TESTIRALI SMO: Mini Countryman One 1.6

Mini Countryman je najveći mini u svojoj istoriji. Po koncepciji je krosover koji za osnovu ima mali, ali simpatični Mini, vraški stabilan i upravljiv. Da ne bude zabune, Mini Countryman nema samo dodatna vrata pozadi, već i sasvim drugačije podešeno oslanjanje, veći klirens i drugačiji filing za volanom. U potrazi za konkurencijom, došao sam do zaključka da je ovaj automobil jedinstven u svakom pogledu, odnosno – “previše” engleski da bih mogao da ga uporedim sa ostalim vozilima sličnih karakteristika i cene. Ovo je takođe i jedini automobil koji sam testirao u poslednjih deset godina a da je trošio manje od fabričke specifikacije. Naravno, nisam ga nimalo štedeo – ako se reč “štednja” uopšte može upotrebiti u bilo kom kontekstu kada je u pitanju ovaj automobil, koji košta 20.000 €. Malo ili mnogo? Procenite sami.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

B Todorovic 0662Englesko poreklo ovom automobilu daje još veću draž: iako je danas pod okriljem BMW-a, zadržao je svoje “ja”, pogotovo kada su u pitanju britanski stil i osećaj za uređenje kokpita, koji je na mahove toliko osoben da žrtvuje praktičnost na uštrb originalnosti. Taj “engleski” element prožima svaki centimetar ovog automobila, spolja i unutra. Pri tome ne mislim samo na kvalitet izrade, što se podrazumeva, već i na britansko poimanje sportskog kokpita, koji će neki hvaliti kao autentičan, a drugi kuditi kao – pomalo sulud.

Gde je Mini Countryman One u odnosu na Mini?

DSCN6093Mini je auto za zabavu, izvrstan u vožnji, a posebno je za pohvalu oslanjanje. Ima dvoja vrata. Unutrašnjost je prilično “konfuzna” i ne uvek vrhunskog kvaliteta u svim detaljima s obzirom na imidž i cenu. Countryman je nastao na osnovi Minija, ali je praktičniji, jer je namenjen malim porodicama. Ima četvora vrata, a u nekim verzijama i pogon na sve točkove. S obzirom na veću udaljenost od asfalta, nije stabilan, ali ni upravljiv poput manjeg Minija. Dosta je tvrd, odnosno pomalo neudoban za porodični automobil. Ponuda motora je identična. Countryman ima 130 mm duži međuosovinski razmak, 370 mm je duži, 105 mm širi i 155 mm viši od Minija. Zapremina prtljažnika je 350 litara, što je za tačno 190 litara više nego kod Minija.

Englez u Srbiji

Prodajni rezultati i širenje game pokazuju da Mini, otkad se nalazi pod okriljem BMW-a, proživljava svoje najbolje dane. Ove godine, austrijski Magna Steyr proizveo je 250.000 Minija Countryman. Za proizvodnju 250.000 jedinica ovog krosovera, Miniju je bilo potrebno dve i po godine.

DSC_0677Odličan uspeh i velika potražnja za ovim modelom uznemirili su konkurenciju. Niko nije očekivao tako dobar uspeh modela sa tako izrazito engleskim stajlingom.

Godinama je namera Minija bila da uspostavi poseban odnos vozač-automobil, što je bilo moguće samo sa izvanrednim osećajem upravljivosti po kome je bio poznat. Ovaj automobil prianja uz podlogu kao “prikovan”, a kada zadnji rep počne da izmiče kontroli, Mini se sa začuđujućom lakoćom vraća na zadati pravac uz blagu korekciju volanom i dodavanjem gasa. Slično se ponaša i Mini Countryman One, iako ima znatno veći klirens, bar u relativno blagim krivinama. Može biti da ima bržih i lepših automobila, ali je zaista teško pronaći krosover koji je zabavniji za vožnju.

DSCN6056 Mini Countryman One ne nudi vozaču glamur jednog Jagura ili Land Rovera, kao ni udobna sedišta i brdo elektronike. On nije raskošan: Countryman predstavlja minimalistički pogled na svet porodičnih automobila. Cilj Minijevih, odnosno BMW-ovih inženjera sa ovim modelom bio je da ponude kupcima sve ono što je Mini decenijama gajio, a to su, pre svega, ekstremna upravljivost i stabilnost u dovoljno laganom, ali i praktičnom automobilu sa petoro vrata. Možemo s pravom reći da je u ovom nastojanju Mini u potpunosti uspeo. Nemci nisu pokušavali da sakriju englesko poreklo Minija, koji predstavlja jedinstveno, britansko nasleđe. Jako je dobro što britanska industrija i dalje postoji, makar i pod kapom BMW-a. Uostalom, Mini je sada kvalitetniji nego ikada pre u svojoj istoriji.

DSCN6062Solidan menjač i pouzdan motor koji raspolaže sa 98 KS i 153 Nm

Osnovni agregat u ovom Miniju ne “puca” od snage, ali tih 98 KS je sasvim dovoljno za ugodna putovanja, čak i kada je saobraćaj gust, a putevi veoma loši i zahtevni. Šestostepeni menjač je vrlo dobar – ima preciznijih u ovoj klasi, ali je definitivno bolji od onoga na Fiatu 500L. Doduše, ima nešto zajedničko sa njim: ubacivanje ručice menjača u rikverc je jednako nezgrapno i neprecizno.

DSCN6073 U kritičnim situacijama, Mini Countryman ponaša se daleko bolje nego što biste to mogli da očekujete od maksimalnog obrtnog momenta od tek 153 Nm. Doduše, postoji jedna olakšavajuća okolnost: navedena sila dostupna je još u “podrumu” na 3.000 o./min. Osim toga, prenosni odnosi u menjaču su jako dobra proračunati, i u trećem i četvrtom stepenu prenosa međuubrzanja nisu za podsmeh. Čak je i ubrzanje do “stotke” malo bolje nego što fabrika tvrdi – tačno 13,5 sekundi (fabrika: 13,9 s).

DSCN6089 Pa ipak, maksimalna brzina je tačno 168 km/h, bez “vetra u leđa” i na ravnom delu puta. Pomalo smešno deluje predimenzionirani brzinomer, ne samo zbog toga što zauzima polovinu kontrolne table, već i zato što su se dizajneri toliko zaneli da su ga ispisali sve do oznake od 260 km/h, što je brzina koju sa Minijem možete da postignete samo u snovima.

DSCN6057 Potrošnja na testu bila je izuzetno niska, pa je mali “englez” u proseku tražio 6,6 litara benzina na svakih 100 pređenih kilometara, što je prosto divno. Ovde sam sasvim pozdravio englesku škrtost. Odlični start/stop sistem je gasio motor svako malo, odnosno pri svakom zaustavljanju koje je trajalo duže od par sekundi. Ovaj sistem funkcioniše kao da su ga ne Nemci, ne Englezi, već sami Škoti podešavali.

DSCN6079Mini Countryman nudi puno više komfora od malog Minija, ali je daleko od automobila kao što su Fiat 500L ili Opel Mokka kada je udobnost u pitanju. Engleski automobil ima kraća, tvrđa sedišta, lošiju (pomalo čudnu?) ergonomiju, kruće opruge i amortizere, ali zato nudi bolji filing za volanom. Veliki Mini čak nudi dosta dinamike (“sportskog” osećaja) u krivinama – ne naginje se mnogo, iako ima prilično veliki klirens. Trap je tvrdo podešen, ali ne bih mogao da kažem da je neudoban, uostalom – jako je dobro izolovan, pa kada prelazite preko neravnina, dobar deo šumova ne dolazi do putnika. Ni zvučna izolacija nije loša, pa je ugodno je tiho do nekih 140-150 km/h, a ako želite brže od toga, moraćete platiti danak osobenom izgledu automobila, jer je vetrobransko staklo isuviše malo nagnuto, odnosno proizvodi veći otpor nego aerodinamičniji automobili u ovoj klasi.

DSCN6052

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na zadnjem sedištu je ugodno, međutim Fiat 500L nudi više mesta za kolena i glave.

Šta ona kaže: Englezi su jedna od onih “vanzemaljskih” nacija na planeti. Mini Countryman One je jednako vanzemaljski kao i nacija iz koje potiče. Dopadljiviji je, ali i daleko nepraktičniji od Fiata 500L, a nije ni izbliza tako udoban. Sedišta su daleko tvrđa i manje raskošna, a raspored unutrašnjih pregrada, ostava, tastera, prekidača i ostalih komandi je, blago rečeno, čudan. Zahteva ne samo osoben ukus, već i dosta privikavanja. Mane koje ima su sitne, ali prilično iritantne.

DSCN6080Prtljažnik nije dovoljno veliki, nudi tek 350 litara, to nije dovoljno ni za dva velika kofera. I dalje u direktnom poređenju sa “italijanom”, Mini može da se pohvali menjačem slične preciznosti, ali daleko kraćih hodova, što dodatno poziva na dinamičniju vožnju nego što je to kod njegovog takmaca slučaj.

 

Dakle, u odnosu na Fiat 500L zabavniji je za vožnju, u kojoj takođe pruža sasvim osobit ugođaj – što je i najvažnije. Mini Countryman One je klasa za sebe, i kao takvog ga i treba posmatrati. Mogu da odolim njegovom britanskom šarmu samo zahvaljujući činjenici da mogu kupiti daleko ozbiljniji automobil za samo nekoliko hiljada evra više. Dakle, u mojim očima ne ubijaju ga sitnice poput čudne ergonomije, već malo “naduvane” cene. No, originalnost nikad nije bila jeftina.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako želite da budete primećeni, upravo gledate automobil koji će vam obezbediti da glave apsolutno svih prolaznika i ostalih učesnika u saobraćaju budu okrenute ka vama.

A Todorovic BMW 320dDrugim rečima, ne morate da kupujete osetno skuplji BMW serije 3 da bi se za vama okretali. Mini Countryman One takođe izgleda skuplje nego što zaista košta. Ako niste “dovoljno bogati da kupujete jeftino”, onda je ovaj Mini kao stvoren za vas, jer on je sve, ali ne jeftin. Meni se ovaj automobil dopao na neki čudan, mazohistički način (ali ja bih radije kupio BMW, ovaj gore na slici).

DSCN6068Nije previše udoban, nije previše brz, nije ni sportski automobil, ali vam se nekako neprimetno uvuče pod kožu. Na svu sreću, moj mentalitet je miljama daleko od engleskog poimanja idealnog krosovera, pa sam mogao hladne glave i bez previše emocija da sagledam sve mane ovog automobila. Trenutno je na snazi specijalna akcija, pa za 20.000 € može kupiti Mini Countryman One koji inače košta 22.000 €., što uopšte nije loša ponuda.

thumbs-upOriginalan engleski dizajn. Zabavan i gotovo komičan enterijer će vam naterati osmeh na lice. Smejaće se i vaš novčanik, jer ovaj Mini troši samo 6,6 litara, zbog čega je ovo idealan automobil za cicije i one koji mrze da ih Vlada prevelikim akcizama pravi magarcima. Engleski filing za volanom, koji je dovoljno brz i precizan. Dobre kočnice, vrlo dobra dinamika vožnje. Dobro proračunati prenosni odnosi u menjaču. Osobeni imidž i osobeno životno iskustvo u vožnji i posedovanju Minija. Dobro drži cenu i relativno brzo dolazi do kupaca. Mini Countryman je sasvim racionalna kupovina, iako vam se to nije tako činilo na početku teksta.

thumbs-downUbrzanje do “stotke” za 13,5 sekundi je slabije nego kod konkurencije. Mali gepek od 350 litara neće obradovati veće porodice. Nepraktični detalji u enterijeru podsećaju da ste u engleskom automobilu. Ogromni brzinomer uopšte nije pregledan, ali on je deo nasleđa, bez njega to i nije Mini. Maksimalna brzina od 168 km/h može biti dovoljna – kome? Auto koji košta najmanje 18.990 € (sa osnovnom opremom) morao bi da bude brži, koliko god se tešili činjenicom da je kod nas ograničenje brzine neverovatnih 120 km/h. Prevelika buka pri brzinama većim od 150 km/h. U paleti motora nedostaje mali turbo benzinac.

Cena: od 18.990 €

[table]DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.097 mm
Širina: 1.789 mm
Visina: 1.560 mm
Međuosovinski razmak: 2.595 mm
Prtljažnik: 350/1.170 l
Težina: 1.470 kg[/table]

DSCN6070[table]MOTOR: Specifikacije
Zapremina: 1.598 ccm
Snaga: 98 KS pri 5.600 o./min.
Obrtni momenat: 153 Nm pri 3.500 o./min.[/table]

DSCN6100[table]PERFORMANSE: Specifikacije
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 13,9 s
Maksimalna brzina: 168 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 7,2 litara
Potrošnja na testu: 6,6 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

DSCN6098OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 4,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 3,5
Performanse: 2,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 3,5
Udobnost: 4,0
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 4,0
Ponuda prostora: 3,0
Prosečna ocena: 4,0[/table]

[table]Opšti utisak: 4,0
Paleta motora: 3,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]