TESTIRALI SMO: Subaru Forester 2.0 D-L

Četvrta generacija Subaru Forestera dovedena je do savršenstva. Najbolji pogon u klasi, najbolji turbo dizel motor u klasi, najbolje off-road mogućnosti i to uz veoma nisku potrošnju od samo 7,7 litara, uprkos veoma brzoj i gruboj vožnji, čine ga jedinstvenom ponudom na tržištu. Premijum japanski SUV u Americi doživljava veliku popularnost, a i u Evropi je sve privlačniji onima koji žele da se kreću i po gradu, i po lošim putevima, ali i tamo gde puta nema. Već samim svojim konvencionalnim dizajnom, lišenim modernih rešenja, Forester nagoveštava da nije šminkerski SUV. Konvencionalni izgled biće vam najmanje važan kada se nađete za volanom ovog Subarovog nežnog džina. Maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP testu i najbolja zaštita u ovoj klasi za decu (91%) preporučuju ga i porodicama, kojima bi bezbednost trebalo da bude na prvom mestu.Prava je šta što se pokazalo da je ovo najgori dizel na svetu. Primerci koji su prešli samo 100.000 km su bili već za generalni remont. Ne znam nikog u Srbiji koji može da valjano remontuje ovaj dizel motor, neki su mehaničari ljudima uzeli hiljade evra, ali motor nije dobro radio (dopuna teksta jun.2023).

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

 

Kupovina automobila procedura – Preko A.Todorovića!

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare

Prodajem vaš automobil!

Najbojiauto.com: Repariranje – Popravka hibridnih baterija

Dizelaš je mnogo bolja kupovina od benzinca

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Deca su ono najdivnije!

Nalazim automobile po vašoj želji

Iskustva: FIAT Croma

Da li da kupim C – Max ili Senic?

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!

najbolji-_auto_logo_670-

Subaru već decenijama razvija i usavršava svoj simetrični pogon preko svih točkova. Za razliku od ostalih SUV vozila ili, tačnije, krosovera, Forester ne možete kupiti samo sa pogonom preko prednjih točkova – to Subaru ne dozvoljava. Japanski inženjeri smatraju da Forester mora da zadovolji sve potrebe njihovih tradicionalnih kupaca, koji žele da stignu tamo gde im padne na pamet, bez obzira na vremenske (ne)prilike, odnosno stanje puta. Ovaj Subaru se izuzetno lako i ugodno vozi, a čak ni na autoputu nije inferioran, jer kazaljka brzinomera za tili čas pređe oznaku od 200 km/h (maksimalna realna brzina je “tek” 196 km/h, što je 6 km/h više od obećanja fabrike). Nije poenta samo u brzini, već u činjenici da se Forester, uprkos svojoj visini, čak i tada ponaša izuzetno stabilno i upravljivo, što se od ovog brenda i moglo očekivati. Nije bezbedan poput Hyundaija Santa Fe (96%), ali nudi karoseriju veće čvrstine od Toyote RAV4 (89%).

DSCN5021Novom Foresteru je teško pronaći ozbiljne mane (osim dizajna). Ovaj SUV vas sve više oduševljava što ga više vozite. Vozi se bolje čak i od nove Honde CR-V, Toyote RAV4, Jeepa Compass i Škode Yeti, koji nikako ne mogu da mu pariraju, a posebno to ne mogu Hundai Santa Fe ili Kia Sportage. Samo Mazda CX-5 donekle vodi “mrtvu trku” sa Foresterom za najbolji SUV u klasi, ali samo dok ste na put. Čim siđete s njega, pobednik je očigledan : Subaru!

DSCN5024Najbolji australijski auto novinar Paul Gover sumirao je test Forestera rečenicom: “On je podigao lestvicu ostalim kompaktnim SUV-ovima lakoćom vožnje i svestranošću vrhunske klase”. Ocenio je novi Forester bolje od konkurenata dajući mu 4,5 zvezdice. Toyota RAV 4 dobila je četiri, Honda CR-V ocenjena je sa tri i po, dok je Mazda CX-5 dobila tri zvezdice. Svakako, kolega je ove SUV-ove testirao u Australiji i ocenjivao ih u skladu sa potrebama australijskih kupaca.

DSCN4974Prosečan izgled enterijera zaista skriva vrhunski komfor i izuzetno udobna sedišta.

Na prvi pogled, Forester izgleda prosečno, a takav je i enterijer – prosečan, konvencionalan, bez originalnih rešenja, novih materijala i preteranog luksuza. Čak i tako, mora se istaći da su materijali kvalitetni, a sklopovi odlični. Kokpit Forestera izgleda manje svedeno od onog kod skupljeg BMW-a X3, dok su sedišta udobnija nego kod lepše Toyote RAV4, a oslanjanje udobnije od Mitsubishi Outlandera. Iako od Forestera ne očekujete udobnost Mercedesa ili Volvoa, začudićete se sa koliko ćete svežine izaći iz ovog automobila posle desetočasovne vožnje.

Najbojiauto.com: Repariranje – Popravka hibridnih baterija

 

Razlog za ovo leži u specijalnim materijalima korišćenim za izradu sedišta, koja pružaju visok nivo komfora čak i putnicima na zadnjoj klupi. Možda je njegova najbolja osobina to što silovito ubrzava, a igla brzinomera prelazi magičnu oznaku za 200 km/h sa velikom lakoćom. Kada svemu tome dodate veliki gepek, odličnu opremu i činjenicu da vam se svi sklanjaju sa puta osim kamiona i većih džipova, lako zaboravite da Subaru Forester nije najlepši automobil na svetu – barem spolja. On kao da potvrđuje izreku da prava lepota dolazi iznutra.

DSCN4972Hi-tech Boxer turbo dizel agregat – vrhunski menjač – vrhunski prenos 4 x 4.

Benzinci gube trku sa dizelašima. Razlog leži u ogromnom obrtnom momentu, kojeg dizel motori sa promenljivim turbinama imaju na pretek, ali i daleko nižoj potrošnji. Nažalost, većina dizelaša ima grub rad u hladnim jutarnjim satima, a karakterišu ih i neprijatne vibracije. Osim toga, ne mogu se pohvaliti ni reskim sporskim zvukom i ravnomernim razvojem snage. Treba reći da dizelaši, do pojave Boxer turbo dizel motora iz Subarua, nisu mogli da se pohvali tihim radom i lepim “sportskim” tonovima. Ljubitelji rasnih sportskih motora koji godišnje prelaze velike kilometraže naročito će umeti da cene kvadratni (prečnik u hod klipa je 86 mm) 2,0-litarski turbo dizel motor sa četiri cilindra, 16 ventila i dva bregasta vratila u bokser koncepciji koji daje 147 KS i troši u proseku samo 7,7 litara evro dizela. Problem je samo što se Subaru mnogo obrukao, jer ovaj dizel motor je jedva uspevao da pređe 100.000 km pre nego što je skrot prolupao (pre nego što je proglašen za generalnu). Problem je što niko u Srbiji nije odradio generalnu kako treba na ovom boxer dizelašu. Dopuna napisana juna 2023.godine.

DSCN4938Osobenost ovog agregata je u položaju cilindara pod uglom od 180º sa obe strane radilice. Prednost ovog koncepta je u niskom nivou vibracija, izvanrednom rotacionom balansu, ali u niskom težištu, čime se ostvaruje bolji raspored masa. Sve to znači da se Subaruov motor izuzetno rado i lako vrti, te da mu nimalo ne smetaju visoki obrtaji, pa motor ostaje “milozvučan” čak i kada obrtaji uđu u crveno polje na 5.000 o./min. Drugim rečima, ovaj agregat ne poznaje vibracije i buku, čak i kada je hladan. Posebna pažnja posvećena je obrtnom momentu pri niskim i srednjim obrtajima motora, tako da se maksimalni obrtni moment od 250 Nm isporučuje još pri samo 1.600 o./min. (1.800 na starom motoru), a maksimalnu silu pruža sve do 2.400 o./min. radilice zahvaljujući varijabilnom turbo punjaču, dok do 3.000 o./min. raspolaže obrtnim momentom od preko 300 Nm.

Manuelni šestostepeni menjač jednako je savršen kao na starom Foresteru i gotovo idealno koristi mogućnosti agregata. Hi-tech simetrični prenos snage preko svih točkova (AWD), sa niskim težištem i izvrsnom raspodelom težine, a zajedno sa dinamičkom kontrolom oslanjanja, garantuje dobar kontakt sa podlogom u svim vremenskim uslovima. Ogibljenje nije više prilično mekano podešeno i sada Forester izuzetno malo beži zadnjim delom kada baš preterate sa gasom. Zbog mekših opruga i udobnih amortizera, Forester odlično “pegla” tako česte neravnine na našim autoputevima i, što je još važnije, veliki kolotrazi ne izbacuju ovaj Subaru iz ravnoteže ni kada vozite brzinom od 200 km/h. Iako je fabrika skromno deklarisala maksimalnu brzinu od 190 km/h, Forester je znatno brži, jer igla brzinomera časkom pređe oznaku za 200 km/h, što bi značilo da je realna maksimalna brzina 196 km/h. Ono što je mnogo važnije od brzine, koja je daleko izvan zakonom propisanog limita, jeste gotovo neverovatna činjenica da pri brzini od 160 do 170 km/h ili više u Foresteru možete čuti samo tiho opstrujavanje vazdušne mase. Ovo svakako nije revolucionarno dostignuće, jer je jednako tiho u skupljem BMW-u X3, ali jeste prilično čudno kada pogledate na vetrobran, koji je za današnje pojmove aerodinamike veoma malo zakošen. Očigledno je da su se inženjeri posavetovali sa svojim kolegama, avio inženjerima.

DSCN5007Šta ona kaže: Japanski dizajneri nisu Foresteru nimalo pomogli da postane jedan od najprodavanijih SUV-ova u Evropi – baš naprotiv. Ali to je manje važno, jer je dizajn bitan samo onima koji nemaju šta pametnije da kažu o automobilu. Amerikanci nisu budale – oni će ga kupovati takvog kakav jeste, jer njima su najvažniji kvalitet i savršeni 4 x 4 prenos. Kod nas nije običaj da se živi od zarađenog, a i estetski kriterijumi su nam daleko viši (o čemu svedoči i onoliki neukusno odeveni svet po beogradskim ulicama), pa će nedovoljno atraktivan dizajn svakako odbiti one kojima je najvažnije kako izgledaju drugima. I u Evropi su kupci prilično površni i rado se opredeljuju za automobil zbog dizajna, pa dok Subaru ne otvori svoj dizajnerski centar u Evropi, kao što je to učinila Toyota, neće moći da se nada velikom uspehu na Starom kontinentu, čak i kada ima najbolji dizel motor u ovom segmentu. Konačno, Forester je jedan izuzetno brz i moćan, a ujedno i “skroman” SUV, koji se na svakih 100 km zadovoljava sa celih 7,0 litara u proseku. Ima i izuzetno čvrstu karoseriju i ubedljive kočnice, a takođe je i veoma udoban. Ako kupujete automobil zbog sebe, a ne zbog drugih, i novac vam ne predstavlja problem, trebalo bi svakako da uzmete Forester u razmatranje.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Malobrojni zaljubljenici i poznavaoci automobila marke Subaru su u potpunosti razumeli šta novi Forester nudi. Ostalima ostaje mnogo vremena da se upoznaju sa čarima Boxer tehnologije, posebno sa ovim turbo dizel motorom koji je sa emisijom od 150 CO2 po kilometru (na starom modelu 176 g) jedan od najčistijih motora na svetu ove snage.

Forester 2.0 D, koji u normalnim uslovima vožnje troši oko 6,0 litara (na napornom testu sa visokim brzinskim prosecima pio je 7,7 l), naći će svoje poklonike. Moćan, robustan, brz i pritom racionalan SUV ima svoju budućnost čak i na tržištu Evrope, koja nije previše naklonjena kvalitetnim japanskim modelima poput ovog. Ime Subaru, nažalost, nema dovoljno jak imidž da bi se neko, umesto za Audi ili BMW, opredelio za Forester. Pa ipak, Forester jeste bolji SUV od Honde CR-V ili Toyote RAV4, a bolji je i od kompletne korejske i evropske konkurencije. Tačnije, nema boljeg u ovoj klasi, iako mu Mazda CX-5 diše za vrat – blizu su po gotovo svim karakteristikama. Ako se vama dopada dizajn ovog japanskog SUV-a, zanemarite moju ocenu za dizajn. Forester je jedan od onih automobila koje iz dana u dan volite sve više, a to je na duže staze jedino bitno.

thumbs-upOvde nema dovoljno prostora da se navedu svi kvaliteti ovog automobila. Dovoljno je reći da je četvrta generacija Forestera dovedena do savršenstva. Vrhunski bokser turbo dizel kvadratnog promera izuzetno linearno razvija snagu, tako da jednako savršeni prenos preko svih točkova lako dolazi do izražaja. Šestostepeni manuelni menjač je došao pravo iz “raja” – iz Japana. Potrošnja na testu iznosila je 7,8 litara, a Forester može trošiti i manje od 7,0 litara bez puno odricanja u odlučnim međuubrzanjima, kojih se ne bi postideo ni BMW X3. Nudi vrhunski kvalitet i bezbednost. U odnosu na konkurenciju, deca ovde imaju najveće šanse da prežive sudar.
 
thumbs-downDizajn nije dovoljno atraktivan. Forester mora da izgleda luksuznije i atraktivnije, jer košta 30.990 € (nekim kupcima se ipak dopada neupadljiv dizajn). Izgled enterijera pomalo vraća u osamdesete godine prošlog veka, a isto se može reći i za izbor materijala. Cena je zaista visoka – Mazda CX-5 sa dizel motorom od 2.2 litra i 150 KS košta 23.700 €. Servisna mreža za automobile marke Subaru je loša – to će se valjda promeniti. Prava je šta što se pokazalo da je ovo najgori dizel na svetu. Primerci koji su prešli samo 100.000 km su bili već za generalni remont. Ne znam nikog u Srbiji koji može da valjano remontuje ovaj dizel motor, neki su mehaničari ljudima uzeli hiljade evra, ali motor nije dobro radio (dopuna teksta jun.2023).

Cena: 30.990 € (cena 2013.godine kada je test pisan).

 

[table]DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.595 mm
Širina: 1.795 mm
Visina: 1.735 mm
Međuosovinski razmak: 2.660 mm
Prtljažnik: 547/1.746 l
Težina: 1.556 kg[/table]

motor-subaru

[table]MOTOR: Specifikacije
Zapremina: 1.998 ccm
Snaga: 147 KS pri 3.600 o./min.
Obrtni momenat: 350 Nm pri 1.600-2.400 o./min.[/table]

vodic-za-kupovinu[table]PERFORMANSE: Specifikacije
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,2 s
Maksimalna brzina: 190 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 5,7 litara
Potrošnja na testu: 7,7 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

najbolji-_auto_logo_670-

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 3,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 4,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 3,0
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 4,5
Prosečna ocena: 4,3[/table]

 

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 2,0
Mogućnost dalje prodaje: 2,5[/table]

Preporučujemo:Subaru Outback 4WD 2.0D

Kupovina automobila procedura – Preko A.Todorovića!

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare

Prodajem vaš automobil!

Dizelaš je mnogo bolja kupovina od benzinca

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Deca su ono najdivnije!

Nalazim automobile po vašoj želji

Iskustva: FIAT Croma

Da li da kupim C – Max ili Senic?

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!

2 komentara na TESTIRALI SMO: Subaru Forester 2.0 D-L

  1. Boža says:

    Ja sam imao prilike da vozim, probam onaj malo stariji Forester, ali sa istim čudom od boxer dizel motora, i moram vam reći ljudi da je to jako dobra mašina, tako dobro vuče, tako lepo radi, tako brzo prima gas, da ja prosto nemam reči. Ko ne voli dizelaše, a ja ih nešto ne mirišem, odličan izbor je boxer dizel, jer ni jedan turbo dizel motor nije sličniji benzincima od ovoga, jako lepo i brzo diže obrataje, a troši zaista jako malo. Forester stvarno nema konkurenciju. Lep tekst, pozdrav redakciji.

  2. Miladin says:

    Subaru ima najbolji 4×4 prenos na svetu. Subaru Forester ima ozbiljan prenos preko svih točkova, na ne kao ovi fensi SUV-ovi, koji nisu nizašta. Lepe slike, i lep auto.

Ostavite komentar