Saveti: Na volanu automobila ima više bakterija nego u javnom WC-u

Tužno je, ali istinito, da ne vodimo dovoljno računa o higijeni. Retki su oni vozači koji su svesni da na volanu svog automobila imaju više bakterija nego u javnom WC-u. Sumnjate? Temeljna istraživanja su to pokazala, i dokazala, uostalom, kad ste poslednji put oribali upravljač u vašem automobilu? Volan je prljaviji od javnog WC-a, i po kvadratnom centimetru (a ne metru) ima ih i preko 800, to je jako velika brojka, i izvor raznoraznih bolesti. Da li vam je sada jasno zašto ste prošlog meseca imali ozbiljan proliv, i visoku temperaturu? Setili ste se, dobro je ako je tako, od sada perite ruke nakon dodirivanja volana, mada ni to nije uvek dovoljno.

Priredio: Aleksandar Todorović

Problem sa bakterijama, virusima još je izraženiji preko zime. Grip još nije stigao u Srbiju, ali evo tu je za koju nedelju, ili možda koji dan. Lekari svake godine upućuju jedne te iste savete, ali se pritom premalo pažnje posvećuje potencijalnim izvorima zaraze. Priznajte, da li ste ikad pomislili da unutrašnjost automobila može biti leglo opasnih bolesti?

prljav autoNemojte dozvoliti da i vaš automobil izgleda ovako: redovno ga čistite i perite.

Najnovija istraživanja pokazala su da se u prosečnom automobilu nalazi na hiljade, a u zapuštenom vozilu stotine hiljada raznih virusa, grinja, bakterija, koje u svakom trenutku mogu ugroziti zdravlje putnika, i naravno zdravlje vaše dece.

Aston UniversityStručnjaci britanskog Aston University, ekspertski tim iz Birminghama je u istraživanje uključio čak 1376 automobila i njihovih vlasnika. Vlasnici su ispunjavali upitnik, a njihovi su automobili detaljno pregledani u potrazi za nevidljivim bakterijama. Neki rezultati su bili vrlo loši, gotovo poražavajući. Na volanu, ručici menjača i delovima armature pronalazili su bakteriju Escherichia Coli (E.Coli), salmonelu te kampilobakter, koje mogu biti opasne po život. U enterijeru pregledanih automobila u proseku su našli 283 bakterije po kvadratnom centimetru, a u najgorem slučaju 850! Uverljivo najviše bakterija u svim automobilima nalazilo se na ručici menjača.

Još dramatičniji je podatak potvrdio tim londonskog univerziteta Queen Mary, koji je dokazao da je volan prosečnog automobila čak devet puta prljaviji od daske WC školjke u javnom toaletu. Volan u proseku ima devet puta više bakterija od WC daske.

Sexy Car  Wash2jpgRazne bakterije svakodnevno se unose u automobil najviše prljavim cipelama. Zato kad perete automobil, uvek ga perite, i spolja, i iznutra, na takvim stvarima nemojte štedeti.

U svim automobilima bile su prisutne bakterije poput stafilokoka i mikrokoka, koje su inače česte na ljudskoj koži i nisu opasne sve dok imunitet nije oslabljen. Istraživanje je pokazalo kako su najugroženija grupa automobila oni u kojima se često voze mala deca ili kućni ljubimci. Kod tih automobila vrlo su česti klasični bacili, koji se u unutrašnjost unesu prljavim cipelama, ili šapama psa. Mačke su daleko čistije, one za razliku od pasa ne jedu svoj izmet. Svakako da mnogo bakterija ostane posle seksa u automobilu, ali to na navedenim univerzitetima nisu ispitivali, pa ko još vodi ljubav u automobilu?

Car_sexPosle seksa u automobilu obavezno odvezite auto na temeljno pranje iznutra.

Imajte na umu da se virusi i bakterije se brzo množe, i naravno prisutne su i na sedištima, ali i u otvorima ventilacije pa čak i u prtljažniku. Klima uređaj koji nije redovno održavan, može ozbiljno ugroziti zdravlje vašoj porodici. Virusi, bakteriji i gljivice proizvode smrad, ali izazivaju i bolesti opasne po život. Respiratorne infekcije nisu za šalu, zato očistite kanale klima uređaja, zamenite filter klime, i odradite po potrebi tretman čišćenja.

Smrad iz klime znači da je potreban temeljan tretman čišćenja klima uređaja specijalnim sredstvima. Smrad iz rashladnog uređaja znači da su vam u sistemu gljivice, buđ, bakterije, i možda čak i virusi, koji će jako loše uticati na zdravlje vaše porodice. Zbog toga, dok ne očistite klimu u proverenom servisu, nemojte koristiti klima uređaj, imaćete više štete nego koristi. Pravilnom upotrebom klime, možete znatno umanjiti šanse da se u kanalima stvori smrad. Nije preporučljivo uključivati klimu kada motor automobila nije zagrejan, ili kada automobil stoji ili mili u koloni. Ako baš morate da uključite klima-uređaj, podesite strujanje vazduha na minimum. Kod povremenih uključivanja ili vožnji na kratkim rutama, isparivač nema dovoljno vremena da se osuši, a upravo je vlažan isparivač podloga za razvoj bakterija i gljivica koje počnu da zaudaraju kada se namnože, pošto dolazi do raspadanja. Stoga je pametno isključiti klimu par minuta pre prestanka vožnje, čime ćete omogućiti isparivaču dovoljno vremena da se osuši.

PITANJE NEDELJE: Koji odabrati od navedena 3 automobila?

Plivajući zamajac: pitanja i odgovori

Zimske gume – ovo morate znati

Otkrivamo: Vraćanje kilometraže u Evropi i Srbiji

Ostavite komentar