PARALELNI TEST: Toyota Yaris 1.5 Hybrid Vs Auris 1.8 Hybrid

Toyota proizvodi najviše automobila na svetu, i Toyota ima najnaprednija hibridna vozila na svetu. Nekada je Toyota proizvodila i najkvalitetnije automobile na svetu, ali prebacivanje proizvodnje u Evropu, došlo je do pada kvaltita. Hibridni automobili u Srbiji jesu prava egzotika, ali to nije razlog da ne pročitate paralelni test, ova dva hibridna modela. Koncepcijski, Yaris Hybrid i Auris Hybrid koriste identičnu tehnologiju, koja nije samo ekološki prihvatljiva, već vam garantuje nisku potrošnju goriva. Na napornom testu, pretežno vožnja u Beogradu, i na auto putu, Yaris Hybrid je trošio 5,1 litar, a Auris Hybrid 5,3 litara. Veća Toyota nudi više komfora, veću maksimalnu brzinu, ali su im međuubrzanja slična. Jednako se dobro ponašaju u krivinama, ne oseća se ona “težina” na volanu, i pedali kočnice u krivinama, kao kod Priusa. Yaris Hybrid i Auris Hybrid, jesu automobili koji nude i zabavnu vožnju, imaju bolju dinamiku vožnje od Priusa, i uprkos nešto većoj težini, od svojih verzija sa atmosferskim agregatima, ponašaju se jednako stabilno, i predvidljivo.

DSCN0738Ko puno vozi, i ko voli automobile sa automatskim menjačem, obožavaće ova dva automobila. Nisu bez mana, ali konkurencija ne nudi ništa slično, ili da budem precizniji, kasni bar jednu deceniju za ovim automobilima. Nissan ima genijalni Leaf, ali ovaj model nije hibrid, on za pogon koristi samo struju, pa je samim tim u Srbiji neupotrebljiv, odnosno uglavnom je neupotrebiljiv.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Hibridna vozila su u Srbiji još veća “egzotika” nego u EU, ali Toyota Srbija ustupa i ovakva vozila na test novinarima kako bi barem deo kupaca dobio informaciju o tome koliko je ovaj brend superioran u odnosu na konkurenciju kada je ova vrsta veoma štedljivih automobila u pitanju. Cena od 17.780€ za Yaris sa benzinskim motorom od 1,5 litara povoljnija je za 1.500 €, nego na početku prodaje ovog modela. Yaris sa automatskim menjačem i elektromotorom od 169 Nm nudi pre svega fluidnu vožnju. Hibridni Yaris troši osetno manje od Yarisa 1.3 VVT-i – čak jedan i po litar goriva u proseku, iako je hibridna verzija teža 130 kilograma. Iako je ispred svog vremena, iako nudi odlična međuubrzanja i nisku potrošnju, ovaj automobil neće moći da zabeleži uspeh na našem tržištu, barem za sada. Danas sada izgleda malo verovatno, ali postoji dobra šansa da upravo ovaj model za manje od jedne decenije postane jedan od omiljenih polovnjaka u Srbiji. Kada se pooštre ekološki standardi i uvedu ogromne takse za vozila koja puno zagađuju, spas za novčanik ležaće u hibridima, a jeftinijeg hibrida od ovog trenutno nema. Osim toga, Yaris je veoma jeftin za održavanje i veoma pouzdan, dakle – ima idealne atribute poželjnog polovnjaka.

DSCN0728Toyota Auris Hybrid 1.8 je automobil koji pruža uživanje u vožnji

Po preuzimanju tesnog Aurisa 1.8 HSD, pomislio sam ću u narednim danima jako malo zagađivati životnu okolinu, i da ću ako vozim do brzina od oko 40-50 km/h imati nultu emisiju štetnih gasova. Elektromotor je isti onaj iz Priusa III sa 270 Nm, pa jesam očekivao dobra međuubrzanja, ali ne i mogućnost da brzo prolazim kroz krivine, jer sa Prisuom III, i njegovim ogibljenjem to nije bilo moguće. Međutim Auris 1.8 HSD je nešto sasvim drugo, hibirdni sportista, sa kojim su preticanja i agilna vožnja jednostavna, i zabavna.

DSCN0742Hibridni Auris je pravo hi-tech vozilo koje koristi neka nova, tehnološki napredna rešenja. Vozaču su na raspolaganju tri različita režima rada HSD pogona: normalni, ECO i POWER. Pa po želji možete voziti samo na struju (ECO) ili u kombinovanom režimu, kada zajedno rade benzinski i elektro motor, a na raspolaganju imate i odlične performanse ako odaberete POWER režim, kada papučica gasa reaguje oštro, kao kod sportskih automobila. U dinamičnom POWER režimu, Auris HSD do brzine od 100 km/h iz mesta mirovanja stiže za oko 11 sekundi, a međuubrzanja su još ubedljivija, pa mu od 80 do 120 km/h treba samo 8 sekundi, što obično nude samo sportski automobili sa preko 150 KS. Za razliku od brzih sportskih automobila, Toyotin hečbek ne naplaćuje visokom potrošnjom. Najneverovatniji podatak jeste prosečna potrošnja, koja je prvih dana testa iznosila samo 5,3 litara. Fabrička obećanja u praksi jesu neostvariva, ali – da čudo bude veće – prosečna potrošnja od 5,3 litara je ostvarena u Beogradu, tokom najgorih gužvi, sa mojom “teškom” nogom na gasu, što je zaista fascinantno. Ni jedan automobil ne troši manje.

DSCN0767Auris Hybrid: ispred svog vremena

Treba zahvaliti Toyoti što je konstruisala jedan ovako napredan i štedljiv hibrid, koji će naterati ostale brendove da ponude nešto slično kroz koju godinu, doprinevši popularizaciji ekoloških automobila. Najvažnija karakteristika Toyote – temeljni kvalitet – nije, međutim, napuštena sa Aurisom 1.8 HSD. Verni kupci ovog japanskog brenda, neće odoleti činjenici da po umerenoj ceni mogu dobiti siguran i zabavan automobil, koji je ujedno hbiridno vozilo dovoljno funkcionalno i sposobno da obavi sve porodične zadatke. Na  žalost prosečni kupci Toyote u Srbiji jednostavno nemaju dovoljno novca za hibridnu verziju, i tu bi država mogla da učini više, na primer da prepolovi stopu PDV-a za zelene automobile. Bogata serijska oprema i tradicionalna trogodišnja garancija čine Auris boljom kupovinom od brojne konkurencije u “Golf klasi”,  ali ovaj model neće biti još dugi niz godina najprodavaniji automobil u Srbiji – barem dok naši kupci ne nauče da cene kvalitete jednog Aurisa, koji je nesumnjivo automobil ispred svog vremena, čak i u vezijama bez elektro motora.

DSCN5794Yaris Hybrid u svakom pogledu prijatno iznenađenje

Inteligentnim uređenjem putničkog prostora, japanski inženjeri su i putnicima pozadi podarili dovoljno mesta za kolena, koja su u ovoj klasi uvek “stisnuta”. To nije slučaj u novom Yarisu, koji je najprostraniji automobil u klasi, iako ima najmanje spoljne dimenzije. Iako više nema kliznu zadnju klupu, Yaris je dovoljno varijabilan, odnosno nudi dovoljno više u odnosu na konkurenciju. Instrumenti su se, nakon prve dve generacije, preselili na svoje pravo mesto – ispred vozača, i nisu više digitalni, već su analogni, onako kako to vole evropski vozači (iako su digitalni instrumenti bili veoma pregledni i meni simpatični).

DSCN5727Sa preko 5,5 miliona prodatih Yarisa, ovaj model iz B segmenta spada u najuspešnije Toyotine modele. Trenutno je u grupi deset najprodavanijih automobila u EU. Ovo je ujedno i najkvalitetnije vozilo u svojoj klasi, a nemački TÜV je 2011. godine proglasio Toyotu najpouzdanijom markom automobila. Na spisku mana nalaze se upravljač veoma malih hodova podešavanja, naglašeno sportski metalni zvuk motora na iznad 4.000 o./min. radilice koji može zasmetati starijim vozačima, kao i ugao naslona sedišta koji se neprecizno podešava, jer se naslon polugom pomiče u koracima. Dobrih osobina ima daleko više: Touch & Go multimedijalni sistem sa navigacijom je pravo osveženje u ovoj klasi, odlični automatski menjač i savršeno upareni motori su “krivci” za odlične performanse, a ne treba zaboraviti ni nisku potrošnju. Prilično bogata serijska oprema na testiranoj verziji čini da ovaj “dragulj” cenite još i više.

DSCN5781Automatski menjač je prosto odličan. Toyota bez sumnje zna da napravi dobar i pouzdan hibridni automobil, pa ako ste konačno rešili da zakoračite u 21. vek, možda je Yaris Hybrid idealan početak nove ere.

Tajne niske potrošnje

Svi hibridi troše manje od ekvivalentnih benzinskih verzija. Tako je i kod ovog hibrida, kojeg pri kretanju na semaforu pogoni samo elektromotor (energiju dobija od NiMH baterija, koje su odlično raspoređene po automobilu). Nije ni težak, jer je 1.220 kg osetno manje od svih ostalih hibrida. U gradskim gužvama, odnosno u uslovima vožnje stani-kreni, kada više stojite nego što vozite, ovaj Yaris ne troši gorivo – tada ga vuče elektromotor. Toyotin pogonski sistem HSD je smanjen, pa Yaris HSD pokreće manji elektromotor, kompaktniji menjač i lakše baterije. Težina celog sistema je manja za 20% u odnosu Auris Hybrid, što se tako dobro oseća u vožnji da Yaris leži bolje od skupljeg hibrida. HSD je skraćenica za Hybrid Synergy Drive, a čine ga elektromotor sa obrtnim momentom od 169 Nm i 60 KS koji je trenutno dostupan, i benzinski motor od 1,5 litara sa dva bregasta vratila i varijabilnim razvodom ventila VVT-i, koji razvija maksimalnu snagu od 74 KS uz skromni obrtni moment od 111 Nm. Ukupna snaga pogonskog sistema iznosi 100 KS. Agregat radi po Atkinsonovom ciklusu, i “mali trik” u niskoj potrošnji leži u činjenici da “kompresija” ne počinje kada je klip u donjoj mrtvoj tački, već se usisni ventili zatvaraju nešto kasnije, kada klip već krene nagore. To omogućava efikasniji rad motora, ali zato trpi snaga motora koja je tek 74 KS (agregat dobije manje vazduha, manje vazduha znači i manje sagorevanja benzina, a to znači i manje snage). Međutim, u toku vožnje vi ne osetite manjak snage – automobil lepo ubrzava, pa mu do 100 km/h iz mesta mirovanja treba 11,8 sekundi. To je više nego dovoljno za automobil ove namene i ove kategorije.

DSCN0739Kvalitet na prvom mestu

Godinama unazad nemački ADAC i TÜV priznaju da se skoro svi Toyotini modeli veoma retko kvare, dok je, po nekim američkim istraživanjima, razlika u kvalitetu još izraženija u korist japanskog brenda u odnosu na ono što nudi konkurencija. Ugrađeni materijali u Yarisu odličnog su kvaliteta, pri čemu tapacirung deluje posebno izdržljivo, ali je plastika zaista tvrda na dodir (što će smetati samo onima koji ne znaju kakvu drugu zamerku da nađu). Toyota bolje koči od konkurencije, ali i ubedljivije apsorbuje neravnine sa puta, a uz to se može pohvaliti temeljnijom zvučnom izolacijom donjeg postroja nego što smo na to navikli kod japanskih automobila B segmenta.

Yaris Hybrid je dovoljno brz

Testirana verzija Yarisa dorasla je mnogo skupljim automobilima: ovi Toyotini motori mogu se pohvaliti sa pregršt sile i veoma “ispeglanom” krivom obrtnog momenta, dok je obrtni moment kod elektro motora uvek trenutno dostupan. Maksimalnu brzinu možete da ostvarite relativno lako i brzo, i mada realnih 165 km/h nije naročito impresivna brzina u današnje vreme, ipak ćete biti solidno brzi. Mnogo je lakše i opuštenije voziti na oko 150 km/h, kada su i obrtaji mnogo pristojniji, a buka sasvim pristojni niska. Yaris je i dovoljno siguran – oštećenja na autoputu guta poput većih limuzina, mirno i bez buke. Ugledni Euro NCAP kreš test je ovaj automobil ocenio najboljom ocenom, odnosno – sa maksimalnih pet zvezdica i 89% mogućih poena. Mala-velika Toyota nije samo bezbedna, već i veoma praktična zahvaljujući EasyFlat sistemu ravnog poda u prtljažniku. Pored toga, prtljažnik sa osnovnih 286 litra povećava se na impresivnih 1.183 litara jednostavnim obaranjem sedišta. Zahvaljujući naprednoj ergonomiji, udobnost je izvanredna, a čak je i ogibljenje prilično mekano podešeno. Ukupan utisak je na kraju vrlo pozitivan, i to ne samo kada su u pitanju finalna obrada i kvalitet koji su nesumnjivo japanski, već i zbog zanimljivog dizajna automobila, koji je osetno hrabriji i drugačiji od onoga što inače možemo videti u ovoj klasi vozila. Ovo je idealan auto za one koji, pre svega, cene dugovečan motor i nisku potrošnju, koja je na testu iznela 5,1 litara. Pored toga, Yaris Hybrid je u svakoj situaciji siguran i predvidiv, te se nameće i kao odličan izbor nežnijem polu, koji možda neće obožavati treću generaciju Yarisa kao prethodne dve, ali će naučiti da cene fantastičan automatski menjač i veoma nisku potrošnju. Ako godišnje prelazite više od 40.000 km, mahom u gradu, onda izbor ovog modela nije neracionalan, uprkos visokoj ceni. Osim toga, danas je Yaris najzanimljiviji Toyotin hibrid za vožnju, što možete otkriti samo ako zakažete test vožnju.

DSCN0089Oprema vrlo dobra

Yaris je serijski opremljen ABS-om, elektronskom raspodelom sile kočenja (EBD) i sistemom za pomoć pri kočenju (BA). Opciona sigurnosna oprema uključuje sistem protiv proklizavanja (TRC) i sistem za nadzor stabilnosti vozila (VSC), što zajedno treba platiti prihvatljivih 620 €. Može imati do sedam SRS vazdušnih jastuka – vazdušne jastuke za vozača i suvozača, za kolena na strani vozača, bočne vazdušne jastuke i vazdušne zavese. Klima uređaj, putni računar, WIL sistem za zaštitu od trzajne povrede vrata, MP3 plejer sa 6 zvučnika, USB i AUX izlazi, kao i ISOFIX, ugrađeni su serijski. Yaris se može pohvaliti ventilirajućim disk kočnicama promera 258 mm napred i krutim kočionim diskovima promera 278 mm ili bubnjevima (203 mm) pozadi. Serijski pneumatici su dimenzija 175/70R14, odnosno 175/65R15 na verzijama 1.33 i 1.4 D-4D, ali i ako odaberete Yaris sa baznim motorom od 1.0 litra, možete doplatiti za točkove većeg promera, koji ovoj Toyoti pružaju viši nivo komfora.

DSCN5783Na zadnjem sedištu Yarisa je udobno, ali Auris nudi više mesta.

Šta ona kaže: Auris je veći, prostraniji, ali je i skuplji. Meni je Yari zanimljiviji hibrid, koji se vozi sa uživanjem. U ovom automobilu nikada nije dosadno, a i enterijer deluje inovativno i zabavno, pa se pogledom uvek lako uhvatite za neki novi, simpatični ili praktični detalj. Novi Yaris sa hibridnim pogonom još je tiši i ugodniji za vožnju. Lakši je od svog starijeg “brata” Aurisa sa HSD sistemom, pa kroz krivine prolazi začuđujuće dobro. Odlična aerodinamika od samo 0,29 Cw zaslužna je što na brzinama primerenim autoputu ne troši previše, ali i što i tada može ugodno da se razgovara u automobilu. Postalo je jasno da Yaris više nije samo “ženski” automobil, ali je hibridna verzija namenjena onima sa prilično debljim novčanicima, zbog čega će u Srbiji još dugo biti prava “egzotika”. Ovo je najbolji Yaris do sada, a uz to je i mnogo bolji nego što možete da pretpostavite.

DSCN5723Kome su namenjeni ovi automobili?

Yaris Hybrid je odličan izbor za sve one koji mnogo i često voze po gradu, ali i one koji prelaze ogromne kilometraže. Ovo je najpre stoga jer izuzetno malo troši, a automatski menjač vožnju zagušenim velegradom čini čak i zabavnom. Hibridni Yaris se može preporučiti svima koji ne mogu da se odluče između Minija i Audija A1, a Lexus CT200h im je preskup. Sumnjam da će menadžeri, “za koje se nadaju da će produžiti njihovu “muškost”, a ne automobil koji predstavlja vrh hibridne tehnologije u B segmentu. Najvažnija karakteristika Toyote – temeljni kvalitet – nije, međutim, napuštena sa novim modelom. Zbog toga će Yaris podržati verni kupci ovog japanskog brenda, koji neće odoleti činjenici da mogu dobiti siguran i zabavan automobil, koji je ujedno dovoljno funkcionalan i sposoban da obavi sve porodične zadatke ako niste previše razmaženi ili gabaritima ne izlazite iz standardnih okvira, jer su dimenzije sedišta ipak po japanskom standardu. Bogata serijska oprema i tradicionalna petogodišnja garancija čine Yaris Hybrid dovoljno dobrom kupovinom. Po dimenzijama je i dalje najmanji u klasi i ima najmanji prečnik okretanja, dakle – veoma ga je lako parkirati, što je svakom prilično važno, a ženama možda malčice i važnije. Auris Hybrid je sve to, samo u većem, boljem pakovanju, zato i košta 24.300 €.

DSCN5788PREDNOSTI YARIS: Veoma niska potrošnja – na testu samo 5,1 litara. Odlično drži cenu. Iznenađujuće dobro se drži puta. Vrlo zabavan hibrid za vožnju. Odlično ogibljenje, nudi stabilnost i udobnost. Dobra ergonomija, mali prečnik okretanja, odlična kamera za vožnju unazad. Kultivisan i tih benzinski motor i odličan elektromotor, koji zajedno čine idealnu pogonsku harmoniju. Nizak nivo buke i odlična aerodinamika. Vrlo dobra međuubrzanja, jako dobar automatski menjač. Odlično drži cenu, kao i svaki Toyotin hibrid. Garancija od pet godina, odlična finalna obrada, dugovečan motor, pouzdan automatski menjač. Yaris godinama spada u grupu modela koji se najređe kvare, što je ogromna prednost ako ne volite majstore i servise. Yaris se prodaje i samo sa benzinskim agregatima po znatno nižim cenama, a kvalitet je jednako dobar kao kod ovog hibrida. Odlična oprema, vrhunska pasivna i aktivna bezbednost. Vrlo dobre, rezistentne kočnice, koje se veoma lako doziraju.

MANE YARIS: Nedovoljno mesta za visoke vozače, koji neće moći baš lako da pronađu idealnu poziciju za upravljačem, jer je hod dubine volana jako mali. Plastika je dobro uklopljena, ali je tvrda na dodir. Dimenzije sedišta su japanske, pa ako imate trocifrenu kilažu, nećete sedeti udobno. Nagib naslona sedišta se neprecizno podešava. Ventilacija bi mogla biti efikasnija – stakla se jako brzo magle kada pada kiša ili je velika vlaga u atmosferi. Preglednost bez ugrađene kamere nije dovoljno dobra. Opet, najveća mana mu je visoka cena, uprkos tome što nema jeftinijeg hibrida na našem tržištu. Mnogi bi rado kupili ovaj automobil da košta četiri ili pet hiljada evra manje. Za jedan ovako dobar hibrid, garancija bi morala biti “deset”, a ne “samo” pet godina.

Cena: od 17.780€

DSCN5779Tehnički podaci Toyota Yaris 1.5 Hybrid

[table]DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
D x Š x V: 388 x 169 x 151 cm
međuosovinski razmak: 251 cm
zapremina prtljažnika: 280 l
masa praznog vozila: 1220 kg[/table]
 
F IMAGE 

[table]MOTOR : SPECIFIKACIJE
zapremina: 1.490 ccm
maksimalna snaga: 99 KS pri 6.000 o/min.
obrtni momenat : 125 Nm pri 4.000 o/min.
elektromotor: 169 Nm, i 60 KS
ukupna snaga HSD sistema: 100 KS[/table]

[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
ubrzanje 0-100 km/h: 11,8 s
maksimalna brzina: 165 km/h
prosek:  3,6 l/100 km
na testu: 5,1 l
EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica[/table]

DSCN0732

 

PREDNOSTI AURIS: Odličan kvalitet izrade. Vrlo dobre performanse, pogodan je i za duža putovanja. Veoma niska potrošnja – na testu samo 5,3 litara. Iznenađujuće dobro se drži puta. Vrlo zabavan hibrid za vožnju. Odlično ogibljenje, nudi stabilnost i udobnost. Odlična kamera za vožnju unazad. Kultivisan i tih benzinski motor i odličan elektromotor, koji zajedno čine idealnu pogonsku harmoniju. Nizak nivo buke i odlična aerodinamika. Odlična međuubrzanja, jako dobar automatski menjač. Garancija od pet godina, dugovečan motor, pouzdan automatski menjač. Odlična oprema, dobra  pasivna i aktivna bezbednost. Vrlo dobre, rezistentne kočnice, koje se veoma lako doziraju. Nudi više mesta za putnike od Yarisa Hybrid, i postiže veću maksimalnu brzinu.

MANE AURIS: Dizajn nije u skladu sa najnovijim trendovima. Cena je ipak previsoka, Yaris Hybrid je povoljnija kupovima. Ventilacija bi mogla biti efikasnija – stakla se jako brzo magle kada pada kiša (isti problem kao kod Yarisa). Preglednost bez ugrađene kamere nije dovoljno dobra. Za jedan ovako dobar hibrid, garancija bi morala biti “deset”, a ne “samo” pet godina. Novi Auris je udobniji, moderniji, i atraktivniji od Aurisa sa hibridnim pogonom.

CENA: od 24.300€

Tehnički podaci Toyota AURIS 1.8 Hybrid

[table]DIMENZIJE: SPECIFIKACIJE
dužina: 422 cm
širina: 176 cm
visina :151 cm
međuosovinski razmak: 260 cm
zapremina prtljažnika: 310/1320 litara
masa praznog vozila: 1.380 kg
nosivost: 425 kg[/table]

DSCN0767[table]BENZINSKI MOTOR: SPECIFIKACIJE
zapremina: 1.798ccm
maksimalna snaga: 99 KS pri 5.200 o/min
obrtni momenat: 142 Nm pri 4.000 o/min.
ELEKTRIČNI MOTOR: SPECIFIKACIJE
sa permanentnim magnetom: 60 kW, 270 Nm[/table]

UKUPNA SNAGA: 100 kW/136 KS (ukupna snaga se ne dobija prostim sabiranjem snage benzinskog i elektro motora)

DSCN0788[table]PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
ubrzanje 0-100 km/h: za 11,4 sekundi
maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,0 litara
Potrošnja na testu: 5,3 litara
Euro NCAP kreš test: 5 zvezdica [/table]

DSCN0728