TESTIRALI SMO: BMW 316d

Jedni sanjaju o njemu, drugi ga osporavaju, a oni treći, koji se razumeju u automobile, tvrde da je BMW serije 3 najbolji automobil na svetu. Ali, zar nema mnogo skupljih, boljih, udobnijih i luksuznijih automobila od nove “trojke”? Možda i ima, ali serija 3 predstavlja suštinu BMW-ove filozofije u proizvodnji automobila, koje se pridržava bezmalo pola veka. BMW i dalje proizvodi prave, rasne sportske automobile u limuzinskom odelu, nudeći već sa osnovnim motorom puno užitka i osećaja sigurnosti u vožnji. I amateri za volanom, ali i pravi zaljubljenici u BMW možda će poželeti snažniji motor, ali ovoj “trojci” će se svakako pokloniti svi oni koji su ovladali osnovnim tehnikama brze vožnje, jer BMW-ovih 116 KS je sasvim dovoljno za veoma brzu, ugodnu i maštovitu vožnju koju nikad nećete zaboraviti. Samo BMW ume tako dobro da posloži ogibljenje i da tako postidi konkurenciju kada je hendling u pitanju. Lexus ima pouzdaniji, kvalitetniji IS, Audi prefinjeniji, otmeniji i u proseku bolji A4, Mercedes luksuzniju, tišu i udobniju novu C klasu, ali šta to vredi, kada oni koji vole da voze na limitu obično biraju BMW, koji je najlakše voziti na granici. Zna se, BMW najbolje povezuje želje vozača i mogućnosti motora, menjača, ogibljenja.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

TESTIRALI SMO: BMW 116i

DSC_5202Plavo-bela “rapsodija” nudi vam jedan izuzetan automobil po izuzetno povoljnoj ceni. Na žalost naših kupaca, većini je iznos od 27.590 € nedostižan, ali ostaje činjenica da ovaj auto vredi mnogo više nego što košta. Zakažite test vožnju kako biste se i sami uverili u to, a ako niste dovoljno vešt vozač, zamolite nekoga ko jeste da vas provoza i odmah će vam biti jasno zašto je BMW klasa za sebe. Dok drugi kopiraju inženjere iz Minhena, BMW-ovi inženjeri uvek unapređuju ono u čemu su već najbolji. Ako želite najstabilniji, najneutralniji, najupravljiviji i najzabavniji auto za vožnju, ne možete izbeći BMW.

Enterijer – kvalitetan, skladan i jednostavan

Aktuelni BMW serije 3 (F30) nudi kvalitetnije ugrađene materijale, jako dobru finalnu obradu, izuzetno dobro raspoređene i pregledne instrumente koji su okrenuti ka vozaču i prilično dobru ergonomiju, ali samo kada su vozač i suvozač u pitanju. Sedi se nisko, sedište možete puno da odgurnete, a ispred sedišta pod ima blagi pad unapred, pa vožnja dobija neku drugu dimenziju. Oni koji nisu navikli na BMW ili nisu zaljubljenici u ovoj brend neće biti impresionirani enterijerom. Mora se priznati, sve je kvalitetnije i lepše odrađeno kod Audija A4 ili nove Mercedesove C klase. Ali BMW je želeo da ostane veran svom stilu i da ugodi svojim tradicionalnim kupcima, pa “trojka” prosto nije mogla da izgleda mnogo drugačije od prethodne serije. Istu su čak i boja štofa, boja plastičnih materijala i položaj za upravljačem. Takođe, BMW nikada nije ponudio drugačiji, luksuzniji enterijer u ovoj klasi. Kod BMW-a je uvek sve na istom mestu, nadohvat ruke, a obruč upravljača leži u rukama bolje nego ikada pre. Ručica parkirne kočnice je odlično postavljena, tik ispred nepotrebno velikog naslona za laktove između sedišta. Centralni “most” je smanjen, ali je i dalje preglomazan i smanjuje komfor i napred, i na zadnjim sedištima. Sedišta jesu sasvim solidno profilisana, udobnija su nego na prethodnoj seriji, ali nikako ne nude udobnost kao Mercedesova C klasa, iako je primetan veliki napredak. Preglednost je jako dobra za jednu limuzinu, mrtvih uglova zaista ima malo. Šteta je što putnici na zadnjoj klupi ne mogu da podele oduševljenje sa onima napred, jer pozadi nema mesta za stopala – prednja sedišta su previše blizu poda i nije baš jednostavno ugurati vrhove cipela ispod njih. Doduše, pozadi ipak ima više centimetara nego ranije zahvaljujući međuosovinskom rastojanju, koje je sada čak 281 cm (nekad: 276 cm).

Aktuelni BMW serije 3 veliki je uspeh brenda iz Minhena

Uvrežen je stav po kome je posedovanje BMW-a veliki uspeh samo po sebi, što odgovara i onima koji cene BMW zbog njegovih voznih osobina, i onima koji misle da se kupovinom BMW-a u paketu dobijaju i vozačko umeće i kultura vožnje (nije slučaj). BMW je veoma tražen i kao polovan, iako realno nudi manje komfora, udobnosti, pa i manje opreme u proseku od Mercedesa C klase ili Audija A4.

DSC_5302BMW, međutim, niko ne kopira: Mercedesova C klasa je nešto sasvim drugačije, Audi A4 još uvek se drži prednjeg pogona i kao takav nije ozbiljna konkurencija BMW-u, bar ne kod ambicioznijih vozača, a Volvo i Lexus su iz neke druge priče i drže se sasvim drugačije filozofije. Zašto je tako? Zato što je BMW uvek korak ili dva ispred konkurencije kada je hendling u pitanju, garantujući zadovoljstvo vozača na najvišem nivou. Recept za uspeh “trojke” možda na prvi pogled deluje jednostavno, jer su dizajn karoserije, ali i rešenja u enterijeru krajnje jednostavni, nenametljivi, čak pomalo i dosadni. BMW je automobil koji najpre ugađa vozaču, možda zbog pretpostavke da će vozač retko kada imati društvo.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Nova “trojka” jeste izdašnija prema putnicima pozadi, ali su ponuda prostora i udobnost na zadnjoj klupi prilično loši. Neke limuzine nude više, bolje i raskošnije, ali to ne smeta BMW-u ni njegovim kupcima. Ko želi da udobno preveze nekoga na zadnjem sedištu BMW-a, moraće da gurne ruku dublje u džep i nabavi seriju 5, mada, svakako, znamo da pravi razlog za kupovinu “petice” nije da bi se putnik udobno prevezao na zadnjem sedištu.

DSC_5161Kod BMW-a su brojevi veoma važni, uz posebno poštovanje kupaca koji određeni broj da zamene drugim. Uzmimo za primer oznaku 316d – njeno skidanje spada u dodatnu opremu (nije šala), sa oznakom 320 (bez oznake modela). BMW veoma dobro poznaje psihologiju svojih kupaca, zbog čega imaju veoma uspešnu strategiju prodaje. Odavno su shvatili da se podilaženjem “najnižim strastima” može daleko više postići nego igranjem na kartu, na primer, najbezbednijeg automobila, kojim može da se pohvali brend Volvo. Vrhunski kvalitet i visoki stepen bezbednosti nisu uspeli da sačuvaju Volvo od lošeg imidža brenda za koji se odlučuju ispodprosečni vozači, za koje su prolasci kroz uske krivine ravni operaciji na otvorenom srcu.

BMW: opsesija niskom potrošnjom

Zbog onih kupaca koji, navodno, iz “racionalnih” razloga žele da kupe BMW (što je nonsens sam po sebi, kada postoje dva puta jeftinije limuzine, koje su ujedno daleko isplativije za održavanje), inženjeri BMW-a su konstruisali izuzetno štedljive motore, ali, treba podvući – štedljive i pri brzinama od 140-150 km/h. Ako mislite da kupcima BMW-a prosečna potrošnja nije važna, grdno se varate. Solidan broj aktuelnih i budućih vlasnika BMW-ove serije 3 nisu skloni niti sportskoj vožnji, niti obaranju brzinskih rekorda na autoputu, oni prosto biraju BMW jer je ovaj brend u modi, jer posedovati BMW zvuči “moćno”: BMW je ultimativni dokaz “muškosti”, uspeha u životu, i tome slično. Dobro je što BMW ne biraju samo oni koji zaista umeju da ga voze, jer bi mu budućnost danas bila po velikim “znakom pitanja” – nema sumnje da bi bio u krizi poput Alfa Romea. Pominjem Alfu kao dokaz, da nije uvek dovoljno praviti upravljive i zabavne automobile dobrog kvaliteta (jer to Alfa od modela 156, a kasnije još i više sa modelom 159 i jeste), već je nužno izgraditi jak, prepoznatljiv imidž premijum brenda, a to je BMW učinio.

Da li su niski obrtaji štetni za motor?

 

Svakako, serija 3 je najprodavaniji model minhenskog brenda, ali ovaj proizvođač zarađuje mnogo novca na serijama 5 i 7, a još i više na modelima X1, X3 i X5, koji imaju samo “delić” onoga što predstavlja serija 3. BMW jako dobro zna šta radi i kakvim se kupcima obraća, pa u poslednjih nekoliko decenija nisu puno grešili: na vreme su počeli sa proizvodnjom SUV modela (ne kao Alfa Romeo, koji kasni više od jedne decenije), na vreme su shvatili da se moraju držati zadnjeg pogona i svog prepoznatljivog dizajna, i nisu odustali od toga da kvalitet uvek mora da bude na prvom mestu – ako je ikako moguće, bar “milimetar” bolji od onog koji nudi Mercedes.

Gepek, nosivost i sve ostalo kupcima manje važno

Gepek je veliki i nudi 480 litara – Mercedes nije ništa bolji sa identičnih 480 litara. Nosivost je osrednja i iznosi tek 456 kg (Mercedes: 504 kg). Rezervoar je pristojno veliki i možete sipati 60 litara (kod Mercedesa 66, a u Volvo S60 staje 68 litara). BMW je dovoljno okretan, potroši 11,4 metara (toliki mu je prečnik okretanja), dok Mercedes CLA uradi to isto na 10,7 m, C klasa za 11,2 m. BMW nudi bolji raspored težine po osovinama, odnos je 50% naspram 50%. Kod Mercedesa CLA, odnos je 60% naspram 40%.

Iako se radi o zrelom automobilu, nema sumnje da je on namenjen mlađoj klijenteli. Iza masivnih vrata nalazi se tradicionalna BMW-ova ergonomija. Sedišta nekima mogu biti uzana, a putnici na zadnjem sedištu i dalje moraju sedeti u skučenom prostoru za stopala i glave (ima mnogo manje mesta nego recimo u VW Passatu). Dakle, sve je po starom u premijum D segmentu kod bavarskog proizvođača.

Dizelaš od 2,0 litra veoma štedljiv i izuzetno elastičan

Smatram da 316 d poseduje najbolji osnovni agregat u premijum D segmentu. Prosto, njegovih 116 KS je uvek dovoljno, ne samo zahvaljujući pristojnom obrtnom momentu od 260 Nm, već i zbog savršeno usklađenog menjača sa mogućnostima agregata. Gubi se jako malo pri prenosu snage na točkove, trakcija je vrhunska, a međuubrzanja gotovo odlična. Prosečna potrošnja od 6,5 litar na mom napornom testu je zaista nestvarno niska (u normalnoj vožnji nećete trošiti više od 5,0 litara), jer sam ovaj BMW “terao” kao da mi je zadnji dan u životu. BMW-ovim inženjerima je bio cilj da najslabiju verziju maksimalno optimalizuju za nisku potrošnju, i zaista, motor rado povuče već na 1.500 o./min. (već je maksimalni obrtni moment na 1.750, i on vam je na raspolaganju sve do 2.500 o./min. radilice). Nisam imao prilike da vozim turbo dizelaš koji sa takvom lakoćom podiže obrtaje kao ovaj, i kad pređe 4.000 o./min. nema nikakvog grubog rada, niti neprijatnih vibracija. Motor je vrlo uglađen, a kad to kažem, imajte na umu da je ovo ipak dizelaš. Ravnomerni razvoj snage je prosto impresivan, pa snage uvek ima koliko treba i kad treba. Zar je 116 KS zaista dovoljno? Jeste! Prenosni odnosi su tako posloženi da u trećem i četvrtom stepenu prenosa imate sasvim ubedljiva međuubrzanja. Niste inferiorni ni u petoj brzini, naprotiv. Ubrzanje od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa traje 11,5 sekundi (BMW skromno navodi 12,5 s). Treba priznati da je BMW prijavio manju snagu (realno, ovaj motor isporučuje bar 126 KS, a to će i dokazati precizna merenja), a to čini, kao što većina zna, da bi vlasnik imao manja davanja prilikom registracije i plaćanja poreza. Vlasnici BMW-a ne vole da se razbacuju sa novcem.

DSC_5303Zahvaljujući jako dobroj aerodinamici (0,26), BMW ima odličnu maksimalnu brzinu od 202 km/h (realno, izmereno 206 km/h). Optimalna brzina za krstarenje kvalitetnim autoputevima za ovaj BMW je 180-200 km/h, upravljač i ogibljenje su prosto konstruisani za velike brzine primerene autobanu. Vožnja ovog BMW-a brzinom od 130 km/h nema puno smisla, jer ako tako “milite”, manje ćete biti koncentrisani na vožnju. Uostalom, nemački stručnjaci su utvrdili da uvođenje ograničenja brzine na nemačkim autoputevima ne bi doprinelo smanjenju broj udesa. Svakako, u Srbiji uvek poštujte ograničenje brzine, jer je naš autoput pun neprijatnih iznenađenja (tačnije, naš autoput je sam po sebi jedno neprijatno iznenađenje). U Bugarskoj i Poljskoj je ograničenje brzine 150 km/h, ali vas presretači tolerišu do 170 km/h, što je odlično, ukoliko umete da vozite tom brzinom. Kod nas nema mnogo smisla voziti određenim deonicama autoputa brže od 120 km/h, pa sve i da je dozvoljeno, jer ćete na odredište stići sa drugačijim rasporedom unutrašnjih organa nego na početku puta.

BMW-ovi inženjeri su uspeli da naprave primetno udobniju i mekšu “trojku”, a uspeli su i da naprave laganiji servo upravljač, koji traži manje snage u rukama pri manevrisanju, dok je na velikim brzinama postao još direktni i bolji.

BMW suvereno grabi trakom za preticanje, pa i na 170 km/h ima snage za snažno ubrzanje, iako se ispod haube nalazi najslabiji motor. Imajte na umu da je to motor iste radne zapremine kao i onaj sa oznakom 325d (koji nudi čak 280 KS iz istog bloka motora sa sličnim turbinama). To znači da je verzija 316d najpodesnija za čipovanje. Visoke mogućnosti pokazuje i pristojna maksimalna brzina od 206 km/h. Sigurna sportska vozna svojstva baziraju se, kako sam već pomenuo, na precizno izbalansiranom ogibljenju i optimalnom rasporedu masa (50:50).

Aleksandar Todorović: O meni

Turbo dizelaš zapremine 1995 ccm, koji ima prečnik i hod cilindara 90 x 84 mm lako diže obrtaje, rado prima gas, i nije bučan ni kada su obrtaji radilice blizu crvene zone na obrtomeru – elektronska blokada obrtaja se, za divno čudo, kasno aktivira. Manji hod od prečnika ukazuje da je BMW pre svega hteo da motor lako postiže veće obrtaje radilice. TwinTubo tehnologija sa dva turbo punjača promenljive geometrije čine da turbo rupa kod ovog agregata postaje deo istorije – ona ne postoji.

DSC_5267Vožnja je nestvarno ugodna, “živa” i uzbudljiva – za volanom ovog BMW-a osećate svaki milimetar puta, osećate vaše pneumatike i snagu motora ispod haube. Niko tako dobro kao BMW ne ume da podesi ESP, on se uključuje samo kad treba i samo u kritičnim situacijama. BMW-ova elektronika vas neće sputavati ni u krivinama, ni kada je kolovoz mokar. Kada ESP krene da vam pomaže, to čini jako efikasno, precizno i brzo, na najbolji mogući način. To ne znači da ćete za volanom ovog BMW-a preko noći postati bolji vozač, ali znači da ćete u njemu duže ostati na putu, kao i da ćete biti sigurniji i bezbedniji nego u sličnim automobilima.

BMW ima više mana nego što na prvi pogled deluje

Šum vetra je jedva primetan, a aerodinamika je izvanredna. Uprkos tome, uprkos svojoj popriličnoj težini i uprkos zadnjoj vuči, ovaj BMW nije neosetljiv na jak bočni vetar. On jeste dovoljno stabilan, ali je osetljiviji na vetar od Mercedesa C klase, što se primeti na upravljaču. Možda je situacija puno bolja kada imate i putnike pozadi, ali svakako imajte ovo na umu i pustite gas kada duva jak vetar.

Zadnja klupa nije udobna, niti nudi dovoljno prostora: kupite bolje seriju 5!

Nosivost je veoma mala i iznosi tek 456 kg, dok C klasa može da primi 50 kg više. Čovek se onda zapita – čemu onda ovaj veliki gepek? I šta se dešava ako povezete četiri prijatelja koji su u proseku teški po 100 kg? Šta da radite sa njihovim prtljagom? Odgovor je – ako imate čak četiri prijatelja i niste ih izgubili kada ste kupili BMW, zaboravite na to da ih vozite sa sve teškim prtljagom! BMW prodaje sportski automobil sa dodatnim parom vrata, i tako rade već decenijama.

“Trojka” veoma dobro koči, treba joj 36 metara do zaustavljanja. Ali to je loš rezultat danas, jer nova C klasa može da stane za 35 metara, a stari Audi A4 za 35,5 metara. Ipak, panici nema mesta, jer ovo su merenja profesionalnih vozača na specijalnim pistama. U realnim uslovima vožnje, kod prosečnih vozača BMW realno koči bolje. “Tajna” se krije u nečemu što se zove “doziranje kočnice”. U tom doziranju BMW je opet nenadmašan, jer koliko stisnete pedalu kočnice, BMW toliko i koči, i što je najvažnije, ima najosetljiviju pedalu kočnice, što pored vozača BMW-a, vole i vozači Alfe. To znači da, čim pipnete pedalu kočnice, ona efikasno sprovodi vaš naum kočionim klještima.

DSC_5271Ogibljenje je priča za sebe – veoma je sigurno, a uz to i jako dobro apsorbuje neravnine sa puta, što čini veoma tiho, gotovo dobro kao na staroj BMW-ovoj seriji 5. Neprijatnih vibracija na volanu nema, pa ćete pomisliti da u Srbiji imamo pristojan autoput što je, naravno, daleko od istine, zato usporite, jer nećete verovati sa kakvom lakoćom se ovaj BMW zaleti na 200 km/h.

U gradu ga nije toliko zadovoljstvo voziti. Propuštaju vas samo vozači BMW-a. Neko će reći da to i nije tako loše, jer ako vozite neki drugi auto, ne propuštaju vas ni oni. Preglednost je vrlo dobra, ali prečnik okretanja od 11,4 m nije najbolji u klasi: Mercedesu C klase je dovoljno 11,2 m.

Šta da kupim: benzinac ili dizelaš?

Zadnja sedišta su prosečno udobna, i kod njih je možda postignut najmanji napredak. Ako ste visoki do 165 cm i ne nosite veliki broj cipela, tako da možete da ugurate stopala pod prednja sedišta, bićete donekle zadovoljni. BMW mora nekom da proda i svoju seriju 5, a ona i nije mnogo skuplja od “trojke”, bar ta razlika za kupce BMW-a nije velika.

Posebno iritira spisak dodatne opreme, odnosno cenovnik – zar dobro opremljeni BMW mora da košta više od Mercedesa? Izgleda da mora, jer nova “trojka” i jeste bolji automobil od nove Mercedesove C klase u skoro svemu, sem u komforu i realnoj upotrebljivosti (nosivost, ponuda putničkog prostora).

Klima uređaj je efikasniji i bolji kod Volvoa S60 i Audija A4. Uska sedišta BMW-a neće prijati ljubiteljima dobre hrane, koji će se pitati – zar ona ne mogu da budu kao kod Mercedesa? Centralni “tunel” krade mnogo prostora i gura vašu desnu nogu previše ulevo. Zvuk iz audio uređaja nije impresivan, posebno kada se uzme u obzir da ovaj automobil košta 27.590 €. Zamislite i ovo: BMW ne ugrađuje serijski USB, koji danas ne predstavlja ni skupu, ni visoku tehnologiju, već je USB priključak standard kao nekad radio kasetofon.

DSC_5194Šta ona kaže: Elegantan, a “drzak”. Brz, a udoban. Jednostavan i praktičan za vožnju. Dugoročno gledano, čak i ekonomičan ako prelazite godišnje više od 25.000 km. Vrhunski izrađen bavarski automobil za one koji žele da pre svega uživaju u vožnji. To je u najkraćem opis ove nemačke limuzine. Jedan od njegovih najboljih kvaliteta je izuzetno elastičan motor, sa kojim se i neiskusan vozač oseća sigurno. Koči jako dobro, a još bolje leži u krivinama. Nije elegantan kao Audi A4, ali je u proseku bolji, temeljniji i moderniji. Zapremina prtljažnika je više nego pristojna, a na zadnjem sedištu dovoljno mesta imaće samo oni niže građe. Prava je šteta što je dizajn nemački dosadan, hladan, nedovoljno originalan (pogledajte kako izgleda Mazda 6, nova C klasa ili Citroen DS5), dakle, sve se ponavlja kao na starim “trojkama”. Ipak, sada su upotrebljeni materijali vrhunskog kvaliteta.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Kupci BMW-a nekada nisu bili racionalni vozači. Danas se to menja, jer novi BMW-ovi dizel motori troše najmanje na svetu. Sasvim je jasno ko će sve kupiti ovaj automobil. Pre svega, oni koji žele da poprave svoj imidž i potvrde svoju poziciju “vrhunskog” vozača i uspešnog poslovnog čoveka, jer onaj ko ima novca vozi ili Mercedes, ili BMW. Time je sve rečeno, pa onda i sve mane ove sportske limuzine padaju u vodu, jer zaljubljenike u brzu vožnju zanima samo jedno: da uživaju u krajnjim limitima mašine i svog vozačkog umeća. Ima pouzdanijih (Lexus, Infiniti), bezbednijih (Volvo S60), udobnijih (Mercedes C klase, Audi A4), pa, ako ćemo pošteno, i lepših automobila, ali BMW je samo jedan, pa mu je stoga i pozicija na tržištu “jedinstvena”.

Možda mu cena nije dovoljno niska koliko biste to vi želeli, ali nova “trojka” je znatno bolja od stare serije 3, a košta isto. Automobil pred vama je jedan od najboljih automobila na svetu, ali i u istoriji – pravi ponos brenda iz Minhena. Tehnika je vrhunska, a takav je i kvalitet. Uživanje u vožnji i posedovanju ovog automobila praktično i nema cenu. Zamislite kako bi tržište automobila bilo dosadno i nepotpuno bez BMW-a serije 3. Doduše, niko i ne pokušava da kopira bavarsku limuzinu, ali konkurencija svakako pokušava da napravi najbolji automobil u premijum D segmentu, naravno, na osnovu sopstvene filozofije proizvodnje (Mercedes, Lexus, Volvo, Audi, Infiniti). Nemojte “trojku” porediti sa Mercedesovom C klasom, jer to su veoma različiti automobili za veoma različite vozače. Na vama je da sada utvrdite, ako već niste, u koju grupu vozača vi spadate.

BMW vas očekuje na test vožnji, pa procenite sami koliko sam objektivno opisao ovaj automobil.

thumbs-upBezbedniji od nove Mercedesove C klase (95% naspram Mercedesovih 92%). Veoma štedljiv, uglađen i dovoljno elastičan turbo dizel agregat. Fantastičan, izuzetno precizan i dobro usklađen šestostepeni manuelni menjač. Veoma udobno oslanjanje i još bolja i temeljnija zvučna izolacija. Dinamičan, stabilan, upravljiv. Efikakasni i moćni farovi čak i sa sijalicom H12. Vrhunske kočnice. Odlična pasivna (95% na Euro NCAP kreš testu) i aktivna bezbednost. Izuzetno pregledni instrumenti. Veoma mekana pedala kvačila. Odlično drži cenu, brzo se preprodaje. Vrlo dobar imidž. Velika autonomija zahvaljujući prosečnoj potrošnji od 6,5 litara. Gotovo savršen start/stop sistem. Najbolji automobil u premijum D segmentu.

thumbs-down“Staromodnost” ili, bolje rečeno, škrtost BMW-a ide do te mere da u serijskoj opremi nema USB-a. Zadnja klupa prosečno udobna, krov će vam kvariti frizuru, a nećete znati ni gde sa stopalima – BMW uporno stavlja prednja sedišta previše nisko. Prosečna nosivost kvari odličan utisak. Kaseta ispred suvozača je zaista mala i postavljena isuviše nisko, tako da stvara osećaj skučenosti. Osnovni paket opreme je za ovu klasi siromašan. Volvo V60 je dobio 100% za Safety Assist, BMW tek 86% od EuroNCAP asocijacije. Cena dodatne opreme je paprena.

Cena: od 27.590 €

 

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 4.624 mm
Širina: 1.811 mm
Visina: 1.429 mm
Međuosovinski razmak: 2.810 mm
Prtljažnik: 480 l
Težina: 1.485 kg[/table]

najbolji-_auto_logo_670-[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 1.995 ccm
Snaga: 116 KS pri 4.000 o./min
Obrtni momenat: 250 Nm u intervalu 1.500 do 2.750 o./min.[/table]

[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,9 s
Maksimalna brzina: 202 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,3 litar
Potrošnja na testu: 6,5 litara

Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

Usmeni odgovori vam najviše pomažu oko izbora polovnjaka!

[table]Prosečna ocena: 4,6
Dizajn: 4,0
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 5,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,0
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 5,0
Ponuda prostora: 3,0[/table]

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 5,0
Mogućnost dalje prodaje: 5,0[/table]

Pogledajte odgovore na vaša pitanja urubrici Pitajte Aleksandra Todorovića

TESTIRALI SMO: BMW 116i

 

 

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Poštovani gospodine Todoroviću,

Pre dve nedelje sam kupio Peugeot 308 koji ste mi našli.  Kupovina automobila preko vas je za mene jedno novo i drugačije iskustvo. Čitao sam vas godinama, i kada sam konačno skupio dovoljno novca, definitivno sam rešio da mi vi preporučite i nađete odgovarajući automobil. Muka mi je raznoranih prevaranata, i ne želim da kupim sumnjiv auto. Imao sam prilike konačno da doživim i vidim kako taj proces funkcioniše i hteo sam da sa Vama i čitaocima podelim to iskustvo, jer verujem da se mnogi potencijalni kupci lome da li da vas angažuju ili ne, sumnjičavi su prema internetu, i vole da biraju boju, opremu, i imaju hronični nedostatak poverenja. Svima predlažem da odvoje par meseci, pa i godinu dana, da zaprate objave urednika Todorovića na njegovim facebook stranicama Testovi Automobila Srbija i Najbolji Auto, i da se uvere na koji način piše, deli savete, komunicira sa čitaocima. To je čovek kome je cilj da se prevarantima stane na rep, i novinar koji je meni, ali i mojim prijateljima svojim tekstovima razjasnio mnogo toga. Usluga košta, ali meni je Todorović uštedeo mnogo vremena, natezanja sa prodavcima, majstorima. Posle pet dana nestrpljivog iščekivanja, dobio sam slike, sve specifikacije najboljeg automobila koji je našao za mene. Dobio sam auto u boji koja mi nije omiljena, ali evo vozim taj auto par nedelja, sve funkcioniše besprekorno, ja sam prosto prezadovoljan! 
Zašto sam nekom drugom prepustio odabir auta, a ne samom sebi?
 
Kao i svaki prosečan Srbin, volim lep izgled auta, komfor… Još i ako on podiže društveni status, apsolutno onda znam šta bih birao. Ali pošto sam svoj prvi auto imao Renault, odlučio sam se da se još malo zadržim na ovo, brendu jer mi pruža udobnost a i imali su dobre benzince. Barem sam ja dobrog našao. Samo što taj auto sada ima 20 godina. Moj prvi odabir je bio Renault Megane 1.6 benzinac, godišta negde oko 2010, jer mlađi nisam mogao da nađem. Korona i ratovi su poremetili sve, tako da je odabir auta sada mnogo teži nego što je bio.
Nisam uspeo da nađem model koji mi odgovara jer to što sam tražio, brzo se prodalo. Kad sam krenuo da tražim alternativu, vidim da ta podela na benzinac/dizelaš nije uopšte više tako jednostavna. Ovi novi turbo-benzinci su jednako složeni i ništa jeftiniji za popravku od dizelaša. Vozio sam benzinca sa mišlju da su popravke jeftinije a sada pojma nemam šta je jeftinije.
E onda kad ne može kako ja hoću, sad ću iz inata da uzmem za te pare nekog matorog BMW-a ili Audija i obavezno limuzinu sa puno opreme i sebi oči povadim posle šta sam uradio. Naravno postoji velika verovatnoća da je taj auto dušu ispustio i da od tog auta više nikad ne bih napravio POUZDAN AUTO.
U stvari to me je nateralo da razmišljam. Šta ako sad uložim sav ovaj novac u tako neki auto i on se ispostavi kao kompletan promašaj? Pokvari se dok sam ja vlasnik, i sad ne mogu ni da ga prodam za te pare a još i treba da ga popravim. A ja podigao keš kredit. I sad ostajem sa kršem od auta koji jedva mogu da prodam a za pare koje mi ostanu od prodaje mogu samo skuter da kupim. A rata kredita ide još 6 godina. 
 6 GODINA KREDITNOG ROPSTVA da bih ja uživao jedva mesec dana u svom superiornom statusu neke kao face u gradu. Neće ovo ići. Ja ne mogu da se odrekem pogodnosti auta. Da stižem od tačke A do tačke B kad god želim i da ne mislim da li ću stići. Ja moram da stignem tamo gde želim. To je potreba i život 21. veka. Kakav god da je auto. Ma i da je najružniji, ipak meni treba da on ide, da se vozi…
Moj izbor je definitivno Aleksandar Todorović

Čovek radi već dugo vremena. Ima bezbroj tekstova na internetu. Ja sam lično za njega čuo pre 7-8 godina. I još tad sam sebi rekao da bih ga mogao angažovati kad skupim para za neki ozbiljniji auto. Evo sad prilike. Ne znam šta više mogu da izgubim. Čovek kaže pouzdanost i bezbednost na prvom mestu! Apsolutno se slažem.

Ono što sve kupce zanima je taj prvi kontakt. Što sad ja njemu da platim a ne znam ni šta ću dobiti? Pa isto je i kad odeš kod doktora prvi put. Danas više ni ne znaš da li je to možda mesar sa one strane koji je samo kupio diplomu. Mislim neko poverenje mora da postoji. Ili imate poverenje ili ga nemate.

Znači ako je neko napisao stotine tekstova o automobilima a ja nijedan u životu, ja ne znam zašto bih ja bio bolji u odabiru auta od čoveka koji se bavi ovim u kontinuitetu? Znači ja sam odlučio da ipak verujem više gospodinu Todoroviću nego sebi. Zato sam uplatio 6000 dinara jer čovek ne zna jesam li ja ozbiljan ili nisam. Njemu pišu desetine ljudi dnevno. On čovek živi od toga. A 50 evra naspram uloženih 7000 evra nije ništa. U prvom mejlu sam gledao da budem što kraći i konkretniji. Vozio sam to i to, želeo bih to i to. Imam budžet toliko. Auto mi treba jer za to i to jer prelazim toliko i toliko godišnje.

Mislim da gospodin Aleksandar Todorović iz tih informacija izvuče jako dobro vaše potrebe i stil života. Mislim da je sjajan u proceni toga šta Vama treba. Samo treba rešiti to sa samim sobom. Ili hoću da mi neko drugi traži auto ili neću. Ne razumem odluku da mu platim 6.000 din ili čak 18.000 dinara a da nisam spreman da prihvatim činjenicu da je taj moj auto iz snova, ta prelepa školjka iz spolja zapravo jedna kršina iznutra koja će me zakopati za dugi niz godina… Znači trenutak kada mi se saopšti ta ružna istina, ja odustajem i odlazim nezadovoljan a samim tim i gospodin Todorović ostaje nezadovoljan jer Vam nije pomogao a niste ni Vi sami sebi pomogli. I potpuno mi je jasno zašto u svim njegovim tekstovima stoji ili imate poverenje i dajte mi odrešene ruke da Vam nađem auto ili nemate poverenje i bolje ne ulazite u ceo ovaj proces jer se neće završiti nikako dobro.

Ja sam popodne uplatio iznos koji se vezuje za moje pitanje i dobio odgovor veoma brzo. Gospodin Todorović je prihvatio da mi pomogne u pronalaženju auta i rekao svoje uslove.

PRVI PAKET: Imam opciju da dobijem savete i da sam tražim auto.

DRUGI PAKET: Imam opciju da njemu prepustim da mi nađe auto. A to znači da ću dobiti u izboru bar tri automobila koja su na tržištu dostupna i ispunjavaju kriterijum pouzdanosti i bezbednosti koji gospodin Todorović drži kao osnovni.

TREĆI PAKET: Imam opciju da doplatim taj drugi paket i da tražim isključivo model koji ja želim. Ova treća opcija za koju se odluči oko 70% ljudi mi je apsurd. To Vam je kao da ja platim čoveku da mi dojavi rezultate utakmice. Na primer platiću čoveku dojavu za utakmicu Francuska – Argentina. Ali kad mi on bude rekao da će Argentina pobediti i da uplatim komotno pare na pobedu Argentine, ja kažem ne. Neću tako. To se meni ne sviđa. Ja volim kad Francuzi pobede. Ja hoću da Vam platim da Vi meni kažete da će Francuska pobediti (iako se to na primer verovatno neće desiti). Znači Vi hoćete da platite stručnjaka da Vam nađe dobar auto koji ste Vi odabrali da ne bude nikad dobar. Eto… Nemam šta da kažem dalje…

Ja sam u sebi prelomio i u roku od tri sata od prve uplate od 6.000 dinara, ja sam gospodinu Todoroviću uplatio ceo iznos koliko košta DRUGI PAKET usluge. Odmah sam odlučio da idem sada do kraja sa ovim. Siguran sam da će mi pronaći auto koji je dobar. Ako je baš toliko ružan, voziću ga kratko pa ću ga prodati. Barem je dovoljno ispravan da se može prodati. Bio sam siguran da ću dobiti poprilično ispravan auto, a za ostatak jednostavno moram verovati čoveku koga sam sam birao. Ja sam njega birao. Znači niko meni nije iznudio pare. Ako sam ja birao onda ću ovo sprovesti do kraja. Znači želim uži izbor najboljih polovnih automobila u Srbiji koji zadovoljavaju neke osnovne kriterijume pouzdanosti u budžetu koji imam. Moja jedina želja je bila komfor. Eto. Ako već ne mogu da biram koji je to model auta, želim da ima komfor, udobnost na kakvu sam navikao.

Peugeot 308
 

Kao što gospodin Todorović kaže, kod Golfa se plaća ime. Golf 6 je bio nekako moj prvi izbor. I bilo ga je u ponudi ali mi ne pruža svaki Golf tu udobnost i komfor koji sam tražio. Nemaju svi naslon za ruku koji sam ja tražio.  Plus na to sve je skuplji samo zato što je popularniji. A i udobnost francuza je već dugo poznata. Definitivno je preporuka da idemo na francuza. Pežo 308 nisam nikada imao prilike da vozim. Čak nikada nisam vozio ni jedan Pežo osim nekog službenog pikapa na kratko vreme. Ali nikada nisam vozio neki porodični auto marke Pežo. I logično je da ga možda i ne bih birao čak ni među prva tri auta. Opet bih odlutao na stariji raskošniji auto nego na njega. I pogrešio bih.

Upravo sam prešao oko 400 kilometara sa ovim Pežoom 308. Svidela mi se ta utegnuta unutrašnjost. To je sve čvrsto. Ona plastika ne škripi nigde. Sve je uklopljeno kako treba. Jako lep materijal unutrašnosti. Udobna sedišta. Jako pregledan auto. Imam čak i panorama staklo. Odlična je vidljivost iz auta. To mi se jako sviđa. Gospodin Todorović me je pitao za kvačilo, da li je meko. Sedeo sam na parkingu a auto još uvek nije bio skroz ugrejan. Mislio sam da je tvrđe od mog Renoa, međutim pogrešio sam. Izuzetno meko kvačilo. Samo je trebalo malo da se krene u vožnju sa autom i sve je nekako postalo meko i udobno. Nivo izolacije je sjajan. Ja sam često na otvorenom putu imao prilike da čujem udarce guma preko rupa i neravnina. Sad kod 308-ice ne čujem ni da li sam pokupio neku rupu. Zaista dobra izolacija. Među najboljima koje sam imao prilike da vidim, to jest čujem. Jedan opšti utisak je da me je osvojio. Brzo sam se jako navikao na njega. Oprema u autu je sjajna. Dobio sam model sa možda 90% opreme koju taj model pruža. Dobio sam i parking senzore koji mi nisu bili prioritet. A naravno da sam ih želeo. Bio sam spreman da se odreknem tempomata ali sam i to dobio. Jako mi se sviđa retrovizor koji ima antirefleksiju. Jednostavno auto me je kupio komforom i udobnošću.

Definitivno dobar izbor. Izbor kakav ja sam ne bih napravio, a ipak sam se odlučio na njega. A i logično da ne bih, kad ga nikada pre toga nisam vozio. Zato nekad treba slušati savete iskusnijih.

Za kraj

Ovaj način poslovanja gde ja moram da verujem čoveku koga nisam nikada upoznao uživo, i da on posle veruje meni da ću se ja pojaviti kada on kapariše auto koji sam ja pristao da kupim, ne može opstati bez poverenja. I ja se nekad čudim kako je gospodin Todorović uspeo sve ove godine da posluje sa našim mentalitetom ljudi.

Kada sam prvi put uplatio ceo iznos pomislio sam: „Da li to znači da ću sad dobiti šleper sa prikolicom?“ Pošto tražimo najbolji auto, a ono se pojavio izuzetno pouzdan kombi hladnjača i jako pouzdan šleper sa prikolicom. Malo se šalim ali tako čovek danas razmišlja. Naravno da se ne traže vozila koja nisu u segmentu koji tražite. Mislim da je gospodin Todorović jako dobro razumeo moje zahteve. Tražio sam hečbek ili limuzinu. Nisam hteo karavan, niti šleper sa prikolicom i on mi to nikada nije ni nudio. Jednostavno je kroz moje poruke shvatio moj posao, moje potrebe, moje kretanje autom, porodični status koji je jako važan.  Važno je da li imate porodicu ili je planirate. Ta porodica mora biti bezbedna a auto pouzdan što je više moguće.

 

Znači ja sam bio najviše za varijantu hečbeka i to sam odmah i dobio. Sve varijante su bile u tom segmentu. Svaki dinar je bio isplaniran. Znači do te mere smo dobro isplanirali kupovinu da sam potrošio tačno koliko sam planirao, računajući put do Beograda, mali i veliki servis i cenu vozila.

U roku od tri dana sam imao auto za kupovinu. Dalje ne moram da Vam pričam. Sve sam već rekao. Samo mogu da se zahvalim gospodinu Todoroviću na odabiru auta. Mislim da sam ovim odabirom sačuvao novac. Svakako da će polovan auto uvek tražiti neko ulaganje ali sam rizik smanjio na minimum.

Na kraju je zaključak da me je cena ove usluge koštala oko 7% od vrednosti auta, što u poslovnom svetu uopšte nije velik procenat. Da Vi dobijete uslugu konsultacije i na kraju realizacije za manje od 10% cene je po mom mišljenju sasvim korektno, čak i povoljno. Pogledajte samo usluge agencija koje kupuju i prodaju stanove ili sajtovi na internetu preko kojih se vrši prodaja usluga. Sve te ptovizije idu u tim granicama a negde čak i mnogo skluplje. Znam ljude koji su kupovali automobile u vrednosti od 6.000 evra i već prvog meseca imali havarije od 2.000 evra. To je čak 30% štete. Bačene pare, stres… Možda sam ja lud što sam dao pare da bi mi drugi odredio šta ću voziti, ali ja sam svoju misliju ispunio. Ja se pred same praznike vozim bez puno brige od tačke A do tačke B. Dostupan sam svima i mogu da stignem gde god želim a to je ono što sam tražio i to sam i dobio. Znači moja preporuka je stavite sve na papir i recite sebi koji su zaista Vaši kriterijumi i šta Vi zaista želite od tog auta. Da li želite auto u garaži i da ga provozate samo po selu i da koke padaju na kolena ili želite auto da ide i ide i ide dokle god Vam ne dosadi a on ide ide i ide…? Veliki imali servis je odradio Todorovićev mehaničar Vukašin, i sada sam bezbrižan. Nije mi bilo isplativo da jurim nekog majstora, ionako u majstore koje znam nemam dovoljno poverenja, a ovlašćeni servis Peugeota nije za moj džep. 

Hvala gospodine Todoroviću na uspešnoj saradnji i daj Bože još budućih saradnji. Srećni praznici i želim Vam pre svega bezbedno putovanje a na kraju i fantastičnu udobnost.

Srdačan pozdrav

Bojan Tokić

 

 

Najbolje polovne automobile tražim za vas

Uštedite novac, izbegnite loše automobile, iskorististite besplatne preporuke modela ako me angažujete! Kupovina automobila je druga najveća investicija nakon kupovine nekretnine. Šansa da kupite polovan auto sa skrivenim manama, koje će vas kasnije, a vrlo brzo koštatiti više od samog automobila je izvesna. Zašto da rizikujete? Zašto da sami donosite odluku? Da li je mudro da kupujete auto na “oko”? Svesni ste da vaš prijatelj koji vam pomaže oko izbora, kupovine automobila ima znanja koliko i vi? Da li je to dovoljno da uložiti sav svoj novac u neproveren polovni auto? Da li ste svesni da originalna kilometraža nikako ne garantuje da je motor dobar? Preko 20 godina postoji rubrika Pitajte Aleksandra Todorovića, i jednako toliko dugo proveravam automobile na placevima širom Beograda. Obezbeđen vam je servis kod mojih majstora i besplatni pregledi na 4 meseca u prvih godinu dana. Besplatnu pomoć imate oko prodaje automobila koji vam nađem. Trudnice, porodice sa malom decom imaju posebnu prednost! 

Piše: Urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

baner_najboljiauto_300x250

 

 

 

 

 

 

TESTIRALI SMO: Volvo V40 D4