TEST: Golf 7

Golf VII je automobil za svaku preporuku, Ovaj VW je u mnogima segmentima iznad skupljih automobila kao što su Mercedes A klase i BMW serije 1. Nemački automobil je jedno izvanredno vozilo, koje nudi vrhunsku voznu dinamiku, odličnu bezbednost i uzezetno visok nivo komfora. Šta još tražiti od ovog automobila?

Tekst: Aleksandar Todorović. Foto: Branka Todorović

Najbolji auto: Volkswagen Golf II živa legenda

TESTIRALI SMO: VW Golf VII 1.2 TSI

najbolji-_auto_logo_670-

Golf VII nudi daleko bolji komfor i sigurnije vozne osobine od svog prethodnika. Štedljivi motor 1.2 TSI od 85 KS, ali sa 160 Nm obrtnog momenta, izuzetno je elastičan, pa maksimalni obrtni moment isporučuje već na 1.500 o./min. radilice, uz ugodan sportski zvuk. Vibracije kod motora nisu prisutne čak ni kada je hladan, jer ovaj agregat ima parni broj cilindara. Zvučna izolacija je čak bolja nego kod pojedinih modela premijum brendova. Golf VII je tiši od Mercedesa A klase i BMW-a serije 1 za 20%, a od Škode Octavije za čak 40%. Tišina u putničkom prostoru prisutna je čak i pri brzini od 180 km/h, što je maksimum Golfa VII sa osnovnim, najslabijim agregatom u ponudi.

golf-7-b-todorovic

Ovo je prvi Golf posle 28 godina koji je u meni ponovo probudio emocije – poslednji put ovoliko me je oduševio Golf II GTI. Golf na testu, nažalost, nije bio GTI, ali iza skraćenice TSI krije se mnogo toga uzbudljivog. Nemci su “sakrili” bar 10 KS koje nisu prijavili na deklaraciji, jer motor na testu nikako ne može imati samo 85 KS, što bolje od mene znaju u VW-ovim servisima širom Evrope. Novi Golf je od svog prethodnika veći, ali i u proseku lakši za čak 100 kg.

Ovo je ujedno prvi Volkswagen konstruisan na MQB platformi. Težina karoserije smanjena je za 23 kg, dok su uštede ostvarene novim oslanjanjem (-26 kg), klimom (-2,7 kg) i sedištima (-7 kg). Posle skoro tri decenije, Volkswagenov Golf je ponovo daleko iznad konkurencije.

kokpit-golf-7

Za volanom ovog automobila svako se odeća kao na dobro poznatoj teritoriji – nije potrebno nikakvo navikavanje, nema suvišnih tastera ni zbunjujućih rešenja. Sada se sedi niže za 12 mm, za koliko je spuštena pozicija prednjih sedišta. Zahvaljujući relativno velikom međuosovinskom razmaku od 264 cm (što je za 6 cm više nego na starom modelu), na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta i za krupnije putnike, što se na Balkanu naročito ceni.

Dok sam vozio novi Golf, imao sam utisak da vozim Passat u kompaktnoj verziji. Finalna obrada je sada bolja, a ugrađeni materijali izgledaju skuplje, iako je atmosfera i dalje nemački hladna.

Motor DSCN0176VW-ov TSI Motor je prosto sjajan: snažan, elastičan, tih, vrlo uglađen i veoma štedljiv.

Sumnja u motor sa relativno malom radnom zapreminom nestala je u “oblaku dima” već iza par krivina. Motor vuče sjajno, zvuči sjajno i reaguje već na 1.500 o./min., kada pruža već 160 Nm, i tako sve do 3.500 o./min. radilice. Menjač je još i bolji – ovo savršenstvo, koje klizi iz brzine u brzinu brže od vaše ruke, do maksimuma iskorištava mogućnosti motora. Odnos brzina je sjajan, peta brzina je dovoljno dugo proračunata, a u četvrtoj brzini su međuubrzanja fantastična. Ovaj automobil ipak najviše voli brzu, forsiranu vožnju na autoputu, i ko god bude kupio ovaj, ili neki snažniji Golf VII, mora odmah da se suoči sa činjenicom da će naplaćati kazni za prekoračenje brzine kao nikada u svom životu. Brzina se u ovom automobili prosto ne oseća – kao da ste u nekom Mercedesu. Kada vozite 160 km/h, osećate brzinu od najviše 120-130 km/h, a da stvar bude još i gora (po vaš novčanik i eventualne susrete sa presretačima), brzinomer je prilično precizan. U Golfu VII ne vlada “pozorišna” tišina samo zbog dobre aerodinamike i dobre zvučne izolacije, već i zbog veoma dobro izbalansiranog ogibljenja, koje tako dobro guta neravnine sa naših puteva da na ovom polju može da postidi čak i novu Mercedesovu A klasu.

najboljiauto-com

Golf je idealan flotni automobil (kao i većina VW-ovih modela): dovoljno je jeftin za održavanje, ima proverenu mehaniku i izuzetno dobro drži cenu. Motor je jedan od najštedljivijih benzinaca na svetu – na zahtevnom testu trošio je u proseku 6,6 litara, što je veoma dobro. Kada držite gas do poda, potrošnja je oko 8,0 litara. Jedina prava mana je što je skuplji od konkurencije i što, zbog simpatija lopova prema Golfu, morate platiti i kasko. Ovaj automobil nikako ne preporučujem početnicima, iako je izuzetno predvidiv i miran u svakoj situaciji, jer se u ovom automobilu brzina ne oseća. Nemojte se iznenaditi kada vidite vlasnike Golfa VII kako “sumanuto” voze, jer kada ste za volanom ovog automobila, percepcija brzine je sasvim drugačija. Neću reći da Golf nudi ljubav i pouzdanost na duže staze, i da je to danas, u krizi, postala osobina koja se veoma ceni, jer je to nekako izlizano. Ali je istinito.

thumbs-upVeoma štedljiv i elastičan 1.2 TSI agreat, odličan izuzetno precizan i dobro usklađen petostepeni manuelni menjač. Fenomenalno izbalansirano oslanjanje i još bolja i temeljnija zvučna izolacija. Dinamičan, stabilan, upravljiv. Vrhunske kočnice i jednako dobri farovi. Instrumen. O, odlična pasivna, i aktivna bezbednost. Odlično drži cenu, lako pronalazi put do kupaca pri daljoj prodaji. Vrlo dobar imidž, umereni troškovi održavanja. Velika autonomija uprkos rezervoaru prosečne zapremine od 50 litara, zahvaljujući prosečnoj potrošnji od 6,6 litara. Gotovo savršen start/stop sistem, jednako dobar kao kod Mercedesa. Bogata serijska oprema baznog paketa Trendline.

thumbs-downSedišta prosečno udobna, prosečna nosivost. Servo upravljač nedovoljno precizan, nedefinisan je oko nulte tačke, ovaj automobil zaslužuje bolje. Jednostavan, dosadan dizajn. Neinventivan enterijer. Kaseta ispred suvozača je mala i postavljena isuviše nisko, tako da stvara osećaj skučenosti. Visoka cena – 1.2 TSI sa 105 KS košta 18.758€. Zeder i kasko neizbežni dodatni troškovi za Golf u Srbiji. Neverovatno je da u paketu opreme Trendline nemate deljivo zadnje sedište.

Cena: od 15.500 €

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE OVDE:

TESTIRALI SMO: VW Golf VII 1.2 TSI

 

vodic-za-kupovinu

TESTIRALI SMO: VW Polo 1.2TSI Bluemotion

TESTIRALI SMO: Škoda Octavia III 1.4 TSI

Najbolji auto: Volkswagen Golf II živa legenda

TESTIRALI SMO: VW Golf VII Variant 1.6 TDI BlueMotion

TESTIRALI SMO: Audi A3 Limousine 1.6 TDI

najbolji-_auto_logo_670-