Poslednji Jugo

Prvi Jugo 45 proizveden je ručno, 2. oktobra 1978. godine, i to je bio prvi automobil razvijen samostalno u fabrici automobila Zastava, ali su korišćene i komponente FIAT-a 127. Serijska proizvodnje Juga startovala je 28. novembra 1980. godine.

Jugo je 1981. godine proglašen za automobil godine u Jugoslaviji naravno, da bi 7. septembra 1984. godine bio sklopljen ugovor o izvozu Juga u SAD.

Priredio: Aleksandar Todorović

najbolji-_auto_logo_670-1

Prvi Jugo 55 GV za izvoz u SAD proizveden je 9. septembra 1985. godine. U SAD je, ukupno, izvezeno 141.511 vozila. Američki kupci nisu bili zadovoljni kvalitetom automobila, pa je prodaja slabila. A onda je došao i rat, i pogoršanje odnosa Srbije sa Amerikom. Milošević nije želeo NATO pakt, niti približavanje sa EU. To je bio kraj za projekat Jugo u Americi. Tržište Rusije ni tada, a ni danas, nije bilo otvoreno za automobile proizvedene u Kragujevcu.

Automobil Jugo GV” našao se među najgorih 50 automobila svih vremena na listi objavljenoj u nedeljniku Time.

Listu je sastavio Den Nil, dobitnik Pulicerove nagrade za kritiku u oblasti automobilizma, a prema njegovim rečima, Jugo GV je „Mona Liza loših automobila”.

yugo poslednji

Nil je u svojoj oceni naveo da mu Jugo” deluje „kao nešto što je sastavljano pod pretnjom revolverom”. Istina, radnici u Kraguejvcu su često znali u šali da ističu, citiram: “Kakva plata takva i vrata”. Zapravo (ne)kvalitet Juga je bio posledica samoupravljanje, činjenice da niko nije mogao dobiti otkaz, ako se pojavljuje na poslu, i uverenje da možete loše raditi, a da vam je plata sigurna. Takvo razmišljanje radnika u SFRJ, a posebno u Srbiji (jer su se u Novom Mestu i Sarajevu proizvodili automobili sa mnogo više kvaliteta i brige) je mnoge fabrike odvela u stečaj.

Den Nil je napisao i ovo za Jugo: “Interesantno, u kolima gde se među standardnom opremom nalazio tepih, postojao je i grejač zadnjeg stakla, da vam šake budu tople dok gurate automobil”.

yugo

FIAT i Srbija su 29. septembra 2008. godine potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju, a zajedničko preduzeće “Fijat automobili Srbija” osnovano je 14. oktobra. Ugovorom je predviđeno da zajedničko preduzeće nastavi da proizvodi Zastavu 10, koja je bila deo novog Zastavinog programa i koja se radila po FIAT-ovoj licenci, a da do kraja 2009. godine postane jedini proizvođač jednog novog FIAT-ovog modela za tržište Evropske unije. FIAT je to i ispunio, ali sa zakašnjenjem. Od 4.jula 2012.godine, samo se u Kragujevcu proizvodi najkonkuretniji FIAT-ov model 500L.

Proizvodnja automobila je uvek bila tesno povezana sa politikom. U Americi nikako nije moguće uspešno plasirati velike količine automobila ukoliko država u kojoj se isti proizvode, u potpunosti ne sledi američku politiku. Južna Koreja, Meksiko, Kanada ali i Japan su verni američki saveznici, i automobili koji dolaze iz ovih država mogu nesmetano da se prodaju. Imali ste nedavno primer VW-a, i gotovo izmišljenu “aferu (činjenica je da većina proizvođača vara kada je u pitanju emisija gasova” jer Nemačka u jednom trenutku nije u potpunosti sledila američku politiku. Od kada Nemačka bespogovorno sprovodi direktivu iz Vašingtona, sa plasmanom VW-ovih automobila u Americi više nema problema.

Naši političari nisu ništa naučili iz grešaka Miloševića. Nisu shvatili da ako želite da uspešno prodajete automobile na najperspektivnijem tržištu automobila na svetu – američkom tržištu, morate da budete i verni američki saveznik. FIAT, a posebno model 500L nema više nikakvu budućnost na američkom tržištu, jer naša Vlada Srbije uporno odbija sa sprovodi politiku EU prema Rusiji (čitaj američku politiku), i jedina je država (osim Belorusuje u kojoj je dikatura) u Evropi koja odbija da uvede sankcije Rusiji. Kao posledica doga možete očekivati za par godina sigurno zatvaranje fabrike u Kragujevcu, i naravno radnike na ulicama. Iako sindikat kragujevačke fabrike upozorava, da je eventualni izvoz modela 500L u Rusiju “kap u moru”, jer je samo nedeljna proizvodnja modela 500L, naša Vlada maksimalno eksploatiše tu temu, a sve zarad političkih poena, kako zamislite, Rusi žele naše automobile, čitavih 5.000, a niko ne navodi da su države EU svke godine kupile gotovo 100.000 automobila proizvedenih u Kragujevcu. Naš 500L se izvozi u sve države EU, pa i u Ameriku bez ikakve carine, i bez ikakvih ograničenja.

Politika je uvek bila tesno povezana sa proizvodnjom automobila. Tako će i ostati. Manje je bitno (ne i nebitno) koliko je jedan automobil konkurentan, kvalitetan, bezbedan. Vlada Srbije radi sve da se približi Rusiji, a da uspori približavanje ka EU, a u takvoj situaciji, fabrika u Kragujevcu, i ne samo ona, nema nikakve šanse da opstane. Miloševićeva politika je itekako vaskrsla, samo je uvijena u lažno zalaganje za ulazak Srbije u EU. Ako imate, i vodite istu politiku kao 90-ih, naravno da ćete imati krizu, i “miris rata”, ako ne i sam rat. Za sada, sve ide ka nekom novom ratu na Balkanu. Za sada, oni koji to vide, ćute, i krive sve ostale oko nas a ne i Vladu Srbije. Biće da su nama svi krivi, što su nam fabrike propale, i što će propasti uskoro i ova saradnja sa FIAT-om. Ponajviše su krivi ekonomisti koji sve ovo navedeno znaju, a ćute. Tako su i nekad ćutali, a ćutaće i u budućnosti. 

 

ODGOVORE i PITANJE ČITAJTE i NA MOM DRUGOM SAJTU TESTOVIAUTOMOBILA.RS (KLIKNITE OVDE)

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (POŠALJITE PITANJE, KLIKNITE OVDE) Odgovori nisu besplatni.

Mogu da rešim i vaše dileme, i glavobolje oko izbora automobila. Vaš Aleksandar Todorović urednik www.Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

najbolji-_auto_logo_670-

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Da li da menjam Scenic za Lagunu?

Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Polovan BMW X3 ili Corolla 1.6?

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Đorđe Živković: Izgleda da je nameštena priča oko VW-a

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

 

najbolji-_auto_logo_670-

Ostavite komentar