Proverite mi Hondu Jazz iz oglasa

Pitanje: Poštovani g-dineTodoroviću, meni je drago što postoji neko ko želi i može da podeli svoje znanje u ovoj zemlji. Sačekaću Vašu analizu, ali moram da Vas odmah pitam za jedan auto, da ne bi “otišao” ako se ispostavi da je dobar jer mi uslovi odgovaraju.

Radi se o ovoj Hondi: 2006 Honda Jazz 1.5 i-VTEC za 4.450 €
http://www.polovniautomobili.com/oglas4646876/honda_jazz_15_vtec/
 
Piše da je prešla samo 65,000km, što mi je malo sumnjivo, a na slikama ne deluje da je udarana ( mada to ne mora ništa da znači).
 
Ako mislite da vredi da je zajedno pogledamo, javite mi pa da se dogovorimo oko vremena. Ja ću u svakom slučaju otići da je vidim ovih dana ( do utorka). Pozdrav, Vladimir.
 
Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Vladimire, hvala na poverenju, hvala što podržavate moju želju da živim od pisanja odgovora, i hvala što ste mi uplatili novac, a u isto vreme se zahvaljujem svima koji su mi platili za odgovor, a posebno onima koji su mi uplatili novac samo zato jer godinama čitaju moje savete, tekstove koji su im pomogli da naprave pravi izbor prilikom kupovine automobila.
 
Ukoliko neko smatra da je 499, odnosno 999 dinara puno za moj odgovor, imate rubriku Ovaj ili Onaj,  koja je besplatna, i u kojoj možete dobiti savet za kupovinu, naravno u skraćenom obliku. Oni koji plate za odgovor, mogu da mi pošalju još nekoliko pitanja, i ja ću ih besplatno posavetovati, i naravno proveravati linkove oglasa koje mi pošalju.
 
Znam da su neki moji čitaoci ogorčeni što posle 11 godina naplaćujem odgovore, ali ja ne mogu da živim bez novca, jer imam samo ovaj sajt, i to mi je jedini izvor prihoda. Nemam servis, kafić, ne prodajem ukradenu robu, niti automobile sa vraćenom kilometražom. Ne uzimam mito kao policajci, carinici, šalterski radnici i inspektori.

Ja ne bih ni gledao ovu Hondu, a ne bih je ni kupio, a evo i zasto:
 
E sad uvaženi g.Vladimire da se vratimo na vaše pitanje. Automobil oglašen na sajtu mislim da ne može biti 2006.godište, jer se Honda Fit (jako sličan model Hondi Jazz), prodavala u Americi od 2007.godine, to su podaci koje ja imam. Jeste se prodavala samo sa motorom od 1.5 litara i 87 KW odnosno 117 KS, nisam uspeo da nađem verziju od 110 KS za američko tržište (ali postojala je verzija sa 110 KS za neka druga tržišta u svetu, da li onda je ovaj Fit iz neke druge zemlje, a ne iz Amerike, vrlo moguće), ma već ovde možemo sumnjati da nešto sa papirima nije u redu.
 
Inače, već godinama nije moguće da se uveze automobil u Srbiju koji nije Euro 3 ili 4, odnosno nije moguće uvesti i ocariniti američku Hondu Fit. Kad je uvezen ovaj automobil?
 
Trvrdi da je uvezen iz EU, ali da li ima papire da automobil ispunjava Euro 3 odnosno Euro 4 standard. Naša carina ne želi da carini automobile koji su naknadno ispunili ovaj standard, odnosno moguće je cariniti samo automobile koji su prilikom napuštanje fabrike ispunjavali Euro 3, 4 ili 5 standard.
 
Možda pomenuti gospodin može preko neke veze, “mućke” da ocarini ovaj automobil, a može da se desi da vam ga kasnije oduzmu, zbog ove ili one nepravilnosti. Osim toga, provera da li ja  ovaj automobil ukraden, vrši se tek nakon što se automobil registruje, u narednih 15 dana. Ako vas MUP do tada ne pozove, auto verovatno nije ukraden.
 
Ovo vam sve pišem jer se u Srbiji prodaje jako mnogo ukradenih automobila, koje će vam oduzeti na prvoj šengenskoj granici (Mađarska, Grčka, Slovenija). Dozvoljavam da je auto legalan, i da na neki “volšeban” način ova Honda jeste 2006.godište, ali sve to treba proveriti.
 
Tačnu kilometražu nije moguće utvrditi, Honda nema elektronsku bazu servisa. Treba pokušati da se utvrdi iz koje zemlje je uvezen, i preko broja šasije konktatirati servise u toj zemlji.
 
Prednji branik je rađen, čak ima i neku matiranu boju, a ostatak automobila nema ni jednu ogrebotinu, meni je to sumnjivo, ja bih ovaj auto detaljno pregledao kod mog limara, ili u ovlašćenom Hondinom servisu.
 
Automobil koji želite da kupite je Honda Fit 1.5 to nije Honda Jazz 1.4, Nemaju sve iste delove, niti u Delti imaju lager delova za ovaj automobil. Pitanje je da li mogu da ih poruče (verovatno mogu) i za koliko oni stižu i po kojim cenama. Kod ovlašćenih Toyotinih servisa u Srbiji bez problema možete održavati Toyote za američko tržište, ali sa Hondom to nije baš tako. Opet će neko reći Todorović favorizuje Toyotu. Pa nisam ja kriv što su Toyotini servisi u Srbiji bolji od Hondinih, i što Toyota u Evropi ima mnogo veći lager rezervnih delova od Honde.

 Osim toga, Toyota u Evropi ima daleko veće tržišno učešće od Honde (koja je sve slabija i slabija u EU, po meni neopravdano, ali se kupci pitaju, a ne ja).
 
Potrošnja Honde Fit 1.5 je osetno veća nego potrošnja Honde Jazz 1.4, i razlika je u podešenosti oslanjanja.
 
Honda Fit 1.5 ima motor radne zapremine od 1.496 ccm. Pristojni obrtni moment od 148 Nm na žalost ostvaruje tek pri veoma visokih 4.800 o./min, dakle traže visoke obrtaje, pedalu gasa do poda, i vredno šaltanje, sve to osetno diže potrošnju prilikom čestih preticanja, i u gradskoj vožnji.
 
Fabrika deklariše da Fit 1.5 troši oko 6,5 litara, ali u realnim uslovim vožnje to je oko 8,5 litara, odnosno za 1,0 do 1,5 litar više od potrošnje Honde Jazz 1.2 odnosno 1.4. Hondini motori 1.2 i 1.4 od 78 i 83 KS su podešeni tako da daju maksimalni obrtni moment na 2.800 o./min, što znači da traže manje obrtaja radilice, i da su za svoju snagu elastičniji. Svakako Fit 1.5 ima bolja ubrzanja, jer ima veću snagu, ali ima neznatno bolja međuubrzanja od Jazza 1.4. Više o Hondi Jazz u mom detaljnijem odgovoru koji vam šaljem do kraja dana.

Nadam se da ste dobili odgovor kakav ste očekivali, što se kvaliteta tiče
razume se

Ostavite komentar