TESTIRALI SMO: Nissan Micra 1.2

Nova Nissan Micra sada izgleda kvalitetnije i zrelije, kao da želi da se definitivno popne u B segment, kojem po dimenzijama ipak ne pripada. Iako je urađena ozbiljna evolucija modela K13, filing za volanom je kao kod Micre od pre desetak godina (Micra K12). Tu “staru” Micru su prepoznavali i voleli svi, pa i muškarci, dok ovu novu, iako ne osvaja na prvi pogled, neki je i dalje cene, a malobrojni i vole. Sa motorom od 80 KS, Micra do stotke pojuri za 11 sekundi, a kad se “zainati” može sa maksimalnih 170 km/h da isprovocira presretača da je pojuri. Možda vam to zvuči smešno, ali nova Micra se izuzetno lepo vozi, agilna je i okretna. Kao da vozite stari Mini, ali sa japanskim kvalitetom. Ovaj auto spada u one retke automobile koji vam se brzo uvuku pod kožu. Zahvaljujući ljubaznosti najuspešnijeg Nissanovog dilera u Srbiji, LF Auto Centra, koji mi je ustupio Micru na test, saznaćete detaljno kakav je Micra automobil. Zlobnici i dalje tvrde da je ovo pravi mali ženski “autić”, a ja moram da priznam da su delimično u pravu, jer ovaj auto odiše pravim ženskim šarmom. Ukoliko ste muškarac siguran u sebe, bez predrasuda ćete uživati u vožnji ovog automobila.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

DSCN8274Duga tradicija, dobra karma i veoma važna titula auta godine kriju se iza imena Micra. Nissan je sa modelom Micra davne 1993. godine bio prvi japanski proizvođač automobila (i prvi neevropski brend) koji je dobio laskavu titulu automobila godine u Evropi. Nagrada je otišla u prave ruke, više nego zasluženo.

Od tada, do danas, Micra je ozbiljno evoluirala. Ovo je čistokrvni japanski automobil, iako se ne proizvodi u Japanu i koristi zajedničku platformu Renault-Nissan alijanse. Premda globalizacija nije zaobišla ni Nissan, on, za razliku od Renaulta, ipak posluje pozitivno i proizvodi automobile koji nude prepoznatljiv osećaj za volanom. Nova Micra je i dalje legendarni automobil, sa posebnim ugođajem za volanom. I možda je Micra tradicionalno ženski automobil, ali meni se dopada.

DSCN8285Na pitanje zašto dizajneri Nissana nisu imali snage da naprave još originalniji, simpatičniji automobil od Micre K12 (one jajolike, sa simpatičnim “buljavim” farovima), već su na bazi dosadne Micre K13 kreirali automobil ozbiljnog izgleda, prosto nemam odgovor. Verujem da u Nissanu dobro znaju da su promašili temu, jer Micra je bila i ostala ženski automobil, sa par zalutalih pripadnika napornijeg pola. Šteta što je tako, jer ova Micra toliko dobro reaguje na gas i tako je poslušna u krivini, da sa njom možete izuzetno mnogo uživati u vožnji.

DSCN8281Nissan Micra 1.2: Odličan kvalitet, vrhunska pouzdanost, jeftino održavanje.

Mada ova Micra možda izgleda kao automobil skromnih performansi, ona spada u grupu najagilnijih modela A segmenta. Ako vam se Micra dopadne u vožnji, nemojte se uplašiti, već da ste otkrili jedan gradski automobil koji je ujedno jako zabavan za vožnju.

DSCN8243Iako Micra zbog uštede koristi u osnovi Renaultovu tehnologiju (platformu), zapravo se radi o jednom pravom japanskom automobilu od glave do repa. Ono što ima bolje, a to su benzinski motori, Nissan je zadržao u svojim modelima. Renaultovih dizelaša u Micri više nema. Ovaj model kod nas dolazi, kao i za čitavu Evropu, iz fabrike na Tajlandu, i čak je kvalitetnije izrađena od Micre koja se proizvodila u Engleskoj, što engleski novinari nikad neće priznati.

Spolja lepa, iznutra jednostavna

Micra je originalna, privlačna, drugačija. Možda se Micra nekome neće na prvi pogled svideti, ali je činjenica da sam za volanom ovog Nissana bio veoma primećen. Linije Micre nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pogotovo ne lepši pol. Spreda se sada ističu skladnija i atraktivnija maska hladnjaka i farovi sa oštrim linijama, koji su inače prosečno efikasni, a gledano s boka Micra i dalje ima simpatični “jajoliki” izgled, koji se pozadi završava svetlosnom grupom u pomalo retro stilu. Dakle, nema više govora o nekoj japanskoj “konfekciji”, izrazu koji su evropski novinari izmislili kako bi japanskim automobilima našli upadljivu manu.

DSCN8313Kokpit je upotrebljiv i prepoznatljiv. Ljuti što u osnovnoj opremi Visia nema nikakvog ogledala, ni iznad volana, niti iznad suvozačevog mesta (Micra je ženski auto, pa je ogledalo obično na levoj strani, bar je tako kod skupljih paketa).

DSCN8314Izbor materijala je iz Renault-Nissan alijanse, plastika je najtvrđa u klasi, čak mislim da bi im i Rusi sa onom iz Lade pozavideli na njoj. Ali, finalna obrada je vrhunska – sve je izrađeno sa velikom pažnjom, precizno do u milimetar, tako da plastika ne ispušta nikakav zvuk čak i kada automobil vozite Beogradom, čije ulice više priliče nekoj azijskoj provinciji nego evropskoj metropoli, kakva on uzaludno pretenduje da bude. Srećom, ogibljenje je prilično udobno.

DSCN8248Više nego pristojna ponuda prostora na zadnjem sedištu veseli u ovoj klasi.

Kada već govorimo o komforu, već osnovni paket opreme Visia sadrži ABS, NBAS, ESP, vazdušne jastuke za vozača i suvozača, ali i sigurnosne vazdušne zavese, električni progresivni servo upravljač podesiv i po visini, tri naslona za glavu pozadi, ISOFIX držače, električno podizanje stakala prednjih vrata, kliznu zadnju klupu, koja je ujedno i deljiva, umereno tonirana stakla, branike u boji karoserije, daljinsku centralnu bravu, elektronsku blokadu motora, obrtomer i još niz sitnica. Pored svega toga, ima i klima uređaj, CD plejer sa četiri zvučnika i putni računar kojim nije moguće upravljati komandama na volanu (pogledajte ovde kompletnu opremu Micre).

U gradu se snalazi kao riba u vodi

Solidan položaj za volanom je moguće pronaći ako niste viši od 190 cm, a preglednost je dobra u svim pravcima. Retrovizori su dobro odmereni, a ponuda prostora napred je korektna. Sedišta solidno drže telo u krivinama u kojima Micra prilično neutralno leži, a kolo upravljača je ugodno. Komande su jednostavne za upotrebu, te mi je trebalo samo nekoliko sekundi da se priviknem na ovaj automobil.

DSCN8249Volan je precizan i lagan i pruža dovoljno povratnih informacija. Provlačenje kroz uske ulice je lako zahvaljujući relativno maloj širini, a uparkiravanje nije problematično, pre svega jer je karoserija kratka. Uopšte, primećuju se rezultati “bračnog života” sa Renaultom, jer Micra ugodno mekano apsorbuje čak i veće neravnine, iako je testirani auto bio obuven u zimske, tek prosečne pneumatike Kleber. Vožnja stani-kreni se obavlja bez napora, jer je kvačilo mekano, ručica menjača je kratka, a promena brzina se odvija brzo zahvaljujući kratkim hodovima.

DSCN8307Prosečna potrošnja u Beogradu je iznosila samo 7,0 litara – to je zaista odlično!

Uopšte, prenosni odnosi su odlično proračunati, te usklađeni sa karakteristikama motora tako da i u petoj brzini Micra ubrzava odlučno i bez zadrške, osim kada je veliki uspon pred vama, a klima uključena. Ubedljiva ubrzanja na semaforu imaju i svoju cenu, koja je prihvatljiva – oko 7 litara goriva na 100 km pređenog puta u gradu.

Šta mi je smetalo?

Ako zanemarim činjenicu da sam tokom celog testa imao utisak da se nalazim u pokretnom izlogu, jer nije bilo devojke koja se nije okretala za Microm, primedbe bi bile sledeće: Micra na papiru ima solidan gepek od 266 l, ali kada se preklopi naslon, pod nije ravan. Sedeće površine su prekratke za one više od 180 cm, a i nedovoljno široke za one teže od 100 kg.

DSCN8245Varijabilnost prtljažnika osrednja: ispod proseka klase – pod nije ravan kad oborite sedišta.

Primetio sam da, kada se prednje sedište pomeri malo unazad, osobama smeštenim pozadi ne ostaje puno mesta za kolena, s tim da za glave ima više prostora nego kod konkurencije. Pored toga, naslon zadnjeg sedišta isuviše je vertikalno postavljen. Ovo pokazuje da je Micra auto za mlade, ali i one koji su još uvek mladi duhom.

DSCN8311Taster putnog računara je postavljen tako da je tokom vožnje opasan za korišćenje.

Neshvatljivo mi je da 2014. godine Nissan prodaje automobil koji ima taster putnog računara ispod obrtomera – mali taster do kojeg je moguće doći samo ako gurnete ruku kroz obruč upravljača. To u vožnji može biti jako stresno, pa čak i opasno. Da li su Nissanovi inženjeri razmišljali o tome? Rekao bih da nisu.

Nissan Micra je na Euro NCAP kreš testu dobila četiri zvezdice, što je šteta, jer u odnosu na konkurenciju ima serijski ESP za tržište Srbije. VW UP! ima čvršću karoseriju.

Motor 1,2 i petostepeni menjač u dobroj harmoniji

Ovaj agregat je prava mera za laganu (900 kg) Micru. Uživao sam u činjenici da se vozim u jednom jako okretnom i dovoljno startnom automobilu. Ovaj motor je veoma štedljiv, a nije ni bučan pri brzinama od oko 130 km/h. Motor lepo reaguje na gas i vuče pristojno već od 1.900 o./min. Ukoliko ste do sada imali automobil sa atmosferskim benzincem od 1,2 litara, bićete više nego zadovoljni performansama ovog motora.

DSCN8265Provereni, pouzdani Nissanov motor od “samo” 80 KS je dovoljno snažan i za duža putovanja. Agregat od 1,2 litara sa lancem – Nissanove konstrukcije – pruža dovoljan obrtni moment od 110 Nm pri 4.000 o./min. radilice koji je, na moje iznenađenje, i sasvim dovoljan da bi se nosio sa laganom karoserijom. Prenosni odnosi su nešto duže izračunati kod Micre u odnosu na teži Note, što garantuje da će isti motor, u manjem automobilu, što posebno važi za prva tri stepena (koja su duža kod Micre za 10%) imati nešto duži životni vek. Imajte u vidu da hladnom motoru visoki obrtaji znatno skraćuju radni vek.

DSCN8238Ubrzanje do 100 km/h iz mesta mirovanja za samo 11 sekundi je odličan rezultat.

Motor jednako pozitivno iznenađuje svojim ravnomernim razvojem snage i tihim radom. Prečnik i hod cilindara su 78 x 83,6 mm, a duži hod od prečnika upućuje na to da su se inženjeri opredeli više za elastičnost, a manje za visoke obrtaje. Aerodinamika kod Micre nije tako dobra kao kod Nissana Note, ali je prihvatljiva. Nova Micra tiho seče vazduh do 130 km/h.

DSCN8256Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 11 sekundi (fabrika skromno obećava 13,7 s). Što se obećane maksimalne brzine tiče, uspeo sam da ostvarim realnih 166 km/h (na ravnom). Sa letnjim pneumaticima verovatno bih uspeo da dohvatim fabričko obećanje od 170 km/h. Na brzinama većim od 130 km/h, u Micri nije tiho ali, zahvaljujući ogibljenju koje dobro filtrira neravnine sa puta, vozač ima utisak da sedi u znatno ozbiljnijem automobilu. Tek kad svratite na pumpu na autoputu i pogledate malo oko sebe, shvatite da se mnogo “trtite” sa premalim automobilom. Peti stepen je dovoljno dugačko proračunat, pa je pri 140 km/h broj obrtaja radilice 3700 o./min., što je prilično daleko od crvenog polja na obrtomeru, i što znači da ta brzina nije nikakvo opterećenje po motor. Moram ipak priznati da mi se dopalo što je volan kod Micre precizniji i direktniji od onoga kod većeg i mnogo modernijeg Nissana Note.

DSCN8261Šta ona kaže: Moj sud o ovom “autiću” jeste da se radi o kvalitetnom automobilu koji u malom pakovanju može da ponudi i onu opremu koju imaju veći i skuplji automobili. Moglo bi se reći da je idealan za one koji žele gradski automobil i nije im potreban veliki prtljažnik, a žele da u automobilu imaju sve one blagodeti koje sa sobom donose tehnologije 21. veka, kao što je, recimo, ESP. Cenu je teško komentarisati, jer ona svakako nije mala. Ipak, Nissan je brend koji ima veliku tradiciju i priznat (i poznat) kvalitet. Na vama je da odlučite da li ćete svoj novac uložiti u korejski, italijanski ili japanski automobil.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Pa pre svega, mislim da je Micra namenjena vašoj ženi, ali ako tog dana ona ne želi da vozi, možete i vi da se dočepate ovog automobila i uživate u vožnji. Ako već imate neki Nissan u “punom formatu”, a imate potrebe za nekim manjim gradskim automobilom, nema ničeg prirodnijeg nego da odaberete Micru. Micra je pre svega Nissan, što puno znači, a odličan kvalitet i pouzdanost se podrazumevaju. Da li želite okretan, brz, zabavan mali automobil, za koji ćete relativno lako pronaći parking mesto? Ako je odgovor potvrdan, onda je Micra pravi izbor. Nissan je u nekim evropskim državama pretekao čak i Toyotu po broju prodatih automobila, što je veliki podvig. Nissan nije pokušavao da napravi bolji automobil od konkurencije u A segmentu, već se zadovoljava time da proizvodi Micru, koja nudi jedinstveni, retro filing za volanom. Za volanom ovog automobila imate utisak da ste bar dvadesetak godina mlađi, jer se vozi kao automobili od pre dvadeset godina, bar kada je osećaj vožnje u gradu u pitanju. Na sreću ljubitelja Nissana, nova Micra je u suštini jedan vrlo dobar automobil. Košta više od korejskih modela ove klase, ali i nudi mnogo bolji kvalitet. Ako želite gradski automobil koji je dovoljno prostran, ali nije glomazan ni preterano skup, mislim da bi se Micra mogla ispostaviti kao dobar auto za vas.

DSCN8283Najbolje je da se izborite sa predrasudama i da sami pogledate Micru u Nissan LF Centru (telefon 011/314-32-11), jer ako ste se prepoznali kao kupac ovog automobila, nemojte propustiti da to i postanete. Više sam uživao sa volanom Micre, nego u Nissanu Note. Razlog: Micra je imala mnogo bolja ubrzanja sa istim motorom, a još možete sa lakoćom da je parkirate čak i ako ste potpuno netalentovani za parkiranje.

DSCN8263Nova Micra prodaje se sa četiri paketa opreme: Visia, Acenta, Tekna i Premium, a varijacija Look je rezervisana za one koji bi uvek nešto između. Nivo opremljenosti odražava Nissanovu odlučnost da svim kupcima ponudi ESP serijski, iako prodaje automobil u Srbiji – bravo za Nissan, jer konkurencija ne poštuje u toj meri domaćeg kupca, nudeći mu modele bez ESP-a. Svi modeli dolaze sa Stop & Start sistemom i sa šest vazdušnih jastuka. Vrlo dobar kvalitet se podrazumeva.

DSCN8295Kome nije dovoljno više nego pristojnih 80 KS, ima na raspolaganju kompresorsku verziju DIG-S sa 98 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 147 Nm. Ovaj motor je još štedljiviji zahvaljujući Millerovom ciklusu duže otvorenih usisnih ventila. Nissan je odabrao kompresor umesto turbo punjača, jer se opredelio za linearniji razvoj snage od nižih obrtaja i za duži životni vek motora. Oba Nissanova motora – i atmosferska, i kompresorska verzija imaju lanac, šta daje dodatnu sigurnost. Zbog svoje male težine od 900 kg, Micra sa kompresorskim motorom doslovce “leti” po putu, pa takvu preporučujem samo malo iskusnijim vozačima.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BLQUVzkbFKI[/youtube]

Razlika između kompresora i turbo punjača

Turbinu pokreću izduvni gasovi, a kompresor remen. Snaga koju kompresor daje raste linearno s obrtajima motora. Snaga koju turbina daje raste s kvadratom obrtaja agregata (slično kao što i otpor vazduha na automobilu raste sa kvadratom brzine). Kompresor je zbog toga bolji u nižim obrtajima, kod njega nema turbo kašnjenja, ali i ostaje brže bez daha na višim obrtajima radilice. Turbina daje i previše snage na višim obrtajima i zbog toga na turbinama imamo wastegate ventil koji kad se otvori tj. kad turbina nabije određeni pritisak, propušta izduvne gasove oko turbine da se turbina ne bi zavrtela prebrzo. Bez tog ventila turbo punjač bi napravio ogroman pritisak u motoru i pitanje je šta bi prvo stradalo, turbina ili motor.

Vrlo dobar, veoma pouzdan i štedljiv trocilindrični motor od 80 KS, koji je dovoljno elastičan i snažan za autoput. Odlična ubrzanja i pristojna međuubrzanja. Dobra ponuda prostora za automobil ove klase – mesta ima dovoljno za odrasle putnike i na zadnjem sedištu. Odličan kvalitet, vrhunska pouzdanost. Vrlo dobra aktivna bezbednost jer ESP dolazi serijski. Udobno ogibljenje, koje dobro “skriva” nedostatke puta. Dobro drži cenu. Dovoljno efikasne kočnice – pri brzini od 100 km/h do zaustavljanja pređe 38 m. Dobra preglednost i najmanji prečnik okretanja u klasi od 9,3 metara. Ogroman broj različitih paketa oprema, pa će i oni najrazmaženiji naći nešto za sebe. Dobar imidž brenda Nissan. Umerena cena održavanja. Omiljen automobil kod žena. 

U ovoj klasi ima bezbednijih automobila. Dizajn nedovoljno originalan – Micra K12 je izgledala mnogo bolje, bar tako dame tvrde. Nedovoljno precizan menjač. Pedala kočnice previše letargična, “žilava”, traži jak pritisak stopala i zahteva vreme za privikavanje. Podizači stakala su jako spori. Plastika je zaista tvrda, tu se štedelo, a dizajn enterijera kaska jednu deceniju za konkurencijom. Garancija od tri godine je manja nego kod konkurencije – Toyota nudi pet godina bez ograničenja kilometraže. Volan se ne podešava po dubini. Taster putnog računara postavljen je na nezgodnom mestu. Farovi su tek prosečni. Ergonomija nije dovoljno dobra za krupnije vozače. Relativno slaba servisna mreža, ukupno šest servisa u celoj Srbiji. Iako ima ESP kao serijsku opremu, što je u A segmentu retkost, cena je ipak visoka. Samo dva motora u ponudi.

Cena: od 10.750€

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.780 mm
Širina: 1.665 mm
Visina: 1.515 mm
Međuosovinski razmak: 2.450 mm
Prtljažnik: 266/ l
Težina: 901 kg[/table]

najbolji    _auto_logo_670[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.198 ccm
Snaga: 80 KS pri 4.900 o./min.
Obrtni moment: 110 Nm pri 4.000 o./min[/table]

[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 13,7 s
Maksimalna brzina: 170 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 5,0 litara
Potrošnja na testu: 6,2 litara
Euro NCAP kreš test: 4 zvezdice[/table]

Micra-Aleksandar-TodorovicOCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,0
Dizajn: 3,5
Bezbednost: 3,5
Motor i menjač: 4,0
Performanse: 4,0
Potrošnja: 4,5
Cena i garancija: 3,5
Udobnost: 3,5
Ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 4,0[/table]

[table]Opšti utisak: 4,5
Paleta motora: 2,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

O eventualnim popustima, raspitajte se direktno na telefon 011/314-32-11, Nissan LF Auto Centar.

Pročitajte i moj test Nissana Note, automobila koji košta malo više od Nissan Micre, ali koji je best buy u svojoj klasi, ako pre svega gledamo odnos cene i kvaliteta (klikni dole na link):

TESTIRALI SMO: Nissan Note 1.2

TESTIRALI SMO: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

 

7 komentara na TESTIRALI SMO: Nissan Micra 1.2

 1. Miki says:

  Ovaj redizajn je pun pogodak, ali je unutrašnjost znatno poboljšana i lepša u odnosu na moju Micru iz 2007.godine. Nadam se da ovaj motor sa 3 cilindra zaista tako dobro vuče kako autor teksta tvrdi.

 2. Mihajlo says:

  Lep tekst, sve čestitke za “umetnika” g.Todorovića. Imao sam prilike da u nekoliko navrata vozim predhodni model Micre i bio sam veoma zadovoljan i mogu da kažem da se ne radi o malom automobilu. On spolja izgleda kao mali auto, a unutra je isto konfora kao u novom Polu, samo je gepek bio neverovatno mali, sumnjam da ima 266 litara, ali ko će ga znati, očo ponekad varaju.

 3. Vladan Bugarski says:

  Ljudi, Micra 1.2 je za svaku preporuku, imam ovaj auto, doduše pre redizajna, 2012,godište, i prezadovoljan sam, pre nje sam vozio Yaris, i Mazdu 2 (onaj stari model), i verovali ili ne, Micra je kvalitetnija. Auto je perfektno napravljen. Jeste da ima malo ženskast dizajn, ali sva mala kola su takva. Pozdrav redakciji, tekst je korektan.

 4. Milica, Novi Sad says:

  Konačno g.Todoroviću da testirate i jedan auto po mom ukusu, i ukusu mojih prijateljica. Ponosnosna sam vlasnica jedne Micre, onaj stari, lepši model je u pitanju, 1.5 DCI motor, troši 6,0 litara, ja prezadovoljna. Kupila sam je polovnu, sada ima skoro 7 godina, i ko nova novcata je. Hoću da kažem, Micra se uopšte ne kvari, pa ako je zbog toga ženski auto, onda dobro nek vam bude.

 5. Saša says:

  Moja najveća zamerka se odnosi na cenu od skoro 11.000 €, za taj novac može da se kupi mnogo veći i lepši auto. Nissan jeste kvalitetan, tu nema šta, ali da nije jeftin, nije to morate da priznate.

 6. Nikola says:

  Odličan tekst. Čitam komentare, slažem se da Micra nije jeftina, ali ljudi, budimo realni, japanski kvalitet ima svoju cenu, Nissan je ipak mnogo bolji, pouzdaniji od Suzukija, i mora da košta više. Povremeno se Micra može kupiti za 9,990 evra, ječe sam bio u LF Centru, i ponudili su mi Micru sa osnovnom opremom po toj ceni, proverio sam ima 6 aribegova, i EPS, to nije šala. Fiesta je 9,000 evra, ali nema ESP, i ipak Ford nije Nissan. Realno, ovo je jako dobar auto, i verujem da ću kupiti Micru, gepek mi retko treba, jedino samo kredit da sredim.

 7. Ceki says:

  Ne morate da objavite, ali ja moram da vam napišem da je prethodna generacija Micre bila mnogo lepši automobil, i da je Nissan imao mnogo bolje motore. Nema šansi da ovo čudo od 3 cilindra traje kao stari dobri motor 1.4 sa 4 cilindra.

Ostavite komentar