TESTIRALI SMO 1.000 km: Mazda 3 Sport G165

Iako deli gene sa Mazdom 6, nova, treća po redu Mazda 3 nudi dinamičniju i zabavniju vožnju po regionalnim putevima, a i bolje se snalazi i u gradu. Novi benzinski motor sa kompresijom 14 (većom nego kod motora u F1) je izuzetna hi-tech mašina, koja ravnomerno vuče već od 1.800 o./min. iako nema turbo punjač. “Jinba ittai”, japanski izraz koji označava savršen sklad konja i jahača, postao je osnovni princip Mazde prilikom stvaranja novog automobila u kompaktnom segmentu – Mazde 3. Ovo nije jeftina marketinška fraza – ovaj izraz odlično opisuje poletnog “japanca”, koji nudi izuzetnu interakciju sa vozačem. Ovaj nezaboravni japanski automobil vanvremenskog, veoma uspelog dizajna namenjen je onima koji umeju da uživaju u vožnji.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik www.Najboljiauto.com

TESTIRALI SMO: Mazda 3 Sedan G120

DSC_2388

Nekada je, u svoje vreme, ovako briljantne automobile pravila Honda. Ona i danas proizvodi vrhunske automobile – novi Civic je jedan veoma zaokružen automobil koji nudi dobar hendling, dobre performanse i odličan filing – i njime ćete biti očarani sve dok ne sednete za volan Mazde 3. Kompakt iz Hirošime je pobedio Hondu u svemu onome što je ovaj brend isticao kao svoju prednost u poslednje tri decenije. Siguran sam da, dok ovo čitate, inženjeri Honde analiziraju svaki šraf u Mazdi 3. Ova Mazda je baš tako i konstruisana – iznova, od nule, ali stiče se utisak da je ovo automobil koji je posle desetak godina proizvodnje doveden do savršenstva. Utisak donekle vara – Mazda 3 nije savršena, već “samo” nudi jednu uzbudljivu, brzu i solidno udobnu vožnju, u kojoj vozač odlično oseća put, krivinu, brzinu, bočnu silu i početak bežanja preko nosa. Motor je toliko jak da svakog dana možete obarati sopstvene rekorde – granice stabilnosti ovog modela pomerene su više nego što možete da pretpostavite.

najbolji-_auto_logo_670-

DSC_2332Mazda 3 je pobedila Hondu u svemu onome što je ovaj brend isticao kao svoju prednost.

Osećaj za volanom nije potpuno nov, jer je on bio dobar i na staroj Mazdi 3, ali sada je sve daleko bolje – istančanije, a izraženije. Verzija Sport je hečbek sa petoro vrata, limuzinska verzija Sedan košta identično, a nudi bolju aerodinamiku (Cw-0,26 naspram 0,28), niži nivo buke i nižu potrošnju na brzinama preko 140 km/h. Elegantnija limuzina nudi i veći prtljažnik – 419 naspram 364 litara. Kopiranje BMW-a, a ne Honde je prisutno. Dodatnih nekoliko centimetara koje je nova Mazda 3 dobila u širini u odnosu na stari model otišlo je u vetar jer je prekopiran i preširoki oslonac za laktove između prednjih sedišta, koji kao da je pozajmljen od BMW-ove serije 1. Instrumenti, analogni, odavno su prekopirani sa Alfa Romea, ali sada su već u dovoljnoj meri izmenjeni da se na to zaboravlja. Velika je šteta što nedostaje brzinomer – barem analogni, kao kod ostalih modela u ovoj klasi. Mazda 3 ima samo mali digitalni brzinomer u donjem uglu kokpita, a brzinu možete videti i iznad volana, na šoferšajbni, projektovanu sa kokpita. Simpatična ideja, koja se mnogima neće dopasti (meni nije).

DSC_2313Cena od 14.990 € za verziju sa 100 KS (1,5-litarski motor) je konkurentna i povoljnija nego što to izgleda.

Položaj za upravljačem je sportski, sedišta to nisu, ali su barem prosečna za klasu kojoj pripadaju. Dimenzijama su oskudna, ukoliko ste nešto krupniji evropski vozač. Inženjeri u Hirošimi, koliko god se trudili, ne mogu da shvate da su Evropljani gotovo dva puta teži, a i barem dvadeset centimetara viši od japanskih vozača. Ukoliko ste se približili trocifrenom broju kilograma (ili ste ga prešli), Mazda 3 biće vam kao tesna cipela, koja vam se veoma dopada i u koju uporno gurate nogu, kada u tome i uspete, nećete moći da se osećate odveć komotno. Budući da imam 184 cm i 87 kg, nekako sam uspeo da pronađem idealnu poziciju za volanom (koja nije tako idealna kao ona kod Honde Civic ili Mercedesa A klase), ali tada pozadi nema mesta čak ni za Japanca.

DSC_2394Na slici možete videti kako pokušavam da sedim na zadnjem sedištu i da pronađem te dodatne centimetre za koje Mazda tvrdi da su tu. Nisam uspeo da ih pronađem. Ima veoma malo mesta i za glavu, i za noge – i ovde je kopiran BMW serije 1 i 3, a ima i jako malo mesta ispod prednjih sedišta.

najbolji-_auto_logo_670-

Kvalitet i motor su ispred konkurencije

Zvuk motora, jedva čujni klik-klik ručice fantastičnog menjača, brz i ugodan servo upravljač, vrhunska finalna obrada i kvalitetni materijali čine da se osećate kao u mnogo skupljem automobilu. Pedala kočnice, koja je tako precizna da pomislite da ste preko noći postali za klasu bolji vozač, samo je jedan od razloga zbog kojih pomislite da sedite u skupljem automobilu nego što je to slučaj.

DSC_2342Mazda 3 je, kao što je to slučaj i sa Mazdom 6, nešto ubedljivo najbolje što možete kupiti u ovoj klasi. Moćan motor, koji ima više nego što fabrika “prijavljuje” (165 KS), izuzetno dobra radi i odlično reaguje na dodirivanje papučice gasa, koja je jednako osetljiva kao ona za kočenje. Šteta što u Mazdi 3 nemate tako dobar osećaj na upravljaču i kada jurite brže od 180 km/h. Servo asistencija je prejaka, a preciznost upravljača za velike brzine nedovoljna – ako ga uporedimo sa onim u Golfu VII i novoj A klasi. Upravljač Mazde 6 je mnogo bolje podešen, pa se postavlja pitanje – zašto je Mazda 3 morala da bude hendikepirana, kada ispod haube ima dovoljno snažan motor za velike brzine? Zvučna izolacija je znatno unapređena u odnosu na stari model. Zvuk motora je dobro izolovan, a nema ni dosadnih zvukove od vrtloženja vazduha na brzinama preko 150-160 km/h. Jako je dobro izolovano i ogibljenje – nema lupanja ni neprijatnih vibracija čak ni kada je put veoma loš (čitaj: Srbija).

DSC_2348Ako vam je cilj da vam motor pređe bar 400.000 km, kupite Mazdu 3 sa ovim motorom.

Inženjeri iz Hirošime su primenili SkyActive tehniku i konstruisali benzinski agregat sa najvećim stepenom kompresije na svetu od 14:1. To je veća kompresija čak i od agregata koji se ugrađuju u bolide F1. Sa novim 4 u 2 u 1 izduvnim sistemom i laganim specijalnim klipovima uspeli su da snize potrošnju goriva i povećaju obrtni moment. Šta to sve u praksi znači? Pre svega, potrošnja na otvorenom putu pri konstantnim brzinama kod benzinca je jednako povoljna – niska kao kod veoma snažnih dizelaša. Zvuči nemoguće, ali putni računar tako pokazuje. Prosek testa izneo je 8,1 litara, ali Mazdu 3 nisam nimalo štedeo, isprobao sam je i na velikim usponima, i na autoputu, i u gradskoj vožnji. Možda bi Mazda 3 trošila nešto manje da temperature nisu bile oko nule i da je umesto zimskih imala letnje pneumatike.

DSC_2281Zahvaljujući start/stop sistemu, koji se kod Mazde zove i-stop (Mazdin inteligentni sistem za automatsko zaustavljanje i pokretanje agregata), potrošnja je i u gradu prihvatljiva. Pomenuti i-stop sistem dobro funkcioniše. Potrošnja u gradskim uslovima vožnje nikako ne može da padne ispod 9,0 litara (doduše, toliko troši i Punto Classic 1.2), jer je obrtni moment od 210 Nm dostupan tek na 4.000 o./min,, a ako želite odlučnija ubrzanja, za više snage morate poterati obrtaje radilice preko 4.500 o./min. To sve zajedno rezultuje znatno većom potrošnjom nego kod dizelaša, od 2,2 litra (ovo je jedini dizelaš u ponudi za Mazdu 3, zato je ocena za paletu motora tek 2,5).

DSC_2292Mazda je pravi japanski automobil u svakom smislu te reči: proizvodi se u Hirošimi.

Zanimljivo je da motor sasvim lepo prihvata gas na jako niskih 1.800 o./min. radilice. Ubrzanja tada nisu fenomenalna, ali su sasvim pristojna. Motor tako dobro i fluidno razvija snagu, kao da je reč o šestocilindričnom motoru. Još je zanimljivije podešen putni računar, koji vas već na 1.900 o./min. savetuje da gurnete ručicu menjača u stepen više (a ne u stepen niže), tako da ćete vrlo često uhvatiti sebe da vozite šestom brzinom u gradu. Kad poželite da ubrzate na 1.500 o./min. radilice, motor ipak negoduje, tražeći bar 1.800-1.900 o./min., prosto čudesno. Ljubitelji rasnih sportskih benzinskih motora, koji godišnje prelaze velike kilometraže, naročito će umeti da cene lep, prijatan metalni zvuk Mazdinog SkyActive-G agregata, koji na autoputu troši oko 7,5 litara kada ga vozite brzinama koje su primerene brzim saobraćajnicama. Prečnik i hod klipa su 83,5 i 91,2 mm, 16 ventila i dva bregasta vratila u rednoj koncepciji koji daju 165 KS jako lepo se osete na pedali gasa. Trakcija je izuzetno dobra, naravno – za automobil sa prednjim pogonom, tako da ubrzanje do stotke za 8,0 sekundi može da postigne gotovo svako ko ume da rukuje menjačem.

DSC_2346Moj izbor broj jedan u kompakt klasi jeste Mazda 3 G165, ispunjava sve moje potrebe u potpunosti.

Ovaj motor inače ne poznaje vibracije i buku, čak i kada je hladan. Uglađen je i veoma tih, tako da imate utisak da sedite za volanom daleko skupljih automobila poput Lexusa ili Infinitija. Takav sam osećaj imao i dok sam testirao Mazdu CX-5 sa istim ovim motorom. Ukoliko vam se dopada ovaj automobil, nemojte očajavati što nemate 21.290 € koliko košta verzija na testu G165 sa Revolution paketom opreme (najsnažniji motor se nudi samo sa najbogatijim paketom opreme), jer već za 17.490 € možete kupiti Mazdu sa istim ovim motorom i paketom opreme Challenge, ali sa “civilizovanih” 120 KS, koji pruža odlična međuubrzanja poput turbo dizelaša od 1,6 litara radne zapremine. Slabiji motor ne može da “povuče” Mazdu 3 do 210 km/h, ali može da joj pruži pristojne putne brzine.

Mazda mnogo ulaže u kvalitet i razvoj novih tehnologija

Mazda je pravi japanski automobil u svakom smislu te reči. Ona vam neće isporučiti automobil iz Engleske ili Turske, kako to čini Honda sa Civicom, već jedino i isključivo iz Hirošime. Zato je Mazda uspeva da pobedi Hondu poslednjih godina na njihovom terenu – na kvalitetu.

DSC_2352Velika je šteta što nedostaje brzinomer – barem analogni, kao kod ostalih modela u ovoj klasi.
 
Iako Mazda 3 trenutno nije najbolji automobil u C segmentu, i uprkos činjenici da su nemački auto magazini, posle toliko godina, jednoj Mazdi u kompakt klasi dali laskave ocene, ovaj model u Evropi, a ni Srbiji neće biti bestseler. Razloga je više, a jedan od njih je taj da će Mazda 3 na prvoj probnoj vožnji oduševiti samo one koji vole brzo da voze, koji vole da rukuju često ručicom menjača (iako je ovaj motor izuzetno elastičan, i on to ne traži od vas) i, naravno, one koji mogu da se spakuju u ovom automobilu. Mazda je “previše brzo” napredovala, pa mnogi kupci neće stići da se upoznaju sa svim njenim kvalitetima i poklone joj poverenje. Nova Mazda 3 je u svakom smislu veoma nadvisila stari model, koji je do pre par godina bio najbolji automobil u klasi. Mazdini inženjeri ovoga puta nisu pokušavali da se dodvore prosečnom vozaču (kupcu Golfa). Oni su napravili automobil koji budi emocije, auto koji osećate kao deo sebe. Što ga duže vozite, on vam više ulazi pod kožu. Zbog Mazde 3 promenićete čak navike u vožnji i pogled na putovanja. Dobro je što je Mazda napravila osetno drugačiji automobila od VW-a, jer nema smisla pokušavati da konstruišete automobil u kompakt klasi koji će se bolje ponašati na autobanu pri brzinama preko 200 km/h, kad je VW Golf uspeo da nadmaši imena kao što su BMW i Mercedes.

DSC_2322Farovi za maglu su poveliko razočarenje, teško da ima gorih u klasi.

Činjenica je da Mazda ostvaruje sve veći profit i bolju prodaju automobila širom sveta, što pokazuje da vlasnici Mazdinih automobila iznad svega veruju svom iskustvu. To što čak i nemački ADAC ili britanski JD Power već godinama unazad priznaju da se Mazde, Toyote i Honde najmanje kvare, samo je jedan mali deo priče o i dalje čvrstom kvalitetu “japanaca”. Samim tim, za vrhunski kvalitet kojim može da se pohvali i Mazda 3, cena od 14.990 € za verziju sa 100 KS (1,5-litarski motor) je konkurentna i povoljnija nego što to izgleda. U ovom segmentu gotovo i da nema jeftinijih automobila, čak ni modela koji za sličan iznos nude malo više opreme, osim možda onih koji uskoro prestaju da se proizvode.

DSC_2299Svakako, Škoda, Hyundai ili Kia nisu konkurenti Mazdi 3 ni po kvalitetu, ni po osećaju u vožnji, ali imaju jeftinije modele u C segmentu, a to je ono što se u Srbiji ceni: veliki, jeftin automobil. Mazda 3 nije ni jeftina, a ni “velika” – nudi manje mesta za putnike od Škode Rapid – a nema ni karavansku verziju. Najveći hendikep Mazde je što nema ni jedan turbo dizel manje radne zapremine od 2,0 litra. Zbog toga će joj prodaja u Evropi biti manja bar za 60%. Šteta!

Ispred drugih: e-ELOOP

Novost na Mazdi 3 je e-ELOOP, odnosno sistem regenerativnog kočenja, koji pri svakom kočenju i usporavanju kinetičku energiju pretvara u električnu i zatim je čuva pomoću kondenzatora. Prikupljena energija se koristi za pokretanje električnih uređaja u vozilu, tako da se i na taj način smanjuje opterećenje motora, a samim time i potrošnja. U Mazdi tvrde kako se korišćenjem prikupljene regenerativne energije (koja bi se inače izgubila) postiže smanjenje potrošnje goriva za 5 do 10%.

Mazda 3: automobil koji ipak nije savršen

Preglednost nove Mazde 3 je lošija nego kod prethodnika, karoserija je prilično široka (180 cm), a prečnik okretanja od 11,4 metara sigurno nije najbolji u klasi. Potrošnja u gradskim uslovima vožnje nikako ne odgovora navodima fabrike, koja tvrdi da Mazda 3 troši 7,5 litara, jer je putni računar pokazivao da “japanac” traži 9 litara benzina na svakih 100 kilometara. Ovo jeste odličan rezultat za motor snažan 165 KS, ali neki manji turbo benzinci su efikasniji. Karavani kod nas nisu popularni, ali u Evropi jesu, a Mazda 3 se nudi samo kao limuzina i hečbek.

DSC_2363 Na zadnjem sedištu nema dovoljno mesta za kolena i glave onih krupnijih, zadnja klupa ima pogrešan nagib, nedovoljnu visinu naslona i nemogućnost da gurnete noge ispod prednjih sedišta – zar su baš ovo loše rešenje morali da prekopiraju sa BMW-a? Napred za laktove ima više mesta, kako Mazda tvrdi, ali samo za levi (kod vozača), odnosno desni lakat (kod suvozača), jer je na sredini poveliki, podebeli naslon za ruke, koji stvara osećaj skučenosti.

DSC_2358Nepregledan i minijaturni digitalni brzinomer nije tako mali minus kod automobila kojem se velika brzina nameće kao prioritet. Farovi za maglu su poveliko razočarenje, teško da ima gorih u klasi. Imao sam tu nesreću da testiram Mazdu po maglovitom vremenu i farovi za maglu nisu bili ni od kakve pomoći. Kod A klase i Golfa VII farovi za maglu zaista umnogome pomažu. Konačno, neko ko godišnje prelazi više od 20.000 km ipak želi dizelaš, a Mazda nudi samo motor sa radnom zapreminom od 2,2 litra.

DSC_2324Šta ona kaže: Mazda 3 je, kao i “šestica”, postidela kompletnu konkurenciju. Zaista morate biti izuzetno netalentovan vozač da biste mogli da ne primetite koliko je ovaj automobil iz Hirošime upravljiv, stabilan, udoban i brz. Mazda 3 je poseban automobil za posebne vozače. Nema najveći gepek u klasi, ne nudi najviše mesta na zadnjem sedištu, u njoj se neće lepo osećati oni koji imaju više od 100 kg, ali ima posebnu zavodljivost zbog koje ćete je (i)racionalno zavoleti. Ovakav šmek ima još samo Alfa Romeo, koji nećete dobiti u ovako kvalitetnom pakovanju. “Trojka” je ujedno i dovoljno štedljiv, kvalitetan i dobro opremljen automobil, koji uz vrhunsku bezbednost nudi i besprekornu pouzdanost. Najbolja moguća ocena za Mazdu 3 je potpuno zaslužena.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Mazda je sa novom “trojkom” ponudila sasvim drugačiji automobil u ovoj klasi. Sportska Mazda 3 nudi pravo uživanje u vožnji, a izvrsni motor od 165 KS je najbolji dokaz da i bez turbo punjača može da se napravi elastičan agregat, koji ujedno i ne troši puno. Ako vam je cilj da vam novi motor pređe bar 400.000 km, kupite Mazdu 3 sa ovim motorom, jer je konkurencija, bar ona evropska, prešla na turbo benzince, kojima je životni vek znatno kraći, iako oni to za sada ne priznaju. Ako vam se pri tome još i dopada smeli dizajn Mazde 3, ovo je idealan automobil za vas. Mazda 3 će vam biti posebno zanimljiva ukoliko ste ljubitelj benzinaca. Ima bolji motor i od Honde, i od Toyote, i od BMW-a, Mercedesa i kompletne konkurencije. Ako vam nimalo nije važno kako se osećaju oni pozadi, nećete se pokajati ako kupite kompakt iz Hirošime.

DSC_2318Ima bolji motor i od Honde, i od Toyote, i od BMW-a, Mercedesa i kompletne konkurencije.

Od Mazde sam očekivao napredak, verovao sam da njihova zoom-zoom filozofija ima budućnost, ali nisam očekivao da naprave jedan tako udoban, prefinjen, luksuzan automobil po više nego umerenoj ceni. Golf VII možda može da u proseku skupi bolje ocene od Mazde 3, i sigurno će se mnogo bolje prodavati u Evropi od Mazde.

DSC_2311Ovaj nezaboravni japanski automobil vanvremenskog, veoma uspelog dizajna namenjen je onima koji umeju da uživaju u vožnji.

Nije lako preoteti kupce nemačkih automobila, koji se ponašaju izvrsno na autoputu i kada pritisnete gas do poda. Tada Mazda 3 nije savršena, ali moram(o) da joj oprostimo neke nedorečenosti, jer je automobil sa izvrsnom opremom i 165 KS za 21.290€ prava bagatela u ovom trenutku. Ovim modelom će najviše biti oduševljeni vlasnici i ljubitelji Civica. Idite do Mazde i probajte ovaj automobil, a onda priznajte makar sebi da je Mazda napravila bolji kompakt od Honde.

thumbs-upVrhunski motor, vrhunska tehnologija ispred svog vremena. Odlično podešeno ogibljenje koje nudi vrhunski komfor, ali i izuzetno veliku stabilnost. Relativno niska potrošnja od 8,1 litara za motor od 165 KS. Izuzetno precizan i brz menjač. Vrhunske kočnice koje se lako doziraju i nude jako kratke zaustavne puteve. Dizajn je očaravajući. Kvalitet i finalna obrada su na nivou premijum klase, bolji nego kod BMW-a serije 1. Dobra zvučna izolacija i vrlo dobra aerodinamika. Bogata oprema. Izuzetno visoka pouzdanost. Dobro drži cenu i lako nalazi put do potencijalnih kupaca kao polovna. Umereni troškovi održavanja.

thumbs-downGarancija je još uvek samo tri godine, Toyota nudi pet godina bez ograničenja kilometraže. Preglednost nije dovoljno dobra. Mesta za putnike na zadnjoj klupi nema dovoljno. Farovi za maglu očajno loši. Nepregledan brzinomer. Ergonomija sedišta nije idealna. Sedišta su prekratka za one krupnije građe. Najsnažniji benzinski motor nudi se samo sa najbogatijim paketom opreme. Upravljač na brzinama preko 180 km/h ne pruža dovoljno informacija vozaču o tome šta se dešava pod točkovima, a ni preciznost mu tada nije dovoljno dobra. Servisna mreža Mazde u Srbiji je osrednja.

Cena: od 14.990€

DSC_2294[table]DIMENZIJE: Specifikacije

Dužina: 4.460 mm
Širina: 1.800 mm
Visina: 1.460 mm
međuosovinski razmak: 270 cm
prtljažnik: 364 l
težina: od 1.265 kg[/table]

vodic-za-kupovinunajbolji-_auto_logo_670-

[table]MOTOR: Specifikacije
zapremina: 1.998 ccm
maksimalna snaga :165 KS pri 6.000 o/min.
obrtni momenat : 210 Nm pir 4.000 o./min[/table]

[table]PERFORMANSE: Specifikacije
ubrzanje 0-100 km/h za: 8,1 s
maksimalna brzina  :210 km/h
potrošnja (fabričko obećanje): 5,8 litara
potrošnja na testu: 8,1 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

[table]Prosečna ocena: 4,5
Dizajn: 5,0
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 4,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,5
Udobnost: 3,5
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 3,0[/table]

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 2,5
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

TESTIRALI SMO: Mazda 3 Sedan G120

TESTIRALI SMO: Honda Accord 2.0

TESTIRALI SMO: Peugeot 308 1.6 e-HDI

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

TESTIRALI SMO: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T

POŠALJITE I VI VAŠA PITANJE, REŠIĆU SVE VAŠE DILEME (KLIKNITE OVDE).

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Da li je Hyundai Accent bolji izbor od Hyundai Getza?

Testoviautomobila.rs: Najbolji auto za 7.000 evra?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

Evo zašto Srbi ginu: Manje od 70% vozača koristi sigurnosni pojas

CENTAR BOBAN: Nudi gorivo vrhunskog kvaliteta sa Liqui Moly aditivima

Hitna pitanja – brzi odgovori

Najboljiauto.com: ALFA GIULIETA ILI MEGANE?

Šta kupiti za 5.000 evra – realnost mi kaže i30, šta mi vi preporučujete?

Koji odabrati: Corsu ili Grande Punto?

Alternativa za Nissan Note

Da li da kupim Peugeot 307 HDI?

Najboljiauto.com: Ko u Srbiji dobro radi remont plivajućeg zamajca?

Da li je Clio 3 bolji automobil od Grande Punta 1.2?

Koji motor je najbolji za Alfu 159?

najbolji-_auto_logo_670-

 

 

13 komentara na TESTIRALI SMO 1.000 km: Mazda 3 Sport G165

 1. Željko Pelić says:

  Čekao sam vaš test Mazde 3 g.Todoroviću, i malo sam se iznenadio jer ste odabrali najskuplju, i najsnažniju verziju. Mene zanima Mazda sa 100 KS, 1,5 motorom. Pogledao sam je u salonu, sedeo na zadnjem sedištu, i meni se čini da ima čak i više mesta nego u Ford Focusu i Astri. Imam preko 100 kg, i 178 cm, nisam baš mali čovek, ali sam na zadnjem sedištu lepo sedeo, vi mi na slici izgledate kao da imate 2 metra. Mene zanima koliko realno troši Mazda 3 sa motorom 1.5? Tekst vam je odličan.

  • Aleksandar Todorović, urednik Najboljiauto.com says:

   Gospodine Peliću, zaista Mazda 3 nudi malo više mesta na zadnjem sedištu od Megana i Astre. Za glave putnika Mazda 3 pozadi nudi 93 cm, koliko i Focus, a Megane i Astra nude 94 cm. Što se mesta za kolena tiče, Mazda 3 nudi za 7 cm više nego Megane. Međutim, ne znam da li ste pažljivo čitali tekst, kod Mazde 3 gotovo da nije moguće gurnuti noge ispod prednjih sedišta, isti problem ima BMW serije 1 i 3. Novi Peugeot 308 nudi za glave samo 89 cm, a i30 čak 95 cm, a Golf VII 97 cm. Po dužini, odnosno za kolena Golf VII nudi za 4 cm više od Mazde 3, plus ispod sedišta Golfa možete staviti noge, mislim stopala. Hyundi i30 nudi isto mesta za kolena kao Mazda 3, ali ima kratak zadnji naslon, on je samo 65 cm, kod Mazde 3 je 71 cm. Mazda 3 sa motorom 1.5 realno troši 7,5 litara goriva. Zadovoljni odgovorom?

 2. Igor, Novi Beograd says:

  Gospodine Todoroviću, svaka vam čast, umete zaista lepo da opišete automobil. Pročitao sam vaš test u jednom dahu, i čini mi se da je ova Mazda 3 idealan auto za mene, pa makar i sa “samo” 100 KS. Hteo da sam da kupim i30, računam, dobra garancija, ok motor 1.4, solidna oprema, i računam košta manje od Golfa koji mi je bio prvi izbor, ali kosta 15.800 evra. I ovih 15,000 evra mi je mnogo ali mi se auto mnogo dopada, a dopada se i mojoj ženi. Vozio sam staru Mazdu 3 1.6 auto je stvarno dobar, ali Mazda nikad nije bila jeftina. Bolje da podignem kredit od 3.000 evra, nego da se kajem ceo život zar ne? Pozdrav celoj redakciji, redovno vas čitam, i želim vam srećnu novu 2014.godinu.

 3. Lazar Bojanić says:

  Dobar test , realno su uočene sve prednosti i mane automobila

  Vozim Mazdu 6 MZR 2.2 CD129 sa pet vrata i planiram da uzmem manji auto jer su mi deca već velika i neće nigde više da idu sa roditeljima , a i napustio bi dizelazaša jer ipak benzinci lakše podnose vožnju 80% grad … do sada sam prešao 32.000 Km bez ijednog problema i za Mazdu imam samo reči hvale .

  Ja sam probao model G120 i posle probne vožnje mi nikako nije bilo jasno da taj auto ima samo 120 KS a da pri tome ide tako ubedljivo i tako skromno troši !

  Mogu misliti kako je ubedljiva ova sa jačim motorom ….

  Što se tiče uočenih mana , prostor na zadnjoj klupi moram da naglasim da od toga pati i npr Focus pa se niko ne buni jer je jeftin … generalno malo automobila u toj klasi ima mesta i na zadnjoj klupi onako baš baš , sve je to pomalo skučeno i računa se da se pozadi retko neko vozi a ako se to i desi nije tako često i ne traje dugo .Kod Opel Astre je situacija isto tako loša , Focus je kriminalan , I30 i Ceed su primeri kako to treba uraditi solidno .

  Kad ste spomenuli gubitak osećaja na upravljaču na brzinama preko 180Km/h moram da naglasim da sam isti problem imao na A3 2,0tdi 140KS sportback sa gumama R17/245 pa me ovo isto tako ne čudi na Mazdi koja je i lakša …jednostavno ako se u ovoj klasi želi ulatimativna stabilnost prednje vešanje mora da se neprijatno ukruti pa se onda tu traži kompromis … kod klase iznad je i geometrija nešto bolja jer su ti auti širi a i teži pa je i raspored sila drugačiji .

  Sve u svemu u zaključku se u potpunosti slažemo , za ove pare dobija se neverovatno pakovanje performansi / užitka i opreme za koje kod mnogih konkurenata treba znatno dublje zavući ruku u džep !

  I na kraju boja …. Soul red je čista latino švalerska kombinacija koja će slomiti mnoga saputnička srca ….

  Definitvno moj sledeći auto! Lazar Bojanić.

  Pozzzz

  • Aleksandar Todorović, glavni urednik Ooyyo.rs says:

   Hvala g.Bojaniću na ovako izdašnom komentaru. Slaže se sa vam uglavnom. Hyundai i30, naveo sam već gore u jednom odgovoru, ne nudi više mesta od Mazde 3 u centimetrima, ali nudi mogućnost da gurnete stopalo ispred prednjeg sedišta, i nekako ima bolji, ugodniji nagib sedenja nego Mazda 3, a utiče sigurno i konstrukcija sedišta.

   Kad testiram automobile, ja upoređujem testiranu Mazdu 3 sa rivalima iz klase. Dakle sa Golfom VII, BMW-om serije 1, Hondom Civic. Golf VII ima daleko bolji, i direktniji upravljač na brzinam od 200 km/h od Mazde 3. BMW serije 1 takođe, Mercedes A klase takođe, Ford Focus, i Opel Astra takođe. Honda Civic mi je reper za ponudu prostora u ovoj klasi, i ona nudi čudesno mnogo mesta na zadnjoj klupi, i gepek koji ima skoro 500 litara. Na žalost, Civic zaostaje za Mazdom kada je motor u pitanju (1.8 ne može da parira ovom 2.0), hengling, i kvalitet izrade.

 4. Milenko says:

  Bilo koji motor Mazde može da pređe 400,000 km, šta je tu novo? Dobro digli su kompresiju na 14, dogli su snagu, ali ne verujem da je ovaj motor štedljiv kao dizelaš. Svi benzinci u Mazdi su bili super, problem je što nemaju mali dizelaš, i što im karoserija nije na nivou Audija recimo.

 5. Miki, Vrbas says:

  Tekst je sasvim OK, detaljan nema šta, jasno mi je kakav je to auto. Ja ovih dana kupujem nov auto, prvi put u životu, uvek sam uzimao polovno, ono 4-5 godina staro, računam ima 90,000 km, posle se ispostavi sa ima 190,000 km, pa svakih 6 meseci nešto crkne, nekad jeftinije, nekad skuplje, i kad sve saberem, ispada da me izađe kao da sam kupio nova kola. Pogledao sam i Mazdu 3 auto je stvarno kako kaže autor teksta kvalitetan, baš, baš, ali oni nemaju dizel motor 1.6, ili 1.8, ili bar malo manji od 2.0 litra, tako da sam odustao od Mazde 3, verovatno ću kupiti Civic 1.6 dizel, iako tvrdite da je Mazda bolja od Honde.

 6. Lazar Bojanić says:

  Komentar na komentare 🙂

  Mazda nudi samo ono što dugo traje …. nudili su oni pre 1,6 diesel iz PEUGEOT kuhinje pa se nije pokazao dobro i zato si ga izbacili … verujem da su oni posle osamostaljenja prionuli na posao i da ćemo uskoro imati na raspolaganju nešto zanimljijo od motorizacije sa manjom zapreminom a da ide na diesel 🙂

  Izbegavanje malih turbo benzinaca je šamar u lice svima a kada to uradi jedan tako mali proizvođač mora se priznati da je to hrabar potez ….

  Razmislite koliko košta više registracija kad je zapremina motora 2,2 litre i i koliko se uštedi na gorivu , popravkama i servisima i mislim da svako ko prelazi dosta ( više od 30.000Km) ima računa da izabere veći motor …..nema tu velikog servisa i sve je jako predvidljivo .

  Moj problem je što sam ušao u tu matematiku sa očekivanom kilometražom od oko 25.000 km a sad sam spao na ispod 10.000 i tu se ne može ništa uštedeti ….

  Najoptimalniji iizbor je verovatno G120 koji može da odradi sve poslove korektno i da ne potroši previše goriva i da se ne osećate inferiorno na svakom putu i svakoj situaciji ….

  Posebno me zanimaju među ubrzanja kod G165 modela , što je nešto gde atmo benzinac najviše pati na turbo braću ….

  Pozzzz svima, Lazar Bojanić

 7. Aleksandar Todorović, glavni urednik Ooyyo.rs says:

  Mazda jeste odustala od malog dizelaša, koji je zapravo bio 1.6 HDI, dakle iz Peugeota, čak je i Peugeot digo ruke od njega, sad ima 1.6 e-HDI sa samo 8 ventila. Mazda će najkasnije do kraja godine lansirati Mazdu sa dizelašem 1.6, na naše tržište, zajedno sa novom Mazdom 2. Ovaj info je iz prve ruke, proveren, i potvrđen.

 8. Željko R says:

  Ova Mazda 3 je meni najbolji auto ikada proizveden u ovoj klasi. Drago mi je što Mazda nije počela da ugrađuje motor od 1.0 litra, sa turbinom u auto od jedne ipo tone, ko što radi čini mi se Ford, sa Focusom. Kad se ti motorčići “razlete” u delove na 100,000 km videću ja onda će kupci da kažu. Mazda je ozbiljna marka automobila, prave kola da traju. Ko je imao jednom japanca, zna šta pričam. Lep auto, ma prelep.

 9. Milan says:

  Odličan test kao i uvek g. Todoroviću. Da li znate koje gorivo preporučuje proizvođac za ovaj motor, pitam pre svega zbog visoke kompresije, ja sam laik za ova pitanja ali mi se čini da kada je veća kompresija treba da bude gorivo sa većim oktanskim brojem. Možda je ova kompresija i dalje OK za benzin sa 95 oktana, ali ako je preporučeno gorivo 98 oktana onda je to značajna stavka imajući u vidu cenu kod nas.

  Inače podržavam uvođenje naplate odgovora za 499 dinara kada su konkretna pitanja. Ja sam jednom bio spreman da Vam ponudim i više za konsultaciju i pomoć oko kupovine, ali sam posle stotina pročitanih vaših testova i odgovora bio u stanju i sam da donesem odluku koja je trebala brzo da se donese, i ta odluka je evo sada posle skoro godinu dana mogu da kažem bila sasvim ispravna. Vi ste zaista izuzetan stručnjak u ovoj oblasti i strast sa kojom radite i ta posvećenost i znanje se zaista oseti i vidi, i mislim da zato i postižete ono što niko od auto novinara na ovim prostorima ne može.

  Milan

  • Aleksandar Todorović says:

   Uvaženi g.Milane, kod nas 95 oktana, nema 95 oktana, već 94 ili 93, ponegde 92, sve zavisi koliko ga “krste”. Sumnjam da ovaj od 98 oktatna ima 98 oktana, ali je on dosta kvalitetniji, i ima manje sumpora, bar bi trebalo da ima manje, što znači duži vek vašeg katalizatora, motora, dizni. Kad sipate skuplje gorivo, uvek “štedite” dugoročno gledano. Na nekim pumpama ionako možete da kupite samo 98 oktana. U ovako sofisticiran motor, bi ipak trebalo da sipate 98 oktana. Ako ponekad sipate benzin od 95 oktana (manje količine), a već imate u rezevoaru 98 oktana, ništa strašno se neće desiti.

 10. Nemanja N. says:

  Mislim da Mazda ide pravim putem jer je počela da ceni lepotu (iako ovoj” trojci” nedostaje skladnija unutrašnjost kao što npr. ima nova “šestica”) za razliku od drugih japanskih proizvođača koji prenaglašavaju kakvoću izrade i postaju dosadniji od statistika na koje se pozivaju a koje njihovi kupci uče napamet.
  Pitam se i zašto bi auto uopšte morao da bude mnogo kvalitetan kada se potrebe vozača menjaju na svakih 5 godina? Takođe mi nije jasna ni tzv. kompakt klasa koja po mojem mišljenju “niti smrdi niti miriše” kada se sve sabere.

  Zato bi voleo bi da nadolazeća Mazda 2 bude ušuškana, skladna i prelepa kao novi A mercedesi ali i cenovno pristupačna sa benzinskim motorima.
  Meni i porodici bi posle sivika kupea (1995 god.) i novije alfe 156 to bio auto “po meri” ma koliko nekima sve to izgledalo nelogično 🙂
  Pozdrav!

Ostavite komentar