TESTIRALI SMO: Renault Scenic 1.6 dCi 130

Renault zna kako da napravi odličan monovolumen, a najbolji dokaz za to je Grand Scenic, model o kome sanja svaka veća porodica. Grand Scenic, koji nudi izuzetan nivo komfora, a neravnine na lošim putevima “pegla” poput Mercedesa. Motor 1.6 DCI od 130 KS (merenja pokazuju da ima preko 140 KS) dovodi ovaj izuzetno praktični automobil do magične cifre od 200 km/h. Kome treba više? Treća generacija Scenica, koji je pre godinu dana temeljno obnovljen, ima dovoljno kvaliteta da nastavi stazama slave ovog modela, koji je sa preko 3,5 miliona prodatih primeraka od 1997. najprodavaniji model u klasi. Veća verzija, Grand Scenic, sa novim menjačem i motorom 1.6 DCI, ima svašta da pokaže sve brojnijoj nemačkoj i japanskoj konkurenciji. Ovaj miniven pozajmio sam od direktora najuspešnijeg Renaultovog dilera u Srbiji, HIT Auta.

Tekst: Aleksandar Todorović, Foto: Branka Todorović

DSCN2085Nedavnim fejsliftingom prve “bore” Grand Scenica su otklonjene. U odnosu na model iz 2009. godine, novi model ima pomodna LED svetla, a zadnje svetlosne grupe imaju moderniju grafiku, što bi, uz novi dizajn alu felni, trebalo da bude dovoljno za uspešnu borbu sa konkurencijom barem još narednih par godina. Dizajn Scenica je vrlo uspeo – dovoljno je atraktivan, iako nedostaje francuski senzacionalizam. Opet, i takav izgleda atraktivnije od Opel Zafire i plejade minivenova iz VW-ove grupe.

DSCN2029Francuzi su uspeli da naprave izuzetno upravljiv, dinamičan i veoma štedljiv miniven, koji je istovremeno i dovoljno zabavan za vožnju. Porodične vrednosti su primarne kod ovog vozila: mnogo prostora, veliki varijabilni prtljažnik, vrlo dobra nosivost, umerene cene održavanja, maksimalna bezbednost i konkurentna cena. Grand Scenic 1.6 16V sa 110 KS može biti vaš za 17.990 €. Dizel 1.5 DCI sa 110 KS treba platiti 20.490 €, a kada Grand Scenic bira direktor, onda uzima ono najbolje: Bose Edition dCi 130, koji ima nešto jaču cenu od 24.890 €, ali i jako bogatu opremu. Mesta ima dovoljno za pet odraslih putnika. Ne morate se brinuti da li će u prtljažnik Renaulta stati vaš kompletan prtljag, jer vam je na raspolaganju više nego pristojnih 555 litara. Ni utovar kabastih stvari nije problem, jer se obaranjem zadnje klupe stvara više nego dovoljno mesta – tačno 1.870 l.

Odličan štedljiv motor

MotorTurbo dizelaš 1.6 dCi sa 16 ventila obradovaće svakog vozača prosečnom potrošnjom od 6,6 litara goriva. Iako ima relativno malu radnu zapreminu, zahvaljujući common-rail direktnom ubrizgavanju goriva i turbo punjaču promenljive geometrije, Renaultov dizelaš nudi obrtni moment od 320 Nm i to pri samo 1.750 o./min. radilice. Mogućnosti motora su idealno usklađene sa novim, preciznim šestostepenim menjačem sa veoma dugačko izračunatom šesto brzinom, što na autoputu itekako dobro dođe. Dobar prenos snage i izvrsno usaglašeno ogibljenje omogućuju ovom Grand Scenicu da se odlično nosi sa lošim putevima, a takođe je od pomoći vozačima koji žele da budu jako brzi i u krivinama – iako, naravno, ovaj automobil ne nudi sportski filing za volanom. Moram pohvaliti i stabilnost automobila, kao i izuzetno brzi servo upravljač i vrlo dobre kočnice. Šteta što volan nije neposredniji (direktniji), jer je i ovde prisutna stara Renautlova boljka – do vozača ne dolazi dovoljno povratnih informacija sa puta. Kada na autoputu dostignete zakonom kažnjivu briznu, poželite da ste za upravljačem Peugeota 3008, koji tada, za razliku od ovog u Renaultu, postaje primetno direktniji i čvršći, dakle – nudi isti onaj fidbek kao kod kompaktnijih modela. Scenicov volan nije više “izveštačen” kao na nekim ranijim Renaultovim modelima, ali neće se dopasti svima, za razliku od motora, koji prosto oduševljava svojim ravnomernim razvojem snage, a veliki obrtni moment uvek dobro dođe na velikim usponima. U gradu se Grand Scenic ne snalazi tako dobro zbog ogromne širine od 184 cm, ali i zbog relativno glomaznog C stuba, što parkiranje ponekad čini napornim. Meni nije bilo baš lako da se naviknem na futuristički digitalni kokpit, jer je displej isuviše mali, pa je čitljivost ponekad otežana. Na zadnjem sedištu Scenic nudi zaista mnogo mesta za kolena i glave putnika, uz nivo udobnosti koji ne mogu da ponude ni skuplje limuzine. Bilo bi preterano reći da je Grand Scenic savršen, ali je svakako bliži savršenstvu od kompletne konkurencije.

Šta ona kaže:

DSCN2104Možda je nezahvalno govoriti o dizajnu jednog minivena, jer njegova je osnovna svrha da bude praktičan radije nego vizuelno dopadljiv, ali u tom smislu Grand Scenic ne ostavlja mesta za kritiku. Atraktivniji je iznutra nego spolja, a utisak jedino kvare pojedini elementi u enterijeru koji izgledaju kao da su izrađeni od prilično jeftine plastike i odudaraju od inače solidnih materijala i veoma dobre finalne obrade. Sedišta su solidna, ali daleko od vrhunskih, a za visoki stepen udobnosti treba zahvaliti najpre odlično podešenom ogibljenju. Kao i njegov “rođak”, Dacia Lodgy, novi Grand Scenic je neočekivano brz za jedno vozilo ovih gabarita i namene. U Renaultu se nikad nisu šalili sa motorima, pa je tako i motor 1.6 dCi u testnoj verziji besprekorno obavljao svoj posao, kako po pitanju performansi (veoma je ubedljiv prilikom preticanja), tako i po pitanju potrošnje, koja je sve vreme testa ostala ugodno niska i u proseku je iznosila 6,6 litara na 100 km/h. Ovaj funkcionalan i praktičan automobil, sa prtljažnikom od 550/1.817 litara – što je sasvim dovoljno čak i za velike porodice – idealno je koristiti za duža putovanja, jer će vas neke njegove mane skoro sasvim odvratiti od gradske vožnje. Parkiranje će predstavljati problem, jer je nepregledan i masivan.

Kad se sve uzme u obzir, Grand Scenic se može svesti na dve reči – dobra kupovina.

Kome je namenjen ovaj automobil?

DSCN2090U Grand Scenicu vas neće boleti leđa, čak i da provedete ceo dan za volanom bez pauze. Neće vas ni “zaboleti” ni novčanik kada stanete da sipate gorivo, jer ova “grdosija” troši samo 6,6 litara na 100 kilometara, a može da ide realnih 200 km/h. Ovako nešto je pre samo jednu deceniju bilo nezamislivo u ovoj klasi vozila. Za razliku od Fordovih minivenova, koji nude sportsko uživanje u prevozu kompletne porodice, Grand Scenic ima mnogo skromnije pretenzije – da se dokaže vernim kupcima, ali i pridobije neke nove kupce, koji će ceniti vrhunsku udobnost i veći prtljažnik Renaulta. Vrhunski je i zvuk, u testiranoj Bose verziji. Dakle, Renault nudi veoma dobar proizvod sa snažnijim motorom nego što vam realno treba, ali, sudeći po progresivnom porastu broja “ludaka” na putevima, nije loše imati višak snage ispod haube. Svaka ozbiljna firma morala bi da ima jedan ozbiljan miniven sa kojim je putovanje ugodna avantura, a teško da za tako nešto postoji bolji automobil od novog Grand Scenica.


thumbs-upOdličan, moderan, štedljiv, uglađen i veoma elastičan 1.6 dCi motor. Izvrsna i kompletna oprema. Maksimalna bezbednost, kako pasivna, tako i aktivna. Izuzetno dobro podešeno ogibljenje. Vrhunski komfor i odlična ponuda prostora. Garancija od pet godina. Na Euro NCAP kreš testu osvoji je maksimalnih pet zvezdica. Safety Assist je čak 99%. Vrhunski Bose zvučnici pružaju vrhunski kvalitet zvuka.


thumbs-downNedovoljno pregledni digitalni instrumenti. Loša preglednost zahteva dosta truda prilikom parkiranja. Slab osnovni benzinac od 1,6 litara i 110 KS. Servo upravljač tek prosečno precizan – ne šalje dovoljno informacija šta se dešava pod točkovima. Brži pad vrednosti nego kod nemačkih monovolumena. Pouzdanost je ispod proseka klase.

Cena: od 17.990€

[table] Dimenzija: Vrednost
Dužina: 4.570 mm
Širina: 1.840 mm
Visina: 1.680 mm
Međuosovinski razmak: 2.770 mm
Prtljažnik: 555/1.870 l
Težina: 1.600 kg[/table]

[table]

1.6 dCi: Vrednost
Radna zapremina agregata: 1.598 ccm
Snaga motora: 130 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni momenat: 320 Nm pri 1.750 o./min.[/table]
PERFORMANSE

[table]
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,5 s
Maksimalna brzina: 195 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,4 litara
Potrošnja na testu: 6,6 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OOYYO testovi-automobila

OCENE (od 1 do 5)

[table]

Ocenjujemo: Ocena

Dizajn: 4,5
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 4,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,0
Udobnost: 5,0
ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 3,0
Ponuda prostora: 4,5
Prosečna ocena: 4,6[/table]

OOYYO testovi-automobila

[table]Opšti utisak: 4,5
Paleta motora: 4,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

Pogledajte odgovore na vaša pitanja u rubrici Pitajte Aleksandra Todorovića (Klikni ovde)

POSETILI SMO: Dacijin salon Hit Auto, Novi Beograd (klikni ovde)