Prodajem Getz – Kupujem Ford Ka

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, obraćam Vam se ponovo sa još jednom nedoumicom: naime, rešio sam da prodam ili bolje reći da menjam svoj Getz i to za Ford Ka. Doduše, to je samo u planu, jer sad želim da se posavetujem sa Vama, šta mislite o dotičnom modelu? Naime, u pitanju je Ford Ka, 2005.godište, 1.6 motor sa opremom sa modela SportKa. Načuo sam da je potrošnja ovog mališana veoma velika, pa me, prvenstveno to interesuje, kao i kakva su Vaša iskustva, kako se ovaj automobil ponaša, kvarovi i slično. Isto tako, pošto razmatram i model sa 1.3 motorom, šta mislite i o njemu? Hvala unapred! Darko Kolar.

najbolji-_auto_logo_670-1

Odgovor A.Todorovića: Poštovani gospodine Kolar, hvala na poverenju i zanimljivom pitanju. Nisam baš siguran koji su vaši razlozi što želite da zamenite veći automobil sa manjim Fordom, kada vama performanse nisu u prvom planu. Ako mislite da je Ford kvalitetniji, i pouzdaniji od Hyundai Getza, onda se grdno varate, jer su statistike na strani korejskog automobila, kada je broj kvarova u pitanju. Opet, sve je to relativno, jer mnogo zavisi od toga koliko je vlasnik Forda bio nežan, i brižan prema svom automobilu, i da li je recimo prvi vlasnik. Želim da vam zapravo kažem da sa vašim Getzom znate na čemu ste, dok je Ford Ka za vas nepoznanica, u svakom pogledu. Da menjate Getz, za Ford Ka koji ima dva puta manje kilometara iza sebe, i koji je znatno mlađi, pa i da vas nekako razumem, ali za sada ne uspevam da odgonetnem vaše želje, i porive za zamenom vozila.

Foto: Aleksandar Todorović

Ford Ka sa motorom od 1.6 litara jako lepo ide, motor ima dovoljno snage, sa relativno laganu karoseriju. U gradu troši između 10,5 i 11 litara, na otvorenom putu, to je bar za 2,0 litra manje goriva. Da li vam to odgovara? To je sasvim prihvatljivo za automobil koji do stotke stiže za manje od deset sekundi. Maksimalna brzina od 174 km/h za današnje pojmove, nije nešto impresivno, ali je Ford Ka, kao i svako Ford jako miran, i upravljiv na brzinama primerenim autoputu. Krivac nešto veće potrošnje u gradu je maksimalni obrtni moment tek na 4.250 o./min radilice, i nedovoljnih 135 Nm, što znači ako želite dobra ubrzanja, morate u jako visoke obrtaje. To sve za rezultat daje potrošnju koja nije najniža u klasi, ali ni performanse nisu najslabije u klasi, naprotiv.

Ne znam da li imate Getz 1.1, sa slabašnim motorom, koji nikada nikom u životu nisam preporučio, ili Getz 1.4 koji pruža zaista pristojne performanse, i sa njim se bez većeg zamora može i na duži put, čak i kada nemate dovoljno iskustva za volanom. Ford Ka sa motorom 1.3 od 60 KS nema impresivne performanse, a troši kao vaš Getz 1.1, skučeniji je, tvrđi je, i nudi manje komfora. Ako već kupujete Ford, kupite Fiestu sa motorom 1.4 16V, mada ni ovaj Ka sa motorom od 1.6 litara i 95 KS, sa 8 ventila nije loša kupovina za nekog ko ima recimo 25 godina, ili za nekog ko se tako oseća.

Najgori auto: Suzuki Swift osvojio nula zvezdica na kreš testu

Izbor pneumatika kod Astre i potrošnja ulja na TSI motorima

Kupujem polovan automobil: uporedite mi razne modele za 6.000 evra

Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D-4D ili Octaviju 1.6 TDI?

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Novi Nissan Juke 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: Honda Civic 1.8 i-VTEC Tourer

Ostavite komentar