TESTIRALI SMO: Mazda CX-5 2.0i AWD

Mazda je iskoristila svoj tehnički gotovo savršeni SUV CX-7, kao osnovu za manji, dinamičniji i okretniji CX-5, koji je odmah zaseo na sam vrh klase. Hvalospevi o ovom automobilu su sasvim opravdani. Mazda CX-5 je sve oduševila, i ljibitelje brzine, i one koji pre svega cene komfor, pouzdanost, i dinamičnu vožnju. Uz vrhunski kvalitet dobijate i vrhunsku bezbednost, maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP kreš testu je postignuta korišćenjem novog čelika visoke čvrstoće. Hi-tech benzinski SkyActive-G motor je izuzetno tih i štedljiv: gotovo savršen, kao uostalom i ceo automobil.

Tekst: Aleksandar Todorović
Foto: Branka Todorović

TESTIRALI SMO: Mazda 3 Sedan G120

najbolji-_auto_logo_670-

Najkvalitetniji automobil u svojoj klasi – Mazda CX-5  dolazi na evropsko tržište direktno iz Hirošime. Ovaj japanski brend je proteklih godina po pouzdanosti uspeo da pretekne Toyotu i Hondu, preuzimajući lidersku poziciju u ovoj oblasti. Duh Hirošime je: nikada se ne predati, i uvek treba težiti savršenstvu.

Stav Hirošime je: mi to možemo. Mazda CX-5 je plod te filozofije, i cilj Mazdinih inženjera da sve pokušaju da urade na drugačiji način od konkurencije, prilikom konstruisanja automobila kao rezultat ima CX-5. Sa kompaktnim, laganim motorom, laganom karoserijom i izuzetno dobro podešenom oslanjanju Mazda CX-5 postavlja zaista nove standarde u klasi. Izgleda kao SUV, a ponaša se u vožnji kao kompakt, ili limuzina.

DSC_0140Novi stilski pravac iz Japana: KODO dizajn prvi put primenjen na Mazdi CX-5.

Mazda poslednjih godina na tržište izbacuje samo prelepe automobile, sa fluidnim, sportskim dizajnom. Stilisti u Hirošimi, osmislili su nešto još bolje, novi KODO dizajn, koji bi trebalo da obezbedi automobilu jedinstven izgled, koji objedinjuje snagu, lepotu i pokretljivost ovog automobila. U tome su, složićete se itekako uspeli. Iako je Mazda CX-5 duža i šira od glavnog konkurenta Honde HR-V, ona izgleda skladnije, kompaktnije, zaobljenije, dopadljivije i atraktivnije.  Atraktivan dizajn danas prodaje automobil, ali je jako bitno da automobil ne razočara vlasnika u ostalim, jednako bitnim karakteristikama.

DSC_0420Dopadljiv i pregledan kokpit je izrađen od bioplastike: finalna obrada je odlična!

Kada otvorite vrata ovog lepotana, po ko zna koji put možemo konstatovati da je i ova Mazda kvalitetom ugrađenih materijala uspela da postidi sve modele u ovoj cenovnoj kategoriji. Obruč upravljača izgleda kao kod nekog sportskog automobila, a takav je i odziv, veoma brz, i precizan. Komande su lepo raspoređene, nije bilo nikakvog eksperimentisanja, ali sve izgleda dovoljno moderno, i drugačije u odnosu na konkurenciju. Idealan položaj za volanom je lako pronaći, Mazda nije ponovila greške iz prošlosti: podešavanje volana u svim pravcima je izdašna. Dobrom filingu posebno doprinosi osećaj premijum kvaliteta. Mazda je iskorostila ugljenično neutralnu biomasu na bazi biljaka. Ovakva plastika je tri puta čvršča i 25% otpornija na toplinu od najbolje bioplastike koja je do sada korišćenja u serijskoj proizvodnji. Pored lepo oblikovanog enterijera registrovaćete i jako dobru preciznost izrade. Suvišno je da posebno podvlačim, kako u putničkom prostoru nema nikakvog krckanja plastike, ili iritantnih zvukova. U Mazdi CX-5 uvek vlada tišina, čak i kada se vozite putevima u Srbiji preko oštećenog kolovoza, ili kaldrmisanih ulica.

Ispred drugih je i kada je pouzdanost u pitanju: čak i “nepobedivi” RAV4 pored ove Mazde izgleda skromno. Ergonomija je bolja nego kod modela CX7. Sedišta jesu dobro profilisana i pružaju dobar bočni oslonac, a i ne zamaraju na dužim putovanjima. Broj decibela je pristojan do nekih 180 km/h, kada počinju da se intenzivnije čuju kakofonija različiti šumovi, uglavnom od opstrujavanja vetra. Stoga su akustičke smetnje prilično minimalne. Zvučna izolacija je bolja nego kod većeg i skupljeg modela CX-7.

Mazda može pojuriti i brže od fabričkog obećanja koje iznosi 197 km/h (tačno 200 km/h). Na testu je bila verzija sa pogonom preko svih točkova. Mazda CX-5 sa pogonom samo preko prednje osovine, je štedljivija za gotovo ceo litar, i naravno brža za 3 km/h. Vožnja na limitu ne zahteva veliko vozačko umeće, jer je upravljač dovoljno direktan, i jer verno prenosi vozaču šta se dešava pod točkovima.

DSC_0481Ova Mazda se izuzetno lako i ugodno vozi, a čak ni na autoputu nije inferiorna, kada je uporedimo sa limuzinama slične snage, recimo Mazdom 6. Samo Subaru Forester donekle vodi “mrtvu trku” sa Mazdom CX-5 za najbolji SUV u klasi, kada su u pitanju vozne osobine, dinamika vožnje i performanse. Doduše, ja sam testirao Forester sa dizel motorom, koji košta znatno više od benzinom pogonjene Mazde CX-5 (Mazda je čak 5.000 €), zato realno, Subaru na našem tržištu nema velike šanse pored best buy krosovera, odnosno vozila iz Hirošime.

DSC_0474Svakako, na asfaltu je CX-5 suvereni vladar vrha klase, ali čim siđete s njega, pobednik je očigledan: Subaru Forester. Nemojte misliti da su mogućnosti Mazde na lošim terenima slabe, jer Mazdina trakcija je jednako dobra, pa i nešto bolje od one na Hondi CR-V. Ko je nekad išao sramotno lošim putem ka planini Stol (gde okretanja nema), zna koliko je ta deonica težak ispit za svako vozilo bez reduktora, ali ga je Mazda CX-5 položila. Iskren da budem preznojio sam se stotinu puta, jer Mazda nema reduktor, niti je napravljena za off-roud vožnju, i teške terene, i puteve koji to zapravo i nisu. Mazda CX-5 nije savšena. Nekom se neće dopasti prilično uska prednja sedišta, koja nisu kontruisana za one mnogo krupnije, manji prtljažnik od konkurencije koji recimo ima viši utovarni rub od Honde CR-V. Nosivost joj takođe nije najbolja u klasi, a glavni konkurent Honda CR-V ima za nijansu bolju serijsku opremu, ali i veću cenu.

DSC_0169SkyActive Hi-tech motor 2.0i – izuzetan menjač – savršeno oslanjanje: čista desetka!

Benzinci gube trku sa dizelašima, ali ne i kod Mazde. Inženjeri iz Hirošime su primenili SkyActive tehniku, i konstruisali su benzinski agregat sa najvećim stepenom kompresije na svetu od 14 : 1. To je veća kompresija čak i od agregata koji se ugrađuju u bolide F1. Sa novim 4 u 2 u 1 izduvnim sistemom, laganim specijalnim klipovima uspeli su da snize potrošnju goriva, i povećaju obrtni moment. Šta to sve u praksi znači? Pa pre svega potrošnja na otvorenom putu, pri konstantnim brzinama je kod benzinca jednako povoljna, niska kao kod dizelaša. Zvuči nestvarno ali putni računar tako pokazuje. Prosek testa izneo je 7,4 litara, ali Mazdu CX-5 nisam nimalo štedeo, isprobao sam je i na velikim usponima, i po planinskim stazama, ali naravno i u gradskoj vožnji. U gradu, benzinac je ipak benzinac, uprkos ugrađenom sistemu start/stop, koji se kod Mazde zove i-stop (Mazdin inteligentan sistem za automatsko zaustavljanje i pokretanje agregata).

DSC_0415Preko dana ako su vam upaljena svetla displej je neuptrebljiv – loše je zasenčen.

Pomeniti i-stop solidno funkcioniše, ali je neznatno sporiji od sličnog sistema kod Fiat-a, i primetno sporiji od sistema start/stop kod Mercedesa. Potrošnja u gradskim uslovima vožnje nikako ne može da padne ispod 10,0 litara (iako je nekim redakcijama pošlo za rukom-nogom da potroše oko 8,0 litara), jer je obrtni moment od 208 Nm dostupan tek na 4.000 o./min, a ako želite odlučnija ubrzanja, za više snage, morate poterati obrtaje radilice preko 5.000 o./min. To sve zajedno rezultuje znatno većom potrošnjom nego kod dizelaša, koji ima kod nas vrlo nepopularnu radnu zapreminu od 2.2 litra. Pa ipak, ko kupuje SUV da se vozi uglavnom po gradu, dizelaš ipak ima smisla.

DSC_0146Ljubitelji rasnih sportskih benzinskih motora koji godišnje prelaze velike kilometraže naročito će umeti da cene lep, prijatan metalni zvuk Mazdinog SkyActive-G agregata, jer na autoputu troši oko 7,5 litara, kada ga vozite brzinama koje su primerene brzim saobraćajnicama. Prečnik i hod klipa su 83,5 i 91,2 mm, 16 ventila i dva bregasta vratila u rednoj koncepciji koji daju 160 KS lepo se osete na pedali gasa. Ovaj motor inače ne poznaje vibracije i buku, čak i kada je hladan. Otmen je, i veoma tih, imate utisak da sedite za volanom Lexusa ili Infinitija.

DSC_0408Lazareva pećina: najlepša pećina u Istočnoj Srbiji, nalazi se u selu Zlot – posetite je!

Zapravo, Mazda po kvalitetu, i tehnologiji koju skriva iza lima bez stida kuca na vrata “premijum klase”. Takav sam osećaj imao za volanom Mazde CX-5 čitavih nedelju dana. Uživao sam u svakoj sekundi, u svakoj krivini, u svakom šaltanju ručice menjača. Mazda CX-5 je automobil koji se ne prodaje. Ovaj SUV ili krosover, a sve  u zavisnosti kako gledate na stvari, spada u grupu onih vozila kojima će poznavaoci automobila klanjati i kroz par decenija. Zapravo, tehnologija koju Mazda koristi danas, koristiće je konkurencija za 10 ili 20 godina, to je istina, bez imalo preterivanja.

DSC_0149Manuelni šestostepeni menjač jednako je savršen kao na Mazdi 6, ili BMW-u serije 3, dakle on je prosto savršen. Zbog takvog menjača ne poželite da izađete iz automobila, niti da stignete tamo gde ste krenuli. Nanjušili ste emocije u mom tekstu? Dobro je da je tako, jer čovek ili bolje reći vozač od krivi i mesa, ne može prosto da ostane ravnodušan na ovu lepoticu iz Hirošime. Samo da znate, nije samo menjač savršen, savršeno je i oslanjanje. Zbog udobnih amortizera, CX-5 tako efikasno i tiho guta greške putara, uvek mirno i bez buke.

Prosto sjajno! Mazda CX-5 je poput predivne dame, koje vas iz dana u dan sve više oduševljava. Nije sve u izgledu, razume se, ali bez dobrog izgleda nema ničega. Nadam se da se neće uvrediti one dame koje misle u sebi da nisu dovoljno lepe, jer tako nešto zapravo ne postoji, sve su žene lepe na svoj način, zar ne? Mazda CX-5 je lepa na svoj, japanski način, i imate prava da vam se ne dopada, ali imate takođe prava i da nemate ukusa, bar kada su automobili u pitanju, što se žena tiče, tu ste već dragi čitaoci možda bolji eksperti od mene.

DSC_0417Neki SUV-ovi u klasi nude veće prtljažnike, veću nosivost, i pružaju više mesta putnicima na zadnjem sedištu. Neki nude i dužu garanciju, i još mekše i udobnije oslanjanje (Honda CR-V, Hyundai Santa FE), ali CX-5, koliko god se trudio, nema ni jednu ozbiljnu manu.

Uprkos carini od 12,5% koliko se plaća na ovaj automobil iz Japana, ova Mazda je cenovno jako konkurentna.

DSC_0162Šta ona kaže: Mazda CX-5 je jedan od automobila koji prosto morate imati. Ako nemate tu sreću da provozate ovaj SUV, nećete puno patiti što nemate 21.790 €, koliko košta verzija sa benzinskim motorom. CX-5 me, pre svega, oduševljava i smelim dizajnom. Kvalitet enterijera, naročito kokpita, na zavidnom je nivou i korak ispred konkurencije. Ova  Mazda je veoma kvalitetno izrađena i samo nastavlja novu uspešnu filozofiju japanskog proizvođača. Ovaj model izaziva emocije, što se ne sme zanemariti prilikom izbora automobila. Ko može da priušti ovaj automobil, ali se ipak ne odluči za njega, ne zna šta propušta.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ljubitelji japanskih automobila sada su na velikim mukama. Šta odabrati: Hondu CR-V, Toyotu RAV-4 ili Mitsubishi Outlander? Zadovoljni vlasnici Mazdinih automobila, međutim, sada svakako neće menjati tabor, naročito zbog toga što Mazda po prvi put u svojoj istoriji proizvodi najkvalitetnije automobile na svetu, i ima najbolji SUV na svetu u ovoj cenovnoj kategoriji od nepunih 22.000 €.

DSC_0388Proračunati ekonomisti koji prednost daju modelima koji dobro drže cenu, kao i oni koji vole da se poigravaju za volanom, pronaći će u Mazdi CX-5 idealno rešenje. Naravno, ovaj SUV će kupovati i oni koji žele specifičan spoj limuzinskog, sportskog i terenskog filinga za volanom i koji žele da stignu svuda, onda kada to požele, bez obzira na vremenske prilike. Ne gubite vreme u životu, svaki dan proveden bez Mazde CX-5 je uzalud bačeno vreme, osim ako već niste kupili Mazdu 6, onda vam je sve oprošteno.

DSC_0412Zahvaljujući izvrsnim inženjerima u Hirošimi, i njihovim štedljivim praktičnim rešenjima, ovaj SUV košta daleko manje od jednog Audija ili BMW-a, ali zapravo nudi sličan, ili bolji kvalitet. Ne verujete mi? Onda ništa, prihvatite ovo kao “šalu”, sve do trenutka kada budete seli u ovaj SUV, i provozali ga onako muški na limitu, da vidite, i osetite zašto je meni Mazda CX-5 uzele sve emocije u ovom trenutku mog života.

thumbs-upOdličan benzinski agregat SkyActive G. Šestostepeni manuelni menjač je čak i bolji, prosto je savršen. Izvanredno dobro izbalansirano oslanjanje – nudi stabilnu, dinamičnu ali i veoma udobnu vožnju. Odlična ergonomija, i jednako dobra zvučna izolacija. Finalna obrada uzorna, izuzetno kvalitetni upotrebljeni materijali. Potrošnja na testu iznosila je samo 7,4 litara – na otvorenom putu troši jako malo. Izuzetno čvrst čelik nudi vrhunsku bezbednost. Dobra oprema, dopadljiv i originalan dizajn. Dobro drži cenu, i lako pronalazi put do kupaca. Umerene cene održavanje. Povoljna i konkurentna cena.

thumbs-downServisna mreža za automobile marke Mazda nije dovoljno dobra u Srbiji – to će se valjda promeniti. Nosivost je tek prosečna, a veličina prtljažnika i varijabilnost je ispod proseka klase. Na zadnjem sedištu neki konkurenti nude više prostora i udobnosti: Honda CR-V, VW Tiguan, Ford Kuga. Prosečna potrošnja u gradskim uslovima vožnje (Beograd) je 11,4 litara – sa automatskim menjačem 12,4 litara. Sistem i-stop je daleko od najboljih sistema stop/start. Displej se jedva vidi na jakom suncu, kod recimo Opel Mokke on je mnogo bolje odrađen.

Cena:  21.790 €

[table]DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.555 mm
Širina: 1.840 mm
Visina: 1.670 mm
Međuosovinski razmak: 2.700 mm
Prtljažnik: 503/1.620 l
Težina: 1.425 kg[/table]

[table]MOTOR: Specifikacije
Zapremina: 1.998 ccm
Snaga: 160 KS pri 6.000 o./min.
Obrtni momenat: 208 Nm pri 4.000 o./min.[/table]

[table]PERFORMANSE: Specifikacije
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,6 s
Maksimalna brzina: 197 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 6,6 litara
Potrošnja na testu: 7,4 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

najbolji-_auto_logo_670-

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 4,5
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 4,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,0
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 4,5
Prosečna ocena: 4,7[/table]

vodic-za-kupovinu[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 2,5
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

TESTIRALI SMO: Mazda 3 Sedan G120

11 komentara na TESTIRALI SMO: Mazda CX-5 2.0i AWD

 1. Saša Milić says:

  Benzinac od 160 KS je jači od dizalaša (150 KS), košta manje, jeftiniji je za registraciju duplo (dizelaš je 2.2), jedino što se dizel “lepše” vozi, zbog boljeg obrtnog momenta 380 prema 208 Nm koje su tek na 4.000 obrtaja. Pošto je prelazim godišnje 10.000 km, meni je benzinac puno bolja opcija.

 2. Slobodan says:

  Prelep je ovaj CX-5, samo da ima nižu cenu, bio bi moj, ovako mogu samo da ga sanjam.

 3. Miloš Radović says:

  Auto zaista ide odlično i sa benzinskim motorom i u vožnji ne odaje utisak da se vozite u SUV-u, imate zaista osećaj da vozite limizinu. Vozio sam puno skupih automobila (Audi A4, A6, Mercedes C kllase) u kojima sam imao slabiji sportski filing nego u CX5. Ovo je best buy u klasi, bez ikakve dileme, a tekst je sjajan, ko je vozio ovaj auto, odmaće će znati da sve napisano istina od A do Š. Pozdrav redakciji od Miloša Radovića.

 4. Petar says:

  Mazda je uvođenjem SkyActive tehnologije stvarno pomaknula granice na više. Ne treba se bojati potrošnje benzinskog motora, mada je dizel opušteniji u vožnji, pogotovo s automatskim mjenjačem koji se ponekad “traži” u pronalaženju najoptimalnijeg rješenja. CX-5 ostavlja dojam najcjelokupnijeg i odličnog obiteljskog SUV-a. Aleksandre, jasno je zašto vam je uzeo sve emocije.

 5. Zoran says:

  Po meni, ovaj automobil nije za teške terene, ovo je jedan jako dobar šminkerski krosover, koji ima i kvalitet, i dobre motore. Jeste da je potražnja za benzincima u ovoj klasi slaba, ali ko bude uzimao benzinca, verujem da će odabrati CX-5, jer niko ne nudi ništa slično, a tako dobro za ove pare. Ja bih kupio CX-5, ali sa 2WD pogonom. Dobar tekst. Pozdrav od Zorana iz Beograda.

 6. Vlada Milinković says:

  Mazda CX-5 je sigurno moj sledeće auto. Nemama para za nov, ali 3-4 godine star CX-5 će biti upola cene, toliko već, oko 10.000 evrića mogu da dobacim. Testirajte i dizel verziju, znam je da je registracija 600 evra, ali ipak, mislim da je to prava mašina za ovu lepoticu.

 7. Svetomir says:

  Auto je OK, ali je za mene preskup.
  Pećine na slikama su jedinstvene i treba ih posetiti!

 8. Josip says:

  Jako detaljan i objektivan test Mazde CX-5, prosto sam ostao bez daha. Nisam vozio testirani SUV, ali imam nameru da ga kupim, ali razmišljam i o kupovini nekog manjeg automobila, recimo Mazde 3. Testirajte i nju, ima je znatno jeftinija, o dostupnija. Nisam znao za ovaj sajt, tek sam ga danas otkrio, i mene ste oduševili, samo tako nastavite. Pozdrav od Josip, Subotica.

 9. Ivan Miletić says:

  Sjajan auto, sve mu je super, osim naravno cene. Testirajte polovnjake, recimo tu Mazdu CX-7, koju ste pomenuli, o njoj ne znam ništa, ali je sigurno 3-4 godina stara bar dva puta jeftinija. Ja planiram eventualno da kupim Sandero Stepway, novi model, to je SUV za naš džep, ovaj CX-5 je za japanske plate, a ne za naše.

 10. Filip Ilić says:

  Jako dobar SUV, sjajan, ma šta sjajan genijalan! Malopre sam pročitao vaš test Opel Mokke, i mogu vam reći prilično se zagrejao za taj auto. Sad čitam test ove Mazde, pa meni se čini da za slične pare japanci nude ne samo ozbiljniji nego i osetno veći SUV, ili krosover, kako god. Ne zna, meni je Mokka zanimljivija, ali japanci su japanci, njihov kvalitet je nenadjebiv, ja bih ipak odabrao Mazdu, valjda ću imati prilike da je vozim, verujem da je ona veoma udobna. Mokku sam vozio i sjajna je, Mazdu CX-5 nisam pa ne mogu da komentarišem kakav je auto, ali vizuzelno je vrlo dopadljiva.

 11. Aleksandar says:

  Dragi imenjace,vozim ovaj auto vec god i po dana i potpuno se slazem sa Vama,naravno dodatno mi je drago sad kada sam procitao ovaj tekst, jer Vase misljenje visoko cenim i pratim Vas rad godinama,mada sam na ideju ya CX 5 dosao skoro pa slucajno.Prvo mis e svideo dizajn ,potom sam bio na probnoj voznji i odlucio,iako napominjem da sam u mazdu presao iz bmw 3 320d,koji je po meni nenadmasamn kad je voznja u pitanju ali tim pre mazdom nisam razocaran.Dobro zdravlje i pozz.

Ostavite komentar