Test Automobila: Infiniti Q50

Infiniti je Nissanovo premijum odeljenje. Kada su sportski automobili iz Japana u pitanju, svi prvo pomisle na Hondu, potom na Subaru, pa na Mazdu RX-8, a najbolje sportske automobile zapravo pravi Nissan (GT-R, 370Z, Silvia). Nissan nikada u svojoj istoriji nije prekidao sa proizvodnjom sportskih modela – uvek je u ponudi imao bar tri sportska automobila. Njihovi sportski automobili mogli su da pređu mnogo kilometara pre generalne, za razliku od, na primer, Mazde RX-8. Toyota i Honda do pre par godina nisu imali nijedan sportski model. Ukratko, Infiniti je rasni sportski automobil brižno upakovan u otmeno odelo. Zvuči kao BMW? Nije baš tako: inženjeri Infinitija, kojima je svesrdno pomagao Vetell, rešili su da naprave jednu sasvim drugačiju limuzinu, u čemu su, bez sumnje, i uspeli. Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i testoviautomobila.rs

najbolji-_auto_logo_670-1

Mercedes i BMW mnogi porede, analiziraju, vagaju, ali ovi automobili realno nisu konkurencija jedan drugom. Pravi zaljubljenik u BMW nikada neće kupiti Mercedes i obratno.

Ne zašto što je Mercedes bolji od BMW-a, ili BMW od Mercedesa, već zato što su ovi automobili izgrađeni na posve različitim principima, predstavljaju klasu za sebe i nemoguće ih je porediti. Ako ste vozili ove automobile, jasno vam je u kojoj meri se razliku, ali voleo bih da provozate i Infiniti, jer će ovaj ekskluzivni brend ostati enigma bar još jednu deceniju, ne samo našim vozačima, već i kupcima širom Evrope. Novinari, posebno engleski, ovo obilato koriste, jer prikazi ovog automobila nemaju nikakve veze sa istinom.

Znamo da je novinarstvo odavno dodirnulo samo dno, ali prave ljubitelje automobila sigurno neće moći da prevare tako lako. Posle različitih ružnih (i neistinitih) tekstova o modelu Q50, nameravam da vam, realno opišem sve kvalitete i nedostatke ovog automobila.

Japanski dizajn – japanski filing za upravljačem “Drive by Wire”

Sportske linije, masivna rešetka hladnjaka, velike agresivne svetlosne grupe, moderni japanski dizajn koji je dovoljno avangardan, sigurno će se dopasti ljubiteljima automobila sa Dalekog istoka. Mercedes nudi udobniju novu C klasu, kojoj Q50 nije konkurencija. Međutim, ovaj model je problem za BMW, poznat kao brend koji najbolje povezuje želje vozača i mogućnosti motora, menjača i ogibljenja. Q50 bavarsku “trojku” u svim tim segmentima pobeđuje.

Infiniti je prvi u ovom segmentu uveo “steer by wire” sistem upravljanja. Ovo je prvi serijski automobil na svetu koji ima Hi-tech upravljač, a koji prosto oduševljava. Mnogo je bolji nego što sam to uopšte očekivao.

Poput Mercedesa u E klasi pre više od decenije sa “brake by wire” sistemom kočenja, Infiniti sada donosi tehnologiju baziranu na istim principima. Bez direktne mehaničke sprege između obruča upravljača i prednjih točkova, proces upravljanja se vrši putem kablova, elektronskih jedinica za obradu procesa i elektromotora na oba kraja veze: upravljaču i sponama. Otpor na upravljaču varira od brzine i tipa podloge. Ovo je takođe komfornije rešenje od konvencionalnog, jer se na upravljaču više ne prenose vibracije sa točkova tokom vožnje po lošim putevima. Ova tehnologija se već primenjuje u avio industriji.

infiniti-q50

Ogibljenje je priča za sebe – veoma je sigurno, a uz to jako dobro apsorbuje neravnine sa puta, što čini veoma tiho, gotovo dobro kao na BMW-u serije 3. Neprijatnih vibracija na volanu nema, zato usporite, jer nećete verovati sa kakvom lakoćom se ovaj Infiniti zaleti na 235 km/h, što je ionako legalno samo u Nemačkoj.

Dizelaš od 2,1 litra štedljiv i izuzetno elastičan

Mercedesovih 170 KS je uvek dovoljno, ne samo zahvaljujući pristojnom obrtnom momentu od 400 Nm, već i zbog savršeno usklađenog menjača sa mogućnostima agregata. Gubi se jako malo pri prenosu snage na točkove, trakcija je vrhunska, a međuubrzanja gotovo odlična. Prosečna potrošnja od 7,4 litara na mom napornom testu je zaista nestvarno niska (u normalnoj vožnji nećete trošiti više od 5,5 litara), jer sam ovaj Infiniti “terao” onoliko koliko je on tražio, a mali vrag iz Japana je bio vrlo raspoložen. Infinitijevim inženjerima je bio cilj da najslabiju verziju maksimalno optimalizuju za nisku potrošnju, i zaista, motor rado povuče već na 1.500 o./min. Razvoj snage je izuzetno ravnomeran, pa se to možda nekima neće dopasti.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE  U RUBRICI AUTO NA PORTALU DANAS.RS KLIKNITE DOLE NA LINK:

Testirali smo: Infiniti Q50 2.2d

danas