PROVERA: Kakav je ovaj Leon 1.2 TSI sa oglasa?

Pitanje: Uvaženi g.Todorovicu, razmisljam o kupovini novog auta vec pola godine i nikako da izaberem pravi auto za mene. Najvise bi voleo da kupim hondu civic sport ali nikako da nadjem primerak za sebe. Spreman sam da potrosim 7-8.000 eur za dobar polovan auto i da to bude benzinac, da nije mnogo veliki potrosac, a da je dovoljno udoban i prostran za duza putovanja i sve to je dovelo do honde civic, ali pojavio se jos jedan kandidat Seat Leon 1.2 tsi.

Šaljem vam link konkretnog automobila:

 http://www.polovniautomobili.com/oglas4466979/seat_leon_12_tsi/

Moje pitanje glasi da li ovaj primerak iz oglasa vredi kupiti, tj da li je to dobar i pouzdan motor? o samom motoru sam čuo da je ekonomičan i dovoljno jak za duza putovanja, ali me zanima kako se pokazao, da li ima neke mane? Auto bi gledao za vikend, ako Vi smatrate da je to dobra kupovina. Problem je i kako proceniti da li je u dobrom stanju, mada servisna knjizica postoji. Molim Vas za brzi odgovor ako ste u mogucnosti, zbog moguce kupovine za vikend:) Unapred hvala! Igor

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Jankoviću, odabrali ste varijantu da vam ukratko odgovorim. Pod jedan, servisna knjižica je svakako velika prednost, a prednost je i što je automobil kupljen kod nas u smislu, da je ta servisna knjižica u potpunosti verodostojna. Servisna knjižica vam je dokaz da je kilometraže realna, i ona vam pokazuje šta se eventaualno pokvarilo, odnosno šta je popravljeno. Servisna knjižica ne pokazuje šta će se tek pokvariti.

Treba očekivati da otkaže turbina jako brzo. Ako auto  zaista ima 69,000 km, jako je blizu za tako nešto. Kolegama iz nemačkog Auto Motor und Sporta se razletela turbina na 70,000 pređenih kilometara, doduše bio je u pitanju Golf VI, ali sa identičnim motorom i menjačem. Nemci su to objavili jer je istina, ali i da bi kasnije objavili da je VW rešio taj problem (2012 – 2013.god).

Problem je što ta turbina na TSI motoru ne može da se remontuje, kontstrukcija je takva da je za sada moguće samo kompletna zamena, koja je paprena.

Dakle, VW-ov TSI motor jeste dovoljno elastičan, snažan, i ugodan za vožnju, ali sigurno ne spada u pouzdanije agregate, i ne može da se poredi po dugovečnosti sa VW-ovim atmosferskim motorom od 1.6 litara bez turbo punjača i sa 105 KS.

Civic ima mnogo bolji motor 1.8 od 140 KS, koji je pouzdaniji, i mnogo dugovečniji od 1.2 TSI motora od 105 KS.

Ako želite direktno, detaljno poređenje ovih modela uplatite mi 999 dinara, ako želite da vam predložim, i opišem još dva modela, koji su dobra alternativa navedenim automobilima onda 1,499 din.

Ne može NIKO da vam garantuje u kakvom je realnom stanju motor, osim da otvori i premeri zazore na svim pokretnim i nepokretnim delovima motora. Možete samo probnom vožnjom da utvrdite da li motor vuče kao nov, i da iskusniji majstor ustanovi da li turbina radi kako treba, ili ima nešto veću zadršku.

Ostavite komentar