TESTIRALI SMO: Toyota Verso 1.6 D-4D

Verso je vrhunski izrađen porodični automobil i najkonkurentnija Toyota u ovom trenutku. Najvarijabilniji i najprostraniji monovolumen u klasi je pred vama. Toyota Verso je prvi automobil ovog japanskog proizvođača koji je, od početka do kraja, nastao u Evropi. Iako je Toyota Motor Europe bila zadužena za konstrukciju ovog modela, ovo je ipak čistokrvni japanski automobil, izuzev agregata. Iako se proizvodi u Turskoj i ima nemački motor, koji je razvijao BMW za svoj brend Mini, dizajn je apsolutno japanski, a posebno je enterijer osmišljen po proverenom Toyotinom receptu. Verso sa 1,6 turbo dizel common-rail motorom ipak nije ono što ste možda očekivali.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.rs

Tekst čitajte i na portalu N1info.com Automobili

TESTIRALI SMO: Toyota Verso 1.6 D-4D

 

 

Toyota je uvek drugačija, kvalitetnija, pouzdanija i bolja od konkurencije. 2014. godine Toyota je udvostručila tržišno učešće u Srbiji sa 2,5% na 5%. Prošle godine Toyota se zaustavila na 5,5%.

Kriza je učinila svoje, pa su i Srbi rešili da dobro razmisle prilikom kupovine novog automobila, u ovom slučaju monovolumena, koji u našoj zemlji nisu naročito popularni.

najboljiauto-com-verso

Verso sa 1,6 turbo dizel common-rail motorom ipak nije ono što ste možda očekivali. Ali, Verso je vrhunski izrađen porodični automobil i najkonkurentnija Toyota u ovom trenutku. Najvarijabilniji i najprostraniji monovolumen u klasi je pred vama.

Uprkos popularnoj ceni, FIAT 500L ima skromnu prodaju jer naši vozači nisu navikli na minivenove. U Srbiji se kupci mršte čak i kada vide karavan. Ukus naših vozača je takav.

Foto: Branka Todorović, Najboljiauto.com/Testoviautomobila.net

toyota-todorovic

Zbog ovoga, Verso nećete često viđati po Srbiji, iako je najkvalitetniji automobil u klasi i, ukupno gledano, best buy vozilo, doduše, više kada je uparen sa proverenim Toyotinim benzincem od 1,6 litara (prosečno troši realnih 7,8 l benzina), sa dodatnih 20 KS (on ima ukupno 132 KS), jer on košta 2.760 € manje od dizelaša na testu.

Dizelaš nije bolji izbor

U prevodu, sa njim možete preći 32.000 km, a da dizelaš još niste ni pokrenuli. Naravno, troškovi održavanje benzinca su niži.

Kod oba modela računajte na pad vrednosti od oko 50% posle pet do šest godina. To znači da sa dizelašem posle pet godina gubite oko 10.500 €, a sa benzincem oko 9.000 €. Za razliku od 1.500 € možete sa benzincem preći dodatnih oko 17.000 km. Sa benzincem možete preći oko 49.000 km, a da dizelaš niste ni pokrenuli.

najboljiauto-com-motor

Ako prelazite oko 10.000 km godišnje, izbor dizelaša je besmislen. Ali, postoji jedno veliko “ali”: dizelaš nudi veći obrtni moment, manje je zamoran pri vožnji gradom, bolje podnosi režim stani-kreni, a genijalni Toyotin start/stop sistem je jedan od najboljih na svetu.

Verso se lepo snalazi u gradu

Verso je težak 1.560 kilograma, što u vožnji Beogradom nećete primetiti. Prenosni odnosi su dobro izračunati, pedela kvačila je mekana, kočenje je veoma precizno jer je doziranje odlično podešeno, a pošto sa 446 cm spada u jedan od najkraćih minivenova u klasi, ni parkiranje nije problematično. Kamera je odlična, pa na touch screenu lepo možete videti koliko još imate prostora.

Šteta što preglednost nije bolja– veliki C stub ponekad skriva i previše. Neprijatno iznenađuje jedan od najvećih prečnika okretanja u klasi od 11,6 metara, ostalima treba pola metra manje (VW Touran: 11,1 m, Ford C-Max: 11,2 m).

verso

Menjač je precizan, ali, po Toyotinom starom receptu, ima nešto duže hodove. Pomenuti start/stop sistem je izuzetno brz i efikasan – najbolji je, pa ga konkurencija uveliko kopira.

Volan je dovoljno lagan, mada bi dame poželele da je otpor okretanja još manji, kao kod Renaultovih ili FIAT-ovih automobila, na primer.

Egonimija je zato odlična, posebno ako ste visoki između 160 i 185 cm. Za one košarkaške građe, upravljač ne nudi dovoljno velike hodove po osama gore/dole i napred/nazad.

Foto: Branka Todorović

sedista-verso

Sedišta su izuzetno udobna, iako vam se neće tako učiniti na prvo sedenje, ali kada satima sedite, zaglavljeni u gužvi, počnete da shvatate zašto Toyotu obožavaju vozači širom sveta. On je veoma udobna, osim što je veoma pouzdana.

Ko još voli da ga bole leđa, i da ide stalno trči kod majstora?

najboljiauto-toyota-verso

Više voli autoput

Verso je dobio novi, manji motor iz Minhena, ne zašto što Toyota nije umela da napravi manji agregat, već zato što je nemački motor bio mnogo jeftiniji. Svakako, Toyota je ugradila sopstveni plivajući zamajac, jer pouzdanost motora sa Toyotinim znakom mora biti mnogo bolja nego kod BMW-a (Nemci su odavno priznali da je Toyota pouzdanija od BMW-a, od ADAC-a do TUV-a).

Toyotin dizelaš 2.0 D-4D nikako nije mogao da ostvari zadati cilj od 119 g CO2 po kilometru, a bilo je potrebno hitno ponuditi tržištu jedan ekološki “frendli” motor. Onaj 1.4 D-4D bio je previše slab za težak Verso, pa su rešili da se zadovolje sa agregatom od 112 KS. Toyota je ugradila svoju upravljačku jedinicu, kompjuter je Toyotin. Nosači motora su takođe drugačiji nego kod Minija. Toyota ima i daleko bolju zvučnu izolaciju, a motor radi još uglađenije nego u engleskom automobilu.

Nemački motor ima 270 Nm koji su vozaču na raspolaganju već od 1.750 o./min, a međuubrzanja su u proseku klase, ili nešto slabija. U šestom stepenu prenosa od 80 do 120 km/h Verso 1.6 D-4D potroši 18 sekundi (Ford C-Max 1.6 TDCi 17 s), a u četvrtoj brzini od 60 do 100 km/h stigne za 9 sekundi.

To je sve “smešno” u odnosu na Verso 2.2 D-4D od 400 Nm i 177 KS. Stari Verso je bio i dosta tvrđi, nudio je bolji hendling i manje se naginjao u krivinama.

Nakon fejsliftinga iz 2012. godine, Toyota je rešila da Verso postane “pitomiji”, mekši i udobniji monovolumen poput Renault Scenica, a ljubitelje sporske vožnje za volanom porodičnog vozila prepustila je Fordu (C-Max) i BMW-u (218d Active Tourer).

Da li je to loše?

Zaista nije, jer Toyota je osluškivala potrebe svojih vozača. Roditelji sa malom decom ne prolaze krivine sa štopericom u ruci, niti im je najvažnije ubrzanje od 0 do 100 km/h iz mesta mirovanja (kod Toyote Verso, ono iznosi pristojnih 12,1 sekundi, iako fabrika skromno obećava 12,7 s).

Na regionalnim putevima, koji su u Srbiji najgori, najlošije trasirani i najgore moguće zakrpljeni u celom regionu, višak snage prilikom preticanja gotovo da ne postoji. Ibarskom magistralom dominira puna linija, kao da su putari zaboravili da ponegde stave isprekidanu liniju, a još gore od toga je velika frekvencija saobraćaja i puno kamiona. Tu Verso 1.6 D-4D nema šta da traži, kao uostalom većina automobila sa sličnim motorima. Bez 2.0 D-4D agregata, ili, još bolje, 2.2 D-4D motora sa 177 KS, preticanja ovom deonicom prosto nisu bezbedna.

Toyota Verso ne želi da bude miniven sa primesama sportskih limuzina. Nešto duži hodovi menjača vas odvraćaju od brzog šaltanja (menjač jeste precizan, ali kod sportskog prebacivanja ume da pravi otpor), a čini se i da maksimalni obrtni moment kratko traje (jer je kriva obrtnog momenta je nešto strmija nego kod 2.0 D-4D agregata). Osim toga, veoma uglađen i tih motor nakon 3.000 o./min. vozaču jasno stavlja do znanja da mu ti obrtaji radilice ne prijaju. Buni se pre svega bukom, neprijatnim zvukom. A i kada zanemarite “zvocanje” nemačkog motora i držite papučicu gasa do poda, brzo dođete do maksimalnih 112 KS i shvatite da je to nedovoljno za automobil težak preko 1,5 tone.

Kočnice jesu zaista odlične. Zaustavni put pri brzini od 100 km/h je 36 metara, dok je prosek konkurencije je 38 metara, što je velika prednost Toyote.

Kad prebrzo uđete u krivinu, Verso se ponaša dosta neutralno, ali ipak beži iz željene putanje brže od konkurencije. Takođe se i teže vraća na željenu putanju u krivini pri nagloj promeni pravca (kada, recimo, pokušate da izbegnete prepreku na putu), jer je odnos opterećenja prednje i zadnje osovine prilično nepovoljna po Verso, sa 62% naspram 38% (koliko je na zadnjoj osovini). To je mnogo lošije nego god C-Max-a ili Tiguana, sa 55% naspram 45%, odnosno 59% i 41% (VW Touran). Iako se u Toyoti hvale kako je novi nemački motor osetno lakši od 2.0 D-4D motora, brojke su precizne i jasne.

Stari Verso je pre redizajna imao tvrđe opruge, manje se ljuljao i zanosio, iako je imao teži motor u nosu. Toyota je izgleda želela da napravi novi Scenic, ali, naravno, mnogo pouzdaniji. Kad sam već pomenuo Scenic, on sa motorom 1.6 DCI od 130 KS i 320 Nm nudi primetno bolje performanse, a motor ravnomernije razvija snagu i bolje podnosi naterivanje u visoke obrtaje.

Prosto, Verso neće oduševiti vozače Avensisa 2.0 D-4D ili Versa 2.0 D-4D. Oni koji su imali Verso 2.2 D-4D, pa sada voze ovu verziju sa nemačkim motorom, pomisliće kako je Toyota napravila veliku grešku. Toyote je zapravo šparala, štedila, kalkulisala, ciljala na 119 g CO2 po pređenom kilometru. Naravno da kupce u Srbiji nimalo ne zanima taj podatak, ali upravo on u većini država EU obezbeđuje znatno niše troškove registracije, osiguranja i taksi. U Holandiji su takse na mesečnom nivou od 200 € za vozila sa ovako malom emisijom C02, bolje da ne znate kolike su za automobile koje vi vozite. A možda je bolje da ovo nisam ni pomenuo, jer ako se neko iz Vlade Srbije doseti da nam uvede novi harač sličan onom u Holandiji, Danskoj, jadni smo ga mi. Ionako dizel u Srbiji plaćamo više nego vozači u “siromašnoj” Austriji ili Luksemburgu.

Na auto putu: Verso puno bolji

Iako imamo najgore autoputeve na Balkanu (mada to političari u Audiju A8 ne mogu da primete), čak i onaj u Albaniji je sada pojam za ovaj naš “zakrpljeni” i najgore mogući projektovani autoput, za volanom Versa pomislite da se vozite kvalitetnim putem. Prosto, kao da vozite Renault Scenic! Preko noći vam svi putevi u Srbiji postaju manje neravni, manje loši.

Iako na 120 km/h (koliko je zakonom dozvoljeno) automobil od Beograda do Novog Sada poskoči bar nekih 300 puta, Verso to dobro prikriva. Volan ne prenosi puno vibracija vozaču, a pod automobila je posebno dobro izolovan od redizajna 2012. godine.

toyota-verso-testovi

Tek kada izađete iz Srbije, nebitno da li je to Mađarska ili Hrvatska, shvatite koliko Verso ima udobno oslanjanje. U Nemačkoj, Toyota prosto klizi, ali tada shvatite da je 180 km/h malo za jedan ovako udoban i prostran automobil, a i tada morate da se pomalo nadvikujete sa putnicima, jer postaje bučno. Do 150 km/h je ugodno tiho, nakon čega buka od opstrujavanja vazduha postaje osetna. Motor je jako dobro izolovan, tako da vas on neće zamarati bukom, jer je šesta brzina jako dugačko izračunata. Ako želite tih 180 km/h, morate da ubrzate u petoj brzini, pa tek onda da motor relaksirate ubacivanjem ručice menjača u šestu brzinu. Toyota je ponovo konstruisala retrovizore, tako da tiše seku vazduh, ali to je dovoljno da Verso bude tiši od proseka klase “tek” za 10% (Merceedes B klase je tiši i udobniji). Ipak, Toyota Verso košta znatno manje, pa joj Mercedes i nije direktna konkurencija.

Upravljač Toyote je dovoljno direktan, precizan na brzinama preko 140-150 km/h, gde je novi Verso malo bolji nego stari. Zapravo, ova Toyota je konstruisana za dugačka, brza putovanja autoputevima, i u petoj brzini, od 140 do 160 km/h nudi pristojna međuubrzanja, tako da se uvek po potrebi možete skloniti iz leve trake.

Mane nisam zaboravio

Prosečna preglednost, veliki C stub i najveći prečnik okretanja u klasi nimalo ne vesele. Potrošnja u gradu bi takođe mogla biti malo niža – ja nisam uspevao da je spustim ispod 7,0 litara. Krov se strmo spušta, tako da kada poželim da sa svojih 184 cm zauzmem idealnu poziciju, u moje vidno polje ulazi krov, a ni volan nisam mogao da izvučem onoliko koliko mi odgovora. Japanci stalno škrtare na dužini hodova upravljača gore/dole, a još i više u pravcu napred/nazad. Plastika je iz nekog drugog vremena. Danas i jedan Renault ili Citroën upotrebljavaju skuplju i lepšu plastiku. Materijali u VW Touranu izgledaju za klasu bolje (a i volan ima mnogo veće hodove podešavanja).

Stari Verso se bolje ponašao u oštrim krivinama, manje se naginjao i bio je predvidljiviji. Na momente mi se čini da motor nema dovoljno snage. Prosto 112 KS ne može da vas izvuče ponekad iz opasnih situacija, pa vam ostaje da se oslonite na zaista vrhunske kočnice i vaše iskustvo.

DSC_5913

Ovaj automobil predstavlja i službeni uvod u saradnju Toyote i BMW-a. Toyota je znatno izmenila motor koji se vrti u Miniju, ali je japanskim inženjerima cilj bio da naprave dovoljno pouzdan motor za renome jedne Toyote, ali ne i motor koji će biti optimalna motorizacija za ovaj monovolumen. Svakog momenta prevladava utisak da ovo nije Toyotin motor, i da je njemu “pomalo neugodno” u japanskom automobilu. Šalu na stranu, Toyotin 2.0 D-4D je mnogo bolji u svakom pogledu, pa i ako je trošio pola litra više, zar je to bio toliki greh da se on izbaci iz ponude?

Toyote su uvek bile brže, udobnije i kvalitetnije od konkurencije. Kada je u pitanju ovaj Verso, morate da se naviknete da je on samo neznatno brži od konkurencije, a iskreno se nadam da nije i neznatno kvalitetniji, jer BMW-ovi dizelaši ne mogu da pređu ni 50% onoga što pre generalnog remonta prelaze Toyotini motori. Istina je brutalna, a CO2 ume da vas lupi i po džepu.

Toyota je ponudila Verso 1.6 D-4D porodičnim ljudima koji više cene udobnost i prostranost od uživanja u vožnji. Možda bi i meni bio dovoljan agregat od 112 KS, da nisam vozio “stari” Verso sa 177 KS! E, to je bio miniven, i to kakav miniven – brz, stabilan, dinamičan, samouveren, automobil koji je ostavljao konkurenciju daleko iza sebe po kvalitetu i po perfomansama, onako kako to Toyota ume. Ovo nije Toyota za mene. Da li je za vas? Zakažite test vožnju, i procenite sami. Moj vam je savet, ako već vozite umerenim brzinama, kupite benzinac 1.6. Uštedećete mnogo novca, a dobićete provereni motor koji prelazi 600.000 km pre nego što počne da troškari ulje. Sve ima svoj kraj, a saradnja BMW-a i Toyote ne ide po planovima. Da li da navijamo za razvod? BMW je u ovom braku dobio mnogo više – BMW i8 je u potpunosti baziran na Toyotinoj tehnologiji. Možda sam prestrog prema Toyoti, jer ovo je najkvalitetniji auto u ovoj klasi, koji nudi i vrhunsku bezbednost, ali ja od Toyote ipak želim više.

gepek-verso

Šta ona kaže:

Meni se Toyota dopala. Dobro je što postoji kamera, inače biste izgubili i poslednji živac prilikom parkiranja. Dizajn Versa je pravo osveženje na tržištu, jer ne liči ni na jedan automobil. Sedišta su udobna i dobro profilisana, motor je štedljiv, zvučna izolacija dobra, a zvuk moćnog audio sistema vrhunski. Pravo je uživanje voziti se u prostranom, udobnom i agilnom automobilu kao što je Verso. Preticanja više nisu zabavna kao kod verzije sa 2.2 D-4D motorom – traže mnogo koncetracije i gas do poda. Ponekad bude i naporno. Nije Toyota spora, nego prosto ima dosta bržih automobila na putu, koji počinju preticanja tamo gde vi ne možete da se usudite sa 112 KS. Gepek je dovoljno veliki i praktičan, tako da ćete na put moći da ponesete sve što vam treba. Ako ste do sada vozili benzince, i ovakav motor 1.6 D-4D će vam biti dovoljno elastičan. Ja bih kupila benzinac 1.8 Valvematic sa 147 KS – troši više, ali sa lakoćom dohvata 200 kmh.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ovde su nagađanja potpuno suvišna! Sa potpuno obnovljenim Versom, koji ima izmenjenih čak 300 pozicija, i novim motorom iz Minhena, Toyota pokušava da bude ekološki još prihvatljivija onima koji i dalje odbijaju da kupe neki od brojnih Toyotinih hibridnih modela. Verso je jedan solidan, veoma udoban porodični automobil koji nudi najbolju varijabilnost u klasi. Ima i veliku nosivost, a može i da potegne više od konkurencije. Sme da povuče gliser ili prikolicu od 1.300 kg. Nudi se i verzija sa sedam sedišta. Oprema je u proseku bogatija nego kod evropske konkurencije, a garancija je duža, punih pet godina, bez ograničenja kilometraže. Ko želi brži automobil, ima na raspolaganju novi Avensis 2.0 D-4D. Ko želi sportski automobil, ima Toyotu GT86 (30.000 €). Kome je Verso tesan (što je teško), neka odabere LandCruiser (41.000 €). Koncept, oblik, odlična bezbednost i niska potrošnja preporučuju Verso porodicama koje imaju tu sreću da mogu sebi da priušte jedan ovako kvalitetan automobil. Toyota prosto ne ume drugačije: uvek pravi najpouzdanije automobile u klasi, koji se nekima dopadaju više, a nekima manje. Drži cenu bolje od VW-a, kvari se manje od Mercedesa, a pritom je najjeftinija za održavanje u klasi.

palac-goreKvalitet izrade odličan, zvučna izolacija temeljna. Motor sa 112 KS i 270 Nm je veoma uglađen i štedljiv. Vrlo dobar menjač, odlično usklađen sa mogućnostima motora. Udobno i dobro podešeno oslanjanje. Sedišta su vrhunska, jako malo zamaraju telo na dužim putovanjima. Nijedan monovolumen ne nudi tako dobra zadnja sedišta kao Verso. Vrlo dobra ergonomija, pregledni i dobro raspoređeni instrumenti. Mnogo ostava za sitnice. Odlična pasivna i aktivna bezbednost. Vrlo dobra stabilnost na brzinama od oko 180 km/h. Vrlo dobra otpornost na bočni vetar. Visok nivo komfora, najbolja ponuda prostora u klasi. Varijabilni prtljažnik od 440 litara. Ogromna nosivost od 700 kg. Garancija od pet godina, bez ograničenja kilometraže. U proseku bolja oprema nego kod evropske konkurencije. Vrhunske kočnice koje nude kratke zaustavne puteve, lako se doziraju i jako se teško pregrevaju. Jeftin za održavanje. Odlično drži cenu. Retko se krade, troškovi za kasko su mnogo manji nego za VW Touran. Dobra servisna mreža. Najbolja pouzdanost.

palac-dole (1)Dizajn enterijera se neće svima dopasti, previše je japanskog stajlinga. Plastika jeftinog izgleda! Toyota mora da košta manje od Mercedesa i BMW-a, a pritom mora da bude pouzdanija, pa su ugrađeni materijali tvrdi na dodir. Paleta motora je nepotpuna. Nema u ponudi snažnijeg dizelaša, a nedostaje i turbo benzinac. Prečnik okretanja je zaista veliki – 11,6 metara. Ima i manji rezervoar od konkurencije – samo 55 litara. Nešto duži hodovi menjača neće se dopasti vozačima Forda, VW-a, Honde ili BMW-a. Preglednost može biti bolja – preveliki C stub skriva previše. Smeta što su hodovi podešavanja upravljača nedovoljni. Ubrzanje do 100 km/h od 12,1 sekundi nije impresivno (mada je za nijansu bolje od konkurencije). Motor bučan kada obrtaji radilice pređu 3.000 o./min. U krivinama se teže vraća na željenu putanju od konkurencije kada se blago zanese. Slabija međuubrzanja od 2.0 D-4D agregata.

Cena: od 16.040€

[table]DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.446 mm
Širina: 1.790 mm
Visina: 1.620 mm
međuosovinski razmak 278 cm
prtljažnik 440/1.740 l
težina: od 1.560 kg[/table]

N1-automobili-960x160

[table]MOTOR: Specifikacije
zapremina: 1.598 ccm
maksimalna snaga :112 KS pri 4.000 o/min.
obrtni momenat 270 Nm u intervalu 1.750 – 2.250 o./min[/table]

najboljiauto-com-motor

[table]PERFORMANSE: Specifikacije
ubrzanje 0-100 km/h za 12,7 s
maksimalna brzina 180 km/h
potrošnja (fabričko obećanje): 4,5 litara
potrošnja na testu: 6,2 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

Ocene (od 1 do 5):

 

[table]Prosečna ocena: 4,5
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 3,0
Performanse: 4,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 5,0
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 5,0
Dizajn: 4,0[/table]
– – – —
[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 3,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

aca-verso

Tekst čitajte i na portalu N1info.com Automobili

TESTIRALI SMO: Toyota Verso 1.6 D-4D

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

Polovni automobili su naša realnost. Cene novih automobila su astronomske, a verzije koje se nude našem tržištu su slabijeg kvaliteta, sa manje opreme. Najveći problem je što gubite 25% posle godinu dana od vrednosti automobila, a u drugoj godini dodatnih 20%. Ako prelazite manje od 40.000 km godišnje kupovina novog automobila nema puno smisla, osim ako zarađujete preko 2.000 evra i niste kreditno opterećeni. Polovni automobili nisu mačka u džaku, ako ih detaljno proverite. Danas dijagnostika nije svemoguća, ali je sve preciznija, što umnogome olakšava posao provere automobila. Trap je veoma lako proveriti. I moram vam priznati da automobili koji dođu iz Belgije, Holandije, Nemačke, Francuske, Italije imaju oslanjanje u veoma dobrom stanju čak i kada ti automobili imaju 300.000 km, dok vozila vožena po Srbiji sa samo 50,000 km izgledaju kao da imaju milion kilometara. Nonsens je da su na ceni vozila kupljena u Srbiji, jer to je minus, a ne prednost. Svakako, narod se boji vraćanje kilometraže, ali i to je proverivo, posebno kod mlađih primeraka. Ako je kilometraža vraćena, cena je daleko niža, ali i takav automobil može itekako imati dobar motor. Sasvim je suvišno pričati da je Mercedes kvalitetniji od Renaulta, ili da je Volvo bezbedniji od Kije, odnosno BMW od Opela.

 

 

Da li ćete vi za vaš novac kupiti neki odličan, proveren polovan automobil koji nudi maksimalanu bezbednost, ili ćete kupiti mali nov auto, sa bednom opremom i osnovnim nejakim motorom, izbor je samo vaš, ali budite malo odgovornije prema svojoj porodici i prema svom budžetu. Svakako, ako imate 5.000 e, od kupovine novog automobila nema ništa, morate da razmišljate o polovnim auotmobilima, ali nije kraj sveta, nećete kupovti mačku u džaku, jer će moji majstori detaljno pregledati automobile koje vi želite da kupite. Uradićemo vam i Veliki servis, i proverićemo sve što možemo na automobilu, da biste vi i vaša porodica bili bezbedni.

 

 

 

Ko ima novca za novi Mercedes ili BMW od 40,000 evra, svakako mu savetujem da kupi nov Mercedes! Henri Ford je tvrdio da je najbolji auto nov auto, ali on je prodavao nove automobile, to je bio njegovog marketinga. Ja nisam kriv što Dacija ili FIAT danas 2019.godine proizvode nekoliko puta nebezdnije automobile nego BMW ili Mercedes pre desetak godina. Normalno je da neko ko putuje u Minhen tri puta mesečno i prelazi 50,000 km da mu je rentabilnije da kupi nov auto. Ali pristojan, solidan nov automobil sa solidnom opremom i dobrim motorom, koji može da prati ritam modernih automobila je oko 20.000 evra (nemojte upirati prst u Turke, jer voze neuporedivo bolje od srpskih vozača, i jer imaju dobre automobile, koje realtivno brzo ali i bezedno voze). Jako su nam male plate, a troškovi su veći nego  u nekim mnogo bogatijim državama.

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Nije realno da mogu da procenim svaki auto 100%, jer ne mogu, čak i kad imam tri moja majstora pored sebe, možemo da pregledamo ono što možemo, možemo da provozamo auto.

 

Bukvalno je narod prinuđen da kupuje polovne automobile. Srbi pokušavaju da veruju da postoje polovni automobili koji su bez ulaganja. Tako nešto ne postoji! Zato je važno da kupite pre svega auto koji možete da održavate, i automobil koji je u dobrom stanju, jer loš polovnjak ima da vam pojede godišnju platu za nekoliko meseci. Tako da polovan automobil nije mačka u džaku, polovan automobil je katastrofa za Vas, i vaš kućni budžet posebno ukoliko se rukovodite idejom, ako imam sreće imam, ako ne, nemam. Na sreću se oslanjaju samo kockari, i neznalice? Da li ste vi kockac? Da li imate dovoljno informacija, i da li možete bez stručne pomoći da procenite stanje automobila? Ja to ne mogu, zato imam tim majstora koji mi maksimalno pomažu u proveri automobila. Ono što je sigurno, to je da ćemo vam pronaći osetno bolji automobil nego što to vi možete sami. Ako imate majstora od poverenja, preprodavca od poverenja, obratite se njima, jer oni su valjda to poverenje kod vas stekli prethodnih godina. Mi vam tražimo automobil samo ako su vaši zahtevi realni, i ukoliko pristajete da vam moji majstori odmah po kupovini urade Veliki servis. Znam da je za neke od vas ovo “čudan” zahtev zato što većina vas po kupovini automobila nije zamenila ni ulje, a kamoli uradili “veliki servis”, ali znajte da su moderniji automobili mnogo skuplji za popravke, i da vas sada pogrešan izbor modela može koštati daleko više nego pre nekoliko godina.

Moderniji automobili jesu bezbedniji, imaju više opreme, ali si komplikovaniji i mnogo skuplji za održavanje, zato je danas potrebnije više nego ikada pre da angažujete vrhunske stručnjake i iskusne majstore, i da ih platite, jer u suprotnom imaćete situaciju da vaš majstor otvori haubu, baci pogled i da kaže: dobro je ovo, kupuj. A da li je njemu stalo da vam se auto više kvari ili ne? On želi da ga vi redovno posećujete ili ne? Morate imati dobrog majstora, bez njega NE KUPUJTE POLOVAN AUTOMOBIl! Ako nemate majstore obezbediću vam ja moje majstore, i održavaju ja vaše automobile ukoliko vam ja tražim automobil. Zapravo to je i uslov da vam pomognem u nalaženju automobila. Jer meni je stalo da vas auto dobri služi. Ako su i vaši ciljevi isti, onda možemo napraviti saradnju.

Urednik Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

 

Pronalazim za vas polovne automobile

Kad se bira, gleda polovni automobil čak i kada imate iskusne majstore mnogo toga ostaje pod znakom pitanja….

jedina je šansa da gledate automobile kod dilera koji deceniji ili dve radi korektno
i koji ima zadovoljne kupce

Placevi koji su se otvorili juče, a promenili ime posle godinu, ili dva, da bi potom promenili i lokaciju
su dileri za izbegavanje……

Priredio: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Nije realno da mogu da procenim svaki auto 100%, jer ne mogu, čak i kad imam tri moja majstora pored sebe, možemo da pregledamo ono što možemo, možemo da provozamo auto.

i možemo da gledamo kola tamo gde nismo imali problema u poslednjih 20 godina

Vaše pravo je da kupite loš auto!

Ljudi će reći, pa daj nam kaži koji su to dileri…. pa zar ono što sam otkrivao 20 ak godina, treba javno da obznanim….
ipak ne. Jer tih mojih 20 godina je 20 godina rada, provera, i testiranja auto placeva.

Možete samo da birate polovni auto
i naravno da ćete naći nešto što vam odgovora. Ali verovali ili ne, ja vam mogu naći primetno bolji automobil za isti novac, a mogu vam i preporučiti bolju alternativu, model koji više ispunjava vaše potrebe, a da to vi niste znali.

Može da vam održava automobil moj majstor, ali možete da to prepustite majstoru, koji sigurno nema znanje mog majstora, jer se ja razumem u automobile više od vas, verovaili ili ne.

Moji majstori proveravaju dizne, turbine. Prebacimo auto u servis. Pregledamo i trap, dignemo da na dizalicu. Ali ne možemo da procenimo da li će turbina da radi još 50 000 ili 150 000 km, jer to ZAVISI OD VLASNIKA I NAČINA VOŽNJE! Aleksanndar Todorović urednik www.testoviautomobila.rs  i www.najboljiauto.com PS. Osim toga obezbeđujem vam preventivne servisne na 6 meseci kod mojih majstora. Obezbeđujem vam Veliki servis, i garanciju mojih majstora na isti. Kao i svu papirologiju za registraciju. Kad kupite auto, čeka vas posle podne sa urađenim Velikim servisom i tablicama na njemu, ako ste iz Beograda, ako niste sa probnim tablicama. Da li je to dovoljno? PS.za mlađe automobile od 6 godina dobijete i garanciju od na motor od 12 meseci. Od dilera gde vam nađem auto. 

ŽELIM DA ,MI PRONAĐETE PROVERENI POLOVNI AUTOMOBIL!

Priznajem, 99% vas smatra da su eksperti za automobil, i da kada se desi kvar, uvek sebi kažu da je to normalno. Uvek svako može da nađe izgovor za svoj propust, lošu procenu, i onda je sve na svom mestu.

 

Dakle u pitanju je vaš ego, i vaš novac. Ako vam je ego važniji od vašeg novca, onda morate da auto tražite sami. Procena automobila je posao kao i svaki drugi. Provera automobila je delotvorna samo ako znate šta morate da gledate, i kako taj motor mora da radi kako je u skoro fabrićkom stanju.

Mogu vam naći i auto sa ugrađenim gasom. To je vaš izbor. Moje je da vam predočim sve prednost i mane ugrađenog gasa. Prednosti su sasvim jasno, i ušteda nije mala. Ali morate biti svesni i da mogu da se pojave ozbiljni problemi.

 

Pitanja u zahteve za traženje polovnog automobila sa proverenom kilometražom šaljite na www.najboljiauto.com/pitajte

I znajte ja vam ne tražim najjeftniji mogući auto, nego najbolji. U tome se razlikuje moj i vaš cilj. moj je cilj da vas AUTO ODLIČNO služi. A vaš cilj je da prođete što jeftnije danas, a sutra…? Za sutra ćete tek videti, a možete da se napravite zaboravni, pa da kvarove koje će tek uslediti zanemarite, ili kad ih sanirate, da prosto ne upamtite koliko ste sve to platili.