TESTIRALI SMO: Kia pro_cee`d 1.6 CRDi

Kia iz godine u godinu proizvodi sve kvalitetnije automobile. Evropsku konkurenciju su odavno pobedili. Kia sada drsko napada najveće japanske brendove. Automobili marke Kia su u Srbiji sve popularaniji. Kia se prodaje bolje od Honde, Mazde i Suzukija. Da li ste verovali pre samo deset godina da će ovaj korejski brend pod skutom Hyundaija napredovati baš toliko mnogo? Ovo spretno osmišljeno vozilo služi na čast znaku koji nosi. Možda neočekivano, pro_cee`d je zabavniji za vožnju i u celini zreliji, bolji i atraktivniji od svog ljutog konkurenta, Hyundija i30 (imam utisak da sam ovo već negde napisao).

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Kvalitetan, brz i atraktivan – tako bi se u najkraćem mogao opisati testirani pro_cee`d. Kia pro_cee`d sa motorom 1.6 CRDi, prilično je dobra kupovina koja konkurenciji i dalje zadaje veliku glavobolju. Znajte i to da će vam 135 KS obezbediti sasvim dovoljno zabave za volanom. Više nego što vam i treba.

aleksandar-todorovic

Istina je, nemam novca kao verovatno ni vi, da priuštim sebi ovakvu jednu Kiju, ali moram vam priznati, rado sam je vozio, i veoma sam uživao. Srce vam zakuca brže čim vidite ovaj auto. Ako ga provozate, može se izroditi i mnogo ozbiljnija ljubav. Zato oprez, obuzdajte emocije, “nemojte” ići na test vožnju, ako niste spremni da ostanete praznih džepova. Ja sam vas upozorio, a vi kako želite.

kia-najboljiauto-com

Aduta ima puno. Garancija od čak 7 godina je i dalje glavni mamac za kupce, ali i sve bolja pouzdanost, i imidž ovog brenda u Evropi, i Srbiji. Kada sam testirao prve Kije pre jednu deceniju, komentari su bili više nego zluradi. Svi su mi spočitavali da preterujem što poredim Kiju sa automobilima poput Citroena, Fiata i Peugeota, a pokazalo se posle skoro jedne decenije da sam itekako bio u pravu, jer Kia je danas moćna, i prodaja joj je bolja iz meseca u mesec, dok pomenuti brendovi imaju silne probleme. A gde je danas Kia? Sa pro_cee`d-om prilično visoko, i iznad brojne konkurencije. Kia još nije dostigla Toyotu i Mazdu, kada je pouzdanost u pitanju (iako neke statistike to demantatuju), nije ni Hyundai, ali statistički podaci ukazuju na to, da su ovi automobili iz Slovačke i Koreje, sve kvalitetniji.

Vredi mnogo više nego što košta

Upravljač se podešava po svim osovinama, a hodovi podešavanja su izdašni, i bolji nego kod većine evropskih i naračito japanskih proizvođača. To je jako dobro, jer idealnu poziciju za volanom može pronaći i vaša supruga od recimo 160 cm, i vaš sin od dva metra. Kia pro_cee`d i jeste zamišljena da bude automobil za svakoga, jer ona nema sportske gene, iako izgleda da ih ima. Sportski dizajn nagoveštava “sportske performanse” jer osim 128 KS ovaj automobil pruža i 260 Nm obrtnog momenta. Doduše, maksimalna brzina od 200 km/h nije svoma i dovoljna, ali zaista pruža dovoljno dobra međuubrzanja za egzibicije na putu.

enterijer-pro-ceed

Enterijer odiše materijalima uzornog kvaliteta, ergonomija je vrlo dobra, instrumenti su pregledni i dobro raspoređeni, a finalna obrada je uzorna. Sve to ostavlja odličan utisak na potencijalne kupce čim otvore masivna vrata (itekako su masivna, ali bogami i velika). Kia se može pohvaliti i udobnim i dobro profilisanim sedištima i dobrom opremom. Zvučna izolacija je vrlo dobra, i primerena je daleko skupljim automobilima nego što je to ova Kia, koja startuje sa cenom od 15.800€ za verziju sa dizel agregatom od 1,6 litara, ali se može kupiti i za puno manje novca, jer su stalni popusti na snazi, i dobro je da je tako.

Morate priznati da izgleda sjajno

Možda vam se tvrdnja da je ovo najatraktivniji automobil u kompakt klasi čini preteranom, ali ako pogledate šta nudi konkurencija, posebno nemačka, lako ćete doći do zaključka da nemački kompakti izgledaju nemaštovito ili čak dosadno u odnosu na pro_cee`d. Istini za volju, novi pro_cee`d nacrtan je baš u Nemačkoj.

DSC_7318

Posle desetak sati vožnje sa nekoliko pauza, imao sam utisak da sam boravio u nekoj većoj limizini. Kia ostaje mirna, i neutralna u svakoj situaciji, i 135 KS je prosto nedovoljno da se mogućnosti ogibljenja doteraju do granice. Ovaj kupe je i štedljiv, brz i dinamičan – tako bi se u najkraćem mogao opisati pro_cee`d sa modernim i dobro poznatim common-rail agregatom od 1,6 litara i 135 KS (Euro 6). Prosečna potrošnja od 6,0 litara je dovoljno niska, a ona može biti i jedan litar niža ukoliko vozite umerenije.

Fabričko obećanje od 4,1 litara moguće je postići samo ako smetate kamionima na auto putu, koji jure preko 110 km/h, pa se postavlja pravo pitanje, da li presretači kontrolišu brzinu opasnih kamiona, ili samo “maltretiraju strance” koji u tranzitu kroz Srbiju voze 15 km/h brže od dozvoljene brzine? Bilo kako bilo, Kija ne oseća brzinu, zvučna izolacija je dobra do 160 km/h, pa je izuzetno mudro da strogo držite pogled na brzinomeru, kako presretači ne bi vas, umesto kamiona ubica rešili da zaustave (zaustavni put kamiona može biti i preko deset puta duži od dužine kočenja prosečnog automobila). Iako Kia nije sinonim za sportske automobile, iznedrila je krajnje upravljiv automobil sa 260 Nm obrtnog momenta.

aleksandar-todorovic-uredni

Ovo spretno osmišljeno vozilo služi na čast znaku koji nosi. Kao što sam to nebrojno puta do sada napisao: ovaj brend je već deceniju poznat po best buy vozilima, ali sada je došlo vreme da postane poznat po najlepšim automobilima u svojim klasama. Svakako, za dobru dinamiku vožnje,  pro_cee`d može zahvaliti nemačkim inženjerima koji su joj podešavali ogibljenje. Slovacima možemo zahvaliti na besprekornoj izradi, a Hyundaiju na dobrom menjaču i motoru.

Kia je sa ovim modelom pretekla velike igrače poput VW-a i Renaulta

Imidž joj je iz godine u godinu znatno bolji, a zato cene niisu više baš svakom po ukusu. Kia više nije jeftina, posebno ako preskočite modele sa osnovnim paketom opreme. Koji se nude samo na tržištima poput našeg. Za volanom nove Kije, biće oduševljeni i prosečni vozači, jer su komande mekane, a parkiranje lako, jer je servo asistencija snažna, po ukusu nežnijeg pola. Kočenje je lako dozirati, ogibljenje dobro podnosi naše puteve, a kada preterate sa gasom, nos prilično mirno beži. Prenos snage na podlogu je znatno unapređen, ali zaostaje za Golfom VII i Aurisom. Menjač je vrlo dobar, prenosni odnosi su dobro proračunati, ali prebacivanje brzina ne teče brzo (kao kod Honde Civic i Mazde 3) kada rešite da automobil vozite sportski, na granici mogućnosti.

Na autoputu relativno lako održava putne brzine od oko 180 km/h, a maksimalnu brzinu od 202 km/h (fabrika obećava skromnih 197 km/h) dostiže sa teškom mukom i posle dužeg zaleta (U Nemačkoj je to dozvoljeno). Motor ima snage da održava pomenutu brzinu, ali je buka je tada mnogo veća nego u jednom Focusu ili Aurisu. Sa još uvek povoljnom cenom,  neće morati da traži kupce lupom, a prodavci Kijinih automobila neće više morati da ubeđuju vozače da im nude jedan kvalitetno izrađen automobil, jer je to vidljivo i svakom laiku. Ipak, Kia ne nudi kvalitet Toyote, ali se cenovno gotovo izjednačila sa njom.

Šta ona kaže:

Kia mi se više dopada od Hyundaija. Kia nudi atraktivniji automobil nego što je to i30, sa dužom garancijom za 2 godine. Udoban je i lep, a i dovoljno štedljiv. Sedišta su po mom ukusu, ne zamaraju vas ni posle 10 sati vožnje. Ništa u njemu ne izgleda jeftino. Dizel motor ima dovoljno snage, menjač je takođe dobar. Prija i činjenica da ćete na putu sa verzijom od 128 KS biti često u levoj traci. Kia je i auto za uživanje u vožnji, a za takav automobil se uvek isplati dati novac. Preglednost je lošta, moraćete da se navikavate, jer uparkiravanje sa ovim automobilom nije nimalo jednostavno.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako vam je Golf VII skup i ružan, vi ste pravi kandidat za ovaj automobil. Ukoliko cenite ono što ova Kia nudi, vi ste jedan od onih koji će je kupiti, pod uslovom da vam ne smeta značka na nosu, i naravno poreklo automobila. Možete odabrati neki od bogatijih paketa opreme, sa kojima korejski kompakt postaje ne samo vrhunski opremljen, već i cenovno u rangu izvikanije evropske konkurencije. Na EuroNCAP crash testovima osvojila je maksimalnih 5 zvezdica. Dobila je vrlo dobre ocene u svim kategorijama – kod zaštite odraslih putnika (89% od maksimalnih bodova), zaštite dece (88%) i dodatne bezbednosne opreme (86%). Pri tom je potrebno pomenuti da je kod dinamičkog dela zaštite dece osvojio maksimalni broj bodova. To sve dakle znači, da će ovaj model kupovati i oni kojima je bezbednost porodice veoma važna, ali itekako i oni, koji žele da imaju najlepši automobil u klasi, koji definitivno jeste konkurentan. Više nego prijatno iznenađenje iz Kije je pred vama, ako je kupite jako brzo ćete ustanoviti da sve što je ovde napisano predstavlja samo istinu, realnost, i objektivan opis jednog vrlo dobrog automobila. Vaš sin je već želi, ali i ćerka, zar ne? Život je samo jedan, a voziti lep i udoban automobil jeste veoma ugodno. Može li to vaš džep da izdrži? Ponuda polovnih nije velika, ali par godina stara Kija, ima znatnu nižu cenu, ali i garanciju od još 5 godina (da garancije je prenosiva). Dakle obradovaćete ćerku?

palac-goreIma ih toliko mnogo, da bi u ovom trenutku bilo nepristojno da ih sve navodim (i konkurencija valjda treba da proda neki automobil). Odličan, štedljiv motor (prosečna potrošnja na testu je bila okruglo 6,0 litara), koji je dovoljno elastičan (Euro 6, i može biti uparen sa odličnim 7-stepenim DCT automatskim menjačem). Stabilan, dinamičan i neutralan auto, koji se lako vraća na putanjua kada preterate sa gasom. Dobre, postojane kočnice koje se lako doziraju. Moderan, originalan i privlačan dizajn. Vrhunska ergonomija, i kvalitetni materijali u enterijeru. Garancija od 7 godina je postala zaštitni znak Kije. Umereni troškovi održavanja. Veoma dobro oslanjanje, i ergonomska sedišta čine svako putovanje ugodnim. Ne krade se, tako su vam troškovi za kasko dva puta niži nego recimo kod Golfa VII. Iznenađujeće dobar audio uređaj, zvučnici vrlo dobrog kvaliteta. Zadovoljavajuća paleta motora. Dobro iskombinovani paketi opreme.

palac-dole (1)Kvalitet nije na nivou Toyote, Mazde i Honde. Nedovoljno dobra zvučna izolacija na brzinama preko 160 km/h. Brži pad vrednosti od japanske konkurencije. Dužina i širina snopa farova ispod proseka klase. Slabiji turbo dizel od 90 KS nema dovoljno snage, ali je dovoljno elastičan. Na zadnjem sedištu neki modeli iz kompakt klase nude više mesta za glave. Zvuk motora nije prijatan preko 3.000 o/min radilice. Menjač je precizan, ali je za nijansu sporiji od onoga u Hondi, Mazdi, Fordu ili BMW-u. Bilo bi dobro da je šesta brzina još duže izračunata, jer ovaj automobil je “izuzetno naporno” voziti sporije od 180 km/h. Oldlazeći pro_cee`d je toliko bolji od prethodnog modela, da je zaslužio novo ime, jer su mu sa starim nazivom dometi limitirani, kada je rejting imidža u pitanju. Izmislite još neku “manu po želji”, čisto da popunimo ovaj pasus, i da me ne bi optužili da sam postao zaljubljenik u korejske automobile, jer ja veoma cenim sve vrhunski izrađene automobile, pa makar dolazili i sa “Marsa”. Šteta što Kia ne nudi neki snažniji motor, recimo 2.0 CRDI za  pro_cee`d. Otežana dalje preprodaja ne treba da vas udalji od kupovine Kije, ali na meni je da vas na to podsetim. Servisna mreža nedovoljno dobra. Neki servisi u mreži nisu na visini zadatka. Hyundai ima bolji idmidž.

Cena: od 15.840€

[table]DIMENZIJE: SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.310 mm
Širina: 1.780 mm
Visina: 1.430 mm
Međuosovinski razmak: 2.650 mm
Prtljažnik: 380/1.380 l
Težina: od 1.117kg[/table]

motor-kia-DSC_7562

[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.582 ccm
Snaga: 135 KS pri 4.000 o./min
Obrtni momenat: 260 Nm u intervalu od 1.900 do 2.750 o./min[/table]

kia-pro-ceed

[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,9 s
Maksimalna brzina: 197 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,1 litara
Potrošnja na testu: 6,0 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 5,0
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 4,0
Potrošnja: 4,5
Cena i garancija: 4,5
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 4,0
Ponuda prostora: 3,5

Prosečna ocena: 4,0[/table]

———-

[table]Opšti utisak: 4,0
Paleta motora: 4,0
Mogućnost dalje prodaje: 2,5[/table]