TESTIRALI SMO: Mazda 3 Sedan G120

Mazda 3: finilista izbora za auto godine, najpouzdaniji model u klasi ima i najštedljiviji atmosferski benzinski agregat od 2.0 litra radne zapremine, i kvalitet rezervisan za premijum segment. Treba li vam još koja preporuka za ovaj automobil? Možda biste trebali da znate da nova Mazda 3 nudi i vrhunsku bezbednost, ali i veoma udobno ogibljenje, odličnu zvučnu izolaciju, fantastično precizan menjač, i sve to i u limuzinskoj verziji Sedan kao na testu. Cena za osnovnu verziju startuje već od 16.490 € sa opremom Challenge, što je kud i kamo povoljnije od glavnog konkurenta VW Jette 1.4 TSI od 122 KS koju treba platiti 21.251 €, i to sa siromašnijim paketom opreme Trendline. Loša servisna mreža, preskupi delovi odbijaju kupce.  Saznajte i koje su mane ovog automobila, i realna potrošnja. Zahvaljivaćete mi se kasnije.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

TESTIRALI SMO: Mazda 3 G100

Ako kupujete polovnjak budite realni

 

Aleksandar-Todrovovic-MazdaMazda nije napravila grešku kao neki poznatiji brendovi sa masovnom hiperprodukcijom automobila. Mazda je uvek jurila kvalitet, a ne broj proizvedenih automobila. Zato je i broj opoziva Mazdnih automobila minimalan. Iako je tačno, da se proizvode kvalitetniji, i pouzdaniji automobil i van Japana, Mazda za kupce u Evropi, proizvodi automobile isključivo u Hirošimi. Zbog toga vlasnici Mazdinih automobila spadaju u grupu najzadovoljnih vozačača svojim vozilima. Mazda ne prati ni trendove “daunsajzinga”. Zapravo, Mazda je prva krenula u smanjivanju težine svojih modela, upotrebom lakših materijala, i time značajno smanjila potrošnju, ali se ipak nije odlučila da uparuje benzinske motore male radne zapremine sa turbo punjačima, a sve u cilju da se kupcu ponudi što je moguće dugovečniji agregat.

najbolji-_auto_logo_670-1

Mazda 3 ipak bolji automobil od Honde Civic

Nekada je, u svoje vreme, ovako briljantne automobile pravila Honda. Ona i danas proizvodi vrhunske automobile – novi Civic je jedan veoma zaokružen automobil koji nudi dobar hendling, dobre performanse i odličan filing – i njime ćete biti očarani sve dok ne sednete za volan Mazde 3. Limuzina iz Hirošime je pobedila Hondu u svemu onome što je ovaj brend isticao kao svoju prednost u poslednje tri decenije. Mazda 3 Sedan je za razliku od Civica Sedan, podešena jednako sportski kao hečbek verzija.

Svakako, Civic nudi varijabilniju, prostraniju, udobniju, i komforniju karoseriju, sa većim prtljažnikom, ali Mazda 3 koja zaista nije savršena, ona ipak nudi “samo” jednu uzbudljivu, brzu i solidno udobnu vožnju, u kojoj vozač odlično oseća put, krivinu, brzinu, bočnu silu i početak bežanja preko nosa. Znam da se ponavljam, jer sam ovo isto napisao kada sam testirao snažniju verziju Mazde 3 G 165, ali sam našao za shodno da to opet ponovim, jer Mazda 3 i sa 120 KS ide jako lepo, nestvarno dobro, čak i kad je uporedimo sa turbo dizelašima koji nude veći obrtni moment. Problem je loša servisna mreža Mazde. Pa i najmanji problem zna da postane nerešiva enigma. Onda je priča o (ne)kvalitetu sasvim drugačija. 

PROČITAJTE I TEST MAZDE 3 SA SLABIJIM MOTOROM NA OVOM LINKU:

TESTIRALI SMO: Mazda 3 G100

DSC_4050Imam utisak kao da Mazda u najboljem maniru vraća benzince u modu, i to one benzince bez turbine. Znam da vam je asocijacija na benzinski motor od 2.0 litra na prvom mestu enormna potrošnja u gradskim uslovima vožnje od 13-14 litara, i minimalna potrošnja na otvorenom putu od 8-9 litara, ali ova Mazda 3 sa takođe benzinskim motorom od 2.0 litra troši daleko manje. U gradu, ipak je to oko 11 litara, pa izbor dizelaša jeste mudriji, ukoliko prelazite više od 15.000 km godišnje. Problem je što Mazda ne ugrađuje dizelaše male radne zapremine u ovoj model.

Velika radna zapremina, i relativno mala snaga (prosečan benzinski motor ove zapremine daje oko 140 KS), na kraju daju prilično veliki radni vek, pa možete očekivati od ovog motora punih 400,000 km pre generalne. Tako bi bar trebalo. Sada verovatno mislite da se pronašli vaš idealni novi polovnjak, jer ako Mazdin motor može toliko, onda nije loše kupite neki model sa pređenih 150,000 km? Možda i jeste tako, ali Mazda zbog svog imidža najpouzdanijeg automobila na svetu, te zbog svojih vlasnika, koji retko prodaju svoju Mazdu, kao polovna košta “bezobrazno” puno. Doduše, cena joj jeste niža od Mercedesa ili BMW-a, ali je puno skuplja od Forda, Opela, Renaulta, Citroena, Peugeota, Fiat. Zašto vam kog vraga ja sve ovo navodim? Pa pre svega jer pokušavam da vam objasnim, da je najisplativije kupiti novu Mazdu.

Na prvom mestu, veoma ćete uživati u udobnoj, i zabavnoj vožnji. Na drugom mestu, nećete imate kvarove. Na trećem mestu, lepo je imati auto koji možete brzo prodati, i na kraju auto koji solidno drži cenu, bar dovoljno dobra da ne mislite da vas “pljačkaju” kada ga budete prodavali kao polovnog. Suština je tu, pitanje je samo da li imate živaca da pročitate tekst do kraja, kako bi uspeo da vam predočim još neke bitne detalje, zbog čeka je ovaj automobil ostavio tako jak utisak na mene.

Odlična motor, odličan filing za odlično raspoloženje

Motor je toliko uglađen, i tih da umalo nisam u nekoliko navrata startova već “upaljen” motor. Bruka, ili ne, ali odsustvo vibracija je ono što krasi ovaj agregat.

DSC_4134Inženjeri iz Hirošime primenili su SkyActive tehniku i konstruisali benzinski agregat sa najvećim stepenom kompresije na svetu od 14:1. To je veća kompresija čak i od agregata koji se ugrađuju u bolide F1. Sa novim 4 u 2 u 1 izduvnim sistemom i laganim specijalnim klipovima uspeli su da snize potrošnju goriva i povećaju obrtni moment. Šta to sve u praksi znači? Pre svega, potrošnja na otvorenom putu pri konstantnim brzinama kod benzinca je jednako povoljna – niska kao kod veoma snažnih dizelaša. Zvuči nemoguće, ali putni računar tako pokazuje. Prosek testa izneo je 7,6 litara, ali Mazdu 3 nisam nimalo štedeo, vozio sam je i brže od snažnije G165 verzije. To je ona velika prednost kod štedljivih automobila: štede vam novac, i vreme, jer vozite brže nego inače, nije vam žao da pritisnete gas do poda, jer potrošnja i tada ostaje u granicama normalne, pa i povoljnije od toga. Sve je to jako lepo, i prijatno, i za dušu, i za vaš porodični budžet, a i srce bude na mestu.

Odličan start-stop sistem zaslužuje desetku

Zahvaljujući start/stop sistemu, koji se kod Mazde zove i-stop (Mazdin inteligentni sistem za automatsko zaustavljanje i pokretanje agregata), potrošnja je i u gradu prihvatljiva. Pomenuti i-stop sistem dobro funkcioniše. Potrošnja u gradskim uslovima vožnje nikako ne može da padne ispod 8,5 litara, jer je obrtni moment od 210 Nm (toliki je i kod snažnije verzije od 165 KS) dostupan tek na 4.000 o./min,, a ako želite odlučnija ubrzanja, za više snage morate poterati obrtaje radilice preko 5.000 o./min. To sve zajedno rezultuje većom potrošnjom nego kod dizelaša.

DSC_4130Mazdina tajna: precizan i direktan servo upravljač

Mazda je sve bolja i bolja, a njeni inženjeri su se potrudili da dobrim delom proniknu u tajne BMW-ovih servo upravljača, jer je filing sličan (prednost BMW-a je primetna tek na brzinama preko 180 km/h). Osećaj za volanom nije potpuno nov, jer je on bio dobar i na staroj Mazdi 3, ali sada je sve daleko bolje – istančanije, a izraženije.

Limuzinska verzija Sedan košta identično kao hečbek verzija (sa istom opremom, i istim motorom), ali nudi bolju aerodinamiku (Cw-0,26 naspram 0,28), niži nivo buke i nižu potrošnju na brzinama preko 140 km/h. Elegantnija limuzina nudi i veći prtljažnik – 419 naspram 364 litara. Kopiranje BMW-a, a ne Honde je prisutno. Dodatnih nekoliko centimetara koje je nova Mazda 3 dobila u širini u odnosu na stari model otišlo je u vetar jer je prekopiran i preširoki oslonac za laktove između prednjih sedišta, koji kao da je pozajmljen od BMW-ove serije 1. Instrumenti, analogni, odavno su prekopirani sa Alfa Romea, ali sada su već u dovoljnoj meri izmenjeni da se na to zaboravlja. Velika je šteta što je obrtomer tako mali, ne znam zašto su u Mazdi rešili da se igraju sa veličinom tog jako važnog instrumenta. U verziji Sport, on je ogroman, i centralno smešten, umesto brzinomera, koji je digitalni, i koji se nalazi u njegovoj sredini. Ja ne razumem ovu “igrariju” a možda samo nisam spreman da se naviknem na novotarije Mazdinih inženjera. Dodiše dobro je, nisu eksperimentisali, kao Citroen kod nekih svojih više nego osobenih modela, sa više nego osobenim rešenjima. Iskreno, Mazda 3 i nema puno sličnosti sa recimo Citroenom C4, jer su to zaista dva veoma različita automobila, pitanje je samo da li se osećate kao mladić (Mazda 3) ili kao deda (C4), pa ćete prema toma lako pronaći model koji vama odgovara.

DSC_4057Mazda 3 Sport sa cenom od 14.990 € za verziju sa 100 KS (1,5-litarski motor) je konkurentna i povoljnija nego što to izgleda.

Položaj za upravljačem je sportski, sedišta to nisu, ali su barem prosečna za klasu kojoj pripadaju. Dimenzijama su oskudna, ukoliko ste nešto krupniji evropski vozač. Inženjeri u Hirošimi, koliko god se trudili, ne mogu da shvate da su Evropljani gotovo dva puta teži, a i barem dvadeset centimetara viši od japanskih vozača.

DSC_4122 Budući da imam 184 cm i 87 kg, nekako sam uspeo da pronađem idealnu poziciju za volanom (koja nije tako idealna kao ona kod Honde Civic ili Mercedesa A klase), ali tada pozadi nema mesta čak ni za Japanca, iako se radi o limuzini. Dakle, Mazda 3 Sedan neće biti omiljeni direktorski automobil, osim ukoliko je direktor modernih shvatanja, pa sam sebe vozi.

DSC_4123Zaista, ima veoma malo mesta i za glavu, i za noge – i ovde je kopiran BMW serije 1 i 3, a ima i jako malo mesta ispod prednjih sedišta. Čovek se sa pravom upita gde nestadoše tih 458 centimetra?

Kvalitet i motor su ispred konkurencije

Zvuk motora, jedva čujni klik-klik ručice fantastičnog menjača, brz i ugodan servo upravljač, vrhunska finalna obrada i kvalitetni materijali čine da se osećate kao u mnogo skupljem automobilu. Pedala kočnice, koja je tako precizna da pomislite da ste preko noći postali za klasu bolji vozač, samo je jedan od razloga zbog kojih pomislite da sedite u skupljem automobilu nego što je to slučaj.

Mazda 3 je, kao što je to slučaj i sa Mazdom 6, nešto ubedljivo najbolje što možete kupiti u ovoj klasi. Moćan motor, koji ima više nego što fabrika “prijavljuje” (165 KS), izuzetno dobra radi i odlično reaguje na dodirivanje papučice gasa, koja je jednako osetljiva kao ona za kočenje. Šteta što u Mazdi 3 nemate tako dobar osećaj na upravljaču i kada jurite brže od 180 km/h. Servo asistencija je prejaka, a preciznost upravljača za velike brzine nedovoljna – ako ga uporedimo sa onim u Golfu VII i novoj A klasi.

Upravljač Mazde 6 je mnogo bolje podešen, pa se postavlja pitanje – zašto je Mazda 3 morala da bude hendikepirana, kada ispod haube ima dovoljno snažan motor za velike brzine? Zvučna izolacija je znatno unapređena u odnosu na stari model. Zvuk motora je dobro izolovan, a nema ni dosadnih zvukove od vrtloženja vazduha na brzinama preko 150-160 km/h. Jako je dobro izolovano i ogibljenje – nema lupanja ni neprijatnih vibracija čak ni kada je put veoma loš (čitaj: Srbija). Zanimljivo je da motor sasvim lepo prihvata gas na jako niskih 2.500 o./min. radilice (snažnija verzija od 165 KS reaguje dobro već na 1.800 o./min). Ubrzanja tada nisu fenomenalna, ali su sasvim pristojna. Motor tako dobro i fluidno razvija snagu, da ćete biti uvek zadovoljni.

DSC_4113Još je zanimljivije podešen putni računar, koji vas već na 1.900 o./min. savetuje da gurnete ručicu menjača u stepen više (a ne u stepen niže), tako da ćete vrlo često uhvatiti sebe da vozite šestom brzinom u gradu. Kad poželite da ubrzate na 1.500 o./min. radilice, motor ipak negoduje, tražeći bar 1.800-1.900 o./min., prosto čudesno. Ljubitelji rasnih sportskih benzinskih motora, koji godišnje prelaze velike kilometraže, naročito će umeti da cene lep, prijatan metalni zvuk Mazdinog SkyActive-G agregata, koji na autoputu troši oko 7,5 litara kada ga vozite brzinama koje su primerene brzim saobraćajnicama. Prečnik i hod klipa su 83,5 i 91,2 mm, 16 ventila i dva bregasta vratila u rednoj koncepciji koji daju 120 KS jako lepo se osete na pedali gasa (kladio bih se da ovaj motor ima bar 130-135 KS). Trakcija je izuzetno dobra, naravno – za automobil sa prednjim pogonom, tako da ubrzanje do stotke za 8,8 sekundi može da postigne gotovo svako ko ume da rukuje menjačem.

DSC_4040Pokušajte da mi verujete, jer znam da velika većina benzinskih motora sa “samo” 120 KS daju bledunjava međuubrzanja. Ovaj motor nije Opelov, ovo je Mazdin agregat, koji jako voli obrtaje, i koji zaista jako dobro prihvata gas. Ako sumnjate u 120 KS, imajte na umu da ovaj motor ima radnu zapreminu od 2.0 litra, a to nije za “podsmeh”, naprotiv! Uostalom, sa ovim automobilom je moguće pojuriti realnih 200 km/h, ako vam je to malo, onda odaberite snažniju verziju od 165 KS, ali nju ne možete dobiti u limuzinskoj verziji.

Mazda mnogo ulaže u kvalitet i razvoj novih tehnologija

Mazda je pravi japanski automobil u svakom smislu te reči. Zato Mazda uspeva da pobedi Hondu poslednjih godina na njihovom terenu – na kvalitetu, ali ne samo Hondu, već i BMW, Mercedes, Audi, pa čak i Toyotu. Činjenica je da Mazda ostvaruje sve veći profit i bolju prodaju automobila širom sveta, što pokazuje da vlasnici Mazdinih automobila iznad svega veruju svom iskustvu. To što čak i nemački ADAC ili britanski JD Power već godinama unazad priznaju da se Mazde, Toyote i Honde najmanje kvare, samo je jedan mali deo priče o i dalje čvrstom kvalitetu “japanaca”.

A Todorovic Samim tim, za vrhunski kvalitet kojim može da se pohvali i Mazda 3, cena od 14.990 € za verziju sa 100 KS (1,5-litarski motor) je konkurentna i povoljnija nego što to izgleda. U ovom segmentu gotovo i da nema jeftinijih automobila, čak ni modela koji za sličan iznos nude malo više opreme, osim možda onih koji uskoro prestaju da se proizvode.

Testirana Sedan verzija sa 120 KS koŠta 17.490 €, a za taj novac dobijate jako atraktivan, veoma kvalitetan i udoban automobila. Peugeot 308 ima mekše, i još bolje oslanjanje, izuzetan dizel motor od 1.6 litara, koji Mazda 3 tek treba da ponudi kupcima, fantastično podešeno ogibljenje, ali nema vrhunsku finalnu obradu, niti imidž neuništivosti koji krase Mazdine automobile. I baš zbog toga, ja bih radije kupio Mazdu 3, iako je Peugeot 308 najbolji automobil u ovoj klasi. Mazda 3 za njim zaostaje jako malo kada su u pitanju vozne osobine, i komfor, udobnost, a daje dugoročno gledano puno više (bolje drži vrednost, manje se kvari, lakše nalazi put do kupaca).

DSC_4070Ispred drugih: e-ELOOP

Ovaj sistem Peugeot nema. Novost na Mazdi 3 je e-ELOOP, odnosno sistem regenerativnog kočenja, koji pri svakom kočenju i usporavanju kinetičku energiju pretvara u električnu i zatim je čuva pomoću kondenzatora. Prikupljena energija se koristi za pokretanje električnih uređaja u vozilu, tako da se i na taj način smanjuje opterećenje motora, a samim time i potrošnja. U Mazdi tvrde kako se korišćenjem prikupljene regenerativne energije (koja bi se inače izgubila) postiže smanjenje potrošnje goriva za 5 do 10%.

Mazda 3: automobil koji ipak nije savršen

Prosečni farovi, loše maglenke, nedovoljno pregledni instrumenti kvare jedan izuzetno povoljan utisak  o ovoj limuzini. Na lošu preglednost morate da se navikente. Prečnik okretanja od 11,4 metara sigurno nije najbolji u klasi, ali nije ni najgori. Karavani kod nas nisu popularni, ali u Evropi jesu, a Mazda 3 se nudi samo kao limuzina i hečbek. Opet se ponavljam: na zadnjem sedištu nema dovoljno mesta za kolena i glave onih krupnijih, zadnja klupa ima pogrešan nagib, nedovoljnu visinu naslona i nemogućnost da gurnete noge ispod prednjih sedišta – zar su baš ovo loše rešenje morali da prekopiraju sa BMW-a? Napred za laktove ima više mesta, kako Mazda tvrdi, ali samo za levi (kod vozača), odnosno desni lakat (kod suvozača), jer je na sredini poveliki, podebeli naslon za ruke, koji stvara osećaj skučenosti.

DSC_4126Konačno, neko ko godišnje prelazi više od 20.000 km ipak želi dizelaš, a Mazda nudi samo motor sa radnom zapreminom od 2,2 litra. Dizelaš sa radnom zapreminom od 1.6 litara tek treba da stigne, navodno do kraja ove godine. Imate li strpljenja za tako nešto? Ako nemate, kupite Civic 1.6 i-DTEC, automobil nudi nešto manji kvalitet od Mazde 3, ali je daleko prostraniji, i upotrebljiviji ako su vam deca već velika. Osim toga, Hondin dizelaš 1.6 i-DTEC je najbolji na svetu, pad kad već okreće glavu od benzinca, onda kupite pravu stvar, a to jeste Honda, u nedostatku Mazde 3 sa sličnim motorom, jer niko sa zdravim razumom neće ovoj državi poklanjati novac, jer je registracija za motor od 2.2 litara prevelika čak i za “lopurde”.

DSC_4062Šta ona kaže: Mazda 3 Sedan je jedan veoma privlačan automobil, koji mnogo obećava, ali i mnogo pruža. On vas neće izneveriti kao vaša snažnije polovina, jer oni što Mazda obeća, Mazda i ispuno. Kod ovog automobila nema laži, i nema prevara. Odmah se vidi da na zadnjem sedištu nema dovoljno mesta, i da je ispod haube benzinac, koji jeste štedljiv, ali ne kao najmoderniji dizelaši. Mazda 3 je poseban automobil za posebne vozače, ali i za posebne dame. Ovakav šmek ima još samo Alfa Romeo, ali on na žalost ne nudi više ni jednu limuzinu, tako da ćete ipak morati da kupite Mazdu, jer ostali brendovi baš i nemaju modele koji mogu da vas zavedu na prvi pogled, a to žene ipak vole, iako vas lažu da to one ne žele. U gradu troši oko 11 litara, to je ipak mnogo.

Branka Todorovic“Trojka” je ujedno i dovoljno štedljiv, kvalitetan i dobro opremljen automobil, koji uz vrhunsku bezbednost nudi i besprekornu pouzdanost, ali sada postajem dosadna, jer to svi već znaju. Svi znaju, ali ipak radije biraju neki Opel, VW, Renault? A zašto je to tako? Pa zato što muškarci nikada nemaju hrabrosti da priđu onoj najlepšoj ženi, koju zaslužuju, već prilaze onoj ružnijoj, i debljoj, jer misle da je ona dostupnija, i vernija. U životu je sve stvar izbora, ako želite lepu ženu, i lep automobil, onda ih prosto uzmite, to je prosto tako, i nikako drugačije. Ako niste pravi muškarac, onda i ne zaslužujete da imate Mazdu. Mislite da sam preterela? O da, jesam malo, zato se malo i izvinjavam, ali Mazda 3 je jedan tako dobar auto, da sam moralo bar malo da pecnem vaš ego. A ako vozite Renault ili Opel, a uprkos tome imate lepu ženu, onda mi molim vas oprostite.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Sasvim sam siguran da znate da li je Mazda 3 automobil za vas. Doduše, još uvek ne znate koliko je ona bolja od kompletne konkurencije, ali ponekad nije dobro baš sve spoznati. Jer zaista, ima puno jeftinijih automobila u ovoj klasi, a danas, kada je kriza, svaki evro je važan, pa nije najvažnija stvar u životu da posedujete najpouzdaniji i najkvalitetniji automobil u kompakt klasi, koji je ujedno i najzanimljiviji za vožnju.

Mazda-3-je-auto-za-preporukMazda je sa novom “trojkom” ponudila sasvim drugačiji automobil u ovoj klasi. Sportska Mazda 3 Sedan nudi pravo uživanje u vožnji, i najbolji je dokaz da i bez turbo punjača može da se napravi elastičan agregat, koji ujedno i ne troši puno. Ako vam je cilj da vam novi motor pređe bar 400.000 km, kupite Mazdu 3 sa ovim motorom, jer je konkurencija, bar ona evropska, prešla na turbo benzince, kojima je životni vek znatno kraći, iako oni to za sada ne priznaju.

Od Mazde sam očekivao napredak, verovao sam da njihova zoom-zoom filozofija ima budućnost, ali nisam očekivao da naprave jedan tako udoban, prefinjen, luksuzan automobil po više nego umerenoj ceni. Golf VII možda može da u proseku skupi bolje ocene od Mazde 3, i sigurno će se mnogo bolje prodavati u Evropi od Mazde. Peugeot 308 jeste bolje izbalansiran automobil, doduše male nijanse su u pitanju. Toyota Auris jeste puno jeftnija, ali ne nudi taj filing, i šarm, a Hyundai i30 je “besramno povoljan”, toliko da pored njega Mazda 3 sa svojom cenom deluje kao “premijum” automobil.

DSC_4112Ponoviću opet: Mazdom 3 će najviše biti oduševljeni vlasnici i ljubitelji Civica. Idite do Mazde i probajte ovaj automobil, a onda priznajte makar sebi da je Mazda napravila bolji kompakt od Honde. Ne znam zašto je Mazda rešila da nadvisi baš Hondu, ali znam zašto im je Civic bio uzor, i dobro je ugledati se na bolje od sebe, kako bi jednog dana postao najbolji. Mazda 3 danas jeste najbolji japanski automobil u C segmentu, i to jeste puno.

To što se pojavila iste godine, kao novi briljantni Peugeot 308 joj nimalo ne pomaže da se više približi kupcima u jednoj Francuskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, gde je Peugeot prilično cenjen brend. Na kraju, svi mi znamo ko nudi kvalitetnije automobile, ali ipak kupujemo one koji nam se više dopadaju.

DSC_4144 Ako vam se Mazda 3 dopada, zbog dizajna, kupite je, osim što će vam srce biti puno, imaće podršku i vašeg mozga. To je u životu inače jako retko, jer obično, emocije idu na suprotnu stranu od razuma. Ne znam koliko sve ovo dopire do vas, ali znam da ste shvatili bar deo poente, ipak mislim da sam bio veoma jasan, i direktan. Ja lično nemam novca da kupim ovaj automobil, ali imam mogućnosti da testiram još neke verzije Mazde 3, što ću verujem na vaše, i svoje zadovoljstvo i učiniti, testiraću onu najjeftniju Mazdu 3, baš onu koju vi želite da kupite. Može?

PROČITAJTE TEST I MAZDE 3 SA SLABIJIM MOTOROM (KLIKNITE OVDE ILI DOLE NA LINK):

TESTIRALI SMO: Mazda 3 G100

thumbs-upTih, elastičan, moderan motor ispred svog vremena. Vrhunska tehnologija i vrhunski kvalitet po umerenoj ceni. Mala potrošnja, prosek testa je izneo tek 7,6 litara. Odlično podešeno ogibljenje koje nudi vrhunski komfor, ali i izuzetno veliku stabilnost. Izuzetno precizan i brz menjač. Vrhunske kočnice koje se lako doziraju i nude jako kratke zaustavne puteve. Dizajn je odličan za jednu limuzinu C segmenta. Finalna obrada je mnogo bolja nego kod automobila koje posedujete: ona je na nivou premijum klase, impresivnija nego kod BMW-a serije 1. Dobra zvučna izolacija i odlična aerodinamika će svakog obradovati. Bogata oprema. Izuzetno visoka pouzdanost. Iznenadiće vas prijatno čak i kada je budete prodavali: kupaca za nju uvek ima dovoljno, i oni su spremni da je plate onoliko koliko Mazda 3 i vredi.
 
thumbs-downPotrošnja od 11 litara u gradu, je ipak ono što najviše odbija kupce, iako je to realno loša servisna mreža, i preskupi delovi. Toyota za svoj jendako žedni Auris traži mnogo manje novca, a nudi skoro dva puta dužu garanciju. Garancija. Preglednost nije dovoljno dobra. Mesta za putnike na zadnjoj klupi nema dovoljno. Farovi za maglu očajno loši. Neprijatno malo obrtomet. Ergonomija sedišta nije idealna. Sedišta su prekratka za one krupnije građe. Najsnažniji benzinski motor nudi se samo sa najbogatijim paketom opreme, i samo u hečbek verziji. Upravljač na brzinama preko 180 km/h ne pruža dovoljno informacija vozaču o tome šta se dešava pod točkovima, a ni preciznost mu tada nije dovoljno dobra. Servisna mreža kod konkurencije je ipak bolja.

Cena: od 16.490€

[table]DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.580 mm
Širina: 1.800 mm
Visina: 1.450 mm
međuosovinski razmak: 270 cm
prtljažnik: 419 l
težina: od 1.265 kg[/table]

najbolji-_auto_logo_670-

[table]MOTOR: Specifikacije
zapremina: 1.998 ccm
maksimalna snaga :120 KS pri 6.000 o/min.
obrtni momenat : 210 Nm pir 4.000 o./min[/table]

motor-mazda[table]PERFORMANSE: Specifikacije
ubrzanje 0-100 km/h: za 8,8 s
maksimalna brzina: 195 km/h
potrošnja (fabričko obećanje): 5,8 litara
potrošnja na testu: 7,6 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

opisOCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,5
Dizajn: 5,0
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 4,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,5
Udobnost: 3,5
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 3,0[/table]

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 2,5
Mogućnost dalje prodaje: 4,5[/table]

TESTIRALI SMO: Mazda 3 G100

TESTIRALI SMO 1.000 km: Mazda 3 Sport G165

TESTIRALI SMO: Mercedes A 180

TESTIRALI SMO: Opel Cascada 2.0 CDTI

 

baner_najboljiauto_300x250