TESTIRALI SMO: Peugeot 308 1.6 e-HDI

  Peugeot opet igra u “prvoj ligi”: potpuno nova 308-ica zasluženo je osvojila titulu automobila godine 2014. Staro ime za daleko bolji, moderniji i savremeniji francuski kompakt sa šarmom kupea iza sebe skriva prefinjeno i izvrsno podešeno ogibljenje, kao da su Francuzima pomagali inženjeri BMW-a. Istina, BMW jeste pomogao Peugeotu, ali zvanično samo u razvoju benzinskih motora. 

  Zakleo bih se da je ta saradnja bila mnogo šira, jer kako je onda moguće da se Peugeot 308 na autoputu ponaša bolje od Golfa VII, Audija A3 ili nove Mazde 3? Novi Peugeot konstruisan je na sofisticiranoj EMP2 (Efficient Modular Platform 2) platformi. Zahvaljujući boljoj aerodinamici i težini manjoj za 140 kg u odnosu na stari model, prosečna potrošnja je spuštena na 3,6 litara. Peugeot ima u rukama kartu za izlazak iz ponora, jer je nova 308-ica ubedljivo najbolji model C segmenta u ovom trenutku.

 Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

DSCN8623  Peugeot je uvek znao da osmisli avangardne, drugačije automobile od konkurencije. Mora im se priznati da nikada nisu nikoga kopirali kada je dizajn u pitanju. Peugeot je uvek imao svoj stil, svoj šarm, svoju filozofiju linija i gledanja na svet automobila. Peugeot je svetski brend koji je dobio svoju novu veliki šansu na tržištu Kine. Amerika je za Peugeot “neprobojna tvrđava” i Francuzima zbog toga nije nimalo lakše u odnosu na konkurenciju.

  Danas nova 308-ica inženjere Renaulta baca u očaj, jer je ona za klasu bolji automobil od Megana u svim segmentima. Tačnije, niko u ovoj klasi nema tako dobro izbalansirano oslanjanje, tako štedljiv, tih i uglađen motor, tako dobro pogođen menjač, tako impresivne farove (LED) i prosto odličnu zvučnu izolaciju.

DSCN8661  Dizajn 308-ice je moderan i originalan, ali i umeren. Ovo je atraktivan automobil sportskih linija, upadljiv, ali ne i “prepotentan”. Nema čak ni onog luksuza kojim odišu Peugeotovi modeli − nos nove 308-ice je istančaniji i manje napadan, kao da je Peugeot odlučio da tržištu ponudi model koji će voleti sve generacije.

DSCN8645   Staro ime za daleko bolji, moderniji i savremeniji francuski kompakt sa šarmom kupea iza sebe skriva prefinjeno i izvrsno podešeno ogibljenje.

DSC_3707   Volan je čudnog oblika − donji deo kao da je zasečen, a instrumenti su, kao i kod 208-ice, pomalo čudno postavljeni, tako da u nekim položajima obruč upravljača zaklanja pogled ka istom. Volan ima najmanji prečnik u klasi, ali i jako dobar fidbek − direktan je, vrlo progresivan, brz i precizan, pa spada u najbolje upravljače u klasi.

  Moderan automobil sa modernim sistemima koji vozaču olakšavaju život

  Veliki, 9,7-inčni displej osetljiv na dodir povezuje sve komande na jednom mestu. Omogućava rukovanje klima uređajem, pomoćnim sistemima, multimedijom, navigacijom, telefonom, aplikacijama i podešavanjima vozila. Rad sa ovim displejom je jednostavan zahvaljujući ikonama za direktan pristup funkcijama.

DSC_3749  Takođe, model 308 sada nudi i nove, napredne tehnologije. Sistem Driver Assistance Pack (dostupan u Srbiji za par meseci), nudi se kao dodatna oprema uz doplatu, sadrži tri sistema koji koriste radar ugrađen u prednji deo automobila:

  – aktivni regulator brzine (reč je o regulatoru/limitatoru brzine sa dodatnim funkcijama).
– upozorenje na opasnost od sudara (vizuelni i zvučni signal upozorava vozača da mora prikočiti kako bi izbegao  sudar).
– automatsko kočenje u hitnom slučaju (u slučaju gotovo sigurnog sudara uključuje se automatsko kočenje radi sprečavanja ili ublažavanja posledica sudara, a vozilo se usporava do brzine od 20 km/h).

DSC_3709  Prednja sedišta su veoma udobna, dok je klupa pozadi tek prosečna, ali joj je nagib kao kod manjih automobila B segmenta, tako da se sedi previše uspravno, a tada je i krov bliže nego što biste želeli. Kupeovsko naglo spuštanje kod krova i kod 308-ice uzima svoj danak. Iako niko u ovoj klasi ne nudi tako malo mesta za putnike na zadnjem sedištu, to je zato što ovaj Peugeot ima najveći prtljažnik u evropskoj kompakt klasi od tačno 420 litara (veći gepek od čudesnih 480 litara ima Honda Civic).

DSC_3739   Niko u ovoj klasi nema tako impresivne farove: Full LED.

  Ergonomija je dobro, pa i odlično pogođena ako ste visoki 160 ili 170 cm. Ukoliko ste nešto krupniji, utrošićete dosta vremena da pronađete idealnu poziciju, što će se pokazati gotovo nemogućim ako ste viši od 190 cm. Razlog za ovo treba potražiti u paleti Peugeotovih modela.

  Kome treba više mesta na zadnjoj klupi, Peugeot nudi 301-icu (koja ima osetno više mesta za kolena i glavu). Ko želi da opuštenije sedi za volanom i da se bolje oseća i u gradu, za njega je praktičniji 3008, a za one koji žele da potroše isti iznos na malo avangardniji model, u ponudi je 2008, mali krosover, koji je čak i teži od veće 308-ice..

  Sjajan motor u sjajnom automobilu

  Peugeot 308 je porodični automobil, ujedno veoma stabilan, upravljiv i zabavan za vožnju. Niko neće ni primetiti da ste birajući 308 odabrali auto prema sebi. Peugeot je ovim modelom želeo da ugodi vozačima koji više vole da seku krivine od uživanja u prostranoj karoseriji, onima koji više vole da pritisnu gas “do daske” nego da štede gorivo sporom vožnjom po autoputu.

  Novi Peugeotov motor od 1,6 litara sa samo 8 ventila je izuzetno štedljiv, i sa mojom teškom nogom na gasu tražio je samo 5,5 litara! Koliko je, u stvari, “žedan” ovaj Peugeot? Sa normalnom vožnjom, potrošnja iznosi oko 4,5 litra. Zar je to moguće? Da, jer ovaj motor nije samo uglađeniji i bolji od VW-ovog 1.6 TDI agregata, već je i štedljiviji. Ovako ravnomeran razvoj snage motora u ovoj klasi ima samo Honda (1.6 i-DTEC).

  Iako ima relativno malu radnu zapreminu, zahvaljujući Common Rail direktnom ubrizgavanju goriva i turbo punjaču promenljive geometrije, Peugeotov dizelaš nudi obrtni moment od 270 Nm, i to pri samo 1.750 o./min. radilice. Mogućnosti motora su idealno usklađene sa preciznim šestostepenim menjačem nešto dužih hodova.

DSCN8716   Progresivni servo upravljač je izuzetno lagan pri dosadnom manevrisanju, ali kada na autoputu dostignete nedozvoljenu brzinu, upravljač postaje mnogo direktniji i čvršći, i vozaču prenosi sasvim dovoljno informacija o onome što se dešava pod točkovima.

  Dakle, još je bolji nego na staroj 308-ici. Motor oduševljava, veliki obrtni moment dobro pokriva “nedostatak” snage, pa osećate kao da ispod haube imate bar 140 KS, a ne samo 115 KS. Tajna se krije u maloj težini automobila − 308-ica ima tek 1.220 kg sa osnovnom opremom, poput nekih modela B segmenta.

DSCN8698   1.6 e-HDI motor nije samo uglađeniji i bolji od VW-ovog 1.6 TDI agregata, već je i štedljiviji.

   U gradu se 308-ica ne snalazi tako dobro zbog slabe preglednosti, ali je ovaj automobil ipak jedan od kraćih i užih u klasi, zapravo Peugeot tvrdi da je ovaj model najkompaktniji u C segmentu.

DSCN8721   Prava šteta je što veliki C stub kvari preglednost, ali elegancija se mora platiti. Žene vozače će obradovati mekane komande i odličan raspored papučica, na koje nije potrebno nikakvo privikavanje. Dobro došli u Peugeot. Veoma je lako navići se na praktičan i pregledan kokpit, i veliki displej na centralnoj konzoli, u kome sve obiluje kvalitetnim materijalima. Kvalitetan je i zvuk audio uređaja, čist, snažan, za pravo uživanje.

    U gradu je samo atraktivan, na autoputu je u svom elementu

  Peugeot daleko više impresionira kada ga poterate autoputem, a štoperica potvrđuje da se radi o prilično brzom automobilu. Peugeot 308 1.6 e-HDI do brzine od 100 km/h stigne za 10 sekundi, a ukoliko tvrdoglavo držite nogu na gasu, shvatićete da “lav” može kazaljkom brzinomera da dodirne oznaku od 205 km/h (realna brzina je 198 km/h), pri čemu ostaje dovoljno miran i bezbedan i za dužu vožnju ovom brzinom.

    U odnosu na konkurenciju, razlika je primetna. U putničkom prostoru je tiho − opstrujavanje vazduha je dobro regulisano, nema zamornih šumova, a motor je toliko dobro izolovan da se jedva čuje. Servo asistencija je tada minimalna, pa možete uživati u direktnom servo upravljaču.

   Dobro izbalansiran Peugeot kao da traži da stalno držite gas do poda. I zaista, tamo gde će drugi vozači sklanjati nogu sa papučice gasa, vi ćete u svom Peugeotu juriti punim gasom. Francuski inženjeri su čudesno dobro podesili trap ovog automobila − on je udoban, stabilan, dinamičan i vrlo efikasan u apsorbovanju nesavršenosti sa asfalta. Za volanom ovog automobila poželite da vozite što je moguće duže, a kad naletite na kolotrag ili veće zakrpe na putu, nećete biti frustrirani jer će auto samo nežno “zaplesati”, a vi ćete i dalje imati potpunu kontrolu nad vozilom. Kako ume da bude zabavno u vožnji, kad sedite u jednom vrhunskom automobili kakav je Peugeot 308.

DSCN8734     Preglednost automobila je očajno loša: preveliki C stub kvari pogled.

  Kada samo pomislim da je Škoda Rapid u istoj klasi kao ovaj francuski kompakt, ne mogu a da ne primetim koliko je velika   razlika između ova dva modela. Rapid se na lošim deonicama autoputa ponaša kao da je sastavljen od dva automobila (Škode i VW-a).

   Dok Škoda neprijatno poskakuje, Peugeot samo klizi. Dok Škoda šumi, Peugeot izvrsno zaustavlja sve šumove od točkova. Zato je Peugeot 308 i postao auto godine. Svakako, Rapid je jeftiniji, s tim da 308-ica ima bolju serijsku opremu i mnogo bolji kvalitet ugrađenih materijala. Takođe, vozne osobine su na strani Peugeota, jer najbolje koči, najkasnije podupravlja, a ima i najefikasnije farove u klasi (Full LED).

DSCN8713    Pozadi nema puno mesta: 308-ica je najgora u klasi po ponudu prostora.

   Ogromna razlika nije samo u temeljnijem ogibljenju, odličnoj trakciji koja pruža bolji prenos snage na podlogu, već i kada je težina vozila u pitanju. Novi Peugeot 308 je u proseku lakši za čak 140 kg od konkurencije. Manja težina znači i manju potrošnju, bolja ubrzanja i međuubrzanja, i bolji raspored težine na osovinama. Odlična aerodinamika od Cw-0,28 jedna je od najboljih u klasi.

DSCN8677    Ovaj automobil ima i najkraći zaustavni put u klasi. Pri brzini od 100 km/h, Peugeot se maksimalno natovaren zaustavlja za 35,5 m, što je za metar efikasnije od najboljeg nemačkog automobila, Golfa VII. Što se fadinga tiče, on je jako slabo izražen. Uz prilično mekano, ali i dobro izolovano oslanjanje, 308-ica je izuzetno ugodno prevozno sredstvo koja veoma malo zamara putnike, a još manje vozača. Šteta je samo što nedostaje mesta na zadnjem sedištu, pa je 308-ica veoma ugodna za duža putovanja, ali samo udvoje (mnogima to neće smetati).

     Buka od samo 71 dB pri brzini od 130 km/h predočava da ovaj Peugeot spada među tiše modele u klasi, odnosno, da putnike zamara buka istog intenziteta kao i u BMW-u serije 1.

DSCN8707    Jedan od najvažnijih faktora pri odabiru automobila možda je upravo dobra usklađenost mašine sa potrebama prosečnog vozača, što ponekad pogrešno nazivamo “dušom” automobila. Ukoliko sa nostalgijom tugujete za vremenima kada su automobili imali “dušu”, bićete ugodno iznenađeni koliko su uspešno Peugeotovi inženjeri sofisticiranu tehniku prilagodili svim čulima.

    Odličan automobil

     Kada se sa Peugeotom pojavite na auto putu, niko od vas neće očekivati da budete najbrži, ali čak i slabiji dizelaš snage 92 KS vuče automobil jako dobro, te se velike brzine primerene autoputu neverovatno lako održavaju. Imate utisak da je 308-ica stvorena za motor od 192 KS, jer je ovaj Peugeot veoma stabilan. Kvalitet vožnje je kao u većem Peugeotu 508, a takva je u plastika, jako dobrog kvaliteta.

DSCN8680   Peugeot ima i najkraći zaustavni put. Pri brzini od 100 km/h, zaustavlja se za 35,5 m, što je za metar efikasnije od Golfa VII.

   Farovi sa LED tehnologijom su zaista moćni, snop je dovoljno širok i dubok, a oborena svetla su veoma efikasna, pa nije zamorno voziti ni 160 km/h po neosvetljenom putu. Potrošnja je samo 4,0 litara pri 100 km/h u šestoj brzini. Ako vozite 140 km/h, auto će trošiti tek 5,9 litara. U proseku, na kraju ne baš “nežnog” testa, putni računar je pokazao skromnih 5,5 litara.  

   Prvog dana testiranja uspeo sam da, posle 200 km, postignem prosek od samo 4,2 litara, bez naglih ubrzavanja i utrkivanja na autoputu. Ako godišnje prelazite preko 20.000 km, zaboravite na benzinca i kupite baš ovaj dizelaš.

   Peugeot je ovo mogao i bolje

   Preglednost automobila je očajno loša. Kome ovo bude prvi automobil u životu, naučiće dobro koliko koštaju branici i njihovo farbanje. Varijabilnost je u proseku klase, ali na zadnjem sedištu ima dovoljno mesta samo za decu, praktično kompletna konkurencija u “Golf” klasi nudi više mesta, odnosno mnogo više (Honda Civic). Nije prijatno ni to što je nosivost neprijatno mala, samo 436 kilograma.

  Konačno, kod svih Peugeota, garancija je sada četiri godine, što naše kupce veoma veseli, ali je ograničenje kilometraže na više nego skromnih 80.000 km, što kupce ovog ne baš jeftinog automobila nagoni na sumnju u kvalitet ovog automobila, što je velika šteta. Jer, Peugeot 308 je u svakom pogledu daleko udobniji, tiši, dinamičniji, upravljiviji i stabilniji od kompletne konkurencije. Osnovni benzinac od 82 KS je “uvreda” za ovako dobar automobil, konstruisan za velike brzine, i veoma zahtevne vozače, kada je u pitanju dinamika vožnje. Kome je Peugeot namenio ovaj agregat? Pa danas i dame jure auto putevima 200 km/h, zar ne?

DSCN8724   Šta ona kaže: Pored umerenog dizajna koji ne privlači previše pažnje (bar ne na loš način), ovaj auto nudi i visok nivo udobnosti − sve je mekano, ugodno i tiho, kao da sedite u Mercedesovoj A klasi, ali sa malčice više stila. Gepek je više nego pristojne veličine, motor je tih i jako štedljiv, a zvučna izolacija je odlična.

  Očekivala sam od Peugeota udobna sedišta, što sam i dobila, ali tu su i daleko kvalitetniji materijali nego što to očekujete u ovoj klasi. Funkcionalnost automobila je na prosečnom nivou – parkiranje ovog Peugeota nije najprijatniji način provođenja vremena. Bilo bi lepo da je moguće doplatiti za garanciju od pet godina bez ograničenje kilometraže, kao što npr. nudi Toyota (i to bez doplate).

DSCN8663  Peugeotovi automobili u Srbiji imaju izuzetno dobar imidž, pa da je dalja preprodaja 308-ica relativno brza i bezbolna – srpski vozači mahom žele da maksimalno privuku pažnju svojom automobilom, a Peugeot je u tome izuzetno dobar. Sada je i Peugeot 308 bar za dve klase bolji automobil od Megana, koji mu je godinama bio ljuti rival. Bio je − više nije. Ko napravi probnu vožnju sa novom 308-icom, shvatiće da je Peugeot nadmašio i konkurenciju, i samog sebe.

  Kome je namenjen ovaj automobil?

  Ako sve već vlasnik nekog Peugeotovog automobila, siguran sam da sada, kada Peugeot ima najbolji automobil u kompakt klasi, nećete odabrati neki drugi automobil. Ljubitelji japanskih automobila ipak neće birati 308-icu za svoj novi automobil, što je možda i dobro, jer su očekivanje ovih vozača i prevelika kada je pouzdanost u pitanju.

   Kvalitet novog Peugeotovog motora 1.6 HDI sa samo 8 ventila je daleko bolji, kao i menjača, a sa pocinkovanom karoserijom i korozijom Peugeot nikad nije imao probleme. Kupci Opela će biti zadovoljni, a kupci Forda prosto zadivljeni, jer se nova 308-ica ugodno i stabilno vozi, kao da je u pitanju Ford, ali sa dodatnom mekoćom, finoćom i odsustvom buke, uz primetno bolji kvalitet enterijera.

   Kupci Mercedesa neće ni razmatrati novi Peugeot 308, a upravo bi oni bili najzadovoljniji time što mogu da dobiju visok nivo komfora na koji su navikli po veoma pristupačnoj ceni. Nije bezobrazno porediti novu Mercedesovu A klasu, sa Peugeotom 308, jer u svim segmentima ocenjivanja pobeđuje Peugeot. Čak i Mercedes ima iste, izražene mane kao Peugeot: lošu preglednost i veoma malo mesta na zadnjem sedištu.

DSCN8736   Nosivost je tek 436 kg baš šteta jer je gepek od 420 l jedan od najvećih u klasi.

   Ukoliko vam je bezbednost porodice primarna, dobro razmislite pre kupovine automobila, jer za ovaj novac ne možete pronaći tako siguran kompakt. Aktivna bezbednost ovog modela je takođe vrlo dobra, jer je 92% poena od maksimalnog broja na Euro NCAP kreš testu dovoljna potvrda.

DSCN8739   Ovaj Peugeot bi se mogao okarakterisati kao pravi “džentlmenski automobil” koji krije mnogo više nego što pokazuje na prvi pogled. Ko ga bude kupio, biće zadivljen koliko su francuski inženjeri napredovali i neće ga se tako lako odreći. Ako ste ljubitelj nemačkih ili japanskih automobila, ne uzbuđujte se, jer titula najboljeg automobila godine 2014. ipak je u pravim rukama.

DSCN8625    Peugeot 308 je porodični automobil, ujedno veoma stabilan, upravljiv i zabavan za vožnju.

   Možda vam se cena testirane verzije sa najboljim Allure paketom opreme od 21.580 € neće odviše dopasti, ali pokušajte da kupite neki nemački automobil sa sličnom opremom, i bićete jednako zatečeni. Svakako, nekima nije problem da toliko i plate za novi automobil, kao što vam nije problem da sebi priznate da ga možete i vi imati ako se kreditno zadužite.

thumbs-up  Veoma štedljiv, izuzetno elastičan, snažan i tih agregat. Sjajno podešeno ogibljenje, odličan menjač. Odlično se ponaša na brzinama preko 180 km/h. Izuzetno brz, lagan, precizan i direktan servo upravljač, jedan od najboljih u klasi. Impresivni farovi (Full LED tehnologija), bolji od konkurencije. Veoma udobna prednja sedišta. Odlična pasivna i aktivna bezbednost. Vrhunske kočnice koje se lako doziraju i odlična stabilnost. Dobar komfor i vrlo dobra zvučna izolacija. Umereni troškovi održavanja. Bogata serijska oprema u paketu Allure. Vrlo dobra paleta motora. Originalan i dopadljiv dizajn. Enterijer deluje kvalitetno, osobeno, pa i prefinjeno. Odlična finalna obrada i vrlo dobar opšti utisak kvaliteta. Dobra servisna mreža u Srbiji. Mnogo bolji automobil od direktnog konkurenta Megana.

thumbs-down  Veoma malo mesta na zadnjoj klupi za kolena i glave putnika. Smeta i nešto lošija preglednost koja će neiskusne vozače prilično iritirati. Zadnja sedišta nedovoljno udobna. Dizajn dovoljno originalan, ali ne i avangardan za tredicionalne kupce Peugeotovih automobila. Atmosferski benzinac od 82 KS nedovoljno snažan i elastičan. Jako mala nosivost samo 436 kilograma. Za osnovni dizelaš 1.6 od 92 KS treba platiti 16.990 €, pa se pouzdanija Toyota Auris ispostavlja kao jeftinija. Spora elektronska parkirna kočnica. Brz pad vrednosti − iako se radi o automobilu godine, on je pre svega francuski automobil, a kupci polovnjak ih ne cene previše (što može biti odlično za vas ako kupujete polovan auto). Garancija tek četiri godine ili 80.000 km. Kia nudi 7 godina garancije, a Toyota 5, ali bez ograničenja kilometraže.

  Cena od 14.990 €

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.250 mm
Širina: 1.804 mm
Visina: 1.457 mm
Međuosovinski razmak: 2.620 mm
Prtljažnik: 420/1.228 l
Težina: od 1.220 kg

MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.560 ccm
Snaga: 115 KS pri 3.600 o./min
Obrtni momenat: 270 Nm pri 1.750 o./min

 

PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,2 s
Maksimalna brzina: 196 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 3,7 litara
Potrošnja na testu: 5,5 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdice

OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,4
Dizajn: 4,5
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 5,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 3,5
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 3,5
Ponuda prostora: 3,0[/table]

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 4,5
Mogućnost dalje prodaje: 3,5[/table]

Testirali smo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB

TESTIRALI SMO: Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi

 

10 komentara na TESTIRALI SMO: Peugeot 308 1.6 e-HDI

 1. Miki says:

  Baš je lep, iako bih ja voleo da je u crvenoj boji, i neki još snažniji 2.0 HDI motor od 130, 140 KS.

 2. Stefan says:

  Auto godine, najštedljivi model u klasi, sa linijama koje su “normalne”, enterijer je baš simpatičan, nema više onaj buljavi nos kao stara 308-ica, dakle ovaj auto može da uspe, ako ne kod nas, onda u Evropi sigurno. Jako dobar test, svaka čast, pozdrav redakciji.

 3. Mihajlo says:

  Meni je i stara 308-ica izgledala bajno, ova nova mi je još bolja, i još lepša.

 4. Mihajlo Njegomanović says:

  Uživao sam u čitanju ovog teksta, tako da pohvale za autora, i za ovaj sajt, koji sam tek nedavno otkrio. U suštini, imam utisak da sam vozio novu 308-icu, toliko ste “plastično” i dobro opisali vozne osobine. Imao sam Peugeot 307 2.0 HDI, i bio sa zadovoljan, ali mi je trebao veći auto, pa sada vozim Lagunu 1.9 DCI, 2005.godište. Nisam oduševljen Renaultom, sve je kod Peugeota bilo bolje, i kvalitetnije. Moj sledeći auto će biti Peugeto, možda baš nova 308-ica.

 5. Mića says:

  Dobro za ovu lovu može da se kupi i neki “japanac”, i to verovatno kvalitetniji, ali Peugeot ima dizajn, šarm, odličan motor, i vrlo je udoban. Ovo je ipak jedan šik autići, bravo za Peugeot.

 6. Jovan says:

  Ovo je prvi Peugeot u mom životu da mi se baš, baš dopada. Prvom sam pročitao test Mazde 3, a sad kad sam video da ste testirali i novu 308-icu, morao sam i ovaj tekst da pročitam. Možda je moja sreća u nesreći što ja nemate te pare, da se natgnem da kupim 308-icu sa bednih 82 KS nema puno smisla, to ste mi bar ovim tekstom razjasnili, pa vam hvala na tome. Zašto Peugeot nema cenu kao Kia? Da ima sigurno bih kupip Peugeot, ovako je moja realnost Kia Ceed, i to sa osnovnom opremom. Veliki pozdrav od Jovan g.Todoroviću.

 7. marko says:

  Da, ponekad citam vase tekstove i nije mi jasno koji je automobil najbolji, mislim da upotrebljavate previse superlativa, jer dosada su mazda 3, golf 7 itd. bili najbolji u klasi, nije mi jasno? Imao sam Peugeota 308 1.6 hdi 110 ks, u 10 mjeseci sam odvozio 105 000 km, a auto je jos uvijek doslovno bio kao nov, nevjesto oko bi mislio da se radi o potpuno novom automobilu, a to je tako bilo zahvaljujuci mom stilu voznje, odrzavanja itd. Medjutim prodao sam taj automobil jer je bi ekstremno, sokantno neudoban i neugodan tj. vrlo, vrlo bucan, jako lose zvucno izoliran iako je motor bio zaista tih,a u tvrdoci podvozja da nepricam! Kakav je to francuski auto? Sad vozim golf 7 i zadovoljan sam udobnoscu, ali probacu tog novog 308, bas me zanima koliko je tih odnosno bucan u usporedbi sa golfom 7! E da, potrosnja kod mog novog Golfa 7 variant 1.6 tdi 105 ks, sad kad je toplo se krece izmedju 3.7 do max, 4,3 l na 100 km po komjuteru, napravim 1000 km do rezerve, rezervoar goriva prima ukupno 50 litara! Hvala! Pozdrav i svako dobro!

  • Aleksandar Todorović, says:

   Uvaženi g.Marko, da li ste vi uopšte vozili, imali Peugeot 308 1.6 HDI? Dozvolite da sumnjam u to, jer je u pretohdna 308-ica bila veoma udobna, jeste da je egonomija podešena najbolje za osobe visine od 160 do 180 cm, ali ako ste vi 2 metra, onda mogu da vas razumem. Buka? Buka nije neki apstraktni pojam gospodine, ona se da precizno izmeriti, doduše postoji i subjektivni dojam, kako vi Hrvati kažete, a mi Srbi: subjektivni osećaj. Buka pri 130 km/h je kod stare 308-ice 70 dB, kod C4 je 72 dB, kao i kod Hyundaija i30, kod Opel Astre je 71 dB kao i kod Seata Leon, odnosno Škode Octavija. Golf VI do putnika šalje takođe 70 dB. Znajte da razliku od samo 1dB naše uši doživljavaju kao razliku od 10%. Inače i stara 308-ica ima jako, jako udobno i dobro izolovano ogibljenje. Niste pratili redovno moj portala, jer se javilo nekoliko čitalaca za nereševim vibracijama iz motora i menjača, baš verzije 1.6 TDI, VW to ne ume, ili ne želi da reši, a radi se o kilometražama ispod 100,000 km. To što piše na putnim računaru je “mala laž”, realna potrošnja se meri od “čepa do čepa”, ali na istoj pumpi, i veća je za oko 10% u proseku od toga što piše na putnom računaru, jer to je procenjena potrošnja, a ne izmerena g.Marko. Nadam se da ste ponešto i naučili od mene. A moraćete da se naviknete da vreme nije statična kategorija, ako je prošle godine Golf VII bio najbolji, on to ne može biti i vode godine, jer se pojavio Peugeot 308. Na kraju, Golf jeste jedan odličan automobil, ali izgleda kao “g.Angela Merkel”, nova 308-ica u odnosu na njega izgeda kao “avion, i to dvokrilac, ako mislimo na dame”. Do čitanja, i hvala vam a komentaru.

 8. Nemanja says:

  Svakako da bi ovaj auto imao znatno veće šanse kod naših kupaca da ste bar za tren pozajmili jedno prase ili jagnje iz Košute i stavili ga u prtljažnik.
  Ovako, ostalo je na glavnom uvozniku da opet uprska prodaju dobrog modela i otera potencijalne kupce. Koliko pežoi imaju šmeka toliko je zastupnik nemaštovit i sklon omalovažavanju kupaca (naravno, tek pošto prodaju auto).
  U ljudima je uglavnom problem, retko kad’ u tehnici. Pozdrav.

 9. анонимус says:

  Возим 308 sw 2016, 120hp. Ауто је средњег квалитета, може се рећи лошијег. Пластике су ужасне, када идете по неравном имате осјећај да ће вам нешто отпасти са аута. Потрошња по хладном времену иде и до 10 литара у граду, сада по топлом 6-7. Отворено око 6 литара. Дисплеј лош, никакав, 3 пута додирнеш да би прихватио. Мотор је ок, ваљда, тих је, и нема рупе. Купио сам га, и сад га продајем јер сам очекивао више од аута старог 2.5год. У њему увијек неки нови звук, шкрипуће и слично, а тек кад је хладан. Мењач је прича за себе, свако шалтање чујеш, има прегибе неке, као да удара у нешто кад шалташ брзину, то је много иритантно, такав је и нови, у салону-пробао. Једном речју, лоше ауто. Како год, мислим да је немачко ауто бољи избор, бар Голф истог годишта, тј квалитетније.

Ostavite komentar