Šipovo: Gradić u koji se dolazi zbog prirode!

Jedan gradić, a leži na pet bistrih rijeka. Stotine prirodnih ljepota, a mnogo više oduševljenih turista. Svi su danas potrači da žive u velikim, smrljdljivim gradovima kao što su Beograd, Zagreb ili Sarajevo, a zaboravili su prednosti malih mesta.

Oko 10.000 mještana, a isto toliko srdačnih i vrijednih ljudi. Mala opština, a kolijevka brojnih intelektualaca. Ukratko, tako su Šipovljani opisali svoj zavičaj, ogorčeni na sliku koju u rialiti šouu “Parovi” o sebi, a plaše se i o njima, u svijet šalje njihov sugrađanin Ilija Grahovac, u javnosti poznatiji kao Zmaj od Šipova.

najbolji-_auto_logo_670-

Odredište za posjetioce iz brojnih dalekih zemalja, koje je očarao ovaj turistički biser, posjetila je i ekipa “Nezavisnih”, te smo razgovarali sa lokalnim rukovodiocima i mještanima, i gotovo jednoglasno su poručili: Šipovo i Zmaj od Šipova su – nebo i zemlja.

Grad na krajnjem jugozapadu RS, odnosno zapadnom dijelu BiH, ima turističke potencijale koje je teško pobrojati. Okružen je planinskim ljepoticama Vitorog, Plazenica, Ravna gora, Gorica, Lisina i Čardak, a leži na bistrim rijekama Plivi i Janju, te Sokočnici, Lubovici i Volarici.

Dragan Sladojević, Foto: A. Čavić

Šipovo je nezaobilazni dragulj ruralnog turizma, ali i mjesto koje posjetiocima nudi brojne ostale sadržaje. Ukoliko ste ljubitelj sela, na raspolaganju vam je širok spektar ponuda. U lokalnom informativnom centru, kroz brošure, savjetuju vas da uz jutarnju kafu osjetite i buđenje prirode, posmatrajući čarobne pejzaže.

Ima i onih koji bi poželjeli da se pridruže poljoprivrednicima u obilasku stoke, ili u kosidbi, i možete biti posmatrač ili učesnik, što zavisi od vas. Ako se umorite, miris zdrave, tradicionalne hrane, probudiće čula, a ako se u vama probudi želja da i sami obogatite vlastitu trpezu, možete se “baciti” u potragu za gljivama, šumskim plodovima, ljekovitim biljkama…

sipovo-okolina

Ukoliko vas na akciju podstakne sportski duh, u Šipovu imate idealne uslove za mušičarenje. A, ako vam je do još veće avanture, preporučuju vam planinarenje, kao i biciklizam, za šta vas čekaju idealne staze.

Za izlete vas očekuju i Janjske Otoke, najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu.

šipovo

Svakako vam Šipovljani preporučuju da posjetite i prašumu Janj, čija je površina 295 hektara, a udaljena je oko 30 kilometara od Šipova. Ako vam je do kupanja, pored rijeka, očekuje vas i jezero Đol, popularno zbog tople i mirne vode, koja obiluje ribom, pa je primamljivo i za ribolov.

Ne biste, kažu Šipovljani, smjeli da ne posjetite ni pećine, najznačajniji spomenik srednjeg vijeka na ovom području – tvrđavu Sokograd, srednjovjekovne stećke i manastir Glogovac, kao ni izvore rijeke Plive – najveći izvor pitke vode u Evropi. To je samo dio prirodnog bogatstva.

USPJEŠNI LJUDI

Šipovo ima još jedno bogatstvo, a to su ljudi.

U gradu, iz kojeg, pored brojnih proslavljenih sportista, umjetnika, intelektualaca, potiče i narodni heroj Simo Šolaja, akcenat stavljaju upravo na uspješne sugrađane. U lokalnoj kafani srećemo nekoliko muškaraca, uključujući i Đuru Tešića, koji je, čini se, postiđen načinom na koji Zmaj od Šipova predstavlja njegov i svoj grad.

“On neka medijska ličnost?! Ma, normalan čovjek treba da se stidi za njega! Pišite vi o boljim ljudima odavde. Pišite koliko je mladih odavde pozavršavalo fakultete, koliko imamo doktora nauka. To pišite, jer to su pravi ljudi”, sugeriše nam Tešić.

Njegov trag odvodi nas do sjedišta ove lokalne zajednice, gdje nas dočekuje Dule Piljić, zamjenik načelnika opštine Šipovo, te nam odmah poručuje da o Zmaju ne želi da razgovara, jer ima puno važnijih poruka da pošalje. Ne štedi riječi dok govori o njegovim uspješnim sugrađanima.

“Što se tiče procenta studenata koji završavaju fakultete, možemo se svrstati u sam vrh Republike Srpske. Poznati smo i po velikim sportistima, naučnim radnicima, ljudima uspješnim u svim sferama, od politike, privrede, bankarstva. Ovdje su rođeni vrsni ljekari, univerzitetski profesori, generali”, naglašava Piljić.

GOSTI DOBRODOŠLI

Dotiče se još jednog bogatstva kojim se ponose – turistički potencijal, gdje se posebno ističe seoski turizam, koji je utemeljen na jedinstvenoj prirodi, a dograđuju ga gostoprimivi domaćini.

“Turisti su za naše rijeke rekli da se ne mogu porediti ni sa jednim područjem. Posebno su nam ukazali na gostoprimstvo ljudi, čija su srca meka. Ovdje je gost uvijek ponuđen i hranom i pićem”, ukazuje Piljić.

Red je bio da se uvjerimo da li je turizam, zaista, jedna od žila kucavica opštine Šipovo, pa odlazimo i u lokalni turistički informativni centar, gdje srećemo nekoliko radnika, koji su nas slušali sa velikom pažnjom. Nismo turisti, ali smo ipak, dobrodošli.

“Mislim da, u 90 odsto slučajeva, stanovnici Šipova imaju negativne komentare prema onom što taj čovjek priča. Kada izjavi da je predstavnik Šipova, to mi ne prija. On priča da ljudi ovdje nemaju struju, kablovsku televiziju, što nije tačno! Takva slika grada nam ne treba. Naš grad obiluje prirodnim bogatstvom, gostoprimivim ljudima. Gosti su oduševljeni”, kaže Božana Rošić-Ilić, v.d. direktora Turističke organizacije Šipovo.

NEZAOBILAZNA TEMA

Iako se većina Šipovljana ograđuje od Grahovca, on je neizostavna tema na ulici. I u Srednjoškolskom centru “Petar Kočić” učenici u hodnicima šapuću “šta je Zmaj juče uradio”.

Neki od poznatih Šipovljana

Simo Šolaja, narodni heroj
Stanko Rakita, dječji pjesnik
Radomir Antić, fudbalski trener
Darko Miličić, košarkaš
Miroslav Raduljica, košarkaš
Nikola Rađen, vaterpolista
Tadija Kačar, bokser
Slobodan Kačar, bokser

Više na sajtu www.Nezavisne.com

najbolji-_auto_logo_670-

simo-solaja-sipovo

Ostavite komentar