Polovni automobili

G.Todoroviću, ja bi malo da skratim priču, jer mi hitno treba odgovor. Moje pitanje tj. dilema šta odabrati između ova dva automobila: Toyota Auris decembar 2015 g. sa 55 000 km zapremina 1,6 i 132 ks sa cenom od 11 500 Eura i Mazde 3 G 120 sa 37 000km i cenom od 13 100 Eura proizvedene 2014. Da napomenem godišnje prelazim oko 20 000 km od toga 40 % Slovenija i Ivanjica ostalo gradska voznja (Beograd-Zeleznik). Bio bih Vam zahvala ukoliko biste mi možda i Vi dali neku sugestiju da odaberem auto za sebe. Trenutno vozim Punto Klasic 1.2 ali sam promenio veliki broj automobila. Slavko Đoković.

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (KLIKNITE OVDE)

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

 

Uvoz automobila iz Švajcarske

Da li možete da mi pronađete auto bez vraćene kilometraže?

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Đokoviću, hvala vam na zanimljivom pitanju. Niste detaljno opisali vaše potrebe za automobilom, a niste mi naveli koje ste sve automobile vozili, pa moj odgovor neće biti dovoljno precizan. Savetovao sam Vas da se čujemo telefonom, jer samo tako mogu da rešim sve vaše neudoumice, i da vam objasnim koliko je teško pronaći dobar polovan auto, čak i kada kupujete auto koji ima samo 4 godine. Prelazite 20.000 km, godišnje, to znači da izborom benzinca dajete godišnje oko 1.000 evra više novca za gorivo. To je za 5 godina 5.000 evra. Ja mislim na realnu razliku između dizelaša i benzinca. A ne na fabrička obećanja.

Budite obazrivi! Srbi loše održavaju kola i loše voze, samo u mom bližem kraju, ima nekoliko novih automobila koji su farbani već nekoliko puta zbog manjih čukanja a farbanje u ovlašćenim servisima kod nas nije kako treba osim toga, farbano je farbano
 
Kod nas nije redak slućaj da se proda auto koji je ofarban bio na nekim mestima – nov auto, desi se grebanje i u transportu, preparkiravanju, itd….ja sam u Toyoti, dok sam radio, bio primoran da prodam Corollu koja je bila ofarbana jer je bila zakaćena prilikom ubacivanja u auto salon ja sam to kupcu rekao, pa sam dobio otkaz
 
Na vašem mestu ja 13 000 e za polovan auto ne bi smeo sam da potrošim sa tako malo znanja kao što vi imate ali novac je samo vaš
 
Ako vam ja tražim auto unapred plaćate moje troškove, dogovaramo se koliko automobila proverava majstor, pa tako formiramo cenu koja vama odgovora, kad vam nađem auto, a to je i najbolji model za taj novac i konkretno primerak u najboljem stanju, onda mi platite honorar. Sad ako je to automobil od 10 000 evra, honorar je srazmerno veći.
 
Mazda 3 G120 ima atmosferski motor od 2.0 litra, za svoju radnu zapreminu, štedljiv motor, ali računajte sa potrošnjom u gradu od 11 litara. Ima izuuzetno visoku kompresiju, kao motori u Formuli 1, radi optimalnijeg sagorevanja, ali čini se da takvo rešenje skraćuje životni vek motora. Mazdini servisu su veoma loši u Srbiji, skupi, neporofesionalni, a lager delova loš. Skupi delovi trapa,a potrebne su česte popravke jer se pokazalo da novo sportsko ogibljenje ne trpi naše puteve.
 
Auto je veoma stabilan, kvalitetno izrađen, servo upravljač je direktan, precizan, a kočnice su mu na visini zadatka.
 
Da poverujemo u tako nisku kilometražu? Moguće je da čovek nije vraćao kilometre. Ali znajte da je taj auto star 4 godina ako sam dobro razumeo, a 4 godine u kombinaciji sa tako malo kilometražom nije idealna opcija.
Naime motor korodira, ako se retko startuje, a korodica i rezervoar, ako nije uvek pun do vrha, a ta kombinacija daje loš rezultat. Kompletan autobil stari, pa dolazi do zamora materija. Na kraju za 13 000 evra možete kupiti  i nov auto, na prvim Ford Focus sada na popustu. Iako je problem, kod novih automobila je pad vrednosti  u prvoj godini 20%, a kasnije 10%. Kod polovnih je pad vrednosti 10%.
 
Toyota Auris, ili Corolla sa motorom 1.6 je solidan izbor. U gradu takođe troši oko 11 litara. Ako uporedimo to sa dizelašem od 1.6 litara, koji zahteva oko 7 litara, računajte da je to ušteda od 4 litra na 100 km, Ako prleazite 10 000 km, to je ušteda od 400 litara, odnosno u vašem slućčaju 800 litara, jer prelazite 20 000 km ako sam dobro razumeo. To je oko 1.000 evra više za troškove goriva. Odnosno kroz 5 godina, daćete više za gorivo ako kupite ove banzince za nekih 5 000 evra.
 
Osim toga benzinci se projektuju da izdrže 250 000 km, a dizelaši 350 000 km tako je slično kupiti dizelaš sa 200 000 km, ili benzinac sa 100 000 km
 
Toyota ima takođe malu kilometražu, ispod 100 000 km, cena je visoka, 11.500 evra, to je previše, za 4 godine star auto. Toyota i Mazda dobro drže cenu kao polovni, što znači da ne podržavam kupovinu polovnih automobila ove dve marke, jer imaju precenjenu vrednost.
Toyota nema više ni jedan dobar servis. Toyota Centrom sad upravljaju ljudi koji su upropastili Mazdine servise tako da ne smem da vam preporučim dilera sa kojim sam sarađivao više od 10 godina. Jer ostlao je staro ime, ali samo ime. Da li će oni početi opet da rade kako treba, to je jako teško prognozirati. Delovi za Toyotu su osetno jeftiniji, a lager delova je nešto bolji.
 
Auris i Corolla imaju mekše podešeno ogibljenje od Mazde 3, malo bolje podnose loše puteve, ali ipak morate znati da su delovi trapa skupi, da strad često letva volana, mada više od penjanja na ivičnjake. Antikorozivna zaštita kod oba modela je ispod proseka klase.
 
Problem je što 1.6 benzinac nikako ne može da se meri sa elastičnim dizel motorima. Kaska za dizelašima i 2.0 benzinac iz Mazde, ali ipak u manjoj meri.
 
Problem sa dizelašima je što zahtevaju temeljniji pregled pre kupovine, i traže majstora sa više iskustva, osetljivji su na loše gorivo,
 
Velika je prednost dizelaša kod sudara, prevrtanja, jer dizel ne može da se zapali tek tako, potrebna je jako veliki pritisak, dok benzin jako brzo i lako gori, pa vam je šansa da preživite požar nakon sudara minimalna.
 
I Toyote i Mazda 3 nude zavidan nivo bezbednosti, ali za taj novac možete kupiti ne samo dizelaše, slićnog godišta već i modele iz D segmenta, kao što je Opel Insignija.
 
Što se tiče alternative modelima koje vi želite da kupite njih ima jako puno. Niste napisali koliko brzo vozite, šta ste se sve vozili od automobila, kao ni šta vam je kod vozila važno a šta ne nebitno.
 
Ja na odgovore u rubrici Hinta kupovina, brzi odgovori pišem jako kratke odgovore u 4-5 rečenica, jer to pišem preko reda, a ne po planu, rok za odgovor od 3000 dinara je oko 7 radnih dana, i tada pišem detaljniji odgovor.
 
Preporučujem odgovor usmeni, za 4000 din, tada vam najpreciznije odgovorim na pitanja koje mi postavite nakon dobijenog odgovora na vaše pitanja jer kao što vidite , i iz ovog primera, dobijete često odgovor , koji niste očekivali. Jedno je opis novog automobila, a sasvim je drugo opis polovnog automobila.
 
Imam puno pitanja koja moram ja vama da postavim. Na primer, neka nisu toliko bitna, ali vas mogu itekako da udalje od kupovine. Imao sam primere kada se kupac ljuti jer auto nema alu felne! Nebitno je što ima na primer kameru za vožnju unazad, servisnu knjižicu sa originalnom kilometražom i što je u prvoj boji. Dakle da li su vam alu felne mnogo važne? Ako jesu, moraćete sami da tražite auto, jer ja ne mogu da najbolji auto koji nađem, a koji nema alu felne, precrtam, i preporučim vam auto koji ima alu felne, a koji je u znatno lošijem stanju.
 
Ponuda polovnjaka, C segmenta 2013. nije velika. Automobili iz uvoza su u znatno boljem stanju, ali sa više kilometara iza sebe. Ja veću prednost dajem automobilima iz Francuske, Belgije, Holandije, Nemačke, Španije, Švajcarske,…..jer imaju bolju opremu, bolje su održavana, imaju manje taloga, nasloga na pokretnim delovima motora.
 
 
Modele ne preporučujem, iz nekoliko razloga. Pod jedna, šansa da sami nađete u moru loših automobila, dobar auto je minimalna. Šta se onda dešava. Da vam ja preporučim C4, a vi nađete loš primerak? On krene da se kvari? A ja vam preporučio C4. To ne ide tako
 
Modele preporučujem samo čitaocima koji cene moje znanje, i kojima ja tražim auto
Jer je nerealno da na osnovu jednog odgovora stektnete potrebna znanja za proveru automobila
 
Kad vam ja nađem auto, taj auto ima ispravan motor, menjač, elektroniku i taj auto je legalan. I nije bio havarisan.
 
Moja ponuda važi u narednih 5 dana, pod uslovom da uradite veliki servis u nekom od servisa koji ja preporučujem, jer je to minimalni uslov da vam tražim auto, kao i da održavate auto u tom servisu. Ima mnogo loših servisa, koji vam izvlače mnogo novca, a ugrađuju loše delove.
 
Istina da su moji troškovi za proveru automobila veliki, ali ova rubrika je osmišljena kao reklama za moje sajtove.
 
Srećnu vam kupovinu želim ako imate još neka pitanja, tu sam za vas.
 
Dati 11.500 evra za Auris star tri godine, sa benzinskim motorom je glupost, zar nije bolje kupiti za sličan novac potpuno nov automobil, ili neki dizelaš koji troši daleko manje. Nije isto potrošnja u gradu, Aurisa 1.6 od 11 litara, i nekog dizelaša od 7 litara. To je oko 400 litara razlika u potrošnji samo za 10.000 km. Naravno, glupo je upoređivati dizelaš sa benzincem, koji imam premali obrtni moment, i koji zahteva prečest rad sa kvačilom, dizelaš je mnogo ugodnije voziti gradom, i mnogo štedljivije. Osim toga, benzinac mnogo više strada u gradskoj vožnji stani – kreni, odnosno kada radi sa delimičnim opterećenjem. Istina dizelaši sa DPF filterom zahevaju da ih jednom mesečno isterate iz grada, i vozite ih otvorenim putem. Najgore je za auto, kada mnogo stoji, kada ga neredovno vozite, tada sve propada od guma do motora, zamislite i motor korodira, jer nema podmazivanja. Najbolje je redovno koristiti automobil, koji ćete naravno redovno da servisirate, pa i više od toga.

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (KLIKNITE OVDE)

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Uvoz automobila iz Švajcarske

Da li možete da mi pronađete auto bez vraćene kilometraže?