Peugeot 3008 iskustva

Moja iskustva sa modelom 3008 su iz godine u godinu sve bolja i bolja. Moj prvi kontakt sa ovim automobilom davne 2012. bio je prilično pozitivan. Dizajnerski možda nije potpuno po mom ukusu, ali hej – ovo je monovolumen, a ne sportski kupe, i kada to sebi priznate morate mu dati i više nego prelaznu ocenu za ove skladne francuske linije. Tada sam testirao potpuno nov 3008, odnosno sa samo par hiljada kilometara iza sebe, a godinama nakon toga sam pregledao jako mnogo ovih automobila u servisima, zajedno sa mojim majstorima. Moje zaključke vam šaljem na e – mail, nakon što pošaljete pitanje u rubriku Pitajte Aleksandra Todorovića.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Pronalazim za vas polovne automobile

Peugeot je konstruisao krosover sa komforom minivena za neodlučne kupce, nesposobne da odaberu jednu klasu vozila. Kada su francuski inženjeri pre dve godine na svetskoj premijeri predstavili jedan od najneobičnijih modela u istoriji Peugeota, moglo se naslutiti da će njegov prilično neobičan i istinski originalan koncept naći put do srca kupaca. Rešio sam da testiram jedan od najavangardnijih modela u klasi jer je Peugeot 3008 sa osnovnim turbo dizel agregatom od 1,6 litara i dovoljno bogatom opremom posebno zanimljiv našem tržištu. Prvenstveno je namenjen kupcima kompaktnih monovolumena koji vole visok vozački položaj sedenja za upravljačem i, naravno, cene varijabilnost karoserije.

Foto: Aleksandar Todorović

 

 

Kupci u Evropi sve češće beže iz okvira davno osmišljenih klasa i kategorija vozila. Dok limuzine polako izlaze iz mode, njihovo mesto već godinama zauzimaju SUV-ovi, praktičniji minivenovi, a u poslednje vreme i krosoveri. Model 3008 možda neće privući kupce limuzina, ali svakako će naterati konkurenciju da razmišlja u pravom smeru: Francuzi su uspeli da naprave izuzetno upravljiv, dinamičan i veoma štedljiv, a istovremeno i dovoljno zabavan krosover za vožnju. Pri tome, porodične vrednosti nisu zaboravljene. Ne morate se brinuti da li će u prtljažnik Peugeota stati vaš kompletan prtljag (kao kod inače izvrsnog Nissana Juke, koji ima gepek od samo 265 l) jer vam je na raspolaganju više nego pristojnih 432 litara. Ni utovar kabastih stvari nije problem, jer se donji “kapak” prtljažnika jednostavno spušta, kako bi vam na raspolaganju bila u potpunosti ravna površina za utovar.

 

Hrabar imidž francuskog krosovera su Peugeotovi inženjeri vrlo dobro iskoristili da bi u cenovnoj kategoriji “Golf klase” ponudili jedno svestrano, porodično vozilo sa atributima SUV modela. Raskošnu udobnost prati i odlična paleta agregata, koja kreće od štedljivih Peugeotovih common-rail HDI motora od 1,6 i 2,0 litra sa 112 KS i 150 KS, odnosno 163 KS, a nadopunjuje se osnovnim benzincem od 1,6 litara (120 KS) i sportskim agregatom iste radne zapremine, ali sa 156 KS. Povišeni klirens, dobar prenos snage i izvrsno usaglašeno ogibljenje omogućuju ovom Peugeotu da se odlično nosi i sa lošim putevima. Moram pohvaliti i stabilnost automobila, kao i izuzetno brz i precizan servo upravljač i vrlo dobre kočnice.

Odličan štedljiv motor

 

Turbo dizelaš 1.6 HDI sa osam ventila obradovaće svakog vozača prosečnom potrošnjom od 6,3 litara goriva. Iako ima relativno malu radnu zapreminu, zahvaljujući common-rail direktnom ubrizgavanju goriva i turbo punjaču promenljive geometrije, Peugeotov dizelaš nudi obrtni moment od 270 Nm i to pri samo 1.750 o./min. radilice. Mogućnosti motora su idealno usklađene sa preciznim šestostepenim menjačem nešto dužih hodova, što na autoputu itekako dobro dođe.

Ovaj model krasi i progresivni servo upravljač, izuzetno lagan pri dosadnom manevrisanju, ali kada na autoputu dostignete brzinu sa “one strane zakona”, upravljač postaje primetno direktniji i čvršći, dakle – nudi isti onaj fidbek kao kod kompaktnijeg i manjeg modela 308. Vozač za volanom ovog Peugeota dobija sasvim dovoljno informacija o onome šta mu se dešava pod točkovima. Dakle, nije više “izveštačen” kao na nekim ranijim Peugeotovim modelima. Motor oduševljava svojim ravnomernim razvojem snage, a veliki obrtni moment dobro pokriva nedostatak snage.

 

U gradu se 3008-ica ne snalazi tako dobro zbog ogromne širine od 191 cm, ali i zbog relativno glomaznog C stuba, što parkiranje ponekad čini napornim. Dužina karoserije je zato umerena (437 cm), a prečnik okretanja je u proseku klase, pa prosečnom vozaču neće biti problem da manevriše ovim krosoverom ni u tesnom Beogradu, ako se malo potrudi. Upravljač ima dovoljno velike hodove za podešavanje po visini i dubini, međutim – uprkos činjenici da se sedište podešava po visini – ergonomija, odnosno pozicija za upravljačem, pomalo je čudna. Sedi se dosta visoko, kao da ste za volanom nekog SUV-a. Farovi su veoma snažni, širok svetlosni snop je i dovoljno dugačak, a veoma je lako navići se i na praktičan i pregledan kokpit, dok su svi instrumenti lako čitljivi.

Detaljan test ovog automobila pročitajte u rubrici TESTOVI AUTOMOBILA