TESTIRALI SMO 1.000 km: Mercedes B 200 CDI

Nova B klasa izgleda umereno luksuzno i ne odviše konvencionalno, sa dopadljivim zaobljenim linijama karoserije i upadljivom (ne i agresivnom) prednjom maskom. Kod Mercedes-Benza nema mnogo filozofije: razlog popularnosti ovog brenda leži u činjenici da su modeli ovog proizvođača svojevrstan statusni simbol. Osim toga, sposobnost Mercedesa da ponudi mnogo više od sofisticiranog (i skupog) prevoznog sredstva pokazala se izuzetno važnom. Tako treba posmatrati i B klasu – kao spoj naprednih performansi i visokog kvaliteta. Ono što je čini tako atraktivnom za različite kategorije kupaca jeste njena samosvojnost, tačnije – kombinacija ekskluzivnosti i praktičnosti, dok premijum konkurencija ne nudi ništa slično. B 200 CDI ne odstupa ni pedalj od “kućne” high-end recepture, a prosečna potrošnja od 5,6 litara oduševljava.

Tekst: Aleksandar Todorović, Foto: Branka Todorović

Mercedesova proverena receptura decenijama iznova dokazuje svoju uspešnost: verni zaljubljenici u nemačke automobile traže nešto više od vrhunskog kvaliteta, hi-tech tehnologije, mahagonija i skupih legura. Ono što se traži jesu pažljivo razvijeni genotipovi, koji ih izdvajaju iz mora sličnih skupih, brzih i elegantnih vozila. Svako iz “velike trojke” (Mercedes, BMW, Audi) ima svoje trikove za osvajanje kupaca, koji ih čine toliko posebnim da je možda i neobično što se modeli ovih brendova uopšte porede. Istina je da su oni mnogo različitiji nego što to prosečan vozač može i da pretpostavi. Ali, kakva je nova B klasa?

DSCN3307Osobeni dizajn i kvalitet za osobene kupce: nova B klasa je, pre svega, originalna.

B klasa spada u onu grupu automobila koji se konstruišu “od iznutra ka spolja”, jer ovaj monovolumen postaje daleko skladniji, maštovitiji i lepši čim otvorite masivna vrata. Ergonomija je, malo je reći, genijalna. Nije lako konstruisati automobil za čijem će se volanom svi ugodno osećati, ali “doktorima” iz Mercedesa je to opet pošlo za rukom.

DSCN3311 Treba naglasiti da se u ovom vozilu ne osećate umorno ni posle deset sati vožnje. To nije ništa za Mercedes, ali osim toga je kvalitet materijala i završne obrade u odnosu na stari model podignut za stepenicu više, i sada je sličan onom u C klasi. Kokpit je funkcionalniji, pregledniji i lepši na oko. Sedi se jednako udobno i napred i pozadi, a ugodnije i nešto niže nego u modelu prve generacije.

DSCN3297I ovaj Mercedes je stvoren za autoban ali i za sve one koji voze sa gasom do poda.

Mercedes B klase jednako se dobro snalazi u gradu i na brzim autostradama, gde može dosta dugo parirati čak i sportskim kupeima, uprkos svojoj visini. Ubrzanje do “stotke” iz mesta mirovanja od 9 sekundi sasvim je dovoljno da brzo putujete, a maksimalna brzina od preko 220 km/h (fabrika skromno obećava tek 210 km/h) bez sumnje će vam podići nivo adrenalina. Kada poželite da se sa autoputa otisnete “u nepoznato” – nema problema! Čak i skakutanje po “jarugama” odvija se uz najveći komfor zahvaljujući udobnom oslanjanju.

Potrosnja DSCN3530Uz fenomenalan koeficijent otpora vazduha (Cw-0,26) ne čudi puno da BlueEfficiency dizelaš može ostvariti rekordno niske vrednosti potrošnje. Posle 925 kilometara testa potrošnja se zaustavila na 5,6 litara (vidi sliku), ali sa umerenijom nogom na gasu ona ne prelazi 4,5-5,0 litara, a pri tome ste i dalje u grupi najbržih na putu. Sjajno, zar ne? Šesti stepen prenosa je dugačko izračunat, tako da su obrtaji radilice tek na 2.000 o./min. kada jurite 130 km/h.

Iskustvo vožnje B klase veoma nalikuje onome što nude limuzine, pošto se ona u oštrim zavojima ponaša izuzetno stabilno i predvidljivo. Dobro izbalansirano oslanjanje, koje je ugodno mekano i dovoljno sigurno, nudi brze prolaske kroz krivine. Nova B klasa sada ima niže težište, jer je Mercedes-Benz rekao “zbogom” sendvič-podu. Ukratko, B klasa može gotovo sve što i skuplje limuzine, a u rukama iskusnog vozača, te razlike postaju samo manje.

DSCN3364Vrhunski miniven iz Štutgarta je prava zvezda u klasi monovolumena.

Mercedesovi automobili su po prirodi stvari “domaći zadatak” ostalim brendovima. I dok za C i E klasu postoje dostojni takmaci na tržištu u vidu BMW-ove serije 5 i 3, ili još avangardnije Audijeve “šestice” (A6), B klasa i dalje nema pravog konkurenta. Ova klasa je nadvisila sve ostale jer nudi osetno viši nivo luksuza u monovolumenskom pakovanju. Elitizam u praktičnom smislu jeste suština koncepta B klase.

DSCN3498Ovaj auto je od glave do pete čistokrvni Mercedes, jer je sačinjen od najfinijih materijala uz vrhunsku finalnu obradu. Udobnost je na nivou skuplje C klase, a cena je sasvim primerena onome što ovaj automobil nudi. Još ako je ispod haube Mercedesov common-rail agregat CDI od 136 KS, onda je to pun pogodak za one koji žele maksimalni kvalitet – ali i briljantne performanse.

DSCN3361Janis sigurno nije ni slutila da će Mercedes jednom napraviti tako dobar automobil po relativno pristupačnoj ceni.

Ovaj automobil nije sportista po vokaciji, ali se sa njim od tačke A do tačke B stiže u rekordno kratkom vremenskom intervalu, uz udobnost koja se kod ovog brenda podrazumeva. Zvučna izolacija je toliko temeljna da se brzina ne oseća, a motor tako tiho i ravnomerno razvija snagu da nemate pravu predstavu kojom brzinom putujete, osim ukoliko neprestano ne promatrate brzinomer. Mnogo toga oduševljava na ovom automobilu. Visoki vozači biće veoma zadovoljni pozicijom za volanom, jer je ovaj auto i konstruisan i za njih. Upravljač se podešava u svim smerovima, a sedište je, naravno, podesivo i po visini. B klasa je koncipirana za one kojima hronično nedostaje prostora, te je zadnje sedište zato moguće opisati jednom jedinom rečju – raskošno.

DSCN3537 Prtljažnik od 488 litra je preklapanjem zadnje klupe moguće povećati na čitavih 1.547 litara, što je čitavih 100 litara manje od stare B klase. Situaciju donekle spašavaju peta vrata koja se otvaraju dovoljno visoko, pa je utovar kabastih stvari znatno olakšan. Problem sa parkiranjem rešen je parking senzorima ali, zbog velike širine vozila i masivnog C stuba, B klasa traži nešto duži period privikavanja. Svakako – ne na komande, koje su izuzetno mekane (ručica menjača je gotovo idealno precizna), već na visok položaj za volanom i prednji kraj vozila koji se praktično ne vidi sa vozačevog sedišta.

Pored izuzetno čvrste karoserije, korišćenjem visoko čvrstih čelika povećana je sigurnost, a ukupna težina snižena je za 40 kilograma. To je najbolje rešenje za poboljšanje čvrstoće karoserije na torziona uvijanja, ali i performanse, a donekle utiče i na smanjenje potrošnje goriva u uslovima stani-kreni. Ovaj Mercedes se može pohvaliti i izuzetno kratkim zaustavnim putem od samo 37,0 metara pri brzini od 100 km/h. Mesta zaista ima dovoljno za pet odraslih putnika, koji će uživati u svemu što sofisticirana bezbedna B klasa može da ponudi.

DSCN3398Odličan, štedljiv i uglađen motor OM 651: common-rail četvrte generacije sa dve turbine

Mercedes je sve popularniji downsizing shvatio veoma ozbiljno, pa iza oznake 200 CDI stoji common-rail agregat četvrte generacije od 1,8 litara i 136 KS, koje isporučuje već na 3.600, pa sve do 4.400 o./min, radilice, a pritisci idu do čak 2.000 bara. Ovaj motor je derivat motora oznake OM 651 od 2,2 litra radne zapremine. Kao i agregat veće radne zapremine kombinuje rad sa dve turbine – jedna reaguje na niskom obrtajima (LP), a druga (HP) na visokim turažama (vrti se čak do 248.000 obrtaja u minuti, što su izuzetno veliki obrtaji), te se tako idealno nadopunjuju. Otud tako ispeglana kriva obrtnog momenta, jer ovaj motor isporučuje 300 Nm u veoma dugom intervali obrtaja od 1.600 do čak 3.000 o./min. (merenja pokazuju da ima preko 320 Nm, što se u vožnji itekako primećuje). To znači da u intervalu od čak 1.400 o./min radilice imate najbolju moguću vučnu i silu, a pored toga i ekonomično korišćenje goriva, jer upravo na tim obrtajima motor najefikasnije iskorištava energiju.

08A332Pogledajte ovaj grafikon: OM 651 sa dve turbine nudi mnogo više snage i obrnog momenta.

Turbo dizelaš sa 16 ventila obradovaće svakog vozača prosečnom potrošnjom od 5,6 litara goriva. Iako ima relativno malu radnu zapreminu, zahvaljujući ispeglanoj krivi obrtnog momenta, mogućnosti motora su idealno usklađene sa novim, preciznim šestostepenim menjačem sa veoma dugačko izračunatom šestom brzinom.

Vibracije agregata su minimalne, a nivo buke je nizak čak i kada je agregat hladan.

Dobar prenos snage i izvrsno usaglašeno ogibljenje omogućuju ovom Mercedesu da se odlično nosi sa lošim putevima, a takođe je od pomoći vozačima koji žele da budu jako brzi i u krivinama – iako, naravno, ovaj automobil ne nudi sportski filing za volanom, postiže jako dobre brzinske proseke.

DSCN3499Moram pohvaliti i dobro odmeren servo upravljač, koji vam daje dovoljno sigurnosti i pruža vam puno poverenje na brzinama preko 200 km/h, jer je precizan tačno onoliko koliko treba (nema onu “preteranu” oštrinu kao kod sportskih BMW-ovih servo upravljača). Postavljen je gotovo vertikalno, izuzetno lepo leži u rukama. Vrhunske kočnice samo vam olakšavaju brzu vožnju – veoma se lako doziraju i jako su efikasne.

Proven Exclusivity – Mercedes-Benz korišćeni automobili sa garancijom kvaliteta.

Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora započinje program Proven Exclusivity (klikni ovde) koji svim potencijalnim kupcima nudi pogodan način za kupovinu celokupne game vozila u besprekornom stanju sa garancijom kvaliteta. Program podrazumeva da sva Mercedes-Benz vozila moraju da ispune striktne kriterijume da bi zaslužili Proven Exclusivity znak. Sva moraju da budu ispod 6 godina starosti, uz manje od 150.000 pređenih kilometara. Automobili prolaze kroz temeljnu inspekciju preko 200 kontrolnih tačaka i dobijaju sertifikat od strane Mercedes-Benz tehničara. U retkim slučajevima gde deo mora da se zameni, koriste se samo Mercedes-Benz originalni rezervni delovi. Uz sva vozila je uključena šetomesečna garancija. U Proven Exclusivity ponudi izdvajaja se B-Klasa B180 CDI sa cenom od 20.900 eura i C-Klasa C200 CDI sa cenom od 25.900 eura.

Mercedes B 200 CDI predstavlja idealan izbor za sve one koji mnogo putuju. Kao što se to od Mercedesa i očekuje, sedišta su izuzetno udobna, a zvučna izolacija je vrhunska. Pored toga, prosečna potrošnja na testu iznosila je samo 5,6 litara evro dizela, što nije činjenica koju je lako zanemariti. Osim što je nova B klasa veoma prostrana, za upravljačem je lako pronaći idealan položaj, jer ima jako velike hodove napred/nazad i gore/dole, što omogućava svakom da se udobno smesti bez obzira na visinu. Za visoki stepen udobnosti treba zahvaliti najpre odlično podešenom Mercedesovom ogibljenju. Ovaj funkcionalan i praktičan automobil sa prtljažnikom od 488 litara poželeće svaka porodica.

DSCN3501 Cena je u skladu sa imidžem marke, ali vam Mercedesov centar polovnih, a proverenih vozila nudi B klasu po znatno pristupačnijim cenama – zato nemojte odmah odustajati od ovog odličnog automobila. Najpovoljnija je benzinska verzija B 180 sa cenom od 22.788 €, što – ruku na srce – i nije mnogo za jedan Mercedes-Benz.

Kome je namenjen ovaj automobil?

DSCN3371Na ovo pitanje nije teško odgovoriti. Porodični vozači koji žele luksuz, mnogo prostora i vrhunsku tehniku u jednom višeprostornom automobilu konačno imaju model po svojoj meri – Mercedes B 200 CDI! Ovaj Mercedes je prilično brz, veoma otmen, izuzetno udoban i ugodan za vožnju. Biraće ga vozači kojima je C klase nedovoljno prostrana, a E klasa preskupa. Oni koji žele visok položaj sedenja za upravljačem za volanom B klase osećaće se kao kod kuće. Za malo više novca možete kupiti novu CLA klasu, koja je daleko atraktivnija, ali je B klasa neuporedivo prostranija i varijabilnija. Nova B klasa je, u stvari, prilično racionalan izbor. Zaljubite se u A klasu, ali “oženite” bolji, veći i zreliji automobil B 200 CDI – razlika u ceni je samo 1.580 €.

DSCN3343Uprkos nemilosrdnoj konkurenciji, Mercedes-Benz je uglavnom uspeo u svom nastojanju da zadrži kupce. Razlog? Oni uzdižu svoje vlasnike na jedan novi nivo. Mercedesove automobile odlikuje realni i virtuelni kvalitet: dok realni kvalitet podrazumeva tehničke inovacije i manje ili više smela dizajnerska rešenja, dotle je njihova virtuelna vrednost oličena kako u adrenalinskom potencijalu, tako i u sentimentalnoj vrednosti koju obezbeđuju.

DSCN3395Jednostavnije rečeno, oni su bili i ostali predmet snova svakog ili svakog drugog muškarca u pubertetu, srednjim i zrelim godinama, zahvaljujući činjenici da, za razliku od ostale “limarije” na točkovima, Mercedesi nude novi, drugačiji život. Prodaju priču blisku svakom čoveku – priču o jednostavnom zadovoljstvu, zadovoljstvu vožnje i slobodi koju ono pruža, pomažući svom vlasniku da se, barem na kratko, izdvoji od ostalih, ali i uzdigne iznad svoje okoline, okruženja i mogućnosti. Zato u Mercedesu kažu “Die beste oder nichts” (najbolje, ili ništa).

thumbs-upVrhunska aerodinamika je u službi velike maksimalne brzine od preko 220 km/h, niske potrošnje od 5,6 litara na testu i male količine buke koja dopire do putnika. Odličan motor, izvrstan menjač, dovoljno direktan upravljač, ubedljive i rezistentne kočnice koje se lako doziraju želi svaki vozač. Raskošna ponuda prostora, izuzetna udobnost, dobar kvalitet i imidž izdvajaju B klasu od konkurencije.Vrhunska bezbednost i dobra oprema samo su razlog više zašto treba kupiti ovaj Mercedes.

thumbs-downSlab osnovni benzinac od 1,6 litara u verziji B180. Servo upravljač nije precizan kao onaj kod BMW-a. Dizajn nije na nivou ostalih Mercedesovih modela – nova A klasa izgleda daleko atraktivnije. Visoka cena – dizel verzija startuje tek od 24.408 €. Garancija je i dalje samo dve godine. Elektronska parkirna kočnica ja jako spora (Mercedesov “specijalitet”). Mala nosivost (raskošni gepek je ipak predviđen za prefinjenije stvari od ogreva ili zimnice) i veliki prečnik okretanja od 11,8 metara.

DSCN3306Cena: 26.580 € za B 200 CDI

[table]DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.360 mm
Širina: 1.790 mm
Visina: 1.560 mm
Međuosovinski razmak: 2.700 mm
Prtljažnik: 488/1.547 l
Težina: 1.475 kg[/table]

F IMAGE DSCN3360

[table]MOTOR: Specifikacije
Zapremina: 1.796 ccm
Snaga: 136 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni momenat: 300 Nm u intervalu od 1.600 do 3.0000 o./min.[/table]

Mercedes odlican motor DSCN3402

OCENE (od 1 do 5)

[table]Dizajn: 3,5
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 5,0
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 3,0
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 4,5
Kvalitet i pouzdanost: 4,5
Ponuda prostora: 4,5
Prosečna ocena: 4,5[/table]

Menjac DSCN3522

[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 4,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

Pogledajte odgovore na vaša pitanja u rubrici Pitajte Aleksandra Todorovića

 

 

Polovni automobili: kako odabrati Mercedes A140?