Stavite narednih dana zimske gume!

Nemate novca.  Živite u Srbiji. Troškovi su veliki, plate mizerne, imate porodicu i ne možete bez automobila. Ali evo zašto ne smete štedeti na zimskim gumama.

Zimski pneumatici kod nas jesu obavezni ali neki vozači i dalje teraju po starom: rizikuju svoj život i živote svoje porodice vozeći automobil sa letnjim gumama i kada je na putu sneg. Dokle mislite tako?

Pitajte Aleksandra Todorovića

Kako da proverim da li je vraćena kilometraža?

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

 

Da li ste kupili zimske gume? Možda bi bilo pametno da to učinite narednih dana. Sva vozila u Srbiji bi od utorka, 1. novembra, trebalo bi da imaju zimske gume, jer ako vas na putu zateknu sneg i led, a vi ste bez zimske opreme i policija vas zaustavi, moraćete da platite novčane kazne koje se kreću od 6.000 do 800.000 dinara! Kazne su zapravo najmanji problem, mnogo gore je ako zbog snega ili poledice sletite sa puta, pa se zbog toga rastanete od života, ili završite kao invalid. Nesreće se ne dešavaju samo drugima.

Proklizavanje i gubitak kontrole nad automobilom u zimskim uslovima vožnje moguće je izbeći samo ako se na automobilu nalaze zimske gume, i pod uslovom da ste brzinu prilagodili uslovima puta. U dve trećine slučajeva, uzroci saobraćajnih nesreća koje se dese zimi, direktno ili indirektno, uključujući i padavine na putu, jesu loše gume. Sada je pravo vreme za montiranje zimskih pneumatika, ukoliko to još niste učinili, pa će vas ovaj tekst ohrabriti da ulaganje u zimske gume nije trošak, već bezbednost vaše porodice koja ne bi trebalo da ima cenu.

Čak ni tzv. All-Terrain gume nisu adekvatne za sneg i led. Na temperaturama nižim od 7 stepeni jedino pravo rešenje za potpunu sigurnost je zimska guma, bez obzira da li na podlozi ima leda i snega ili je kolovoz suv.  Na zaleđenom putu, lamele moderne zimske gume obezbeđuju sigurnu vožnju, dok je letnja guma u potpunosti neupotrebljiva i opasna za vožnju.

U Srbiji je još uvek moguće proći tehnički pregled sa neispravnim i opasnim vozilom. Ispravni automobili su u manjini, a oni sa novim zimskim pneumaticima predstavljaju retkost, a ne pravilo. Polovne gume se i dalje u Srbiji nesmetano prodaju i montiraju.  Zar mora tako?

Razloga za ogroman broj mrtvih na našim putevima, posebno u toku zimskih meseci, ima više, ali glavni krivac je nedovoljna osvešćenost. Ove godine je broj poginulih na putevima veći nego 2014.godine, iako je frekvencija saobraćaja manja. Prosto nardo živi mnogo lošije, i manje vozi svoje automobile. Zašto je onda više mrtvih na putevima?

Trezan vozač sa lošim gumama je jednako opasan kao alkoholičar za volanom. Automobil je veoma opasna “igračka”, koja je daleko opasnija od pištolja: od njega godišnje u Srbiji strada znatno veći broj ljudi.

Na kraju, krivi su i mediji koji ne posvećuju dovoljno pažnje ovoj temi i ne informišu vozače na pravi način koliko je opasno voziti zimi sa letnjim gumama. U Srbiji veliki broj ljudi smatra da nabavka novih zimskih guma predstavlja luksuz što, prema oceni saobraćajne policije, predstavlja opasnu zabludu.

Letnja guma je po snegu neupotrebljiva 

Voziti sa letnjim pneumaticima zimi je kao da upravljate automobilom koji ima gume bez šara, pa i gore od toga.

Za protekle dve decenije industrija pneumatika je toliko napredovala da su zimske gume postale upotrebljive tokom cele godine. Postale su čak i tiše od letnjih guma. Konkurencija je učinila svoje. Kvalitet pneumatika se toliko poboljšao da neki proizvođači nude zimske gume sa kojima je potpuno bezbedno voziti i preko 240 km/h. Potrošnja goriva se ne povećava zbog montiranja zimske “obuće”, a ako je ona ipak povećana, to je zbog temperature vazduha, jer je motoru potrebno mnogo više vremena da postigne optimalnu radnu temperaturu.