TESTIRALI SMO: Kia pro_cee`d 1.6 GDI

Ovo spretno osmišljeno vozilo služi na čast znaku koji nosi. Možda neočekivano, pro_cee`d je zabavniji za vožnju  i u celini zreliji, bolji i atraktivniji od svog ljutog konkurenta, Hyundija i30 (imam utisak da sam ovo već negde napisao). Kvalitetan, brz i atraktivan – tako bi se u najkraćem mogao opisati testirani pro_cee`d. Novi pro_cee`d sa novim motorom 1.6 GDI, koji ima direktno ubrizgavanje goriva u cilindre, izuzetno je dobra kupovina koja će konkurenciji zadati veliku glavobolju, jer će vam 135 KS obezbediti sasvim dovoljno zabave za volanom. Kia je strahovito mnogo napredovala poslednjih deset godina, danas ne samo da ozbiljno konkuriše najboljima, već brendove poput Renaulta, Peugeota, Opela, Fiata “baca na kolena”, jer dok drugi zatvaraju fabrike, Kia ih otvara. Razloga za tako brzu ekspanziju Kije ima više, ali glavni je cena, ona je veoma povoljna, a kvalitet je veoma dobar.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

TESTIRALI SMO: Infiniti FX 3.0d


DSC_0810

Garancija od čak 7 godina je i dalje glavni mamac za kupce, ali i sve bolja pouzdanost, i imidž ovog brenda u Evropi, i Srbiji. Kada sam testirao prve Kije pre više od 10 godina, komentari na B92 su bili više nego zluradi. Svi su mi spočitavali da preterujem što poredim Kiju sa automobilima poput Opela, Fiata i Peugeota, a pokazalo se posle skoro jedne decenije da sam itekako bio u pravu, jer Kia je danas moćna, i prodaja joj je bolja iz meseca u mesec, dok pomenuti brendovi imaju silne probleme. A gde je danas Kia?

najbolji    _auto_logo_670

Sa novim pro_cee`d-om prilično visoko, i iznad brojne konkurencije. Kia još nije dostigla Toyotu i Mazdu, kada je pouzdanost u pitanju, nije ni Hyundai, ali statistički podaci ukazuju na to, da su ovi automobili iz Slovačke i Koreje, sve kvalitetniji.

DSC_0837Kia pro_cee`d 1.6 GDI: vredi više nego što košta

Enterijer odiše materijalima uzornog kvaliteta, ergonomija je vrlo dobra, instrumenti su pregledni i dobro raspoređeni, a crni klavirski lak koji dolazi sa opremom EX Style, umnogome popravlja ionako pozitivan utisak. Upravljač se podešava po svim osovinama, a hodovi podešavanja su izdašni, i bolji nego kod većine evropskih i naračito japanskih proizvođača. To je jako dobro, jer idealnu poziciju za volanom može pronaći i vaša supruga od recimo 160 cm, i vaš sin od dva metra. Kia pro_cee`d i jeste zamišljena da bude automobil za svakoga, jer ona nema sportske gene, iako izgleda da ih ima. Sportski dizajn samo nagoveštava “sportske performanse” koji ovde nema. Doduše, maksimalna brzina od 195 km/h je zaista respektabilna, ali manjak obrtnog momenta (motor 1.6 nema turbo punjač) ne pruža dovoljno dobra međuubrzanja za egzibicije na putu.

DSCN7613Pored toga, može se pohvaliti i udobnim i dobro profilisanim sedištima, odličnom finalnom obradom, i pristojnom opremom. Greške iz prošlosti ovoga puta nisu ponovljene kada je u pitanju izgled kokpita, sasvim lišenog jeftine plastike, a ujedno i maštovito, toplo i pregledno dizajniranog, bez već viđenih elemenata. Zvučna izolacija je vrlo dobra, i primerena je daleko skupljim automobilima nego što je to ova Kia, koja startuje sa cenom od 12.640€ za verziju sa benzinskim agregatom od 1,4 litra i 109 KS, ali se može kupiti i za puno manje novca, jer su stalni popusti na snazi, i dobro je da je tako.

Oslanjanje “koreanca” je dovoljno udobno podešeno, tako da upija neravnine tiše od pomenutih francuskih modela. Kia pro_cee`d je i veoma stabilna, što može zahvaliti nemačkim inženjerima koji su joj podešavali ogibljenje. Slovacima može zahvaliti na besprekornoj izradi, a Hyundaiju na vrlo dobrom menjaču i motoru.

DSC_0825Izgleda sjajno: pro_cee`d je najlepši automobil u C segmentu

Briljantni dizajn ovog korejskog automobila ne prestaje da me oduševljava. Možda vam se tvrdnja da je ovo najatraktivniji automobil u kompakt klasi čini preteranom, ali ako pogledate šta nudi konkurencija, posebno nemačka, lako ćete doći do zaključka da nemački kompakti izgledaju nemaštovito ili čak dosadno u odnosu na pro_cee`d. Istini za volju, novi  pro_cee`d nacrtan je baš u Nemačkoj. Novi pro_cee`d i cee`d objedinjuju sve najbolje što je ovaj brend podario svetskoj auto industriji. Sportska maska hladnjaka podseća na neke automobile koji koštaju dva ili tri puta više, a velike svetlosne grupe su toliko dobro i smelo oblikovane, da imate utisak da je ovo koncept model koji će u nekoj ublaženoj formi doživeti serijsku proizvodnju kroz koju godinu.

Paket opreme EX Style na testiranom modelu diže cenu na 16.140 €, ali nudi i malo luksuza. Ovaj pro_cee`d ima dvozonski klima uređaj, eko kožu, LED dnevna svetla, Dark Chrome paket, i klavirski lak u enterijeru. Alu felne od 16″ sa pneumaticima dimenzija 255/55 R16 dolaze već sa paketom LX Dynamic (15.040€). Ako uz sve to želite i npr. automatski menjač, doplata za njega je 1.500 €.

DSCN7584Potrošnja od 8,3 litara je dovoljno povoljna

Prosečna potrošnja od 8,3 litara, nije rekordno niska za ovu klasu vozila, ali ona može biti i dva litra niža ukoliko vam uspe da ovaj  pro_cee`d vozite malo opuštenije, mada to nije tako lako kako vam se možda čini. Preciznost upravljača je prosečna za C segment, ali nemojte misliti da je on loš, već imajte na umu da su automobili poput Golfa VII, Ford Focusa, BMW-a serije 1, Honde Civic ili Mazde 3, sa direktnijim i naravno, preciznijim upravljačima, jako visoko postavili standarde klase. Konačno, može se primetiti da je doziranje kočnice preciznije na Astri GTC, Hondi, Mazdi, Fordu i BMW-u nego kod Kije. Ali –košta pro_cee`d manje.

gdi-kia

Tačno 135 KS na 6.300 o./min. uveseljavaće vas lepim zvukom i razvojem snage

Motor nema sportski zvuk, ali ipak dobro zvuči i lepo prima gas. Razvoj snage je linearan i jedino smeta blokada još pre 6.500 o./min., što je prava šteta – ovo se dešava taman kad mašina počne da zvuči onako kako treba, a vama proradi adrenalin. Ali Kia za tu mašinu daje garanciju od 150.000 km.

najbolji    _auto_logo_670

Dakle, opravdanje imaju. Ovaj brend je celu jednu deceniju poznat po best buy vozilima: moglo je da zapne – i zapinjalo je – jedino kod najvećih modela iz ove kuće. Iako Kia nije sinonim za sportske automobile, iznedrila je krajnje upravljiv cee`d sa tek 165 Nm obrtnog momenta, koji se nalazi na “plafonu”, odnosno, na nekih 5.000 o./min. radilice (fabrika tvrdi 4.850 o./min.). Ali, toliko je zabavno skidati taj obrtni moment sa “tih visina” i slušati zdrav zvuk atmosferskog benzinca, posebno jer ručica menjača izuzetno dobro klizi u sve prenosne odnose, a ima ih tačno šest, i tako sve dok ne dohvatite 200 km/h. Realna maksimalna brzina je, doduše, “tek” 198 km/h, ali kazaljka brzinomera ponosno pokazuje više, dolazi gotovo do podeoka od 210 km/h. Dakle sve je kao kod cee`d-a, ali u pro_cee`d-u je sve to za malu nijansu bolje.

DSC_0828Kia pro_cee`d je jako blizu najboljima

Kia stvara ogromne glavobolje konkurenciji, i u to više nema nikakve sumnje. Na autoputu  pro_cee`d relativno lako održava putne brzine od oko 170-180 km/h. Ne može parirati Astri GTC ili Seat Leonu u potpunosti, ali im je bliže nego ikad ranije – možda zato što su mu nemački inženjeri podešavali trap. Zaustavni put mu je prosečan, a takva mu je i bezbednost.

Ni u jednom segmentu ovaj automobil nije ponižen od najboljih u klasi, bilo da se radi o Golfu VII ili novom Aurisu. Kia je svakako na pravom putu, jer njihov menadžment zna da postavi i ispuni realne ciljeve. Zato oni otvaraju dok drugi zatvaraju fabrike.

DSC_0821Slovačka se pokazala kao pravi izbor za vredne Koreance, koji ne podnose javašluk. Zato, je kod novog cee`da sve na svom mestu, kao kod japanskih automobila.

Nekoliko automobila u ovoj klasi nudi više, ali po višoj ceni. Testirana verzija nije skupa i košta 16.140 €, ali ako odaberete osnovni motor 1.4 i opremu Fun Plus, ovaj automobil će vas koštati mnogo manje. Osim toga, Kia pro_cee`d se ne krade, pa je za nju kasko dvostruko jeftiniji nego za Golf VII.

kia-7

Kada tome dodate umerene cene servisa, dolazite do zaključka da je vrlo racionalan izbor, još ako vas je pri tome osvojio dizajn ovog automobila, onda ne biste trebali više da gubite vreme u traženju vašeg novog vozila.

Šta ona kaže: Nova Kia pro_cee`d je puno bolja, kvalitetnija, i udobnija od modela kojeg nasleđuje. Staro ime je ostalo, iako se radi o potpuno novom automobilu. Korejski stil prilagođen evropskom ukusu za rezultat ima jedno moderno i atraktivno vozilo. Ništa u njemu ne izgleda jeftino. Benzinski motor nije previše glasan i troši umereno, a ima i više snage nego što vam je potrebno. Prija i činjenica da ćete na putu sa 135 KS biti dovoljno brzi – naravno, pod uslovom da umete da se izborite sa gužvom na auto putu. Kia pro_cee`d je auto za uživanje u vožnji i u životu, a za to se uvek isplati dati novac.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako cenite svoj novac, a jednako cenite i kvalitetne automobile onda je Kia pro_cee`d odličan izbor za vas. Kia bi rado bila iznad Hyundaija, jer nudi atraktivniji i u celini bolji automobil nego što je to i30, ali se to u skorijoj budućnosti neće desiti, bar kada su prodajni rezultati u pitanju. pro_cee`d sa svojim osobinama i dizajnom stoji čvrsto na zemlji, povezan sa tehnološkim šarmom kojim se odlikuje.

aca-t-kia

Ukoliko cenite ono što ova Kia nudi, vi ste jedan od onih koji će je kupiti, pod uslovom da vam ne smeta to što su zadnja sedišta nešto teže dostupna, i što je preglednost loša, ali gospodo, ovo je kupe, zar ne?  Ako vam ne smeta to što Kia nema imidž jedne Honde, BMW-a ili VW-a, umećete da cenite to što ona nudi.

Ako imate novca “za bacanje”, preskočite ovaj model i posetite auto salone nekih drugih proizvođača automobila, koji će vam iz džepa za istu stvar izvući mnogo više novca. Kia nudi i garanciju od 7 godina, a to je sedam spokojnih godina u kući, to baš i nije tako mala stvar, dok pri tome vozite najlepši automobil u klasi.

thumbs-upAtraktivan dizajn koji osvaja na prvi pogled. Odličan, snažan i dovoljno štedljiv 1.6 GDI agregat. Udoban i ugodan za duža putovanja. Odlična bezbednost, pasivna i aktivna. Zadovoljavajuća maksimalna brzina (198 km/h). Odlično ubrzanje (9,5 sekundi do 100 km/h). Precizan menjač jako dobro usklađen sa mogućnostima motora. Kompletna oprema, povoljna cena i fantastična garancija od sedam godina ili 150.000 km. Vrlo dobri farovi, pregledni instrumenti, mekane komande. Udobna sedišta, i dobra ergonomija, sedište suvozača može da se preklopi unapred. Dobar kvalitet i vrlo dobra finalna obrada.

thumbs-downNisu mi se dopala masivna, teška, i predimenzinisana vrata. Ulazak na zadnje sedište zahteva manju akrobaciju, a boravak na njemu duže vreme prilično umora. Osim toga nema previše mesta za kolena, i naročito glave putnika. Visok utovarni rub gepeka, ukazuje na to da dizajerima pro_cee`d-a praktična upotreba vozila nije bila na prvom mestu. Loša preglednost pri vožnji unazad. Skromna servisna mreža, tek prosečan imidž  jesu glavni nedostaci ovog automobila. Maksimalna nosivost je manja nego kod  konkurencije. Svetlosni snop nema dovoljnu dubinu – ne samo što konkurencija poput Toyote Auris i Peugeota 308 osvetljava put daleko bolje, već to mogu čak i primetno jeftiniji modeli iz niže klase (A i B segmenta), Renault Twingo i Opel Corsa. Osnovni paket opreme je isuviše skroman za C segment. Trakcija može biti i bolja. Preciznost upravljača je prosečna za ovu klasu, ali nemojte mislite da je on loš, može se primetiti da je doziranje kočnice nedovoljno precizno. Prosečna međuubrzanja. Slaba paleta motora – nema turbo benzinca, a to je sada u modi! Ne drži dobru cenu kao Golf VII ili Honda Civic.

Cena: od 12.640€

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.310 mm
Širina: 1.780 mm
Visina: 1.430 mm
Međuosovinski razmak: 2.650 mm
Prtljažnik: 380/1.380 l
Težina: od 1.117kg [/table]

DSCN7607

 

[table]MOTOR : SPECIFAKCIJE
Zapremina: 1.591 ccm
Snaga: 135 KS pri 6.300 o./min
Obrtni momenat: 165 Nm pri 4.850 o./min[/table]

[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,9 s
Maksimalna brzina: 195 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 5,8 litara
Potrošnja na testu: 8,3 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,1
Dizajn: 5,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 4,0
Potrošnja: 4,0
Cena i garancija: 5,0
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 4,5
Ponuda prostora: 4,0[/table]

najbolji    _auto_logo_670

[table]Opšti utisak: 4,5
Paleta motora: 2,5
Mogućnost dalje prodaje: 3,0[/table]

6 komentara na TESTIRALI SMO: Kia pro_cee`d 1.6 GDI

 1. Mile says:

  Auto izgleda jako dobro, Kia je postala ozbiljna marka automobila, nema više šale sa njima, vozio sam stari proceed, i to sa slabijim 1.4 motorom, i bio sam više nego zadovoljan. Izgleda da su napravili veliki pomak sa novim modelom, ako je zaista tako, onda će Kia sa ovim autom napraviti veliki uspeh. Da je lepa, lepa je.

 2. Vlada, Karaburma says:

  Ljudi, mislim da čovek treba da kupi onaj auto koji mu se dopada, i koji mu najviše leži. Kia je napravila jedan prelep auto, koji skoro svako želi, ne može da omane ovog puta. Ne znam kakav je kvalitet ovog automobila, ali garancija od 7 godina je valjda dovoljno ubedljiva. Iskreno, Opel nudi 2 godine, Kia 7 godina, ja ne verujem da je Opel kvalitetniji.

 3. Tole says:

  Kia nije baš ni tako jeftina, za te pare imate 500L koji je veći sa dizel motorom, a možete kupiti i Škodu Rapid sa TDI motorom za isto ili manje para. Plus, Škodu mogu kasnije da prodam mnogo brže, kome je još cilj da kupi polovnu Kiju?

 4. Aca Milić says:

  Sjajan tekst, moram ovaj sajt da stavim u favorits. Čitao sam testove ovog automobila po netu, i preko Googla naletim na sajt za koji (izvinjavam se) nisam znao ni da postoji, i otkrijem da imate pravu riznicu kvalitetnih testova automobila. Veliki pozdrav za celu redakciju, jer sam sve nedoumice oko kupovine pro-ceeda razrešio vašim tekstom.

 5. Darko Puric says:

  Ja kao tvrdokorni alfista, moram da kazem da sam sa velikim zaljenjem morao da priznam da je kvalitet materijala u ovom Kia automobilu daleko bolji od onog u Alfa Djulijeti i u Alfa Mitu…osetih ljubomoru!!!

  • Aleksandar Todorović says:

   Gospodine Puriću, ovaj automobil nikako ne može da se poredi sa Đulijetom, pa ni sa Mitom. Kvalitet Alfinih motora je mnogo bolji, uživanje u vožnji, hendling takođe. Motori Hyundai/Kia ne mogu da pređu ni 80,000 km, a da ne počnu da troše nenormalne količine ulja, to je sramota. Ja preporučivo kupcima Hyundai, ali i Kiju, jer su ADAC i TUV objavljivali da im kvalitet raste, dok su Fiat i Alfu stavljali na samo dno. Moja Alfa ima skoro 300,000 km, na 9,000 km, na koliko menjam ulje, ne potroši više od par grama ulja (koliko ja vidim ne troši ništa, ali mora da potroši par grama). Ceed vredi te pare koliko i košta, valjda vredi, ali je nekoliko svetlosnih godina daleko od Alfa Romea. ceed jeste malo bolji od Hyundaija i30, ali Alfa je Alfa, a Kia je Kia.

   Kia stvarno ima jako kvalitetnu plastiku, pristojnu opremu, i najbolji mogući dizajn.

   ADAC je priznao da je nameštao izbor za auto godine. Šta su još nameštali?

Ostavite komentar