TESTIRALI SMO: Nissan Note 1.2

Dizajnerski moderniji, lepršaviji, tehnološki napredniji, značajno udobniji i štedljiviji, Nissan Note II nasleđuje prvu generaciju Nissanovog mini monovolumena, predstavljenog 2004. godine na Sajmu automobila u Parizu. Nissan planira da nadmaši uspeh prve generacija koja je prodata u 650.000 primeraka, i siguran sam da će u tome i uspeti. Iako je i novi Nissan Note ostao “mikro” miniven, zbog visine smanjene za 2,5 cm, povećane dužine i atraktivnih linija, on se “gura” tačno između automobila B i C segmenta. Nissan tvrdi kako je im glavni konkurent Ford Fiesta, što nije slučajno. Stari Note je bio ubedljivo najstabilniji i najupravljiviji mini monovolumen u klasi – pobeđivao je čak i Ford Fusion u dinamici vožnje (segmentu u kojem je Ford najbolji). Novi Note II generacije je još mirniji, stabilniji, neutralniji, ali i mnogo udobniji. Jeste izgubio oštrinu koju je imao na upravljaču, sada je servo asistencija više po ukusu dama (previše je izražena), ali koči bolje, i ima izuzetno napredne sistem aktivne bezbednosti. Zahvaljujući ljubaznosti najuspešnijeg Nissanovog dilera u Srbiji, LF Auto Centra, koji mi je ustupio Note na test, saznaćete koje se sve prednosti i mane kriju iza otmenog “odela” originalnog Nissana, kao i uvek na mojim testovima.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

A Todorovic NOTEVlasnici prve generacije Nissana Note nisu oduševljeni što su japanski inženjeri umesto dva četvorocilindrična benzinca od 1,4 i 1,6 litara ugradili u novi Note motor sa samo tri cilindra i 1,2 litra. Ni ja nisam bio oduševljen zvukom ovog motora, ali jesam njegovim odzivom na gas i veoma niskom potrošnjom, koja je na kraju testa iznela samo 5,9 litara, iako nisam (po običaju) bio nežan sa papučicom gasa. Sistem start/stop je doprineo da potrošnja bude prijatno niska. Ovaj sistem nije tako brz kao kod Toyote i VW-a, ali zbog par sekundi oklevanja ne treba ga ni “razapeti” na krst.

DSC_3039Poput Nissana Juke i Qashqaija, Note II je rezultat programa oblikovanja kojim su razvijeni i usavršeni svi elementi važni evropskim kupcima. Note II jeste pravi japanski automobil, ali nudi optimalnu ergonomiju i krupnim vozačima po evropskim standardima (njihove kolege iz Mazde mogle bi ovde da hvataju zabeleške). Mesta ima mnogo, i napred i pozadi. Prednja sedišta su sada niže pozicionirana, sedi se kao i kompaktu, a pozadi je klupa nešto viša, pa se sedi otmenije. U Nissanovim evropskim tehničkim centrima (NTCE) u Velikoj Britaniji i Španiji stvoren je automobil koji nadilazi standarde klase u svakom pogledu. Evropsko poreklo novog Nissana omogućila je nova proizvodna linija u fabrici u Sunderlandu. Note II će se proizvoditi paralelno sa Nissanom Juke i Qashqaijem, što garantuje vrhunski kvalitet i vrhunsku pouzdanost.

Aleksandar TOdorovic Nissan Note 1.2Prethodna generacija Nissana Note je bila poznata po malom broju kvarova, ali to su sprski kupci opet “prespavali”.

Puno napredne tehnologije: vrhunska aktivna bezbednost

Ostava, pregrada za sitnice ima svuda. Modernom utisku o enterijeru doprinose maštoviti kokpit i centralna konzola, kombinacija sa automatskim klima uređajem i Connect navigacionim sistemom izgleda atraktivno. Ovaj sistem, između ostalog, objedinjuje Bluetooth, USB i iPad/iPhone konekciju, sa ekranom osetljivim na dodir i Google™ “Send to Car” tehnologijom, koja vam omogućava da na kućnom računaru odaberete određenu rutu puta, te da je putem interneta prosledite navigaciji u automobilu: dobro došli u 21. vek, dobro došli u Nissan Note II.

note EURONCAPA.Todorović: novinari prećutkuju da je Note II dobio tek 4 zvezdice na kreš testu.

Nissan Note II je na Euro NCAP kreš testu dobio četiri zvezdice, što je šteta, jer u odnosu na konkurenciju ima napredniju tehnologiju aktivne bezbednosti, koja je jednako važna kao i pasivna bezbednost. Novi Nissan Note jedini u B segmentu ima tri bezbednosna sistema, koji su objedinjeni u takozvani “Nissan Safety Shield” – sigurnosnom štitu. Prvi od njih je “Blind Sport Warning”, koji je zadužen za nadzor “mrtvog ugla”. On funkcioniše sjajno i izuzetno vam mnogo pomaže u vožnji automobila kroz Srbiju (upozorava vozača treptanjem ikonice u retrovizorima, a zatim i zvučnim signalom), a posebno u Beogradu.

DSCN8205 Da, Note II je i gradski automobil, iako u putničkom prostoru nudi više mesta od Golfa VII Variant ili Aurisa TS, a o Mazdi 3 da i ne govorim.

Novi Note II generacije je još mirniji, stabilniji, neutralniji, ali i mnogo udobniji.

Lane Departure Warning” je sistem koji vam može spasiti život: svaki put kada nagazite belu liniju bez uključenog migavca, ovaj sistem će se oglasiti glasnim zvučnim i vizuelnim upozorenjem, sjajno!

Najzanimljiviji je sistem “Moving Object Detection”, koji uz pomoć četiri širokougaone kamere, integrisane na prednjem i zadnjem delu vozila i u bočnim retrovizorima, omogućava da okolinu vozila sagledate iz ptičije perspektive, pod uglom od 360 stepeni. Slobodno možete da se oslonite na sliku nadzornih kamera, koja se prikazuje na centralnom 5,8-inčnom displeju. Treba naglasiti da novi Note serijski ima usavršeni ESP (9.generacije BESP), koji funkcioniše izvanredno, te pri naglom izbegavanju prepreke na putu spašava živote. Da li automobil koji danas želite da kupite ima ESP i kakav ESP? Da li ste to proverili?

DSC_3050I-KEY, KORISNO DUGME ZA POKRETANJE MOTORA I KOMANDE NA UPRAVLJAČU

Nadzor nad novim Nissanom Note vrlo je jednostavan zahvaljujući komandama na upravljaču i inteligentnom i-Key, kojim na pritisak dugmeta otvarate vrata, pokrećete motor i polazite.

Motor 1,2 i petostepeni menjač u dobroj harmoniji

Možda je ovaj agregat primereniji nekom lakšem i manjem automobilu, kao što je, recimo, Micra. Iako sam, moram priznati, u par navrata poželeo da mi je ispod haube agregat od bar 98 KS (ili motor 1,6 iz starog Nissan Note), uživao sam u činjenici da se vozim i vozim, a da pokazivač nivoa goriva miruje. Ovaj motor je veoma štedljiv, a nije ni bučan pri brzinama od oko 130–140 km/h. Motor lepo reaguje na gas, i vuče pristojno već od 1.900 o./min.

DSCN8208Ukoliko ste do sada imali automobil sa atmosferskim benzincem od 1,2 litara, bićete više nego zadovoljni performansama ovog motora.

Robustnost i odličan kvalitet Nissana mnogima su dovoljni argumenti da kupe i verziju sa osnovnim benzincem i uživaju, koliko je to moguće, u “samo” 80 KS. Motor od 1,2 litara sa lancem – Nissanove konstrukcije – pruža solidan obrtni moment od 110 Nm pri 4.000 o./min radilice koji je, na moje iznenađenje, i sasvim dovoljan da bi se nosio sa karoserijom teškom 1.036 kilograma zahvaljujući kratko izračunatim prenosnim odnosima, što posebno važi za prva tri stepena (koja su kraća nego kod Micre za 10%). Motor jednako pozitivno iznenađuje svojim ravnomernim razvojem snage i tihim radom. Prečnik i hod cilindara su 78 x 83,6 mm, a duži hod od prečnika upućuje na to da su se inženjeri opredeli više za elastičnost, a manje za visoke obrtaje.

Menjac Nissan NoteMenjač je mogao biti i bolji: preuzet je sa starog modela, ponekad zapinje.

Aerodinamika je sada mnogo bolja i umesto 0,33, sada je Cw samo 0,30. Novi Note mnogo tiše seče vazduh, pa i mnogo manje troši pri brzinama koje su primerene autoputu – razlika u odnosu na stari Note 1,4 je i do dva litra. Prosečna potrošnja od 5,9 litara na 100 km ne može a da vas ne raduje. Doduše vozio sam uglavnom u ECO režimu (ECO taster smanjuje obrtni moment, i samim tim i potrošnju).

DSC_3005Nissan Note II košta kao korejski automobili, a nudi mnogo bolji kvalitet.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 13,2 sekunde (fabrika skromno obećava 13,7 s). Što se obećane maksimalne brzine tiče, jedva sam uspeo da ostvarim realnih 168 km/h (na ravnom), iako sam imao letnje gume (tokom testa bilo je temperatura stalno u plusu).

DSC_3070Znajte da je već na dva stepena iznad nule, na suvom putu, dužina zaustavljanja sa zimskim pneumaticima i do 30% veća nego sa letnjim gumama. Mislite o tome! Neću ni da vam navodim koliko je opasno preko leta voziti auto sa zimskim gumama po auto putu. U zavetrini BMW-a serije 5, uspeo sam da dohvatim realnih 175 km/h, ali to je bilo kratkog daha. Note II želi da ispod haube ima više “konja”. (možda je mudro da odaberete motor sa kompresorom od 98 KS, on košta 15.250 € sa dobrim paketom opreme Accenta Look).

DSCN8195Na brzinama većim od 150 km/h, u Nissanu Note nije tiho, ali zahvaljujući efikasnim kočnicama i ogibljenju koje dobro filtrira neravnine sa puta, vozač ima potpunu kontrolu nad vozilom. Peti stepen je dovoljno dugačko proračunat, pa je pri 140 km/h broj obrtaja radilice 3800/min, što je prilično daleko od crvenog polja na obrtomeru, i što znači da ta brzina nije nikakvo opterećenje po motor. Moram ipak priznati: nije mi se baš dopalo što je volan pomalo izveštačen – nedefinisan oko nulte tačke, kako se kaže.

DSC_3010Sistem nadzora pritiska u gumama (Tyre Pressure Monitoring System, TPMS) sad je deo serijske opreme novog Nissana Note, a upozorava vas ako je pritisak u gumama prenizak. Pravilan pritisak nije samo sigurniji u vožnji nego i smanjuje potrošnju. Bosch program elektronske kontrole stabilnosti 9. generacije (BESP) nadzire rad kočnica na svakom točku, pa ako pređete granice prianjanja guma (čitaj zdravog razuma), po potrebi smanjuje obrtni moment motora kako bi se zadržala najveća trakcija i pomoglo održavanju smera vozila.

DSC_3056Šteta što se pedala kočnice neprecizno dozira: pruža veliki otpor – “žilava je”.

Nissan je doživeo novu mladost od kada je Gosman na njegovom čelu. Novi Nissanovi modeli su, uz znatno smeliji dizajn, dobili i nove kupce i povratili položaj ovog japanskog brenda na evropskom tržištu. Sve ovo važi i za model Note II generacije, koji je za naše kupce odličan izbor.

Nissan Note II je ispred svog vremena

Ovo je pravi “veliki-mali” automobil, izuzetno prostran, praktičan i kvalitetan. Note pripada novoj klasi malih minivenova koji su na našem tržištu nepravedno zapostavljeni. Novi Note postao je i temperamentniji, jer je prošao kuru mršavljenja ‘downsizinga’, koja mu je obezbedila veću čvrstoću, a istovremeno smanjila težinu za 90 kg.

DSC_3020Note nudi čarobnu formulu u potrazi za prostorom i komforom u malim gabaritima. Izuzetno je poslušan i ugodan za vožnju, pri tome i vrhunski izrađen. Ovaj japanski MPV predstavlja klasu za sebe, jer još uvek nema dostojnog konkurenta.

Aleksandar Todorovic Nissan Note II febErgonomija je odlična za ovu klasi vozila: sedišta jesu udobna, ali ne drže u krivini.

Note se odlikuje dobro usklađenim komandama, uz prostor za vozača koji je projektovan za osobe visoke i preko dva metra. Ipak, sedišta su dovoljno udobna ali, ukoliko želite da brzo vozite krivudavim putevima, shvatićete da ona uopšte ne drže telo. Note ne prenosi više verno do putnika svaku neravninu sa puta, što je dobro, ali zato ležeće policajce i visoke ivičnjake savlađuje bezbolno zahvaljujući točkovima velikog promera (195/55 R 16).

DSC_3058Ovaj Nissan konstruisan je tako da u krivinama veoma dugo ostane miran i neutralan, pa ćete uhvatiti sebe da vozite brže od razumnog. Nemojte misliti da je 80 KS previše malo – ovaj Note II ipak jako dobro ide. Za “svilene” vozače postoji ogroman izbor najudobnijih automobila u svojim klasama u okviru istog “dvorišta” – to je, na primer, Renault Scenic. Iako Note košta kao Clio IV, od njega je mnogo upotrebljiviji i prostraniji automobil.

DSCN8204 Zašto onda Renault ne kopira Nissan? Modus je ostao neuspešan Renaultov pokušaj, iako je ovaj francuski automobil delio platformu sa Nissanom Note. Sada je Renault prepustio ovaj segment tržišta Nissanu, koji ga je prosto oduvao, pre svega u pogledu kvaliteta. Zar su japanski inženjeri toliko sebični, da ne mogu da bar malo pomognu francuskim kolegama da se pomere sa svetskog i evropskog dna kada su u pitanju statistike pouzdanosti? Mislio sam da se u “braku” deli i dobro i zlo. Renault je pomogao Nissanu da se spasi ambisa u koji je “potrčao” pre nekoliko godina, zašto Nissan sada tu uslugu ne vrati Renaultu?

DSC_3003Pozadi putnici imaju zaista više nego dovoljno mesta za glave i kolena.

Zadnja sedišta se preklapaju u odnosu 60/40, a kad je suvozacevo sedište pomereno sasvim napred, u prtljažnik (490 litara) možete utovariti predmete duge do 1,7 metara.

Prtljaznik Nissan Note Aleksandar TodorovicNissan opet igra mudrije od Renaulta. Renault za Clio IV nudi motor od samo tri cilindra i s turbo punjačem od 0,9 litra, koji već na prvi pogled ne obećava dugovečnost, dok je Nissan odabrao jednako ekološki prihvatljiv motor, koji takođe ima cilindar manjka, ali mu nije “skratio” život turbo punjačem (Nissan nudi atmosferski motor, i verziju motora sa kompresorom). Potrošnja im je ista, ali trajnost sigurno nije. Zar se u Renaultu bave samo Formulom 1? Kupite Note II, a Clio IV ostavite onima koji mogu da priušte da menjaju kola na četiri do pet godina ili 100.000 km.

Šta ona kaže: Nissan Note II neće biti direktorski automobil, iako na zadnjem sedištu ima mnogo mesta za kolena i glave putnika. Uprkos atraktivnom dizajnu, on nema performanse skupljih limuzina, iako se sa njim može lepo i ugodno putovati. Kod ovog automobila je sve praktično i jednostavno rešeno. Kao stvoren je za porodice, kojima uvek treba dodatni prostor. Varijabilnost karoserije je odlična, oprema takođe. Nerviraju podizači stakala, koji su osetno sporiji od onih kod Toyote, Mazde ili Honde. Prednja sedišta su solidna, čak i udobna, ali u krivinama uopšte ne drže telo. Kao da su tvorci ovog automobila rekli: “dosta je bilo sa jurnjavom, Note II ne želi da bude auto sa sportskim genima, ovo je porodični auto”. Cena od 12.800 € je takođe fer, jer ni jedan japanski automobil ne nudi toliko mnogo prostora i opreme za ove pare, a da pritom ima motor koji je ugodno štedljiv i troši manje od 6 litara, a ima pristojnih 80 KS.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Nissan je u nekim evropskim državama pretekao čak i Toyotu po broju prodatih automobila, što je veliki podvig. Nissan nije pokušavao da napravi bolji automobil od Golfa ili Passata, pustio je druge da “lome zube” na ovim fantastičnim nemačkim automobilima.

DSC_3036 Nissan ide na “zlatnu sredinu”, nudeći modele koje je teško svrstati u neku određenu klasu: Juke, Qashqai, a sada i Note II. Ako ste već imali ili imate Note, ne oklevajte, kupite novu generaciju ovog modela, bićete oduševljeni u svakom pogledu, iako ćete ispod haube imati “tek” 80 KS. Ovaj automobil je odličan i za duža putovanja, jako lepo prati tempo od oko 150 km/h, a može i brže ako mora. U gradu ga je ugodno voziti, jedino je šteta što je ostao menjač sa starog Nissana Note, pa imate utisak da je prosečan, jer je sve sada na automobilu bolje, kvalitetnije i utegnutije. Ako vam je Micra odviše mala, eto rešenja: Nissan Note II. Ako ne možete porodicu da spakujete u novu Mazdu 3, Ford Focus ili Opel Astru J, onda je opet tu Note II. Ako želite skuplji automobil od 12.800 €, kupite Note 1.5 DCI sa štedljivim dizel motorom koji treba platiti povoljnih 15.200 €. Pre nego što pomislite da je Note II “skup”, dobro pogledajte šta on sve ima od opreme (klikni ovde).

Aleksandar Todorovic testira Nissan Note

Na sreću ljubitelja Nissana, novi Note je za pola klase ispred konkurencije. Košta kao korejski automobili, a nudi mnogo bolji kvalitet. Zvučna izolacija je pristojna, snop farova takođe, pa su i duža noćna putovanja veoma ugodna. Ako želite prostran automobil koji nije preterano glomazan i skup, mislim da se Note II nameće kao dobro rešenje, osim ako vam se dizajn ovog automobila ne dopada, jer iako ima i mane, on je ukupno gledano za klasu bolji od direktne konkurencije. Najbolje je ipak da zakažete test vožnju u Nissan LF Auto Centru na telefon 011/3774-163, jer ako ste se prepoznali kao kupac ovog automobila, nemojte propustiti da to i postanete, ukoliko vam finansije to dozvoljavaju. Ukoliko vam je Note skup, test verzija kao na slikama, koja je stara nekoliko meseci, prodaje se sa popustom od 2.000 €, što i nije tako malo.

DSC_3076Novi Note prodaje se sa tri osnovna paketa opreme: Visia, Acenta i Tekna, i nekoliko varijacija (Acenta Look, Accenta Conect, Look + Conect, Look + Confort). Nivo opremljenosti odražava Nissanovu odlučnost da svim kupcima ponudi visoku tehnologiju. Stoga svi modeli dolaze sa Stop & Start sistemom, šest vazdušnih jastuka i tempomatom. Vrhunski kvalitet je gratis! Kome treba više od 80 KS, ima na raspolaganju Kompresorsku verziju DIG-S sa 98 KS, i maksimalnim obrtnim momentom od 147 Nm. Ovaj motor je još štedljiviji zahvaljujući Millerovom ciklusu duže otvorenih usisnih ventila. Nissan je odabrao kompresor umesto turbo punjača, jer se opredelio za linearniji razvoj snage od nižih obrtaja, i za duži životni vek motora. Oba Nissanova motora, i atmosferska, i kompresorska verzija imaju lanac, šta daje dodatnu sigurnost.

Nissanov motor 1.2 DIG-S sa kompresorom ugrađuje se u Micru i Note II, pogledajte kako radi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BLQUVzkbFKI[/youtube]

Razlika između kompresora i turbo punjača

Turbinu pokreću izduvni gasovi, a kompresor remen. Snaga koju kompresor daje raste linearno s obrtajima motora. Snaga koju turbina daje raste s kvadratom obrtaja agregata (slično kao što i otpor vazduha na automobilu raste sa kvadratom brzine). Kompresor je zbog toga bolji u nižim obrtajima, kod njega nema turbo kašnjenja, ali i ostaje brže bez daha na višim obrtajima radilice. Turbina daje i previše snage na višim obrtajima i zbog toga na turbinama imamo wastegate ventil koji kad se otvori tj. kad turbina nabije određeni pritisak, propušta izduvne gasove oko turbine da se turbina ne bi zavrtela prebrzo. Bez tog ventila turbo punjač bi napravio ogroman pritisak u motoru i pitanje je šta bi  prvo stradalo, turbina ili motor.

Nissan je mogao i bolje, Note II je dobio 86% od maksimalnog broja poena na kreš testu, pogledajte video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D3ELCiGr1k4[/youtube]

thumbs-upNapredan, dopadljiv dizajn koji će bar još deset godina biti u skladu sa novim trendovima. Vrlo dobar štedljiv motor od 80 KS, koji je dovoljno elastičan i snažan za autoput. Vrhunsko oslanjanje – pravi kompromis između sportskog i udobnog ogibljenja. Odlična ponuda prostora, mesta ima puno i na zadnjem sedištu. Veliko prtljažnik od 420 litara je vrlo varijabilan. U gepek možete utovariti predmete duge do 1,7 metara. Bogata oprema, umerena cena, umerene cene servisa. Odličan kvalitet, vrhunska pouzdanost. Vrlo dobra finalna obrada i još bolja ergonomija. Pozajmljivačima automobila Note II nije zanimljiv, pa kasko nije obavezan. Odlična aktivna bezbednost. Jako malo zamara na dužim putovanjima. Moćni farovi nude širok i dubok snop. Jako dobro drži cenu. Nudi mnogo prostora za kolena u glave putnika. Dobar kvalitet audio uređaja. Genijalno I-Kay dugme. Napredni ESP devete generacije (BESP). ECO taster redukuje obrtni moment i samim tim potrošnju. Izuzetno efikasne kočnice (pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja pređe samo 35,5 m). Maštovito osmišljen enterijer sa mnogo ostava za sitnice. Dobra preglednost za ovu klasu vozila i mali prečnik okretanja. Najbolji automobil u klasi mini monovolumena. Ogroman broj raznoraznih paketa oprema, pa će i oni najrazmaženiji naći nešto za sebe. Dobar imidž brenda Nissan.

thumbs-downNedovoljno precizan menjač prilikom brzog prebacivanja, što odbija vozače početnike. Pedala kočnice previše letargična, “žilava”, traži jak pritisak stopala i traži vreme za privikavanje. Slaba međuubrzanja u petom stepenu prenosa. Na EuroNCAP kreš testu dobio je tek 4 zvezdice. Osetljivost na bočni vetar. Sedišta zaista loše drže telo u krivinama. Podizači stakala su jako spori, ali na to se prosto morate naviknuti: mora da su preuzeti od Renaulta. Plastika je zaista tvrda, tu se štedelo. Garancija je tek tri godine, Toyota nudi pet. Zvuk motora sa tri cilindra se neće dopasti svakom: zvuči bolje od kosilice za travu” ali ipak pomalo podseća na nju. Volan se ne podešava po dubini. Grejanje bi moglo biti i efikasnije, ali imajući u vidu da motor ima samo tri cilindra i 1,2 litara, morate biti zadovoljni. Relativno slaba servisna mreža, ukupno šest servisa u celoj Srbiji.

Cena: od 12.800€

najbolji _auto_logo_670[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE NISSAN NOTE 1.2
Dužina: 4.100 mm
Širina: 1.690 mm
Visina: 1.520 mm
Međuosovinski razmak: 2.600 mm
Prtljažnik: 420/850 l
Težina: od 1.036 kg[/table]

note-motor[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.198 ccm
Snaga: 80 KS pri 6.000 o./min.
Obrtni moment: 110 Nm pri 4.000 o./min[/table]

note-detalj[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 13,7 s
Maksimalna brzina: 168 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,7 litara
Potrošnja na testu: 5,8 litara
EuroNCAP kreš test: 4 zvezdice[/table]

NOTE-Nissan-1OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,4
Dizajn: 5,0
Bezbednost: 3,5
Motor i menjač: 3,5
Performanse: 3,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,5
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 5,0[/table]

note-ukoso[table]Opšti utisak: 4,5
Paleta motora: 3,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

 

Pogledajte kako je ugledni engleski WhatCAR? ocenio Nissan Note. Moram da se pohvalim da sa sam njihov spoljni saradnik: hrvatskog izdanja WhatCAR?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2Dxcfiejm-g[/youtube]