Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, treba mi vaše mišljenje oko kupovine peugeot 308 1.6 vti 120 ks 2008 npr takav primerak kao na linku. Sta generalno mislite o tim benzinskim agregatima koji su razvijeni u saradnji sa bmw-om jer sam procitao na forumima raznim da vozači nisu zadovoljni, navodno postoje odredjeni problemi na motoru. Da li je to tacno ili iskustva nekolicine vozaca? Ili je pak bolje uzeti dizel agregat, a ako jeste sa koliko konjskih snaga?

[table]Ime i prezime: Milan
Kada planirate kupovinu?: Uskoro
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: oko 6000 eura
Šta trenutno vozite?: Renault clio 3 2007
Između kojih se automobila dvoumite?: Peugeot 308, Renaul Megan ili ako me vi posavetujete nesto trece
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Nasao na internetu
Koliko kilometara godišnje prelazite?: oko 13.000km[/table]

 

TESTIRALI SMO: Jaguar XF 2.2d

najbolji-_auto_logo_670-1
Meni je najbitnije da je motor pouzdan da se ne dogadjaju neke skupe popravke. Auto mi je potreban za porodicu. Ili je bolje gledati neke druge marke automobila, tipa Renault Megan 2010 god? Generalno Peugeot mi se najvise svidja, samo me zanima da li je i pouzdan auto. Ovaj auto koji sam vam poslao ima sestostepeni menjac ako to nesto znaci.
Kakav je ovaj Peugeot 308 sa oglasa:
http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/7407132/peugeot-308-16-premium
Spreman sam da platim vase saveta ali vas zato molim da budu sto pre. Da li treba da platim pre vaseg odgovora ili cim stigne. U svakom slucaju bih platio, ali bih vas molio ukoliko mozete sto hitnije da odgovorite.
Srdacan pozdrav i nadam se brzom odgovoru
Da li ste već uplatili novac?: Ne
Da li danas planirate da uplatite novac?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine Obradoviću, hvala na poverenju. Moram primetiti da vam se mnogo dopada Peugeot 308. Sasvim razumljivo, u poređenju sa bezličnim nemačkim automobilima, koji su osetno skuplji, 308-ica deluje kao Best Buy. Ali samo na prvi pogled.

Žao mi je što niste odvojili malo vremena, i pročitali bar neke odgovore na pitanja, na mojim sajtovima, imate na stotine odgovora, koji obrađuju pouzdanost modela u kompakt klasi.
Svakako, ne možete se u potpunosti osloniti na statistike ADAC-a i TUV, jer Nemci ipak favorizuju svoje automobile, nekada više nekada manje. A po tim statistikama, Peugeotovi motori spadaju u one najnepouzdanije. Krivac nije samo motor, sam po sebi, već i vlasnici, ali i servis, kod nas i loše gorivo.

Foto: Aleksandar Todorović, urednik Testoviautomobila.rs i Najboljiauto.com

peugeot-todorovic

Motor od 1.6 litara VTi (N43) sa 120 KS, ima varijabilni razvod ventila, Vanos, i ovaj motor jeste BMW zajedno razvijao sa Peugeotom, ali se on nikada nije ugrađivao ni u jedan BMW, jer nije zadovoljavao kriterujujem kada je kvalitet i pouzdanost u pitanju. Cilj je bio da se napravi jeftin, a moderan motor koji je štedljiviji od konkurencije. Ugrađivao se prvo u Mini, a posle u Peugeotove modele. U prvih nekoliko godina proizvodnje, bilo je čak i softverskih problema sa tim motorom, koji su navodno nakon 2010.godine rešeni.

Vlasnici Peugeota 207 i 308 sa VTi motorom su imali razne neprijatnosti, od gašenja motora na semaforu, do nepravilnog i bučnog rada, a jako je često otkazivala lambda sonda, i katalizator, a posebno u našem regionu. Neki vlasnici su imali manje problema, jer su pravilo razrađivali motor. Naime, ovo je prilično sofisticiran agregat, koji sporo postiže radnu tepmeraturu, pa je jako osetljiv na pun gas dok je hladan. Ulje prosto, dok ne postigne radnu temperaturu, a to je 5 do 15 minuta nakon što se postigne otpimalna radna temperatura rashladne tečnosti, nema dovoljan viskozitet, i ne štiti motor u dovoljnoj meri, mislim na pokretne i nepokretne delove agregata.

Oni koji su sa motorom VTi pravili veće kilometraže na otvorenim putu, nisu imali velikih problema sa taloženjem nečistoća na ventilima.

Snažniji motor THP sa 150 KS, imao je još više problema, a najviše zbog čestih otkazivanja turbo punjača. Peugeotov 1.6 HDI motor se pokazao kao bolji izbor od benzinca 1.6 VTi, ali i on prelazi manje kilometraže pre generalnog remonta od komplente konkurencije. Snažnije verzije 1.6 HDI motora su nešto manje pouzdane od slabijih verzija, ali razlike nisu velike. Statistika ume da bude veoma varljiva. Tako da pogledajte svaki auto, i svako auto proverite u servisu pre kupovine.

Čak je i Renaultov motor 1.5 DCI daleko pouzdaniji od 1.6 HDI agregata. Renault je rešio problem sa diznama nakon 2008.godine, tako da ima puno primera da ovaj motor pređe i 400 000 km bez većih problema.

Neki vlasnici Peugeota 308 1.6 HDI su napravili takođe 400 000 km, bez ikakvog otvaranja motora, ali to su vozači koji su redovno održavali automobil, sa originalnim delovima, i kvalitetnim uljem. Ovaj motor je jako osetljiv na visoke obrtaje, i vožnju pod punim gasom, uostalom ni jedan dizelaš nije sportski agregat, kada govorimo o radnoj zapremini od 1.6 litara.

Mnogo bolji je 2.0 HDI motor, ne samo jer je uglađeniji, tiši, elastičniji, dugovečniji i snažniji, već zato što je on optimalan izbor za skoro sve Peugeotove modele.

aca-peugeot-308

Noviji 1.6 eHDI motor sa 8 ventila je kvalitetniji, od starog 16-ventilskog 1.6 HDI motora, koji je Mazda prestala odavno da ugrađuje zbog nedovoljno dobre pouzdanosti.

Rezime, motor 1.6 VTi jeste moderan agregat, ali veoma sofisticiran, te traži gorivo vrhunskog kvaliteta, i to je motor koji ne trpi isključivo samo vožnjim gradom, potrebno ga je povremeni voziti i na otvorenom putu, kada je sagorevanje goriva optimalno
Ako kupujete auto za vožnju gradom, dajte prednost dizelašu, dizelaši imaju veći obrtni moment, i bolje podnose stani, kreni vožnju.
Stari dobri Peugeotovi benzinci od 1.6 litara sa 16 ventila jesu bili mnogo pouzdaniji od 1.6 VTi motora, ali su trošili u uslovima gradske vožnje više, u proseku za oko 1,0 litar.
Ovaj motor se u Miniju pokazao nešto bolje, što navodi, da je možda krivac, bar delimični krivas za „loš glas“ koji vlada o ovom motoru, i Peugeotova servisna mreža.

Peugeot 308 ne spada u grupu najpouzdanijih polovnih automobila, ali pošto košta mnogo manje od Golfa, ja ga ne bih tek tako precrtao. Ukoliko vam neko ponudi dobro očuvan Peugeot 308 po bagatelnoj ceni, vi ga proverite u ovlašćenom servisu pre nego što kažete da ga nećete.

Kako se radi o automobilu koji je veoma udoban (samo je Citroen C4 udobniji), francuski proizvođač je i za 308 pripremio sasvim jednostavnu formu oslanjanj posebno prilagođenu što efikasnijem amortizovanju neravnina sa puta. Prema tome, 308 definitivno nije automobil koji će pružiti veliko sportsko uzbuđenje, ali će pružiti komfor i za putnike i za vozača.

Osnovni potrošni elementi na ogibljenju su na 308-ici zasebno integrisani na vozilo, pa se kugle ugrađuju odvojeno od lafete, što je cenu investicije za zamenu kugli dramatično smanjilo. Sa cenom od oko 40 €, zamena kugle teško može biti jeftinija na ovako modernom automobilu. Pored kugli, drugi element koji je potrebno ispitati prilikom izbora polovnjaka su stabilizatori na prednjim točkovima. Kako se u Srbiji vozi na putevima sa nešto izraženijim neravninama u odnosu na puteve u Evropi, stabilizatori su pored kugli jedini elementi koji često stradaju na ovom Peugeotu.

Pored „nežnog“ ogibljenja, Peugeot 308 ima probleme sa elektronikom više od konkurencije u ovoj klasi, ali to nije u toj meri, koliko tvrdi nemački ADAC.

Renault Megane 1.6 16V jeste pouzdaniji, Renaultov motor prelazi preko 600 000 km bez problema, a 1.5 DCI oko 400 000 km. Na kraju Renaultov motor 1.5 DCI se ugrađuje u Mercedese A, B, CLA klase, kao i u Nissan Qashqai, dok se Peugeotovo motor 1.6 VTI nije nikada ugrađivao u neki BMW, a kamoli u Mercedes.

Mislim da shvatate, da Peugeot jeste izgubio trku i sa Renaultom kada je u pitanju pouzdanost motora.

Ipak, Peugeot ima dosta dobar motor, a to je 2.0 HDI. Ako je neko sa Peugeotom 2.0 HDI napravio 250.000 km uglavnom na otvorenom putu, taj motor je u daleko boljem stanju nego motor koje je odradio 125.000 km u gradskoj vožnji. Mnogo zavisi i od kvaliteta goriva, ulja, servisa, načina vožnje. U principu, fabrike konstruišu danas motore da pređu 200,000 – 250,000 km, onda idu u staro gvožđe. Svakako, vi možete pronaći automobil koji ima 350,000 km sa dobrom kompresijom, u dobrom stanju, ali ne možete očekivati od njega da se ponaša kao “curica”. Jer “baba” je “baba”, treba joj stalno “lečenje”, kontrole, provere.

Dakle, ako kupujete auto koji ima oko 200,000 km, proverite ga detaljno u ovlašćenom servisu, odmah odvojite oko 300 € za veliki servis, a odvojite deo novca i za eventualni remont turbine, on je od 300 € pa naviše (ukoliko se odlučite za dizelaša). Plivajući zamajac takođe je verovatno za zamenu, ili će to uskoro biti, nov je papreno skup, remontovani je dva do tri puta jeftiniji, ali on traje jako malo, ni 10 000 km. Ako se odlučite za Peugeot sa mootrom 2.0 HDI, imaje na umu da su mu dizne na loše gorivo jako osetljive, ako kupujete Peugeot koji je vožen u Srbiji, spremite oko 800-900 € za zamenu sve četiri dizne.

Fiatov 1.9 Multijet motor je mnogo dugovečniji, i manje osetljiv na loše gorivo. Prava je šteta što ne razmišljate o modelima kao što su FIAT Bravo, ili Opel Astra J, u koju se ugrađivao ovaj motor, kao i u Alfu 147. Jer taj motor prelazi i preko 600 000 km bez većih problema.

http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/7407132/peugeot-308-16-premium

Automobil sa navedenog linka, morate proveriti u ovlašćenom servisu. Povedite sa sobom iskusnog limara, jer se meni čini da je farban, ali to mogu potvrditi tek kada ga pregleda moj majstor.

Kilometraža je itekako pod znakom pitanja kod većina oglašenih automobila. Preko 90% automobila u oglasima ima vraćenu kilometražu za oko 200 000 km. Jako je teško utvrditi koliko je vraćena kilometraža, ali je moguće utvrditi da je nešto dirano.
Kod ovog Peugeota 308 kilometraža nije upitna, odnosno valjda je tako, jer prodavac tvrdi da je auto kod nas kupljen, i da je održavan u Veranu do ove godine.

Moja vam je preporuka da kupite Toyotu Auris, Hondu Civic, ili Opel Astru J. Kvalitet Opela ne može da se poredi sa Toyotom, ali je ponuda Astre jako velika, pa je moguće pronaći makar jednu u odličnom stanju, a ipak je bolje kupiti odličan Opel, umesto prosečno održavane Toyote. Renault Megane u proseku jeste bolja kupovina od Peugeota 308, ali ja ne bih odustajao od 308-ice ako vam se toliko dopada. Dajte prednost verziji sa HDI motorima, i pripremite malo više novca za održavanje, nego u slučaju da se opredelite za Renault ili Opel.

Toyotini i Hondini benzinci prelaze i preko 600 000 km, bez ikakvih problema. Honda i Toyota nemaju probleme sa elektronikom, softverom, lambda sondama, katalizatorima i elektrikom, kompjuterom.Ali Auris i Civic koštaju više, a naši dileri ih retko uvoze jer su skupi, dok 308-ica cena pada jako brzo, a pošto ima puno kupaca koji biraju autombile srcem, a „ne razumom“, lep Peugeot 308 uvek nađe put do kupca, koji kasnije često bude veoma nezadovoljan, ali ljubav je slepa!

 

Dajte da rešim i vaše dileme, i glavobolje oko izbora automobila. Vaš Aleksandar Todorović urednik www.Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

najbolji-_auto_logo_670-

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Đorđe Živković: Izgleda da je nameštena priča oko VW-a

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

 

najbolji-_auto_logo_670-