TESTIRALI SMO: Mazda CX-5 2.0i AWD

Mazda je iskoristila svoj tehnički odlični SUV CX-7, kao osnovu za manji, dinamičniji i okretniji CX-5, koji je odmah zaseo na sam vrh klase. Hvalospevi o ovom automobilu su sasvim opravdani. Mazda CX-5 je sve oduševila, i ljibitelje brzine, i one koji pre svega cene komfor, pouzdanost, i dinamičnu vožnju. Uz vrhunski kvalitet dobijate i vrhunsku bezbednost, maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP kreš testu je postignuta korišćenjem novog čelika visoke čvrstoće. Hi-tech benzinski SkyActive-G motor je izuzetno tih i štedljiv: ali pouzdanost tek treba da dokaže, kao uostalom i ceo automobil. Naravno ovo je SUV, pa je naginjanje u krivinama mnogo veće i opasnile nego kod običnih automobila. Radost kvari činjenica što ovaj motor ne prelazi puno kilometare pre generalne. Ako kupujete polovnu Mazdu, proverite dobru limariju, korozija joj je rak rana. Generalna za ovaj motor je papreno skupa, i ne može da se odradi korketno. (dopuna 19.aprila 2023.).

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

TESTIRALI SMO: Mazda 3 Sedan G120

najbolji-_auto_logo_670-

Jedan od boljih automobil u svojoj klasi – Mazda CX-5  dolazi na evropsko tržište direktno iz Hirošime. Ovaj japanski brend je proteklih godina po pouzdanosti uspeo da pretekne Toyotu i Hondu, preuzimajući lidersku poziciju u ovoj oblasti. Duh Hirošime je: nikada se ne predati, i uvek treba težiti savršenstvu.

Stav Hirošime je: mi to možemo. Mazda CX-5 je plod te filozofije, i cilj Mazdinih inženjera da sve pokušaju da urade na drugačiji način od konkurencije, prilikom konstruisanja automobila kao rezultat ima CX-5. Sa kompaktnim, laganim motorom, laganom karoserijom i izuzetno dobro podešenom oslanjanju Mazda CX-5 postavlja zaista nove standarde u klasi. Izgleda kao SUV, a ponaša se u vožnji kao kompakt, ili limuzina.

DSC_0140Novi stilski pravac iz Japana: KODO dizajn prvi put primenjen na Mazdi CX-5.

Mazda poslednjih godina na tržište izbacuje samo prelepe automobile, sa fluidnim, sportskim dizajnom. Stilisti u Hirošimi, osmislili su nešto još bolje, novi KODO dizajn, koji bi trebalo da obezbedi automobilu jedinstven izgled, koji objedinjuje snagu, lepotu i pokretljivost ovog automobila. U tome su, složićete se itekako uspeli. Iako je Mazda CX-5 duža i šira od glavnog konkurenta Honde HR-V, ona izgleda skladnije, kompaktnije, zaobljenije, dopadljivije i atraktivnije.  Atraktivan dizajn danas prodaje automobil, ali je jako bitno da automobil ne razočara vlasnika u ostalim, jednako bitnim karakteristikama.

DSC_0420Dopadljiv i pregledan kokpit je izrađen od bioplastike: finalna obrada je odlična!

Kada otvorite vrata ovog lepotana, po ko zna koji put možemo konstatovati da je i ova Mazda kvalitetom ugrađenih materijala uspela da postidi sve modele u ovoj cenovnoj kategoriji. Obruč upravljača izgleda kao kod nekog sportskog automobila, a takav je i odziv, veoma brz, i precizan. Komande su lepo raspoređene, nije bilo nikakvog eksperimentisanja, ali sve izgleda dovoljno moderno, i drugačije u odnosu na konkurenciju. Idealan položaj za volanom je lako pronaći, Mazda nije ponovila greške iz prošlosti: podešavanje volana u svim pravcima je izdašna. Dobrom filingu posebno doprinosi osećaj premijum kvaliteta. Mazda je iskorostila ugljenično neutralnu biomasu na bazi biljaka. Ovakva plastika je tri puta čvršča i 25% otpornija na toplinu od najbolje bioplastike koja je do sada korišćenja u serijskoj proizvodnji. Pored lepo oblikovanog enterijera registrovaćete i jako dobru preciznost izrade. Suvišno je da posebno podvlačim, kako u putničkom prostoru nema nikakvog krckanja plastike, ili iritantnih zvukova. U Mazdi CX-5 uvek vlada tišina, čak i kada se vozite putevima u Srbiji preko oštećenog kolovoza, ili kaldrmisanih ulica.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Pouzdanost vrlo verovatno neće biti na nivou onih starijih motora. Ergonomija je bolja nego kod modela CX7, ali ipak ima znatno manje mesta. Sedišta jesu dobro profilisana i pružaju dobar bočni oslonac, a i ne zamaraju na dužim putovanjima. Broj decibela je pristojan do nekih 180 km/h, kada počinju da se intenzivnije čuju kakofonija različiti šumovi, uglavnom od opstrujavanja vetra. Stoga su akustičke smetnje prilično minimalne. Zvučna izolacija je bolja nego kod većeg i skupljeg modela CX-7.

Mazda može pojuriti i brže od fabričkog obećanja koje iznosi 197 km/h (tačno 200 km/h). Na testu je bila verzija sa pogonom preko svih točkova. Mazda CX-5 sa pogonom samo preko prednje osovine, je štedljivija za gotovo ceo litar, i naravno brža za 3 km/h. Vožnja na limitu ne zahteva veliko vozačko umeće, jer je upravljač dovoljno direktan, i jer verno prenosi vozaču šta se dešava pod točkovima.

DSC_0481Ova Mazda se izuzetno lako i ugodno vozi, a čak ni na autoputu nije inferiorna, kada je uporedimo sa limuzinama slične snage, recimo Mazdom 6. Samo Subaru Forester donekle vodi “mrtvu trku” sa Mazdom CX-5 za najbolji SUV u klasi, kada su u pitanju vozne osobine, dinamika vožnje i performanse. Naravno imajte na umu da su to SUV-ovi, dakle nude mnogo manji nivo stabilnosti od klasičnih limuzina, ali ako ovo vaša žena ne čita, možete je slagati….da ovo nisam nisam podvukao kao bitnu karakteristiku. 

DSC_0474Svakako, na asfaltu je CX-5 suvereni vladar vrha klase, ali čim siđete s njega, pobednik je očigledan: Subaru Forester. Nemojte misliti da su mogućnosti Mazde na lošim terenima slabe, jer Mazdina trakcija je jednako dobra, pa i nešto bolje od one na Hondi CR-V. Ko je nekad išao sramotno lošim putem ka planini Stol (gde okretanja nema), zna koliko je ta deonica težak ispit za svako vozilo bez reduktora, ali ga je Mazda CX-5 položila. Za off-road nije!

Pitajte Aleksandra Todorovića – Kupite dobar auto!

 

Iskren da budem preznojio sam se stotinu puta, jer Mazda nema reduktor, niti je napravljena za off-roud vožnju, i teške terene, i puteve koji to zapravo i nisu. Mazda CX-5 nije savšena. Nekom se neće dopasti prilično uska prednja sedišta, koja nisu kontruisana za one mnogo krupnije, manji prtljažnik od konkurencije koji recimo ima viši utovarni rub od Honde CR-V. Nosivost joj takođe nije najbolja u klasi, a glavni konkurent Honda CR-V ima za nijansu bolju serijsku opremu, ali i veću cenu.

DSC_0169SkyActive Hi-tech motor 2.0i – izuzetan menjač – savršeno oslanjanje: čista desetka!

Benzinci gube trku sa dizelašima, ali ne i kod Mazde. Inženjeri iz Hirošime su primenili SkyActive tehniku, i konstruisali su benzinski agregat sa najvećim stepenom kompresije na svetu od 14 : 1. To je veća kompresija čak i od agregata koji se ugrađuju u bolide F1. Sa novim 4 u 2 u 1 izduvnim sistemom, laganim specijalnim klipovima uspeli su da snize potrošnju goriva, i povećaju obrtni moment. Šta to sve u praksi znači?

Najbolje polovne automobile tražim za vas

 

Pa pre svega potrošnja na otvorenom putu, pri konstantnim brzinama je kod benzinca jednako povoljna, niska kao kod dizelaša. Zvuči nestvarno ali putni računar tako pokazuje. Prosek testa izneo je 8,4 litara, ali Mazdu CX-5 nisam nimalo štedeo, isprobao sam je i na velikim usponima, i po planinskim stazama, ali naravno i u gradskoj vožnji. U gradu, benzinac je ipak benzinac, uprkos ugrađenom sistemu start/stop, koji se kod Mazde zove i-stop (Mazdin inteligentan sistem za automatsko zaustavljanje i pokretanje agregata) troši preko 13 litara. Sve je to lepo izgledalo pre 10 godina kada sam vozio, testirao ovu Mazdu i napisao ovaj tekst. Danas se pokazalo i dokazalo, da je ovaj motor kratkog daha, odnosno da brzo dolazi do generalne i pre 250.000 km. (dopuna teksta 19.aprila 2023.godine)

DSC_0415Preko dana ako su vam upaljena svetla displej je neuptrebljiv – loše je zasenčen.

Pomeniti i-stop solidno funkcioniše, ali je neznatno sporiji od sličnog sistema kod Fiat-a, i primetno sporiji od sistema start/stop kod Mercedesa. Potrošnja u gradskim uslovima vožnje nikako ne može da padne ispod 10,0 litara (iako je nekim redakcijama pošlo za rukom-nogom da potroše oko 8,0 litara – naravno da nisu napisali istinu), jer je obrtni moment od 208 Nm dostupan tek na 4.000 o./min, a ako želite odlučnija ubrzanja, za više snage, morate poterati obrtaje radilice preko 5.000 o./min. To sve zajedno rezultuje znatno većom potrošnjom nego kod dizelaša, koji ima kod nas vrlo nepopularnu radnu zapreminu od 2.2 litra. Pa ipak, ko kupuje SUV da se vozi uglavnom po gradu, dizelaš ipak ima smisla.

DSC_0146Ljubitelji rasnih sportskih benzinskih motora koji godišnje prelaze velike kilometraže naročito će umeti da cene lep, prijatan metalni zvuk Mazdinog SkyActive-G agregata, jer na autoputu troši oko 7,5 litara, kada ga vozite brzinama koje su primerene brzim saobraćajnicama. Prečnik i hod klipa su 83,5 i 91,2 mm, 16 ventila i dva bregasta vratila u rednoj koncepciji koji daju 160 KS lepo se osete na pedali gasa. Ovaj motor inače ne poznaje vibracije i buku, čak i kada je hladan. Otmen je, i veoma tih, imate utisak da sedite za volanom Lexusa ili Infinitija.

DSC_0408Lazareva pećina: najlepša pećina u Istočnoj Srbiji, nalazi se u selu Zlot – posetite je!

Zapravo, Mazda po kvalitetu, i tehnologiji koju skriva iza lima bez stida kuca na vrata “premijum klase”. Takav sam osećaj imao za volanom Mazde CX-5 čitavih nedelju dana. Uživao sam u svakoj sekundi, u svakoj krivini, u svakom šaltanju ručice menjača. Mazda CX-5 je automobil koji se ne prodaje. Ovaj SUV ili krosover, a sve  u zavisnosti kako gledate na stvari, spada u grupu onih vozila kojima će poznavaoci automobila klanjati i kroz par decenija. Zapravo, tehnologija koju Mazda koristi danas, koristiće je konkurencija za 10 ili 20 godina, to je istina, bez imalo preterivanja.

DSC_0149Manuelni šestostepeni menjač jednako je savršen kao na Mazdi 6, (bolji je onaj BMW-u serije 3 ili Audiju A4), dakle on je za čistu devetku! Zbog takvog menjača ne poželite da izađete iz automobila, niti da stignete tamo gde ste krenuli. Nanjušili ste emocije u mom tekstu? Dobro je da je tako, jer čovek ili bolje reći vozač od krivi i mesa, ne može prosto da ostane ravnodušan na ovu lepoticu iz Hirošime. Samo da znate, nije samo menjač savršen, savršeno je i oslanjanje. Zbog udobnih amortizera, CX-5 tako efikasno i tiho guta greške putara, uvek mirno i bez buke.

Prosto sjajno! Mazda CX-5 je poput predivne dame, koje vas iz dana u dan sve više oduševljava. Nije sve u izgledu, razume se, ali bez dobrog izgleda nema ničega. Nadam se da se neće uvrediti one dame koje misle u sebi da nisu dovoljno lepe, jer tako nešto zapravo ne postoji, sve su žene lepe na svoj način, zar ne? Mazda CX-5 je lepa na svoj, japanski način, i imate prava da vam se ne dopada, ali imate takođe prava i da nemate ukusa, bar kada su automobili u pitanju, što se žena tiče, tu ste već dragi čitaoci možda bolji eksperti od mene.

DSC_0417Neki SUV-ovi u klasi nude veće prtljažnike, veću nosivost, i pružaju više mesta putnicima na zadnjem sedištu. Neki nude i dužu garanciju, i još mekše i udobnije oslanjanje (Honda CR-V, Hyundai Santa FE), ali CX-5, koliko god se trudio, nema ni jednu ozbiljnu manu.

Uprkos carini od 12,5% koliko se plaća na ovaj automobil iz Japana, ova Mazda je cenovno jako konkurentna.

DSC_0162Šta ona kaže: Mazda CX-5 je jedan od automobila koji prosto morate imati. Ako nemate tu sreću da provozate ovaj SUV, nećete puno patiti što nemate 21.790 €, koliko košta verzija sa benzinskim motorom. CX-5 me, pre svega, oduševljava i smelim dizajnom. Kvalitet enterijera, naročito kokpita, na zavidnom je nivou i korak ispred konkurencije. Ova  Mazda je veoma kvalitetno izrađena i samo nastavlja novu uspešnu filozofiju japanskog proizvođača. Ovaj model izaziva emocije, što se ne sme zanemariti prilikom izbora automobila. Ko može da priušti ovaj automobil, neka razmisli i o modelima kao što su Mitsubishi Outlander ili Toyoti RAV4. 

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ljubitelji japanskih automobila sada su na velikim mukama. Šta odabrati: Hondu CR-V, Toyotu RAV-4 ili Mitsubishi Outlander? Zadovoljni vlasnici Mazdinih automobila, međutim, sada svakako neće menjati tabor, naročito zbog toga što Mazda po prvi put u svojoj istoriji proizvodi najdopadljivije automobile na svetu, mada o ukusima ne treba raspravljati i ima vrlo dobar  SUV u ovoj cenovnoj kategoriji od nepunih 22.000 €. Oni koji vole stabilnost limuzina, nizak nivo buke u putničkom prostoru, neće birati ovu Mazdu. Za njega je mnogo bolja recimo Honda Accord 2.0. 

DSC_0388Proračunati ekonomisti koji prednost daju modelima koji dobro drže cenu, kao i oni koji vole da se poigravaju za volanom, pronaći će u Mazdi CX-5 idealno rešenje. Naravno, ovaj SUV će kupovati i oni koji žele specifičan spoj limuzinskog, sportskog i terenskog filinga za volanom i koji žele da stignu svuda, onda kada to požele, bez obzira na vremenske prilike. Ne gubite vreme u životu, svaki dan proveden bez Mazde CX-5 je uzalud bačeno vreme, osim ako već niste kupili Mazdu 6, onda vam je sve oprošteno.

DSC_0412Zahvaljujući izvrsnim inženjerima u Hirošimi, i njihovim štedljivim praktičnim rešenjima, ovaj SUV košta daleko manje od jednog Audija ili BMW-a, ali zapravo nudi sličan, ili bolji kvalitet. Ne verujete mi? Onda ništa, prihvatite ovo kao “šalu”, sve do trenutka kada budete seli u ovaj SUV, i provozali ga onako muški na limitu, da vidite, i osetite zašto je meni Mazda CX-5 uzele sve emocije u ovom trenutku mog života. Naravno da SUV-ovi iz BMW-a, Mercedesa nudi mnogo dugovečnije motore, bolju bezbednost, veću udobnost, ali i koštaju više!

thumbs-upOdličan dizajn. Šestostepeni manuelni menjač je čak i bolji, prosto je savršen. Izvanredno dobro izbalansirano oslanjanje – nudi stabilnu, dinamičnu ali i veoma udobnu vožnju. Odlična ergonomija, i jednako dobra zvučna izolacija za jedan SUV. Finalna obrada uzorna, izuzetno kvalitetni upotrebljeni materijali. Potrošnja na testu iznosila je samo 8,4 litara – na otvorenom putu troši relativno malo za jedan benzinac. Izuzetno čvrst čelik nudi vrhunsku bezbednost. Dobra oprema, dopadljiv i originalan dizajn. Dobro drži cenu, i lako pronalazi put do kupaca. Umerene cene održavanje. Povoljna i konkurentna cena. Japansko poreklo je samo prednost.

thumbs-downServisna mreža za automobile marke Mazda je u Srbiji izuzetno loša – to će se valjda promeniti(posle 10 godina, od kada je pisan ovaj tekst ništa se nije promenilo!). Problem je što se vrlo brzo pokazalo da je pouzdanost ovog motora slabija nego kod starih Mazdnih benzinaca. Do generalne dolazi daleko preko 250.000 km, to je sramota za Mazdu (dopuna teksta 19.aprila 2023.godine). Nosivost je tek prosečna, a veličina prtljažnika i varijabilnost je ispod proseka klase. Na zadnjem sedištu neki konkurenti nude više prostora i udobnosti: Honda CR-V, VW Tiguan, Ford Kuga. Prosečna potrošnja u gradskim uslovima vožnje (Beograd) je 13 litara – sa automatskim menjačem i više. Sistem i-stop je daleko od najboljih sistema stop/start. Displej se jedva vidi na jakom suncu, kod recimo Opel Mokke on je mnogo bolje odrađen.Loša limarija, loša antikorozivna zaštita kvari utisak. Cena delova je paprena, a ovlašćeni servisi sramota loši.

Cena:  21.790 €

[table]DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.555 mm
Širina: 1.840 mm
Visina: 1.670 mm
Međuosovinski razmak: 2.700 mm
Prtljažnik: 503/1.620 l
Težina: 1.425 kg[/table]

[table]MOTOR: Specifikacije
Zapremina: 1.998 ccm
Snaga: 160 KS pri 6.000 o./min.
Obrtni momenat: 208 Nm pri 4.000 o./min.[/table]

[table]PERFORMANSE: Specifikacije
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,6 s
Maksimalna brzina: 197 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 6,6 litara
Potrošnja na testu: 7,4 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

najbolji-_auto_logo_670-

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 4,5
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 4,0
Performanse: 4,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,0
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 4,5
Prosečna ocena: 4,5[/table]

vodic-za-kupovinu[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 2,5
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

 

 

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Poštovani gospodine Todoroviću,

Pre dve nedelje sam kupio Peugeot 308 koji ste mi našli.  Kupovina automobila preko vas je za mene jedno novo i drugačije iskustvo. Čitao sam vas godinama, i kada sam konačno skupio dovoljno novca, definitivno sam rešio da mi vi preporučite i nađete odgovarajući automobil. Muka mi je raznoranih prevaranata, i ne želim da kupim sumnjiv auto. Imao sam prilike konačno da doživim i vidim kako taj proces funkcioniše i hteo sam da sa Vama i čitaocima podelim to iskustvo, jer verujem da se mnogi potencijalni kupci lome da li da vas angažuju ili ne, sumnjičavi su prema internetu, i vole da biraju boju, opremu, i imaju hronični nedostatak poverenja. Svima predlažem da odvoje par meseci, pa i godinu dana, da zaprate objave urednika Todorovića na njegovim facebook stranicama Testovi Automobila Srbija i Najbolji Auto, i da se uvere na koji način piše, deli savete, komunicira sa čitaocima. To je čovek kome je cilj da se prevarantima stane na rep, i novinar koji je meni, ali i mojim prijateljima svojim tekstovima razjasnio mnogo toga. Usluga košta, ali meni je Todorović uštedeo mnogo vremena, natezanja sa prodavcima, majstorima. Posle pet dana nestrpljivog iščekivanja, dobio sam slike, sve specifikacije najboljeg automobila koji je našao za mene. Dobio sam auto u boji koja mi nije omiljena, ali evo vozim taj auto par nedelja, sve funkcioniše besprekorno, ja sam prosto prezadovoljan! 
Zašto sam nekom drugom prepustio odabir auta, a ne samom sebi?
 
Kao i svaki prosečan Srbin, volim lep izgled auta, komfor… Još i ako on podiže društveni status, apsolutno onda znam šta bih birao. Ali pošto sam svoj prvi auto imao Renault, odlučio sam se da se još malo zadržim na ovo, brendu jer mi pruža udobnost a i imali su dobre benzince. Barem sam ja dobrog našao. Samo što taj auto sada ima 20 godina. Moj prvi odabir je bio Renault Megane 1.6 benzinac, godišta negde oko 2010, jer mlađi nisam mogao da nađem. Korona i ratovi su poremetili sve, tako da je odabir auta sada mnogo teži nego što je bio.
Nisam uspeo da nađem model koji mi odgovara jer to što sam tražio, brzo se prodalo. Kad sam krenuo da tražim alternativu, vidim da ta podela na benzinac/dizelaš nije uopšte više tako jednostavna. Ovi novi turbo-benzinci su jednako složeni i ništa jeftiniji za popravku od dizelaša. Vozio sam benzinca sa mišlju da su popravke jeftinije a sada pojma nemam šta je jeftinije.
E onda kad ne može kako ja hoću, sad ću iz inata da uzmem za te pare nekog matorog BMW-a ili Audija i obavezno limuzinu sa puno opreme i sebi oči povadim posle šta sam uradio. Naravno postoji velika verovatnoća da je taj auto dušu ispustio i da od tog auta više nikad ne bih napravio POUZDAN AUTO.
U stvari to me je nateralo da razmišljam. Šta ako sad uložim sav ovaj novac u tako neki auto i on se ispostavi kao kompletan promašaj? Pokvari se dok sam ja vlasnik, i sad ne mogu ni da ga prodam za te pare a još i treba da ga popravim. A ja podigao keš kredit. I sad ostajem sa kršem od auta koji jedva mogu da prodam a za pare koje mi ostanu od prodaje mogu samo skuter da kupim. A rata kredita ide još 6 godina. 
 6 GODINA KREDITNOG ROPSTVA da bih ja uživao jedva mesec dana u svom superiornom statusu neke kao face u gradu. Neće ovo ići. Ja ne mogu da se odrekem pogodnosti auta. Da stižem od tačke A do tačke B kad god želim i da ne mislim da li ću stići. Ja moram da stignem tamo gde želim. To je potreba i život 21. veka. Kakav god da je auto. Ma i da je najružniji, ipak meni treba da on ide, da se vozi…
Moj izbor je definitivno Aleksandar Todorović

Čovek radi već dugo vremena. Ima bezbroj tekstova na internetu. Ja sam lično za njega čuo pre 7-8 godina. I još tad sam sebi rekao da bih ga mogao angažovati kad skupim para za neki ozbiljniji auto. Evo sad prilike. Ne znam šta više mogu da izgubim. Čovek kaže pouzdanost i bezbednost na prvom mestu! Apsolutno se slažem.

Ono što sve kupce zanima je taj prvi kontakt. Što sad ja njemu da platim a ne znam ni šta ću dobiti? Pa isto je i kad odeš kod doktora prvi put. Danas više ni ne znaš da li je to možda mesar sa one strane koji je samo kupio diplomu. Mislim neko poverenje mora da postoji. Ili imate poverenje ili ga nemate.

Znači ako je neko napisao stotine tekstova o automobilima a ja nijedan u životu, ja ne znam zašto bih ja bio bolji u odabiru auta od čoveka koji se bavi ovim u kontinuitetu? Znači ja sam odlučio da ipak verujem više gospodinu Todoroviću nego sebi. Zato sam uplatio 6000 dinara jer čovek ne zna jesam li ja ozbiljan ili nisam. Njemu pišu desetine ljudi dnevno. On čovek živi od toga. A 50 evra naspram uloženih 7000 evra nije ništa. U prvom mejlu sam gledao da budem što kraći i konkretniji. Vozio sam to i to, želeo bih to i to. Imam budžet toliko. Auto mi treba jer za to i to jer prelazim toliko i toliko godišnje.

Mislim da gospodin Aleksandar Todorović iz tih informacija izvuče jako dobro vaše potrebe i stil života. Mislim da je sjajan u proceni toga šta Vama treba. Samo treba rešiti to sa samim sobom. Ili hoću da mi neko drugi traži auto ili neću. Ne razumem odluku da mu platim 6.000 din ili čak 18.000 dinara a da nisam spreman da prihvatim činjenicu da je taj moj auto iz snova, ta prelepa školjka iz spolja zapravo jedna kršina iznutra koja će me zakopati za dugi niz godina… Znači trenutak kada mi se saopšti ta ružna istina, ja odustajem i odlazim nezadovoljan a samim tim i gospodin Todorović ostaje nezadovoljan jer Vam nije pomogao a niste ni Vi sami sebi pomogli. I potpuno mi je jasno zašto u svim njegovim tekstovima stoji ili imate poverenje i dajte mi odrešene ruke da Vam nađem auto ili nemate poverenje i bolje ne ulazite u ceo ovaj proces jer se neće završiti nikako dobro.

Ja sam popodne uplatio iznos koji se vezuje za moje pitanje i dobio odgovor veoma brzo. Gospodin Todorović je prihvatio da mi pomogne u pronalaženju auta i rekao svoje uslove.

PRVI PAKET: Imam opciju da dobijem savete i da sam tražim auto.

DRUGI PAKET: Imam opciju da njemu prepustim da mi nađe auto. A to znači da ću dobiti u izboru bar tri automobila koja su na tržištu dostupna i ispunjavaju kriterijum pouzdanosti i bezbednosti koji gospodin Todorović drži kao osnovni.

TREĆI PAKET: Imam opciju da doplatim taj drugi paket i da tražim isključivo model koji ja želim. Ova treća opcija za koju se odluči oko 70% ljudi mi je apsurd. To Vam je kao da ja platim čoveku da mi dojavi rezultate utakmice. Na primer platiću čoveku dojavu za utakmicu Francuska – Argentina. Ali kad mi on bude rekao da će Argentina pobediti i da uplatim komotno pare na pobedu Argentine, ja kažem ne. Neću tako. To se meni ne sviđa. Ja volim kad Francuzi pobede. Ja hoću da Vam platim da Vi meni kažete da će Francuska pobediti (iako se to na primer verovatno neće desiti). Znači Vi hoćete da platite stručnjaka da Vam nađe dobar auto koji ste Vi odabrali da ne bude nikad dobar. Eto… Nemam šta da kažem dalje…

Ja sam u sebi prelomio i u roku od tri sata od prve uplate od 6.000 dinara, ja sam gospodinu Todoroviću uplatio ceo iznos koliko košta DRUGI PAKET usluge. Odmah sam odlučio da idem sada do kraja sa ovim. Siguran sam da će mi pronaći auto koji je dobar. Ako je baš toliko ružan, voziću ga kratko pa ću ga prodati. Barem je dovoljno ispravan da se može prodati. Bio sam siguran da ću dobiti poprilično ispravan auto, a za ostatak jednostavno moram verovati čoveku koga sam sam birao. Ja sam njega birao. Znači niko meni nije iznudio pare. Ako sam ja birao onda ću ovo sprovesti do kraja. Znači želim uži izbor najboljih polovnih automobila u Srbiji koji zadovoljavaju neke osnovne kriterijume pouzdanosti u budžetu koji imam. Moja jedina želja je bila komfor. Eto. Ako već ne mogu da biram koji je to model auta, želim da ima komfor, udobnost na kakvu sam navikao.

Peugeot 308
 

Kao što gospodin Todorović kaže, kod Golfa se plaća ime. Golf 6 je bio nekako moj prvi izbor. I bilo ga je u ponudi ali mi ne pruža svaki Golf tu udobnost i komfor koji sam tražio. Nemaju svi naslon za ruku koji sam ja tražio.  Plus na to sve je skuplji samo zato što je popularniji. A i udobnost francuza je već dugo poznata. Definitivno je preporuka da idemo na francuza. Pežo 308 nisam nikada imao prilike da vozim. Čak nikada nisam vozio ni jedan Pežo osim nekog službenog pikapa na kratko vreme. Ali nikada nisam vozio neki porodični auto marke Pežo. I logično je da ga možda i ne bih birao čak ni među prva tri auta. Opet bih odlutao na stariji raskošniji auto nego na njega. I pogrešio bih.

Upravo sam prešao oko 400 kilometara sa ovim Pežoom 308. Svidela mi se ta utegnuta unutrašnjost. To je sve čvrsto. Ona plastika ne škripi nigde. Sve je uklopljeno kako treba. Jako lep materijal unutrašnosti. Udobna sedišta. Jako pregledan auto. Imam čak i panorama staklo. Odlična je vidljivost iz auta. To mi se jako sviđa. Gospodin Todorović me je pitao za kvačilo, da li je meko. Sedeo sam na parkingu a auto još uvek nije bio skroz ugrejan. Mislio sam da je tvrđe od mog Renoa, međutim pogrešio sam. Izuzetno meko kvačilo. Samo je trebalo malo da se krene u vožnju sa autom i sve je nekako postalo meko i udobno. Nivo izolacije je sjajan. Ja sam često na otvorenom putu imao prilike da čujem udarce guma preko rupa i neravnina. Sad kod 308-ice ne čujem ni da li sam pokupio neku rupu. Zaista dobra izolacija. Među najboljima koje sam imao prilike da vidim, to jest čujem. Jedan opšti utisak je da me je osvojio. Brzo sam se jako navikao na njega. Oprema u autu je sjajna. Dobio sam model sa možda 90% opreme koju taj model pruža. Dobio sam i parking senzore koji mi nisu bili prioritet. A naravno da sam ih želeo. Bio sam spreman da se odreknem tempomata ali sam i to dobio. Jako mi se sviđa retrovizor koji ima antirefleksiju. Jednostavno auto me je kupio komforom i udobnošću.

Definitivno dobar izbor. Izbor kakav ja sam ne bih napravio, a ipak sam se odlučio na njega. A i logično da ne bih, kad ga nikada pre toga nisam vozio. Zato nekad treba slušati savete iskusnijih.

Za kraj

Ovaj način poslovanja gde ja moram da verujem čoveku koga nisam nikada upoznao uživo, i da on posle veruje meni da ću se ja pojaviti kada on kapariše auto koji sam ja pristao da kupim, ne može opstati bez poverenja. I ja se nekad čudim kako je gospodin Todorović uspeo sve ove godine da posluje sa našim mentalitetom ljudi.

Kada sam prvi put uplatio ceo iznos pomislio sam: „Da li to znači da ću sad dobiti šleper sa prikolicom?“ Pošto tražimo najbolji auto, a ono se pojavio izuzetno pouzdan kombi hladnjača i jako pouzdan šleper sa prikolicom. Malo se šalim ali tako čovek danas razmišlja. Naravno da se ne traže vozila koja nisu u segmentu koji tražite. Mislim da je gospodin Todorović jako dobro razumeo moje zahteve. Tražio sam hečbek ili limuzinu. Nisam hteo karavan, niti šleper sa prikolicom i on mi to nikada nije ni nudio. Jednostavno je kroz moje poruke shvatio moj posao, moje potrebe, moje kretanje autom, porodični status koji je jako važan.  Važno je da li imate porodicu ili je planirate. Ta porodica mora biti bezbedna a auto pouzdan što je više moguće.

 

Znači ja sam bio najviše za varijantu hečbeka i to sam odmah i dobio. Sve varijante su bile u tom segmentu. Svaki dinar je bio isplaniran. Znači do te mere smo dobro isplanirali kupovinu da sam potrošio tačno koliko sam planirao, računajući put do Beograda, mali i veliki servis i cenu vozila.

U roku od tri dana sam imao auto za kupovinu. Dalje ne moram da Vam pričam. Sve sam već rekao. Samo mogu da se zahvalim gospodinu Todoroviću na odabiru auta. Mislim da sam ovim odabirom sačuvao novac. Svakako da će polovan auto uvek tražiti neko ulaganje ali sam rizik smanjio na minimum.

Na kraju je zaključak da me je cena ove usluge koštala oko 7% od vrednosti auta, što u poslovnom svetu uopšte nije velik procenat. Da Vi dobijete uslugu konsultacije i na kraju realizacije za manje od 10% cene je po mom mišljenju sasvim korektno, čak i povoljno. Pogledajte samo usluge agencija koje kupuju i prodaju stanove ili sajtovi na internetu preko kojih se vrši prodaja usluga. Sve te ptovizije idu u tim granicama a negde čak i mnogo skluplje. Znam ljude koji su kupovali automobile u vrednosti od 6.000 evra i već prvog meseca imali havarije od 2.000 evra. To je čak 30% štete. Bačene pare, stres… Možda sam ja lud što sam dao pare da bi mi drugi odredio šta ću voziti, ali ja sam svoju misliju ispunio. Ja se pred same praznike vozim bez puno brige od tačke A do tačke B. Dostupan sam svima i mogu da stignem gde god želim a to je ono što sam tražio i to sam i dobio. Znači moja preporuka je stavite sve na papir i recite sebi koji su zaista Vaši kriterijumi i šta Vi zaista želite od tog auta. Da li želite auto u garaži i da ga provozate samo po selu i da koke padaju na kolena ili želite auto da ide i ide i ide dokle god Vam ne dosadi a on ide ide i ide…? Veliki imali servis je odradio Todorovićev mehaničar Vukašin, i sada sam bezbrižan. Nije mi bilo isplativo da jurim nekog majstora, ionako u majstore koje znam nemam dovoljno poverenja, a ovlašćeni servis Peugeota nije za moj džep. 

Hvala gospodine Todoroviću na uspešnoj saradnji i daj Bože još budućih saradnji. Srećni praznici i želim Vam pre svega bezbedno putovanje a na kraju i fantastičnu udobnost.

Srdačan pozdrav

Bojan Tokić

 

 

Najbolje polovne automobile tražim za vas

Uštedite novac, izbegnite loše automobile, iskorististite besplatne preporuke modela ako me angažujete! Kupovina automobila je druga najveća investicija nakon kupovine nekretnine. Šansa da kupite polovan auto sa skrivenim manama, koje će vas kasnije, a vrlo brzo koštatiti više od samog automobila je izvesna. Zašto da rizikujete? Zašto da sami donosite odluku? Da li je mudro da kupujete auto na “oko”? Svesni ste da vaš prijatelj koji vam pomaže oko izbora, kupovine automobila ima znanja koliko i vi? Da li je to dovoljno da uložiti sav svoj novac u neproveren polovni auto? Da li ste svesni da originalna kilometraža nikako ne garantuje da je motor dobar? Preko 20 godina postoji rubrika Pitajte Aleksandra Todorovića, i jednako toliko dugo proveravam automobile na placevima širom Beograda. Obezbeđen vam je servis kod mojih majstora i besplatni pregledi na 4 meseca u prvih godinu dana. Besplatnu pomoć imate oko prodaje automobila koji vam nađem. Trudnice, porodice sa malom decom imaju posebnu prednost! 

Piše: Urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

TESTIRALI SMO: Mazda 3 Sedan G120

11 komentara na TESTIRALI SMO: Mazda CX-5 2.0i AWD

 1. Saša Milić says:

  Benzinac od 160 KS je jači od dizalaša (150 KS), košta manje, jeftiniji je za registraciju duplo (dizelaš je 2.2), jedino što se dizel “lepše” vozi, zbog boljeg obrtnog momenta 380 prema 208 Nm koje su tek na 4.000 obrtaja. Pošto je prelazim godišnje 10.000 km, meni je benzinac puno bolja opcija.

 2. Slobodan says:

  Prelep je ovaj CX-5, samo da ima nižu cenu, bio bi moj, ovako mogu samo da ga sanjam.

 3. Miloš Radović says:

  Auto zaista ide odlično i sa benzinskim motorom i u vožnji ne odaje utisak da se vozite u SUV-u, imate zaista osećaj da vozite limizinu. Vozio sam puno skupih automobila (Audi A4, A6, Mercedes C kllase) u kojima sam imao slabiji sportski filing nego u CX5. Ovo je best buy u klasi, bez ikakve dileme, a tekst je sjajan, ko je vozio ovaj auto, odmaće će znati da sve napisano istina od A do Š. Pozdrav redakciji od Miloša Radovića.

 4. Petar says:

  Mazda je uvođenjem SkyActive tehnologije stvarno pomaknula granice na više. Ne treba se bojati potrošnje benzinskog motora, mada je dizel opušteniji u vožnji, pogotovo s automatskim mjenjačem koji se ponekad “traži” u pronalaženju najoptimalnijeg rješenja. CX-5 ostavlja dojam najcjelokupnijeg i odličnog obiteljskog SUV-a. Aleksandre, jasno je zašto vam je uzeo sve emocije.

 5. Zoran says:

  Po meni, ovaj automobil nije za teške terene, ovo je jedan jako dobar šminkerski krosover, koji ima i kvalitet, i dobre motore. Jeste da je potražnja za benzincima u ovoj klasi slaba, ali ko bude uzimao benzinca, verujem da će odabrati CX-5, jer niko ne nudi ništa slično, a tako dobro za ove pare. Ja bih kupio CX-5, ali sa 2WD pogonom. Dobar tekst. Pozdrav od Zorana iz Beograda.

 6. Vlada Milinković says:

  Mazda CX-5 je sigurno moj sledeće auto. Nemama para za nov, ali 3-4 godine star CX-5 će biti upola cene, toliko već, oko 10.000 evrića mogu da dobacim. Testirajte i dizel verziju, znam je da je registracija 600 evra, ali ipak, mislim da je to prava mašina za ovu lepoticu.

 7. Svetomir says:

  Auto je OK, ali je za mene preskup.
  Pećine na slikama su jedinstvene i treba ih posetiti!

 8. Josip says:

  Jako detaljan i objektivan test Mazde CX-5, prosto sam ostao bez daha. Nisam vozio testirani SUV, ali imam nameru da ga kupim, ali razmišljam i o kupovini nekog manjeg automobila, recimo Mazde 3. Testirajte i nju, ima je znatno jeftinija, o dostupnija. Nisam znao za ovaj sajt, tek sam ga danas otkrio, i mene ste oduševili, samo tako nastavite. Pozdrav od Josip, Subotica.

 9. Ivan Miletić says:

  Sjajan auto, sve mu je super, osim naravno cene. Testirajte polovnjake, recimo tu Mazdu CX-7, koju ste pomenuli, o njoj ne znam ništa, ali je sigurno 3-4 godina stara bar dva puta jeftinija. Ja planiram eventualno da kupim Sandero Stepway, novi model, to je SUV za naš džep, ovaj CX-5 je za japanske plate, a ne za naše.

 10. Filip Ilić says:

  Jako dobar SUV, sjajan, ma šta sjajan genijalan! Malopre sam pročitao vaš test Opel Mokke, i mogu vam reći prilično se zagrejao za taj auto. Sad čitam test ove Mazde, pa meni se čini da za slične pare japanci nude ne samo ozbiljniji nego i osetno veći SUV, ili krosover, kako god. Ne zna, meni je Mokka zanimljivija, ali japanci su japanci, njihov kvalitet je nenadjebiv, ja bih ipak odabrao Mazdu, valjda ću imati prilike da je vozim, verujem da je ona veoma udobna. Mokku sam vozio i sjajna je, Mazdu CX-5 nisam pa ne mogu da komentarišem kakav je auto, ali vizuzelno je vrlo dopadljiva.

 11. Aleksandar says:

  Dragi imenjace,vozim ovaj auto vec god i po dana i potpuno se slazem sa Vama,naravno dodatno mi je drago sad kada sam procitao ovaj tekst, jer Vase misljenje visoko cenim i pratim Vas rad godinama,mada sam na ideju ya CX 5 dosao skoro pa slucajno.Prvo mis e svideo dizajn ,potom sam bio na probnoj voznji i odlucio,iako napominjem da sam u mazdu presao iz bmw 3 320d,koji je po meni nenadmasamn kad je voznja u pitanju ali tim pre mazdom nisam razocaran.Dobro zdravlje i pozz.

Ostavite komentar