Peta brzina: Maksimalna brzina

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, sajt vam je odličan, posebno volim vaše testove. Mene zanima u kojoj brzini Fiat Punto Classic 1.2 8v dinamyc a/c (proizveden kod nas) postiže maksimalnu brzinu. Da li u četvrtoj kako tvrdi moj prijatelj ili petoj brzini, da li mu je peta samo za štednju. Hvala unapred. V.Milovanović.

najbolji-_auto_logo_670-

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Milovanoviću, hvala vam na poverenju, i hvala vam na zanimljivom pitanju. Fiat Punto Classic 1.2 maksimalnu brzinu od 157 km/h postiže u petom stepenu prenosa, ali istu brzinu možete postići i u četvrtom stepenu prenosa, ali ma mnogo većim obrtajima, što je zamornije za motor, a osim toga tada trošite više goriva. Brzinomer pokazuje 163 km/h, ali je realna brzina 5 km/h. Ovo je podatak za nov automobili, motor koji iza sebe ima preko 150,000 km, ne može da postigne ou brzinu, već par km/h manje. Jako se retko modeli koji maksimalnu brzinu postižu u četvrtom, a ne u petom stepenu prenosa.

Što se štednje goriva tiče, gledajte da vozite na što je moguće manjim obrtajima radilice, odnosno gurajte menjač u peti stepen prenosa već preko 70 km/h, ako ste naravno na ravnoj deonici puta.

Na velikim nizbrdicama držite ipak u četvrtom stepenu, jer u petom stepenu prenosa, gotovo da ne kočite motorom, a ako se radi o krivinama, sa velikim nizbrdicma, vratite u treći stepen prenosa, ili čak drugi ako je nužno. Pošto vam je potrošnja jako bitna, i pošto želite da potrošite što je moguće manje goriva, nemojte na nizbrdicama kao neki vozači da izbacujete menjač u ler, jer tada motor troši gorivo u slobodnom radu, ako ste u petom ili četvrtom stepenu prenosa na nizbrdici, i ne dodirujete gas, vaša potrošnja je nula, jer točkovi koji se vrae, “vrte motor”, dakle tada je potrošnja nula litara.

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

najbolji-_auto_logo_670-

Ostavite komentar