Preporučujemo: CITROËN DS3 1.6 THP SPORT CHIC

Nije nužno imati novca za nov automobil da biste bili primećeni, i da bi vam zavideo kompletan komšiluk. Par godina star Citroen DS3 je odlična kupovina, jer je to kvalitetno izrađen automobobil, sa osobenim šarmom. Pravi Citroen. Doduše, ovaj model možda jeste “ženski automobil”, ali ja se kao urednik portala Ooyyo.rs ne bih bunio da posedujem baš ovaj automobil. Ženski automobil mora da bude opisan iz ženskog ugla, pošto to meni ide malo teže, zamolio sam svog kolegu iz Zagreba, da svoje “žensko u sebi” aktivira, i opiše ovaj model, tako da i dame shvate o čemu je reč. Jedan od najboljih, i najiskusnijih hrvatskih novinara Dubravko Kuleš, piše i za portal Najboljiauto.com, ali i za ugledni WhatCAR? Uživajte u tekstu, i naravno lepim fotografijama.

Tekst i foto: Dubravko Kuleš

najbolji-_auto_logo_670-

Kad dama dobije ključ Citroëna DS3 i sedam dana kruži gradom i oko njega osećajući se poput prave Parižanke, to jeste događaj sam po sebi.  

Kako je dobro kada dama sedi u damskom automobilu, još ako je zgodna, lepa i seksi kao DS3, onda je to pun pogodak. Muškarci uglavnom mogu samo da uzdišu, jer nemaju hrabrosti da sebi kupe ovakav jesan automobil. Crno-žuti DS3 tako dobro izgleda.

CITROEN DS3: VRLINA JE BITI DRUKČIJI

Dakle, ako ste muškarac,  možete biti razočarani zbog dizajna ovog modela, ali meni se dopada, iako sam muško. Moram priznati da volim DS3, jer je dizajnom dovoljno ženskast i sladak, a u ostalim elementima dovoljno ozbiljan i britak da me ne dovodi u neugodnu situaciju glupe žene (sponzoruše) za upravljačem.

Enterijer je kombinacija sportskog, elegantnog i posebnog. Mada je ploča s instrumentima kao kod C3, ona ovde izgleda potpuno drukčije, eksluzivnije  

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU trenutku „krađe“ ključeva nisam razmišljao (razmišljala) o motorizaciji, no pogled u novu, saobraćajnu dozvolu otkrio je da se radi od najsnažnijem benzincu sa 156 KS. Već i vrapci na grani znaju da se PSA hvali (s punim pravom) s tim motorom nastalim u saradnji s BMW-om. Da baš sada pominjem BMW, kada ste objavili test nove “trojke”. Bavarci mnogo manje ističu da je motor rađen u saradnji sa PSA. Iskreno, da kupujem taj auto, a nije da ga ne bi voljela (voleo), odabrala bi slabiji 1,6 VTi sa 120 KS. To je ovaj isti, samo s 36 KS manje i bez turbo punjača. Meni dovoljno. A vama?

DS3 je baš prema mojoj meri. Fiat 500 mi je malo “isfuran”, Mini presponzorski, dok marku s munjom (Opel) baš ne preferiram, previše me asocira na Astru ili Vectru, mada nekoliko mojih prijateljica vozi Astru GTC, jer su im dečki rekli da je to baš dobar auto.
 
Žuto crna kombinacija karoserije s velikim 17-colnim, takođe crnim naplacima bila je pravi magnet za prolaznike. Videvši s prozora redakcije definitvno najsportskiji volumenski Citroën (isključujem limitirani Racing) u trenutnoj ponudi, poveselila (provesilio) sam se što sam u traprericama, ali zapravo seda se kao u običan C3 pa sam već isplanirala minić za subotnji izlazak na koncert „Dubioze“. Izlazak sa stražnje klupe u kratkoj haljinici biće nešto atraktivniji za muški deo publike.

Engleska citroen-ds3-750x495Plava haljina i lepa dama ide uz žuti Citroen DS3: Jedna od engleskih reklama.

Isti taj deo publike koji se divi crnim grilonkama, divio se i crnim naplacima, mada sam ja prelazila, tresla se i poskakivala preko tramvajskih pruga, zakrpanih puteva. DS ima onu profinjenu francusku (parišku) notu i lako ga je u punoj ekskluzivnosti zamisliti na širokim avenijama „fensi“ evropskih prestonica. Francuzi su majstori dizajna s nekim drugačijim smislom i stilom koji radi odmak od Italijana. U poplavi raznih kičastih dnevnih svetala DS3 čak i tu oduševljava. Vertikalno postavljene diode na samim bokovima branika su dovoljno uočljive i elegantne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGermanofilski orijentisanim ljubiteljima automobila, doduše u ne prevelikom broju, moram odati priznanje jer su skupili dovoljno hrabrosti pristupiti brineti, pitati je par opštih pitanja vezanih uz auto (nisam znala koliko tačno auto košta), pohvaliti DS3 s blagom nevericom da se radi o Citroënu i lagano odšetati do svog Golfa TDI. Nekoliko njih je pri odlasku bacilo još jedan, brz pogled na crno žuti Citroën i nestalo u oblaku crno-sivoga dima.       
     
OLYMPUS DIGITAL CAMERAEnterijer je u mnogočemu identičan s C3, ali je vidljivo da je podignut za razinu ili čak dve više. Armatura je obložena plastikom obojanom u sjajni piano lak. To mi se kao vrlo pedantnoj osobi ne sviđa jer dosta mi je brisanja prašine u stanu (Gospodinu Todoroviću se baš to dopada). Piano lak, uvek sa ponekom mrvicom prašine, ne želim u autu, koliko god značio eleganciju, skupoću, otmenost. Auto je imao navigaciju i hvalim pregledan zaslon na kojem je jednostavno očitati gde, kada i kako. S dugim noktima nešto je teže odabrati željeno, ali nemam takve.  

Prijatelju koji vozi Hondu Civic dopao se upravljač sportskoga oblika s ravnim donjim delom i aluminijskim umetcima. Najsportskiji dio unutrašnjosti, uz aluminijske papučice koje se ipak najbolje sjedine s tenisicama, su svakako odlična masivna profilirana sjedala obložena kožom s mogućnošću grijanja. No, nisu serijska oprema, nego treba dodatno doplatiti. Mogla bih bez toga, ali opet… Radije bih još poneki pretinac na armaturi. Vozite li DS3 ipak možete imati duge nokte, neće biti problema s prekidačima ili kvakama.   

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMoram priznati da sam bila dobra prema kolegama i dala im DS3 na jedan dan. Htjela sam zapravo čuti što oni misle o onoj drugoj strani, vozačkoj, meni ipak nešto više stranoj. Ostavljajući im ključ čula sam u fade-out-u riječi Loeb, WRC, Xsara,… Dokumete od auta i ključ vratili su mi molećeg pogleda koji me nije smekšao. Jedan dan s DS3 im je sasvim dovoljan. No, rekli su mi da je motor fantastičan, auto se vozi izvrsno, stabilan je i odličan u zavojima. Čak su i tradicionalno loš mjenjač kod PSA automobila hvalili. Stvarno je odličan i nikad mi se nije dogodilo da sam pogriješila stupanj prijenosa, niti se bunio kad sam željela u „rikverc“. Primjetila sam da je zvuk dobro uravnotežen između ugodnosti i uzbudljivosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKome je namenjen ovaj automobil?

Da, sviđa mi se DS3. Definitivno. Dizajn pre svega. Gledaju me kad želim, ali i kad ne želim. Upravljiv je, jednostavno se parkira, preglednost je OK, ne treba cepidlačiti. I prtljažnik je sasvim dovoljno prostran za potrebe jedne cure, a nađe se mjesta i za dečka. Odabrala bih manje naplatke, sklonila piano lak i razmislila o nešto diskretnijoj kombinaciji spoljašnjih boja. Mogućnosti personalizacije koje nudi Citroën su velike i problema za složiti auto prema vlastitom ukusu nema. Još da proverim tačnu cenu, ali znam da je DS3 među svojom konkurencijom vrlo povoljna kupovina. Joj, joj, nisam pogledala kakva su ogledala u sjenilima protiv sunca. Mea culpa.

Šta kaže urednik Aleksandar Todorović?

Sada itekako ima smisla kupiti polovan Citoren u Srbiji. Vitrogroup je posle teške “bolesti” konačno ostavio sve ljubitelje Citroena nakratko na cedilu, ali tu je novi, mnogo ozbiljniji ovlašćeni uvoznik AVTONOVA KAB doo, koji je već ozbiljno ušao na tržište Srbije. Bez dobrih servisa nema bezbednog automobila, i sada je svetlo na kupovinu Citroenovih vozila, polovnih, ali i novih sasvim drugačije. Nema sumnje da je DS3 dobro napravljen automobil. Nema sumnje da je veoma zabavan za vožnju, i da im svoj toliko cenjeni francuski šarm. Fiat 500 koliko god se trudio ne može realno da konkuriše udobnijem u raskošnijem Citroenu. Opel Adam još i manje. Mini? Pa Mini živi u nekom svom svetu, i realno DS3 jeste bolji automobil. Zar je moguće da Citroen ima najbolji automobil u klasi? Da zaista je moguće, meni bar možete verovati na reč.    

zuti  DS 3

Ostavite komentar