TESTIRALI SMO: Toyota Prius+

Toyota  Prius+ je prvi svestrani hibridni automobil sa sedam sedišta na svetu.  Prius+ nije samo veći i skuplji od Priusa III, već i udobniji i ugodniji za vožnju. Toyotini inženjeri su bravurozno podesili trap i postigli da udobnost bude na nivou Lexusovih modela, a upravljivost je bolja nego na bilo kom hibridnom modelu sa znakom Toyote. Toyota je broj jedan japanski automobilski brend u Evropi po proizvodnji hibridnih vozil, koji kupcima na Starom kontinentu trenutno nudi čak četiri hibridna modela. Kako je  Prius+ najskuplji, najsofisticiraniji i najbolji od njih, odlučio sam datestriam baš ovaj automobil koji se, za sada, proizvodi samo u Japanu, a kupuju ga uglavnom kupci u Americi. 

Tekst i foto: Aleksandar Todorović+

 

DSCN0167Ovaj porodični, ali ekološki nastrojen automobil nije jeftin, ali on nije ni konstruisan sa idejom da bude najprodavaniji model u Evropi, u kojoj hibridni automobili i nisu naročito dobrodošli. Ovde vlada nemačka auto industrija, kojoj ni EU, da tako kažemo, ne može ništa. Na sreću svih nas koji uživamo u brzoj vožnji, Mercedes, BMW i Audi i dalje proizvode moćne nemani kojima je 200 km/h optimalna putna brzina. Oni koji vole prirodu više od automobila radije biraju bicikl, jer hibridi u suštini jesu samo luksuzne igračke, a to pišem samo zato jer je baterija ugrađena u hibridna vozila izuzetno kancerogena. Samo proizvodnja bilo kog vozila na svetu izbacuje u atmosferu ogromnu količinu CO2. Uprkos tome, istinski sam uživao za volanom ove luksuzne Toyote, koja je u našim krajevima prava ekskluziva, a tokom nedeljnog testa nisam nijednom morao da stanem na pumpu zahvaljujući prosečnoj potrošnji od samo 5,2 litara. Ovo je prosto sjajno, pa ako ste dovoljno bogati – i pametni – da kupite  Prius+, onda vas neće mnogo doticati cena goriva. Sa umerenom nogom na gasu, ova Toyota troši 4,0 litra goriva na 100 km, što ne može da vam se ne dopadne.

 

 

DSCN0174Toyota  Prius+: vredi tačno onoliko koliko i košta sa garancijom od pet godina

Toyota je na Priusu III na idealan način objedinila pogon preko sofisticiranog benzinskog i elektro motora i tako uspela da stvori najčistiji hibrid koji se serijski proizvodi. Uz prosečnu potrošnju od 4,9 litra (na testu), ovo je ujedno i najštedljivija limuzina na svetu, koja proizvodi samo 89 g/km štetnih gasova i već sada ispunjava buduću Euro 6 normu o emisiji.  Prius+ je veći, prostraniji i teži, ali je na jednako napornom testu potrošio neznatno više: prosek testa je izneo samo 5,2 litara.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

 

Prius+ se može pohvaliti i dobrom aerodinamikom od samo 0,29 Cw. Uprkos teškoj bateriji i dovoljno udobnom ogibljenju, koje garantuje solidan komfor, stabilnost Toyote je na zavidnom nivou. Zbog svega navedenog,  Prius+ predstavlja pravu malu revoluciju u proizvodnji automobila. Toyota je konstruisala automobil za 21. vek, a takvo jedno vozilo se ne oseća baš najbolje u Srbiji, jer nam je gorivo 2013. godine i dalje očajnog kvaliteta. Zanimljivo je da  Prius+ trpi i mirnije “upija” udarne rupe, neravnine i grube udare sa puta mnogo uspešnije od Priusa III. Kada uspete da se domognete autoputa, shvatite da se nalazite u jednom veoma udobnom automobilu, koji uzdužne neravnine i manje propuste putara guta prilično mirno i bez previše buke. Ergonomija vozila je fenomenalna – ima dosta mesta za kolena i glave putnika na svim sedištima (osim u trećem redu), preglednost je nešto slabija, a maštovito osmišljeni enterijer vas stalno podseća da sedite u jednom tehnološki naprednom vozilu.

DSCN0137Enterijer je japanski – sve je kao u “spejs šatlu” po standardima 22. veka

Enterijer je veoma moderno i dopadljivo rešen. Možda će vam trebati malo vremena da se naviknete na displej koji je smešten iznad centralne konzole, na sredini, ali kako vam se on nalazi u vidokrugu i uz to je dovoljno pregledan, ubrzo vam neće više smetati. Sve su komande dobro raspoređene, volan veoma lepo leži u rukama, a kvalitet audio uređaja zaslužuje jako dobre ocene, te je šteta što kvalitet plastike na pojedinim mestima nije bolji.

DSCN0156Svi spojevi i svaki detalj izrađeni su sa gotovo filigranskom preciznošću, kao kod ručno izrađenih automobila. Kvalitetni materijali su idealno uklopljeni, tako da je svaki detalj u enterijeru malo remek-delo, trijumf vrhunske tehnologije u montaži.

DSCN0163Sedišta su najbolja koja postoje – i posle osam vožnje, nijedan deo mog tela nije osećao bilo kakav zamor. Više bih se umorio da sam bio kod kuće u krevetu. Ovako dobra ergonomska sedišta ne nudi ni Mercedes.

DSCN0148Na zadnjoj klupi ima zaista dovoljno mesta i za glave, i za kolena putnika: prava raskoš.

Dva Hi-tech agregata

Dok drugi proizvođači automobila tapkaju u mestu kada su hibridna vozila u pitanju, Toyota ima u ponudi već četiri hibridna automobila na evropskom tržištu. Prius+ nije samo veći Prius III, već i pravo hi-tech porodično vozilo. Vozaču su na raspolaganju tri različita režima rada HSD pogona: normalni, ECO i POWER, tako da po želji možete voziti samo na struju (ECO) ili u kombinovanom režimu, kada zajedno rade benzinski i elektro motor, a na raspolaganju imate i odlične performanse ako odaberete POWER režim, kada papučica gasa reaguje oštro, kao kod sportskih automobila. U dinamičnom POWER režimu, Prius+ do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stiže za pristojnih 11,5 sekundi, a međuubrzanja su još ubedljivija, pa mu od 80 do 120 km/h treba samo 8 sekundi, što obično nude samo sportski automobili sa preko 150 KS. Prava je šteta što je maksimalna brzina od 170 km/h skromna (fabrika deklariše tek 165 km/h). Toyota ima ne samo snažan 1,8-litarski benzinski VVT-i agregat sa dve bregaste osovine i 99 KS, već i pravi mali dragulj – električni motor snage od 60 kW (82 KS), koji svoj najveći obrtni moment od 207 Nm pruža trenutno, odnosno već od 0 o./min. Zbog svega toga, preticanje sa Priusom+ je ugodno kratko i, naravno, bezbedno. Za razliku od brzih sportskih automobila, Toyotina limuzina svoju agilnost ne naplaćuje visokom potrošnjom. Najneverovatniji podatak jeste prosečna potrošnja, koja je prvih dana testa iznosila samo 5,2 litara. Fabrička obećanja u praksi jesu neostvariva, ali – da čudo bude veće – prosečna potrošnja od 5,2 litara je ostvarena u Beogradu, tokom najgorih gužvi, sa mojom “teškom” nogom na gasu, što je zaista sjajno. Ako vam je tako draže, novi Prius možete voziti i samo na struju, u već pomenutom ECO režimu, ali samo do brzine od 45 km/h.

DSCN0138Kada brzina padne ispod 40 km/h, što je česta pojava u zakrčenim gradovima, benzinski motor se automatski isključuje i nema nikakvog zagađenja okoline. Čist izduv nije jedina prednost ovog automobila, pošto kod nas ionako niko ne mari za ekologiju, već i činjenica da je u ovom automobilu prilikom kretanja veoma tiho. Ukoliko ne uspete nikoga da zgazite na parkingu (Prius je do 40 km/h “potpuno” nečujan), i uspete da postignete maksimalnu dozvoljenu brzinu u gradu od 50 km/h, zapazićete da je Prius+ lako voziti, pre svega zahvaljujući preciznom servo upravljaču, dobrom oslanjanju i izuzetno ugodnom položaju za volanom.

Vožnja i ponašanje na putu dovoljno dobro!

Novi Prius+ nadilazi komfor Priusa III. Po mnogim merilima pripada premijum vozilima. Servo upravljač je izuzetno brz i dovoljno precizan, ako na Prius+ gledate pre svega kao na porodični automobili. U krivinama se neznatno naginje, a odlični amortizeri, relativno tvrde opruge i nisko težište, sa dobro raspoređenom masom, dozvoljavaju vam da Prius+ vozite prilično brzo. Pri nagloj promeni pravca, Prius+  pokazuje tendenciju ka zanošenju. Osetite prilično veliki masu vozila, i prosto morate da znate gde su granice ovog automobila. Stabilnost jeste vrlo dobra, ali zbog teške baterije, zbog elektro motora koji nije baš lagan, auto kreće ranije da se zanosi i gubi trakciju. Zapravo, ova Toyota je dobro izbalansirana, stabilna i neutralna čak i kada vozite po jakoj kiši. Kočnice takođe zadovoljavaju, jedino je doziranje papučice malo nedefinisano, odnosno potreban vam je period privikavanja na papučicu kočnice. Najbolje je, naravno, da zakažete test vožnju i sami donesete sud.

Koliko košta zamene baterije kod hibrida?

 

Bezbednost je takođe dovoljno dobra. Na Euro NCAP kreš testu, Prius je osvojio maksimalnih 5 zvezdica i 88% od maksimalnog broja poena, što je slabiji rezultat od proseka C i D segmenta, ali ipak zadovoljava, jer je za Safety Assist zaslužio 86%, što je vrlo dobar rezultat.

DSCN0147Šta ona kaže: Udoban, moderan, sofisticiran automobil koji nema pravu konkurenciju na našem tržištu. Možete provesti ceo dan u Priusu+, a da se od njega ne umorite. Kada stanete na benzinsku stanicu i shvatite da ste potrošili manje goriva od najslabijih automobila, zaboravićete na njegovu visoku cenu. Enterijer je ukusno osmišljen – sve je originalno, dopadljivo i praktično. Nije baš najstabilniji auto, u krivinama može mnogo da vas namuči, ima tendenciju da se zanese. Ako nemate veliko iskustvo u vožnji, ovo ipak nije auto za vas!

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako ste “zeleno” orijentisani, a ne želite previše novca da ostavljate na benzinskim stanicama, kupovina ovog hibridnog automobila ima smisla. Da se razumemo,  Prius+ takođe zagađuje životnu sredinu, pa iako do brzine od oko 40 km/h ne troši gorivo, već samo struju, koju sam generiše kočenjem, on ipak troši i benzin. Doduše, prosečno potroši tek 5,2 litara goriva na svakih 100 km, što je relativno malo, ali zbog tako male potrošnje vlasnici Priusa+ se srazmerno više voze,  te je na kraju, šteta po prirodu (skoro) jednako značajna. Ovo ne umanjuje uspeh Toyotinih inženjera, koji su sa ovim modelom u potpunosti ovladali kočnicama (setite se samo bruke sa modelima Priusa u Americi od pre par godina – vozila su, pritiskom na papučicu kočnice, ubrzavala). Štaviše, zaustavni putevi Priusa+ su odlični, a ovaj automobil se jednako dobro ponaša i u krivinama. Iako nema ničeg sportskog u njemu, direktan i precizan elektro servo upravljač će vas svejedno izuzetno prijatno iznenaditi. Kupci polovne Toyote sa hibridnim pogonom mogu lako da bankrotiraju, jer cene nove baterije ide i do 5.000 evra. Baterija vremenom gubi svoj kapacitet, i to je potrošni deo na ovom automobilu. Elektro motor takođe nije dugovečan, njegova cena ja paprena……. Dakle ovaj auto je ipak za ona sa jako dubokim džepom.

DSCN0173Šteta je što u Srbiji ovaj dopadljivi hibrid ne može ostvariti veći uspeh, jer domaći tajkuni i novokomponovani bogataši ne kupuju hibridna vozila. Za njih se mahom odlučuje odabrana publika koja želi da uloži svoj novac samo u najbolje – u ovom slučaju, u najsofisticiranije prevozno sredstvo na planeti – naravno, pod uslovom da ih ne odbije cena od 29.830€. Istini za volju, cena testiranog modela je nešto veća, jer sam od opreme imao sve što može da se zamisli i poželi. Ako imate RAV4 ili LandCruiser, svakako možete da priuštite ovu Hi-tech Toyotu, a da pritom ne morate nimalo brinuti da ćete biti uskraćeni za neki luksuz na koji ste već navikli.  Prius+ je i dovoljno brz, i dovoljno prefinjen, i dovoljno udoban. Radije bih kupio  Prius+ nego Toyotu RAV4, ali s time se kupci u Srbiji nikako ne bi složili, jer se RAV4 prodaje odlično, dok je kupca Priusa+  teže naći nego iglu u plastu cena, što od mene daleko puno bolje znaju prodavci automobila u Toyotinim salonima.

thumbs-upIzuzetno ugodan automobil za vožnju. Prefinjen, tih i otmen. Imate utisak da vozite izuzetno vredan i skup automobil. Tehnologija spakovana u ovoj automobil je barem dve decenije ispred onoga što nudi konkurencija. Niska potrošnja goriva od 5,2 litara će dobro doći onima koji prelaze ogromne kilometraže.  Prius+ je vozilo koje u gradu troši manje nego na otvorenom putu (u proseku 4,5 litara u Beogradu).

thumbs-downCena bi mogla biti malo niža. Ne postoje verzije sa slabijim motorima i skromnijim paketima opreme. Ne postoje olakšice u Srbiji za kupovinu hibridnih automobila koje se zaista i primenjuju. Pedala kočnice traži privikavanje – doziranje tokom kočenja nedovoljno precizno. Preglednost nije uzorna. Stabilnost prosečnom vozaču može biti zadovoljavajuća, ali zbog teške baterije, zbog elektro motora koji nije baš lagan, auto kreće ranije da se zanosi i gubi trakciju. Prečnik okretanja od 11,5 metara je preveliki za manevrisanje gradom. Bezbednost je solidna, ali ima mnogo modela koji su dobili više od 88% na Euro NCAP kreš testu, koliko je zaslužila Toyota. Japanski dizajn se neće svima dopasti. Tvrdoj plastici u ovako skupom vozilu zaista nije mesto. Jako skupa baterija, oko 5.000 evra, koja se menja na svakih 200.000 km u proseku. Elektro motor izdrži oko 150.000 km, nakon toga postaje jako bučan – tada je neophodna zamena, a cena je previsoka. 

Cena: od 29.830€

[table]DIMENZIJE: SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.610 mm
Širina: 1.780 mm
Visina: 1.580 mm
Međuosovinski razmak: 2.780 mm
Prtljažnik: 200/505/1.750 l
Težina: od 1.570 kg [/table]

F IMAGE[table]MOTOR: SPECIFIKACIJE
radna zapremina:             1.798ccm
maksimalna snaga:         99 KS pri 5.200 o/min.
obrtni momenat:         142 Nm pri 4.000 o/min. [/table]

DC s permanentnim magnetom: 60 kW, 270 Nm
ukupna snaga:             100 kW/136 KS[/table]

 *ukupna snaga se ne dobija prostim sabiranjem snage benzinskog i elektro motora

DSCN0136[table]PERFORMANSE: SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11,3 s
Maksimalna brzina: 165 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,1 litara
Potrošnja na testu: 5,2 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 4,0
Bezbednost: 3,5
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 3,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 3,0
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 3,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 5,0
Prosečna ocena: 4,2 [/table]

DSCN0169[table]Opšti utisak: 4,0
Paleta motora: 1,0
Mogućnost dalje prodaje: 2,0[/table]

 

 

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Poštovani gospodine Todoroviću,

Pre dve nedelje sam kupio Peugeot 308 koji ste mi našli.  Kupovina automobila preko vas je za mene jedno novo i drugačije iskustvo. Čitao sam vas godinama, i kada sam konačno skupio dovoljno novca, definitivno sam rešio da mi vi preporučite i nađete odgovarajući automobil. Muka mi je raznoranih prevaranata, i ne želim da kupim sumnjiv auto. Imao sam prilike konačno da doživim i vidim kako taj proces funkcioniše i hteo sam da sa Vama i čitaocima podelim to iskustvo, jer verujem da se mnogi potencijalni kupci lome da li da vas angažuju ili ne, sumnjičavi su prema internetu, i vole da biraju boju, opremu, i imaju hronični nedostatak poverenja. Svima predlažem da odvoje par meseci, pa i godinu dana, da zaprate objave urednika Todorovića na njegovim facebook stranicama Testovi Automobila Srbija i Najbolji Auto, i da se uvere na koji način piše, deli savete, komunicira sa čitaocima. To je čovek kome je cilj da se prevarantima stane na rep, i novinar koji je meni, ali i mojim prijateljima svojim tekstovima razjasnio mnogo toga. Usluga košta, ali meni je Todorović uštedeo mnogo vremena, natezanja sa prodavcima, majstorima. Posle pet dana nestrpljivog iščekivanja, dobio sam slike, sve specifikacije najboljeg automobila koji je našao za mene. Dobio sam auto u boji koja mi nije omiljena, ali evo vozim taj auto par nedelja, sve funkcioniše besprekorno, ja sam prosto prezadovoljan! 
Zašto sam nekom drugom prepustio odabir auta, a ne samom sebi?
 
Kao i svaki prosečan Srbin, volim lep izgled auta, komfor… Još i ako on podiže društveni status, apsolutno onda znam šta bih birao. Ali pošto sam svoj prvi auto imao Renault, odlučio sam se da se još malo zadržim na ovo, brendu jer mi pruža udobnost a i imali su dobre benzince. Barem sam ja dobrog našao. Samo što taj auto sada ima 20 godina. Moj prvi odabir je bio Renault Megane 1.6 benzinac, godišta negde oko 2010, jer mlađi nisam mogao da nađem. Korona i ratovi su poremetili sve, tako da je odabir auta sada mnogo teži nego što je bio.
Nisam uspeo da nađem model koji mi odgovara jer to što sam tražio, brzo se prodalo. Kad sam krenuo da tražim alternativu, vidim da ta podela na benzinac/dizelaš nije uopšte više tako jednostavna. Ovi novi turbo-benzinci su jednako složeni i ništa jeftiniji za popravku od dizelaša. Vozio sam benzinca sa mišlju da su popravke jeftinije a sada pojma nemam šta je jeftinije.
E onda kad ne može kako ja hoću, sad ću iz inata da uzmem za te pare nekog matorog BMW-a ili Audija i obavezno limuzinu sa puno opreme i sebi oči povadim posle šta sam uradio. Naravno postoji velika verovatnoća da je taj auto dušu ispustio i da od tog auta više nikad ne bih napravio POUZDAN AUTO.
U stvari to me je nateralo da razmišljam. Šta ako sad uložim sav ovaj novac u tako neki auto i on se ispostavi kao kompletan promašaj? Pokvari se dok sam ja vlasnik, i sad ne mogu ni da ga prodam za te pare a još i treba da ga popravim. A ja podigao keš kredit. I sad ostajem sa kršem od auta koji jedva mogu da prodam a za pare koje mi ostanu od prodaje mogu samo skuter da kupim. A rata kredita ide još 6 godina. 
 6 GODINA KREDITNOG ROPSTVA da bih ja uživao jedva mesec dana u svom superiornom statusu neke kao face u gradu. Neće ovo ići. Ja ne mogu da se odrekem pogodnosti auta. Da stižem od tačke A do tačke B kad god želim i da ne mislim da li ću stići. Ja moram da stignem tamo gde želim. To je potreba i život 21. veka. Kakav god da je auto. Ma i da je najružniji, ipak meni treba da on ide, da se vozi…
Moj izbor je definitivno Aleksandar Todorović

Čovek radi već dugo vremena. Ima bezbroj tekstova na internetu. Ja sam lično za njega čuo pre 7-8 godina. I još tad sam sebi rekao da bih ga mogao angažovati kad skupim para za neki ozbiljniji auto. Evo sad prilike. Ne znam šta više mogu da izgubim. Čovek kaže pouzdanost i bezbednost na prvom mestu! Apsolutno se slažem.

Ono što sve kupce zanima je taj prvi kontakt. Što sad ja njemu da platim a ne znam ni šta ću dobiti? Pa isto je i kad odeš kod doktora prvi put. Danas više ni ne znaš da li je to možda mesar sa one strane koji je samo kupio diplomu. Mislim neko poverenje mora da postoji. Ili imate poverenje ili ga nemate.

Znači ako je neko napisao stotine tekstova o automobilima a ja nijedan u životu, ja ne znam zašto bih ja bio bolji u odabiru auta od čoveka koji se bavi ovim u kontinuitetu? Znači ja sam odlučio da ipak verujem više gospodinu Todoroviću nego sebi. Zato sam uplatio 6000 dinara jer čovek ne zna jesam li ja ozbiljan ili nisam. Njemu pišu desetine ljudi dnevno. On čovek živi od toga. A 50 evra naspram uloženih 7000 evra nije ništa. U prvom mejlu sam gledao da budem što kraći i konkretniji. Vozio sam to i to, želeo bih to i to. Imam budžet toliko. Auto mi treba jer za to i to jer prelazim toliko i toliko godišnje.

Mislim da gospodin Aleksandar Todorović iz tih informacija izvuče jako dobro vaše potrebe i stil života. Mislim da je sjajan u proceni toga šta Vama treba. Samo treba rešiti to sa samim sobom. Ili hoću da mi neko drugi traži auto ili neću. Ne razumem odluku da mu platim 6.000 din ili čak 18.000 dinara a da nisam spreman da prihvatim činjenicu da je taj moj auto iz snova, ta prelepa školjka iz spolja zapravo jedna kršina iznutra koja će me zakopati za dugi niz godina… Znači trenutak kada mi se saopšti ta ružna istina, ja odustajem i odlazim nezadovoljan a samim tim i gospodin Todorović ostaje nezadovoljan jer Vam nije pomogao a niste ni Vi sami sebi pomogli. I potpuno mi je jasno zašto u svim njegovim tekstovima stoji ili imate poverenje i dajte mi odrešene ruke da Vam nađem auto ili nemate poverenje i bolje ne ulazite u ceo ovaj proces jer se neće završiti nikako dobro.

Ja sam popodne uplatio iznos koji se vezuje za moje pitanje i dobio odgovor veoma brzo. Gospodin Todorović je prihvatio da mi pomogne u pronalaženju auta i rekao svoje uslove.

PRVI PAKET: Imam opciju da dobijem savete i da sam tražim auto.

DRUGI PAKET: Imam opciju da njemu prepustim da mi nađe auto. A to znači da ću dobiti u izboru bar tri automobila koja su na tržištu dostupna i ispunjavaju kriterijum pouzdanosti i bezbednosti koji gospodin Todorović drži kao osnovni.

TREĆI PAKET: Imam opciju da doplatim taj drugi paket i da tražim isključivo model koji ja želim. Ova treća opcija za koju se odluči oko 70% ljudi mi je apsurd. To Vam je kao da ja platim čoveku da mi dojavi rezultate utakmice. Na primer platiću čoveku dojavu za utakmicu Francuska – Argentina. Ali kad mi on bude rekao da će Argentina pobediti i da uplatim komotno pare na pobedu Argentine, ja kažem ne. Neću tako. To se meni ne sviđa. Ja volim kad Francuzi pobede. Ja hoću da Vam platim da Vi meni kažete da će Francuska pobediti (iako se to na primer verovatno neće desiti). Znači Vi hoćete da platite stručnjaka da Vam nađe dobar auto koji ste Vi odabrali da ne bude nikad dobar. Eto… Nemam šta da kažem dalje…

Ja sam u sebi prelomio i u roku od tri sata od prve uplate od 6.000 dinara, ja sam gospodinu Todoroviću uplatio ceo iznos koliko košta DRUGI PAKET usluge. Odmah sam odlučio da idem sada do kraja sa ovim. Siguran sam da će mi pronaći auto koji je dobar. Ako je baš toliko ružan, voziću ga kratko pa ću ga prodati. Barem je dovoljno ispravan da se može prodati. Bio sam siguran da ću dobiti poprilično ispravan auto, a za ostatak jednostavno moram verovati čoveku koga sam sam birao. Ja sam njega birao. Znači niko meni nije iznudio pare. Ako sam ja birao onda ću ovo sprovesti do kraja. Znači želim uži izbor najboljih polovnih automobila u Srbiji koji zadovoljavaju neke osnovne kriterijume pouzdanosti u budžetu koji imam. Moja jedina želja je bila komfor. Eto. Ako već ne mogu da biram koji je to model auta, želim da ima komfor, udobnost na kakvu sam navikao.

Peugeot 308
 

Kao što gospodin Todorović kaže, kod Golfa se plaća ime. Golf 6 je bio nekako moj prvi izbor. I bilo ga je u ponudi ali mi ne pruža svaki Golf tu udobnost i komfor koji sam tražio. Nemaju svi naslon za ruku koji sam ja tražio.  Plus na to sve je skuplji samo zato što je popularniji. A i udobnost francuza je već dugo poznata. Definitivno je preporuka da idemo na francuza. Pežo 308 nisam nikada imao prilike da vozim. Čak nikada nisam vozio ni jedan Pežo osim nekog službenog pikapa na kratko vreme. Ali nikada nisam vozio neki porodični auto marke Pežo. I logično je da ga možda i ne bih birao čak ni među prva tri auta. Opet bih odlutao na stariji raskošniji auto nego na njega. I pogrešio bih.

Upravo sam prešao oko 400 kilometara sa ovim Pežoom 308. Svidela mi se ta utegnuta unutrašnjost. To je sve čvrsto. Ona plastika ne škripi nigde. Sve je uklopljeno kako treba. Jako lep materijal unutrašnosti. Udobna sedišta. Jako pregledan auto. Imam čak i panorama staklo. Odlična je vidljivost iz auta. To mi se jako sviđa. Gospodin Todorović me je pitao za kvačilo, da li je meko. Sedeo sam na parkingu a auto još uvek nije bio skroz ugrejan. Mislio sam da je tvrđe od mog Renoa, međutim pogrešio sam. Izuzetno meko kvačilo. Samo je trebalo malo da se krene u vožnju sa autom i sve je nekako postalo meko i udobno. Nivo izolacije je sjajan. Ja sam često na otvorenom putu imao prilike da čujem udarce guma preko rupa i neravnina. Sad kod 308-ice ne čujem ni da li sam pokupio neku rupu. Zaista dobra izolacija. Među najboljima koje sam imao prilike da vidim, to jest čujem. Jedan opšti utisak je da me je osvojio. Brzo sam se jako navikao na njega. Oprema u autu je sjajna. Dobio sam model sa možda 90% opreme koju taj model pruža. Dobio sam i parking senzore koji mi nisu bili prioritet. A naravno da sam ih želeo. Bio sam spreman da se odreknem tempomata ali sam i to dobio. Jako mi se sviđa retrovizor koji ima antirefleksiju. Jednostavno auto me je kupio komforom i udobnošću.

Definitivno dobar izbor. Izbor kakav ja sam ne bih napravio, a ipak sam se odlučio na njega. A i logično da ne bih, kad ga nikada pre toga nisam vozio. Zato nekad treba slušati savete iskusnijih.

Za kraj

Ovaj način poslovanja gde ja moram da verujem čoveku koga nisam nikada upoznao uživo, i da on posle veruje meni da ću se ja pojaviti kada on kapariše auto koji sam ja pristao da kupim, ne može opstati bez poverenja. I ja se nekad čudim kako je gospodin Todorović uspeo sve ove godine da posluje sa našim mentalitetom ljudi.

Kada sam prvi put uplatio ceo iznos pomislio sam: „Da li to znači da ću sad dobiti šleper sa prikolicom?“ Pošto tražimo najbolji auto, a ono se pojavio izuzetno pouzdan kombi hladnjača i jako pouzdan šleper sa prikolicom. Malo se šalim ali tako čovek danas razmišlja. Naravno da se ne traže vozila koja nisu u segmentu koji tražite. Mislim da je gospodin Todorović jako dobro razumeo moje zahteve. Tražio sam hečbek ili limuzinu. Nisam hteo karavan, niti šleper sa prikolicom i on mi to nikada nije ni nudio. Jednostavno je kroz moje poruke shvatio moj posao, moje potrebe, moje kretanje autom, porodični status koji je jako važan.  Važno je da li imate porodicu ili je planirate. Ta porodica mora biti bezbedna a auto pouzdan što je više moguće.

 

Znači ja sam bio najviše za varijantu hečbeka i to sam odmah i dobio. Sve varijante su bile u tom segmentu. Svaki dinar je bio isplaniran. Znači do te mere smo dobro isplanirali kupovinu da sam potrošio tačno koliko sam planirao, računajući put do Beograda, mali i veliki servis i cenu vozila.

U roku od tri dana sam imao auto za kupovinu. Dalje ne moram da Vam pričam. Sve sam već rekao. Samo mogu da se zahvalim gospodinu Todoroviću na odabiru auta. Mislim da sam ovim odabirom sačuvao novac. Svakako da će polovan auto uvek tražiti neko ulaganje ali sam rizik smanjio na minimum.

Na kraju je zaključak da me je cena ove usluge koštala oko 7% od vrednosti auta, što u poslovnom svetu uopšte nije velik procenat. Da Vi dobijete uslugu konsultacije i na kraju realizacije za manje od 10% cene je po mom mišljenju sasvim korektno, čak i povoljno. Pogledajte samo usluge agencija koje kupuju i prodaju stanove ili sajtovi na internetu preko kojih se vrši prodaja usluga. Sve te ptovizije idu u tim granicama a negde čak i mnogo skluplje. Znam ljude koji su kupovali automobile u vrednosti od 6.000 evra i već prvog meseca imali havarije od 2.000 evra. To je čak 30% štete. Bačene pare, stres… Možda sam ja lud što sam dao pare da bi mi drugi odredio šta ću voziti, ali ja sam svoju misliju ispunio. Ja se pred same praznike vozim bez puno brige od tačke A do tačke B. Dostupan sam svima i mogu da stignem gde god želim a to je ono što sam tražio i to sam i dobio. Znači moja preporuka je stavite sve na papir i recite sebi koji su zaista Vaši kriterijumi i šta Vi zaista želite od tog auta. Da li želite auto u garaži i da ga provozate samo po selu i da koke padaju na kolena ili želite auto da ide i ide i ide dokle god Vam ne dosadi a on ide ide i ide…? Veliki imali servis je odradio Todorovićev mehaničar Vukašin, i sada sam bezbrižan. Nije mi bilo isplativo da jurim nekog majstora, ionako u majstore koje znam nemam dovoljno poverenja, a ovlašćeni servis Peugeota nije za moj džep. 

Hvala gospodine Todoroviću na uspešnoj saradnji i daj Bože još budućih saradnji. Srećni praznici i želim Vam pre svega bezbedno putovanje a na kraju i fantastičnu udobnost.

Srdačan pozdrav

Bojan Tokić

 

 

Najbolje polovne automobile tražim za vas

Uštedite novac, izbegnite loše automobile, iskorististite besplatne preporuke modela ako me angažujete! Kupovina automobila je druga najveća investicija nakon kupovine nekretnine. Šansa da kupite polovan auto sa skrivenim manama, koje će vas kasnije, a vrlo brzo koštatiti više od samog automobila je izvesna. Zašto da rizikujete? Zašto da sami donosite odluku? Da li je mudro da kupujete auto na “oko”? Svesni ste da vaš prijatelj koji vam pomaže oko izbora, kupovine automobila ima znanja koliko i vi? Da li je to dovoljno da uložiti sav svoj novac u neproveren polovni auto? Da li ste svesni da originalna kilometraža nikako ne garantuje da je motor dobar? Preko 20 godina postoji rubrika Pitajte Aleksandra Todorovića, i jednako toliko dugo proveravam automobile na placevima širom Beograda. Obezbeđen vam je servis kod mojih majstora i besplatni pregledi na 4 meseca u prvih godinu dana. Besplatnu pomoć imate oko prodaje automobila koji vam nađem. Trudnice, porodice sa malom decom imaju posebnu prednost! 

Piše: Urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

2 komentara na TESTIRALI SMO: Toyota Prius+

  1. Sato says:

    Svaka čast Toyoti, Prius+ je možda vrhunski automobil, ali mu je i cena “vrhunska”. U Srbiji niko neće da odvoji 30,000 evrića za Toyotu koja nije ni najbrža, ni najlepša u klasi.

  2. Dragan says:

    Dokaz realnosti autorovog gornjeg teksta je i taj da je jedan od najvecih TAXI prevoznika u Banjaluci sve Skode Oktavije, naravno dizel, zamijenio sa Toyotama Prius 3 i Prius +. Radi se o dvadesetak vozila a kao glavni argument promjene modela navode se manji troskovi u ekspoataciji vozila. Ekologija dodje gratis. Pozdrav.

Ostavite komentar