Slabe tačke Citroena C5 2.0 HDI?

Pitanje: Poštovati gospodine Todoroviću, kupujem polovan automobil. Nemam puno novca, mogu da skupim oko 3 000 evra, i to je plafon. Svi smo u kući prilično krupni, ja sam oko 120 kg, tri sina svi preko 100 kg, i svi smo preko 190 cm, a ni žena mi nije “sitna”. Ovo pišem, da biste me dobro razumeli, odnosno, ne želim da mi preporučite da kupite Citroen Saxo, jer u njeg ni ženu ne mogu da spakujem, a kamoli sebe. Čitao sam vaš tekst o Euro 3 polovnjacima koje preporučujete, ali niste preporučili C5, koji je meni pristojan auto, veliki auto sa dobrom opremom, i velikim gepekom za malo para, pa me zanima koje su mane ovog automobila. Unapred hvala. Marko.

Pronalazim za vas polovne automobile

 

najbolji-_auto_logo_670-

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Marko, hvala na pitanju. Citroen Saxo preporučujem jer je relativno jeftin za održavanje, jer nije popularan pa košta mala, a inače je sasvim pristojan automobil.

C5 ima specifično hidropneumatsko oslanjanje, pa da krenemo od njega. Najbolji mogući način da proverite stanje oslanjanja je u ovlašćenom Citroenovom servisu. Dizelaši u proseku prelaze oko 30.000 km godišnje, oni koji voze manje, kupuje benzince u Evropi.

Citroen C5 je kod nas sve popularniji. Glavni razlog je povoljna cena, jer ovaj model nije napravio veći uspeh na tržištu. Tipični nedostaci su: otkazivanje putnog računara i navigacije, curenje iz sistema za hlađenje što može dovesti do pregrevanja motora, pa su česti kvarovi na glavi motora. Problemi se elektrikom se redovno beleže, čak 8% Citroena C5 starih 7 godina ima problem sa njom. Kod starijih primeraka procenat je mnogo veći. Proverite menjač, posebno ako zapinje, iako on ni fabrički nije dovoljno precizan.

Citroen C5 se ne može pohvaliti dobrom finalnom obradom, a ima bezosećajan upravljač koji je neprecizan. Veliki prečnik okretanja, i loše preglednost ga ne preporučuju za vožnjom gradom. Motor 2.0 HDI od 90 KS je solidan, ali on pruža tek prosečne performanse, nemojte od njega očekivati neka briljantna ubrzanja. Računajte, da ćete morati da zamenite dizne i turbo punjač relativno brzo. Sigurnije vam je da kupite C5 sa benzinskim motorom, ali bez ugrađenog plina koji samo dodatno uništava motor

Uprkos svima manama, Citroen  C5 je jedan od najboljih i najpouzdanijih automobila koje je Citroen konstruisao u poslednjih 20 godina. Iako je C5 relativno skup za održavanje zbog sofisticiranog hidropneumatskog ogibljenja, ukoliko kupite dobro održavani model, može vam se posrećiti, jer ima puno  zadovoljnih vlasnika ovog francuskog automobila. Doduše, ima i primera problematičnih serija C5 sa “poludelom” elektronikom, pa veliku prednost treba dati redovno održavanim modelima.

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

VW Passat B5 jeste pouzdaniji i kvalitetniji automobil od Citroena C5, i u Srbiji mnogo popularniji, ali razlika nije tolika, koliko se može naslutiti iz cene. Jednostavno, pravila tržišta su neumoljiva, i cena polovnjaka zavisi isključivo od tražnje, a ne samo od realnog kvaliteta. Kod francuskog automobila mnoge odbija plastika prosečnog kvaliteta, koja povremeno zna da “peva” neku svoju pesmu, ali to se ponekad dešava i kod “bezgrešnog” Passata. Drugim rečima, Citroen C5 zaista deluje skromnije, jednostavnije, ali na to vrlo brzo zaboravite kada konstatujete koliko bogatu opremu dobijate za “smešno” malu cenu. Ako pri tome imate u vidu da je PSA agregat od 2.0 litra – HDI, sa common-rail sistemom direktnog ubrizgavanja goriva u cilindre, moderniji, tiši i uglađeniji od proverenog VW-ovog TDI dizelaša, onda ova dilema postaje još i teža. Francuski motor od 2.0 litra raspolaže sa 90 i 110 KS (snažnija verzija je bolja), i obrtnim momentom od 250 Nm (kome treba više, preporučujem agregat 2.2 HDI od 136 KS), što je dovoljno za odlična međuubrzanja.

Redizajnirani Citroen C5 nakon 2004.godine je mnogo bolji

Citroenov motor, koji se takođe ugrađivao i u Peugeot 406, ali i u neke manje modele iz koncerna PSA je štedljiv i pristojno elastičan. Kada je u pitanju bezbednost, Passat za nijansu bolje koči, ali C5 nudi više bezbednosti kada do sudara ipak dođe, jer je na EuroNCAP kreš testu osvojio 30, nasuprot 28 poena VW-ovog Passata. Citreoen je 2004. godine uradio temeljni redizajn modela C5, i pri tome napravio brojne izmene na karoseriji, koja je osvojila čak 36 poena, zato kupite noviji, redizajnirani model. Nemojte kupovati Citroen C5 2.0 HDI jer ne možete da priuštite neki drugi model u ovoj klasi, obiće vam se to o glavu. Citroen C5 možete kupiti za malo novca, ali ga ne možete održavati sa malo para, to je ipak relativno luksuzan automobil, dakle nikako nije za one za prosečnom platom, ili malo većom od nje.

Kvarovi na Citroenu C5

Ceo električni sistem na Citroen C5 je mreža puna misterija. Problemi sa bočnim električnim podizačima stakala, grejanjem sedišta, ventilatorom hladnjaka. Međutim, posebno je hirovita elektronika. Problemi sa putnim računarom, elektronskom kontrolom blokade i centralnim zaključavanjem.

Benzinski motori nisu najdugovečniji u klasi, čest je problem pregoreli dihtung glave motora i curenje iz sistema za hlađenje. Gumene cevi i oko hladnjaka treba pažljivo pregledati. V6 motor nije za dugoročna toplotna opterećenja. Ovo može završiti čak i pucanjam jedne od glava. Pre kupovine bilo kojeg Citroena C5 (ili bilo kojeg automobila) proverite efikasnost motora tokom vožnje ako je to ikako moguće. (auto placevi mogu samo jednom da izdaju probne tablice za jedno vozilo – još jedan idiotski zakon u Srbiji).

Turbo diezelaši common-rail imaju problema sa gumom na remenici, komponente od gume se razdvoje i moraju se zameniti. Zahtevaju detaljno ispitivanje. Rad HDI motora može biti neravnomeran, ne toleriše gorivo lošeg kvaliteta. Verzije sa DPF zahtevaju korišćenje posebne tečnosti u sistemu sagorevanja, što povećava troškove. Takođe je posle nekog perioda potrebna zamena DPF filtera, preporučujem original, ali znajte da je preskup, i da nije za vaš džep.

Citroen C5 nije baš najbolje prošao na ispitivanju pouzdanosti. Čak 50% svih kvarova su elektronske prirode, a stvari odjednom i naglo. Najviše pažnje obratite na kontrolnu tablu i klima uređaj. Kada to dobro pregledate, pogledajte i ostatak elektronike na kolima. Samo hidro-pneumatsko vešanje ne zahteva dodatno održavanje, mada se dešavalo da otkaže hidraulična pumpa ili da sistem, sam po sebi reši da podešava visinu automobila. Kvačilo zna brže da strada kod 2,0 HDI verzije zbog velikog obrtnog momenta motora, popravka nije jeftina, pa dobro proverite ispravnost ovog dela, pri kupovini.

Automobili iz prve godine proizvodnje su ili pozivani u servis ili im je prilikom redovnih servisa rađene prepravke. Ali broj promena i poboljšanja su značajna. Međutim, svi elektronski problemi ili nespretnosti u prvoj fazi proizvodnje, nisu eliminisani.

Najčešći problemi:

Loš rad motora je često uzrokovan zaglavljivanjem EGR ventilom od prljavštine.

Motor 1.8 16V ima često probleme sa neispravnom lambda sondom.

Uobičajeni problem sa 2.0 benzinskim motorima, motor radi neravnomerno i loše reaguje na gas tokom vožnje. Problem je rešen reprogramiranjem ECU motora.

2.0 16v motor na Citroen C5 proizvedenim do maja 2001., mirnoća rada motora je poremećena. Izazvana problemom cevi sa EGR ventila, trenje cevi o okolne mehaničke delove. Ova stavka je ispravljena u kampanja fabrike sa početka 2002., zamenjena obloga cevi i zamenjena cev.

Benzinski motori kvar bobine posebno kod Citroen C5 3.0 V6.

Problemi sa hidropneumatikom kod Citroen C5 3.0 V6, velika težina motora.

Kod Citroen C5 opremljenih sa dizel motorima i proizvedenih pre restailinga modela, postoje problemi sa čestim začepljenjem DPF filtera, koji zahtevaju potpunu promenu na oko 4 godine.

Plivajući zamajac je problem. Na Citroen C5 1.6 HDI 110, osećaj naglog “udaranja” često se pogrešno pripisuju nosaču motora ili prednjoj osovini.

Kod 1.6 HDi verzije proizvedenih do početka 2005., bilo je čestih problema sa nepouzdanim paljenjem. Neophodno je da se reprogramira ECU motora.

Na HDI dizel motorima, čest je kvar potisnog ležaja kvačila i plivajućeg zamajaca, što ukazuje veoma nestabilan rad motor u praznom hodu i tokom promena brzine. Javlja se nakon pređenih 150.000 km.

1.6 HDI motor. Citroen C5 proizveden do proleća 2005., bilo je problema sa ubrizgavanjem. Loše elektronsko upravljanje. Rešenje reprogramiranje ECU.

Kod 1.6HDI dizela dolazi do redovnih problema sa turbo punjačem usled nedovoljnog podmazivanja. Za potpune eliminacije grešaka je potrebno promeniti turbo punjač, pumpu za ulje i sve hidraulične veze sa motorom i turbo punjačem, imaju i probleme sa polomljenim plastičnim štapićima od merača nivoa ulja u motoru, koji onda završiti u rezervoaru za ulje.

Kod Citroena C5 2.0 HDI i 2.2 HDI koji su proizvedeni do septembra 2001., imaju izraženi pad snage motora ili automobil neće da upali. Uzrok je kvar pumpe za gorivo (oksidacije bakra unutrašnjeg dela) koja se nalazi u rezervoaru. Ovo je ispravljeno u kampanji fabrike sa početka 2002., zamenjena pumpa.

Motor 2.0 HPI. Na Citroenu C5 proizvedenim do maja 2001., poremećeno funkcionisanje, manju snage i lošije performanse. Uzrokovane kvarom unutrašnjeg zaptivanja pumpe za ubrizgavanje. Ovaj problem je ispravljena u kampanja fabrike sa početka 2002., bila je zamenjena pumpa, ako je bilo potrebno.

2.0 HDI motor. Na Citroen C5 proizvedenim do juna 2001., poremećen prazan hod motora. Izazvana kolom EGR ventila. Trenje izazvano između cevi EGR ventila i poklopca motora. Ova stavka je ispravljena u kampanji fabrike sa početka 2002., novi poklopac motora i nova cev cevi.

Kod Citroen C5 opremljenih sa dizel motorima 2.2 HDi, postoji problem sa zupčastim kaišom, to može biti zbog prodiranja vode u oblasti zupčastog kaiš, kaiš pukne i prouzrokuje štetu motora.

Kod dizela 2.2 HDI dolazi da često upali svetlo upozorenja koja ukazuje na problem sa izduvnim sistemom ili DPF filter, uprkos činjenici da nije bilo nikakvih problema.

Dizel motorom 2,2 HDI ima uobičajene probleme sa senzorom od ulja u motoru i prodorom vode u filteru vazduha i posledičnim problemom sa MAF senzorom.

2.2 HDI motor. Na Citroen C5 proizvedenih do aprila 2001., rizik od loma lanca koji povezuje dve bregaste osovine. Može izazvati kvar motora. Leta 2002. sistematska zamena ovog malog lanca.

2.2 HDI motor. Na Citroen C5 proizvedenim do juna 2001., moguće curenje dizela na crevu na povratnoj liniji goriva. Izazvano trenjem sa okolnim mehaničkim delovima. Ovo je ispravljeno u kampanja sa početka 2002., revidirano oblaganje cevi, cev zamenjena, ako je bilo potrebno.

Uobičajeni problemi sa automatskim menjačima, grub je i teško se pomera ručica. Za taj problem u velikoj meri krivi probleme sa elektronikom. Iz fabrike su naknadno informisali da je neophodno da se preveze 60 000 kilometara pre promene ulja.

Citroen C5 opremljena automatskim menjačima, proizvođena do sredine 2004., problema sa prebacivanje menjača rešen reprogramiranje.

Zbog pogrešnog izbora materijala za montažu zadnjeg kočione čeljusti, potonji često problemi sa korozijom i problemima sa kočenjem.

Ručna kočnica. Na Citroen C5 proizveden do januara 2002., rizik od loma drške ručne kočnice.

Hidro-pneumatska suspenzija. Na Citroen C5 proizvedenim do oktobra 2001., postojao rizik od kvara elektronske kontrolne suspenzije. Izazvan ulaskom vode u kompjuter koji upravlja suspenzijom. Ova stavka je ispravljena u kampanji sa početka 2002.

Hidro-pneumatska suspenzija. Na Citroen C5 proizvedeni do aprila 2001., moguće neznatno curenje na hidrauličnom sistemu, curenje kroz creva „povratka“ od cilindara prednjeg vešanja. Izazvane nepravilnim vezivanjem creva. Ova stavka je ispravljeno u kampanji sa početka 2002. promena stege (metalne umesto plastične) na cevi prednjeg vešanja.

ESP sistem. Restilizovani Citroen C5 proizvedeni do decembra 2004. Rizik od prekida rada ESP sistema. Uzrokovana lošim prenosom signala koji daje ugao volana na ploči elektronike. Problem rešen u akciji marta 2005.

Citroen C5 pre restailinga dolazi do intenzivnog trošenja zadnjih guma.

Citroen C5 proizvedena do sredine 2002., moguća pojava buke i vibracije od ispod zadnjih točkova, posebno na desnoj strani. Da bisti rešili ovaj problem instalirani su dodatni metalni tegovi i dodatni penu ispod sedišta, ali nisu bili dovoljno efikasni. Kompletna eliminacija problema prati revidirane modele, kada su ugrađen novi tip zadnjih amortizera.

Ukoliko vam crkne katalizator verovatno ćete u nekom momentu imati problem sa sajlama menjača posto se zbog pregrevanja katalizatora počinje teže kretati kroz bužir.

Ukoliko primetite koroziju na zadnjem loncu bez brige, nije za zamenu već treba samo da skinete limenu oplatu, ispod je skoro sigurno zdrav lonac.

Ceo električni sistem na Citroen C5 je mreža puna misterija. Problemi sa bočnim vozačevim električnim prozorima, grejanjem sedišta, ventilatorom hladnjaka. Međutim, posebno je hirovita elektronika. Problemi sa putnim računarom, elektronskom kontrolom blokade i centralnim zaključavanjem.

Pronalazim za vas polovne automobile