TESTIRALI SMO: Mazda 6 CD175 AT

Nova Mazda 6 je nestvarno dobar automobil, limuzina koja nudi mnogo više nego što se možete i da pretpostavite. Ovako dobru interakciju sa vozačem ne nudi nijedan serijski proizveden automobil u ovoj klasi. Za volanom Mazde 6 uživaćete više nego ikada u svom životu, jer su Mazdini inženjeri napravili gotovo pravo savršenstvo na četiri točka. Ovaj genijalni automobil u proseku troši 5,5 litara i može da postigne brzinu od preko 220 km/h. Vrhunsko oslanjanje i najprecizniji servo upravljač u klasi, koji može postideti i onaj u BMW-ovoj seriji 3, pomutiće vam razum. Automatski menjač je savršen i odlično je uparen sa mogućnostima uglađenog motora. Uz svu svoju tehničku superiornost, Mazda je dokazala da ume, zna i može da napravi avangardnu limuzinu koja će vas ostaviti bez teksta. Konkurencija dobro zna ko ima najbolji automobil u D segmentu, a sada je vreme da i vi to saznate. Britanski portal CarBuyer dodelio je Mazdi 6 titulu najboljeg velikog porodičnog automobila.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

DSC_0696Mazda 6 je poput vaše najveće i jedine prave ljubavi u životu: kad je vidite, odmah znate da je to – ono pravo.

Ljubav na prvi pogled samo preraste u još veću ljubav i strast, a baš to nudi i nova Mazda. Jer, ovaj automobil možete samo voleti sve više i više. Emocije će vam u njemu biti uzburkane pri svakom brzom prolasku kroz krivine. Zvuk motora, predivni miris skupe kože, jedva osetljiv trzaj fantastičnog automatskog menjača, sedišta koja vas prosto “miluju”, pedala kočnice koja je tako precizna da pomislite da ste preko noći postali za klasu bolji vozač, samo su neke od stvari zbog kojih se uzbudite čim pomislite na novu “šesticu”. Mazda 6 je nešto ubedljivo najbolje što možete kupiti u ovoj klasi. Moćan motor, koji ima “desetak” konja više nego što fabrika “prijavljuje” (175 KS), tako dobro radi i tako brzo reaguje na vaše dodirivanje papučice gasa – koja je jednako osetljiva kao i ona za kočenje – da je to prosto impresivno. Pruža izuzetno dobar osećaj kada jurite brže od 200 km/h, te konačno imamo jedan japanski automobil koji može parirati velikoj nemačkoj auto-industriji.

DSC_0708 Doduše, morate biti malo mlađi duhom da biste prešli preko zvukova od vrtloženja vazduha na brzinama preko 180-190 km/h, a sve zbog “idealnih” proporcija i linija. Međutim, smršala je čitavih 135 kg u odnosu na stari model. Mazda 6 je toliko briljantna da, čak i kada joj pronađete neke mane, na njih gotovo odmah zaboravite. Ovaj automobil je namenjen senzualnim kupcima sa istančanim ukusom za lepo – pravi primer savršene tehnike ispod predivnog oblikovanog tela.

Zašto konkurencija nije napravila nešto slično Mazdi 6?

Mazda je, pre tačno dve decenije, imala još jednu izvrsnu limuzinu, Xedos 6. Da li je se sećate? Ako se bar malo razumete u automobile, znate da se radi o jednom jako kvalitetnom automobilu, koji je došao i skoro isto toliko brzo otišao sa evropskog tržišta. Kako ni danas u Evropi kupci ne žele da plate japansku limuzinu onoliko koliko zaista vredi, Mazda nije ponovila istu grešku i sada je tržištu ponudila vrhunski, premijum automobil po gotovo najnižoj ceni u klasi.

DSC_0707 Nova Mazda 6 nije sada samo zabavna za vožnju, već i veoma elegantna, izuzetno komforna i udobna. Mesta za putnike ima veoma mnogo, gotovo kao u BMW-ovoj seriji 5 (nije greška), a kvalitet ugrađenih materijala je bolji nego u bilo kojem nemačkom premijum automobilu D segmenta. U odnosu na staru Mazdu 6, nova “šestica” je neverovatno mnogo odskočila u svakom smislu. Ima se utisak da su inženjeri “ni od čega” stvorili novu limuzinu, koja ima sasvim osoben filing. Kad ste za njenim upravljačem, nikako ne želite da stignete na odredište – sedišta su udobna, enterijer izgleda moderno, dopadljivo, prijatno i sveže, motor ubrzava fantastično, a muzika iz zvučnika zvuči sasvim drugačije nego na prosečnoj muzičkoj liniji. Nije mi se izlazilo iz ovog automobila.

DSC_0701Zar je moguće da je Mazda 6 tako dobar automobil? Da, moguće je, i ona pritom košta samo 21.990€ (za verziju 2.0 sa 145 KS). Pitam se samo – šta radi inženjeri ostalih proizvođača automobila? Da li sada uveliko kopiraju Mazdu 6 ili ubeđuju svoj marketing sektor – koji je danas moćniji od svega – kako je Mazda 6 namenjena “samo” odličnim vozačima i onima koji se razumeju u dobre automobile? Pored toga, “šestica” izgleda veoma dobro i moćno, a pošto izgled prodaje sve, Mazda 6 će se dobro prodavati. I ona se zaista dobro i prodaje. Naravno, Nemci, Francuzi i ostale “velike” (ili bar ambiciozne) evropske nacije neće priznati da iz Japana dolazi najbolji automobil srednje klase, pa će radije kupovati vozila brendova koje su kupovali njihovi očevi i majke, a možda i dede, jer je u Evropi tradicija ispred svega, pa čak i kad je pogubna. Odnos prema životu i tradiciji je u Japanu sasvim drugačiji, drugačiji su i inženjeri, a posebno su ovih godina nadahnuti u Mazdi, u kojoj su osmislili čitav niz originalnih tehničkih rešenja, od SkyActive tehnologije do e-ELOOP sistema regenerativnog kočenja.

DSCN5958Mazda 6 je drugačija od svih automobila na tržištu zahvaljujući Skyactive tehnologiji.

Nove tehnologije u Mazdi 6

Novost na Mazdi 6 je e-ELOOP, odnosno sistem regenerativnog kočenja, koji pri svakom kočenju i usporavanju kinetičku energiju pretvara u električnu i zatim je skladišti pomoću kondenzatora. Prikupljena energija se koristi za pokretanje električnih uređaja u vozilu, pa se na taj način smanjuje potrošnja i opterećenje samog motora. Mazdine tvrdnje da se sa korišćenjem prikupljene regenerativne energije (koja se inače gubi u svim ostalim automobila ove klase) postiže smanjenje potrošnje goriva za 10% je tačna, jer sam zaista postigao prosečnu potrošnju od 5,5 litara, iako sam dosta ubrzavao, ali i dosta oštro kočio. Drugim rečima, Mazdin e-ELOOP može da utiče i znatnije na prosečnu potrošnju, ako spadate u onu grupu vozača koji često menja ritam vožnje i u vozače koji često pretiču.

DSCN5937Nižoj potrošnji, osim posebno oblikovanih laganih klipova i brizgaljki sa više otvora, pomaže i vrlo efikasni i-stop sistem, koji svaki put kada automobil stoji gasi motor. Pokretanje agregata je vrlo efikasno i traje samo 0,35 sekundi, a motor se ne zaustavlja, nego pauzira. Čim pritisnete papučicu kvačila, motor odmah startuje. Naravno, i-stop (start/stop) sistem se u bilo kom trenutku može i isključiti, a na displeju putnog računara prati se ukupno vreme koje smo štedeli korišćenjem i-stop sistema (isto tako, prikazuje se i vreme u svakoj novoj vožnji).

DSCN5973Mazdin motor od 2,2 litra i 175 KS je blaga evolucija prethodnog agregata. Japanski motor izuzetno fluidno razvija snagu, uz minimalan – i veoma prijatan – metalni zvuk sve do 5.000 o./min. radilice, i nikada nije preterano bučan. Mazdin motor, iako dizel, očigledno voli obrtaje i gotovo da traži da iz njega izvlačite maksimum, što je sa ovim izuzetno preciznim automatskim šestostepenim menjačem sa manuelnim režimom pravo zadovoljstvo. Mazda je i ovde nadmašila Hondu, uostalom – bilo je krajnje vreme, jer je aktuelni Accord već godinama na tržištu.

DSCN5969Zahvaljujući tasterima i na volanu, promena stepena prenosa je “prava igra”: nema ni najmanjeg trzaja, sve teče glatko, a snaga se prenosi trenutno na točkove. Iako se maksimalni obrtni moment od ogromnih 420 Nm postiže tek na 2.000 o./min. radilice, motor vuče veoma dobro već od 1.500 o./min. Ako želite potrošnju od 5,0 litara, onda držite motor u ovim obrtajima i bićete presrećni koliko je vaša limuzina štedljiva. Prosečna potrošnja od 5,5 litara na testu je ostvarena sa umereno brzom vožnjom, a ako se malo potrudite, ona može biti i za ceo litar niža. Ali čemu to? Ovakvu Mazdu sigurno ne kupuju oni koji nemaju novca, jer samo za registraciju treba izdvojiti 700 €. Prava je šteta što rezervoar za gorivo nije 70 litara, već prosečnih 62 litra, pošto bi tako autonomija vožnje bila veća, što je ovom automobilu itekako potrebno, jer je kao stvoren za putovanja sa kontinenta na kontinent (u mislima su mi turski vozači koji prevaljuju i preko 3.000 km). Zvučna izolacija je izuzetno temeljna, jedino je šteta što je opstrujavanje vazduha pri brzinama preko 180 km/h bučno. Ova Mazda bez problema dohvati realnih 222 km/h (po brzinomeru 230 km/h), a do “stotke” ubrzava za okruglo 8 sekundi (sve to je bolje od fabričkih obećanja).

DSCN5985Šestostepeni automatski menjač je ubedljivo najbolja transmisija u D segmentu.

Vrhunski komfor: cunami za konkurenciju

Kada sednete u savršeno profilisana sedišta, pogled vam se neće skrasiti na jednom mestu. Udobnost sedišta je zapanjujuće dobra. Sedalna površina može vam izgledati na prvi pogled tvrđe i kraće nego što biste možda želeli, ali posle deset sati vožnje u “cugu”, mogu reći da Mazda nudi neuporedivo više komfora od npr. BMW-ove serije 3. Iako je reč o japanskom automobilu koji ne pripada premijum brendovima poput Lexusa ili Infinitija, odabrani materijali su kvalitetni, a savršena finalna obrada je ono što se podrazumeva kod ovog brenda više od četiri decenije. Japanski dizajneri su osmislili dovoljno drugačiji kokpit koji je i dovoljno pregledan.

DSCN5970 Mnogo toga se razlikuje od sličnih modela D segmenta, jer je cela Mazdina zoom-zoom filozofija okrenuta vozačima koji cene sportske gene u automobilima. Raspored svih komandi je logičan i intuitivan, pa već posle pet minuta vožnje imate utisak da vozite ovaj automobil mesecima. U odnosu na prethodnu generaciju Mazde 6, sada su tasteri bolje raspoređeni. Novost je HMI kontrolor smešten između vozača i suvozača, pored ručne kočnice. Intuitivan je u praksi i omogućava izbor, kretanje u pet smerova, a oko njega su smeštene prečice do audio uređaja telefona, navigacije, i ostalih komandi.

DSCN5971Zadnja klupa je izuzetno udobna: nudi dovoljno mesta za kolena, ali ne i za glave.

Ako imate mogućnosti da kupite model sa najboljom opremom, uživaćete i u nestvarno dobrom audio sistemu – Bose surround koji, sa jedanaest precizno postavljenih zvučnika, uz pojačalo za moćan zvuk i moćne basove, sve putnike ostavlja bez daha.

Mazda 6: automobil koji ipak nije savršen

Kada pomislite da je Mazda konačno napravila savršen automobil, konkurentniji od VW-ovog Passata, Mercedesa CLA, Audija A4, ali i od glavnog konkurenta – Honde Accord, shvatite vrlo brzo koja su ograničenja prednjeg pogona. Iako Mazda 6 ima elektroniku koja kontroliše prenos sile preko točkova na podlogu, ipak je potrebno precizno doziranje gasa ukoliko želite da na semaforu budete jako brzi sa što je moguće manje proklizavanja, što je kod modela za zadnjim pogonom mnogo lakše (Mercedes C klase, i BMW serije 3). Kada pomislite da Mazda 6 može ubedljivo da pobedi BMW serije 3 i Audi A4, jer u mnogo čemu nudi više (kvalitet, udobnost, prostranost, pouzdanost), shvatite da “japanac” do putnika šalje par decibela više pri brzinama preko 180 km/h. Preglednost nove Mazde 6 je lošija nego kod starog modela, karoserija je prilično dugačka (486 cm), a prečnik okretanja od 12 metara je jedan od najgorih u klasi.

DSC_0727 Prtljažnik nije najveći u klasi, ima i manju dužinu od konkurencije, dakle – varijabilnost mu nije jača strana, kao ni ponuda prostora na zadnjoj klupi za visoke putnike, jer ne nudi previše mesta za glave.

Mazda ima drugačiju taktiku

Mazda se ne “igra” sa otvaranjem fabrika po Evropi i uzaludnim pokušajima da od solidnih engleskih, francuskih i turskih radnika napravi nedostižno savesne japanske radnike. Sve modele za evropsko tržište ovaj gigant proizvodi u Hirošimi, gradu poznatom po jednoj od najbezočnijih i najokrutnijih povreda ljudskih (civilnih) prava u istoriji. Japanci su pognuli glave i nastavili dalje, iz pepela podigavši industriju koja je danas za klasu ispred bilo koje svetske auto industrije. Iako je Mazda 6 trenutno najbolji automobil u D segmentu, i uprkos činjenici da su nemački auto magazini, posle dugog niza godina to i priznali, ova limuzina u Evropi neće biti bestseler. Mazda je “previše brzo” napredovala, pa mnogi kupci neće stići da spoznaju sve njene kvalitete, i da joj samim tim poklone poverenje.

DSC_0731 Činjenica je da Mazda ostvaruje sve veći profit i bolju prodaju automobila širom sveta, što pokazuje da vlasnici Mazdinih automobila pre svega veruju svom iskustvu. To što čak i nemački ADAC ili britanski JD Power već godinama unazad priznaju da se Mazde, Toyote i Honde najmanje kvare samo je jedan mali deo priče o i dalje čvrstom kvalitetu “japanaca”, jer je cela priča daleko nepovoljnija po evropske proizvođače automobila – naime, Mazde, Toyote i Honde daleko se manje kvare nego što statistike i pokazuju. Samim tim, za vrhunski kvalitet kojim može da se pohvali i Mazda 6, cena od 23.990 € za turbo dizel verziju deluje više nego razumno. U ovom segmentu, gotovo,  i nema jeftinijih automobila, čak i modela koji za sličan iznos nude malo više opreme, osim možda onih koji uskoro prestaju da se proizvode.

DSC_0734Proći će mnogo godina dok konkurencija ne napravi jednako dobar servo upravljač.

Jako je teško i ostati pribran za upravljačem ove Mazde, jer ograničenja brzine ne postoje da bi se kršila, ali brzina se u ovoj limuzini jednostavno ne oseća. Kada pokušate da autoputem vozite brzinom od samo 120 km/h, jako su velike šanse da ćete zaspati za volanom, sve je jako tiho, mirno, vibracije u minimalnoj meri dopiru do putnika, čak i na našim auto putevima koji nisu baš u najboljem stanju.

DSCN5980Šta ona kaže: Vrhunska limuzina, koja nudi komfor i dinamiku vožnje na nivou nove BMW-ove serije 3. Mazda 6 je postidela kompletnu konkurenciju. Zaista morate biti izuzetno netalentovan vozač da ne primetite koliko je ovaj automobil iz Hirošime upravljiv, stabilan, udoban, brz i gotovo savršen. Mazda 6 će vas naterati da zavolite vožnju, ako već do sada niste. Pravi kupci ovog automobila su u proseku natprosečno dobri vozači koji izuzetno cene nova tehnička dostignuća, a pritom žele da imaju automobil koji se najmanje kvari. Mazda 6 je poseban automobil koji će postati i deo istorije – uspešne istorije japanske Mazde, koja je imala jako puno uspona i padova. Danas je Mazda veoma moćna i mudro je kupiti neki od njihovih automobila, a tu posebno mislim na Mazdu 6. Ovo je ujedno vrlo štedljiv, kvalitetan i dobro opremljen automobil, koji uz vrhunsku bezbednost nudi i besprekornu pouzdanost. Odlična ocena za Mazdu. Ako imate hrabrosti da iskusite nova rešenja, bolju tehnologiju i uzorniji kvalitet, “rizikujte” sa Mazdom, a ako ne, kupite nemački automobil i razmišljajte narednih godina da li ste pogrešili. Zapamtite – život je samo jedan.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ljubiteljima japanskih automobila i svima koji žele da poseduju najbolji automobil D segmenta. Mazda je sa novom “šesticom” dodirnula sam vrh – ona je sada etalon vrednosti, i na potezu je konkurencija. Turbo dizel common-rail agregat prelazi radnu zapreminu od 2,0 litra i samim tim nadmašuje razumnu cenu registracije, pa će ovu verziju birati pravi zaljubljenici u vrhunske limuzine, što Mazda 6 i jeste.

DSC_0725 Priznajem da sam od Mazde očekivao napredak, jesam verovao da njihova zoom-zoom filozofija ima budućnost, ali nisam očekivao da brend iz Hirošime napravi jednu tako udobnu, prefinjenu, luksuznu limuzinu, pored koje čak i jedan Lexus IS i Audi A4 izgledaju “naivno”. Ostao sam zapanjen kada sam ustanovio da su Mazdini inženjeri bolje podesili upravljač nego što je to slučaj kod sada već legendarne nove “trojke” iz Minhena. To znači samo jedno: da će pravi ljubitelji krivina i vrhunskih automobila samo čekati priliku da postanu vlasnici ovog automobila – novog, ili polovnog, sasvim je svejedno. Mazda 6 može bez problema da preotme kupce i Hondi, jer je “šestica” zrelija, tiša, komfornija, zabavnija, bezbednija i modernija od Accorda. Moćna je Mazda danas, moćna je njihova nova japanska limuzina, koja tako lako osvaja srca već sa prvom vožnjom.

DSCN5965Cena Mazde 6 je izuzetno povoljna. Sasvim je suvišno da navodim da je Mazda 6 automobil koji je namenjen i vozačima kao što sam ja sam, i ja vam od srca preporučujem ovaj auto koji će u vama probuditi ono najbolje, i uz to pokrenuti pravu lavinu emocija, a možda ćete pustiti i po koju suzu, kada shvatite da ste vlasnik ovog vrhunskog automobila.

thumbs-upAgregat od 2,2 litra je vrhunsko dostignuće tehnike, u svakom pogledu nadilazi do sada najbolji motor ove radne zapremine, Hondin 2.2 i-DTEC. Međuubrzanje od 80 do 120 km/h u šestom stepenu prenosa za manje od 10 sekundi je impresivno – VW Passat 2.0 TDI je “malo” sporiji treba mu 18,3 sekunde. Zagrejane kočnice zaustavljaju Mazdu pri brzini od 100 km/h za samo 36 metara – Passatu treba 37,5 m. Cena servisa niža nego za konkurenciju iz Nemačke. Klima uređaj je gotovo dvostruko efikasniji nego kod najboljeg nemačkog automobila VW Passata. Bi-ksenonski farovi su moćni, efikasni – kao poručeni za vozače koji puno voze noću. Vrhunska izrada, vrhunski kvalitet, vrhunska bezbednost – zahvaljujući tome, Mazda 6 će veoma dobro držati cenu. O dizajnu ne vredi raspravljati, zato prihvatite da je Mazda najatraktivniji auto u D segmentu. Benzinac košta povoljnih 21.900 €. Mazda 6 je najbolji auto u klasi – bez prave konkurencije.

thumbs-downVelika je šteta što ne postoji jedan turbo dizel motor manji od 2,0 litra radne zapremine. Na zadnjem sedištu nema odviše mesta za glave viših putnika. Dužina, oblik i zapremina prtljažnika lošiji nego kod konkurencije. Garancija je i dalje samo tri godine – Toyota za svoj Avensis nudi pet. Veličina rezervoara od 62 litra je pristojna, ali glavni konkurent VW Passat nudi čitavih 70 litara. Varijabilnost i funkcionalnost limuzine nije baš najbolja – za utehu je što Mazda nudi i karavansku verziju.

Cena: od 21.990€

[table]DIMENZIJE: SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.864 mm
Širina: 1.840 mm
Visina: 1.450 mm
Međuosovinski razmak: 2.830 mm
Prtljažnik: 490 l
Težina: 1.420 kg [/table]

DSCN5974[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 2.191 ccm
Snaga: 175 KS pri 4.500 o./min
Obrtni momenat: 420 Nm pri 2.000 o./min[/table]

DSCN5953[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,4 s
Maksimalna brzina: 216 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,8 litara
Potrošnja na testu: 5,5 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

DSC_0695OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,8
Dizajn: 5,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 5,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,5
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 5,0[/table]

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 3,5
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

TESTIRALI SMO: Nissan Micra 1.2

 

TESTIRALI SMO: Mazda CX-5 2.0i AWD

5 komentara na TESTIRALI SMO: Mazda 6 CD175 AT

 1. Goran Jelić says:

  Mazda 6 je bukvalno razbila konkurenciju, i ovaj auto je pored toga i best buy, mislim na benzinac za 22.000 evra. Tvrdi se u raznim testovima, da je taj benzinac takodje najštedljiviji u klasi, mislim da ću ja njega kupiti, na kredit naravno. Ovaj dizelaš je sam vrh auto industrije, strašno dobar tekst, pozdrav celoj redakciji od Gorana.

 2. Milutin says:

  Oduvaće Mazda 6 nemački BMW serije 3 na mnogim tržištima. Osnovna cena BMW-a 320D je 33.790 evra, toliko košta najskuplja Mazda 6, sa najsnažnijim turbo dizel motorom, AT menjačem i najbogatijim paketom opreme.

 3. Milan Katanić says:

  Ovaj japanski automobil je odličan i lep i sigurno je pravo zadovoljstvo imati ga i voziti ga. Zavidim autoru teksta, što je imao prilike da testira jedan ovako dobar auto, a jednako dobar je i tekst, pozdrav redakciji.

 4. Boki says:

  Ljudi, meni je BMW serije 3 mnogo lepši auto. Do sada sam promenio tri “trojke”, novi model nisam još imao prilike da vozim, ali mislim da Mazda nikada neće moći da realni parira BMW-u. Možda grešim, ali ja do sada nisam vozio Mazdu koja nudi sličan osećaj za volanom kao bilo koji BMW serije 3.

 5. Слободан says:

  Алал вера Мазди! Одавно ме један аутомобил није толико одушевио као ова Мазда! Врухунски ауто за умерену своту. Е сад то што су наши џепови шупљи нису нам криви јапанци. Једва чекам тројку за њу би се некако могло скрпити.

Ostavite komentar