TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

Inženjeri Forda su, na odličnoj platformi, konstruisali jedan krajnje upotrebljiv i praktičan kompakt: štedljiv, prostran, komforan, porodičan, dovoljno kvalitetan i pouzdan, sa impresivnom dinamikom vožnje, koji je uz to i najprodavaniji automobil na svetu. Šta biste još želeli? Nisku cenu? I to može: trenutno se Focus sa modernim turbo benzinskim motorom 1.0 EcoBoost može dobiti za samo 12.900 €. Međutim, ako želite baš ovakav Ford kakav sam imao na testu, moraćete da izbrojite 16.430 €. Iako su ga “načele” godine, Focus i dalje predstavlja noćnu moru za konkurenciju, iako njegov dizajn nikada nije bio impresivan, niti je ikoga oborio s nogu. Srećom, kupci Forda mahom cene prave vrednosti kod automobila, a za izgled nisu toliko zainteresovani.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

ok--DSCN8408Ford Focus prve generacije bio je bolji automobil od Golfa IV. Automobil iz Kelna bio je ne samo stabilniji, kvalitetniji, pouzdaniji, već i upravljiviji i moderniji. Nakon toga, Focus druge generacije je opet bio bolji automobil od Golfa. Uprkos tome, Golf je imao daleko veću popularnost i bolju prodaju. Focus treće generacije je pre par godina opet nadmašio VW, odnosno njihov Golf VI, i nekako je postalo uobičajeno da Ford ima bolji automobil od VW-a u kompakt klasi – barem je tako bilo do Golfa VII, koji je konačno postao najbolji automobil u svojoj klasi, tzv. “Golf” klasi.

najbolji-_auto_logo_670-

Uprkos tome, Focus treće generacije, ovakav kakav je, nudi više zabave za volanom, bolju interakciju sa vozačem, bolju ergonomiju za upravljačem i “sportski” filing, onakav kakav nema nijedan automobil u C segmentu. Focus je, pre svega, pravi Ford, što govori mnogo. Taj autentični Fordov osećaj vožnje veoma je važan njegovim vernim kupcima – ne bez razloga. Kada se nađem za upravljačem Forda, posebno Focusa treće generacije, jedva čekam da promenim stepen prenosa, da dinamično krenem i kočim, munjevito promenim traku ili uđem oštro u krivinu. Ford vas tera da budete energični za upravljačem, željni života i lepih putovanja. Takvih putovanja je daleko manji nego što biste to želeli, a broj odlazaka automobilom na posao daleko veći. U borbi između želja, i realnosti, život vam uvek nameće stvari u koje niste preterano zaljubljeni. Kada je već tako, cenite malo više jedan osobeni automobil kakav je Ford Focus, koji vam dozvoljava da na trenutak “odlutate” iz stvarnosti.

DSCN8417

Između mene i Forda, posebno Focusa, postoji neka “tajna veza”. Ovo je automobil koji za smešno mali iznos novca nudi “sportski” osećaj za volanom. Čak i kad je ispod haube “pogrešan” motor – to jest, “pogrešan” za moje potrebe, jer je 95 KS dovoljno tek da naslutite prave mogućnosti ovog automobila. Zahvaljujući turbo punjaču, raspolaže sa pristojnim obrtnim momentom od 230 Nm, ali nedostatak snage je prisutan kad poželite brže od 182 km/h, ili kad vam padne na pamet da na usponu stisnete gas – tada ćete shvatiti da Focus neće brže od 145 km/h, u koju god brzinu ubacili ručicu menjača. Ukratko – doplatite za verziju od 115 KS! Razlika je samo 800 €, a dobićete dovoljno snažan agregat.

DSC_3562Focus nije najlepši automobil u klasi, ali ima originalnu siluetu i agresivnu i avangardnu “njušku”, što uz paletu novih motora – turbo benzinaca, vrhunsko ogibljenje i odličnu serijsku opremu treba da mu obezbedi dobar uspeh na tržištu. Trenutno je Focus najprodavaniji automobil na svetu. Model na testu imao je odličan, štedljiv 1.6 TDCi agregat od 95 KS, koji je Ford razvijao sa Peugeotom. Izuzetno precizni šestostepeni menjač je podešen tako da automobil malo troši. Peti i šesti prenos su jako dugačko proračunati. Ručica menjača bez greške prati vozačev naum: ruka gotovo nikada ne nailazi na otpor, zbog čega Ford ovde postavlja merila klase po ko zna koji put.

DSCN8407Ford ipak ima bolje benzince od dizalaša: kao nekad!

Možda će neko pomisliti da vreme benzinaca polako prolazi, naročito zato što većim i težim automobilima mnogo bolje pristaju moderni common-rail agregati, koji su dovoljno tihi i obiluju velikim obrtnim momentom, međutim novi Fordov 1.6 Ecoboost agregat (150 KS) predstavlja sve ono što su ljubitelji benzinaca čekali sve ove godine: ovo je snažna, rasna i milozvučna sportska mašina. Fordov agregat od 1,6 litara jeste najmodernije konstrukcije, ima četiri ventila po cilindru i prilično dobro vuče već od 1.600 o/min., i na koncu nudi dobre performanse i nisku potrošnju, koja je iznosila oko 7,6 litara benzina (ovu verziju sam testirao prošle godine). Dizelaš sa 95 KS nudi potrošnju od samo 5,2 litara, a može da bude i štedljiviji ako strogo poštujete ograničenja brzine i ubrzavate nežno. Motor ima dobro ispeglanu turbo rupu, lepo vuče već od 1.500 o./min., veoma dobro i brzo prima gas, ali isto tako brzo dolazi do svojih granica. Agregat ima dovoljno obrtnog momenta (230 Nm) za pristojna međuubrzanja, ali, na većim usponima, Focus ne može brže od 145 km/h. To i nije tako strašno, jer na istoj deonici i puno skuplji Audi A3 1.6 TDI od 105 KS nije mogao brže. Focus je toliko stabilan, upravljiv i dinamičan, da mu prosto treba snažniji motor, recimo, gore pomenuti turbo benzinac od 150 KS. Srednje rešenje može biti i 1.6 TDCi, ali verzija sa 115 KS – ovaj motor nudi performanse koje neće postideti vozača Focusa.

Odlična zvučna izolacija

Odlična zvučna izolacija sjajno štiti putnike od šumova i buke. Već posle par kilometara vožnje, svakom iskusnijem test vozaču postaje jasno da je Focus za pola koplja nadmašio glavnog konkurenta iz Nemačke, Opel Astru, što pojedini domaći i nemački novinari odbijaju da javno priznaju (britanski svakako ne). U odnosu na Astru, Ford ima i direktniji, precizniji i brži servo upravljač, koji vozaču šalje više povratnih informacija o tome šta se dešava pod točkovima. Pedala kočnice se kod Focusa lakše dozira i osetljivija je nego kod Astre, ali je još važnija činjenica da se Focus pri brzini od 100 km/h zaustavlja za samo 36,0 metara, dok Škodi Octaviji i Alfa Romeu Giulietta treba 38,0 metara, a Audiju A3 i Citroenu C4 više od 37 metara. Opel Astra u ovom segmentu je jednako ubedljiva kao Ford Focus.

DSC_3561Iako novi Focus izgleda modernije, mora se priznati da ovaj kompakt deluje smirenije i otmenije od direktne konkurencije – Astre i Golfa VII, ako je tako nešto moguće reći za automobil koji vas tera da vozite brže od zakonom dozvoljene brzine. Pored toga, u Focusu nema preteranog luksuza: plastika je prosečnog kvaliteta, finalna obrada predstavlja primer dobre nemačke škole u kompakt klasi, ali izbor tapacirunga upućuje da su se inženjeri opredelili za nešto što će trajati, a ne za prefinjene, luksuzne materijale. Drugim rečima, plastika kod Forda deluje jeftino u odnosu na onu u Golfu VII. Kupci u Srbiji nikako ne vole tvrdu plastiku osrednjeg kvaliteta. Pa ipak, ta plastika je toliko dobro uklopljena da nikad ne škripi, spojevi su odrađeni sa dužnom pažnjom.

Foto focus Aleksandar TodorovicDakle, ništa novo kod Forda – drže se starog oprobanog recepta, koji uspeva da pomiri kvalitet i povoljnu cenu automobila. U putničkom prostoru ima dovoljno mesta za pet odraslih putnika, te je ovaj automobil sasvim dorastao dužim putovanjima. Po voznim karakteristikama i udobnosti predstavlja Mondeo u malom. Odrastanje i sazrevanje Focusa trenutno ga lansira na sam vrh klase, uostalom – kupci ga žele, a najbolji mogući prodajni rezultati su reklama za ovaj automobil sami po sebi.

Na autoputu

Kada se sa Focusom konačno dokopate autoputa, definitivno shvatate da sedite za upravljačem “sportskog” automobila, koji se veoma dobro snalazi i na dužim putovanjima. Jednako brzo shvatate da ste napravili grešku što ste kupili verziju sa samo 95 KS (kao na testu) i poželite dodatnih bar dvadesetak “konjića”, makar oni bili i sa mirisom benzina.

Zvučna izolacija je na velikim brzinama temeljna, opstrujavanja vazduha su tiha, a zvuk motora ne iritira, makar ga tereli do granica obeleženih crvenom bojom na obrtomeru. Pri (realnoj) brzini od 130 km/h, do putnika dopire buka od samo 70 db, odnosno za 10% manje nego kod Škode Octavije i Opel Astre (1 dB daje subjektivni osećaj od 10%), a za 20% je tiši od bestselera kompakt klase, Hyundaija i30. Za volanom je veoma lako pronaći idealnu poziciju – raspored komandi je, po meni, idealan, sve je na dohvat ruke, a i sve komande su praktične i jednostavne i nema nikakve zabune (tradicionalni vozači se žale na preveliki broj tastera). Kokpit je pregledan i noću dobro osvetljen, a jednako su kapacitetni i efikasni farovi. Američki smisao za jednostavno u kombinaciji sa germanskom filigranskom finalnom obradom za rezultat ima moderan i dovoljno kvalitetan enterijer. U odnosu na stari model, prisutan je veliki napredak kod udobnosti ogibljenja –  Focus III generacije ne upija tako mekano neravnine i razna oštećenja na našim autoputevima kao C-Max, ali je mirniji od glavnog konkurenta, Opel Astre.

Potrošnja je samo 4,2 litara pri 100 km/h u šestoj brzini. Ako vozite 140 km/h, trošiće vam 6,0 litara, po ravnom, a ako ste na dobroj uzbrdici “guta” 11,5 litara pri istoj brzini. U proseku, na kraju ne baš nežnog testa, putni računar je pokazao skromnih 5,2 litara, pa ako godišnje prelazite preko 20,000 km, uvrstite ovaj Focus u uži izbor.

Nešto je moglo i bolje

Treba priznati da Focus nije baš u svemu savršen. Varijabilnost mu je u proseku klase, na zadnjem sedištu ima dovoljno mesta samo za one prosečne građe, a krov se naglo spušta radi boljeg dizajna i aerodinamike, pa će možda trpeti vaša frizura. Smeta veliki prečnik okretanja od 11,8 metara, koji će neiskusne vozače prilično iritirati. Zapravo, čak 28,3% vidnog polja je “smanjeno”, što je skoro najgori rezultat u klasi. Jedini modeli koji nude manje preglednosti su Astra (31,3%) i Alfa Romeo Giulietta (28,9%) – najbolja je Škoda Octavia sa samo 21,9%. Plastika nije morala da bude tako tvrda: to odbija kupce koji se dvoume između Focusa i Golfa, baš šteta, jer je Focus zabavniji za vožnju, a košta manje. Rezervoar je solidnih 55 litara, ali neki modeli u ovoj klasi nude više: tačno 60 litara. Focusov prtljažnik od 363 litara takođe nije najveći u klasi, ali Focus nudi i limuzinsku, odnosno karavansku verziju, za one kupce “gladne” velikog gepeka.

DSCN8411Konačno, kod svih Fordova, garancija je sada četiri godine, što naše kupce veoma veseli. Uprkos činjenici da Ford već godinama unazad spada u najkvalitetnije evropske automobile u ovom cenovnom rangu, Focus nije najprodavaniji automobil u Srbiji. Odista, da biste cenili kvalitete Forda, morate biti makar prosečan vozač, a kod nas ima puno onih, koji i nisu baš najveštiji za upravljačem. Jer, Focus je u svakom pogledu puno dinamičniji, upravljiviji i stabilniji automobil od Škode Rapid, koji je jeftin pokušaj da se uđe u kompakt klasu. Zbog svega toga, ima smisla kupiti i Focus sa najslabijim dizel ili benzinski motorom, jer u Srbiji i nemate puno mesta gde možete juriti.

Ford nije samo konstruisao jako dobar automobil, već nudi i dobre reklame:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qTX_R85GMwM[/youtube]

Preporučujem vam veoma bogat paket opreme Titanium

Ambiente, osnovni paket opreme, moguće je dobiti sa benzincima od 1,6 litara i 85 KS, odnosno 105 KS, i turbo dizelašem od 1,6 litara i 95 KS. Odnedavno se nudi i Focus sa 1.0 EcoBoost motorom od 100 KS za samo 13.400 €.

focusst_dashEnterijer Focusa ST izgleda ovako: verujem da nemate primedbi?

Imajte na umu da Focus sa najboljim Titanium paketom opreme možete kupiti već za 17.080 €, a za taj novac dobijate motor sa pristojnih 125 KS (1.6 VCT). Serijska oprema paketa Titanium obuhvata ABS + EBA + EBL, ESP, daljinsko centralno zaključavanje, EPATS kodirano paljenje, elektro podizače svih stakala, sedište vozača podesivo u četiri pravca, ISOFIX nosače dečijih sedišta, prednje i bočne vazdušne jastuke, vazdušne zavese napred i pozadi, električni servo volan podesiv po visini i dubini, elektro podesive grejane retrovizore sa integrisanim pokazivačima pravca u boji karoserije, putni računar, kožni volan, maglenke, automatski senzor farova, kišni senzor brisača, automatsko zatamnjenje retrovizora, farove sa Follow me home funkcijom, dvozonski automatski klima uređaj, sportska prednja sedišta, manuelno podešavanje vozačkog sedišta u lumbalnom delu, sportsko ogibljenje, Start/Stop sistem, gornju i donju masku hladnjaka u sjajnom finišu, zadnji spojler u boji karoserije, sistem za praćenje pritiska u gumama, LED svetla pozadi, tempomat sa funkcijom ograničenja brzine, kožnu ručicu menjača, suvozačko sedište sa lumbalnom podrškom, dodatno osvetljenje kabine, naslon za ruku sa držačima za čaše na zadnjem sedištu, pomoć pri kretanju uzbrdo, Ford Power sistem pokretanja vozila bez ključa, ICE 3-Radio/CD/MP3, USB, 6 zvučnika, daljinske komande na volanu, 3,5-inčni displej, Bluetooth i sve ono što se u ovoj klasi vozila podrazumeva. Ko želi metalik boju, mora doplatiti još 440 €, ali to vas neće puno boleti, jer paleta boja je sjajna, u ponudi su dve varijante crvene boje, a tu je i žuta nijansa Tangerine Scream koja možda najbolje oslikava karakter ovog sjajnog vozila. Izbor alu felni je impresivan – za svakog ponešto, a za nekoga sve. Bilo kako bilo, konačno je luksuzna oprema sišla u razred porodičnih automobila za srednju klasu, svakako – evropsku srednju klasu.

DSCN8410Šta ona kaže: Ford uvek nudi više zabave za volanom za manje novca od konkurencije. To je lepo ako volite da vozite i uživate u baratanju veoma preciznom ručicom menjača. Focus ne morate voziti sumanuto brzo, jer to sa motorom ispod haube testiranog Forda i nije moguće, ali možete uživati u dodatnoj sigurnosti koju odlične kočnice i ogibljenje nude. Odlična je i ergonomija – bilo da ste visoki 160 ili 195 cm, ovaj automobil će vam odgovarati. Focus je, pre svega, veoma prijatan za vožnju i putovanje, čak i za vožnju po gradu, iako mu dimenzije nisu baš kompaktne. Neverovatno je stabilan, okretan i brz. Za one koji vole sportske automobile u civilnom odelu, novi Focus može biti izbor broj jedan, ali sa nekim snažnijim motorom. Prostran je, udoban i dobro opremljen. Pored toga, izgleda dovoljno moderno i atraktivno, ne troši puno i ne košta previše ako pogledate šta nudi dizelaš za 14.760 €, koliko košta osnovna verzija. Veoma mu je teško pronaći mane, jer je gotovo u svemu izvrstan automobil. Možda bi kompakt klasa konačno trebalo da se zove “Focus klasa”, jer je ovaj Ford je i dalje etalon vrednosti u C segmentu u svakom pogledu, osim po pitanju kvaliteta enterijera. Košta osetno manje od najboljeg automobila u klasi Golfa VII, pri čemu nudi jednako dobre, ili čak i za nijansu bolje vozne osobine. Focus ima još jednu veliku prednost u odnosu na Golf: zateći ćete ga na parkingu svakog jutra. Na kraju, i kasko za Focus košta skoro dva puta manje, ali je jeftiniji i za održavanje od Golfa VII.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ford je u poslednjoj deceniji na pravom putu: automobili ove marke prosto oduševljavaju odličnim kvalitetom izrade, a potvrda toga je sada i Focus reće generacije. Ovo je izuzetno upravljiv i dinamičan auto. Verzija 1.6 TDCi kao na testu je omiljena u Srbiji, pre svega jer je ovaj motor veoma štedljiv i dovoljno elastičan. Oni željni odličnih performansi biraće 1.6 EcoBoost verziju, a sa njom će (želeli to ili ne) dobiti i Trend Sport paket opreme.

Ukoliko vam je bezbednost porodice primarna, dobro razmislite pre kupovine automobila, jer za ovaj novac ne možete pronaći tako siguran kompakt. Aktivna bezbednost ovog modela je takođe vrhunska, a možda u svemu tome treba tražiti vezu sa švedskim brendom Volvo, koji nije više u vlasništvu Forda, ali su američki inženjeri definitivno izvršili transfer tehnologije, jer je 92% poena od maksimalnog broja na Euro NCAP kreš testu dovoljna potvrda. Ovaj Ford u potpunosti prati trendove iz Kelna koji se forsiraju poslednje decenije, odnosno, predstavlja autentičan vozački automobil za prave znalce, ali i za sve one koji to umeju da cene. Nudi bolju dinamiku vožnje od glavnih konkurenata, Golfa VII i Opel Astre, i gotovo da je u svakom pogledu bolji automobil od jednog Renaulta Megane, Citroëna C4, Škode Rapid i Fiata Bravo.

Focus se nudi i praktičnijoj, karavanskoj verziji, koja ne pokušava da osvoji kupce atraktivnim dizajnom, već obiljem prostora. Upotrebnu vrednost jednog automobila moguće je izmeriti veoma precizno i ona kod nje iznosi 1.525 litara korisnog prostora u prtljažniku (kada je zadnja klupa oborena), sa 594 kg maksimalne nosivosti i autonomijom vožnje od preko 1.000 km zahvaljujući maloj potrošnji (u proseku 5,2 litara), kao i sa dovoljno mesta za pet odraslih putnika. Da li je to dovoljno da se zainteresujete za ovaj automobil?

Ovaj Ford bi se mogao okarakterisati kao pravi “inženjerski automobil”, koji u svim uslovima sa lakoćom ispunjava želje vozača. Činjenica je da je Focus III po voznoj dinamici u velikoj meri nadmašio konkurenciju. Focus je ipak automobil namenjen onima koji su zaljubljeni u vožnju. Da li ste to vi?

thumbs-upSjajno ogibljenje, izvanredan menjač, i štedljiv motor. Izuzetno precizan i direktan servo upravljač, najbolji u klasi. Veoma uglađen, i tih 1.6 TDCi agregat koji maksimalni obrtni moment postiže već na 1.500 o./min radilice. Odlična pasivna i aktivna bezbednost. Vrhunske kočnice, i odlična stabilnost. Dobar komfor, i vrlo dobra zvučna izolacija. Odlična ergonomija: za volanom je lako pronaći idealnu poziciju. Vrlo dobar osnovni benzinski 1.0 EcoBoost motor. Dobro drži cenu, a ne krade se puno. Umereni troškovi održavanja. Bogata serijska oprema u paketu Titanium. Veoma povoljna cena, Focus možete kupiti već za 11.990 €. Garancija od četiri godine ili 150.000 km. Vrlo dobra paleta motora.

thumbs-downVeliki prečnik okretanja od 11,8 metara je jedan od najgorih u klasi: ovde njegovo “američko” poreklo izlazi na videlo. Smeta i nešto lošija preglednost koja će  neiskusne vozače prilično iritirati. Zadnje sedište nedovoljno udobno. Brojni prekidači na centralnoj konzoli kod starijih vozača stvaraju konfuziju. Trvrda, jeftina, i u nekim delovima ružna plastika u enterijeru. Dizajn dovoljno originalan, ali ne i avangardan. Atmosferski benzinci od 85 i 105 KS nedovoljno elastični. Osnovni dizelaš 1.6 TDCi od 95 KS nema dovoljno snage u kritičnim situacijama. Servisna mreža u Srbiji nedovoljno dobra.

Cena od 11.990 €

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.360 mm
Širina: 1.820 mm
Visina: 1.480 mm
Međuosovinski razmak: 2.650 mm
Prtljažnik: 363/1.148 l
Težina: od 1.338 kg [/table]

focus-beograd[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.597 ccm
Snaga: 95 KS pri 3.600 o./min
Obrtni momenat: 230 Nm pri 1.500 o./min[/table]

vodic-za-kupovinu[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 12,6 s
Maksimalna brzina: 182 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,2 litara
Potrošnja na testu: 5,2 litara
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

fokus-foto-todorovic

OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,4
Dizajn: 3,5
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 3,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 5,0
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 4,0
Ponuda prostora: 4,5[/table]

najbolji-_auto_logo_670-[table]Opšti utisak: 4,5
Paleta motora: 4,5
Mogućnost dalje prodaje: 4,5[/table]

Grand Motors Ford