Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D-4D ili Octaviju 1.6 TDI?

Pitanje: Poštovani gospodine Todorović, Molim Vas da mi pomognete oko kupovine novog automobila.Dvoumim se između modela: Toyota Corolla 1,4D-4D i Škoda Octavia 1,6 TDI.Izbor je pao na ova dva automobila zbog budžeta do 17.000 evra i neprijatnog iskustva sa prethodnim autom (Nissan Almera 1,5 benzin 88KS). Nezadovoljstvo se odnosilo na veoma malu elastičnost motora, nedostatak snage kada je auto opterećen. Sa 60.000 km (kupljen nov), počeo je da troši ulje i sa 110.000 km su menjane gumice ventila. Moj laički zaključak da je uzrok rad u režimu visokih obrtaja (130 km Auto-put-4500 obrtaja). Takođe glavni kočioni cilindar stradao je na 70.000 km (koštao je 500 evra i nabavka u LF autu trajala je jedan mesec).Ništa od ovoga ne ide u prilog ponovnom opredeljenju za Japansko vozilo, međutim, i deca se pitaju,uskoro polažu vozački ispit i kupio ih je moderan Tojotin dizajn u odnosu na stereotipan Škodin izgled. Imao sam priliku da vozim Tojotu Korolu 1,6 benzinac, prethodne generacije,defitivno je elastičniji od Nissan Almere, ali i ona ima dostupnu snagu tek na visokim obrtajima.

Drugi auto koji posedujem i koristim za posao je Opel Corsa 1,3 CDTI.Veoma sam zadovoljan elastičnošću kod preticanja u međugradskoj vožnji i sa ovako slabim dizelom u odnosu na Nissan benzinac.Takodje u servisnom intervalu od 15.000 km nema potrosnje ulja. Budući auto će prelaziti 10.000-12.000 km godišnje, 60:40 gradska-međugradska vožnja.Od auta očekujem dovoljno obrtnog momenta za bezbedno preticanje u međugradskoj vožnji i solidno među-ubrzanje u gradskoj vožnji.Na auto-putu ne vozim brže od 130 km/h,zato je i izbor pao na ove male dizele prvenstveno zbog ekonomičnosti. Molim Vas, analizirajte ova dva dizela u vezi sa troškovima održavanja i pouzdanosti obzirom da auto kupujem na duže staze (10 godina minimum) i uopšte da li je opravdan izbor dizel motora sa ovako malom godišnjom kilometražom. Unapred zahvalan,Mirko Raketić. Pročitaj odgovor (Klikni ovde).

Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D-4D ili Octaviju 1.6 TDI?

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

TESTIRALI SMO 1.000 km: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Novi Nissan Juke 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: Honda Civic 1.8 i-VTEC Tourer

[table]Ime i prezime Mirko Raketić
Kada planirate kupovinu? Do sajma automobila
Kakav auto kupujete? nov
Koliko novca želite da potrošite? Do 17.000 €
Šta trenutno vozite? Nissan Almera 1,5 benzin
Između kojih se automobila dvoumite? Toyota Corolla 1,4D-4D i Škoda Octavia 1,6 TDI
Gde ste čuli za ovaj sajt? Internet pretraga
Koliko kilometara godišnje prelazite? 10.000-12.000
Da li biste platili da vam pronađem auto? Da[/table]

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine Raketiću, hvala Vam na poverenju, I hvala vam ne veoma zanimljivim pitanjima. Sasvim mi je jasno kakav automobile želite, pitanje je samo da li Corolla 1.4 D-4D može da parira Škodi sa većim i snažnijim agregatom 1.6 TDI, i mislim da je mnogo realnije poređenje Toyote Corolle i Octavije, jer Auris nudi manje mesta za putnike, mislim na zadnje sedište.

Nije lako uporediti ove automobile kako to vama možda izgleda na prvi pogled. Nova Octavija je sada još veća, prostranija, bezbednija, bazira se na VW-ovoj tehnici, i malo je sputana sa petostepenim manuelnim menjačem. Octavija sa svim svojim Manama, uključujići tu i dizajn, koji nema ni “a” od avangarde, jeste Best Buy na tržištu, jer zaista nudi više nego što košta. Mnogo je svrstavaju u D segment, i porede je sa Opel Insignijom, Toyotom Avensis, ali ta poređenja prosto nisu realna. Octavija je zbog svoje cene, morala da pretrpi štednju na mnogim konstrukcijskim rešenjima. Škoda je vrlo dobar automobil, ali recimo Golf VII je puno bolji. VW-ov kompakt nudi ne samo bolju voznu dinamiku, ubedljivije kočnice, bolje ponašanje na auto putu i krivinama, već i bolji kvalitet ugrađenih materijala. Iako je sve to navedeno tačno, pouzdanost Škodinih automobile je jako dobra, i to moramo priznati, a zbog VW-ove “pre” cenjene tehnike jako dobro drži cenu, a nije ni skupa za održavanje. Octavija je konstruisana da zadovolji vozače sa prosečnim vozačkim umećem, koji žele auto koju nudi veliki gepek, mnogo prostora, i vrlo dobru bezbednost, a dinamiku vožnje stavljaju u treći plan. Da ne bude zabune, menjač (iako petostepeni) u Škodi funkcioniše fantastično, prenosni odnosi su vrlo dobro pogeđni, ručica menjača bezgrešno klizi sa minimalnim otporom iz brzine u brzinu, upravljač je veoma precizan, i dovoljno brz (dobro, nije tako direktan kao kod Golfa VII, ali Škoda nema nameru da bude sportska limuzina – iako postoji RS verzija koja je nešto sasvim drugo).

OVO JE SAMO DELIĆ ODGOVORA, KOMPLETAN ODGOVOR NA PAR STRANA SAM POSLAO DIREKTNO NA MEJL G.RAKETIĆU, KAO I ODGOVORE NA NJEGOVA DODATNA PITANJA KOJA SU UVEK BESPLATNA.

Toyota Auris, ali i Corolla su sasvim drugačiji automobili. Nose oznaku Toyote, imaju cene niže nego ikada u istoriji ovog najuspešnijeg japanskog proizvođača automobila, ali su mnoge komponente, rešenja i kvalitet preuzeli od svog premijum brenda Lexusa. Auris i Corollu je prosto zadovoljstvo voziti, lagani, a veoma precizni progresivni elektro-servo upravljač mene uvek iznova oduševi. Ogibljenje kod Toyote je bolje podešeno, Auris i Corolla i tiše, i mekše apsorbuju neravnine sa puta, imaju i bolju zvučnu izolaciju, bolji kvalitet izrade, vrhunsku pouzdanost, pa i udobnija sedišta (mislim na prednja sedišta). Auris je jako ozbiljan automobil, on vas možda ne mami na brze prolaske kroz krivine, poput Honde Civic (koja ima neposredniji servo upravljač), ali u krivinama je zadivljujeće stabilan i poslušan. Kod naglih promena pravca na autoputu, pri brzinama preko 160 km/h ima ESP koja reaguje brzo i „pitomo“, elektronika koja nadzire aktivnu bezbednost je kod Toyote fenomenalna, a to itekako cene vozači koji imaju porodice. Auris, kao i Corolle itekako će prijati vozačima koji su tek dobili vozačku dozvolu, jer osim što imaju efikasne kočnice, imaju jako lepo podešenu pedalu kočnice, koja se lako dozira. Svakako, osnovni benzinski motor od 1.3 litara nema dovoljno obrtnog momenta, niti nudi odlična međuubrzanja, ali je dizelaš 1.4 D-4D mnogo ubedljiviji. Svakako, morate imati u vidu da on ima 90 KS, pa su mu i performanse u skladu sa deklarisanom snagom motora. VW-ov motor 1.6 TDI sa 105 KS nije samo snažniji, već je i elastičniji, uglađeniji, pa čak i tiši. Bilo je problema sa neprijatnim vibracijama VW-ovog menjača već na 30,000 – 40,000 km, isto se događa i na Golfovima, ali i na Škodama, to je navodno otklonjeno, ali meni se i dalje javljaju ljutiti vlasnici ovih automobila, koji negoduju zbog prilično velikih vibracija iz ručice menjača.

 

Da li kupiti Corollu 1.4 D 4D ili Octaviju 1.6 TDI?Vaša godišnja kilometraža od 10.000 – 12.000 kilometara vas ne usmerava obavezno ka dizelašima. Ovo vam navodim pre svega zbog Škode Octavija, koja ima motor koji će vas prosto oduševiti: 1.4 TSI od 140 KS, on je osetno snažniji od dizelaša 1.6 TDI, sa manje optrećenja održava putne brzine od 130 – 150 km/h od 1.6 TDI motora, koji ima samo pet brzina (1.4 TSI motor dolazi sa šestostepenim menjačem), a razlike u obrtnom momentu nema, jer turbo benzinac nudi 250 Nm pri samo 1.500 o./min, kao i 1.6 TDI motor, ali u dužem intervalu obrtaja nudi više snage. Za međuubrzanja jeste bitniji obrtni moment, ali je bitna i snaga, a osim što benzinac ima 140 KS (dizelaš 105 KS), benzinac ima bolje raspoređene prenosne odnose, što mu omogućava menjač sa šest brzina. Ako preskočimo Active paket opreme koji je siromašniji od osnovnog paketa opreme kod Aurisa, dolazimo do paketa Ambition, koji podiže cenu 1.6 TDI verzije na 16.368 €, Octavia 1.4 TSI sa istom tom opremom košta 15.720 €, dok kupovinom 1.2 TSI Octavije sa 105 KS možete uštedeti više jer nju treba platiti samo 14.520 €, a taj VW-ov 1.2 TSI motor je elastičniji od 1.3 CDTi agregata u Corsi. VW-ovih 175 Nm (1.2 TSI) pri samo 1.550 o,/min, su uverljiviji od Corsinih 170 Nm ali pri 1.750 o/min, osim toga Fiatov motor u Opelu ima 75 KS, dok 1.2 TSI motor pruža 105 KS, a to se oseti na auto putu.

Želim da kažem, da ćete biti i više nego zadovoljni sa performansama 1.2 TSI motora, a da ćete sa agregatom 1.4 TSI biti prosto oduševljeni. Benzinski motori nemaju DPF filter kao 1.6 TDI motor, ali taj filter vam sigurno neće stvarati probleme bar u prve 3-4 godine, ali svakako, kao i kod svakog turbo dizelaša, morate strogo voditi računa gde sipate gorivo. Svakako, najbolji motor je 2.0 TDI od 150 KS, moćan, elastičan, štedljiv, sa njim Octavija postaje jedna jako brza limuzina idealna za duža putovanja. Kod Toyote je drugačija priča sa drugačijom paletom motora. Toyota nije ugrađivala turbo punjače u svoje bezinske motore, jer je njima cilj dugovečnost agregata, a ona se ugradnjom turbine ipak smanjuje. Nemojte misliti da će 1.2 TSI motor raspasti posle 100,000 km, ali sigurno ne može da izdrži kao Toyotini 1.3 ili 1.6 benzinski motori.

todorovic corolla Pitali ste A.Todorovića: Da li kupiti Corollu 1.4 D 4D ili Octaviju 1.6 TDI?Cene servisa su slične, kod Škode i Toyote, cene rezervnih delova takođe. Toyotina garancija od 5 godina bez ograničenja kilometraže svakako nešto i znači, i onima koji jako puno voze, ali i onima koji žele kvalitet, a Toyota stoji iza svog obećanja. Iako je Škoda napravila jedan vrlo dobar, prostran i praktičan automobil, ja bih svoj novac radije podario Toyoti, jer je nama Toyota podarila jedan vrhnski izrađen automobil po bagatelnoj ceni. Auris, a posebno Corolla imaju udobnije podešeno oslanjanje od Octavije, bolju zvučnu izolaciju, kvalitetnije materijale, i kvalitetniju dodatnu opremu. Znajte da Corolla ima, nudi puno više mesta od Aurisa, koji je kompakt, i namenjen mladim vozačima, nudi više stabilnosti, a Corolla više udobnosti.

Znam da vas je Nissan razočarao, ali Auris nije Almera, niti je Toyota Nissan, razlike postoje. Za par meseci stiže i nova Almera, puno bolja, mnogo modernija, bezbednija sa neuporedivo boljim motorima, koji se već ugrađuju u novi Juke, i Qashqai.

OVO JE SAMO DELIĆ ODGOVORA, KOMPLETAN ODGOVOR NA PAR STRANA SAM POSLAO DIREKTNO NA MEJL G.RAKETIĆU, KAO I ODGOVORE NA NJEGOVA DODATNA PITANJA KOJA SU UVEK BESPLATNA.

Zahvaljuje se g.Mirko Raketić: Poštovani gospodine Todoroviću, Hvala Vam na detaljnom i preciznom odgovoru. Izuzetno cenim Vaš trud, ogromno znanje i iskustvo, i smatram da je nadoknada za sva objasnjenja koja ste dali, simbolicna. Škodu sa benzinskim motorima nisam uzimao u obzir zato što je prijatelju prezupčio Škodin motor 1,2 HTP na Fabiji na 60.000km, kada je proklizao na makadamu.

Ne znam da li su TSI motori kvalitetniji od HTP od pre par godina? Što se tiče voznih karakteristika, i taj 1,2 HTP, još sa plinom je bio perfektan.

U svakom slučaju, približili ste nas još vise Tojoti Koroli, koja je negde skriveno, bila i naša odluka. Srdačan pozdrav, Mirko Raketić.

POŠALJITE VAŠE PITANJE, ZAŠTO DA ULOŽITE NOVAC U KUPOVINU POGREŠNOG AUTOMOBILA? POSETITE RUBRIKU PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA (KLIKNI OVDE).

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

Pročitajte odgovore i na druga veoma zanimljiva pitanja (kliknite dole na linkove):

Da li je Hyundai Accent bolji izbor od Hyundai Getza?

Gospodine Todoroviću: Automatski menjač preporučujete ili ne?

G.Todoroviću da li je mudro ugraditi gas?

Mama kupuje polovan automobil za sina