TESTIRALI SMO: BMW 218i Active Tourer

Na dan svog krštenja, u srcu prošlogodišnjeg ženevskog salona automobila, BMW serije 2 Active Tourer ostao je u senci mnogo moćnijeg BMW-a M 235i. Tako je to, blistavi kupe trenutno je na vrhu (M 235i), liste želja, a 218i Active Tourer na testu, na početku izrazito sportskog dela ponude belo-plavog kruga. Zahvaljujući najstarijem dileru BMW-ovih automobila na našim prostorima, Raduloviću, imaćete prilike da spoznate, šta to sve nudi ovaj revolucionarni BMW. Odista, nije svaka revolucija dobra: po narod, ili po tehnička rešenja. Ali inženjeri iz Minhena, sprovode drugačiju vrstu revolucuje: revolucuju koja donosi samo dobro! Kod BMW-a je ona na svakih dvadesetak godina. Sad je bilo vreme, za nju. Ovu možda „gorku“ pililu će ljubitelji bavarskih automobila gutati polako, bolno, i sporo još dosta godina. Prosto morate razumeti da su vozači BMW-a prosto takvi: zaljubljeni u tradiciju perfekcionizma. Bojazan da ona može biti narušena, budi kod njih bes, i zebnju. Ali gospodo, sve je u najboljem redu! BMW-ovi inženjeri vas nisu „izdali“, verujte mi na reč. Nemojte mučiti sebe, zakažite više tu test vožnju.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

TESTIRALI SMO: BMW 316d

TESTIRALI SMO: BMW 116i

HONDA SRBIJA čini puno: edikuje vozače i ulaže u bezbednost svih nas!

najbolji _auto_logo_670

 

BMW je uvek drugačiji, i uvek bolji od konkurencije. Ali to nosi sa sobom, još nešto, a to nešto, dobro znaju šta je, vlasnici BMW-a! Gospodo krećemo! Ovaj automobil predstavlja službeni uvod u sasvim novu i vremenu koje dolazi prilagođenu seriju BMW-ovih motora sa po četiri ventila po cilindru, ali sa samo tri klipa, odnosno tri cilindra. BMW-ovi inženjeri su prosto od većeg i kapacitetnijeg benzinca od 2.0 litra, samo skinuli jedan klip, i dobili su bazni motor, za početak ponude. Prečnik i hod cilindra od 94,6 i 82 mm, je kao kod „punokrvnog“ agregata sa četiri cilindra. Ovaj motor će se uskoro proširiti na čitavu paletu modela. Istovremeno je 218i Active Tourer prvi stepenik za one kupci koji bi rado jednog dana seli u recimo M4 ili M5, ali im to finansije ne dozvoljavaju. Ni ovaj BMW nikako nije jeftin, ali je pristupačan i običnim smrtnicima sa cenom od 23.990 €.

DSC_4762

Brzo zaboravite na tri cilindra, pre svega zbog ubrzanja do stotke za samo 9,0 sekundi, ali i zbog maksimalne brzine od 210 km/h (iako fabrika skromno obećava 205 km/h). Motor uopšte ne zvuči kao „kosilica za travu“ kako obično zvuče trocilindraši, već ima uglađen, i prostojan zvuk. Teško biste zaista primetili da ima cilindra manjka, da niste pročitali ovaj tekst, i ljutite komentare ljubitelja BMW-a na forumima, koji misle da ovaj motor prosto nije za BMW. Ali oni tako puno greše. Jer štoperica nikada na laže. Ovaj BMW od 80 do 120 km/h ubrza za 10,5 sekundi u petoj brzini, što nije puno lošije od BMW 220i sa 192 KS, kojem treba 8,8 sekundi. 218i Active Tourer ima bolja ubrzanja od većina BMW-ovih automobila sa motorima do 2.0 litra radne zapremine, a tu mislim i na dizelaše, a posebno na benzince, koji su bez turbo punjača, u „oblaku prašine“ za ovim BMW-om koji je učinio još jedan greh – prenosi snagu motora na prednje točkove!

Enterijer: BMW-ova škola – Zar može drugačije?

BMW nije eksperimentisao kao Mercedes poslednjih godina. Tako da kokpit BMW-a i dalje izgleda kao kokpit BMW-a. Instrumenti su iz „stare škole“, veoma pregledni, komande su tamo gde bi i trebalo da budu, a ergonomija je po starom BMW-ovom receptu, iako je ovaj BMW zapravo monovolumen.

foto-a-todorovic

Sedi se dovoljno nisko, a najbolji položaj za volanom je ipak kada podignete sedište, i namestite ga onako, kako i treba za sportsku vožnju. Hodovi upravljača, i sedišta su izdašni. Čak i zadnju klupu možete pomerati napred-nazad, i podešavati nagib sedišta. Varijabilnost je zaista odlična, doduše, BMW nije pokušavao da obori rekorde, niti da ponudi gepek velike zapremine, koji nudi francuska konkurencija, Mercedes B klase i VW Sportsvan, koji se više i ne nudi kupcima u Srbiji.

DSC_4701

Sedišta su mu kratka, i uska, kao na staroj seriji 3 (E90), ako ste sportske građe, nemate višak kilograma, ili ste vozač BMW-a, vama će biti savršena. Istina, sedišta jako lepo drže telo u krivinama, čak su ona pozadi dobro profilisana. Ako ste pomislili da će bar ovaj BMW profitirati od prednjeg pogona, i da će imati ravan pod prevarili ste se.

DSC_4781

Tunel je i dalje tu! Ovaj model se nudi i sa verzijama sa pogonom preko svih točkova! Ako može Audi, može i BMW! Suvozač nema puno mesta za kolena, čak i kada odgurne sedište unazad. Osećaj skučenosti, je prosto tu. Iako je BMW 218i Active Tourer kraći za samo 2 cm od Mercedesove B klase, mesta za putnike ima primetno manje. Mercedes ima duže međuosovinsko rastojanje za 3 cm (270 naspram 267 cm).

U gradu i na putu

Svaki BMW, pa i ovaj jedva čeka da izađe na otvoreni drum, kako bi ostalim automobilima pokazao ko je kralj leve trake. Nisam nimalo ciničan, ovaj BMW ima odlična ubrzanja, jednako odličnu aerodinamiku, pa 136 KS pogura ovaj monovolumen do 210 km/h. Da li vam je to malo? Pri tome je još uvek dovoljno tiho za ugodno ćaskanje, a stabilnost nije odviše narušena ni kada duva vetar srednje jačine. Izuzetno stabilan auto, za jedan automobil sa prednjim pogonom.

pristojna-gospoda

U gradu nije na svom terenu. Start/stop sistem gasi motor, čim stanete nekoliko sekundi, a šta god činili, putni računar pokazuje preko 10,0 litara. Električna ručna kočnica takođe svojom kilavom reakcijom, vas prosto tera da bežite iz grada. Harmonično funkcionisanje svih sposobnosti motora, odličnog elektro servo upravljača, četiri disk kočnice, nezavisno oslanjanje sa naravno Multilinkom pozadi, brižljivo podešeno tako da nagoveštava i sportske ambicije ovog vozila, na kraju se svodi na zaključak da ovom četvorotočkašu ne može ni za sekund da se ospori veza sa „bubrezima“ i znakom BMW-a na nosu vozila. Tradicionalni vozači BMW-a, koji su navikli na zadnji pogon, bezbolno će se prilagoditi na novu koncepciju, jer ruku na srce, većina njih nije ni koristila prednosti zadnje vuče, koje se ponajviše ispoljavaju na brzinama preko 200 km/h, i sa motorima koji imaju preko 200 KS.

DSC_4736

Ogibljenje je odlično podešeno, ali ono nije novo. Još jedan šok za slaba srca ljubitelja BMW-a: bavarski stručnjaci su ga ‘ispeglali’ u Miniju, posebno u verzijama Clubman i Countryman. BMW serije 2 Active Tourer ima samo prefinjeniju verziju istog. Doduše, priznaću vam, to se nikako ne može zaključiti u oštrim krivinama, ili na regionalnim putevima sa lošim, oštećenim asfaltom, jer je ono kod BMW-a daleko bolje podešeno. Ovaj BMW se i mnogo manje naginje od Minija, mnogo je dinamičniji, a čak je i udobniji mnogo manje poskakuje.

Na auto putu….

Nisu svi kupci BMW-a isti. Nekima je dovoljno što sede na tesnim sedištima (umesto da su za isti novac, kupili daleko udobniji Mercedes, ili jeftiniji francuski automobil sa mnogo boljim komforom), i što se nalaze za „kormilom“ na kojem piše BMW! To vam je poput „kupljene diplome“ za ulazak u svet „ozbiljnih vozača“. Jer gospodo draga, prosto nije moguće da je vlasnik jednog rasnog BMW-a zapravo duduk za volanom?

DSC_4696

U ovome i leži ogroman uspeh BMW-a, jer ga kupuju i oni koji „moraju“, zbog sopstvenog ja, nesigurnog u vozački svet oko sebe. Svakako, dobro je da je tako, jer da se BMW oslanjao samo na dobre vozače poput Alfe ili SAAB-a, sad bi i on bio u bankrotu, ili pred bankrotom. BMW prosto cene svi! I dobro je da je tako, čak i kada ne zaslužuje, jer ćete za njega kao polovnog ipak dobiti bezobrazno veliku svotu novac. I kakav je na auto putu? Da li smem da vam kažem? Pa, ponaša se kao pravi BMW. Menjač savršeno izvlači maksimum iz motora, upravljač je sve bolji, direktniji, i precizniji kako brzina raste, a kočnice se sve lakše doziraju. Dlanovi su u potpunosti suvi i kada se juri 210 km/h, jer je sigurnost na putu zaista izvanredna. Ogibljenje je podešeno bolje čak i od Audija A4, koji izigrava „premijum“ automobil decenijama, preotimajući kupce BMW-a serije 3, koji su priznali bar sebi da nemaju blage veze čemu služi zadnji pogon, osim da se zlopate zimi na snegu, i na krivinama pokrivenim ledom. Upoređujem 218i Active Tourer sa Audijem A4? BMW-om serije 3 (E90)? Da, zaista to činim, ali samo zato što ovaj automobil i jeste bolji od navedenih modela.

Ispod haube nalazi se elastičan motor

Pod haubom možete imati i neki snažniji motor, paleta agregata je vrlo dobra. Ponuda startuje sa motorom na testu od tri cilindra i 1,5 litara. Oznaka TwinTurbo pomalo zbunjuje, jer ovaj motor ima samo jedan turbo punjač. Maksimalni obrtni moment od 220 Nm ne izgleda impresivno, ali on je dostupan već od 1.250 o./min. Maksimalna snaga od 136 KS je dovoljna za 205 km/h.

bmw-3-cilindra-a-t

BMW 218i je jako dobro izolovan, pri brzini od 100 km/h od putnika dopire buka od 64 dB, BMW serije 1 zamara više sa 67 dB, odnosno Audi A3 sa 65 dB. Imajte u vidu da naše uvo, razliku od 1 dB doživljava kao razliku od 10%. U slalom vožnji, BMW je najbrži, na stazi postiže prosečnu brzinu od 67 km/h, Mercedes B klase i BMW serije 1 sa 65 km/h prilično kaskaju, a priključak drži jedino Audi A3 sa 66,6 km/h. Kad već govorimo o brzini, i izmerenih realnih 210 km/h, treba napisati da BMW pri 100 km/h do mirovanja potroši tek 36 metra, bolji je samo Volvo V40 – njeu treba impresivnih 34 metara. Ali pobogu, Volvo kupuju oni kojima je život najdragoceniji, BMW biraju oni kojima je najbitnija zavist drugih. Nekako su se tako poklapale kockice svih ovih godina, što ne znači ta tako i mora biti, na početku, i kraju ove stvari.

…ipak ima poneku manu

Iako je međuosovinsko rastajanje raskošnih 267 cm za ovu klasi, mesta ima dovoljno samo na prednjim sedištima, ili bolje reći vozačevom sedištu, i to ako ste sportske građe. BMW me podseća da imam višak kilograma!? Ja, zar i vi tako mislite? Nosivost je prosečna, kao i preglednost. Ono što je ispod proseka, i gde upisujem dva velika minusa, jeste osrednja bezbednost, iako mu je Euroncap „poklonio“ peticu (pogledaj sliku), jer je zaštita vozača u frontalnim sudaru jako loša, i stvarno oskudna osnovna oprema, koja pripada nekom drugom milenijumu.

bmw-todorovic-urednik

Potrošnja bi takođe mogla biti malo niža (krivac je turbo punjač koji iz motora izvlači mnogo snage): prosek na testu je pokazao 8,1 litara, što je za 0,5 litra više od konkurencije, koja doduše ima manje “konja” ispod haube. Potrošnja u gradu se kretala oko 10 litara, ali nikako ispod te cifre! I to bez uključene klime,,rešio sam bio da se žrtvujem za BMW. Cene servisa nisu male, kao ni cene originalnih rezervnih delova, ali hej, ovo je BMW!

teh-podaci-bmw218

Šta ona kaže: Moram reći da Nemci znaju da naprave odličan automobil! I ovaj BMW je pravi BMW, brz, stabilan, okretan, i ono što je kupcima u Srbiji najvažnije: privlači enormno mnogo pažnje. Možda dizajn BMW-a 218i Active Tourer nije u skladu sa njihovim tradicionalnim linijama, ali iz „aviona“ je vidljivo da je to BMW, a to je za običan svet dovoljno da bi mu se divili. BMW nije samo automobil, BMW je dokaz uspeha, moći, novca, i dokaz da se razumete u dobre automobile! Ovaj BMW i jeste bolji automobil od B klase, samo to vlasnici Mercedesa neće hteti da priznaju. Oni će isticati da je B klasa prostranija i komfornija.

Kome je namenjen ovaj automobil?

BMW sam ruši svoju tradiciju. Trendovi i konkurencija tako nalažu. Mercedes sve uspešnije nastupa sa B klasom, pa su u Minhenu odlučili da zagorčaju život komšijama u Štutgartu. Zapravo, kupci BMW-a 218i Active Tourer će pre svega biti razočarani vlasnici Mercedesa (pogodili ste: A i B klase). Ako želite auto sa odličnom trakcijom, odličnim menjačem, i jako dobrim ubrzanjima, i još boljim kočnicama, a da vam putnici ne prigovaraju na zadnjem sedištu, kako imaju premalo prostora, kao u seriji 1, odabraćete 218i Active Tourer.

DSC_4714

Ovo jeste pravi porodični automobil! Konačno, su u Minhenu konstruisali tako nešto. Ovaj BMW je mnogo udobniji od stare serije 3 (E90), nudi bolju ergonomiju, bolje podešeno ogibljenje, temeljnij izolaciju. On je čak i stabilniji od stare „trojke“, bolje koči, to pokazuju precizna merenja: samo 36 metara do zaustavljanja. Svakako da je pravi izbor za ljubitelje BMW-a verzija 225i sa 231 KS i maksimalnom brzinom od 240 km/h! I dalje mislite da BMW 225i nije pravi BMW?

DSC_4793

Naravno, Srbi neće kupovati „pravi“ BMW, biraće dizelaš 220d, od 190 KS koji može „tek“ do 225 km/h, ali on ni približno ne zvuči dobro kao benzinski agregat sa TwinPower tehnologijom. Ali koga briga u Srbiji za zvuk, bitno je samo da malo troši, i da se zove BMW? Možete i da milite 100 km/h, i da budete najsporiji na drumu, što vozači BMW-a u proseku jesu (samo u Srbiji), ali važno je imati BMW, sve ostalo je sporedno!

thumbs-upSve ono što čini pravi BMW: vrhunska stabilnost, vrhunski menjač, odlična upravljivost, najbolje kočnice u klasi, izvandredna dinamika vožnje. Osim toga, i kvalitet izrade je vrlo dobar, ugrađeni materijali jesu kvalitetni, a zvučna izolacija je temeljna. Jednako je ubedljiv i motor sa 136 KS, i 220 Nm pri samo 1.250 o./min radilice. Velika stabilnost na brzinama od oko 200 km/h.Vrlo dobra otpornost na bočni vetar. Predvidljivo ponašanje na mokrom putu. Moćni farovi, visok nivo komfora, vrlo dobra ponuda prostora. Raduje i veliki, varijabilni prtljažnik od 468 litara. Pristojno velika nosivost od 515 kg. Dobra preglednost za jedan monovolumen. Odlična ubrzanja, međđuubrzanja, dovoljno velika maksimalna brzina od 210 km/h (fabrika skromno obećava 205 km/h). Garancija od 4 godine i besplatno održavanje u jednakom trajanju.

thumbs-downDizajn je nemački hladan, nedovoljno originalan, ali Nemcim je dovoljno dobar. Bezbednost putnika je mnogo manja nego u B klasi – Euroncap je BMW-u dodelio samo 11.8 poena za frontalni sudar (B klasa je dobila 15.8 poena). Zaštita potkolenice vozača je nikakva, a loša je zaštita i grudnog koša (BMW je ipak za nijansu bolji od Mercedesa u bočnom sudaru). Motor u gradu žedan: troši oko 10,0 litara iako start/stop sistem radi besprekorno, i to uz umerena ubrzanja. Preglednost može biti bolja. Mesta za putnike na zadnjoj klupi nema dovoljno. Smeta i tunel na sredini, tako da će se peti putnik osećati kao višak. Gepek je tek prosečan. Mercedes B klase ima udobnije i ogibljenje, i komfornija, mekša sedišta. Prednji pogon, iako ima odličnu trakciju – odbiće mnoge tradicionalne kupce BMW-a. Osnovna oprema škrta – testirana verzija košta 5 139 € više, odnosno ukupno 29 139 €, jer ima automatski klima uređaj, pripremu za ISOFIX sedišta (zamislite ona nije serijski deo opreme), Alu felne 16“, svetla za maglu i patosnice od velura?! Garancija je četiri godine – mnogi danas nude više. Preglednost može biti bolja.

Cena: od 23.990€

[table] DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.340 mm
Širina: 1.800 mm
Visina: 1.550 mm
međuosovinski razmak: 267 cm
prtljažnik :468 l
težina: od 1.395 kg[/table]

najbolji-motor-bmw-3

[table]MOTOR: Specifikacije
zapremina: 1.498 ccm
maksimalna snaga :137 KS pri 6.000 o/min.
obrtni momenat: 220 Nm pri 1.250 o./min[/table]

DSC_4736

[table]PERFORMANSE: Specifikacije
ubrzanje 0-100 km/h: za 9,3 s
maksimalna brzina: 205 km/h
potrošnja (fabričko obećanje): 7,6 litara
potrošnja na testu: 4,9 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

Ocene (od 1 do 5):

[table]Dizajn: 3,0
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 5,0
Potrošnja: 2,5
Cena i garancija: 3,0
Udobnost: 4,0
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 4,0
Ponuda prostora: 4,0
Prosečna ocena: 4,4[/table]

najbolji _auto_logo_670

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 4,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

TESTIRALI SMO: BMW 316d

TESTIRALI SMO: BMW 116i

radulovic-bmw

Zakažite test vožnju!

Radulović Group Beograd

BMW, MINI i BMW motocikli
Dragoslava Srejovića bb
tel/fax:  011 /2080 180

4 komentara na TESTIRALI SMO: BMW 218i Active Tourer

 1. Marko says:

  SJAJAN TEKST – kompletan, realan…
  Svaka cast Aco!

 2. Prodajni savetnik u BMW-u says:

  Dugo vremena sam zaposlen kao prodajni savetnik za nova BMW vozila na teritoriji Republike Srbije. Odavno nisam pročitao “bolji” tekst vezan za test nekog novog vozila. Pod pojmom “bolji” mislim na sam sadržaj: kvalitet podataka, objašnjenja, poredjenja…itd. Tekst je full (i prednosti i mane)
  Čestitam Aleksandre i podržavam Vas. Svaka čast i samo tako nastavite.

 3. Peđa Tomić says:

  Verujem vam gospodine Todoroviću da je ovaj BMW sjajan auto. Ali mnogo je ružan 🙂 izgleda kao neki ven. BMW je poznat po sportskom izgledu. Ovaj auto nema sportski dizajn…..

 4. Meni su draga gospodo, manje više svi BMW-i “ružni”, zaboravim na to posle 3 krivine, i 5 minuta vožnje, i onda mi je svaki BMW “prelep”. Znate ono, nija važno kako dama izgleda. Ovaj, šta ono htedoh reći. Da ovaj BMW je odličan auto! I niste čitali pažljivo tekst, bez ljutnje. Napisao sam da je ovaj BMW monovolumen, odnosno ven gospodo 🙂

Ostavite komentar