Srbi sipaju zejtin umesto dizela

Vozači su ubeđeni da suncokretovo ulje ne oštećuje motor više nego gorivo predviđeno za automobile. Na benzinskim stanicama u Prokuplju kažu da im je promet opao i da znaju da mnogi svoje automobile voze na zejtin. U Nišu može da se kupi ruski zejtin koji je 86 dinara po litru, a litar evro dizela sada košta 140 dinara. To je velika ušteda.

Vožnja na ulje je daleko isplativija, ali ona ne produžava životni vek motora, naprotiv. Automehaničari savetuju vozače da je najbolje da pomešaju evro dizel i zejtin. Pored zejtina, širom Srbije, vozači dizelaša koriste i trafo ulje, ali je njega teže naći.

Majstori upozoravaju da nije dobro ako zejtin ostane u rezervoaru, već treba da se, ako baš mora, iskoristi u “jednom dahu”, što se kaže. Sve je veći broj onih koji ga koriste.

Nije lako preživeti ovu Vladu Srbije, pa se vozači snalaze kako znaju i umeju. Sasvim razumem vozače u Srbiji, kojima je 140 dinara, koliko košta litar evro dizela preskupo (od čega 70 dinara ide državi). Zapravo vozači finansiraju Vladu Srbije, penzionere, i pune budžet, a bogami ga pune i sa besramno visokim kaznama.

najbolji-_auto_logo_670-Nisam zagovornik korišćenja ulja umesto evro dizela, ali ako baš morate budite umereni, i nije mudro da mešate zejtin i dizel u odnosu 50% prema 50% kako neki auto mehaničari savetuju, realno je sve preko 20% zejtina u rezervoaru previše opasno za moderne motore. Ako već morate da sipate zejtin u rezervoar, nemojte ga nikako sipati ako vam je rezervoar prazan, prvo sipajte makar 10 litara dizela, pa onda 7-8 litara zejtina, a onda odmah sipajte 20 litara evro dizela, kako bi se koliko toliko zejtin smešao u rezervoaru sa dizelom.

Malo zejtina u rezervoru povremeno može čak i da produži život pumpe, ali to je potrebno učiniti par puta godišnje, posebno ako vaš motor ima više od 200,000 km, a vožnja samo na zejtin je nužno zlo, i nije preporučljiva.

Priredio: Aleksandar Todorović

Citroen 2CV “Spaček” brži od Ferrarija?

Saveti: kako trošiti manje goriva?

Ne dozvolite da vas akumulator izda: kupite nov na vreme

UPOZORENJE SVIMA: UGRADIO SAM PLIN I PLAČE MI SE!

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

6 komentara na Srbi sipaju zejtin umesto dizela

 1. Milan Vukcevic says:

  Uglavno na zejtin voze vlasnici starih tipova dizle motora sa bos pumpom,nisam bas siguran da ce neko u komon rejl da sipa zejtin…

 2. Miroslav says:

  Trafo ulje je kancerogeno, manite ljudi da ga sipate u kola, njegovim sagorevanjem samo sejete otrov po putu.

 3. Vladimir Petrovic says:

  Zaboravili ste da napišete da zejtin hoće da zaledi, i napravi problem. Zato nije preporučljivo preko zime da mešate ulje i dizel, ili da idete samo na zejtin, jer to je jako veliko opterećenje po motor, koji ne radi tada dobro. Sipajte zejtin u rezervoar kad otopli, na proleće, i dobro kažu majstori, kad sipaš potroši u jednom vožnji. Zato je najbolje sipati zejtin kad idete do sela, vikendice i slično.

 4. Dada says:

  A dizel nije kancerogen???

 5. Poštovana g.Dado, manje se kancerogenih materija ispušta sagorevanjem Euro 5 dizela. Najkancerogenije je sagorevanje trafo ulja, Srbi to kradu, i sipaju u rezervoare. Ali koga je još briga za ekologiju? Imamo najveći broj obolelih od cancera u Evropi. Zar je to važno? Ne znam, procenite sami, moje je da vas informišem.

 6. Branko Stanković says:

  Poštovani,

  za starog pasata, turbo dizel, iz 88 godine, da li je u evrodizel koji sipam bolje dodati neki aditiv ili na rezervar od 60l nasuti 2l motornog ulja 20w40?

Ostavite komentar