TESTIRALI SMO: Toyota Prius III

Pomalo postaju dosadni testovi hibridnih automobila. Toyota nema ozbiljnu konkurenciju, jedina u Srbiji nudi veliki broj hibridnih modela, u zemlji koja ne podstiče prodaju ekoloških vozila. Toyota nije kriva za to, već Vlada Srbije, ona prošla, ova sadašnja, i ona buduća. Koga još briga za kupce automobila, i dilere? Država je tu da nam skine kožu sa leđa i sve ostalo što može, zar ne? Možda baš zato, ako možete da ipak priuštite ovaj automobil, makar na kredit, odaberete baš Prius III za svoj sledeći automobil, samo zato jer troši realnih 4,9 litara benzina. Prius III je najbolji primer koliko svetska auto industrija kaska za Toyotom. Japanski brend je plasirao preko 1,3 miliona Priusa, dok većina evropskih proizvođača automobila nema nijedan jedini serijski automobil sa hibridnim pogonom. Mislim da je ovo sasvim dovoljno da biste shvatili koliko je Toyota moćna.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Verujem da znate da Toyota proizvodi najviše automobila na svetu, i da se njeni automobili najmanje kvare. Uprkos tome Srbi kupuju Škode, a ne Toyote. Šta mislite zašto? Najbolje je pogledate kakve su Srbi političare izabrali, i kakve će izabrati, mislim da je kod nas umešnost u pečenju rakije na visokoj ceni, i kao takvo primarno u društvu. Kakva bre hibridna tehnologija, i japanski automobili, kad neće da podmite pola Vlade, da bi otvorili fabriku delova. Ovde se ceni mito, a kad ga ima, onda može da se kupi Škoda, a ne Toyota. Onaj ko je zaradio svoj novac, ipak će dati prednost Toyoti. A gde ste vi u celoj toj priči?

Made in Japan: Toyota Prius III može biti vaša za 25.670€, troši realnih 4,9 litara.

DSCN8014Ali pustimo Škodu sa njenim zaostalim dizajnom i upoznajte Prius III, Hi-tech automobil koji već sad služi kao osnova svim evropskim proizvođačima automobila za njihove hibridne modele. Najneverovatniji podatak od svega jeste njegova prosečna potrošnja, koja je prvih dana testa iznosila samo 4,9 litara. Fabrička obećanja u praksi jesu neostvariva, ali – da čudo bude veće – prosečna potrošnja u gradu od 5,3 litara je ostvarena u Beogradu, tokom najgorih gužvi, sa mojom “teškom” nogom na gasu, što je zaista izuzetno. Ukoliko nežno ubrzavate i maksimalno koristite elektro motor, potrošnju možete spustiti na oko 4,5 litara, što je za jedan tako veliki automobil neverovatno malo.

DSCN7994Kokpit je koncipiran po proporcijama i standardima za 21 vek: sve je sjajno.

Toyota je sa Priusom III na idealan način objedinila pogon preko sofisticiranog benzinskog i elektro motora i tako uspela da stvori najčistiji hibrid koji se serijski proizvodi. Uz prosečnu potrošnju od 4,9 litra na testu, ovo je ujedno i najštedljivija limuzina na svetu, koja proizvodi samo 89 g/km štetnih gasova i već sada ispunjava buduću Euro 6 normu o emisiji. Za ovaj model dobija se subvencija države od 100.000 dinara, koja je, nažalost, jedna od najmanjih u ionako ekološki zaostaloj Evropi. Novi Prius se može pohvaliti i najboljom aerodinamikom od samo 0,25 Cw. Uprkos teškoj bateriji i dovoljno udobnom ogibljenju, koje garantuje solidan komfor, stabilnost Toyote je na zavidnom nivou. Zbog svega navedenog, Prius III predstavlja pravu malu revoluciju u proizvodnji automobila. Toyota je konstruisala automobil za 21. vek, a takvo jedno vozilo se ne “oseća” baš najbolje u Srbiji. Ne zato što nam je gorivo 2012. godine i dalje očajnog kvaliteta, već zato što Prius ne trpi udarne rupe i neravnine na putu, i grube udare sa puta jednako grubo prenosi do putnika. Kada uspete da se domognete autoputa, shvatite da se nalazite u jednom veoma udobnom automobilu, koji uzdužne neravnine i manje propuste putara guta prilično mirno i bez previše buke. Ergonomija vozila je sasvim dobra – ima dosta mesta za kolena i glave putnika na svim sedištima, preglednost je nešto slabija, a maštovito osmišljeni enterijer vas stalno podseća da sedite u jednom tehnološki naprednom vozilu.

Prius III ima dva Hi-tech agregata

Dok drugi proizvođači automobila tapkaju u mestu kada su hibridna vozila u pitanju, Toyota je konstruisala već treću generaciju po redu svog “zelenog” bestselera. Novi model nije samo ozbiljna evolucija Priusa II, već pravo hi-tech vozilo koje koristi neka nova, tehnološki napredna rešenja. Vozaču su na raspolaganju tri različita režima rada HSD pogona: normalni, ECO i POWER. Pa po želji možete voziti samo na struju (ECO) ili u kombinovanom režimu, kada zajedno rade benzinski i elektro motor, a na raspolaganju imate i odlične performanse ako odaberete POWER režim, kada papučica gasa reaguje oštro, kao kod sportskih automobila. U dinamičnom POWER režimu, Prius III do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stiže za samo 10,5 sekundi, a međuubrzanja su još ubedljivija, pa mu od 80 do 120 km/h treba samo 8 sekundi, što obično nude samo sportski automobili sa preko 150 KS. Prius III ima ne samo snažan novi 1,8-litarski benzinski VVT-i agregat sa dve bregaste osovine i 99 KS, već i pravi mali dragulj – električni motor snage od 60 kW (82 KS) koji svoj najveći obrtni moment od 207 Nm pruža trenutno, odnosno već od 0 o/min. Zbog svega toga, preticanje sa Priusom je ugodno kratko, i naravno, bezbedno. Za razliku od brzih sportskih automobila, Toyotina limuzina svoju agilnost ne naplaćuje visokom potrošnjom. Najneverovatniji podatak jeste prosečna potrošnja, koja je prvih dana testa iznosila samo 5,5 litara. Fabrička obećanja u praksi jesu neostvariva, ali – da čudo bude veće – prosečna potrošnja od 5,5 litara je ostvarena u Beogradu, tokom najgorih gužvi, sa mojom “teškom” nogom na gasu, što je zaista sjajno. Ako vam je tako draže, novi Prius možete voziti i samo na struju, u već pomenutom ECO režimu, ali samo do brzine od 45 km/h.

Kada brzina padne ispod 40 km/h, što je česta pojava u zakrčenim gradovima, benzinski motor se automatski isključuje i nema nikakvog zagađenja okoline. Čist izduv nije jedina prednost ovog automobila, pošto kod nas ionako niko ne mari za ekologiju, već i činjenica da je u ovom automobilu prilikom kretanja veoma tiho. Ukoliko ne uspete nikoga da zgazite na parkingu (Prius je do 40 km/h “potpuno” nečujan), i uspete da postignete maksimalnu dozvoljenu brzinu u gradu od 50 km/h, zapazićete da je Prius III lako voziti, pre svega zahvaljujući preciznom servo upravljaču, dobrom oslanjanju i izuzetno ugodnom položaju za volanom.

Puno mesta za putnike, “svemirski dizajn” enterijera i vrhunski kvalitet

Bićete veoma zadovoljni ponudom prostora na zadnjem sedištu: iako se krov strmo spušta zbog najbolje moguće aerodinamike, ima dosta mesta ne samo za kolena, već i za glave putnika. Spojevi su odrađeni filigranski precizno, finalna obrada je na nivou mnogo skupljih automobila, a novi motor bi trebalo da bude najpouzdaniji agregat na svetu.

DSCN8029 Trenutno najprodavaniji hibridni automobil na svetu može da se pohvali vanvremenskim dizajnom, ali i činjenicom da će konkurenciju “naterati” da krenu istim, ili bolje rečeno, pravim (ekološkim) putem. Danas u ovoj klasi, postoji samo jedan bolji automobil: Lexus CT200h, i ako niste napravili probnu vožnju ovim premijum hibridom, mislićete da od Priusa III ne postoji ništa bolje na ovom svetu.

Čak 95% komponenti ovog automobila je moguće reciklirati, što je trenutno svetski rekord. Toyota je predvodnik svih velikih inovacija u auto industriji u proteklim decenijama i zahvaljujući potrebi ove kompanije da “stalno nešto izmišlja”, i dugi proizvođači automobila moraju da se koliko-toliko potrude da ne zaostaju za konkurencijom.

Kliknite na sliku ako želite da vidite koji sam automobil danas testirao (onaj gore).

DSCN8015Šta ona kaže:  Ja cenim Škodine automobile, ali Škoda ne nudi ni jedan hibridni model kupcima, baš šteta. Iako Prius III na našem tržištu nema nikakvu konkurenciju u svakom smislu te reči, ne treba očekivati veliku prodaju ovog modela. Avangardni dizajn nagoveštava da se radi o automobilu koji je konstruisan za 21. vek. Nije prefinjen i luksuzan kao Lexusu CT200h, ali je zato malo jeftiniji i svakako predstavlja racionalniji izbor. Troši manje i od najštedljivijih gradskih automobila, a nudi gotovo limuzinski komfor. I iza ove Toyote stoje solidna servisna mreža, više nego pristojne performanse, dobre kočnice i lagani servo upravljač koji vožnju pretvara u uživanje. Vrhunski kvalitet se podrazumeva, a umerene cene servisa veoma prijatno iznenađuje. Ovaj automobil čuva i prirodu, i vaš novčanik, to ipak treba pozdraviti.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Kad predsenik opštine u Srbiji želi da glumi skromnost, kupi Škodu, skuplju od ovog Priusa III. Kad neko želi da bude sa trendovima u svetu, posmatraju kao da je sa druge planete. Možda su ljudi u pravu, jer Prius III jeste “sa druge” planete, za posebne ljude. Tih posebnih u Srbiji ima sve manje, jer emigriraju svakog dana, tamo gde cene njihov rad. Pravi kupac ove Toyote, je svakako neko ko ume da spozna tehnološku superiornost ovog modela. Može će Prius III kupiti i vlasnik Avensisa, pod uslovom da mu poslovanje krene tako dobro, da ne zna šta će sa viškom para.

Iako je Toyota ovim automobilom ponizila konkurenciju, čak i jednu Hondu, uspeh – posebno u Evropi – skoro da je izostao. Razlog je sasvim jednostavan: nemačka vlada ne želi da podrži u punoj meri prodaju hibridnih automobila u EU, jer nemačka auto industrija ne može da parira Toyoti kada su hibridna vozila u pitanju. Istina boli, ali je prosto takva. Zar postoje automobili koji su bolji od onih koji se proizvode u Nemačkoj? Da postoje, jedan je upravo opisan u ovom tekstu.

thumbs-upSofisticirani agregati, koji se idealno nadopunjuju, niska potrošnja od samo 4,9 litara, pregršt prostora, dobra ergonomija, nizak koeficijent otpora vazduha, niska cena održavanja, bogata oprema. Vrhunska finalna obrada, tišina u putničkom prostoru, lakoća upravljanja. Jeftino održavanje, i odlična pouzdanost. Vrlo dobra garancija od 5 godina, bez ograničenja kilometraže. Dobra ergonimija, odlična pasivna i aktivna bezbednost. 

thumbs-downServo upravljač ne pruža sportski filing, pomalo je bezosećajan, i nedefinisan oko nulte tačke. Preglednost nije najbolja, a mali klirens vam onemogućava da se penjete na veće ivičnjake. Visoka nabavna cena, ne postoje ozbiljne subvencije Vlade Srbije za kupovinu ekoloških vozila. Velika buka pri maksimalnoj brzini. 

Cena: od 25.670€

[table]DIMENZIJE I MASA: SPECIFIKACIJA
D x Š x V:            445 x 172 x 149 cm
zapremina prtljažnika:        410 l
masa praznog vozila:        1.375 kg[/table]

[table]BENZINSKI MOTOR: SPECIFIKACIJA
zapremina:             1.798ccm
maksimalna snaga:         99 KS pri 5.200 o/min.
obrtni momenat:         142 Nm pri 4.000 o/min.[/table]

[table]ELEKTRIČNI MOTOR: SPECIFIKACIJA
DC s permanentnim magnetom: 60 kW, 270 Nm
ukupna snaga 100 kW/136 KS : ukupna snaga se ne dobija prostim sabiranjem snage benzinskog i elektro motora[/table]

DSCN7992[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJA
ubrzanje 0-100 km/h:        10,9 s
maksimalna brzina:        180 km/h [/table]

[table]POTROŠNJA :SPECIFIKACIJA
grad/na putu/prosek:        4,0; 3,8; 4,0 l/100 km
na testu:            4,9 l[/table]

2 komentara na TESTIRALI SMO: Toyota Prius III

 1. Dr Milutin says:

  Vozim Yaris 1.3, što znači znam šta je Toyota, i ne znam nikog ko ima Toyotu a da nije zadovoljan. Meni se jako dopada dizajn Priusa, ovo je najlepši auto za te pare, to ste propustili da kažete, osim što malo troši, jako malo zagađuje, a retko se kvari, udoban, veliki auto, bezbedan, dobar gepek, dobra oprema, ma ima sve, i mogu da kažem da uopšte nije skup, pa pogledajte C klasa sa istom opremom koliko kosta. Jako dobar test g.Todoroviću, kao i uvek, redovno vas čitam, i pre ulaska u operacionu salu, sa svojim kolegama svakog dana diskutujemo i analiziramo vaše odgovore na pitanja. Čita vas jako mnogo ljudi, a da to niste ni svesni. Čitaju vas i moji pacijenti.

  • Aleksandar Todorović says:

   Uvaženi gospodine, preko Facebook-a, Ooyyo Srbija dobio sam par komentara od vaših kolega, da diskutuju o mojim tesovima, odgovorima na pitanje pre ulaska u operacionu salu. Ako vam to smanjuje stres, i ako vas to zabavlja, onda sam od neke koristi? 🙂
   Bilo kako bilo, drago mi je da me čitate, pozdravite kolege. Kako da vam se odužim da pišem o tome zašto medicinske sestre vole lekare, ili koji su to idealni automobili za doktore?
   PS.
   Vašim pacijentima želim brz oporavak, nadam se da su u dobrim rukama, zapravo siguran sam da jesu.

   Ispada da mene čitaju samo doktori? Običan narod nema para, pa ne čita testove novih automobila. Ovi koji su se toliko nakrali da ne znaju šta će sa parama kupuju kola lakše nego vi cipele, iako spašavate živote, pa zašto bi tražili savet od mene?

Ostavite komentar