TESTIRALI SMO: Hyundai Veloster 1.6 GDI

Hyundai Veloster je kupe bez prave konkurencije, sa originalnom, nesvakidašnjim konceptom. Daleko upravljiviji, stabilniji i okretniji od bestseler modela i30, ostaće večita egzotika na našim prostorima, iako njegova cena od 16.000 € sasvim sigurno nije prevelika za ono što nudi. Ni ponuda prostora nije prevelika, pa zadnja sedišta, do kojih se može i kroz zadnja desna vrata postoje reda radi. Ovo je svejedno fenomenalan automobil, sa možda previše “običnim”, ali štedljivim 1.6 GDI agregatom. Iako 140 KS nije malo, u eri turbo dizelaša i turbo benzinaca njegova preteća linija ne dobija dovoljno dobre performanse. Veloster se ipak može voziti brzo, na granici, za tako nešto je ovaj automobil i konstruisan. Hyundai je iz godine u godinu sve veći, pa može sebi da priušti luksuz da izbaci na tržište model od kojeg neće zaraditi. Da vas podsetim i na svetsko prvenstvo – Hyundai je bio generalni sponzor najgledanijeg sportskog spektakla na svetu. Moj favorit Brazil nije osvojio prvenstvo, ali Veloster jeste osvojio moje srce, iako sam dobio verziju sa automatskim menjačem.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

DSCN0009Ovo spretno osmišljeno vozilo služi na čast znaku koji nosi. Možda neočekivano, Veloster je zabavniji za vožnju i u celini zreliji, bolji i atraktivniji od svog ljutog konkurenta, Kije pro_cee`d, ako mu je ovaj automobil uopšte neka vrsta konkurencije. Moderni motor 1.6 GDI kuca već u čitavom nizu modela sa oznakama Hyundaija i Kije, on ima direktno ubrizgavanje goriva u cilindre, izuzetno je dobra kupovina koja će konkurenciji zadati veliku glavobolju, jer će vam 140 KS obezbediti sasvim dovoljno zabave za volanom, ukoliko umete da iskoristite snagu motora. Hyundai je strahovito mnogo napredovao poslednjih deset godina, danas ne samo da ozbiljno konkuriše najboljima, već brendove poput Renaulta, Opela, Fiata “baca na kolena”, jer dok drugi zatvaraju fabrike, Hyundai ih otvara. Razloga za tako brzu ekspanziju Hyundaija ima više, ali glavni je cena, ona je veoma povoljna, a kvalitet je veoma dobar. Zamislite, i fudbal je jedan od razloga za dobar imidž ovog brenda iz Koreje, jer svi oni koji vole ovaj sport, bar pomalo vole i Hyundai.

Garancija od pet godina bez ograničenja kilometraže je i dalje glavni mamac za kupce, koje takođe privlače sve bolja pouzdanost i imidž ovog brenda u Evropi i Srbiji. Hyundai još nije dostigao Hondu, Toyotu i Mazdu (što možda i ne pokušava) kada je pouzdanost u pitanju, ali Hyundaijevi automobili iz Češke su sve kvalitetniji. Ja bih ipak rekao da su bolji modeli iz Koreje, iako evropski novinari tvrde suprotno. Prosto, Veloster je bolje napravljen auto od modela i30, što je vidljivo kada ga poterate preko kaldrmisanih ulica, jer Veloster i tada ćuti. Ali, kod Velostera je najvažniji dizajn, sportski položaj za volanom, nisko sedište sasvim pristojnog profila i opet dizajn, ali ovoga puta enterijera. Uvek je zanimljivo testirati neki kupe. Težište vozila je nisko, stabilnost je uvek odlična, dinamika vožnje takođe, a odlična je i atmosfera u vozilu. Sve ono što SUV-ovi nemaju, Veloster ima. Ali, Veloster ipak traži dobrog vozača, ne zato što ga ne može voziti i neko sa potpunim odsustvom osećaja za vožnju (automatskim menjačem mogu rukovati i vozači koji nisu naročito inteligentni), već i zato što ovaj automobil otkriva svoje čari tek kada poterate do njegovog limita, a njegovi limiti u krivini su zaista na zavidnom nivou. Jako je teško aktivirati ESP na suvom putu, jer ovaj automobil je jako dobro projektovan i veoma stabilan bez elektronskih pomagala, a njegovo izrazito nisko težište je “iz raja izašlo”.

Veloster: vredi mnogo više nego što košta ali to vama nije dovoljno

Kada pokrenete motor i pritisnete papučicu gasa, nećete čuti sportski zvuk motora već uglađenu i tihu 1,6 GDI “konjicu”. Izduvni sistem nije uopšte podešen da ugodi vašim ušima, što je prava šteta, jer Veloster izgleda tako moćno, poput koncept automobila, koji kao da najavljuje da će ispod haube imati bar 240 KS. Veloster ima 100 KS manje od toga, i možda tu treba tražiti mesta za napredak. Doduše, Hyundai nudi Veloster sa turbo punjačem i 186 KS, ali ova šasija zaslužuje mnogo više od toga. Ovih 140 KS u veoma stabilnom Velosteru deluju ponekad kao “loš vic” kada ste na autoputu. On nije baš tako tragično “nejak” – ako stalno držite gas do poda i vredno šaltate, onda vam možda pođe za rukom da održite korak sa slabijim dizelašima.

DSCN0019Mada se ovaj Hyundai dobro snalazi u gradu, naročito na sprintu kod semafora, ipak je njegovo prirodno okruženje autoput. Na brzim deonicama Veloster suvereno “pokazuje zube” i do magične cifre od 202 km/h stigne mnogo sporije nego što biste to očekivali od automobila koji ima izrazito sportske linije. Zvučna izolacija je i tada dobra, ali ne i sjajna – tada poželite i snažniji motor i temeljniju izolaciju. Kočnice su bolje od motora i kao da jedva čekaju snažniji motor ispod haube. Ovaj auto ima još jedan “greh” – ovaj lepotan nema zadnji pogon, ali zbog toga i nema cenu jednog BMW-a.   Sasvim jasni limiti

A Todorovic VelosterMali klirens ne dozvoljava penjanje na ivičnjake, a pneumatici niskog preseka (215/45 R 17) definitivno ne pristaju našim izvanrednim izrovanim putevima. Ove “specijalne efekte” je naročito moguće osetiti na novosadskom autoputu, u pravcu ka Beogradu. Oslanjanje Velostera inače nije previše tvrdo podešeno, već se pribeglo kompromisu. Ali, Hyundai u krivinama krene da podupravlja veoma kasno.

DSCN9963Prosečna potrošnja je nešto iznad 8,0 litara bezolovnog benzina, mada lako pređe granicu od 9,5 litara kada želite da istinski uživate u ubedljivim ubrzanjima. Smeta mali rezervoar od 40 litara. Veloster nije lako parkirati, a svakako treba pomenuti i da iz njega “ne možete” da izađete – kako u bukvalnom, tako i u prenesenom značenju. Sedišta su jako nisko postavljena, pa ćete iz automobila malo teže izlaziti. U celini, Veloster jeste uspela kreacija koja nudi mnogo za relativno malo novca i predstavlja dokazano pouzdan automobil koji vas verno može služiti dugi niz godina.

Tačno 140 KS na 6.300 o./min. uveseljavaće vas lepim zvukom i razvojem snage

Motor nema sportski zvuk, ali ipak dobro zvuči i lepo prima gas. Razvoj snage je linearan i jedino smeta blokada još pre 6.500 o./min., što je prava šteta – ovo se dešava taman kad mašina počne da zvuči onako kako treba, a vama proradi adrenalin. Ali Hyundai za tu mašinu daje garanciju od 5 godina bez ograničenja kilometraže. Dakle, opravdanje imaju. Iako Hyundai nije sinonim za sportske automobile, iznedrio je krajnje upravljiv Veloster, kojem je najveća mana tek 165 Nm obrtnog momenta, koji se nalazi na “plafonu”, odnosno, na nekih 5.000 o./min. radilice (fabrika tvrdi 4.850 o./min.). Ali, toliko je zabavno skidati taj obrtni moment sa “tih visina” i slušati zdrav zvuk atmosferskog benzinca, sve dok se nalazite na uzanim, krivudavim regionalnim putevima, gde snažniji motor i ne može puno da dođe do izražaja. Treba zato pohvaliti automatski menjač, jer je u manuelnom režimu brz i bez trzaja, a šest stepeni prenosa je sasvim dovoljno za ovaj motor. Ukoliko vas mrzi da sami menjate brzine (naravno, bez pedale kvačila), shvatićete da je menjač podešen po ukusu američkih vozača, po receptu “samo polako, i bez nervoze molim”.

DSCN0007Šta ona kaže: Veloster zaista izgleda posebno i veoma privlačno. Možda nije najbrži kupe na tržištu, ali jeste najatraktivniji i pritom najjeftiniji. Niska cena ne znači i loš kvalitet, jer Hyundai i ne zna da napravi loš auto, bar je dosada to bio slučaj. Veloster je udoban, pouzdan, bezobrazno dobar i pristupačan u odnosu na konkurenciju. Sa njim ćete uvek svuda stizati na vreme, i to sa stilom. Prtljažnik je dovoljno prostran, što je veoma pohvalno za jedan sportski automobil. Simpatični detalji u enterijeru jedan su od dokaza da se radi o brižljivo izrađenom automobilu.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Svi oni koji imaju mogućnosti da napokon ostvare svoj dečački san – kupovinu kupea, neće previše oklevati. Zapravo, hoće, jer je u Srbiji prodaja kupea na granici statističke greške, a ako se i kupuje kupe, on mora biti Audi, BMW, eventualno Mercedes. Ovaj Hyundai je specifičan automobil, a ne puka kopija skupljih kupea, što najbolje dokazuje u vožnji. Ako niste od onih kojima je primarno da na semaforu budu najbrži, nećete toliko ni primetiti relativan nedostatak snage motora. Takođe, ako možete da se pomirite sa činjenicom da će na autoputu biti mnogo bržih automobila od vas, onda 202 km/h sigurno nećete posmatrati kao nedovoljno dobru brzinu.

DSCN0023Veloster ipak nije namenjen onima koji se rasipaju novcem, jer im novac u principu služi da kupe neki automobil za pokazivanje sa “made in Germany” značkom. Kupci automobila koji automobili kupuju srcem danas su, nažalost, sve ređi, zato će ovaj Veloster “lupom” tražiti kupce na našim prostorima. Veloster je našim kupcima realno dostupan, ali sve što je nemačko, ljudima je slađe. Iako Veloster on nudi puno više od nemačkih automobila koji koštaju 16.000 €, još uvek ne može da ih pobedi. Bar za sada.

thumbs-upAtraktivan dizajn koji obara sa nogu. Veloster realno izgleda mnogo bolje nego bilo koji kupe iz Audija, BMW-a ili Mercedesa. Odličan, moderan i dovoljno štedljiv 1.6 GDI agregat. Zabavan za vožnju regionalnim putevima. Zadovoljavajuća maksimalna brzina (202 km/h). Odlično ubrzanje (9,5 sekundi do 100 km/h). Brz automatski menjač jako dobro usklađen sa mogućnostima motora. Kompletna oprema, povoljna cena i dobra garancija od pet godina bez ograničenja kilometraže. Vrlo dobri farovi, pregledni instrumenti, mekane komande. Udobna sedišta i dobra ergonomija. Dobar kvalitet i vrlo dobra finalna obrada.

thumbs-downGlavna mana Velostera je što mu nedostaje malo veći obrtni moment. Nisu mi se dopala zadnja sedišta. Ulazak na zadnje sedište zahteva visok stepen akrobacije, a boravak na njemu duže vreme prilično je tegoban ukoliko niste gimnastičarka visoka 155 cm. Preglednost pri vožnji unazad je loša. Osnovni paket opreme je isuviše skroman imajući u vidu izgled ovog automobila. Trakcija na mokrom kolovozu može biti i bolja. Preciznost upravljača je prosečna za ovu klasu automobila, ali nemojte mislite da je on loš. Nedovoljno dobra međuubrzanja pri brzinama primerenim autoputevima. Slaba paleta motora – nema turbo dizelaša, a takav motor u Evropi svi žele! Nećete moći da kupite polovan Veloster. Razlog? Niko ne kupuje nov.

Cena: od 16.000 €

DIMENZIJE Dužina: 4.220 mm Širina: 1.790 mm Visina: 1.400 mm Međuosovinski razmak: 2.650 mm Prtljažnik: 320/1.015 l Težina: od 1.260 kg

MotorMOTOR Zapremina: 1.591 ccm Snaga: 140 KS pri 6.300 o./min Obrtni momenat: 167 Nm pri 4.850 o./min PERFORMANSE Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,7 s Maksimalna brzina: 201 km/h Potrošnja (fabričko obećanje): 6,5 litara Potrošnja na testu: 8,0 litara Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica

OCENE (od 1 do 5)

Dizajn: 5,0

Bezbednost: 4,5

Motor i menjač: 4,5 Performanse: 4,0 Potrošnja: 4,0 Cena i garancija: 5,0 Udobnost: 3,5 Ponašanje na putu: 4,5 Kvalitet i pouzdanost: 3,5 Ponuda prostora: 2,5

Prosečna ocena: 4,1

Opšti utisak: 4,5

Paleta motora: 2,5

Mogućnost dalje prodaje: 3,5

site_logo_final TESTOVIAUTOMOBILA copy

3 komentara na TESTIRALI SMO: Hyundai Veloster 1.6 GDI

  1. Milorad says:

    Veloster je zaista poseban auto za posebne ljude. Ipak, ovo je autić a ne porodični auto, niti ima veliki gepek, niti možeš nekog da povezeš. Idealan samo kao drugi auto u kući, samo što nema i takvu cenu.

  2. Ana says:

    Lep auto, nisam imala prilike da ga vidim uživo. Cena nije prevelika pa toliko košta običan Golf VII,zar ne?

  3. Vladan says:

    Moram da se složim sa autorom teksta, jer svakako da ovakvom autu odgovara da ima i motor od 200 ks ali i menjač sa duplim kvačilom. Ako je oslanje zaista tako dobro, i ako je volan direktan, onda će ovaj auto naću kupce sasvim sigurno. Kod nas zbog starih predrasuda o ovom brendu, Veloster će ostatiti egzotika.

Ostavite komentar