TESTIRALI SMO: Honda Accord 2.0

Honda Accord je i dalje konkurentna, dovoljno atraktivna, odlično opremljena u vrhunskog kvaliteta. Japanski inženjeri su, u svojoj limuzini D segmenta, na genijalan način pomirili dva sveta: sportski i ležerni. Zato je Accord u Americi bestseler. Iako Accord sa benzinskim motorom od 2.0 litra, performansama, voznom dinamikom i modernom tehnikom sada više ne prevazilazi klasu kojoj pripada, on je dovoljno udoban, svestran i veoma upotrebljiv u svakodnevnoj vožnji. Najvažnije, bar Hondinim vernim kupcima je besprekorna pouzdanost. Možda ova Honda u Srbiji nema imidž BMW-a, ali ima pouzdanije motore od onih iz Minhena. Honda, dakle, nije BMW, niti to želi (ili ima potrebu) da bude: sa Accordom su Japanci ostali verni prednjem pogonu, 16-ventilskim motorima sa samo jednim bregastim vratilom i, samim tim, svojim kupcima. Ovo je prava, čistokrvna Honda, od glave do repa. Sada Accord ima  i veoma primamljivu cenu od 19.990 €, pa njeni vlasnici postanu i oni koji se nisu nadali da za ovaj novac mogu kupiti dobro opremljenu veliku Hondinu Limuzinu. Jer Accord danas, jeste jedan veoma prostran i ugodan automobil za duža putovanja.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i testoviautomobila.rs

TESTIRALI SMO: Nissan Micra 0.9 IG-T

Honda prodaje svoj model srednje klase, Accord, izuzetno uspešno u celom svetu, osim u Evropi. U Bosni se Honde uopšte ne prodaju, a u Srbiji, Hondu sve uspešnije promoviše i prodaje Delta Automoto. Honda zaslužuje mnogo veći tržišni kolač kod nas, ali eto, kupci radije biraju Škodu, Renault ili neki drugi daleko nekvalitetniji automobil. Teško je opisati Accord onima koji nikada nisu vozili Hondu. Ne bih želeo da se ponavljam i napišem da je ovaj automobil klasa za sebe, iako on to jeste, pa je možda bolje da kažem da je ova japanska limuzina neprocenjiv dar japanskih inžinjera svima koji uživaju u decibelima milozvučnih Hondinih motora. Interakcija ove limuzine sa vozačem je osobena.

DSCN8973Dok ste za volanom Accorda, imate utisak da je automobil pravljen po vašoj meri, poput ručno izrađenih cipela. Ovaj automobil će vam se neverovatno brzo uvući pod kožu.

Accord verno, brzo i precizno izlazi u susret željama vozača, jer njegov adaptivni servo upravljač nije nimalo izveštačen, poput onih koji nudi konkurencija (bolji ima samo nova Mazda 6). Osim toga, VSA kontrola stabilnosti (kako Honda naziva svoj ESP sistem) nadopunjuje se sa reakcijama vozača na upravljaču. Takozvani adaptivni servo upravljač detektuje slabiji kontakt pneumatika sa kolovozom, na primer, na klizavom, mokrom asfaltu u toku kočenja ili skretanja, te automatski inicira upravljanje sa ciljem navođenja vozača da skrene u pravom smeru. Pomeranje točkova je  jedva primetno (obruč se ne pomera), i kontrola upravljanja sve vreme zavisi od vozača.

TESTIRALI SMO: Nissan Micra 0.9 IG-T

Foto Aleksandar Todorovic Ja imao tu “sreću” ili “nesreću” da testiram Hondu ovih dana dok su bile nenormalno velike padavine, i ostao sam prosto zapanjen koliko je Accord bio stabilan, i poslušan. Ova limuzina je toliko dobro izbalansirana i stabilna, da se VSA kontrola stabilnosti samo letimično, i jedva primetno aktivirala.

DSCN8977Honda Accord je najkvalitetnija limuzina u klasi: sa povoljnom cenom od 19.990€ je i najjeftinija.

Sve je u ovoj japanskoj limuzini jednako precizno i efikasno: tehnika koja zaista funkcioniše i koja zaista koriguje greške vozača, koji to i ne primećuju. Pri velikim brzinama primerenim autoputevima, čak i kada kazaljka na brzinomeru dobrano premaši oznaku od 200 km/h, Accordov servo upravljač ostaje dovoljno direktan, precizan i veoma čvrst pri datim brzinama, pa i oni sa nedovoljno iskustva mogu apsolutno bezbedno juriti tom brzinom. Osetljivost na bočni vetar je minimalna.

Accord kres testNa EuroNCAP kreš testu Honda Accord je pre pet godina zabeležila maksimalnih pet zvezdica, i tada vrlo dobrih 86% od maksimalnog broja poena. Toyota Avensis je zaslužila 90%, ona nudi veće šanse putnicima da prežive, kao i BMW serije 3 sa 95% osvojenih poena.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EXYoEnxw8aI[/youtube]

Brzina se u ovoj limuzini jednostavno ne oseća. Kada pokušate da autoputem vozite brzinom od samo 120 km/h, jako su velike šanse da ćete zaspati za volanom – sve je jako tiho i mirno, a vibracije u minimalnoj meri dopiru do putnika, čak i na našim autoputevima koji nisu uvek u najboljem stanju. I udobnost sedišta je zapanjujuće dobra: sedalna površina vam može na prvi pogled izgledati tvrđe i kraće nego što biste želeli, ali posle osam sati vožnje “u cugu”, mora se priznati da nudi neuporedivo više komfora od BMW-a serije 3. Stotinu puta sam već napisao: sa Accordom i prosečni vozači mogu biti jako brzi i sigurni. Svaki vozač će biti oduševljen preglednim instrumentima, mekanim komandama, preciznim šestostepenim manuelnim menjačem i brdom opreme kojom je “nakrcan” ovaj “japanac”, a čije bi mi nabrajanje oduzelo dve strane teksta. Pa ipak, ispod haube testiranog Accorda “skrivao” se atmosferski benzinac, a to znači da vuče pristojno tek pri 4.000 o./min radilice, ali ni približno uverljivo kao moderni turbo dizelaši. Težak automobil zahteva puno obrtaja, i vredno šaltanje ručice menjača, ukoliko želite da preticanja na regionalnim putevima traju ugodno kratko.

Japanski dizajn: prisutan na svakom detalju karoserije

Dizajn Accorda je – briljantan, ali i prilagođen evropskom ukusu. Do pojave nove Mazde 6, ova Honda je bila najlepša limuzina u ovoj klasi. Dizajn Accorda je istovremeno sportski i elegantan, kao da su u jednoj limuzini spojilo ono najbolje iz italijanskog, engleskog i japanskog dizajna, toliko da vam srce brže zakuca čim ga vidite.

Honda Accord Aleksandar TodorovicKada sednete u savršeno profilisano sedišta, uživaćete u savršenom pogledu na – kokpit. Iako je reč o japanskom automobilu koji ne pripada premijum brendovima, poput Lexusa ili Infinitija, odabrani materijali su prefinjeni, a besprekorna finalna obrada je ono što se podrazumeva kod ovog brenda više od četiri decenije. Japanski dizajneri su se konačno osmelili i osmislili jedan zaista drugačiji kokpit koji, na sreću konvencionalnih kupaca, ne izgleda previše futuristički, poput kokpita aktuelnog Civica, ali je ipak dovoljno maštovit i drugačiji od konkurencije. Mnogo toga se razlikuje u odnosu na slične modele D segmenta, jer je cela Hondina filozofija okrenuta sportskim automobilima, a ne limuzinama.

DSCN8995 Zbog toga je raspored svih komandi logičan, odnosno intuitivan, pa već posle pet minuta vožnje toliko dobro poznajete ovaj automobil da imate utisak da ste ga vozili mesecima. Na zadnjem sedišti se sedi veoma udobno, ali nema mnogo mesta za glave putnika koji su viši od 190 cm.

Honda nije bez mana

I već kada ste pomislili da je Honda konačno napravila bolji automobil od Mercedesa za mnogo manje novca, shvatite ograničenja prednjeg pogona (Accord ipak jeste bolji automobil od Mercedesa CLA koji ima takođe prednji, a ne zadnji pogon kao C klasa). Iako Accord ima elektroniku koja kontroliše prenos sile preko točkova na podlogu, ipak je to kod modela za zadnjim pogonom mnogo lakše. Kada pomislite da Accord može ubedljivo da pobedi Audi A4, jer u mnogo čemu nudi više (pomenimo samo kvalitet, udobnost, prostranost i pouzdanost), shvatite da “japanac” ima za par metara duži zaustavni put pri kočenju na brzini od 100 km/h. Preglednost novog Accorda je lošija nego kod prethodnika, a karoserija je prilično široka (184 cm), dok prečnik okretanja od 11,6 metara sigurno nije najbolji u klasi.

DSCN8996Preglednost zaista nije najbolje, pogledajte šta vidite kad okrenete glavu.

Potrošnja u gradskim uslovima vožnje nikako ne odgovora navodima fabrike, koja tvrdi da Accord troši 9,0 litara, jer je putni računar pokazao da “japanac” voli mnogo više da potegne, to jest, oko 10,5 litara benzina na svakih 100 kilometara. Možda je baš ovo najveća mana Accorda: u D segmentu dominiraju limuzine sa dizelašima, jer takvi motori manje troše, a nude mnogo više obrtnog momenta i bolju elastičnost.

Honda može da se pohvali gotovo savršenim i-VTEC motorom

Hondin motor od 2,0 litra i 156 KS  je originalne koncepcije, sa samo jednim bregastim vratilom i 16 ventila, po tradiciji oplemenjen naprednim sistemom varijabilnog mehanizma podešavanja ventila, koji predstavlja blagu evoluciju prethodnog agregata. Japanski motor izuzetno fluidno razvija snagu, uz minimalan – i veoma prijatan – metalni zvuk koji nakon 5.500 o./min. radilice postaje i sportski rezak, ali nikada preterano bučan. Motor je i dovoljno štedljiv, na kraju testa prosečna potrošnja je iznela samo 8,3 litara.

honda i - VTEC Hondin motor očigledno voli obrtaje i gotovo da traži čestu promenu stepena prenosa, što je, sa ovim izuzetno preciznim manuelnim šestostepenim menjačem, pravo zadovoljstvo. Kao što se to od Honde i očekuje, hodovi menjača su i idealno usklađeni sa mogućnostima motora, što pokazuje da su inženjeri sa Dalekog istoka genijalno odradili posao.

DSCN8994Na kraju testa prosečna potrošnja je iznela samo 8,3 litara benzina!

Honda ne rizikuje poput VW-a i Opela, i za sada u Accordu ne planira da ponudi kupcima turbo benzince, čiji je radni vek realno daleko kraći od atmosferskih benzinaca. Honda je ipak pouzdanost motora primarna, i sa tim japanci ne žele da se kockaju.

AccordŠta ona kaže: Nema boljeg i kvalitetnijeg automobila u ovoj klasi od Accorda. Ja obožavam Hondu, jer vas ovaj automobil neće nenadano ostaviti na putu, a tako nešto žene veoma umeju da cene. Honda je uspela da oduševi i ljubitelje limuzina, i sportskih automobila, a sada znam i zašto: ovako uspeo spoj komforne i zanimljive vožnje ne nudi niko. Mercedes ima udobniju C klasu, BMW stabilniju i dinamičniju “trojku”, Lexus prefinjeniju IS seriju, ali Accord košta osetno manje od njih, a predstavlja daleko bolji i uspeliji kompromis. To znači da ćete uživati i u svakodnevnoj vožnji, jer vas ova Honda sluša savršeno precizno i poslušno, ali i kada budete krenuli na put od deset ili više časova neprekidne vožnje, jer je ovo ne samo brz, već i veoma udoban automobil. Accord je “idealni automobil” za sve one koji puno i stalno voze, i za sve one kojima je kvalitet na prvom mestu, jer Honda ga definitivno ima. Cena od 19.990 € je itekako povoljna za ovaj Hi-tech automobil, koji je iako u godinama, i dalje najpoželjniji izbor racionalnim kupcima.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako ste se razočarali u vaš Renault, Peugeot ili Citroen, možda je vreme da kupite jednu kvalitetnu limuzinu, recimo ovaj Accord? Ova Honda nije tri puta skuplja od sličnog Renaulta, iako jeste bar tri puta pouzdanija. Ali da li je vama kvalitet ono najvažnije kod limuzine? Ne morate odmah da odgovorite na ova pitanja, već samo razmislite kome ćete dati vaš novac.

DSCN8987“Obični” vozači običnih automobila niti mogu, niti žele da razumeju Hondinu filozofiju. Kad danas, kada kažete japanski automobil, pomislite na Hondu, brend koji je proslavio zemlju Izlazećeg sunca i oduševio ceo vozački svet, koji je hteo pristojan i brz auto sa retkim kvarovima, za razumnu svotu novca. Honda je do danas ostala verna toj filozofiji i za Accord traži “smešno” malu svotu od 19.990 € za veoma dobro opremljen model. Dok su limuzine kod konkurencije u proteklih par godina poskupele, Accord je sada jeftiniji za čak 4.000 €. Drugim rečima, ovu Hondu će kupiti ni krivi, ni dužni, i kupci korejskih automobila, koji zapravo nude svoje limuzine po sličnim cenama. Ali Hyundai i Kia, ipak, ne nude još uvek kvalitet Honde.

DSCN9013Sve se, dakle, svodi na izbor, samo što se pri izboru automobila ne morate povinovati većini koja bira Škodu ili Renault, već možete odabrati ono što je najbolje za vas i vašu porodicu. Da li je to ova Honda? Verovatno jeste, pitanje je samo da li imate dovoljno hrabrosti da posedujete najpouzdaniji automobil u kraju, koji pri tome nije zanimljiv lopovima?

Akord na putuNa to pitanje ćete sami morati da date odgovor: od mene ste dobili više nego dovoljno informacija da biste shvatili o kakvom je automobilu reč. Najbolje je da sami zakažete besplatnu test vožnju na telefon 011/2010-919, i provozate isti automobil koji sam ja testirao.

thumbs-upOdličan, proveren, pouzdan, pa čak i dovoljno štedljiv 2.0 i-VTEC agregat. Veoma udoban i ugodan za duža putovanja. Izuzetno dobro podešeno oslanjanje, i vrhunski menjač. Bogata, kompletna serijska oprema. Odlična bezbednost i vrhunska ergonomija. Impresina maksimalna brzina (218 km/h, 3 km/h više od fabričkog obećanja). Odlično ubrzanje (9,5 sekundi do 100 km/h). Originalan dizajn, pregledni instrumenti. Dobro raspoređene komande. Veliki prtljažnik. Nizak nivo vibracija, i buke do brzine od 180 km/h. Dovoljno dobre kočnice, koje se lako doziraju, i teško pregrevaju. Dorbro drži cenu, i lako pronalazi kupce kao polovna. Izuzetna pouzdanost i kvalitet je preporučuju i onim kupcima kojima uživanje u vožnji nije primarno.

thumbs-downNedovoljno obrtnog momenta pri preticanju na usponima. Loša preglednosti pri vožnji unazad. Donji postroj je bolje izolovan nego na prošlom Accordu, ali ako ga brzo vozite lošim regionalnim putevima po Srbiji, shvatićete da je izolacija nešto lošije odrađena nego na Mercedesu C klase. Bezbednost je vrlo dobra, ali farovi mogu biti i bolji. Pri brzinama iznad 180 km/ izražen je šum vetra i buka od motora. Već je predugo na tržištu u ovom obliku: konkurencija nudi atraktivniji dizajn (Mazda 6, BMW serije 3). Veliki je minus što Honda nema u ponudi dizelaš od 2.0 litra radne zapremine. Servisna mreža u Srbiji još uvek nije dovoljno dobra.

Cena: od 19.990€

DSCN8990[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
D x Š x V: 473 x 184 x 144 cm
međuosovinski razmak: 270 cm
zapremina prtljažnika :467 l
masa praznog vozila :1.450 kg [/table]

[table]MOTOR: SPECIFIKACIJE
zapremina: 1.998 ccm
maksimalna snaga : 156 KS pri 6.300 o/min.
obrtni momenat: 192 Nm u intervalu od 4.100 o/min. do 5.000 o./min.[/table]

Honda A Todorovic[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
ubrzanje 0-100 km/h: za 9,4 s
maksimalna brzina: 215 km/h
potrošnja (fabričko obećanje): 6,9 litara
potrošnja na testu: 8,3 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OCENE (od 1 do 5)

DSCN8991[table]Prosečna ocena: 4,55
Dizajn: 4,0
Bezbednost: 4,0
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 4,0
Potrošnja: 4,0
Cena i garancija: 5,0
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 5,0[/table]

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 2,0
Mogućnost dalje prodaje: 5,0[/table]

Popust 3.400 evra