Saveti: Otkrivamo vam kako da lako prodate auto

Prodaja automobila može da bude veoma naporna i stresna. Zbog toga, mnogi od vas pristaju na mnogo nižu cenu od one realne, i prodaju svoj automobil rođaku, poznaniku ili kolegi sa posla. Najbolje je ipak da prodajete automobil sami, jer kupci pre svega vole da kupe vozilo od poznatog vlasnika, a uspećete i da dobijete sasvim sigurno više novca. Ukoliko ne želite da izgubite mnogo vremena prilikom prodaje automobila, a nastojite da dobijete solidan iznos za svoj automobil, potrebno je da se pridržavate nekoliko osnovnih saveta. Nemojte preterivati sa hvaljenjem automobila – bićete “pročitani”. Iskreno opišite sve mane automobila, ali sa merom: ukažite kupcu šta mora uskoro da popravi. Ne perite motor, jer ćete time samo odbiti kupca.

1) Najvažnije je da shvatite da vaš automobil vredi manje nego prošle godine, odnosno mnogo manje nego kada ste ga kupili, iako ste u njega uložili puno novca za održavanje. Pogledajte koliko vaš automobil u proseku košta u oglasima i odlučite se pre za prosečnu, nego za nerealno visoku cenu. Preteranom cenom odbićete ozbiljne kupce, koji ne žele da gube vreme sa nerealnim prodavcima.

Tekst: Aleksandar Todorović

2) Navedite realnu, a ne tri puta manju kilometražu, kao što to čini većina prodavaca u oglasima. Svako ko se barem malo razume u automobile zna da dizelaši u proseku godišnje prelaze između 20.000 i 30.000 km, a benzinci osetno manje, ukoliko nemaju instaliran gasni uređaj. Ukoliko niste sigurni koliko je vaš automobil realno prešao, tako i napišite, slikajte kokpit, i zumirajte broj sa pređenim kilometrima. Obavezno naznačite da je moguća svaka provera u servisu navedene kilometraže. Kad se potencijalni kupac javi, budite otvoreni za svaki vid kontrole, nemojte ništa bitno skrivati. Ako vaš automobil ipak ima neki ozbiljan kvar, moj vam je savet da to popravite pre prodaje, jer će vam kvar oboriti znatno više cenu vozila nego što će koštati  i sama popravka. Na kraju, auto sa ozbiljnim kvarom danas sa velikom ponudom vozila, i realno ne može da se proda.

3) Navedite kompletnu opremu koju imate u automobilu. Ono što je vama možda nevažno, nekom drugom može puno značiti. Potrudite se da napišete tačne podatke za snagu motora, naziv verzije modela i slično, jer svaki peti oglas ima netačne podatke, što zbunjuje i odbija kupce.

4) Preporučljivo je da pre prodaje malo “doterate” automobil. Obavezno ga operite spolja i iznutra, kako biste pokazali potencijalnom kupcu da brinete o svom vozilu i da ne želite da sakrijete eventualnu koroziju ili ogrebotine. Mudro je i da zamenite ulje i filter ulja – ako vam motor nije u najboljem stanju, lakše će i bolje raditi sa novim uljem i manje će se dimiti. Agregat nemojte prati, jer ćete time biti veoma sumnjivi, i time ćete odbiti sve ozbiljne kupce.

5) Ukoliko dobijate suviše nisku ponudu za auto, nemojte odmah odustati od prodaje. Pokušajte da tu ponudu bar malo izmenite u svoju korist, jer su šanse da dobijete tačno traženu sumu male – naročito ako ste pri određivanju cene malo preterali. Cene po kojima se polovnjaci zaista prodaju znatno odudaraju od cena koje vidite u oglasima. Mudro je da zapišete telefon kupca i kažete mu da ćete razmisliti o njegovoj ponudi. Može se desiti da kasnije dobijate samo gore ponude. Ozbiljnom kupcu odmah predložite da provoza automobil, prethodno proverivši da li je poneo vozačku dozvolu. Predložite mu da auto pregleda njegov majstor ili da ga odvezete u servis. Ukoliko ste nedavno kupili, zamenili neki deo pokažite obavezno prodavcu račune, i datume ne njima. To će svakog kupca ohrabriti da nastavi pregovore sa vama, jer će ispred sebe imati prodavca automobila koji je redovno održavao vozilo koje prodaje.

6) Oglašavajte automobil pre svega preko interneta, jer se veći deo kupaca nalazi tamo. Nemojte preskočiti oglasnike, novine, jer i dalje u Srbiji ima puno ljudi koji ne koriste računar. Isplativo je da pre davanja oglasa obavite prenos automobila na svoje ime ukoliko vozite na ovlašćenje, pošto time sebi znatno olakšavate prodaju. Mnogi kupci uopšte ne razmatraju kupovinu automobila od nekog ko nije vlasnik vozila – dodao bih, sa pravom.

7) Nemojte napraviti grešku u koracima, jer pored najvećih sajtova za oglašavanje polovnih automobila, imate i puno manjih sajtova, ali nemojte preskakati ni lokalne sajtove. Odnosno, ako živite u Vranju, lakše ćete prodati auto nekom u Vranju, nego u Pančevu, na primer. Iskoristite sajt Lakodokola.com koji ima jako veliku posećenost, i trenutno se mnogo reklamira, i to svuda, od televizije preko najposećenijih sajtova širom Srbije, Veliki broj kupaca posećuje navedeni sajt, a dileri polovnih vozila još nisu shvatili prednost reklamiranja kod njih. na portali Lakodokola.com dominiraju oglasi fizičkih lica, što vama ide u korist, jer su samom tim cene nešto veće nego na sajtovima gde dominiraju auto placevi i preprodavci.

8) Uvek navedite šta uskoro treba zameniti na automobilu, kada ste poslednji put bili na servisu i šta ste zamenili, a bilo bi dobro i da imate račune kod sebe, kako vaš priča ne bi bila “prazna”. Servisna knjižica u velikoj meri pomaže pri prodaji automobila, naročito u tome da dobijete odličnu cenu za auto, pa je obavezno pomenite ukoliko je imate. Održavanje automobila u ovlašćenom servisu znatno diže cenu svakog modela, pa to nikako nemojte da propustite da iznesete.

9) Dobro je navesti da li ste prvi ili drugi vlasnik i koliko je automobil dugo kod vas, jer ste time u velikoj prednosti u odnosu na preprodavce koji, sve i da žele, ne mogu kupca da posavetuju šta sve moraju da poprave na automobilu. Lakše je prodati registrovan auto – time dokazujete da je vozilo barem u solidnom, voznom stanju. Na kraju, nemojte propustiti da navedete i dobre strane vašeg automobila – svakako, sa merom. Što iskrenije odgovorite na sva pitanja koje vam kupac bude postavio.

10) Bez nervoze molim. Automobili su u Srbiji skupi, kao i njihovo održavanje, a ne treba zanemariti ni troškove registracije i osiguranja. Ako vam je resgistracija pri kraju, kupcu obavezno ponudite da mu vi platite polovnu regsitracije. Sa kupcem obavezno “testirajte” automobil – prvo na putu, a potom, i u servisu. Nemojte biti nervozni, i nemojte požurivati kupca. Pustite ga da u kanali sa majstorom detaljno pogleda automobil. Time ćete pokazati da nemate šta da krijete, ali ćete se i osigurati od budućeg eventualnog kvara, jer je kupac imao uvid u pravo stanje vozila, i ne može kasnije da vas optužuje za novonastali kvar. Uostalom, vi prodajete polovan, a ne nov automobil.

11). Iskoristite rubriku “Pitajte Aleksandra Todorovića”. Ukoliko ne poznajete dobro automobil koji prodajete, krajnje je vreme da se informišete o prednostima vozila koje imate u odnosu na konkurenciju.  Pošaljite mi pitanje. Pre toga možete pročitati odgovore na brojna pitanja u kojima ćete sigurno pronaći neke zanimljive teme i automobile.

Ostavite komentar