje već na 3.000 o./min. radilice, obrtaje jako brzo diže, a ima i ugodan zvuk. Uz normalnu vožnju troši samo 4,5 litara goriva. Meni je na jako napornom testu trošio 5,3 litara – a ja na testovima nimalo ne štedim automobile. Sa gasom do poda (maksimalna brzina), potrošnja je oko 7,5 litara, to je jako niska potrošnja.

DSCN4584VW UP!-u pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja treba samo 36,2 m (Polo potroši 36,5 metara). Nekim većim automobilima treba: Cliu 37,4 m, Puntu Evo 37,2 m, Hondi Jazz 38,8 m, Mitsubishiju Coltu 39,7 m. Ta razlika je pri brzinama primerenim auto putu daleko veća, pa UP!-u pri brzini od 140 km/h treba 72 m, a Coltu čak 81 metar. U slalom vožnji, UP! je najbrži sa prosečnom brzinom od 59,2 km/h, prosek ove klase je 58 km/h.

Kod dužih putovanja jako je bitno da je buka koja dopire do putnika što manja. U UP!-u pri brzini od 130 km/h buka je verovali ili ne samo 69 dB, to je za čak 2 dB bolje nego kod Pola, Punta Evo, odnosno za 3 dB tiše nego kod Honda Jazz (1 dB je subjektivni osećaj od 10%). Recimo mnogo skuplji BMW 118i svoje putnike “časti” bukom od 63 dB pri 130 km/h. 

DSCN4564Šta ona kaže: Mali benzinski motor nije neprijatno bučan iako ima samo tri cilindra i ne troši mnogo kada pritisnete pedalu gasa do poda, a ima i dovoljno snage, iako vam 60 KS na papiru ne deluje dovoljno uverljivo. Na autoputu ćete moći da realno jurite 165 km/h (iako kazaljka brzinomera pokazuje i više), naravno, pod uslovom da izađete iz Srbije, u kojoj važi isključivo pravilo glupe i bahate vožnje. Sedišta jesu udobna, ali ipak posle 500 km vožnje pokazuju da nisu dorasla onima na Polu ili Golfu. Volela bih veći gepek, iako je to u ovoj klasi možda nerealno tražiti. Naslon sedišta za glavu je integrisan, to mi se nikako ne dopada, a i sedišta ne drže telo u krivinama, to VW ume puno bolje.

DSCN4561 Instrumenti noću nisu tako lepo, i temeljno osvetljeni kao kod Chevrolet Sparka. Malo nervira jako mali obrtomer, pogledajte sliku, smešten je dole levo od brzinomera, ako slabije vidite to može biti problem! Pa ipak, UP! oduševljava, mali jeste, ali nudi zaista puno, čak ima i jako ozbiljne farove, i možete sa njim i na duži putu, iako to ne biste rekli kada ga vidite onako “malecnog” na parkingu. Ja sam se prosto zapanjila, koliko je UP! stabilan automobil, ili je možda samo vaš urednik, iz njega umeo da izvuče maksimum na pravi način. Zato vam preporučujem od srca, zakažite test vožnju, ovaj VW će vas osvojiti!

Kome je namenjen ovaj automobil?

Bez obzira na pregršt dobrih osobina kojima UP! raspolaže, on ne može postati Best Buy na siromašnom tržištu kao što je naše. Kod nas se automobili ipak kupuju na metar, a UP!-u nedostaje minimum pola metra da bi mogao da izgubi epitet ženskog automobila. Baš šteta, jer UP! zaslužuje da ga vozači zavole, jer on nimalo nije ženski automobil, baš naprotiv.

DSCN4465Volkswagen UP! ne može da sa trona skine Chevrolet Spark, samo zato jer je skuplji.

DSCN4551Motor 1.0 je jedan od najštedljivijih benzinaca na svetu – na zahtevnom testu trošio je u proseku 5,3 litara, što je fenomenalno. Idealan je za porodice sa jednim detetom, kao i za sve one koji žele da osete svaku krivinu. Ovaj automobil preporučujem i početnicima, ali i nežnijem polu, jer je izuzetno predvidiv i miran u svakoj situaciji. Važi isto što i za Polo, a to je da je racionalan izbor, jer ga je kasnije veoma lako prodati. Na zadnjem sedištu ima dovoljno mesta za decu, ili za dve odrasle osobe. Ljubitelji VW-ovih automobila biće oduševljeni ovim automobilom, oni drugi to nećete želite da priznaju javno, ali će duboko u duši znati ko je kralj klase, ukoliko naravno dozvole sebi taj luksuz da provozaju UP! Trenutno niko od konkurencije nema bolji model u A segmentu, ali ima jeftinijih modela, jer realno, 9.100 € za UP! nije cena koja će naterati naše kupce da stanu u red za ovaj mali – veliki VW.

DSCN4583Znate kako, UP! nudi ljubav i pouzdanost na duže staze, što je danas, u krizi, postala osobina koja se veoma ceni, a VW je zapravo i izgradio svoj imidž pre svega na kvalitetu, ako ste to možda zaboravili. Jasno je da mi se veoma svideo novi UP!, pa ako moji dragi čitaoci poželite da počnete sa skupljanjem dobrovoljnih priloga, kako biste me obradovali novim automobilom, nemojte da mi kupite neki drugi model, jer samo UP! dolazi u obzir. Šalu na stranu, mnogo je bolje da poklonite novac nekom azilu za životinje, ili da se uključite u akciju bitke za bebe, kod mene ionako možete dobiti odgovore na vaša pitanja u potpunosti besplatno. Zakažite test vožnju (kliknite ovde) na telefone 011/2075-615, 011/2075-624, ili 063/45-17-25 (g.Nataša Žugić), odnosno 063/381-494 (g.Mladen Jekić), i uverite se, da ni za jedan gram nisam nahvalio ovaj automobil više nego što on to zaslužuje. Probna vožnja ne boli, i ne košta ništa, a nama je vaš komentar nakon nje zlata vredan, bez imalo preterivanja.

thumbs-upVeoma štedljiv agregat od 1,0 litara, u realnim uslovima vožnje troši 4,5 litara – na napornom testu sa teškom nogom na gasu pio je samo 5,3 litara na svakih 100 km – to je prosto fenomenalno! Odlična bezbednost i ergonomija. Zadovoljavajuća maksimalna brzina 165 km/h. Izuzetno precizan menjač jako dobro usklađen sa mogućnostima motora. Još bolji elektro mehanički progresivni upravljač. Odlično izbalansirano ogibljenje, izvanredna stabilnost i upravljivost. Vrhunska finalna obrata, kvalitetni materijali, temeljna zvučna izolacija poput one na Mercedesu (prosto nestvarno). Izuzetno dobri farovi, pregledni instrumenti, mekane komande. Garancija je četiri godine, to je dva puta više od onoga što nudi Opel. UP! će kao i svaki VW odlično držati cenu, i brzo će kao polovan pronalaziti put do kupaca.

thumbs-downNeprijatno iznenađuje što je UP! osetljiv na bočni vetar – ravne bočne stranice karoserije su dobrim delom krivac za ovo. Paleta motora je zaista skromna, u ponudi je samo jedan motor sa dve verzije snage. Gepek na papiru nudi pristojnu zapreminu od 250 litara, ali meni se nije dopao dvostruki pod, i mala “dubina”. Obrtomer je jako mali – pišem još jedan minus za UP! Sedišta ne drže telo u krivinama, a naslon za glave je na žalost integirsan. Međuubrzanja u petom stepenu prenosa nedovoljno dobra. Sekvencijalni automatski menjač ne oduševljava. Zar dizajn nije mogao da bude bar malo maštovitiji, originalniji i skladniji? Zar je VW namerno nacrtao ovakav automobil (moj savet dizajnerima u VW-u: kradite od kolega iz Seata)?

Cena: 8.700€

[table]DIMENZIJE: SPECIFIKACIJE
Dužina: 3.540 mm
Širina: 1.640 mm
Visina: 1.480 mm
Međuosovinski razmak: 2.420 mm
Prtljažnik: 250/950 l
Težina: 929 kg[/table]

DSCN4436

[table]MOTOR:SPECIFIKACIJE
Zapremina: 999 ccm
Snaga: 60 KS pri 5.000 o./min
Obrtni momenat: 95 Nm pri 3.000 o./min[/table]

DSCN4569

Izuzetno precizan menjač sjajno je usklađen sa mogućnostima štedljivog agregata od 1.0 litra.

[table]PERFORMANSE: SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 14,4 s
Maksimalna brzina: 160 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje):4,5 litara
Potrošnja na testu: 5,3 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 2,5
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 4,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,0
Udobnost: 4,0
Ponašanje na putu: 3,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 4,5
Prosečna ocena: 4,2[/table]

najbolji-_auto_logo_670-[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 2,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

Nalazim polovni automobil za vas!

 

TESTIRALI SMO: VW Polo 1.2TSI Bluemotion

Polovni automobili: kako odabrati Mercedes A140?