TESTIRALI SMO: Chevrolet Trax 1.7 FWD

Novi veliki-mali SUV, od kojeg se očekuje puno u sve popularnijem B segmentu, puno i nudi bez obzira za koji se agregat opredelili. Nisam mogao da se odlučim koji motor da odaberem za test Trax-a, pa sam preuzeo turbo dizel verziju od najboljeg Chevroletovog dilera u Srbiji, Đelmaš Auta, a turbo benzinsku verziju 1.4, od “vicešampiona” Centra Boban, koji takođe ima i izvrstan servis za ove korejske automobile. Niko kao Chevrolet, u Srbiji nema toliko veliki broj odličnih dilera, ali pošto smatram da je izbor servisa važniji čak i od izbora automobila, preporučujem vam navedene dilere. Trax deli platformu, motore i menjače sa izvanrednom Opel Mokkom, ali ipak nudi osetno drugačiji filing za volanom. Trax je i jeftiniji od Opela, ali i nešto skromnije opremljen, pa gađa pre svega na titulu Best Buy krosover, a ne na onu Best Car.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

DSC_1096Chevrolet Trax silazi sa identičnih fabričkih traka u Koreji, kao Opel Mokka, pa sam očekivao da su ti automobili gotovo isti, poput recepta koji primenjuju već Hyundaija i Kia (ix35 i Sportage). Međutim, Trax je ipak nešto drugo. Opel Mokka ima naglašeniju, snažniju servo asistenciju prilikom uparkivaranja, manevrisanja, i bolji, direktniji osećaj na upravljaču kada jurite brzinama primerenim auto putevima, ili da budem precizniji oko 180 km/h. Mokka i za nijansu bolje koči, ima kvaletnije ugrađene materijale, i nešto bolju opremu. Uprkos tome,

Tražim za vas najbolje polovne automobile!

 

 

Chevrolet Trax će biti uspešniji SUV, ne samo u Srbiji, nego i u Rusiji, ali i u Istočnoj Evropi, pre svega zbog mnogo duže garancije (5 u odnosu na 2 godine Opela), i nižih cena od 1.000 do 1.500 €, u zavisnosti od verzije i tržišta.

DSC_1100Chevrolet Trax svojim dizajnom nije postavio nova merila klase, niti izgleda previše avangardno, što se možda od “Ševija” i očekivalo, ali je i dovoljno drugačiji od Mokke, tako da do zabune nikako ne može doći. Linije Trax-a otkrivaju njegov karakter. Možda ovaj automobil ne može da ponudi vrhunske performanse BMW-a, niti kvalitet Toyote, ali on nudi visok nivo komfora, bezbednosti, jako je dobro opremljen, i sa izuzetno proverenim i pouzdanim motorom 1.7 Isuzu, koji će se izgledati proizvoditi do moje penzije, predstavlja dobru ponudu.

DSCN7670 Šalu na stranu, Isuzu svoj 1.7 litarski turbo dizel stalno unapređuje, dorađuje, i sada ima 130 KS i čak 300 Nm. Ovaj agregat je čuven po tome da nema problema sa plivajućim zamajcem (nema majstora koji u ovo nije upoznat), i nije baš najtiši. Iskreno, bučan je poput “traktora”, kad je hladan, posle dobije zvuk primeren automobilu za duža putovanja, ali nikad ne postaje otmen, i uglađeno tih. Ko želi prefinjeniji, ravnomerniji rad, neka odabere turbo benzinac 1.4 od 140 KS, on daleko, daleko bolje zvuči. Međutim, uprkos tim ne baš milozvučnim decibelima koje je “komponovao” Isuzu, ja volim ovaj motor, pardon, volim njegovu prosečnu potrošnju koja je na kraju testa iznela samo 5,4 litara. To je izuzetno štedljiv motor, jer sa umerenijim tempom trošićete bez problema oko 4,5 litara. Doduše, nešto sporije postiže radnu temperaturu, što mu svakako nije plus, ali zbog punijeg džepa nešto mora i da se žrtvuje.

Enterijer kao stvoren za one mlađe duhom

Za vozače, odrasle na internetu, pametnim telefonima, kompjuterskim igricama, enterijer Traxa izgleda kao nešto sasvim normalno. Veliki digitalni brzinomer je takvim kupcima logičan izbor, a logična im je i MyLink aplikacija koja je deo serijske opreme na bogatijim paketima. Sa MyLinkom imate jednostavan pristup svim medijumima, uključujući specijalne aplikacije sa mobilnih uređaja. Chevroletova MyLink tehnologija pruža lak pristup telefonskim imenicima, galerijama fotografija (upotrebom tastera za USB ili iPhone) i video snimcima. Sistem može sačuvati informacije iz najviše pet istovremeno povezanih pametnih telefona. Svakako, preko USB priključka, možete povezati iPod ili iPad. Postoji poseban izlaz za uređaje za slušanje muzike i pametne telefone koji ne koriste USB ili Bluetooth veze. Uz pomoć BringGo aplikacije (Live Traffic), možete se prosto osloniti na svoje pametne telefone, umesto na preskupe navigacije.

DSC_1107Chevroletov SUV nema kompleks niže vrednosti: kada otvorite masivna vrata, na raspolaganju imate sve ono što nudi konkurencija. Doduše, moraćete da se naviknete na nešto tvrđu plastiku, tanji obruč upravljača (u odnosu na onaj kod Opel Mokke), i izolaciju koja je takva da ne skriva previše poreklo motora ispod haube. Zato je ergonomija sjajna, korejski inženjeri su shvatili da je evropskim kupcima potrebno ponuditi upravljač sa dovoljno velikim hodovima podešavanja. Takođe se i visina sedišta može podešavati u pristojno velikom intervalu. Instrumenti su dobro raspoređeni, sve je logično, i intuitivno, osim “prstena” za rukovanje putnim računarom, koji je Opelovih ruku delo, pa ako ste se na njega navikli, ili mislite da je to odlično rešenje, onda prosto uživajte u njemu. Meni je ipak jednostavnije da pritiskam taster, na pravom mestu, nego da vrtim prsten gore, dole, ali Chevrtolet i Opel se “tvrdoglavo” drže svojih rešenja, verovatno jer su im i kupci takvi. Komforna sedišta opšivena najfinijim materijalima su jednako dobra kao ona na Opelu, što dakle prevedeno znači da su sjajna.

DSC_1104 Prosto obožavam automobile u kojima možete provesti više od deset sati bez ikakvih bolova u telu (zašto niko ne proizvodi tako dobre kompjuterske stolice, kao što to čine Chevrolet/Opel sa sedištima?). Zaista je komfor izuzetno dobar, pa sam gunđajući što Trax nije hteo brže od 178 km/h (tokom čitavog puta), ni u jednoj, od šest brzina, iako mi je Chevrolet obećavao čitavih 186 km/h, nisam primetio da sam proveo ceo dan u ovom krosoveru bez umora. Dakle, danas ne morate kupiti Mercedes, da bi vaša leđa ostala pošteđena, i to je dobro znati. Osim toga, biće vam potrebno samo nekoliko minuta da zaključite kako ovaj automobil ima više opreme nego što vam je zaista potrebno. Prava je šteta što servo upravljač nije dovoljno direktan, kao onaj na Opelu, ali to primetite tek na brzinama iznad 170 km/h.

Vrhunska bezbednost Chevrolet Traxa: 94% Euro Ncap

Chevrolet Trax opremljen je i celim nizom naprednih sistema pomoći vozaču koji želi da povremeno i siđe sa puta. Zahvaljujući sistemu pomoći kretanja na uzbrdici (HSA), vozači ne moraju da brinu da li će vozilo krenuti unazad. Kontrola vožnje na nizbrdici (HDC) omogućuva kontrolisano spuštanje bez potrebe za pritiskanjem papučice kočnice, i time znatno smanjuje mogućnost da dođe da proklizavanja točkova. Elektronska kontrola stabilnosti radi efikasno, uz pomoć TC-a. Četverokanalni ABS sa elektronskom raspodelom sile kočenja (EBD) garantuje sigurno zaustavljanje Traxa, a pomoć pri kočenju (HNFA) automatski podiže pritisak u sistemu kočenja. Chevrolet je opremljeni sistemom ublažavanja opasnosti od prevrtanja vozila, koji pomoću senzora stalno meri nagib automobila. Ako sistem ustanovi opasnost od prevrtanja, modul za očitavanje i dijagnostiku (SDM) aktiviraće bočne vazdušne jastuke i zategnuće sigurnosne pojaseve.

trax_euro_ncapZahvaljujući upotrebljenom čeliku velike čvrstoće, Trax je jedan od najsigurnijih malih SUV-ova na svetu. Chevrolet tvrdi da u slučaju prevrtanja, Trax može podneti težinu koja je preko četiri puta veća od njegove. Euro NCAP kreš je dodelio Traxu ne samo maksimalnih 5 zvezdica po najnovijoj, i najstrožijoj nomenklaturi ocenjivanja u 2013.godini, već i 94% poena od maksimalnih 100%. To je puno više od glavnog konkurenta Renaulta Capture, koji je osvojio 88%, odnosno 87% znatni skupljeg BMW-a X1. Postoji jedan sigurniji, bezbedniji SUV u ovoj klasi: Opel Mokka sa osvojenih 96%.

Karakteristike koje razočaravaju

Gepek Traxa razočarava, jer nudi samo 355 litara korisne zapremine, i ovde Chevrolet dobija drugi ozbiljni minus na ovom testu (prvi sam gore već opisao). Krosoveri obično imaju dobru preglednost, ali tako nije kod Traxa. Doduše branici su masivni, i manja dodirivanja sa parkiranim automobilima odlično podnose. Ubrzanje do 100 km/h iz mesta mirovanja bi moglo biti ubedljivije. Fabričko obećanje od 9,6 sekundi nisam mogao da ostvarim ni na blagoj nizbrdici (merenja se vrše na ravnom putu) i sa gotovo praznim rezervoarom i prtljažnikom. Najbolji rezultat od 10,8 sekundi razočarava, jer ovo je kompaktni krosover, težak samo 1.383 kg.

DSC_1106Gepek Traxa od 355 litara je mali imajući u vidu dimenzije vozila.

Putni računar nije najpraktičniji: kada se upali lampica za gorivo, informacije nisu više dostupne, to prosto izluđuje svakog iole normalnog vozača, ponajviše jer sa rezervom možete preći i više od 80 km. Osnovni benzinac od samo 115 KS ima pretežak zadatak, ali njega će ionako birati oni vozači koji misle da je vožnja brža od 120 km/h opasna po život. Eco mod ne znam čemu služi, snižava potrošnju goriva za nekih 0,3 litara, očekivao sam više od toga.

Dobar menjač – pouzdan i štedljiv motor.

Ukoliko vam dobre performanse nisu primarne i ne uživate u sportskim ubrzanjima, onda ćete biti više nego zadovoljni ovim šestostepenim menjačem, posebno jer se oslanja na silu iz motora od čak 300 Nm pri samo 2.000 o./min. radilice, koja je dostupna samo 2.500 o./min. Proverena tehnika: dovoljno elastičan motor je uvek spreman da ubrza i pruži vam dovoljno kratka preticanja, ako ne očekujete previše. Uspone ne oseća, raspored brzina u menjaču je dobro pogođen. Šteta što ručica nije onako precizna kao kod Opel Mokke.  Van asfaltiranih puteva, Trax sa pogonom samo preko prednjih točkova je prilično ograničen, pa zahteva mnogo opreznosti i puno vozačkog umeća. Bar je klirens dovoljno veliki, pa ne morate da se sekirate da ćete tako lako zakačiti karter. U gradu ga je mnogo prijatnije vozite. Dizelaš disciplinu stani-kreni savladava mnogo uspešnije nego benzinac 1.4 Turbo, i sa mnogo nižom potrošnjom. U Beogradu možete proći sa potrošnjom od oko 6,0 litara, zahvaljujući sistemu start/stop, koji gasi motor pri svakom semaforu. Podrazumeva se da ćete poštovati ograničenja brzine. Potrošnja na testu bila je izuzetno niska: u proseku je iz rezervoara nestajalo oko 5,4 litara evro dizela na svakih 100 pređenih kilometara. Znajte da je ovaj motor u prvih 1.000 km razrade trošio znatno više, pa ako budete kupac ovog prekrasnog krosovera, ne paničite odmah, jer to je jednostavno tako sa Isuzu motorima.

DSC_1098Benzinac troši više od dizela, ali je zato jeftiniji za održavanje, nema problema sa zapušavanjem dizni, a kada izađete iz garancije, značiće vam što je popravka ovog motora jeftinija od popravke turbo dizela – barem bi tako trebalo da bude. Chevrolet je odredio cenu za Trax koja je ipak nešto veća nego što su to navikli kupci Chevroleta kod nas (a to je da dobiju i “jare” i pare) i šire. Očigledno je da Chevrolet želi da što pre promeni svoju klijentelu, ili bolje da se izrazim, da počnu da prodaju automobile i kupcima koji imaju dovoljno novca, i kojima cena nije primarna stavka prilikom izbora modela. Jer gospodo draga, Trax nije jeftin, niti će to ikada biti, ali Chevrolet i nije hteo jeftin, osrednji krosover, kao što ga ima recimo Dacia sa modelom Sandero Stepway. Chevrolet je napravio jedan bezbedan, kompakni SUV, potpuno u skladu sa modernim tendencijama u auto industriji. Chevroletovi i Opelovi inženjeri (zajedno su radili na ovim modelima) su uspeli da spoje neverovatno mnogo dobrih osobina u jedan simpatični SUV B segmenta. To treba ceniti, jer na tržištu pobeđuju oni koji izgledaju bolje od konkurencije, i oni koji imaju pouzdanu mehaniku i elektroniku, i naravno nisku potrošnju. Trax 1.7 ima sve to navedeno. Ko želi više, nego nakrivi kapu i kupi Opel Mokku, ona jeste bolja, ali je za toliko i skuplja. Valjda je to i normalno, da dobijete onoliko koliko ste i platili. Možda ste već zaboravili na moje prognoze da ćete uskoro Chevroletove automobile morati da plaćate onoliko koliko i vrede.

DSC_1108 To što sada jedan Spark, Aveo i Cruze koštaju osetno manje nego što vrede, to će potrajati samo do novih modela, koji stižu za par godina, tada će Chevrolet koštati kao Opel, ili neznatno manje, a toliko će i nuditi neznatno manje, a ne kao sada, kada je Aveo puno bolja kupovina od Corse, a Cruze bolja investicija od Astre Classic. Ipak je GM-u bitno i da Opel preživi, a Chevrolet mu u Istočnoj Evropi otima sve više kupaca, više od plana. Dobro izbalansirano, udobno oslanjanje Traxa zadovoljiće mnoge. Ako pre kupovine Chevroleta ne probate Mokku, bićete oduševljeni, mislićete da je Trax najbolji SUV u B segmentu. Ako i nije najbolji,Chevrolet je sigurno best buy, jer nudi vrhunsku bezbednost, dobar kvalitet, dobru servisnu mrežu, i jako dobru garanciju od 5 godina.

Oprema je bogata

Pored osnovnog LS paketa opreme, kupcima je na raspolaganju luksuzni paket LT Plus koji uključuje dugu listu opreme namenjenu premijum limuzinama – na primer, 18-inčne aluminijumske felne, kožnda sedišta sa grejačima za vozača i suvizača. Srednji paket opreme LT nudi već HDC sistem za kontrolu spuštanje vozila, My Link audio uređaj sa Bluetooth opcijom, putni računar, kompas, upravljač presvučen kožom, alu felne 16″, zadnje senzore za parkiranje, maglenke, i sve ono što se u ovoj klasi podrazumeva.

DSCN7674Šta ona kaže: Prosečna potrošnja od 5,4 litara će obradovati svakog. Zato zapremina prtljažnika neće, gepek od 355 litara je manji nego kod osetno jeftinijeg Cruza. Dizajn je bolji nego kod Opel Mokke, a ni enterijer joj nije nemački dosadan. Originalan dizajn mnogi će kopirati u narednoj deceniji. Još jedan plus je prilično bogata oprema. Međutim, Traxu su pre svega potrebni novi kupci, a ne slučajni prolaznici koji su oduševljeni izgledom ovog krosovera. Bilo bi dobro da ima nižu cenu, i da osnovni motor nije tako slab, jer se danas ni žene ne zadovoljavaju sa samo 115 KS bez turbo punjačem, jer vožnja takvog automobila u Srbiji može biti samo opasna, nikako ugodna, jer za 16.240 € mogu da se kupe mnogo brži automobili. Nadam se da Chevrolet to ima na umu.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Kupcima Cruza sasvim sigurno ne, jer oni ulaze sa “digitronima u ruci”. Trax je namenjen nekoj drugoj klijenteli, onima kojima je Captiva prevelika, i onima kojima je novi Malibu previše glomazan, i nedovoljno originalan. Chevrolet Trax je krosover po najnovijoj modi, takvi će mu biti i kupci, oni koji prate najnovije trendove auto industrije.

DSCN7623Testirani Trax LT 1.7 može biti vaš za 21.390 €. Ako vam je to mnogo, možete se zadovoljiti atmosferskim benzincem od 1.6 litara i 115 KS, Chevrolet će vam to naplatiti umerenih 16.240 €. U oba slučaja čeka vas garancija od 5 godina ili 150.000 pređenih kilometara, pa šta pre istekne. To popularniji Opel na žalost ipak nema, zar ne?

Na kraju, najvažniji je vaš sud, a da biste ga imali potrebno je da zakažete test vožnju ovog modela na 011/30-55-222.

thumbs-up Proveren Isuzu motor od 130 KS je dovoljno elastičan, i izuzetno štedljiv – troši samo 5,4 litara. Sve dečije bolesti je umesto Traxa preležala Opel Mokka (koja je počela ranije da se proizvodi na istim trakama), tako da bi pouzdanost trebalo da bude vrlo dobra. Pregledan kokpit i zanimljivo osmišljen enterijer. Dobar šestostepeni manuelni menjač koji je odlično uparen sa mogućnostima motora. Udobno i dobro podešeno oslanjanje. Udobna i dobro profilisana sedišta. Dobra ponuda prostora, vrlo dobra ergonomija, i kompletna serijska oprema. Dobre kočnice, stabilno i neutralno ponašanje u krivinama. Trax je bolji i znatno bezbedniji automobil od glavnog konkurenta Škode Yeti. Odlična garancija od 5 godina ili 150.000 km. Umerene cene servisa.

thumbs-downMaksimalna brzina od 178 km/h razočarava. Motor je grub i bučan, a izolacija nije dovoljno dobra, jer se “drvoseča” dobrano čuje u putničkoj kabini. Zapremina prtljažnika od 355 litara neće biti dovoljna većim porodicama. Ubrzanja bi mogla biti ubedljivija. Putni računar nije najpraktičniji: kada se upali lampica za gorivo, informacije nisu više dostupne.  Hauba i dalje nema amortizer. Preglednost nije sjajna, a servo asistencija nije tako efikasna i dobro podešena kao kod Opel Mokke. Zar osnovni motor mora da ima samo 115 KS?

Cena: od 16.240€

[table]DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.250 mm
Širina: 1.766 mm
Visina: 1.660 mm
Međuosovinski razmak: 2.550 mm
Prtljažnik: 355/1.372 l
Težina: 1.383 kg [/table]

DSCN7671-motor[table]MOTOR: Specifikacije
Zapremina: 1.686 ccm
Snaga: 130 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni momenat: 300 Nm pri 2.000–2.500 o./min.[/table]

najbolji-_auto_logo_670-[table]PERFORMANSE: Specifikacije
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,6 s
Maksimalna brzina: 186 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,5 litara
Potrošnja na testu: 5,4 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 4,5
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 4,0
Performanse: 3,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,0
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 4,0
Ponuda prostora: 4,0
Prosečna ocena: 4,25[/table]

vodic-za-kupovinu-automobila[table]Opšti utisak: 4,0
Paleta motora: 3,0
Mogućnost dalje prodaje: 3,0[/table]

TESTIRALI SMO: Toyota Yaris 1.3 Dual VVT-i Sport

TESTIRALI SMO: Nissan X-Trail 1.6 DCI

TESTIRALI SMO: Novi Nissan Juke 1.2 DIG-T

 

Pogledajte ovaj video, i uverite se u mogućnosti Chevrolet Traxa