TESTIRALI SMO: Opel Cascada 2.0 CDTI

Opel je veoma hrabro tržištu ponudio svoje viđenje kabrioleta, i svoje viđenje kvaliteta. Potpuno novi model: Cascada, konstruisana je od “nule”, nudi vrhunsku finalnu obradu, premijum materijale, i premijum osećaj za volanom. Cascada ima sportske linije, ali nije sportski automobil, primetno zaostaje za Astrom GTC, kada je dinamika vožnje u pitanju. Međutim, komfor Cascade je na zavidnom nivou, i više od toga. Opelov kabriolet dugačak je kao Mercedes E klase, u verziji “bez krova”. Cascada jeste i dovoljno brza, postiže realnih 215 km/h, i ima krov koji se brže spušta (za 17 sekundi) nego na nekim skupljim kabrioletima. Cascada postoji pre svega kako bi popravila imidž Opela, i kako bi vlasnici jeftinijih modela ove marke imali čime da se ponose.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

DSC_1542Ovakav automobil se kupuje samo jednom u životu, a ako umesto BMW-a ili Audija, odaberete Opel, nećete bar neko vreme biti svesni da uopšte niste pogrešili. Opel Cascada otvara jedno novo, lepo poglavlje u Opelovoj istoriji, iako će biti samo eksluziva na većini evropskih tržišta. Opel ne prestaje da oduševljava automobilsku javnost, sve boljim, i boljim automobilima, u najavi je nova Astra, i još puno modernih automobila koji će nam narednih godina dolazati sa Opelovom značkom na nosu. Da li treba da vam priznam da sam uživao u svakoj sekundi za volanom Cascade? Slobodno sanjajte ovaj automobil, on je upravo zbog toga i stvoren, bez obzira što je Opel.

DSC_1521Za 22.500€ moguće je kupiti Cascadu, dovoljno brz i elegantan automobil koji vožnju po autoputevima čini posebnom na jedan sasvim nov način. Povratne informacije sa upravljača su dovoljne da znate šta se dešava pod točkovima, ali nema sportskog filinga, kao kod Astre GTC. Cascada ne želi da konkuriše BMW-ovim automobilima, uostalom ima pogon preko prednjih točkova, kao recimo Audi A5. Oslanjanje je vrlo udobno, i sigurno, pa treba skinuti kapu Opelovim inženjerima. Manje neravnine na asfaltu jako dobro upija – čak ostaje dovoljno mirna i kada upadnete u dugačke i duboke kolotrage na oštećenim deonicima autoputa. Dužina međuosovinskog rastojanja je kao kod Astre GTC, ali se Cascada daleko mirnije ponaša na putevima po Srbiji. Vožnja Cascade je pravo uživanje – uvek stižete na odredište sa stilom, i mnogo brže nego što ste planirali, sa manje umora, i mnogo više zadovoljstva.

Kočnice Cascade su vrhunske, zaustavni putevi su dovoljno kratki. Svaku brzu promenu pravca doživljava sigurno i bezbedno, velika težina motora se ipak oseća, a morate znate da ste limitirani prednjim pogonom. Ako hoćete pogon preko zadnje osovine, morate odabrati Mercedes, a on košta znatno više. To što možda nemate dovoljno novca za automobil sa srebrnom zvezdom na nosu, ne treba mnogo da vas deprimira, jer je u ovom Opelu sve odličnog kvaliteta, i ne mora da se stidi čak ni Mercedesovih automobila, baš naprotiv.

DSC_1508Cascada je nemački automobil od prvog do poslednjeg šrafa, što znači da je sve napravljeno veoma dobro i konstruisano da traje, čak i kada automobil promeni nekoliko, ne naročito brižnih, vlasnika. Opel Cascada ima dobro izbalansirano ogibljenje. Prednja osovina HiPerStrut, preuzeta je sa sportskih OPC  modela. Zahvaljujući njoj, trakcija je odlična, odnosno smanjeni su  gubici u prenosu sile i snage na asfalt. OPC tehnologija redukuje i proklizavanje unutrašnjeg točka u krivini. Cascada ima čak za 41 % veću krutost od Astre TwinTop i to se oseti u vožnji na limitu. Ovaj automobil se još bolje ponaša ako doplatite za  adaptivne amortizere FlexRide.

DSC_1511Najudobniji kupe-kabriolet u ovoj cenovnoj kategoriji bez sumnje je Cascada.

DSC_1551Motor 2.0 CDTI i šestostepeni automatski menjač u odličnoj harmoniji

Možda je ovaj agregat primereniji nekom lakšem i manjem automobilu, kao što je recimo Astra, ali on ipak ima 350 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za dobra međuubrzanja. Iako sam, moram priznati, u par navrata poželeo da mi je ispod haube snažniji agregat od 165 KS, on se uspešno nosi sa težinom od 1,8 tona. Uprkos brzoj vožnji, na kraju testa prosečna potrošnja je iznela 8,0 litara, što je za ovako veliki automobil, sa automatskom transmisijom, prilično dobar rezultat. Opelovi turbo benzinci mnogo bolje zvuče, ali imajući u vidu karakter Cascade, ubeđen sam da je za nju dizelaš daleko primereniji.

Cascada nije bez mana

Putni računar nije jednostavno koristiti – ako vam se upali lampica za rezervu goriva, upozoriće vas da imate gorivo za “samo” još toliko i toliko kilometara i centralni displej postaje nefunkcionalan sve dok ne sipate gorivo. Na centralnoj konzoli ima toliko mnogo tastera, da su prosto nefunkcionalni – zbunjuju vozača.

DSC_1561 Ne postoje tasteri na volanu za menjanje brzina, to konkurencija ima. Pozadi se ne sedi idealno – nizak krov putnike tera da neprirodno sede, tako da uživaju samo oni napred. Nema ni previše mesta za kolena, osim ako ne planirate da vozite decu. Konkurenti: BMW, Mercedes, Audi jesu skuplji, ali nude daleko bolji imidž. Najgoru preglednost u klasi ima upravo Cascada, ali i veliki prečnik okretanja. Oseća se velika težina motora na prednjoj osovini, od rekordno brzih prolazaka kroz krivine nema ništa.

Aleksandar Todorovic CascadaŠta ona kaže: Kupci ovog automobila imaju novca, vole nemačke automobile i nemaju previše godina iza sebe. Vrhunski kvalitet i dopadljivi dizajn – pomažu su ovom kabrioletu da postane svojevrsna Opelova ikona.  Uživanje u vožnji, zavist drugih vozača je deo “serijske opreme”. Zvuk motora nije sportski, a nisu ni performanse takve, ali Cascada je brza, udobna, tiha, ugodna, lepa, i jako dobro opremljena. Nerviraju pojedini tasteri koji nisu baš najmudrije raspoređeni, pobogu pa ovo je Opel, a raduje dobar kvalitet izrade, i veoma komforna sedišta. Pored toga, vrhunske kočnice, odlično ogibljenje vam daje dobru šansu da izbegnete sudar. Nije ni tako skupa, osim ako ne mislite da je 22.500 € za Cascadu sa turbo benzinskim motorom previše. Ruku na srce, ovaj kabriolet i nije baš “običan” auto, ko ga bude posedavao, jako često će uživati u vetru. Za parkiranje je odvratan, predugačak je, i ima veliki prečnik okretanja, jer Cascada je pravi muški auto, ili bar za one muškarce koji su u “klimaksu”.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Opel je sa modelom Cascada znatno promenio svoju filozofiju u proizvodnji automobila poslednjih godina. Ovaj kabriolet je napravljen od “nule”. Ovo nije Astra bez krova, ili Insignia kabriolet. Kada se smestite na  veoma nisko postavljeno sedište, za svega nekoliko sekundi možete pronaći idealnu poziciju za upravljačem, jer se on može pohvaliti velikim hodovima po svim osama. Bez obzira da li ste visoki kao košarkaš, ili niski, i lagani kao džokej, Cascada će vam ponuditi idealnu ergonomiju.

DSC_1625 Ako ste nekada u svom životu sanjali o kvalitetnom kabrioletu, koji ipak košta manje od stana u Beogradu, onda je ovaj automobil možda ispunjenje vaših dečačkih snova. Ako volite brzu, ali ne i nervoznu vožnju auto putevima, ako želite da budete primećeni, a da vas ne svrstaju u grupu onih za koje se sumnja da su sa one strane zakona, Cascada bi trebalo da bude jako dobar izbor. Pri tome, ukoliko možete da se zadovoljite sa manje opreme, i osnovnim turbo benzinskim motorom od 120 KS, onda ćete shvatiti da 22.500 € i ne možete pametnije da uložite. Cascada se kupuje radi uživanja, ako možete sebi da je priuštite, zašto biste vozili automobile koje moraju da imaju taksisti, porodični ljudi, i političari. Zašto da samo fudbaleri i estradne zvezde uživaju sa vetrom u kosi, uživajte i vi, jer već sutradan, verujem da ćete se pokajati što ste umesto Cascade kupili Insigniju, ili još neki dosadniji automobil. Nije sve u veličini prtljažnika, i puno mesta na zadnjoj klupi, ima nešto i u emocijama. Zapravo, treba vam pre svega mnogo hrabrosti da biste kupili jedan ovakav automobil, a nju nemate, zar ne?

thumbs-upVrlo dobar turbo dizel agregat od 165 KS, elastičan i štedljiv. Vrlo dobar automatski menjač. Vrhunsko i udobno oslanjanje, pravi kompromis između sportskog i mekanog ogibljenja. Odličan kvalitet ugrađenih materijala, bogata oprema, razgranata Opelova servisna mreža u Srbiji. Odlična aktivna bezbednost, a takva bi trebala da bude i pasivna – čekamo rezultate EuroNCAP kreš testu. Jako malo zamara na dužim putovanjima, odlična zvučna izolacija za jedan kabriolet. Moćni i efikasni farovi. Odlično podešen ESP, vrlo dobra trakcija, stabilan i upravljiv automobil. Cascada je kabriolet, a to je već puno. Umerene cene održavanja, imajući u vidu performanse automobila.

thumbs-downCena od 36.400 € testirane verzije zadire u premijum klasu, a Opel nije premijum brend (još uvek). Loša preglednost odbija vozače početnike. Relativno veliki prečnik okretanja, neintuitivni putni računar je klasična boljka Opela već godinama, preveliki broj tastera na centralnoj konzoli, garancija od samo dve godine, brži pad vrednosti nego kod Mercedesa ili BMW-a. Pedala kočnice nije sportski podešena – previše je letargična. Dizajn jeste zadovoljavajući – ali nije spektakularan, niti avangardan. Kad je krov spušten imate na raspolaganju gepek od samo 280 litara. Verzije sa automatskim menjačem nemaju Start/Stop sistem, to je prava šteta. Nedostaje amortizer za haubu, umesto njega je jeftina šipka, to je greh za auto sa ovakvom cenom.

Cena: od 22.500€ (za 1.4 verziju)

DSC_1569[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.696 mm
Širina: 1.840 mm
Visina: 1.440 mm
Međuosovinski razmak: 2.685 mm
Prtljažnik: 380 l
Težina: 1.816kg [/table]

motor DSC_1551[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.956 ccm
Snaga: 165 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni moment: 350 Nm u intervalu od 1.750 do 2.500 o./min[/table]DSC_1530

[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,4 s
Maksimalna brzina: 212 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 6,2 litara
Potrošnja na testu: 8,0 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

DSC_1624OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,2
Dizajn: 4,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 4,0
Performanse: 3,5
Potrošnja: 3,5
Cena i garancija: 3,0
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 4,0
Ponuda prostora: 3,0[/table]

Opel Cascada[table]Opšti utisak: 4,5
Paleta motora: 3,5
Mogućnost dalje prodaje: 2,0[/table]

 

TESTIRALI SMO: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

 

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

5 komentara na TESTIRALI SMO: Opel Cascada 2.0 CDTI

 1. Milan says:

  Opel je oduvek pravio jako dobra kola, oduvek. Ne košta mnogo, a nudi vrhunski nemački kvalitet. Cascada još izgleda moćno, moderno, i može da parira Mercedesu ili BMW-u, zašto da ne?

 2. Srdjan J says:

  Dopada mi se, jako mi se dopada ovaj Opel, samo još da skupim 20.000 evrića, toliko mi fali. Cena je OK, ali za naše plate ovo je i luksuzan, i premijum automobil.

 3. Milutin says:

  Dobar je to auto, dobar je tekst, ali mene bih više zanimao test Astre Classic na primer. Ko ovo ima para da kupi? Ni fudbaleri ne mogu da priušte Cascadu, a kamoli ja?

  • Mile says:

   Ima puno ljudi u Srbiji love za ovakav jeda auto, problem je što Cascada košta kao neki BMW, doduše sa manje opreme, ali BMW je BMW, a Opel je ipak samo Opel. Lepa je Cascada, verujem da je i kvalitetna, ali danas imate ogroman izbor automobila za tu lovu. Tako da…, slagao bih vas, ako bih vam rekao da bi ovaj auto bio moj prvi izbor.

 4. Nemanja, Niš says:

  Prelep Opel, svaka čast, nisam ni znao da prave ovako dobar auto. Iskren da budem mislio sam da je ovo neka verzija Astre, a koliko kapiram Cascada je mnogo ozbiljniji auto. Cena je malo jača, ali i auto je zaista klasa.

Ostavite komentar