TESTIRALI SMO: Renault Captur 1.5 dCi Stop & Start

Renault Captur je veoma štedljiv, veoma udoban, veoma bezbedan i veoma jeftin krosover koji, sa trenutnim popustom od 1.300€, ujedno predstavlja best buy u klasi. Avangardan dizajn mu itekako pomaže da privuče kupce, pa je u Srbiji najprodavaniji model u ovoj klasi. Captur se odlično ponaša u gradskoj vožnji, ali je jednako ubedljiv i na regionalnim putevima i autoputu. Vrlo je ugodan za vožnju, veoma okretan, ali i dovoljno stabilan, pa će i zahtevniji vozači biti sasvim zadovoljni. Dobra oprema i dopadljiv enterijer zadovoljiće svakog, osim kupce nemačkih automobila, koji će poželeti jednostavnija rešenja i malo bolji kvalitet ugrađenih materijala. Francuski automobili, za razliku od nemačkih, imaju šarm i uvek nude više komfora za manje novca. Zato su pravi konkurenti ovom modelu Peugeot 2008 i Citroën C4 Cactus. Osim odlične pasivne bezbednosti, Captur nudi izuzetnu aktivnu bezbednost (Euro NCAP rejting mu je 88%). Veoma niska potrošnja (na testu samo 5,4 litara) oduševiće one koji prelaze mnogo kilometara. Cena je vrlo povoljna – Capture Tce 90 možete kupiti već za 12.890 €. Nijedan drugi model u ovoj klasi nema tako povoljnu cenu i tako dobre uslove finansiranja (do 8.000 € bez kamate!). Zahvaljujući najboljem Renaultovom dileru u Beogradu, HIT Autu, saznaćete koje su prednosti i mane ovog automobila, kojeg i sami možete provozati. Test vožnju možete zakazati na 011/ 2018 – 038.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE OVDE)

TEST AUTOMOBILA: OPEL ASTRA 1.6 CDTI

TESTIRALI SMO: Renault Twingo Sce 70

Za preporuku: Renault Clio IV 1.5 DCI

TESTIRALI SMO: Toyota Aygo 1.0 VVT-i

najbolji-_auto_logo_670-

Dizajn Renaulta Captur postavlja nove modne trendove i tradicionalne kupce nemačkih automobila dovodi u dilemu – da li da jednom u životu kupe automobil koji izgleda drugačije od svega ostalog na tržištu, ili da kupe neki odmereniji model, recimo, skuplju Opel Mokku. Malobrojni su oni kojima se izgled Renaultovog krosovera ne dopada. Osim što ćete Captur zavoleti na prvi pogled, zavolećete ga i na prvu vožnju: ergonomija je odlična, komande su dobro raspoređene, doziranje kočnice je gotovo savršeno precizno, menjač je odlično usklađen sa mogućnostima motora, a Stop/Start sistem funkcioniše efikasno – besprekorno.

aleksandar-todorovicČak i ako ste balkanskih “gabarita”, moći ćete da se udobno namestite i da volan maksimalno izvučete unazad, kako biste imali dobru poziciju za volanom, a povišena pozicija sedenja prija gotovo svakom.

DSC_1573Centralno smešteni digitalni brzinomer veoma je pregledan, praktičan i dobro uklopljen sa analognim obrtomerom levo i osnovnim instrumentima desno. Iako se Captur može pohvaliti avangardnim dizajnom, on nije samo atraktivan automobil, već i veoma praktično, porodično vozilo. Putnici će biti prijatno iznenađeni, jer je ovo inteligentno projektovan automobil, u kome će vam biti prijatno i na dužim putovanjima.

capture-velika-fioka

Mene je oduševila velika fioka ispred sedišta suvozača, koja je zamenila dosadašnju klasičnu zatvorenu pregradu. Ovo je originalno rešenje za smeštanje tri flaše od 1,5 l.

presvlake-se-skidajuPosebno treba spomenuti i presvlake sedišta koje se lako mogu skinuti i oprati po potrebi.

Testirani Captur je mogao da se pohvali automatskim klima uređajem i multimedijalnim 7-inčnim displejom osetljivim na dodir, preko kojeg se upravlja audio sistemom, navigacijom, telefonom, bluetoothom i USB konekcijama. Captur sa paketom opreme Dynamique ima sve što vam je potrebno.

capture-auto-za-dameRenault ima bogatu listu dodatne opreme, na kojoj se ističe R-Link sistem koji, preko pomenutog displeja, nudi internet konekciju, preuzimanje raznih aplikacija, pregled fotografija, video zapisa i različitih fajlova. Renault to nudi kod svih modela, tako da i kupci Twinga i Clia IV mogu uživati u preimućstvima 21. veka.

DSC_1571

Prednja sedišta su udobna, a ergonomija je odlična. Capture napred, od sedišta do krova, nudi 104 cm naspram 97 cm kod Peugeota 2008.

todorovic-na-zadnjem-sedistu

Pozadi nije baš tako “veselo” – krov je jako blizu glava putnika, tačno 92 cm od sedišta (što je, doduše, za 1 cm bolje od Peugeota 2008).

Peugeot je bolji kod širine, jer nudi 141 cm i 139 cm za laktove napred i nazad, a Renault tek 136 cm, odnosno 138 cm. Renault ipak ima jednu prednost – uzdužno pomičnu zadnju klupu, koju je imao još Twingo prve generacije.

DSC_1589

Vozačima je sve to manje važno. Ljubitelji vožnje će voleti obruč upravljača koji savršeno leži u rukama i dovoljno je direktan na većim brzinama, progresivnost mu je zadovoljavajuća, a i bolje je definisan oko nulte tačke, tako da je Renault napredovao i na ovom polju. Opel Mokka jeste ipak za nijansu bolja, njen upravljač je podešen za auto ban, i „gas do daske“.

Na putu i van njega

U gradu je ugodno voziti Captur: ima manje mrtvih uglova od konkurencije, pedala kvačila je ugodno mekana, pa ne zamara stopalo, retrovizori su ugodno veliki, a odlično izbalansirano i još bolje izolovano oslanjanje u dobroj meri će vas poštedeti buke i “kvaliteta” naših ulica, rupa, pruga i svih ostalih uobičajenih pojava na putu, uključujući i ležeće policajce. Dok se vozite Beogradom, imate utisak da je Capture mnogo skuplji, jer tako prefinjeno peglaju neravnine Mercedes i Audi. Naši putevi su toliko sramotno loši, da je jedini spas u tom smislu kupovina francuskog automobila, ukoliko nemate novca za Mercedes ili Volvo, na primer.

DSC_1539

Prtljažnik je pristojne velilčine tačno 377 litara, kada oborite naslon sedišta dobijete 1.235 litara!

Regionalni putevi su idealno mesto da Renault pokaže koliko može. Ne samo jer ispod haube ima elastičan i dovoljno snažan motor, već i zato što je automobil podešen tako da nudi jako mnogo neutralnosti i stabilnosti, te veoma miroljubivo reaguje kada u krivini naglo oduzmete gas. Bukvalno je napravljen sa ciljem da uvek ostane na putu, koliko god da je vozač loš. Mirnoćom i komforom, Captur umiruje vozača, a nudi mu i dovoljno samopouzdanja. Nervoze nema za njegovim upravljačem.

DSC_1598

U krivini Captur deluje jako sigurno i ponaša se bolje od, na primer, Škode Yeti. Pri nagloj promeni pravca i prilikom oštrog kočenja, ovaj Renault reaguje moćno i predvidivo. Zanošenja su minimalna, i to tek na velikim brzinama i na veoma oštrim krivinama. Primetio sam i da je upravljač dovoljno precizan i brz kada to od njega zahtevate. Kada vozite Capture preko granice zakona, oduševiće vas koliko dugo ostaje na putu i koliko je miroljubiv kad jedan ili dva točka siđu sa puta, jer je kočenje (“split kočenje”) i tada jako sigurno. Jako je dobra i pedala kočnice, lako se dozira i nije previše osetljiva, a ni odveć letargična, ima neku svoju “zlatnu sredinu”.

Clio IV jeste stabilniji i mirniji, ali Captur je ipak jako dobar imajući u vidu njegov povišeni klirens i visinu. Capture nije sportski automobil, a Clio IV bi to mogao da bude kada bi Renault rešio da ponudi kupcima ovaj model sa nekim mnogo snažnijim agregatom.

Pri brzini od 100 km/h, Captur se zaustavlja za 35,5 metara, Škoda Yeti za 36 m, Mini Countryman 37,3 m. Peugeot 2008 čak 38 m.

Captur ima i dobru zvučnu izolaciju. Osetno je tiši od Peugeota 2008 (Capture pri 130 km/h do putnika šalje 70 dB, Peugeot 2008 74 dB). Jeftiniji od Peugeota 2008.

Na autoputu siguran i stabilan, ali i pomalo bučan

Agregat 1.5 dCi od 90 KS je nedavno blago obnovljen. Novi motor sa četiri cilindra razvija 90 KS pri 4 000 o./min. i obrtni moment od 220 Nm, dostupan već pri samo 1750 o./min. radilice, što je povećanje od 20 Nm u odnosu na stari 1.5 DCI motor od 90 KS, tako da pruža sasvim dobra međuubrzanja. Motor veoma ravnomerno razvija snagu i vrlo je uglađen, tako da manje iskusni vozači neće ni znati da ispod haube radi dizelaš.

DSC_1581

Menjač je dosta dobar, mada ponekad poželite šesti stepen prenosa kada jurite maksimalnom brzinom od 174 km/h (fabrika skromno obećava 171 km/h). Utešno je to što je peti stepen prenosa dugačko izračunat, tako da nema razloga da brinete kada krstarite brzinom od 140-150 km/h, jer su tada obrtaji radilice prilično daleko od opasnih obrtaja. Brže ot toga ovaj Renault može, i to bez naprezanja, ali postaje bučan, što je cena njegove visine. Ako ste od onih koji vole da voze sa gasom do poda, kupite Clio IV, koji je osetno tiši na velikim brzinama, a pritom manje troši, jer je niži i ima bolju aerodinamiku.

Motor je primeren težini automobila od 1.280 kg i spada u bolje motore u ovoj klasi. Tačno je da ne može u potpunosti da parira modernijim motorima od 1,6 litara iz Renaulta i Peugeota (1.6 dCi i 1.6 HDI), ali zato Capture 1.5 dCi može da se kupi već za 14 690 €. Peugeot 2008 1.6 HDI sa sličnom opremom je skuplji za preko 1.500 €, pa se onda postavlja pitanje – da li ovi modeli uopšte pripadaju istoj klasi? Definitivno da, i Capture je čak prostraniji od Peugeota 2008, a osim toga ima veći i varijabilniji prtljažnik, što je kupcima u Srbiji veoma važno, kao i beskamatno kreditiranje do 8.000 €. To Peugeot, nažalost, ne nudi, pa ako poželite da kupite 2008, pripremite se na kamatu od preko 5% EKS. Drugim rečima, Capture je mnogo jeftiniji, pravi best buy u novoj krosover klasi vozila.

Motor zaslužuje odličnu ocenu. Renault svake godine brusi svoj “dijamant” – motor 1,5 DCI, i on je svake godine sve uglađeniji, tiši i štedljiviji. Treba verovati i da je pouzdaniji. Iako je auto vožen po Beogradu i autoputu, a klima uređaj je radio bar svaki drugi dan tokom testa (na odmagljivanju), potrošnja je iznosila tek 5,4 litara evro dizela. Fabrika deklariše prosečnu potrošnju od samo 3,6 l/100 km uz emisiju CO2 od 145 g/km.

hit-auto-capture

Peugeot ipak ima za nijansu bolji motor. Dizelaš sa radnom zapreminom od 1,6 litara i 92 KS je još elastičniji. Mnogi zaboravljaju da ovaj novi motor sa “samo” osam ventila (PSA grupacije je zaigrala na kartu dugovečnosti) ima i maksimalni obrtni moment od 230 Nm i to pri samo 1.750 o./min. radilice. To ne znači samo nisku potrošnju, već garantuje i jako dobru elastičnost, posebno kada su prenosni odnosi u menjaču jako dobro pogođeni. Peta brzina je jako dugačko proračunata, pa nema razloga da očajavate što nema šesti stepen prenosa.

najboljiauto

Renault Captur je slabiji od konkurencije pri nagloj promeni trake. Sporiji je u slalom vožnji, koju prolazi sa prosečnih 55 km/h, Peugeot 2008, novi Jeep Renagade i C4 Cactus sa 61 km/h. Škoda Yeti sa prosekom od 64 km/h, je najstabilnija, i najbrža u slalom vožnji. Yeti se bolji snalazi na krivinama, i manje se naginje. Doduše Škoda je primetno tvrđa, i više zamara na dužim putovanjima. Yeti ima totalno pogrešnu ergonomiju za osobe od 160 do 170 cm visine. Ako ste dama, odaberite Captur ili Juke.

Šta ona kaže: Očekivala sam od Renaulta avangardan krosover, i Renault je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Ovaj automobil budi emocije, pa mu nije teško oprostiti neke nedorečenosti. Renaultov1.5 DCI motor je jako štedljiv i veoma tih, a u ovom automobilu se motor jedva čuje. Lepo je što je garancija šest godina, ali Renault nije Kia, već brend koji je gradio svoju popularnost bezmalo jedan vek.

Captur je šik automobil, klasa za sebe – okretan i dovoljno brz, idealan automobil za žene, ali i za porodice.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ukoliko vam je bezbednost porodice primarna, dobro razmislite pre kupovine automobila, jer za ovaj novac ne možete pronaći tako siguran krosover sa dizel motorom. Aktivna bezbednost ovog modela je takođe vrlo dobra, jer je 81% poena od maksimalnog broja na Euro NCAP kreš testu dovoljna potvrda.

Ako već imate Megane, logično je da zažmurite na jedno ili oba oka i kupite Captur, jer je on mnogo bolji i kvalitetniji. Osim što ima avangardan dizajn, on nudi i “avangardnu” vožnju. Renault je sa Capturom podigao kvalitet stepenik više, nudeći dobar auto koji košta manje od konkurencije sa kamatom od 0%, što je odlična ponuda.

DSC_1560

Captur miri dve nepomirljive kategorije kupaca – racionalne i emotivne. One koji ceo život žive sa digitronom u ruci i one impulsivne, koji prate samo emocije. Može biti da će Renault biti veoma ponosan na Captur, i da će njegov bum tek uslediti, iako se već sada prodaje jako dobro, čak i u Srbiji, gde je uspeh preživeti od prvog do prvog. Renault je konstruisao krosover veoma ugodan za vožnju, lep na oko i, naravno, vrlo udoban. To što je Nissan Juke kvalitetniji, nimalo ne umanjuje prednosti Captura, koji će imati svoje kupce, i to prilično zadovoljne. Šteta za Peugeot, koji je napravio malo bolji automobil (2008), a mnogo neugledniji krosover, koji u Srbiji niko i ne primećuje. Captur ili Peugeot 2008? Izbor je samo vaš, pitanje je koliko ste emotivan kupac. Renault Captur jeste bolji automobil od Škode Yeti, i to je racionalnim kupcima sasvim dovoljno. Nissan Juke prepustite onima sa dubljim džepom, odnosno kupcima koji imaju oko 17 000 €, koliko košta japanski krosover sa benzinskim motorom.

thumbs-upVeoma štedljiv, elastičan, dovoljno snažan i tih agregat. Sjajno podešeno ogibljenje, mekano i dobro izolovano. Odlično se ponaša na brzinama od preko 140 km/h. Bolji farovi nego kod konkurencije. Veoma udobna prednja sedišta. Odlična pasivna i aktivna bezbednost (za aktivnu bezbednost dobio je 81%, Peugeot 2008 tek 70%). Vrhunske kočnice koje se lako doziraju. Najkraći zaustavni putevi u klasi. Dobar komfor na prednjim sedištima. Umereni troškovi održavanja. Dopadljiv i veoma praktičan enterijer sa puno fioka i ostava za sitnice. Atraktivan dizajn i veoma bogat paket opreme Dynamic. Garancija od šest godina. Beskamatni kredit od čak 8.000 €. Osetno tiši od Peugeota 2008 (Capture pri 130 km/h do putnika šalje 70 dB, Peugeot 2008 74 dB). Jeftiniji od Peugeota 2008.

thumbs-downNedovoljno mesta na zadnjoj klupi za kolena i glave krupnijih putnika. Smeta i buka na brzinama preko 150 km/h (Clio IV je tiši) – do 130 km/h je veoma tih. Ima veći prečnik okretanja od konkurencije – Captur potroši 11,3 metara, Citroën C4 Cactus 11,2 metara. Neki plastični materijali su jeftini na dodir. Finalna obrada nije na nivou one kod VW-a, Opela ili Mazde. Osnovni benzinac od 90 KS nedovoljno ubedljiv (ali bolji od Peugeotovog benzinca 1.2). Nedovoljno dobra paleta motora (samo jedan dizelaš, moderniji i bolji 1.6 DCI nije u ponudi za Capture). Mali rezervoar goriva od 45 litara (kompletna konkurencija nudi 50 l). Nosivost tek 446 kg, što je za 54 kg manje od Peugeota 2008. Nedostatak šeste brzine. Slabiji od konkurencije pri nagloj promeni trake. Sporiji u slalom vožnji, koju prolazi sa prosečnih 55 km/h, Peugeot 2008 i C4 Cactus sa 61 km/h.

Cena od 12.790 €

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.120 mm
Širina: 1.790 mm
Visina: 1.570 mm
Međuosovinski razmak: 2.608 mm
Prtljažnik: 377/1.235 l
Težina: 1.285 kg[/table]

DSC_1606

[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.461 ccm
Snaga: 90 KS pri 4.000 o./min
Obrtni moment: 220 Nm pri 1.750 o./min[/table]

DSC_1567[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 12,5 s
Maksimalna brzina: 171 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 3,6 litara
Potrošnja na testu: 5,4 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

najbolji-_auto_logo_670-

OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,2
Dizajn: 5,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 4,0
Performanse: 3,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,5
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 3,5
Ponuda prostora: 3,0 [/table]

Capture-najboljiauto-com[table]Opšti utisak: 4,5
Paleta motora: 3,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

TEST AUTOMOBILA: OPEL ASTRA 1.6 CDTI

TESTIRALI SMO: Toyota Aygo 1.0 VVT-i

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE OVDE)

TESTIRALI SMO: Renault Twingo Sce 70

Kako da razradim motor – Kupila sam novu Alfu