TESTIRALI SMO: Chevrolet Spark 1.0 DOHC

Konkurencija u A segmentu je oštra, ali Spark je i dalje na samom vrhu. Razloga za ovo ima više: Chevrolet je ponudio kupcima veoma udoban, prostran, upotrebljiv i štedljiv mali automobil modernog dizajna po prihvatljivoj ceni od 7.600 €. Jednako je privlačna i garancija od pet godina, a kupcima pogoduju i umereni troškovi servisa. Iako ne može da parira VW-u UP! u svim segmentima, Spark vam štedi 1.500 €, koliko je jeftiniji od pomenutog konkurenta, što je dovoljno da ga registrujete narednih deset godina. Zahvaljujući najuspešnijem Chevroletovom dileru u Srbiji, Đelmaš Autu, upoznaću vas i sa nekim njegovim nedostacima.

Tekst: Aleksandar Todorović
Foto: Branka Todorović


DSCN4384Iza moderne i dopadljive karoserije krije se dovoljno mesta za četiri odrasla putnika.

DSCN4358Mali automobili koji pripadaju A segmentu ni u Srbiji, ni na celom Balkanu, nikada nisu bili naročito popularni. Ovo su takozvani “ženski automobili”. Meni nije jasno po kojim bi se kriterijumima ovaj mali Chevrolet mogao klasifikovati kao ženski (ili muški) automobil, ali sam za njegovim upravljačem veoma uživao.

DSCN4346 Ne toliko u performansama, koje su zadovoljavajuće za ovu klasu vozila – posebno ako ste vrlo vredni sa ručicom menjača – već u komforu, odličnim farovima, zanimljivo dizajniranom enterijeru i kokpitu, preglednim instrumentima i dobro osvetljenim komandama u automobilu. Mnogo sitnica je u ovom automobilu dobro osmišljeno. Ima dovoljno mesta da se stavi flašice sa vodom, sve je na dohvat ruke, nijedno rešenje nije zbunjujuće, a preglednost je dobra.

DSCN4343 I udobnost je na solidnom nivou, jedino je šteta što prtljažnik nije malo veći (ima samo 170 litara – vidi sliku) i što motor nema malo više snage ili, tačnije, obrtnog momenta. Motor ima 68 KS, ali treba ih “istisnuti” iz agregata visokim obrtajima, jer bez njih se ništa ne dešava.

Ugodan u vožnji gradom – jednostavan za parkiranje

DSCN4304Spark je u Beogradu još uvek moguće uparkirati, ali i isparkirati. Sve je više racionalnih kupaca koji ne kupuju automobil “na metar”, već im je primarna svakodnevna upotrebljivost vozila, uz (neizbežnu) nisku potrošnju i što niže cene registracije i delova. Zato konačno i mali, kvalitetni automobili dobijaju sve veću šansu na našim prostorima. Dobro je da je tako, jer korejski mališan nudi mnogo više nego što se to na prvi pogled možete učiniti. Spark nije “ženski” ni “šminkerski” automobil – sa njim se može i na duži put, jer prijaju mu i brzine primerene autoputu, ako imate strpljenja da ga pustite da se zaleti do 160 km/h.

Nemojte misliti da sa Sparkom morate da menjate brzinu na svakih 10 sekundi ili da se držite desne trake na putu. Ovo je jedan zahvalan mali automobil: dok se nalazio kod mene na testu, mogao sam skoro svuda da se parkiram, a mogao sam i da se s lakoćom provlačim kroz gužvu i tesne ulice. Da li mi je smetao mali prtljažnik? Da sam išao u velike nabavke, možda i bi. Ali, ovaj automobil namenjen je modernim mladim porodicama ili pojedincima, koji nemaju potrebu za punjenjem prtljažnika do vrha. Uprkos tome što možda jednom godišnje napunimo gepek do vrha, svaki put kada uđemo u salon automobila najpre otvorimo gepek i poželimo da je veći, koliko god da je realno velik. Isto tako,skloni smo tome da kupujemo veće i snažnije automobile nego što su nam potrebni (čak i ako nemamo dovoljno vozačkog umeća da ih “obuzdamo”).

DSCN4309 Spark na testu imao je montirane 13-ice, trošio je manje od 7,0 litara, a redovan servis košta daleko manje od polovine prosečne plate. Na kraju, da, Spark ima mali gepek, iako pomaže to što se zadnja klupa obara. Suština ovog automobila je da je ovo praktično, “dobronamerno” prevozno sredstvo, pouzdano i jeftino za održavanje. Osim toga, moći ćete sebi da priuštite još ponešto u životu osim pneumatika, ulja, filtera, i goriva. Spark nije nimalo spor i ide do 160 km/h kada ga “nagazite”, a ako biste da uštedite, imajte na umu da ne troši ni 7,0 litara kada ga vozite brzinom od 120 km/h do130 km/h. Čak su i zvučnici pristojnog kvaliteta.

DSCN4345Preglednost je zavidna i za uzor drugima, potrošnja od oko 6,6 l je pohvalna, a zvučna izolacija je vrlo dobra. Isto se može reći i za čvrstinu karoserije. Šta još tražiti od malog automobila? Odlične kočnice? U ovom slučaju, korejski mališan se može pohvaliti kratkim zaustavim putevima čak i sa zagrejanim kočnicama, koje tvrdoglavo dugo obavljaju svoj posao sa maksimalnim učinkom. VW UP! je bolji uopšte uzev – bolje koči, brže može da prođe kroz oštre krivine i ima primetno bolju zvučnu izolaciju i menjač, ali košta 9.100 €, odnosno, samo 400 € manje od mnogo većeg Avea i još većeg Avea Sedan, koji upravo sada imam na testu. I sve vreme se pitam: kako je moguće da Chevrolet tako malo košta?

DSCN435268 KS koje na 6.400 o./min. možete jako dobro da čujete, jer je tada motor veoma glasan.

Štedljivi motor sa čak dva bregasta vratila, 16 ventila i četiri cilindra od 69 KS je u ovoj klasi vozila retkost. Nažalost, nije dovoljno elastičan, pa do maksimalnog obrtnog momenta od 93 Nm morate “merdevinama” da stignete, jer se navedena sila nudi na 4.800 o./min. (kako fabrika tvrdi), odnosno, kako neka merenja pokazuje na tek 5.000 – 5.100 o./min., ali tada počinje da zvuči kao da ste nagazili mački na rep. Sa gasom do poda (maksimalna brzina), potrošnja je skoro 9,5 litara, ali ovaj Spark i nije konstruisan za jurnjavu, posebno ne ako imate u vidu da vam je rezervoar za gorivo samo 35 litara. Najbolje bi bilo da zakažete test vožnju (pozovite 011/30-55-222) i sami procenite da li je ovaj automobil dovoljno snažan za vas.

DSCN4362Šta ona kaže:Iako će brzinomer tvrditi da možete da postignete skoro 170 km/h, u stvarnosti ćete (uz malo upornosti) dosegnuti 160 km/h. Kako bilo, Spark nije namenjen tome da ga nemilosrdno “gazite” do poda. I ubrzanje pokazuje da Spark nije namenjen za brzu vožnju – iz mesta mirovanja do “stotke” potrebno mu je oko 16 sekundi. Svakako, nerealno je očekivati da u ovako malom pakovanju dobijete sve za ovaj iznos.

DSCN4391Za malo više od dve godine, koliko se Spark prodaje, nije izašao iz mode i još uvek izgleda bolje od modela koje nudi konkurencija, a za inače superiorni VW-ov UP! je čak i pojam dobrog dizajna. Takođe, veoma je udoban, pod uslovom da gabaritima ne prelazite standardne “dimenzije”. On nudi i inteligentno raspoređene pregrade za sitnice u putničkom prostoru, što je važno u ovako malom automobilu.

DSCN4344 Zadnje sedište je deljivo, tako da se mali gepek lako povećava obaranjem jednog naslona. Sve u njemu veoma je funkcionalno, Chevrolet je poznat po tome što sa komandama svako može da se snađe bez imalo privikavanja, a kvalitet sporednih stvari kao što su CD plejer i zvučnici više je nego solidan ako uzmete u obzir koliko ste malo novca izdvojili za njega.

DSCN4394Ovo je ugodan i udoban mali automobil u kome ćete u potpunosti moći da uživate samo ako odaberete verziju sa snažnijim agregatom od 82 KS i 111 Nm obrtnog momenta, jer tada je Chevrolet ugodan i za duža putovanja. VW UP! Je za klasu bolji automobil od Sparka, koji ima šarm koji “nemcu” nedostaje. Ne smatram da će privlačiti istu kategoriju kupaca, jer ne samo što su sasvim drugačijeg “karaktera”, već se udaljavaju i po ceni. Niko ko ima maksimalno 7.600 €, koliko košta Chevrolet, ne razmišlja o kupovini VW-a za 9.100 €, a ako i razmišlja, u praksi to ne može da ostvari – a do cene registracije i održavanja još nismo ni došli. Ono što me privlači Chevroletu jeste činjenica da kupovinom njihovog automobila dobijate mnogo za malo novca. UP! Košta više, toliko više i nudi, jedino je pitanje šta vam se više sviđa i koliko novca imate. Opet, za malo više novca nego što košta UP! Možete se popeti za klasu više i dobiti Aveo, a moja razmišljanja se nekako kreću u tom pravcu.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Već imate jedan automobil u kući, ili možda ne volite da vozite prebrzo, ili vas nervira što nikad ne možete da nađete dovoljno mesta za parkiranje, ili želite da dobijete pouzdan automobil za skroman iznos? Spark se nameće kao idealno rešenje. Spark će vam pomoći da izbegnete kazne za prekoračenje brzine, jer on uopšte ne želi da se trka sa drugima, niti ima puno volje da prati brzine primerene autoputu koju nameću skuplji i veći automobili. On vozi svoju vožnju.

DSCN4307 Ako mislite da je važnije stići kasnije nego nikada, nemojte zaobići Spark. Ako imate ili ste imali stari Spark sa motorom 0.8, imaćete utisak da se vozite u Sparku “na kvadrat”. Ako mislite da su Golf II 1.3 ili 1.6D automobili pristojnih performansi, mislićete da ovaj Chevrolet “leti po putu”. Ukoliko vam loša međuubrzanja ne smetaju i ukoliko možete da živite sa činjenicom da je svako preticanje sa Sparkom avantura, nemojte više razmišljati.

Chevrolet nudi garanciju od pet godina, a istovremeno se manje kvari od direktne konkurencije, što je svakom racionalnom kupcu veoma bitno. Kod malih automobila nema filozofije – kupuju ih oni koji žele mali, praktični, štedljivi automobil, a konačno i oni koji nemaju novca za neki veći model.

DSCN4465Ako možete da priuštite bolji i moderniji VW UP!,a umete da prođete nekoliko vezanih oštrih krivina dodavanjem gasa a ne pipkanjem kočnice, onda UP! zaslužuje da ga zavolite, jer je to pravi vozački automobil koji odskače od klase kojoj pripada. Iako je VW UP! za klasu bolji automobil od Sparka, neće moći da ga skine sa trona, jer je znatno skuplji i jer većina vozača, bar na našim prostorima, neće umeti da ceni izvanrednu voznu dinamiku VW-a.

thumbs-upModeran dizajn. Umerena prosečna potrošnja goriva od 6,6 litara. Veoma mekano i dobro podešeno oslanjanje, koje dobro upija neravnine sa puta (imajući u vidu klasu kojoj pripada). Prostraniji od konkurencije. Odlična garancija od pet godina, umerene cene servisa i delova, udobno oslanjanje, konkurentna cena (konkurencija je skuplja u proseku za 1.000€), čak šest vazdušnih jastuka u serijskoj opremi. Ugodan za vožnju po gradu, lagan servo upravljač idealan za manevrisanje. Puno pregrada za stvari. Besplatna Chevroletova 24-časovna pomoć na putu u celoj Evropi punih pet godina.

thumbs-downNudi slabiju dinamiku vožnje od VW-a UP!. Agregat nije dovoljno elastičan. Performanse lošije od proseka klase – do 100 km/h iz mesta mirovanja potroši čak 15,5-16 sekundi. Mali prtljažnik – 170 litara (prosek konkurencije je 220 litara). Tvrda plastika se neće dopasti svakome. Prava je šteta što je podešavanje volana moguće samo sa najskupljim paketima opreme. Veliki prečnik okretanja od 9,8 metara (Picantu treba samo 8,9 m).

DSCN4339Fer ponuda: Cena 7.600€ Gararancija 5 godina – Gratis Chevroletova 24-časovna pomoć.

[table]DIMENZIJE: SPECIFIKACIJE
Dužina: 3.595 mm
Širina: 1.600 mm
Visina: 1522 mm
Međuosovinski razmak: 2.380 mm
Prtljažnik: 170 l
Težina: 864 kg[/table]DSCN4328

[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 995 ccm
Snaga: 68 KS pri 6.400 o./min.
Obrtni momenat: 93 Nm pri 4.800 o./min.[/table]

DSCN4356

Motor na papiru ima dovoljno snage: 68 KS – na žalost tek na visokih 6.400 o./min radilice.

[table]PERFORMANSE: SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 15,5 s
Maksimalna brzina: 160 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 5,1 litara
Potrošnja na testu: 6,6 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

DSCN4332

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 4,0
Bezbednost: 3,5
Motor i menjač: 3,5
Performanse: 3,0
Potrošnja: 3,5
Cena i garancija: 4,5
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 3,0
Kvalitet i pouzdanost: 3,5
Ponuda prostora: 4,0

Prosečna ocena:3,7[/table]

 

[table]Opšti utisak: 4,0
Paleta motora: 3,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

POSETILI SMO: Renaultov salon – Jevtović Auto d.o.o., Čačak

Polovni automobili: kako odabrati Mercedes A140?

 

10 komentara na TESTIRALI SMO: Chevrolet Spark 1.0 DOHC

 1. violeta petrović says:

  Divan je Sparkić.Najlepši je i priliči damama posebno koje kuburimo sa parkiranjem.

 2. MIlan Paramarković says:

  Mislim da je tekst oslikao našu realnost. Protegni se koliko si dug što kaže moja baba, ili koliko ti je ćebe. Ja sam pažljivo razmatrao kupovinu novog auta na kredit i činjenica je da nijedan auto nema toliko opreme kao Spark a da toliko košta. Meni je i nekako šmekerski automobil, urbanog karaktera koji reprezentuje nas mlade! Sledeće nedelje ako Bog da jedan ovakav će biti i u mom vlasništvu.

 3. Djordje Budimir says:

  Ja imam Sparka već godinu dana i znam da bolju investiciju u životu nisam imao!

 4. Vlada says:

  Dobar tekst. Ja imam stari Spark 0.8, kupio sam ga polovnog sa 31,000 km, sada ima 98,000 km, motor radi kao sat, menjam ulje, i teram. Vozi ga i moja žena i ćerka, ne baš nežno, ali autić radi kao satić. Probao sam novi Spark 1.0, i mogu reći da ima isto ubrzanje kao stari model, iako ima jači motor, verovatno jer je veći i teži. Novi Spark je ipak dosta ozbiljniji auto, veći je, mnogo prostraniji, bolji u svakom pogledu. Jeste cene 7.600 korektna, ali za naše plate ni to nije malo. Ne bih ga nikako poredio sa VW UP!-om koji je mnogo skuplji. Pozdrav redakciji, čitam redovno vaše testove automobila.

 5. Mile, BG says:

  Zanimljiv, i rekao bih jako objektivan tekst. Vozim Aveo, stari model, i nemam ni jednu jedinu zamerku za moj auto. Spark izgleda moderno, udoban je, kvalitetno napravljen, malo troši, i sigurno vredi tih 7.600 evra, ko ga kupi neće se pokajati.

 6. Stefan Ilić, Beograd says:

  Imam dve godine Spark 1.0, ja zadovoljan, i moja žena, sinu krivo što nismo kupili Aveo. Mali nam je gepek, ali nam je mala i potrošnja, uz normalnu vožnju 6-6,5 litara, sa povremeno uključenom klimom. Prešlo smo 27,000 km, ni “p” od problema. Svako bi preporučio ovaj auto, još da ima motor bar za 10 KS jači i duga putovanaj bi bila ugodna. Testirajte Aveo, jer planiram da za godinu dana kupimo taj auto, po sistemu staro za novo.

 7. Ana says:

  Jako lep i moderan automobil. Moj novi auto biće sigurno Spark.

 8. misa says:

  Spark je stvarno ok autic za mene je to idealan auto udoban štedljiv tih ima mesta i na zadnjem sedištu baš ste ga detaljno opisali

 9. Željko says:

  Srećni sam vlasnik Sparka skoro godinu dana, sad ga i žena voli, a bila je protiv kupovine malog automobila, onda je htela Logan. Komšija ima Daciju, koja je mnogo bucnija, lošija, nekvalitetnija, menjač sav klimav, kod Sparka je sve to mnogo bolje. Gepek jeste mali, ali ne treba mi veći, mislim gepek 🙂 Veliki pozdrav za gospodina Todorovića, ovo je najdetaljniji, i najobjektivniji test Spark.

 10. Aleksandar says:

  A poredjenje sa Aygo? 6200e jer je CO2 ispod 100, bolji motor od Chevrolet, tj. Daewoo…

Ostavite komentar