Poginuli tinejdžeri: Yaris nebezbedan!

Razmislite pre nego što pošaljete decu u smrt, kakve im automobile dajete u ruke. Pre svega da li ste na taj auto namontirali jeftine i nebezbedne Tigar gume (možete vi sebe lagati da su to “odlične” gume, ali kad se nesreća desi znajte da ste krivi zbog tog izbora), možete kupiti nebezbedan umesto mnogo bezbedniji auto za svoj novac, i možete sebe ubeđivati kako je dizajn mnogo važniji! U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila noćas između 3.30 i 4.00 sata u Smederevskoj Palanci, dvojica šesnaestogodišnjaka su izgubila život u Toyoti Yaris, potvrđeno je RTS-u u MUP-u. Još jedan njihov vršnjak je povređen, kao i dvadesetdvogodišnji mladić koji je upravljao vozilom!

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Dopisnik RTS-a je javio da su 22-godišnji mladić Đ. M., koji je upravljao vozilom kao i njegov brat koji se nalazio na mestu suvozača prebačeni u bolnicu u Smederevskoj Palanci.

Prema rečima lekara, Đ.M. je zadobio teže povrede, ima prelom ključne kosti i zadržan je na odeljenju ortopedije. Njegov brat je prošao sa lakšim povredama i on je pušten kući. Dvojica tinejdžera koja su sedela pozadi su poginula.

Yaris je mali, i veoma lagan automobil, u sudaru sa većim automobilom, koji je teži biva odbačen sa kolovoza, u jarak, reku, stenu, u svakom slučaju Euroncap kreš test iz 2000.godine, u kojoj je Yaris dobio 4 zvezdice, što je solidan rezultat je pokazatelj, koliko taj kreš test može da vas zavarara, iako Euroncap napominje, da se ne porede rezultati različitih klasa, ali isto tako ne navode, da je teži, veći auto iz C segmenta sigurni sa 3 zvezdice, nego lakši, manji auto iz B segmenta sa 4 zvezdice. To zbunjuje kupce, pa biraju često manje, a nebezbednije automobile. Pogledajte kako Yaris prolazi na kreš testu, i sami vidite, da nudi malu zaštitu, posebno jer ima malu zonu deformacije. Yaris prve generacije je prilično skup, i za taj novac možete kupiti mnogo bezbednije i bolje automobile.

Ako vas zanima koje automobile za 1.000, 2.000 ili 3.000 evra preporučujem za početnik pošaljite pitanje u rubriku PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (KLIKNITE OVDE).

 

Ovde su vam tabelarni rezultati kreš testa, na njima vidite koliko je neobjektivan Euroncap jer jeu bočnom sudaru dodelio maksimalan broj poena, a ova deca su poginula u Yarisu u bočnom sudaru:

foto: rts

 

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića