TESTIRALI SMO: Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi 4WD

Santa Fe treće generacije nadmašio je svog prethodnika u svim segmentima i postao prefinjeni SUV sa karakterom krosovera. Kada sam pre nekoliko godina rekao da je samo pitanje dana kada će Hyundai za svoje vrhunski izrađene automobile tražiti mnogo više novca, ni slutio nisam da će taj dan tako brzo doći i da će Sante Fe koštati više od direktnog konkurenta, Honde CR-V. Visok nivo kvaliteta i upotrebljenih materijala donekle opravdavaju cenu od 31.500 €, koliko košta osnovna verzija novog SUV-a iz Seula. Novi Santa Fe je elegantno “skrojen”, prostran i veoma udoban, ali i dovoljno brz. Nudi odličan nivo bezbednosti i na tom polju postavlja nova merila u klasi. Serijska oprema je prilično bogata, dok je motor dovoljno štedljiv, što pokazuje podatak od prihvatljivih 8,9 litara na 100 km/h, koliko je iznosila potrošnja na kraju testa verzije 4WD. Novi Santa Fe daje najbolji odgovor na pitanje zašto kupci limuzina prelaze u “tabor” vlasnika SUV modela. Naravno, “koreanac” nije briljirao na svim poljima, a koje su mu bolne tačke, saznaćete u ovom testu.

Tekst: Aleksandar Todorović, Foto: Branka Todorović

DSCN2335Hyundai Santa Fe treće generacije predstavljen je tokom prošlogodišnjeg Sajma automobila u New Yorku. Iako se u potpunosti razlikuje od prethodnika, kompanija Hyundai je ipak odlučila da zadrži ime Santa Fe za svoj novi model kako bi iskoristila odličnu reputaciju koju su stekli kao proizvođač SUV modela. Model Santa Fe dostigao je ukupnu svetsku prodaju od oko 2,6 miliona primeraka od 2000. godine. Nastavak ovakvog pozitivnog trenda prodaje ovog modela dokazuje i podatak da je već prvog dana primanja porudžbi za novi Santa Fe u Koreji primljeno neverovatnih 3.000 zahteva budućih vlasnika.

Hyundaijev dizajnerski centar u Americi obavio je sjajan posao: novi Santa Fe je lepši, avangardniji i znatno atraktivniji od prethodnika. Izgleda kao američki krosover, pa ne treba previše da nas čudi da se upravo tamo najbolje i prodaje. Sportske linije daju moderniji ton ovom gorostasu na četiri točka. Automobilom dominiraju masivni branici koji se skladno nastavljaju na velike blatobrane, ispod kojih se šepure alu felne od 18 cola. Kada otvorite masivna vrata, primetićete da je i unutrašnjost jednako atraktivno osmišljena, dok će vam kvalitetni materijali i komforna sedišta opšivena najfinijom kožom svakako imponovati. Neće vam biti potrebno mnogo da zaključite kako ovaj automobil ima više opreme nego što vam je zaista potrebno. Vaši utisci biće još pozitivniji što se duže budete vozili i što više automobila budete ostavljali za sobom – a takvih će biti mnogo, jer ovaj SUV je brži nego što se to sa papira može zaključiti. Ovde najpre mislim na odlična međuubrzanja u petom stepenu prenosa, što je zaista impresivno s obzirom na to da se radi o vozilu teškom 1.700 kg. Maksimalnu brzinu od 187 km/h Santa Fe ne dohvati brzo koliko sam očekivao, ali fabričko obećanje je ostvarljivo ukoliko ste dovoljno uporni. Tu brzinu može održavati duže vreme bez ikakvog naprezanja, jer je šesti stepen prenosa dovoljno dugačko izračunat. Moderni common-rail agregat od 2,0 litra i 150 KS je prosto izuzetan – tih je, uglađen i veoma elastičan zahvaljujući maksimalnom obrtnom momentu od impresivnih 383 Nm, koji je dostupan već na 1.800 o./min, pa sve do 2.500 o./min radilice.

Zvučna izolacija je vrhunska, a ponašanje na putu takođe. Automobil se relativno loše snalazi van puta, iako je testirana verzija imala pogon preko svih točkova. Cena od 31.450 € za osnovnu verziju Comfort može kod vas da izazove “blagu vrtoglavicu”, posebno jer toliko košta nova Honda CR-V, ali sa motorom od 2,2 litra i pogonom 4 x 4 preko svih točkova. Hyundai jeste izuzetno mnogo napredovao, ali ne toliko da može da parira Hondi. Da stvari budu “gore” po Hyundai, odmah nakon Santa Fea seo sam u CR-V i shvatio da je japanski SUV upravljiviji, stabilniji, brži, ali i prostraniji, iako je nešto manjih spoljnih dimenzija. Santa Fe izgleda bolje i ugrađeni materijali u Hyundaiju su za dve klase iznad onih u Hondi, a uz to dobijate i punih pet godina garancije (a ne samo tri, kao kod Honde), ali da li možemo da prihvatimo da Hyundai košta kao Honda?

Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi 4WD: visok kvalitet uz visoku cenu

DSCN2352Potrošnja na testu je bila dovoljno niska: uprkos činjenici da sam ovaj Santa Fe uglavnom vozio uvek zakrčenim Beogradom i autoputem, prosek je iznosio 8,9 litara evro dizela (što je tačno za litar više nego kod starog modela), i pored toga što motor nimalo nisam štedeo. Dovoljno umerena potrošnja postignuta je zahvaljujući dobroj aerodinamici i činjenici da pogon više nije permanentan na svim točkovima, već se sada snaga prenosi samo na prednje točkove. Pored toga, prenosni odnosi kod inače prilično preciznog menjača su odlično odmereni, ali bi šesta brzina mogla da bude i duže izračunata. Santa Fe nudi i komfor skupih limuzina – automobil ima veoma mekane komande, kao i dovoljno prostora. Za upravljačem ovog terenca imate mnogo bolji pregled situacije ispred sebe nego kod bilo koje limuzine, a tu je i efekat “odvraćanja” drskih vozača, što je možda i bitnije od aktivne i pasivne bezbednosti koja je na visokom nivou. Euro NCAP kreš test je potvrdio da je Santa Fe i dovoljno bezbedan – za čistu peticu.

Bezbednosti vozila dodatno doprinosi i podatak da je krutost šasije novog Santa Fea u odnosu na prethodnika povećana za 16%, zahvaljujući tome što je u njenoj strukturi povećan procenat čelika ultra visoke zatezne moći na čak 30%, a po prvi put u istoriji kompanije ovakav čelik je primenjen i za spoljne panele vrata. Takođe, anti-korozioni čelik je primenjen kod 70% spoljnog rama konstrukcije i podne strukture. O sigurnosti vozila svedoči nedavno osvojenih pet zvezdica za bezbednost dobijenih od Euro NCAP organizacije za testiranje sigurnosti vozila. Euro NCAP svake godine objavljuje listu najsigurnijih vozila pod nazivom “Euro NCAP’s Best in Class Cars”. Najsigurnijim automobilom u klasi velikih SUV vozila za 2012. proglašen je upravo Santa Fe, što je samo još jedno svedočanstvo posvećenosti njegovih tvoraca. Može se reći da novi Santa Fe predstavlja oličenje Hyundaijevih nastojanja da bude jedan od lidera u pogledu bezbednosti putnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

motor 2.0 CRDIBudući da su u ovom segmentu najtraženija vozila sa dizel agregatima, u ponudi su dizelaš 2.0 CRDi od 150 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 383 Nm pri 1.800-2.500 o./min. i 2.2 CRDi od 197 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od 421 Nm pri 1.800-2.500 o./min. (sa ručnim menjačem), odnosno 436 Nm pri 1.800-2.500 o./min. (sa automatskim menjačem).

Šta ona kaže:

DSCN2343Santa Fe je jako dobar pokušaj Hyundaija da prestigne Toyotu i Hondu kada su u pitanju best buy SUV vozila – i nije im uopšte mnogo nedostajalo da u tome uspeju! Međutim, ipak nisu uspeli, ne toliko zbog superiornosti Honde u većini segmenata, već daleko više zbog cene, koja će se mnogima učiniti previsokom za jedno vozilo iz Koreje. Hyundai odavno proizvodi izuzetno pouzdane i kvalitetne automobile koje prodaje “ispod cene” i možda im se učinilo da je došlo vreme da za svoje modele traže onoliko novca koliko realno misle da vrede. Videćemo šta će o tome misliti kupci. Vrlo dobar komfor, još bolje performanse i visok nivo luksuza već u osnovnom paketu opreme privući će i najrazmaženije kupce. Ako niste provozali novu Hondu CR-V i novu Toyotu RAV-4, mislićete da za ovaj novac nema bolje kupovine. Ako treća generacija Santa Fea nije na samom vrhu, ona svakako jeste pri samom vrhu. Više nego solidne vozne osobine, visok nivo udobnosti i izuzetno uspeo dizajn ubediće mnoge u opravdanost cene koju je odredila fabrika. Ukratko, Santa Fe vredi koliko košta, a Honda vredi još i više.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Santa Fe biraju oni koji žele maksimalan luksuz za svoj novac. Uglavnom se može naći u garažama vozača koji vole zanimljive SUV-ove ili krosovere. Svako ko jednom iz limuzine sedne u ovaj terenac, zauvek će ostati poklonik rastuće SUV klase. Bez preterivanja se može reći da će Santa Fe biti jedan od glavnih “krivaca” za ovu pojavu. Hyundai je od konkurencije pokupio sve najbolje i to iskoristio da napravi jedan kvalitetan automobil. Svima je poznato da ovaj korejski proizvođač iz godine u godinu pravi sve bolje modele, i to više nisu “konfekcijski” automobili za koje se obično kaže da nude više nego što koštaju, već ozbiljni konkurenti za titulu “najboljih” na svetskom tržištu. Sve rečeno najviše važi za Santa Fe, koji me je prijatno iznenadio dobrim dizajnom, solidnom finalnom obradom i zavidnim komforom. Motor 2.0 CRDi takođe zaslužuje sve pohvale, ali je cena od 33.520 € previsoka, i ona će morati da ide nizbrdo, ukoliko Hyundai misli da ozbiljno učestvuje u trci za kupcima u Evropi. Honda CR-V je bolja, i to je zapravo problem Santa Fea. Ako vam je komfor važniji od uživanja u brzoj vožnji, onda izbor Hyundaija Santa Fe ima smisla, naravno, samo pod uslovom da na planirate uskoro da ga prodate, jer vrednost ovog automobila pada brže od dinara. Honda mnogo bolje drži cenu, i ima vernije kupce.

Cena: 33.520 €

thumbs-upOdličan, moderan, štedljiv, uglađen i veoma elastičan 2.0 CRDi motor. Izvrsna i kompletna oprema. Maksimalna bezbednost, kako pasivna, tako i aktivna. Izuzetno dobro podešeno ogibljenje. Vrhunski komfor koji ne zamara ni na dužim putovanjima i odlična ponuda prostora. Garancija od pet godina. Bezbednosti vozila dodatno doprinosi i podatak da je krutost šasije novog Santa Fea u odnosu na prethodnika povećana za 16%, to je za svaku pohvalu. Odlična dužina i širina svetlosnog snopa. Vrhunski kvalitet.

thumbs-downLoša preglednost zahteva dosta truda prilikom parkiranja. Servo upravljač tek prosečno precizan – ne šalje dovoljno informacija šta se dešava pod točkovima, nije dovoljno direktan, kao recimo onaj na Hondi HR-V. Brži pad vrednosti nego kod nemačkih i japanskih SUV-ova. Ubrzanje do 100 km/h je nepunih 12 sekundi – nedovoljno ubedljivo. Troši više od starog modela. Američki dizajn, možda se neće svima dopasti. 

[table]DIMENZIJE:Specifikacija
Dužina: 4.690 mm
Širina: 1.880 mm
Visina: 1.680 mm
Međuosovinski razmak: 2.700 mm
Prtljažnik: 585/1.680 l
Težina: 1.700 kg[/table]

Santa Fe

[table]MOTOR: Specifikacija
Radna zapremina motora : 1.995 ccm
Snaga: 150 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni momenat: 383 Nm pri 1.800 o./min.[/table]

motor horiz DSCN2371

[table]PERFORMANSE: Specifikacija
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11,3 s
Maksimalna brzina: 187 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 6,1 litara
Potrošnja na testu: 8,9 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 4,5
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 4,5
Performanse: 3,0
Potrošnja: 4,0
Cena i garancija: 2,5
Udobnost: 4,5
ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 4,5
Ponuda prostora: 4,5
Prosečna ocena: 4,1
Opšti utisak: 3,5
Paleta motora: 2,5
Mogućnost dalje prodaje: 2,5[/table]

TESTIRALI SMO: VW Golf VII 1.2 TSI