PREMIJERNO SMO TESTIRALI: Peugeot 2008 1.6 e-HDI

Portal Najboljiauto.com vam premijerno donosi test najnovijeg Peugeotovog modela 2008. Peugeot je još jednom prijatno iznenadio svoje tradicionalne kupce, uspevši da ponudi bolji automobil od svojih ljutih rivala. Novi krosover, sa konkurentnom cenom već od 13.590 €, cilja na potencijalne vlasnike vozila iz B i C segmenta. Za taj iznos, treba odmah reći, dobijate najbolji krosover koji se u Srbiji može kupiti. Naravno da boljih i većih krosovera ima, ali oni su osetno skuplji. Iako je izrađen na osnovi dinamičnog Peugeota 208, trenutno najboljeg automobila u B segmentu, Peugeot 2008 nema sportski karakter – on je pravi Peugeot u svom izvornom obliku: udoban, šarmantan i drugačiji od svih. Vožnja ovog automobila za mene je bila jedno drugačije, prijatno iskustvo. Garancija od četiri godine, prosečna potrošnja na testu od 5,2 litara, vrlo dobra oprema i avangardni dizajn čine veoma uspeo spoj kome je teško odoleti.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

TESTIRALI SMO: Peugeot 308 1.6 e-HDI

DSC_1837Kupci u Evropi sve češće razmišljaju van okvira “starih” klasa i kategorija vozila. Dok limuzine polako izlaze iz mode, njihovo mesto već godinama sve više zauzimaju krosoveri. Peugeot 2008 možda neće privući kupce limuzina, ali će sigurno “zavesti” neke kupce kompaktnih automobila. Zašto? Zato što su Francuzi uspeli da naprave izuzetno upravljiv, udoban i veoma štedljiv krosover, koji je istovremeno i dovoljno zabavan za vožnju.

najbolji-_auto_logo_670- Pri tome se nije zaboravilo na porodične vrednosti. Kada oborite sedište, prtljažnik Peugeota nudi u potpunosti ravan pod, pa ni utovar kabastih stvari nije problem. Hrabar imidž francuskog krosovera su Peugeotovi inženjeri vrlo dobro iskoristili da bi u cenovnoj kategoriji “Golf” klase ponudili jedno svestrano, porodično vozilo koje je klasa za sebe.

DSC_1846Peugeot 2008 je dugačak 416, širok 174 i visok 156 cm, tako da je 10 cm niži od Chevroleta Trax, a 20 cm duži i 10 cm viši od bestselera 208. Identični međuosovinski razmak od 254 cm sa modelom 208 glavni je krivac što na zadnjoj klupi nema dovoljno mesta za kolena. Nažalost, nema odviše mesta ni za glave putnika, pa je autor ovog teksta, sa visinom od 184 cm, na zadnjoj klupi dodirivao krov glavom (krov se strmo spušta zbog boljeg izgleda i nižeg stepena koeficijenta otpora vazduha). Pa ipak, putnicima je obezbeđeno par centimetara više mesta nego u 208-ici, dok vozač ima i bolju preglednost. Takođe, penjanje na ivičnjake je lakše zbog većeg klirensa (Peugeot 208 ima klirens od 9,8 cm, a 2008 od tačno 16,2 cm).

DSC_1870Zbog loših puteva u Srbiji, Peugeot 2008 je logičniji izbor od 208-ice. Kod francuskog krosovera nije moguće doplatiti za pogon preko svih točkova, ali možete se barem osloniti na vrlo dobru trakciju preko prednjih točkova i već pomenuti pristojni klirens. Prtljažnik od 350 litara ga kvalifikuje za porodični automobil, a dosta dobra paleta motora (dva benzinca i tri dizelaša) gađa širi krug kupaca nego Renault Captur, koji nudi benzinac i dizelaš od 90 KS.

DSC_1720Peugeot 2008 je pravi Peugeot u svom izvornom obliku: udoban, šarmantan i drugačiji od svih.

Peugeot svojim kupcima nudi i dizelaš od 112 KS i benzinac od 120 KS, tako da i vozači željnih dobrih performansi mogu uživati za volanom 2008-ice, što kupci Renaulta Captur mogu dobiti samo u snovima. Pošto 2008-ica, nije sportski automobil, već “samo” jedan zanimljiv i vrlo upotrebljiv krosover, nalazim da je verzija od 92 KS na testu “zlatna sredina” za ovaj model. Retko kada će vam zatrebati više snage, jer je 230 Nm sasvim dovoljno za težinu vozila od 1.200 kg.

DSC_1752Enterijer kao stvoren za one mlađe duhom: kvalitetan i razigran sa velikim displejem

Ako pre vožnje Peugeota 2008 sednete prvo u Škodu Yeti, shvatićete zašto su Francuzi i dalje toliko dizajnerski nadmoćniji u odnosu na brojnu konkurenciju. Dok je u Škodi sve jednostavno i stotinu puta viđeno, u Peugeotu 2008 je sve novo, drugačije, izazovnije i kvalitetnije napravljeno. Giles Vidal, šef dizajna Peugeota, u tri reči je opisao 2008-icu: “Robustnost kroz proporcije”.

DSC_1714Peugeot 208 i 2008: dva različita automobila za različite kupce – odlično nadopunjuju jedan drugi.

Iako, gledano spolja, 2008 ima jako malo dodirnih tačaka sa 208-icom, enterijer im je sličan. Vidal tvrdi da je bilo zaista preskupo osmišljavati skroz novi enterijer za 2008 – i bio je u pravu. Centralnom konzolom dominira dovoljno veliki displej dijagonale 7 inča, head-up displej i premali brzinomer i obrtomer, koje jednim delom zaklanja mali upravljač.

DSC_1729Upravljač je na “krivom” mestu: odnosno kokpit je nespretno pozicioniran

Naime, kako god namestili sedište i volan, vozač ne može da vidi brzine ispod 60 km/h, osim ako ne poskakuje sa sedišta ili isteže vrat. Dakle, preneto je isto loše rešenje sa 208-ice. Francuzi ne bi bili Francuzi da nisu smislili bar nešto za šta ne postoji nikakvo logično objašnjenje. Zato treba pohvaliti odličnu finalnu obradu i kvalitet ugrađenih materijala, zbog čega imate utisak da sedite u mnogo skupljem automobilu, a ne u jednom od najpovoljnijih krosovera na tržištu.

DSC_1761 Peugeot 2008 je stvoren za grad i neće postojati 4×4 verzija sa pogonom preko svih točkova. Ipak, za one nemirne duhom kojima je avantura “životna religija”, Peugeot je razvio sistem elektronskog zatvarača diferencijala – Grip Control sistem, koji izuzetno efikasno pomaže vozaču na mokroj podlozi (sličan sistem ima i Land Rover).

Nissan Micra 1.2 16V Vs Toyota Yaris II 1.3 VVT-i

 

Peugeot je ovo mogao i morao bolje

Iritiraju mali analogni instrumenti – brzinomer i obrtomer su nedovoljno pregledni. Osim toga, volan delimično zaklanja kokpit, pa ne vidite brzine ispod 60 km/h. Ručica menjača sa otporom ulazi u prvi stepen prenosa i traži privikavanje. Slično je i sa ubacivanjem u rikverc – dame će poželeti precizniji menjač. On je isti kao kod 208-ice, ali ima se utisak da je ovde prvi stepen prenosa prekratak, a drugi predugačak. Motor, iako elastičan, ne vuče ispod 2.000 o./min. radilice (Peugeot tvrdi da postiže maksimalni obrtni moment već pri 1.750 o./min.). Veća težina 2008-ice u odnosu na 208-icu bolje otkriva 8-ventilsku tehniku, koja bi trebalo da bude pouzdanija od 16-ventilskog motora, i poželite u njoj par konja više. Iako 2008-ica nije napravljena da caruje autobanom, ipak se radi o porodičnom automobilu sa kojim se može na duži put, ali imajte na umu da ubrzava tečno samo do 170 km/h. Ako poželite brže od toga, naoružajte se strpljenjem, jer Peugeot 2008 1.6 e-HDI neće brže od 177 km/h, iako fabrika tvrdi da može da ide čak 181 km/h. Prosto, Peugeot 208 sa istim motorom je poletniji i brži zbog bolje aerodinamike, manje visine i manje težine. Prečnik okretanja od 11,2 metara bi takođe mogao biti kraći, a elektro servo-upravljač laganiji pri dosadnim manevrisanjem gradom.

DSC_1882Zadnje sedište me je razočaralo: odrasli putnici neće biti nimalo zadovoljni

Zadnja klupa nije udobna – konstruisana je tako da putnike tera da sede “strogo” uspravno, a nema ni dovoljno prostora za glave i kolena putnika. Ako vam je za utehu, ima bolja međuubrzanja od Renaulta Captur 1.5 dCI, precizniji upravljač i mekše, udobnije oslanjanje. Peugeot 2008 vas kvalitetom tera da ga upoređujete sa 3008-icom, ali i skupljom Opel Mokkom, ali on u tom poređenju ne može da pruži isto što i veći krosoveri.

Izvrstan motor koji se besprekorno ponaša

Sa prosečnom potrošnjom na napornom testu od 5,2 litara goriva, turbo dizelaš 1.6 e-HDI spada u grupu najštedljivijih motora na svetu. U realnim uslovima vožnje u proseku troši oko 4,5 litara. Iako ima relativno malu radnu zapreminu, zahvaljujući Common Rail direktnom ubrizgavanju goriva i turbo punjaču promenljive geometrije, Peugeotov dizelaš nudi obrtni moment od 230 Nm i to pri samo 1.750 o./min. radilice. Izvrsno funkciniše i Stop & Start sistem, koji zaustavlja rad motora pri svakom zaustavljanju, i time obara prosečnu potrošnju, i naravno smanjuje emisiju štetnih gasova.

DSC_1818 Mogućnosti motora su idealno usklađene sa pestostepenim menjačem nešto dužih hodova, na koje su se vlasnici Peugeota odavno već navikli. Peugeot deklariše snagu motora od 92 KS. Naglo kočenje pri maksimalnoj brzini je kod 2008-ice mirno i sigurno, kao kod mnogo skupljih limuzina. Briljantan Peugeotov agregat se inače ugrađuje i u najpouzdaniji automobil na svetu, Mazdu 3, ali i u najbolju limuzinu D segmenta, Volvo S60. Mislim da od ovoga nema bolje preporuke. Progresivni servo upravljač je na jednako visokom nivou kao motor pri velikim brzinama. Kada na autoputu dostignete brzinu sa “one strane” zakona, upravljač postaje mnogo direktniji i čvršći i vozaču prenosi sasvim dovoljno informacija o onome što se dešava pod točkovima, ali je bolje podešen kod manje i jeftinije 208-ice.

DSC_1824Peugeot 208 je pravi vozački automobil, dok je Peugeot 2008 pre svega krosover, koji zbog većeg klirensa gubi na dinamici i stabilnosti. Ali nemojte paničiti, jer su limiti 2008-ice daleko iznad vozačkih umeća većine. Peugeot 2008 su konstruisali inženjeri koji znaju kako se pravi automobil za osvajanje svetskog reli šampionata, jer Peugeot je tako nešto uvek znao i mogao. Nemojte se nadati, poput autora teksta, da 2008 nudi komfor i mekoću vožnje poput većeg modela 3008, jer on nema tako usklađeno oslanjanje. Peugeot 2008, za razliku od 3008-ice, mnogo nervoznije prelazi preko poprečnih neravnina, i to malo bučnije naglašava. Osim toga, Peugeot 3008 je za nijansu upravljiviji i zabavniji za vožnju.

PROVERENI POLOVNI AUTOMOBILI: NAJBOLJIAUTO.com

 

Peugeot 2008 se od njega i više naginje, ali to nije ništa opasno – samo opominje da vozite malo prebrzo. Ukoliko ste dovoljno odvažni da nastavite sa “preterivanjem”, shvatićete da se Peugeot 2008 možete veoma brzo voziti krivudavim i uskim planinskim prevojima.

DSC_1810Jako retko ćete posećivati pumpu: Peugeot 2008 1.6 e-HDI troši samo 5,2 litara.

Motor ne puca od snage, ali vrednim šaltanjem ručice menjača sa njim možete učiniti puno i voziti mnogo brže nego što ste to možda planirali. Možda Peugeot 2008 ne impresionira poput 208-ice kada ga poterate autoputem, ali on se ponaša mirnije, stabilnije, tiše i udobnije od Renaulta Captur i Škode Yeti. Verujem da su u Peugeotu ovime više nego zadovoljni, jer su opet pobedili direktne konkurente. Peugeot 2008 ima i moćne kočnice za snažno i sigurno kočenje, pedala se lako dozira. Oduševljavaju i snažni farovi – snop je dovoljno širok i impresivno dugačak, doduše i pozicija fara je na boljem, višem mestu nego kod kompakta. Eto još jedne prednosti krosovera. Prednja sedišta su vrlo udobna, ne zamaraju na dužim putovanjima, pa je ovo idealan automobil za mladu porodicu sa malo decom, jer će u tom slučaju svi jednako uživati.

DSC_1826Paketi opreme su sadržajniji od proseka klase, a dovoljno bogata ponuda motora Peugeota 2008 na srpskom tržištu biće još potpunija u narednim godinama. Trenutno su u ponudi sledeći turbo dizel common-rail HDI agregati i benzinski VTi motori:

– 1.4 HDi FAP sa 68 KS i 160 Nm, 5-stepeni ručni menjač
– 1.6 e-HDi FAP s 92 KS i 230 Nm, 5-stepeni ručni menjač, Stop & Start (kao na testu)
– 1.6 e-HDi FAP s 92 KS i 230 Nm, 6-stepeni robotizovani menjač, Stop & Start
– 1.6 e-HDi FAP sa 115 KS i 285 Nm, 6-stepeni ručni menjač, Stop & Start
– 1.2 VTi s 82 KS i 118 Nm, 5-stepeni ručni menjač
– 1.6 VTi sa 120 KS i 160 Nm, 5-stepeni ručni menjač

DSC_1767Šta ona kaže: Porodični automobil koji u proseku troši 5,2 litara mora da pridobije moje simpatije, posebno jer motor lepo vuče i kada zaboravite da prebacite ručicu menjača u neki niži stepen prenosa. Peugeot 2008 je prilično tih – zvučna izolacija je veoma temeljna. Prtljažnik od 350 litara zadovoljava. Lepo leži u krivinama, možda se malo više naginje, ali u stvarnosti može da se vozi izuzetno brzo po krivinama i leži mnogo bolje nego što biste to očekivali od vozila koji ima klirens od 16,2 cm. Košta malo više od Dacije Duster, a nudi mnogo više bezbednosti vašoj porodici i daleko je kvalitetniji od rumunskog automobila, koji je neznatno jeftiniji ukoliko uporedimo modele sa sličnom opremom (pošto kod Dustera ne možete dobiti čak ni Stop & Start sistem). Blago povišen položaj za volanom godiće svima koji su niži rastom. Kupite ga, jer je pored svega navedenog još i najlepši u klasi.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Peugeotu 2008 ima stila, ima svoja maštovita, originalna rešenja, iz petnih žila se trudi da bude drugačiji od svih ostalih modela na tržištu, i u tome uspeva. Ovaj automobil neće kupovati taksisti ni oni kojima je dobra ponuda prostora na zadnjem sedištu primarna.

DSC_1725 Peugeot 2008 je i jedan pravi damski automobil, za one žene kojima je 208-ica previše mala i previše sportski podešena. Ovaj krosover je idealan izbor za sve one koji žele da imaju osoben, dobro opremljen i stabilan automobil, a prijaće i onima koji nemaju puno vozačkog iskustva, jer su rezerve ovog vozila daleko veće nego što to prosečan vozač može da oseti. Sigurno i neutralno ponašanje u krivinama, vrlo dobre kočnice i dovoljno dobra preglednost preporučuju ovaj automobil i manje iskusnim vozačima. Peugeot je sa ovim modelom okrenuo list – sišao je u B segment krosovera i kupcima ponudio jedno pravo, dobro osveženje na tržištu.

DSC_1828 Ova koncepcija automobila ima budućnost, jer puno vozača želi baš ovakav model. A kada je tako, onda obično i cena polovnjaka bude viša nego kod sličnih automobila. Osim toga, kvalitet Peugeota 2008 je jako dobar, podignut je na stepenicu više, a trap je dovoljno robustan za naše loše puteve. Rekao bih da će ovaj automobil biti jedan od poželjnih i atraktivnijih polovnjaka, posebno jer će koštati manje nego što vredi. Treba istaći i da je cena od 13.590 € za benzinca 1.2 od 82 KS, odnosno dizelaša 1.4 HDI od 15.990 € više nego konkurentna. Testirani Peugeot 2008 1.6 e-HDI Active može biti vaš za 18.350 €. Za taj novac dobijate i gore opisani Stop & Start sistem, izuzetno dobro opremljen krosover, koji troši u realnim uslovima vožnje bez previše truda i manje od 5,0 litara. Ako želite mnogo prostraniji, a jeftiniji automobil, Peugeot ima za vas odlični 301 (kliknite ovde i pročitajte test).

DSC_1776Modeli 206 i 2008: kompaktni, praktični i simpatični Peugeotovi automobili.

thumbs-upOriginalan i svež dizajn osvaja na prvi pogled. Novi Peugeotov 1.6 e-HDI motor sa 8 ventila i 92 KS je odličan: izuzetno je štedljiv, tih i uglađen i dovoljno je elastičan. Sistem Stop & Start funkcioniše izuzetno efikasno, kao kod Mercedesa. Udobno i dobro podešeno oslanjanje. Odlična finalna obrada, dobar kvalitet ugrađenih materijala, dopadljiv izgled enterijera. Udobna i dobro profilisana sedišta i još bolja zvučna izolacija. Prtljažnik nudi u potpunosti ravnu površinu kada oborite zadnje sedište, tako da je 1.194 litara zapremine u potpunosti iskoristivo i za kabaste predmete. Grip Control odlično funkcioniše. Niski troškovi održavanja (u odnosu na konkurenciju) i prosečna potrošnja od samo 5,2 litara preporučuju ovaj automobil i racionalnim kupcima. Garancija je sada četiri godine. Moćni i efikasni farovi. Najbolji krosover u ovoj cenovnoj kategoriji od oko 14.000 €.

thumbs-downNema sportsku dinamiku vožnje kao Peugeot 208, niti udobnost i rafiniranost veće 3008-ice. Minus je i što nije moguće doplatiti za pogon preko svih točkova. Zapremina prtljažnika od 350 litara neće biti dovoljna većim porodicama. Maksimalna brzina bi mogla biti ubedljivija. Zar osnovni motor mora da ima samo 82 KS? Mali brzinomer i obrtomer razočaravaju, a da stvar bude gora, upravljač ih jednim delom zaklanja. Zadnje sedište ne nudi dovoljno udobnosti odraslim putnicima, a pozadi nema dovoljno mesta ni za glave putnika. Ručica menjača ima nešto duže hodove, ubacivanje u prvi stepen prenosa ne ide uvek glatko. Renault za svoj Capture nudi garanciju od čak 5 godina i beskamatni kredit do 8 000 €, i košta u proseku 2 000 € manje od Peugeota. 

Cena: od 13.590€

najbolji-_auto_logo_670-[table]DIMENZIJE: Specifikacije
Dužina: 4.160 mm
Širina: 1.740 mm
Visina: 1.560 mm
Međuosovinski razmak: 2.540 mm
Prtljažnik: 350/1.194 l
Težina: 1.200 kg [/table]

motor-peugeot-todorovic[table]MOTOR: Specifikacije
Zapremina: 1.590 ccm
Snaga: 92 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni momenat: 230 Nm pri 1.750 o./min.[/table]

2008-najboljiauto-todorovic[table]PERFORMANSE: Specifikacije
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11,5 s
Maksimalna brzina: 181 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,0 litara
Potrošnja na testu: 5,2 litara
Euro NCAP kreš test: još nije sproveden[/table]

OCENE (od 1 do 5)

[table]Prosečna ocena: 4,0
Dizajn: 4,5
Bezbednost: 4,5
Motor i menjač: 4,0
Performanse: 3,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 4,0
Udobnost: 4,5
Ponašanje na putu: 4,0
Kvalitet i pouzdanost: 4,0
Ponuda prostora: 3,0[/table]

2008-najboljiauto-com[table]Opšti utisak: 4,5
Paleta motora: 3,5
Mogućnost dalje prodaje: 4,0[/table]

TESTIRALI SMO: Peugeot 308 1.6 e-HDI

 

TESTIRALI SMO: Peugeot 301 1.6 HDi